2024-12-20 0 瀏覽
聖誕到啦🎄,想食平平地,可以揀炸雞的快樂,開心Share食🥳,Jollibee推岀個聖誕二人餐,份量都好夠食😍🍗樂脆雞 (4 件) - 原味/辣味 雞脾,雞胸漲卜卜,唔厚粉,入面雞肉仲好juice ,沾埋獨家醬汁更惹味😋🍝意粉 / 咖哩飯🍚/ 芝士肉醬意粉 / 蘑菇飯(大)x1我就揀左芝士肉醬意粉🍝蕃茄濃郁之餘,啖啖芝士香,仲有西蘭花🥦均衡飲食🍟薯條(大) x1分量夠多,二人食唔使爭酥脆雞塊(細) X1有蜜糖芥茉或者蒜蓉醬汁揀,酥脆雞塊個雞皮特別脆口😍🫔香芒蜜桃批 X2每次黎jollibee 這個必吃的✨✨炸到外皮脆,內裡流心,先芒果味道後有蜜桃甜味散發🥤青檸茶梳打 X2青檸味味道都頗濃郁!一啖炸雞🍗一啖梳打,爽呀~

🍗樂脆雞 (4 件) - 原味/辣味

🍝意粉 / 咖哩飯🍚/ 芝士肉醬意粉 / 蘑菇飯(大)x1

🍟薯條(大) x1
分量夠多,二人食唔使爭

酥脆雞塊(細) X1
有蜜糖芥茉或者蒜蓉醬汁揀,酥脆雞塊個雞皮特別脆口😍

🫔香芒蜜桃批 X2
每次黎jollibee 這個必吃的✨✨
炸到外皮脆,內裡流心,先芒果味道後有蜜桃甜味散發

🥤青檸茶梳打 X2
青檸味味道都頗濃郁!一啖炸雞🍗一啖梳打,爽呀~
2024-12-19 0 瀏覽
聖誕就快到啦!經過Jollibee見到有聖誕大餐,阿女又話要食炸雞,咁就入去啦!我地一家3口選了Christmas 2人餐。炸雞嘅外層脆トト,但又唔會炸到好乾,咬開仲有肉汁,真的很惹味好好味! 香芒蜜桃批,甜甜酸酸好好味,係小朋友最愛。咖喱汁的飯也不錯,而且佢嘅炸雞粒都好好食。🍽酥脆雞塊(細;1份) 🍽薯條(大;1份) 🍽樂脆雞(4件) 🍽咖哩飯(1份) 🍽香芒蜜桃批(2件) 飲品: 汽水,青檸茶梳打。
我地一家3口選了Christmas 2人餐。

🍽酥脆雞塊(細;1份)
🍽薯條(大;1份) 🍽樂脆雞(4件)
🍽咖哩飯(1份)
🍽香芒蜜桃批(2件)
飲品: 汽水,青檸茶梳打。
2024-07-23 136 瀏覽
記得二三十年前第一次喺菲律賓食,真的是驚為天人你肯德基好太多了。來香港以後,好像現在變了,炸雞還是有很多汁,但是皮不脆了。而且越來越咸。我還叫了玉米,但是他們沒有給🥄,叫我用手來拿嗎?
2024-07-23
10 分鐘 (堂食)
2021-10-24 2568 瀏覽
我要食啲最正嘅雞, 選擇真的不太多。而家興韓國炸雞, 打菲律賓雞翼都好好正, 售賣員是外國人我也要用英文對答。 言歸正傳依家好多汁, 我選了辣味很有感覺, 加上汽水, 最正的下午茶。
2021-08-26 1422 瀏覽
未食之前,以為新開一間連鎖式炸雞餐廳,但原來係菲律賓好出名😱19xx-200x年只係執剩一間,當我知道佢既存在,就已經開始開返多啲分店我叫左2件樂脆雞+蘑菇飯+薯蓉+可樂,食左個雞,會明白點解會出名,因為出面個外衣真係真係好脆,入面個肉就算炸完都好嫩,有輕輕調過味,所以覺得平價連鎖式炸雞餐廳中都算出色而蘑菇飯&薯蓉平常普通,但啲飯粒係軟硬適中整體來講,唔錯可以多一個食炸雞既選擇😚

