2023-03-20
今日去完長沙灣行完街,即刻上Openrice 睇下有咩外賣可以買返屋企食。我地去左「急便丼」買外賣。餐廳主打日式外賣,餐牌多元化,有拉麵、烏冬、便當、熱狗、玉子燒、小食、小丸子、大阪燒、泡飯等等,好多不同口味選擇,價錢亦好親民。味香牛肉燒便當配麵豉湯($48)日本炸雞扒便當配麵豉湯($48)我地點了兩款便當,賣相吸引,便當亦相當豐富,每個便當入面都有粟米、沙律菜、泡菜等等配料,雞扒炸得香脆,入味又嫩滑,另外牛肉夠入味,不會柴口,以到既飯係超級多,我一個都食唔晒。牛肉壽喜泡飯($43)湯和飯分開上,拎到返屋企都唔會索晒湯,泡飯入面有滿滿的材料,有牛肉、洋蔥、娃娃菜、菇等等,牛肉份量都夠多,而且湯底不會過鹹,味道不錯。吉列蝦熱狗($25)麵包夠軟熟,配上吉列炸蝦都係一個不錯的選擇。原味小丸子($24)小丸子有6粒,小丸子皮脆內軟,裡頭有半熟的麵糊與章魚配料,醬汁滿滿地覆蓋著章魚燒,我最鐘意原汁原味的章魚燒飛魚子野菜大阪燒($40)大阪燒夠厚,大阪燒上面鋪滿了很多野菜和飛魚子,口感層次豐富。日式炸雞(6粒)$28吉列蝦($24)飛魚子玉子燒($20)玉子燒口感鬆厚紮實,濃醇蛋香,配上粒粒飛魚
味香牛肉燒便當配麵豉湯($48)
日本炸雞扒便當配麵豉湯($48)
牛肉壽喜泡飯($43)
吉列蝦熱狗($25)
麵包夠軟熟,配上吉列炸蝦都係一個不錯的選擇。
原味小丸子($24)
飛魚子野菜大阪燒($40)
日式炸雞(6粒)$28
吉列蝦($24)
飛魚子玉子燒($20)
玉子燒口感鬆厚紮實,濃醇蛋香,配上粒粒飛魚子,味道更豐富。