2024-07-10 78 瀏覽
今日陪男友返佢舊office一帶處理公事,佢話要帶我去食好野,心諗果頭唔通係去食burger???點知去到附近佢帶我行咗上一條斜路度,眼見斜路上得一個屋苑,唔通係食住家菜咁古惑?原來係我諗多咗,個屋苑樓下其實係有間幾大嘅亞洲菜餐廳「悅知味」!🧡越南鮮蝦芒果米卷($68)米卷超大份,比起平時食開嘅大兩倍有多!每嚿米卷咬落除咗大啖芒果肉外仲有原隻去殼大鮮蝦,加埋勁多菜絲同紅蘿蔔絲,絕對係爽口清新又好開胃!🧡泰式炒雜菜($88)炒雜菜香口唔乾柴,鑊氣十足!味道濃郁食完又唔會覺得口渴,多種菜同菇嘅配搭令口感好豐富,正!🧡泰式蝦醬炒飯($108)飯身靚正,用料十足,臘腸、肉粒、肉鬆等配料加起身口感豐富!入口陣陣蝦醬咸香味,濃而不膩,夠哂滿足!🧡泰式甜品拼盤($68)超值嘅甜品拼盤,一共有4款唔同嘅甜品,份量嚟講我覺得4個人都夠食。甜度適中啱啱好,味道口感同樣出色,結尾一流! 完餐後仲附送埋餐後生果,正!

🧡越南鮮蝦芒果米卷($68)

🧡泰式炒雜菜($88)

🧡泰式蝦醬炒飯($108)

🧡泰式甜品拼盤($68)

完餐後仲附送埋餐後生果,正!
2024-07-06 67 瀏覽
越南鮮蝦芒果米卷🥭🦐   $68米卷皮薄餡靚,主要是兩條米卷對半切開,每份都有至少兩至三隻大蝦🦐,還有芒果粒🥭,塞得超飽滿的😋甜甜的芒果配上大大隻的鮮蝦🦐,是很開胃的前菜👍焦邊香燒無骨鱔(兩串)❤️   $88吃鱔最怕吐骨🥹無骨鱔真是最適合小妹這種人👍 皮燒得微焦香脆,而鱔肉仍保持嫩滑彈牙的肉質口感,一吃下去,滿口都充滿鱔的油脂和香味🤤青咖哩雞配蒜蓉包 🍛🐔    $108青咖哩對於怕辣但又想吃咖哩的人真是友好😍雞的份量很多,而且茄子也很入味🤤 雖然吃到咖哩的香味,但因為加了椰醬🥥所以完全不辣,跟蒜蓉包/飯/薄餅等等都是絕配👍 滷香脆炸大腸😋      $68炸大腸真是一絕😛外脆內軟,雖然超肥超邪惡😈 如果怕膩可以沾點又香又濃烈的羅勒醬~~最後還有西瓜🍉免費贈送給我們吃,真好 😛 總結:雖然位置有少許偏遠,比較近國瑞路公園,但整體食物質素不錯,而且環境挺寬敞舒適~~

越南鮮蝦芒果米卷🥭🦐   $68

焦邊香燒無骨鱔(兩串)❤️   $88

青咖哩雞配蒜蓉包 🍛🐔    $108

滷香脆炸大腸😋      $68

2024-07-04 62 瀏覽
我同「荃灣」、「新開」、同埋「泰國菜」真係幾有緣,今日繼續推介泰國菜!今次嘅餐廳有啲遠,喺大窩口某山腰,但佢勝在夠新淨企理,食物仲係即叫即整,鑊氣好足!成間餐廳幾大,可能因為新開張,食客唔算太多,趁人少少,快啲叫埋朋友仔一齊食啦! ➵ 泰皇咖喱牛腩|$138 ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎➵ 泰式乾炒牛河|$118 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡➵ 泰式凍鴛鴦|$33 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡➵ 珍多冰|$33 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡➵ 芒果糯米飯|$33 ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎ 呢間餐廳嘅小菜價格都非常實惠,仲要即叫即整,質素絕對有保證!我最鍾意泰皇咖喱牛腩,咖喱香辣惹味,薯仔、洋蔥等配菜燜得軟熟,唔錯!亮點:呢個小菜會配蒜蓉包蘸咖喱,有創意得嚟係真係好食!乾炒牛河都好好食,呢個係碎河粉,口感幾得意;如果仲有胃口,可以試下芒果糯米飯,呢度嘅糯米飯會搓成原味同斑斕味兩個波波,配埋鹹鹹哋嘅椰漿,好有趣嘅甜品!非常羨慕住呢間餐廳附近嘅人,如果唔想煮飯就可以落樓下嗌個鑊氣小炒,太正啦~