而蘑菇飯&薯蓉平常普通,但啲飯粒係軟硬適中

整體來講,唔錯可以多一個食炸雞既選擇😚
2020-10-02 1913 瀏覽
小店推薦必點炸雞🍗必試薯蓉、祖樂堡🍔炸雞粉吾太厚雞滑、薯蓉配汁吾錯、祖樂堡好足料帶汁😋另推介快樂峰批類、熱狗、意粉🍝水準一直保持咁多間分店,依間快樂峰較寬敞舒適👇🏻快樂峰 vs 麥記、肯德雞比較👇🏻三間比較🍗炸雞:✅快好峰炸雞較好食,粉薄雞肉滑帶汁麥記炸雞太油有點溜,但雞肉吾會太乾肯德雞味道可以、但雞肉吾夠滑薯條🍟三間比較:✅快樂峰薯條吾會太乾較脆老麥薯條最近多間分店較乾身,但還可以肯德雞薯條無味吾夠脆漢堡🍔三間比較:✅快樂峰漢堡較足料,漢堡扒吾會太乾身,塊扒帶汁夠爽口老麥漢堡扒無味,較乾身肯德雞飽較溜多油薯蓉🥔快樂峰與肯德基比較:兩間各有特色🤤快樂峰薯蓉汁吾錯、肯德基汁與薯蓉有獨特風味
小店推薦必點炸雞🍗必試薯蓉、祖樂堡🍔
炸雞粉吾太厚雞滑、薯蓉配汁吾錯、祖樂堡好足料帶汁😋

另推介快樂峰批類、熱狗、意粉🍝水準一直保持
咁多間分店,依間快樂峰較寬敞舒適

👇🏻快樂峰 vs 麥記、肯德雞比較👇🏻

三間比較🍗炸雞
✅快好峰炸雞較好食,粉薄雞肉滑帶汁
麥記炸雞太油有點溜,但雞肉吾會太乾
肯德雞味道可以、但雞肉吾夠滑

薯條🍟三間比較:
✅快樂峰薯條吾會太乾較脆
老麥薯條最近多間分店較乾身,但還可以
肯德雞薯條無味吾夠脆

漢堡🍔三間比較:
✅快樂峰漢堡較足料,漢堡扒吾會太乾身,塊扒帶汁夠爽口
老麥漢堡扒無味,較乾身
肯德雞飽較溜多油

薯蓉🥔快樂峰與肯德基比較:
兩間各有特色🤤
快樂峰薯蓉汁吾錯、肯德基汁與薯蓉有獨特風味
4 分鐘 (堂食)
下午茶
  • 祖樂堡
  • 熱狗
  • 薯蓉
1K
2020-05-11 1544 瀏覽
聽朋友說這間店的炸雞很出名,比麥記和KFC更好吃!說得那麼好,當然要試一試,而且上班附近就有一間,真是很方便!午飯時間一到,都有不少上班族正在排隊,座位都坐滿人,看來真是好受歡迎,唯有買外賣回公司吃。無可否認,炸雞真是外脆內嫩,雞肉仍保留肉汁鮮嫩,不過表皮炸漿過厚,而且點的醬汁只是磨菇醬,跟炸雞不是太配合。除了炸雞是好吃,其他配料真是一般,蘑菇飯是不好吃👎,差過KFC,飯過硬而醬汁少,真是吃了第一次已經不想再吃!

2020-05-05
8 分鐘 (外賣自取)
  • 炸雞
2019-12-21 1113 瀏覽
經過成日都聞到好香好香今日忍唔住要食..買外賣既選擇唔太多..但都係諗住食炸雞叫左套餐配薯條首先薯條熱辣辣好好食但應該唔記得比茄汁我..有點失望套餐會配有個類似蘑菇汁..配薯條都夾既炸雞方面都係同某間一樣一下髀一上髀食第一啖真係嘩左一下超級無敵juicy..勁多肉汁..仲要雞肉好滑再試左個雞點下個蘑菇汁..都好好食所以都食左半份汁....食哂成個餐覺得係食2件唔夠喉既餐飲點左熱咖啡..還好..但炸雞實左好驚喜..仲好有興趣下次試個意粉
經過成日都聞到好香好香

炸雞方面都係同某間一樣一下髀一上髀
食第一啖真係嘩左一下

超級無敵juicy..勁多肉汁..仲要雞肉好滑

再試左個雞點下個蘑菇汁..都好好食

所以都食左半份汁....

