2013-09-18 3135 瀏覽
多年前興起食盆菜時,傻更更試過去大家樂、大快活同埋美心,除咗買個盆菜,仲用乜乜優惠價買埋d拼盆小食、湯羹等,但每次都非常失望,三間嘅盆菜同佢哋嘅宣傳照都差天共地,貨不對辦仲成盆勁雪味,不但愈食愈出水,連其他食物都差到惨不忍睹!自此之後,好多年都唔敢再食盆菜。直至一次,去大尾督時見到呢間忠誠盆菜,望到好似幾似樣,而且一陣一陣香味傳出,特別佢嘅南乳炆豬肉味,於是又再食盆菜啦! 仲記得當年第一次食 ,價錢係四佰幾(自取)一個(中)傳統盆菜,約7-8人食用。之後每年都有買,價錢亦一年一年調整。呢度有幾款盆菜 :盆菜皇/素盆菜/海味盆菜/一品盆菜/家鄉盆菜, 但家人只愛佢傳統風味嘅家鄉盆菜。 今次中秋又再幫襯,但已經賣$800(送貨要加一,自取依然九折) 味道仍然不變,份量都依然勁呀!***盆菜材料:干煎大蝦 / 傳統魚蛋 / 玫瑰油雞 / 五香糟鴨 / 酥炸斑肉 / 家鄉炆豬肉 / 紅炆北菇 / 爽脆魷魚 / 香滑豬皮 / 五香芋頭 / 南乳支竹 / 清甜蓮藕 / 清湯蘿蔔***    茄汁大蝦:夠新鮮。 炸石班:食落唔似石班,但都0K。 炸魚蛋/魷魚/豬皮:0K。 油雞:好味。 五香糟鴨:好

(中)傳統盆菜

茄汁大蝦:夠新鮮。
炸石班:食落唔似石班,但都0K。
炸魚蛋/魷魚/豬皮:0K。
油雞:好味。
五香糟鴨:好味。
南乳炆豬肉:今次特別多,好夠味。
蓮藕/冬菇: OK。
枝竹:好夠味。
蘿白:好甜好淋。
芋頭:正。

**每次到取盆菜時,都必定多取一兜炆餸汁,因為個盆菜食到尾時,再加d汁就可以焯吓生菜,好正㗎!
2013-09-14
(中)傳統盆菜
2012-11-18 2789 瀏覽
估唔到第一次寫食評就是要讚揚一家最差的盆菜公司我是在網上團購盆菜的,買之前在網上也搜尋忠誠盆菜的品質,發現都係讚賞為多,也致電大埔店確認該團購是忠誠盆菜館的出品,負責人揚言品質一定無問題,所以決定買2個大盆菜試試........點知唔試由自可一試把Q火盆菜用料(實際圖片) :干煎大蝦 - 朋友話有幾隻霉梅地傳統魚蛋 - 可以 玫瑰油雞 - 太老太熟五香糟鴨 - 一般啦炸班肉 - 唔睇 menu 以為係蒸班肉 淋淋地炆豬肉 - 咸到無朋友好似炆左幾日咁炆北菇 - 可以 魷魚 - 一般啦豬皮 - 實在太淋及咸到無朋友芋頭 - 可以 南乳支竹 - 唔通D南乳唔駛錢超咸到無朋友蓮藕 - 一般啦蘿蔔 - 碎太啦甜品大燴 - 一般啦 但作為12人份量的盆菜,數量一比網上圖片更小,每人都分唔到半件?(虛構的團購圖片2)秘製金鈎醬時蔬 - 得4塊生菜??當客人係乜呀!不送也罷啦!(虛構的團購圖片3)打電話問佢重話係咁嫁啦!
團購的虛構圖片2

超咸到無朋友

蓮藕 - 一般啦

蘿蔔 - 碎太啦

甜品大燴 - 一般啦
(虛構的團購圖片3)打電話問佢重話係咁嫁啦!

