2019-04-04 568 瀏覽
之前去開呢度都係飲廿四味,有一次同嗰度呀姨,講有無D唔苦但又清熱既,可以介紹下,佢介紹咗我飲龜靈茶,之後好多時候經過開都會外賣一杯,甜甜的,好味。雖然29蚊一杯,但總好過飲杯唔健康既珍珠奶茶。********主治清熱、去濕解毒
雖然29蚊一杯,但總好過飲杯唔健康既珍珠奶茶。
********
主治清熱、去濕解毒
龜零茶
2019-04-03
外賣自取
龜零茶
2018-11-15 227 瀏覽
最近天氣開始涼,喉嚨有點乾,經過這家老店便入去飲杯涼茶滋潤一下。店內很冷清沒有其他人客,店員大聲問道「你要咩呀?」,態度有點嚇人,可能我的進來打擾了兩位店員閒聊吧!點了杯雪梨茶,沒有留意有不同大小,店員亦沒有問,最失望的是這杯雪梨茶淡而無味,跟印象中的味道相差太遠了,像是加了很多水似的!$19中杯裝,喝了幾口便放棄了,太差勁!老字號的味道質素為何降了那麼多?員工的服務態度亦令人卻步!這次的經驗實在太差了
1K
2018-02-28 249 瀏覽
在九龍城,總會找到一些有歷史的店舖。這次來到有歷史的涼茶舖,在農曆年吃多了的情況下,期望可以清清腸胃。單看這個碗就已經知道是有歷史的東西了,而吃的當然也是有歷史的傳統食品:龜苓膏。有很濃的藥味,但也不致於苦到不能入口。如有需要也可以加一點甜來吃。吃完之後,最快見效的就是口腔多了一份甘味,人也清爽了一點。這裡也為長者提供一點優惠,也是為社會做一點少少回饋,多一點溫暖。
龜苓膏
2018-02-19
$52 (其他)
龜苓膏
2017-10-08 222 瀏覽
今天星期六煮了一大鍋意粉做午餐,吃得好飽!於是,便出來走走希望消化下那碟奶油蛋意粉,走下走下就行到九龍城,九龍城區仍保留好多舊店鋪,令人好像坐了叮噹的時光機,回到仍在求學的年代,那種感覺其實很有趣!行到恭和堂門外,很有親切感,因為中學時期很喜歡吃恭和堂的龜苓膏😻 看到有酸梅湯三個字,心想就進去喝一杯消消滯!內裏裝修與以前變化不大!好有懷舊的味道。本來,想喝酸梅湯,點知賣曬,惟有退而求其次喝杯雪梨茶!

內裏裝修與以前變化不大!好有懷舊的味道。

止咳潤肺雪梨茶

本來,想喝酸梅湯,點知賣曬,惟有退而求其次喝杯雪梨茶!

止咳潤肺雪梨茶
2014-04-07 486 瀏覽
很久多年沒有去過恭和堂老字號, 之前印象幾好 可惜最近去了大失所望 跌錢不值 由於自己有些少咳 叫他介紹 他們恭和堂給了一杯紙杯裝的他們所謂叫止咳茶 這個止咳茶不熱 有些少冷 味道淡而冇味 不苦 味道好似溝了很多水份 不但沒有甚麼止咳效果 還不解到喝 去M記免費叫杯熱水也好過他 以後不會光顧 一杯$23 止咳茶所謂

2008-05-08 71 瀏覽
晚上10點幾,想清熱氣,今次貪近近地,黎呢度外賣龜苓膏. 42元,話貴唔貴,比起某連鎖店要平,但比同區陳仔貴一半. 回家食時,一食有股"燶燶地"既味道,偏苦. 到底好既龜苓膏係咪咁?我唔知.不過越食越難食,食到打冷陣,仲想嘔. (我飲花旗參,都會咁,好怕苦) 呢個純是個人問題. 不過, 夜晚零晨4/5點,就來排清毒素 (好似飲了中醫師開既去濕茶一樣) 唔通真係苦口良藥?
晚上10點幾,想清熱氣,今次貪近近地,黎呢度外賣龜苓膏.

42元,話貴唔貴,比起某連鎖店要平,但比同區陳仔貴一半.

唔通真係苦口良藥?
$42 (其他)
(非會員)
2006-04-30 82 瀏覽
I have been eating Kung Wo Tong turtle jelly for many years, thanks to their secret recipe that really works! Many of my girlfriends share the same thoughts: it keeps pimples away. Heard from the owner of the shop that it is better to eat HOT jelly with little sugar. Other than turtle jelly, pear tea is also my recommendation, it soothes my throat when it get dry. Very good worth of money.I think they should have more choices of tea to choose from...
(非會員)
2005-04-08 64 瀏覽
龜蕶膏味道就無謂講喇,去食既人都係為咗佢清熱解毒既功效.全港好多店都話自己有祖傳秘方,九千幾百年老店,但食過之後邊間先係真材實料,只有身體最清楚!!食過D五十幾蚊甚至過百蚊一盅既名貴貨(什麼海X堂),食完同食咗一盅涼粉無分別.(無論味道同功效),但係食完恭和堂既龜蕶膏(只售$38),身體真係有反應....首先大家要感到燥熱或者唔夠訓先好食,食完全身會有D骨痛,好似好累咁,個晚就會好好訓,訓醒會好精神,骨火同疲勞感無晒,一切熱氣既症狀都會消失,好舒服.聽講仲可以防癌添.我唔係老嘢黎架,但我覺得真係掂!!
龜蕶膏味道就無謂講喇,去食既人都係為咗佢清熱解毒既功效.
食過D五十幾蚊甚至過百蚊一盅既名貴貨(什麼海X堂),