2020-11-15 1576 瀏覽
沒有華麗裝修,牆上掛著彩色菜單說實在要不是家人說要來試一下,想必我也不會過來這個位置家庭式小店,當晚過來有很多熟客幾乎每個人來都會點這裡的老火湯相信是每一晚都不同這晚是蟲草花生魚湯,湯夠熱而且很濃味更有湯渣豬骨,很不錯油渣麵油渣麵很好吃,湯底不錯,必加辣菜脯吃完立即感到十分罪惡炒蜆,即叫即炒,好有鑊氣而且足一斤蜆,黑椒味濃蜆來得肥美無沙時令糯米飯(加臘腸)好香口,而且足料,個人很喜歡下次再來要試一下肉餅餅跟牛腩
沒有華麗裝修,牆上掛著彩色菜單
說實在要不是家人說要來試一下,想必我也不會過來這個位置
家庭式小店,當晚過來有很多熟客

幾乎每個人來都會點這裡的老火湯
相信是每一晚都不同

這晚是蟲草花生魚湯,湯夠熱而且很濃味
更有湯渣豬骨,很不錯

油渣麵
油渣麵很好吃,湯底不錯,必加辣菜脯
吃完立即感到十分罪惡

炒蜆,即叫即炒,好有鑊氣
而且足一斤蜆,黑椒味濃
蜆來得肥美無沙

時令糯米飯(加臘腸)
好香口,而且足料,個人很喜歡

下次再來要試一下肉餅餅跟牛腩
  • 油渣麵
2020-10-31 1081 瀏覽
已經聽聞這間小店很久,但時間唔啱,所以一直冇去食過。今日正直凍凍地,就去試食吓。店舖內裡沒有太多位置,大概可以坐8-9人。但這些唔緊要,最重要係食物好。在門口會貼上當日嘅湯水,今日係西洋菜豬肺湯,正!一定要來一碗,再來一個時令臘腸糯米飯,再加個豉椒炒蜆。湯呢?不用講甜又潤肺,阿媽煮出來的味道。臘腸糯米飯足料到滿瀉,炒蜆即炒有鑊氣,有些辣辣地,如果有碗白飯,連汁都可以撈埋。其實佢哋出名嘅仲有豬油渣麵,下次再去試下。
15 分鐘 (堂食)
2020-09-12 1508 瀏覽
呢度賣嘅油渣麵係真正正宗香港風味嘅油渣麵!係我細個踎喺街邊嗰啲一個挑擔一個火水爐就賣油渣麵嘅婆仔度食到嘅味道!無整色整水!唔係無啦啦落啲冬菇落去唔知做乜嗰啲油渣麵囉!各位老嘢如果想食返細個時食到嘅香港味,就一定係嚟呢間!不過,要挑剔的話,你可以話佢舖細,無位坐,坐都坐得唔舒服,我自己就直頭擔櫈出舖坐街邊食。如果係啲落場時間,啲麵可能會淋啲,無新落嘅麵咁爽!但以上兩點反而令我覺得令成件事更有舊香港味!
呢度賣嘅油渣麵係真正正宗香港風味嘅油渣麵!

各位老嘢如果想食返細個時食到嘅香港味,就一定係嚟呢間!

。如果係啲落場時間,啲麵可能會淋啲,無新落嘅麵咁爽!

但以上兩點反而令我覺得令成件事更有舊香港味!
油渣麵
8 分鐘 (堂食)
油渣麵
恆達油渣麵❤️開返晚市堂食同facial第一晚,即刻約左脫毛,順便出去食個晚餐。平時夜晚外賣多,製造好多垃圾,堂食就唔會,又可以食到熱辣辣野。搵到呢間小店,比想像中座位更少,叫左油渣麵$33、豬骨粥$25、雞骨草豬橫脷湯$25。三款食物中,最欣賞是個湯,好濃郁鮮甜無味精,以為雞骨草煲湯會怪,又完全無違和感,豬骨肉都食得返。油渣麵同粥都不錯。家庭式小店同熟客好似朋友般,價錢又實惠,又有住家feel,如果在家附近有這些小店就好。
恆達油渣麵❤️