題外話/補充資料: 總結:成個盆菜用料好似炆定6-7日,有客order 就執碼咁!:huffy: 溫馨提示: 如果你地有朋友不幸選購左尼個盆菜,記得倒一半湯汁再加清水呀!:)其實未夠班就唔好學人做團購、開分店啦!:o:huffy:重有一個盆菜都係送比D對食物無要求既咸蟲朋友吧!:( 咁既食物品質,重差過 美X 同 家樂仔啦!:huffy::huffy: :huffy: 都係食屏X及歡X最好!
2012-11-17
45 分鐘 (外賣送餐)
用餐優惠
團購
團購的虛構圖片2
2012-02-25 1982 瀏覽
一年先會食一次盤菜, 看過大快活同大家樂的盤菜都成八百蚊, 咁貴既, 最後都係訂返以往食開果間, 忠誠盤菜, 我地有成十一二個大人, 究竟訂中盤好就是大盤好呢, 最終都係訂左中盤, 再另外自己買小小丸呀, 菜呀之頪, 中盤連埋送貨都係$803蚊, 除開都唔駛一百蚊位, 合理.食物方面: 今次食既係新春盤菜, 蠔豉都幾好味, 料都好足, 不過蝦就唔係太新鮮, 其他都不過不失, 份量比預期的多, 還有少少剩!

2012-01-29
外賣送餐
生日
  • 蠔豉
2012-01-25 1268 瀏覽
我叫咗個細嘅 ”新春一品盆菜“ 自取,根據呢間嘢個網頁,材料應該有蠔皇鮑魚 / 高湯燴花膠 / 紅燒海參 / 生晒蠔豉 / 干煎大蝦 / 家鄉炆豬肉 / 傳統魚蛋 / 玫瑰油雞 / 紅炆北菇 / 爽脆魷魚 / 香滑豬皮 / 五香芋頭 / 南乳支竹 / 清甜蓮藕 / 魚露蘿蔔價錢係 $640結果,我拎到番屋企後,見唔到有鮑魚,因為其實佢啲餸係擺到亂糟糟,並唔係好似佢張相咁整齊,我開頭以為可能喺個底,所以我就打去問佢個鮑魚擺喺邊接電話嘅哥哥話係執漏咗,佢話一係退差價,一係換過盆新年訂得盆菜,一心係諗住食,咁我就選擇換過盆啦結果佢唔係換過盆囉,係揾人用個外賣碗拎4隻鮑魚過嚟!我再打去,一名小姐聽,我同佢講,頭先位哥哥話係換喎,唔係拎4隻鮑魚過嚟喎因為我睇睇下,除咗鮑魚,海參都係冇嘅嗰位小姐最後叫我飽魚照要,佢過完年後會退番差價俾我到食嗰陣,我食一樣就寫低一樣,到最後同佢聲稱嘅材料一比較後,發現以下嘅嘢係冇咗嘅蠔皇鮑魚 / 高湯燴花膠 / 紅燒海參 / 傳統魚蛋/ 南乳支竹真係好過份,執漏都冇理由執漏咁多嘢下嘛!呢間嘢有三種盆菜供應,最平嗰隻係 ”新春家鄉盆菜“ 細嘅自取係$405,材料有干煎

價錢係 $640

接電話嘅哥哥話係執漏咗,佢話一係退差價,一係換過盆
新年訂得盆菜,一心係諗住食,咁我就選擇換過盆啦
結果佢唔係換過盆囉,係揾人用個外賣碗拎4隻鮑魚過嚟!

因為我睇睇下,除咗鮑魚,海參都係冇嘅
嗰位小姐最後叫我飽魚照要,佢過完年後會退番差價俾我

真係好過份,執漏都冇理由執漏咁多嘢下嘛!

干煎大蝦 / 傳統魚蛋 / 玫瑰油雞 / 生晒蠔豉 / 家鄉炆豬肉 / 紅炆北菇 / 爽脆魷魚 / 香滑豬皮 / 五香芋頭 / 南乳支竹 / 清甜蓮藕 / 魚露蘿蔔

就算佢執錯當我係最平嗰隻,都仲爭 “南乳支竹” 囉!