食哂成個餐覺得係食2件唔夠喉既

餐飲點左熱咖啡..還好..
炸雞實左好驚喜..仲好有興趣下次試個意粉

2019-09-26 1354 瀏覽
說到炸雞,大家可能一開始想到的會是某一大牌子吧!?但其實當Jollibee回來後,這家就會變回首選了喔!星期六的人流比較多,所以點了炸雞後還需要等約10分鐘時間新鮮現炸的,因此拿到手時仍然透著熱氣!買了兩桶 - 歡樂桶 ($90/6件) 相隔差不多半小時後才享用,但炸雞還是很熱而且外層的炸皮~吃時完全不像放了一段時間,十分香脆雞肉亦很嫩滑~雖然只是原味,肉汁已很足夠耶!當然想味道更豐富的話,可以沾那個蘑菇汁來吃 ...質感看似很稀,味道倒是另一回事呢~再加上不論是雞胸或雞槌都頗大件 ...所以一個人吃3件~其實已經會好飽
說到炸雞,大家可能一開始想到的會是某一大牌子吧!?
但其實當Jollibee回來後,這家就會變回首選了喔!
星期六的人流比較多,所以點了炸雞後還需要等約10分鐘時間
新鮮現炸的,因此拿到手時仍然透著熱氣!
買了兩桶 - 歡樂桶 ($90/6件)
相隔差不多半小時後才享用,但炸雞還是很熱
歡樂桶 (6件)
而且外層的炸皮~吃時完全不像放了一段時間,十分香脆
雞肉亦很嫩滑~雖然只是原味,肉汁已很足夠耶!
當然想味道更豐富的話,可以沾那個蘑菇汁來吃 ...
質感看似很稀,味道倒是另一回事呢~
再加上不論是雞胸或雞槌都頗大件 ...
所以一個人吃3件~其實已經會好飽
2019-09-14
10 分鐘 (外賣自取)
歡樂桶 (6件)
2019-09-15 721 瀏覽
已經忘記了這家提供最滋味炸雞的餐廳在香港消失了多久,沒有其他能代替它的地位,至少價錢上絕對比不上。不需要什麼特別口味,不需要依賴其他小食,快樂蜂的原味炸雞就是恆久的招牌。跟朋友四人一起分享,買了兩桶雞$90(6件),但昨天看是$105(7件),不清楚星期六是不是餐牌不一樣。Chickenjoy Bucket (配蘑菇汁) ♥♥♥♥♥ 6件雞入面雞胸、雞槌各3,其實這份量已經足夠飽。因為去購物隔了整個小時後才吃,但是香味一直沒有散去,熱度也沒特別減退。剛好拿上手不會燙,撕開雞肉入面還隱約看到冒出的熱氣; 麵衣很薄,脆的同時不會一舊舊又硬;最重要肉質嫩滑,雖然本身咸味足夠,不過佔了蘑菇汁更惹味可口。
已經忘記了這家提供最滋味炸雞的餐廳在香港消失了多久,
沒有其他能代替它的地位,至少價錢上絕對比不上。
不需要什麼特別口味,不需要依賴其他小食,
快樂蜂的原味炸雞就是恆久的招牌。
Chickenjoy Bucket(6件)

不清楚星期六是不是餐牌不一樣。
蘑菇汁(配雞)
6件雞入面雞胸、雞槌各3,其實這份量已經足夠飽。
因為去購物隔了整個小時後才吃,
但是香味一直沒有散去,熱度也沒特別減退。
剛好拿上手不會燙,撕開雞肉入面還隱約看到冒出的熱氣;
麵衣很薄,脆的同時不會一舊舊又硬;
題外話/補充資料: 出餐其實很快,只是剛好需要新裝入Bucket才等了一陣子。
2019-09-14
5 分鐘 (堂食)
蘑菇汁(配雞)
2019-07-04 917 瀏覽
Jolibee 係由菲律賓進駐香港既快餐店,出名炸雞薯條,「過江龍」黎講,佢絕對可以媲美其他炸雞餐店。首先環境方面,燈光偏黃色,店內既座椅擺設以方枱為主,絕對是快餐店模式既餐廳,店員主要菲律賓籍,但懂聽廣東話,所以點餐方面不會有問題。其次食物方面,小編點左炸雞薯條,炸雞香脆多汁,鬆脆可口,加上有洋蔥味的沙律醬,好香好好食。薯條方面,雖然都係預先炸定,但仍可以保持新鮮,香脆,熱辣辣,而且是厚切,炸完唔會覺得油膩,食到有薯仔味道,調味方面亦剛剛好,不太鹹。最後價錢方面,雖然不便宜,但絕對係高質炸雞薯條,午餐/下午茶食,份量岩岩好,所以大家快d黎試下!
Juliebee快樂蜜蜂是從菲律賓 開過嚟香港的 炸雞店, 已經成功登陸, 出品出色 品質穩定 多次吃雞肉都是 熱辣辣 ,嫩滑的。 跟美國開過來的老人炸雞店 好太多了, 老人炸雞店品質非常不穩定, 很多 時 是翻炸的 所以雞肉非常鞋口缺乏肉汁。但是這一家店也有缺點, 可能菲律賓的公司在管理方面還是比較落後, 落單流程很慢, 可能是言語問題 ,經常入錯單。 但是若果 把這方面改進的話, 老人炸雞店 真的可以返回美國老家了。

