2024-02-01 243 瀏覽
走過這間cafe,搵到幾款令人眼前一亮嘅飲品同小食呀!滿滿嘅芒果沙冰,金黃色滿溢,每一啖都食到芒果嘅鮮甜😋 奇異果沙冰清新得嚟,啖啖都食到細細粒嘅籽,我覺得好過癮!而椰香鮮奶咖啡,香滑得嚟,又唔會太濃,真係打得招架,飲落去心都窩暖。主食部分就更加驚喜!安格斯漢堡肉汁豐富,好過瘾,食咗一啲之後,唔覺得膩,好正呀!🍔 黑松露忌廉野菌闊條麵就真係高水準,露鼻仔味夠晒香濃,又幼滑,吃落好有層次感。海蝦鮮蕃茄意粉都出色,啲番茄新鮮得嚟,酸酸甜甜,啲蝦又新鮮㗎。😍 每樣嘢食都令我難以忘懷!當然,咖啡係cafe嘅靈魂嚟㗎!份外介紹,魚蛋嘅秘製醬汁巧妙,完美配合啲茶啡,令人一試難忘。這次探店體驗,真係啱哂要尋找隨機小確幸嘅我!🥰下次還會再襯,尋找不同嘅感覺。

2022-09-11 1077 瀏覽
下午茶$52 一個三文治同埋簡單沙律 得幾粒生果👎🏻👎🏻份量太少一杯冇味嘅檸檬茶 加3蚊凍飲總共$55 如果佢係賣$30都值但$55蚊呢個質素 不能接受 建議減價或者啲野食整好少少 喺度見到其他人食意粉嘅相 賣相唔錯 睇落應該好食好多 或者可能我叫錯嘢食 同埋對佢期望太高下午茶嘅飛碟餐真係超級差 飛碟既餡好少 完全唔似係一間餐廳或cafe嘅出品對唔住 呢次既用餐體驗 令我好失望 🥲🥲你哋餐廳嘅出品對得住自己 但對唔住食客服務態度正常幾好 就係俾佢嘅服務態度呃咗入去
一杯冇味嘅檸檬茶 加3蚊凍飲
對唔住 呢次既用餐體驗 令我好失望 🥲🥲
你哋餐廳嘅出品對得住自己 但對唔住食客
服務態度正常幾好 就係俾佢嘅服務態度呃咗入去
2022-08-31 587 瀏覽
今日去咗尖沙咀嘅一間咖啡店,由佐敦站去會近少少。咖啡店細細間,好似係家庭式經營,侍應對我地都好熱情。我點咗一份黑松露海蝦忌廉野菌意粉,因為食物係即叫即煮,所以都等咗一段時間。意粉偏淋,沾上濃濃嘅白汁,仲有好濃嘅香草味同黑松露味,海蝦食落覺得好新鮮。飲品方面我點咗杯椰香鮮奶咖啡,咖啡味好濃,可惜椰香味唔重。椰香鮮奶咖啡 $43黑松露海蝦忌廉野菌意粉 $108#Latte #TsimShaTsui #尖沙咀 #cafehopping

椰香鮮奶咖啡 $43
黑松露海蝦忌廉野菌意粉 $108

椰香鮮奶咖啡
黑松露海蝦忌廉野菌意粉
椰香鮮奶咖啡
黑松露海蝦忌廉野菌意粉
2022-07-13 549 瀏覽
行過柯士甸路其實周圍都好多選擇,見到有中西韓日越南野等等美食,lunch time時間間間食店都貢多人,又嘈又迫攪到氣氛好似搶食咁,我又唔係好趕時間,唔使咁緊張姐,行行下見到一間唔太起眼嘅家庭式經營cafe店,一於入去試吓,坐位很寬躺,菜單都算多選擇👏🏻👏🏻食物菜單雖然不是特別新口味,但勝在大大碟份量十足👍🏻香草雞扒係焗嘅好Juice😋天氣熱辣辣♨️我費事走來走去一日去食咗兩次🤣下午茶食過牛油果蛋沙律包,不錯👍🏻食完很飽肚絕對不會食完好似無食過咁😜若果細食嘅紅粉佳人分分鐘可以兩份食添架👩🏻🧑🏻熱Latte好好飲呀,溫度甜度香度奶夠滑,正啊👍🏻老闆好nice,小店標榜無任何味精💝即叫即做用心經營小店,支持💪🏻搵食艱難對自己好D☺️
2022-07-12
  • 牛油果蛋沙律包
  • Hot latte
  • 香草雞扒飯
2022-01-06 607 瀏覽
老闆服務態度誠懇,人手不足下需要少少耐性等候!食物沒有添加味精,我和朋友都發現有返屋企食飯嘅感覺!餐廳擺放鋼琴,識彈琴食客可以自己去彈奏,音樂伴奏下用餐,好舒適!
蕃茄鮮蝦意粉
2022-01-03
10 分鐘 (堂食)
蕃茄鮮蝦意粉
2021-03-22 1408 瀏覽
老闆超Nice🤣🤣🥰我最愛的All Day Breakfast幾獨特,唔會好似其他Cafe一息一樣。價錢方面性價比高,加埋一杯Milk Tea先100蚊,平過好多mk既cafe。老闆見我要食腸胃藥都主動比杯暖水我,有點心動。除此之外,收款可以使用信用卡、Google Pay、AlipayHK等電子付款,連美國運通AE都得!推薦比喜歡使用無現金交易既朋友,泥方面對比香港好多本地私營Cafe已係一大優勢!