➵ 泰皇咖喱牛腩|$138 ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎
➵ 泰式乾炒牛河|$118 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡
➵ 泰式凍鴛鴦|$33 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡
➵ 珍多冰|$33 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡
➵ 芒果糯米飯|$33 ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎

2024-05-30
2024-07-04 42 瀏覽
Ooo中泰越風味融合菜ooO一間餐廳吃到三個唔同國家的菜 餐廳位置較隱密 大窩口站再行10分鐘要行斜路去 晚上都可以有點風 唔會太難行OooooO🔸青咖喱雞配蒜蓉包 $108青咖喱不辣 帶淡淡的椰香雞肉份量多而肉質滑 茄子吸收了咖喱汁不錯蒜蓉包蒜味濃包香脆配咖喱一流OooooO🔸越南炸春卷 $48即叫即炸 非常香脆 中間包裹各式蔬菜 配酸甜醬更惹味OooooO🔸泰式濕炒河(豬肉) $118非常有鑊氣 大量的蔬菜配料泰式的炒河醬汁非常惹味 份量豐富OooooO🔸芒果沙冰 $43用上大量新鮮芒果 味道非常香濃果肉非常新鮮 沙冰綿綿的 入口即溶 💕餐後免費奉上三角樹造型西瓜,香甜多汁的生果作結。
Ooo中泰越風味融合菜ooO

泰式的炒河醬汁非常惹味 份量豐富

🔸芒果沙冰 $43
用上大量新鮮芒果 味道非常香濃
果肉非常新鮮 沙冰綿綿的 入口即溶 💕

餐後免費奉上三角樹造型西瓜,香甜多汁的生果作結。

2024-06-30 40 瀏覽
呢個泰式Fusion菜賣相精緻,唔單止睇得,仲好好食!呢盅燉湯,睇圖就知好足料,仲要38蚊,好抵飲😍炸蝦餅個量超多,啖啖蝦肉,好厚實,又唔油,仲要唔厚粉烤雞就真係好驚喜,特別係個醬汁,員工話係秘制,出色!雞烤得岩岩好,皮脆肉嫩,咬開見到啲汁水開始流,點埋個汁,酸酸辣辣勁開胃🤤食泰國野必點椰青!! 咁熱既天氣飲好清爽,我就刮埋啲椰肉食,正,推薦大家都刮埋當甜品,特別滿足😌環境舒服又大,推薦大家黎試吓新嘢😋😋
呢個泰式Fusion菜賣相精緻,唔單止睇得,仲好好食!