以後唔會再幫襯!各位如果幫襯,收貨前記得check清楚!
2012-01-24
2011-03-26 1052 瀏覽
實屬不錯,喜歡外賣係屋企食,正!暫時食過一間盤菜嘅味道最接近圍村嘅味道,好懷念。 試過係舖頭食,亦試過外賣取走,各有特色! 如果要食鮑魚和海参,需要早一日預訂。 普通盤菜就分三個份量,蘿蔔淋、豬皮芋頭入味、鮑魚海参鮮嫩、大蝦惹味、冬菇雞炆得夠味、鯪魚球彈牙、炸門鱔脆口,不錯啊,十分適合一班人齊哇哇滾住食!
實屬不錯,喜歡外賣係屋企食,正!
2011-02-13
10 分鐘 (外賣自取)
2011-02-25 527 瀏覽
都已經到了初十七八了,還來一個團拜?....不遲不遲。好久沒有見過這一羣嘈支巴閉的小友了一想起見面時的熱鬧,就算是要帶着孩子山長水遠走到屯門那麼遠,還是覺值得的....主人家建議叫外賣盆菜,自己當然沒大意見。幫忙打了個電話到"屏山",但時候已來不及,當天的預訂早已滿額,十分的失望。唯有退而求其次,到"忠誠"那裡訂個中盤...說是夠六至八人吃,但我看若果真的有這人數的話,那羣儘會飽得要肚瀉也不出奇呢....傳統的盆菜,最好吃的必然是沉在盆底的東西 ---- 甚麼蘿蔔及豬皮一類的吸味之物,此時頓成天下之美味。對着小友們也不用特別客氣,不斷的翻箱倒籠去找來吃,甚麼儀態也給我向邊站了....當然堆在盤上的較矝貴食材也有試一下 ---- 中蝦頗新鮮的,肉蠻爽甜;蠔豉味很重,帶甘味,不錯;雞肉不算很嫩,但真的有點雞味;魚蛋夠真材實料,彈牙有魚味;腩肉的瘦肉部份有如在吃柴皮;肥的又真是太膩,吃至人滿口油;芋頭片則水準不夠穩定 --- 有些則一咬便變成"粉狀",有些則像在吃爽爽的青瓜一般,食落嗦嗦聲的....有些人批評盤菜的味道偏鹹,真令人啼笑皆非。傳統的盤菜就是如此重油兼味濃不健康。淡mou mou
都已經到了初十七八了,還來一個團拜?

不遲不遲
。好久沒有見過這一羣嘈支巴閉的小友了
....

,十分的失望。唯有退而求其次,到"忠誠"那裡訂個中盤...

....

;肥的又真是太膩,吃至人滿口油
....

有些人批評盤菜的味道偏鹹,真令人啼笑皆非。傳統的盤菜就是如此重油兼味濃不健康。淡mou mou的盤菜,吃來幹甚?
2011-02-23 488 瀏覽
一家人加埋廿幾人聚會,正頭痛整什麼餸菜,有朋友提議去order忠誠個盆菜到匯返屋企,於是叫咗2個一品盤菜$1380x2=$2760...上網睇下個聯絡電話,即刻打去叫到匯鮑魚- 一人起碼一粒,吸哂d湯汁好正、size ok海參、花膠- 真材實料、有很多數量,有囗感魚球- 正, 有口感,估唔到盤菜中連魚蛋都那麼有水準大蝦- 不是死梅那種,有鮮味雞 - 份量亦不小豬肉- 半肥瘦,老人家食少d好,幾入味,份量都非常之多蠔士- 幾正, 幾香枝竹- 正, 吸哂d湯底豬皮- 正, 吸哂d湯底,個個都讚蘿蔔- 夠入味, 亦夠鮮甜冬菇- 夠入味, 幾正
一品盤菜
上網睇下個聯絡電話,即刻打去叫到匯
鮑魚- 一人起碼一粒,吸哂d湯汁好正、size ok
海參、花膠- 真材實料、有很多數量,有囗感
魚球- 正, 有口感,估唔到盤菜中連魚蛋都那麼有水準
大蝦- 不是死梅那種,有鮮味
雞 - 份量亦不小
豬肉- 半肥瘦,老人家食少d好,幾入味,份量都非常之多
蠔士- 幾正, 幾香
枝竹- 正, 吸哂d湯底
豬皮- 正, 吸哂d湯底,個個都讚
蘿蔔- 夠入味, 亦夠鮮甜
冬菇- 夠入味, 幾正
2011-02-19
5 分鐘 (外賣送餐)
一品盤菜
2011-01-25 383 瀏覽
第一次食不屬於元朗區的盆菜,估唔到都不錯喎!有幾樣野我覺得真係好食的.蝦:足數量,全部好大隻同新鮮鱔:我對鱔一般,但佢地炸過先放入盆,正!家鄉豬肉:最估唔到同元朗的家鄉豬肉一樣咁好食,本人食了好多!枝竹同豬皮:二樣因滲入湯汁,好好味!這間盆菜店最好就是可以送外賣,費用係個盆菜的一成.
第一次食不屬於元朗區的盆菜,估唔到都不錯喎!
有幾樣野我覺得真係好食的.
蝦:足數量,全部好大隻同新鮮