• All Day Breakfast
2020-05-22 1586 瀏覽
鬧市中的寧靜, 放工後嚟呢度小歇一下 ~食物好味道之餘,小店老闆又nice, 試了杯人參美人茶,食完飯後再加個朱古力松露甜品做個happy ending~ 下次會再來光顧
2020-02-19 1217 瀏覽
好有人情味的小店兼食物無味精真難得。肉醬意粉的牛肉是澳洲牛,好味。朋友推介開心果味cheesecake, 竟然好有驚喜,忍唔住買多件俾老公。放工好攰唔想煮飯但又想食得健康無味精,於是再外賣肉醬意粉回家俾老公。😄老公叫我明晚再去這間cafe買外賣🤣
2020-02-19
2020-01-02 1098 瀏覽
超失望之午餐同同事特燈由佐敦行到尖沙咀打算搵好野食唔小心入左呢個cafe叫左3個午餐一個係55蚊既牛油果沙律包另外一個係松露磨菇闊條面一食落去就知拿野尤其是鮮茄海鮮意粉個汁似茄汁,cheap 意粉,得個幾隻冰鮮蝦叫左杯跟餐咖啡撩開d泡成杯水咁仲叫自己係Cafe?野飲同野食都係茶餐廳質素一個餐要成差不多90蚊三樣野食等左差唔多成個半鐘我去翠華食好過真係超失望意粉真係好難食以後唔會再幫襯成個lunch time sad左
超失望之午餐
一個係55蚊既牛油果沙律包
另外一個係松露磨菇闊條面
一食落去就知拿野
尤其是鮮茄海鮮意粉
個汁似茄汁,cheap 意粉,得個幾隻冰鮮蝦
叫左杯跟餐咖啡
撩開d泡成杯水咁
仲叫自己係Cafe?
野飲同野食都係茶餐廳質素
意粉真係好難食
以後唔會再幫襯
成個lunch time sad左
2019-07-25 1139 瀏覽
放工走到柯士甸路揾食,諗起呢間之前食過既cafe, 呢個時勢仲有50幾蚊起既晚餐實在經濟。最窩心係記得我地黎過,男店主相當親切友善面上總是掛上笑容~ 雖然已經18:30 仲比我地揀TEA SET~ 最後地點左dinner set既香草雞扒意粉($68),洋蔥豬扒意粉($58) 分量唔少,仲連咖啡或茶一杯。我地加$10 轉coconut latte , mocha~ 另外加點大大件既blueberry cheesecake, 有甜品既晚餐先夠完美嘛
最窩心係記得我地黎過,男店主相當親切友善面上總是掛上笑容~
雖然已經18:30 仲比我地揀TEA SET~
分量唔少,仲連咖啡或茶一杯。
Coconut Latte
另外加點大大件既blueberry cheesecake,
甜品既晚餐先夠完美嘛

2019-06-06 672 瀏覽
環境不大但還可以,但食物質素真的麻麻地,今日叫左個鮮茄意鮮蝦意粉,88蚊的,鮮蝦是冰蝦是常識吧,這個就算了,意粉質地似公司炒意,無口感,鮮茄醬汁似鮮茄牛肉飯果種味道,真係O曬嘴。
2019-06-06
2019-04-24 1156 瀏覽
星期五和愛人經過柯士甸路,原先未打算吃飯的,但因為滂沱大雨中,像千針濕透身⋯⋯雖有雨傘,但仍需要找個歇腳地,看見有間 Cafe ,於是愛人說入內吃個早飯吧!由於太大雨,想在門口拍張照片都有點困難。食店名字很有趣,息 Leaf Cafe 難道食店老闆姓葉,開間 Cafe 休息一下?相信要下次問問老闆下午五時許未到六時,這樣天氣,食店內只得三兩食客,他們看著門外的大雨,這樣的情景,反而令人有一份寧靜清憂的感覺。天花上的一盞吊燈,兩隻白鴿吊飾,感覺舒服,看出食店主人在細節上,放下一點心思。由於未夠六時,仍有下午茶供應。午餐和晚餐同一餐牌,店員見我們第一次到來,很有禮貌地詳盡介紹招牌項目。店員了解我們需要後,知道我們都很肚餓,此餐早吃當作晚餐,故此建議點兩個 Dinner set 及另加一個包點項目。牛油菓蛋沙律包$38~由於想和愛人一人一半,店員很細心,建議我們拍張食物全身梗照後,才將包再攞入㕑房,替我們切開為二,此舉動,一讚。麵包鬆軟,牛油菓碎蛋點點沙律醬,配上番茄片、沙律菜,味道酸酸甜甜,帶有清新感覺。黑松露忌廉野菌闊條麵$88~平面碟,放著即點即煮的濶條麵,驟眼一看,少分量,女生還可,