呢盅燉湯,睇圖就知好足料,仲要38蚊,好抵飲😍

炸蝦餅個量超多,啖啖蝦肉,好厚實,又唔油,仲要唔厚粉

環境舒服又大,推薦大家黎試吓新嘢😋😋
BeautySearch 喜歡居住在靜中帶旺的地點,希望居住的地區,不會有太多陌生人途經,但又希望交通、商場等配套就在附近。  位於荃灣的縉庭山,曾是我心儀的選擇,可惜,當時未有商場提供,唯有忍痛放棄!想不到,數年後這一帶的配套已有所改善,還開設了一間規模頗大的餐廳 - 《悅知味》,提供亞洲 Fusion 菜,中泰越風味的融合菜都有。  早前在附近工作,午膳時間同事帶我到來,發現餐廳地方寬敞舒適,裝潢別具氣派,最重要是選擇蠻多呢!  頭盤先來一碟越南人氣小食 - 「越南鮮蝦芒果米卷」,大大份,而且相當足料,煙韌軟糯的越南米紙,包裹著青瓜絲、紅蘿蔔絲、生菜等配料,還有片片香甜的芒果,大大隻的蝦,以及檬粉作餡料,清新又開胃,正好迎接炎夏的滋味。 主菜「越南車仔撈檬」大大碗,同樣足料,有春卷、扎肉及豬扒,春卷香脆可口,扎肉鮮甜味美,豬扒切件而上,肉質又不會太肥,相當豐富,拌入附上的秘製醬汁,微微的酸味和清爽的口感,非常開胃,更為滋味,夏日吃撈檬粉,實在再適合不過!  同事點選了午市風味米麵飯 - 「菠蘿炒飯」,雖然未見造型精美的原個菠蘿殼置於碟上,炒飯中卻添加了不少原粒菠蘿果肉,鮮甜多汁,最
同事點選了午市風味米麵飯 - 「菠蘿炒飯」,雖然未見造型精美的原個菠蘿殼置於碟上,炒飯中卻添加了不少原粒菠蘿果肉,鮮甜多汁,最愛還是當中拌入大量肉鬆及腰果,令炒飯口感提升,更香、更味美。
我倆各追加了一客沙嗲串燒,一份雞,一份豬,烤肉串本身已先醃過,烤後再蘸上沙嗲醬,當中加入了花生粒,不會太辣,更添惹味。
別忘了嚐嚐這裡的湯水,每日均有不同款式提供,而當天我喝的,是木瓜雞腳湯,味道相當鮮甜,更有滿滿的膠原蛋白,健脾補腎、潤澤肌膚,久違了的家常靚湯滋味。
椰青不但充滿泰式風味,味道清新,還具備清热解毒及止渴的作用,炎炎夏日,正好用來消消暑。
2024-06-25 61 瀏覽
今日去咗荃灣一間幾隱世嘅餐廳食泰國嘢,位於大窩口嘅村屋附近。入邊都幾大,可以容納到好多人。嘢食選擇都幾多,基本泰國嘢都有齊。今次試咗香葉肉碎煎蛋飯,炒得非常惹味,不過味道就偏辣,因為都落咗幾多辣椒,不過我鍾意食辣所以都OK!另外試咗海鮮喇沙湯麵,好足料,有青口、蝦、魷魚等等嘅海鮮,充滿椰香味,加埋爽口嘅蛋麵,唔錯唔錯。而米紙卷就相當有驚喜,包住蝦同埋芒果,芒果亦都好熟好甜,加埋佢啲酸甜汁,好開胃好清新!甜品仲叫咗紫米露,佢哋新鮮煲嘅,入口充滿椰奶香味,紫米亦都煲得啱啱好,再加埋粒粒芋頭,大滿足!

嘢食選擇都幾多,基本泰國嘢都有齊。

今次又發掘左間隱世泰國餐廳,味道出色價錢都平民,服務質素都唔錯,值得同大家推薦一下。———————————————🌟紅咖哩雞肉 $108呢個紅咖哩雞肉真係好正,咖哩汁香滑濃郁但唔會太辣,雞肉份量多而且非常嫩滑。入面仲有好多蔬果材料,令成個菜既豐富又健康,特別想講一講入面有啲菠蘿粒,煮完後都仲好甜好好食。紅咖哩仲配有蒜蓉包,麵包香脆,沾滿咖哩汁一齊食,味道更加出色。🌟泰式濕炒河(牛肉) $118呢個泰式濕炒河係必試之選,有鑊氣,牛肉嫩滑又冇筋,份量非常足。每一啖都感受到濃厚嘅泰式風味,非常滿足。🌟馬拉盞炒通菜 $88通菜炒得好翠綠,仲有濃郁嘅馬拉盞香味,完全提升咗通菜嘅鮮味,呢個菜式非常值得推薦。🌟椰子沙冰 $43呢度嘅椰子沙冰真係超香濃,飲落去好清新,調味啱啱好,唔會覺得太甜,非常推薦俾鍾意椰子味嘅朋友。🔸整體食評🔸地方雖然偏遠少少,但食物質素同環境其實都好出色,每個菜式都好有心,內部裝修都睇得出花左好多心機,一班人食都有大台可以坐。食完後仲有可愛造型嘅西瓜提供,又甜又多汁食完真係透心涼,令成個用餐體驗更滿足。