鱔:我對鱔一般,但佢地炸過先放入盆,正!

枝竹同豬皮:二樣因滲入湯汁,好好味!

這間盆菜店最好就是可以送外賣,費用係個盆菜的一成.
忠誠一品盆菜
2011-01-23
5 分鐘 (外賣送餐)
忠誠一品盆菜
2011-01-05 140 瀏覽
每年做冬都成廿人食飯, 如果煮飯就好辛苦, 如果出街食就好貴又難BOOK位, 所以決定訂盆菜上年訂過呢間的盆菜覺得唔錯, 今年再訂過...預早一個星期訂左兩個大的海味盆菜, 外賣自取一去到就有得攞, 大的海味盆菜一個要$930(外賣自取有10%off)車到返去用GAS爐番熱一陣就食得...有好多材料: 大蝦, 海參, 蠔豉, 大魚旦, 豬皮, 芋頭同冬菇.....etc我最鍾意就係蠔豉, 芋頭同埋爆魚肚, 蠔豉甘香, 芋頭夠粉夠入味, 爆魚肚個樣同豬皮有D似, 不過滑好多...阿妹就最愛佢D南乳腩肉, 夠淋夠入味, 又唔太咸, 好味~兩大盆夠曬食.....不過今年好似無上年咁出色, D 大魚旦唔夠上年咁彈, 冬菇又無咁厚肉....掛住食忘記影相...真失敗...

上年訂過呢間的盆菜覺得唔錯, 今年再訂過...

車到返去用GAS爐番熱一陣就食得...

阿妹就最愛佢D南乳腩肉, 夠淋夠入味, 又唔太咸, 好味~

掛住食忘記影相...真失敗...

2010-12-22
  • 特色海味盆菜
2010-04-10 161 瀏覽
好耐都冇踩過單車啦!所以都好耐冇入過大尾督.而且細細個入去,都係去BBQ.都唔知道,原來而家有好多美食.踩完單車就順便開餐,朋友就一早訂位.第一次,除了過節之外去食盆菜,所以都幾有新鮮感.地方就偏左少少...但都唔難搵,環境唔錯,比較寧靜.我地一行七個人,所以就點個家鄉傳統中盆菜賣相都幾吸引,仲砌得幾靚.蝦:全部大大隻,又新鮮,味道唔差雞:豉油雞,多肉少骨good.鴨:味道一般,太瘦冇乜肉斑肉:炸成一條條,方便,但偏淡魚球:粒粒Size都差唔多,又彈牙,好味花菇:夠淋...但唔夠入味豬肉:夠淋,又入味...正!其他配料:豬皮,魷魚,支竹,芋頭,蓮藕,蘿蔔這幾種配料都較淋同入味可能放得比較低,煮既時間又耐D.另外仲加左幾個(薑粒砵仔蒸飯)味道唔錯,又幾香噴噴,但略嫌多油.
好耐都冇踩過單車啦!所以都好耐冇入過大尾督.
踩完單車就順便開餐,朋友就一早訂位.
第一次,除了過節之外去食盆菜,所以都幾有新鮮感.
地方就偏左少少...但都唔難搵,環境唔錯,比較寧靜.
我地一行七個人,所以就點個家鄉傳統中盆菜
賣相都幾吸引,仲砌得幾靚.
蝦:全部大大隻,又新鮮,味道唔差
雞:豉油雞,多肉少骨good.
鴨:味道一般,太瘦冇乜肉
斑肉:炸成一條條,方便,但偏淡
魚球:粒粒Size都差唔多,又彈牙,好味
花菇:夠淋...但唔夠入味
豬肉:夠淋,又入味...正!
其他配料:豬皮,魷魚,支竹,芋頭,蓮藕,蘿蔔
這幾種配料都較淋同入味
可能放得比較低,煮既時間又耐D.
另外仲加左幾個(薑粒砵仔蒸飯)
味道唔錯,又幾香噴噴,但略嫌多油.
2010-02-18 138 瀏覽
係前一日突然打黎話又冇魚蛋又話冇乜冇乜要轉咩發菜個d突然咁打黎跟本冇可能話唔要而去訂其他地方迫於無耐就由得佢轉到左個日 本來訂左係7點前話送黎點知成9點先送到本來一家人開開心心都等到冇心情好喇!送到黎一打開唔係呀芋頭成手掌咁大仲要成5-6舊咁多仲要係唔熟既再試下其他雞又係唔熟既豬肉食三舊有一舊係臭既得隻蝦係正常小小魚蛋方面冇咩好講,只係用街邊個d10蚊6粒既魚蛋團年飯食到成肚火再有機會請我都唔會食
係前一日突然打黎話又冇魚蛋又話冇乜冇乜要轉咩發菜個d