由於太大雨,想在門口拍張照片都有點困難。

食店名字很有趣,息 Leaf Cafe

難道食店老闆姓葉,開間 Cafe 休息一下?
相信要下次問問老闆

由於未夠六時,仍有下午茶供應。

牛油菓蛋沙律包$38~

牛油菓蛋沙律包

黑松露忌廉野菌闊條麵$88~
平面碟,放著即點即煮的濶條麵,驟眼一看,少分量,女生還可,男士們一定不夠飽。

黑松露忌廉闊條麵

海蝦鮮番茄意粉$88~
同樣也是感覺分量少,故此茄汁比例太多,味道未算突出。
其實店員可以改用一隻鍋型的碟,可能感覺會比較良好。

海鮮鮮番茄意粉

整體來說:

息 Leaf Cafe 是一間有誠意的咖啡店,主食雖然對一位男士來講,分量是少了一點,但相信女士們會喜歡。
此外,店員知道我們第一次來,餐後也會出來問問我們意見,筆者建議餐點可以加設多些推加項目,他們也很細心聆聽,給客戶感覺良好。

2019-04-19
牛油菓蛋沙律包
2019-03-09 664 瀏覽
星期五晚上兩小口子 在茫茫人海尖咀覓食由美麗華商場 一直走到街尾 四周聲音不斷 走到街尾這一小店 門外沒有華麗裝潢 店內也很簡潔 沒有排得密麻麻的餐桌 空間感十足 我們在門外打量餐牌時 女店員走來介紹:「我們的晚餐都幾美味嫁. 」聽落很真誠的感覺, 不覺得hard sell , 只是說出她觀點而已吧🤭 快9點了 肚子餓了 即管試試先講食物我點了個安格斯免治牛肉意粉(kind of 肉醬意粉) 份量絕對不多 (合細食女仔) 味道不錯 醬汁和牛肉好夾老公都讚老公點了雞扒意粉(同飯會夾d 但白飯賣哂😆)呢個普通 沒有特別咖啡我點了coconut latte 有一絲絲椰香味 咖啡香滑 老闆說他用的是靚豆呢最後 還點了個burger, 烤過的包,很住家的味道最後埋單 $200鬆d 在鬧市中得到珍貴的寧靜片刻 絕對值得希望香港多d這種小店希望這種小店可以本著初衷 繼續下去希望大家支持小店 讓這精神 一直長存
星期五晚上
兩小口子 在茫茫人海尖咀覓食

快9點了 肚子餓了 即管試試

先講食物
我點了個安格斯免治牛肉意粉(kind of 肉醬意粉)

份量絕對不多 (合細食女仔)
味道不錯 醬汁和牛肉好夾
老公都讚

老公點了雞扒意粉(同飯會夾d 但白飯賣哂😆)
呢個普通 沒有特別

最後 還點了個burger, 烤過的包,很住家的味道

最後埋單 $200鬆d

在鬧市中得到珍貴的寧靜片刻 絕對值得
希望香港多d這種小店
希望這種小店可以本著初衷 繼續下去
希望大家支持小店 讓這精神 一直長存
2019-02-05 510 瀏覽
話說年廿九約左朋友黎到呢間餐廳食tea,第2次黎到,今次左個午餐同埋2個下午茶,午餐叫左安格斯漢堡,下午茶2個都係飛碟,分別係菠蘿芝士火腿飛碟同埋煙肉芝士飛碟,餐飲就嗌左息leaf奶昔,奶茶同埋咖啡,店員好體貼咁問我地想要豆奶、全脂奶定係脫脂奶。個安格斯漢堡好有層次,牛肉juicy,個包烤到脆脆咁好好食。另外果2個飛碟都係新鮮熱辣辣送上,仲有茄汁豆同埋沙律菜伴碟。至於三杯飲品,店員都好環保咁採用左玻璃飲管、紙飲館、同埋鋼管飲館。值得再黎嘅餐廳,為忙碌嘅生活帶來一絲絲嘅平靜。
話說年廿九約左朋友黎到呢間餐廳食tea,

第2次黎到,今次左個午餐同埋2個下午茶,

個安格斯漢堡好有層次,牛肉juicy,
個包烤到脆脆咁好好食。

值得再黎嘅餐廳,為忙碌嘅生活帶來一絲絲嘅平靜。
2019-02-03
2018-09-16 879 瀏覽
今天行過尖沙咀,見到有間新既cafe,望落都幾乾淨整齊,就入去試下。 價錢唔算貴,晚餐$50幾就有交易,係尖沙咀黎講算係咁。環境好,同朋友吹水聚會一流,至少唔會比人趕走。食物唔錯,叫左碟雞扒意粉同黑松露麵,今次無影相,味道不錯,老闆好nice,坐落好舒服,完全係一間良心企業。我食完唔口渴,相信無落味精,好住家feel,飲品我揀左杯特飲,好足料,個杯都有心思過人,飲落好天然,我覺得大家可以一試,值得支持既間小店。
2018-09-15