———————————————
🌟紅咖哩雞肉 $108

🌟泰式濕炒河(牛肉) $118

🌟馬拉盞炒通菜 $88
🌟椰子沙冰 $43

🔸整體食評🔸
2024-06-21 57 瀏覽
#20240620 📝📍 悅知味中泰越風味融合菜 @joyluckclubhk 荃灣大窩口國瑞路168號縉庭山3座地舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#泰式雜錦小食拼盤 #小 $98💭 鐘意佢有大細揀,就算兩個人尼都可以叫份細既咩都有得試下👍🏼蝦餅實淨彈牙,魚餅淋身啲但充滿香葉味,每樣一半滿足晒兩個口感🌱春卷望落好似酒樓果啲,原來入面係野菜粉絲餡,拼盤入面竟然有估唔到既台灣腸,果然係一間fusion既餐廳,味道係熟悉既好味😋仲有啲雞泡魚乾同蝦片可以一路傾計一路過口癮,正呀😎.#泰式冬陰功湯河 $98💭 食泰國野點可以唔飲冬陰功,驚就咁叫個湯會飲唔晒,有得叫湯河就一舉兩得🍜一上枱見到面頭啲海鮮有啲驚喜,因為佢個菜名上面無寫,所以有啲意料之外🤩海鮮種類都唔少,有蝦仁🦐墨魚仔🦑帶子同青口,除左青口其他每樣都有2-3粒好豐富,個冬陰功偏酸,飯前飲係幾開胃,啲河粉偏闊身,食落好滑身有啲似酒樓腸粉,好得意~.#青咖哩牛配蒜蓉包 $108#白飯 +$15💭 咖哩第一啖食feel唔到辣,食食下就會發現個辣隱隱約約係度咁,不過都係好輕微,怕辣既朋友仔不妨都試下🍛本身個咖哩會跟蒜蓉包,即刻焗熱辣辣,雖然
#20240620 📝
📍 悅知味中泰越風味融合菜 @joyluckclubhk
荃灣大窩口國瑞路168號縉庭山3座地舖
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#泰式雜錦小食拼盤 #小 $98

#泰式冬陰功湯河 $98

#青咖哩牛配蒜蓉包 $108
#白飯 +$15
💭 咖哩第一啖食feel唔到辣,食食下就會發現個辣隱隱約約係度咁,不過都係好輕微,怕辣既朋友仔不妨都試下🍛本身個咖哩會跟蒜蓉包,即刻焗熱辣辣,雖然係用法包底不過食落唔會硬,點咖哩食反而會有啲鬆化,好出色🥖不過咖哩汁有好多,唔想浪費最後都叫左個靚仔撈尼食,除左牛仲有豆角同茄子可以一齊撈飯,有菜有肉又有飯夠晒健康啦🍆

#飯後生果
💭 食完企起身準備走人果陣,點知比哥哥仔阻止左有啲嚇親,估唔到係有飯後生果送,今時今日好少餐廳仲做啲咁有誠意既野,而且個西瓜仲切到可以易啲拎咁貼心,即刻加晒分啦🍉

#荃灣美食 #🐷在荃灣 #🐷_食
#荃灣必食 #荃灣餐廳 #包場餐廳
2024-06-20 32 瀏覽
穩世市區泰式餐廳😆驚喜係個餐廳面積,樓底高,位置寬敞,淨係入口個隻門都大到嚇親😲感覺比北上餐廳空間感更大,仲要係市區屋苑既餐廳,難得🌟泰式椰子雞湯🌟泰式椰子雞湯幾香濃!有椰奶嘅香甜同埋雞肉嘅鮮嫩,仲有雞脾菇同杏飽菇,啲椰奶同雞肉嘅鮮味係夾既!🥥🍲湯有椰香之餘都辣辣地的,有香茅有機會試下呢道美味嘅泰式椰子雞湯!😋🥥🍲🌟鹽焗香茅烏頭🌟鹽焗香茅烏頭好獨特!雖然等左成大半個鐘,真係即叫即焗架~烏頭魚堅係又鮮又嫩!加埋香茅同埋鹽焗一齊煮,啲魚就更加鮮味同香氣爆發啦!🐟🌿跟黎既醬汁唔係打冷既黃豆醬,係泰式既酸辣醬,不過個人就鍾意清清地,就咁蘸D鹽食🤤🌟甜品拼盤🌟甜品拼盤有好多款甜點:有西米糕、斑蘭糕、大菜糕、蝶豆糕,唔係好甜,味道👌➡️呢間餐廳交通就唔算就腳,最方便應該由大窩口地鐵站行上去,有興趣朋友可以去搵食~~ #荃灣美食 #荃灣必食 #荃灣餐廳 #包場餐廳
穩世市區泰式餐廳😆
感覺比北上餐廳空間感更大,仲要係市區屋苑既餐廳,難得