2018-11-21 1251 瀏覽
首先,他與其他連鎖式快餐店不同,這家的炸雞是需要取號後等待送餐的,我不確定其他分店是否一樣。雖然我把薯蓉扒光了還未有雞食。但不厭其煩地堅持這種作法反而叫人期待!先說薯蓉,鐵腥味比KFC重,反而突顯較重的薯粉比例,個人覺得整體比有時太膩的奶油味的KFC討好。炸雞的皮很薄,不是非香脆那種。比起大刺刺的美式麵包糠炸漿,但有時會劃破口腔表皮的大力水手是另一個極端。他的建議食法是沾醬,因此並不強調調味。肉質卻是快餐店之中最好的,沒有之一!細嫩,水潤,軟滑,更要連雞胸也一樣!除了急凍雞肉不可避免的問題外,幾乎沒有弱點!這一部份要歸功於需要稍候片刻,然而十分值得!最後談談醬汁。原附的忌廉汁就是薯蓉那種。老樣子,無甚可談。後來我向店員要了辣汁,這個非常出彩!標準的墨西哥風格,直率,性感,具挑戰性,但略鹹。然而當加上忌廉汁後,卻產生奇妙的化學作用。我不知道店家有否考量過這點,但兩者的確存在一個很妙的平衡點。隨著品牌在港走出只服務環球賓賓姐姐們的本位後,我最樂見的,莫過於他能嚴格保持水準了。

2018-11-21
2018-09-30 1618 瀏覽
晚上到達Jollibee,感覺自己去了一趟菲律賓旅行,而自己就是闖進了一家當地餐廳的旅客。不知道是否因為晚上人流量不多,Jollibee並非如美式連鎖店般的流水作業,收銀位置只有一個人全程負責收錢和執餐,整個等候時間非常漫長......餐牌上的選擇不算多,除了主打的炸雞,Jollibee還有蘑菇飯、肉醬意粉、熱狗漢堡等選擇。第一次到訪,當然選擇食Jollibee的主打炸雞薄薄一層的炸漿異常香脆,輕輕咬開以後,雞肉嫩滑,當中更有不少肉汁。最讓人驚豔的,莫過於咬開雞肉後,竟然會新鮮熱辣到冒出蒸汽。炸雞會附送一個Gravy醬汁,質感比較稀。因為本身Jollibee的炸雞就很惹味,吃的時候可以試試先不蘸醬汁,享受原汁原味的雞肉。(個人認為,醬汁用來蘸薯條比起蘸炸雞更好吃)至於薯條則是普普通通,少鹽,份量偏少,整體還是炸雞比較出色。Jollibee顛覆了我對美式炸雞的印象,甚至可以說是完勝香港其他連鎖炸雞店,唯一缺點是員工落單執餐手腳很慢,不敢想像繁忙時間排隊的人龍會多長。

第一次到訪,當然選擇食Jollibee的主打炸雞

2018-08-18 1044 瀏覽
Happy Friday!今日唔知食乜lunch好?係公司附近行行下聞到好大陣炸雞味,冇幾奈就見到原來是jollibee。真係好耐冇食過,就叫左一個套餐有兩件雞,一個蘑菇飯。由於太肚餓嘅關係,便另外加多一隻。老實說,我真係覺得Jollibee啲雞肉好食過XXX,它的雞肉不會放涼啦,就算我外賣拿到返公司(路程5分鐘度)啲雞仲係好熱,而且皮係非常之脆!不過佢哋冇乜搞創新,來來去去都係得一款炸雞(I.e.配蘑菇汁),唔知係咪啱菲律賓人口味,但雞肉真係零舍香滑。個飯就包到成個豬柳漢堡嘅外型咁,食落好軟,若不喜歡食軟飯的人可能就會覺得怪怪的,幸好我喜歡。🤣
c1
2018-08-17
3 分鐘 (堂食)