2020-08-27 761 瀏覽
每隔一段時間,小的總會想念這裡的老火湯,就像這天又想起她,所以又來了。 這次喝到的是🤤西洋菜豬肺湯,聽說豬肺的處理程序非常繁複,所以家常湯水很少會遇上,西洋菜已煲至極淋滑,而處理得非常好的豬肺更是非常軟嫩,常言道「以形補形」,相信喝畢這碗湯後,可以修補在下的「夭心夭肺」吧? 🤣 只喝一大碗湯水,當然不足夠成為一餐,於是乎又點了小的另一喜愛 - 🤤豉汁蒸鯧魚,其實這裡還有蒸鯇魚的,但每趟來到總是喜歡點選魚肉嫩如桃肌(喂!)😂的鯧魚,而蒜泥豆豉佐飯同吃也是極滋味的配搭呢。

2020-08-27
2020-07-18 843 瀏覽
呢日做完野經過油麻地,諗住食埋野先返屋企,就行左過黎出名食油渣麵嘅 恒達油渣麵😆呢間一直係我嘅To-eat List度🤣今日終於試到佢!!👇🏻鋪頭唔算大,有兩張檯,等左幾分鐘就有得入去本身我自己就好鍾意食雲吞嘅,所以叫左油渣麵加雲吞,雲吞啖啖肉唔林,而油渣真係好多,又爽口😍雖然碗麵真係好邪惡(唔知要做返幾多運動先得),但都值得嘅👍🏻另外都叫左南乳豬手同碗仔翅,豬手整得好入味而且好林,碗仔翅大大碗又足料,不可不試啊!(Ps.試過花園街個間好出名嘅油渣麵,我覺得呢間足料啲同好食啲😋)

👇🏻鋪頭唔算大,有兩張檯,等左幾分鐘就有得入去

油渣麵 & 豬手飯

碗仔翅
  • 油渣麵&豬手飯
  • 雲吞油渣麵
2019-12-27 1352 瀏覽
叫了一碗細油渣麵和例湯,老闆娘話今日有川弓白芷魚頭湯,話袪頭風,我就試吓啦。湯唔會好大陣藥材味,好好飲!油渣麵真係好大碗渣,我都食唔晒!呢間好貼地既小店,老闆講嘢好大聲,好有風味。下次我想試埋個蒸魚

2019-05-26 1402 瀏覽
呢間油渣麵喺屋企附近,所以屋企無飯開就會落去買碗做晚餐!真係食咗十幾年由細食到大,由十蚊碗食到依家廿幾蚊!佢d豬油渣超級好味,再加埋菜甫,小小辣,食完一碗夠哂飽!
2019-05-02 1767 瀏覽
忽然間朋友想食下油渣麵,於是帶左我去油麻地既隱蔽位置搵食。一入店舖一眼睇晒,當時差不多晚上10點,但都滿位。姐姐好好咁幫我地安排左3個位置平排坐。朋友推介一定要飲湯,除左因為足料之外,亦唔會有味精。我地叫左兩個大例湯,一碗大油渣麵,再加油鹽水煮蜆。因為我地share食,同店主講要個碗,點知店主遞個碗俾我既時候係裝滿左湯架好感動,佢話知我地用黎分湯飲,所以索性裝埋落個碗先俾我地。真係好有人情味油渣麵加辣菜脯食一流。當個蜆上檯時,個盤大到有啲驚喜,姐姐好用心咁介紹俾我地知佢點煮。蜆肉新鮮無沙,有好多白菜仔,個湯頭有加蔴油好甜。走時見到門口有大肉蟹同大過手掌既賴尿蝦,已經相約朋友要再黎食同埋冬天要試生炒糯米飯!
忽然間朋友想食下油渣麵,於是帶左我去油麻地既隱蔽位置搵食。
大例湯
大油渣麵
油鹽水煮蜆
油鹽水煮蜆
2019-03-12 1346 瀏覽
36$嘅魚肉油面配合無論點樣去形容加埋胡椒粉再加埋呢間鋪頭嘅菜譜幾香濃調味左既魚肉彈牙 大粒平時驚食面食唔飽 呢到唔會平時加面呢到唔洗Very good 不過鋪細但渣車可擺係出面睇坐住食
36$
呢到唔洗
Very good 不過鋪細
但渣車可擺係出面睇坐住食
2018-12-05 1513 瀏覽
平日晏晝經過諗住試下,嗌左個「生炒糯米飯」,一食就知唔老實咁蒸熟就算根本無炒過,但又老實咁真係得飯糯米飯,除左幾粒花生之外乜餸都無,咩臘味咩蝦米咩冬菇,全部都無。唔信邪嗌多個細油渣麵,啲渣多喺夠多,但我dklm ,有好多毛喺啲豬油渣到,渣係軟渣唔緊要,又霉又臆,個麵又軟到爛。要咁食,我唔好自己執豬肉檔地下啲肥膏,番屋企白烚嚟食?同場加映隔離亞叔碟牛腩,食食下,入面有個煮左好耐、索滿汁液嘅膠袋。估唔到除左廟街男人要戴袋,廣東道嘅牛腩都要帶袋。總括:呢啲野攞去做豬梢,都係唔好,費事等隻豬知道,佢同類做油渣死得好無價值。
2018-07-11 2116 瀏覽
一間斗室般大的舖頭,朋友帶我嚟食心中仲埋怨點解嚟間咁細既地方食野。舖內只有3,4個面壁的坐位加一張小圓枱,晚上10:00才可在舖外幾張枱。但此處的湯真係好好好好飲。有媽媽的味到,一D味精都無。足料,飲湯仲可以食埋渣。飲完一碗仲想飲第二般仲每日不同款,但一定要早去,否則賣哂無得飲。另外蒸飯都好好味。佢既魚鮫飯魚鮫超大,肉質超滑。梅菜豬肉梅菜咸甜適中送飯一流。反而佢既油渣面就無咩特別。另外,水煮大蜆好大盆,。
。反而佢既油渣面就無咩特別。另外,水煮大蜆好大盆,