🌟泰式椰子雞湯🌟
泰式椰子雞湯幾香濃!
湯有椰香之餘都辣辣地的,有香茅
有機會試下呢道美味嘅泰式椰子雞湯!😋🥥🍲

🌟鹽焗香茅烏頭🌟
鹽焗香茅烏頭好獨特!雖然等左成大半個鐘,真係即叫即焗架~

🌟甜品拼盤🌟

#荃灣美食 #荃灣必食 #荃灣餐廳 #包場餐廳

2024-06-16 51 瀏覽
《高質泰菜 食材新鮮🥰》✨濃湯叻沙海鮮麵這間泰式餐廳的濃湯叻沙海鮮麵,湯底渾厚濃郁,飽含濃濃的花生香氣,對於愛吃叻沙的饕客來說絕對是不容錯過的一道佳餚。麵條QQ有勁,加上滿滿的海鮮配料如青口、蝦仁和墨魚等,份量十足,每一口都令人意猶未盡,徹底徹低享受到道地泰式風味。不禁忍不住連湯帶麵全部喝光,因為麵條爽口彈牙,配上濃郁可口的湯汁實在是太過令人難忘。✨ 珍多冰這間店的飲品份量都非常十足,其中珍多冰的椰汁味道特別濃郁,底部的彩色粉條更為口感增添層次,整體非常滿足,令人一飲而盡。✨ 椰子沙冰清涼爽口的椰子沙冰,每一口都能品嚐到濃郁的椰子果粉,實在是夏日消暑的絕佳選擇,尤其是在這樣炎熱的天氣之下,來上一杯冰涼順滑的椰子沙冰更是人間一大享受。  ✨ 青咖喱配蒜蓉包令人難忘的還有這道青咖喱搭配蒜蓉包。食材新鮮脆口,青咖喱濃郁醇厚,蒜蓉包香味四溢,兩者緊密配合,實在是一絕。咖喱內的茄子、豆角和紅椒都甚為嫩滑,完美襯托出蒜蓉包的香脆可口。✨ 芒果糯米飯作為餐後甜品,這道暖呼呼的芒果糯米飯實在是出乎意料的驚喜,糯米飯香甜軟糯,上面的黃金糯米粒更添爽脆口感,堪稱完美。總的來說,這間泰式餐廳無論在菜品還是飲
《高質泰菜 食材新鮮🥰》

✨濃湯叻沙海鮮麵

✨ 珍多冰

✨ 椰子沙冰

✨ 青咖喱配蒜蓉包

✨ 芒果糯米飯

總的來說,這間泰式餐廳無論在菜品還是飲品方面都堪稱一流,食材新鮮,口味純正,絕對是泰食饕客的不二之選。我相信您也一定會愛上這份道地的泰式風情。
珍多冰
珍多冰
椰子沙冰
芒果糯米飯
濃湯叻沙海鮮麵
特意黎到呢間位於大窩口站A出口一路直行,一間性價比好高既泰國fusion 菜-悅知味中泰越風味融合菜。呢間係朋友非常推介既一間餐廳,所以點都要黎試吓先。首先,門面好大,亦有特色。入到去,仲要環境係好闊落、好大,啲梳化位又大張好舒服呢🤤中間又有幾張大枱係for 十幾人,真係岩哂一大班人黎食飯或慶生🎉。旁邊亦有一啲古色古香既屏風,及一啲懷舊電影🎬主題,為餐廳添滿不少色彩。侍應遞過menu後,殷勤、親切既招呼真係加了不少分數👍,餐牌上都有好多不同款式,最後我哋揀左以下幾款:主食🧡青咖喱(雞/牛/豬)配蒜蓉包 $108我地揀左青咖喱雞,見佢係用左砂鍋盛上,這樣可以keep 住個熱度,吾怕咁快凍哂。同埋佢份量真係好多,好抵食。味道方面,青咖喱汁椰奶香好重,中和辣味,所以不算太辣。雞件好嫩滑,蔬菜🥬亦都吸收哂啲汁既味道,再配埋個超脆口又香既蒜蓉包,真係好惹味😋😋🧡泰式香芋臘味砂煲飯(2人用)$138呢個砂煲飯真係朋友極級推薦👍上到黎,份量真係震撼到我,因為完全吾似2人份,真係3/4人食都仲得,哈哈。食了第一口,真係好食到不得了,臘味既油香滲入哂每一粒米,而香芋就做左中和既角色,令到個臘味飯吾會咁滯

