2022-10-28
瀾之茶居,位於尖沙咀太陽廣場LG 層,比較隱蔽,在化妝counter後面,如果不留意,就會錯過此餐廳。瀾之茶居及犇之食堂,同屬一家公司,共同share sitting Area. 犇,是台灣風味餐廳,在銅鑼灣試過犇,正正常常的台灣casual dining. 瀾,港式點心茶活,今次特來一試。聽講,師傅傳承了米芝蓮一星點心師傅甘師傅嘅技術,製作出一試回味的甘師傅叉燒包。試咗叉燒包,芋頭春卷,黑松露蝦餃,叉燒腸粉,及鮮蝦腸粉。仲有兩杯特色飲品。叉燒包size 不大不小,上面係雪山皮面,增加脆口風味。,裏面Charsiu 調味剛好,唔鍾意太甜太鹹,但略嫌餡少。👍🏻芋頭春卷,剛炸起熱辣辣,皮脆。而且因為內裏是有芋頭,令到口感紮實,不像一般春卷的空洞。喜歡實在感覺的人,定會喜歡這芋頭春卷。👍🏻👍🏻黑松露蝦餃,黑松露的味道剛好,不會這過多而變得有火水味,而且大大粒超彈牙。👍🏻👍🏻👍🏻叉燒腸粉,腸粉皮薄都可以見到所有叉燒餡,可見師傅製作米糊,及卷腸粉的功力,叉燒餡多得慷慨,包到脹卜卜。蝦腸一樣,蝦肉新鮮彈牙,大大隻。👍🏻👍🏻👍🏻反而覺得其他點心,比招牌叉燒包更好味。
反而覺得其他點心,比招牌叉燒包更好味。