梅菜豬肉

大魚鮫
大魚鮫
2018-07-01 1342 瀏覽
呢間野其中一個深受街坊捧場應該係個湯每日嘅湯水都唔同款,而且D料好足,仲好窩心咁煲D有益飬顔湯今日就係花膠杞子湯,啲花膠多到老公都爭啲食唔晒🤣🤣益左我🤪🤪而且好夠熱,佢有大碗同細碗我同老公每次黎都係飲大湯,唔知細湯係咪都有咁多渣呢我見好多人都淨係黎飲湯,唔想屋企煲湯,又欠缺湯水嘅朋友,不妨黎試吓咁我同老公每次黎都係食蒸飯配個大湯佢地D蒸飯都有好多款,今日就嗌咗肉餅蒸水蛋,感覺好家庭式,而且D炒菜又好大碟屋企唔煮飯,黎呢度食,一流不過唯一晤好係環境同衛生都麻麻地🙈
呢間野其中一個深受街坊捧場應該係個湯
每日嘅湯水都唔同款,而且D料好足,仲好窩心咁煲D有益飬顔湯
而且好夠熱,佢有大碗同細碗
我同老公每次黎都係飲大湯,唔知細湯係咪都有咁多渣呢

咁我同老公每次黎都係食蒸飯配個大湯
屋企唔煮飯,黎呢度食,一流
不過唯一晤好係環境同衛生都麻麻地🙈
2018-06-30
2018-06-08 1165 瀏覽
哩度成日黎食 點知今日摸門釘全店休息 提醒下大家每日都有吾同既老火湯同燉湯次次黎都見到人食蟹今次想試下不過無緣小店家庭式經營有人情味收費十分大眾化必食糯米飯炒菜有鑊氣
哩度成日黎食 點知今日摸門釘
收費十分大眾化
必食糯米飯
炒菜有鑊氣
2018-03-31 1434 瀏覽
某日完成家庭飯局,其實也不是太飽,其實又不算肚餓係旺角行走咗一陣子就不如試下呢間舖頭之前有路經呢間舖頭,但因為太飽所以冇食今次叫咗碗豬骨粥試下友人就叫咗油渣麵呢碗細油渣面其實份量好多,影呢張相嘅時候已經係比我食咗兩三啖,面質唔會太林又唔會太硬,令人滿意油渣算係乾身,湯底唔錯,唔會太咸搶咗味我嘅豬骨粥就有意外驚喜,粥煲得夠綿,碗裡面都有好幾舊帶有肉嘅大豬骨落咗花生一齊煲,食落有咬口食完唔會好似去連鎖粥舖咁成口味精值得一試
某日完成家庭飯局,其實也不是太飽,其實又不算肚餓
係旺角行走咗一陣子就不如試下呢間舖頭
之前有路經呢間舖頭,但因為太飽所以冇食
今次叫咗碗豬骨粥試下
友人就叫咗油渣麵

油渣算係乾身,湯底唔錯,唔會太咸搶咗味
落咗花生一齊煲,食落有咬口
食完唔會好似去連鎖粥舖咁成口味精
值得一試