再有機會
請我都唔會食
2010-02-13
2010-02-18 129 瀏覽
年初三赤口一家人在家中吃盆菜,本來有好多間選擇, 因每逢過時過節都是吃盆菜,朋友說這家盆菜好食,所以黎試下就訂了個大的. (於年三十)點知送來的人兄來到時面口唔好不特只, 我問佢是否有餐具的, 佢話你有無落order, 無落就無的 wor,間間都不用講的la, 我訂的時候你地又無問,我十幾人食, 又住村屋, 荒原九百里無超市,用什麼食呀, 你地都 xxzz,又要駕車去買, 無法終於都有得吃了,滿心歡喜地嘩d 蝦:...... 霉的,蘿蔔.......唔入味,魚旦......可以,門蟮..... 唔覺眼魷魚..... 唔入味, 唔覺眼冬菇......入味, 數量唔多芉頭...... 大大(夠)麻麻地,超覺眼雞.......無野講因唔想提..... 未食到底已經燶咗因無送竹格.什麼正宗盆菜...... 真真假假....唉.....成仟元(因送貨要加一)食到一肚火,一句講晒, 祝佢生意興隆.一定唔會再訂.......
年初三赤口
一家人在家中吃盆菜,
本來有好多間選擇, 因每逢過時過節都是吃盆菜,
朋友說這家盆菜好食,所以黎試下就訂了個大的. (於年三十)
點知

送來的人兄來到時面口唔好不特只,

我問佢是否有餐具的,
佢話你有無落order, 無落就無的 wor,

間間都不用講的la, 我訂的時候你地又無問,

我十幾人食, 又住村屋, 荒原九百里無超市,

用什麼食呀, 你地都 xxzz,
又要駕車去買,
無法

終於都有得吃了,滿心歡喜地

嘩d 蝦:...... 霉的,
蘿蔔.......唔入味,
魚旦......可以,
門蟮..... 唔覺眼
魷魚..... 唔入味, 唔覺眼
冬菇......入味, 數量唔多
芉頭...... 大大(夠)麻麻地,超覺眼

什麼正宗盆菜...... 真真假假....唉.....

成仟元(因送貨要加一)食到一肚火,
一句講晒, 祝佢生意興隆.

一定唔會再訂.......

2010-02-16
2009-02-20 104 瀏覽
2009年2月1日為 己丑年正月初七, 亦即 人日. 人的生日咁解.所以約埋一班朋友去食盤菜, 睇朋友D相, 話哩間好食, 所以黎試下Book 左7點, 但由於人未齊.....所以等到 8點先叫.....真係唔好意思但都無人催我地, 幾好幾好. 經一輪討論後, 難得入到黎, 叫個 〝一品〞喇.網上睇有鮑魚- 味道ok, 無咩特別海參- 麻麻地, 有好大陣類似藥材ge味花膠- 一般若 鱔 -(唔覺眼-,-)魚球- 正, 好彈牙, 可惜只夠1人1粒大蝦- 由於我有時食完會有耳仔〝痕〞, 所以比左 女朋友食, 聽講好好味 亦都係1人1隻份量 雞 - 幾好味, 啖啖肉豬肉- 數量非常之多, 味道都幾好, 肉質較硬, 有一層厚厚脂肪. 可以接受魷魚- 唔係好入味, 數量亦唔多枝竹- 好味, 軟硬適中, 吸左d湯正豬皮- 亦都係因為湯汁正, 所以味道一流蘿蔔- 夠入味, 亦都夠甜蓮藕- 夠甜芉頭- 麻麻地, 唔係好有芉頭味, 可能係因為d 湯汁影響冬菇- 夠入味, 但數量唔多送生菜另外叫菜苗, 2隻菜都好食, 無爛無沙. 菜苗夠嫰, 加上湯汁正. 所以成盤清晒(除左d湯)總結: 味道好

但都無人催我地, 幾好幾好.

經一輪討論後, 難得入到黎, 叫個 〝一品〞喇.

網上睇有
鮑魚- 味道ok, 無咩特別
海參- 麻麻地, 有好大陣類似藥材ge味
花膠- 一般若
鱔 -(唔覺眼-,-)
魚球- 正, 好彈牙, 可惜只夠1人1粒

亦都係1人1隻份量

雞 - 幾好味, 啖啖肉

魷魚- 唔係好入味, 數量亦唔多
枝竹- 好味, 軟硬適中, 吸左d湯正

豬皮- 亦都係因為湯汁正, 所以味道一流

蘿蔔- 夠入味, 亦都夠甜
蓮藕- 夠甜
芉頭- 麻麻地, 唔係好有芉頭味, 可能係因為d 湯汁影響
冬菇- 夠入味, 但數量唔多
所以成盤清晒(除左d湯)

總結: 味道好, 價錢合理, 但個人認為〝傳統家鄉盤菜〞會抵d, 因為佢d 鮑魚, 海參等無咩特別之處. 下次試佢 〝傳統家鄉盤菜〞

2008-12-22 97 瀏覽
今日星期一去旅行全檯11人叫左兩個小盆菜一盆都係$2XX先講面層既餸 干燒蝦碌同豉油雞都唔錯特別係豉油雞 應該用左新鮮雞去整 所以個個都讚好其他仲有班腩同瓊魚球 不過由於應該放上去個時係凍,而且放係面層既旁邊搞到食落口都係凍 呢度有少少扣分再落D有豬腩肉 不過因為我唔鍾意食就冇試到跟住浸住南乳汁既餸料就有豬皮,枝竹同蘿蔔等豬皮同枝竹就好正常 但係蘿蔔就帶苦味最後值得一提就係服務態度都幾好因為我坐係騎樓位 俾太陽曬住一叫到侍應就即刻落簾可能個時得我地一檯人既關係不過之後個到真係好多人 好彩我地有人預先訂位
今日星期一去旅行
全檯11人叫左兩個小盆菜
一盆都係$2XX
先講面層既餸 干燒蝦碌同豉油雞都唔錯
特別係豉油雞 應該用左新鮮雞去整 所以個個都讚好
搞到食落口都係凍 呢度有少少扣分
再落D有豬腩肉 不過因為我唔鍾意食就冇試到
跟住浸住南乳汁既餸料就有豬皮,枝竹同蘿蔔等
豬皮同枝竹就好正常 但係蘿蔔就帶苦味

最後值得一提就係服務態度都幾好
因為我坐係騎樓位 俾太陽曬住
一叫到侍應就即刻落簾
可能個時得我地一檯人既關係
不過之後個到真係好多人 好彩我地有人預先訂位
2008-09-28 261 瀏覽
1Oct2007 1827老遠入黎目的都係兩家人好耐冇咁人齊。趁家從忠誠訂了家鄉傳統盆菜,與我上次寫的一模一樣,閒置時間越短時間,味道始終會比較好。而另一盤是自己村內煮,材料沒有買番來的名貴,但味道再加上家庭式的煮法,點都會好一點。不論如何,大家過了一個愉快的晚上。
1Oct2007 1827

老遠入黎目的都係兩家人好耐冇咁人齊。

不論如何,大家過了一個愉快的晚上。
家鄉傳統盆菜
自家製的盆菜