主食
🧡青咖喱(雞/牛/豬)配蒜蓉包 $108

🧡泰式香芋臘味砂煲飯(2人用)$138
呢個砂煲飯真係朋友極級推薦👍上到黎,份量真係震撼到我,因為完全吾似2人份,真係3/4人食都仲得,哈哈。食了第一口,真係好食到不得了,臘味既油香滲入哂每一粒米,而香芋就做左中和既角色,令到個臘味飯吾會咁滯,又吾過份地鹹,所以呢個砂煲飯真係驚艷到我,非常出色,真係一口一口咁食吾停👍👍呢個菜真係必點之選。
泰式香芋臘味砂煲飯

飲品
🧡青檸梳打 $33
🧡凍龍眼冰 $33
飲品方面真係好大杯,每次飲一啖都涼透心,真係好岩夏日炎炎既天氣🌞🌞

最後我地食完啲餸菜,侍應都奉上飯後果- 西瓜,真係非常貼心周到,食完後成餐飯都好完滿😋😋。

整體不論環境、服務態度、以及食物品質都非常好,性價比高,真心會再黎encore !!

⚛️悅知味中泰越風味融合菜 (荃灣)
📍荃灣大窩口國瑞路168號縉庭山3座地舖

泰式香芋臘味砂煲飯
  • 青咖喱(雞/牛/豬)配蒜蓉包
2024-06-14 29 瀏覽
意想不到的是,在大窩口竟有一間中泰越菜的fusion餐廳,在縉庭山附近,裝潢相當有心思,空間感也相當大泰皇咖哩牛腩Thai Signature Curry Beef Brisket$138濃厚的咖哩 🍛 加上大塊牛腩跟薯仔🥔值得一試泰式無骨海南雞飯Thai Style Hainan Bonless Chicken Rice$88把雞胸肉切成葉狀,飯量偏大,雞腿肉為主,三色汁齊備Stir-fried Chinese Kale with Salted Fish咸魚炒芥蘭$88非常爽脆的芥蘭,加上鹹魚蓉,完全蓋過芥蘭的苦味Assorted Dessert Platter (For Two Person)泰式甜品拼盤(二人份)$68椰汁千層糕 軟滑西米糕 藍色的大菜糕相當豐富的拼盤!悅知味中泰越風味融合菜 (荃灣)荃灣大窩口國瑞路168號縉庭山3座地舖

泰皇咖哩牛腩
濃厚的咖哩 🍛 加上大塊牛腩跟薯仔🥔
值得一試

泰式無骨海南雞飯
把雞胸肉切成葉狀,飯量偏大,雞腿肉為主,三色汁齊備

咸魚炒芥蘭

非常爽脆的芥蘭,加上鹹魚蓉,完全蓋過芥蘭的苦味

泰式甜品拼盤(二人份)

椰汁千層糕 軟滑西米糕 藍色的大菜糕
相當豐富的拼盤!

悅知味中泰越風味融合菜 (荃灣)
荃灣大窩口國瑞路168號縉庭山3座地舖
大窩口作為一個住宅區,如果無朋友住喺呢頭,真係好少會涉足到呢個地方。但正正就係因為住宅區,所以區內其實有唔少街坊餐廳,大件夾抵食。嚟到悅知味中泰越風味融合菜,餐廳主打東南亞風味,讓味覺一次過輕鬆暢遊多個地方啦!粉葛紅蘿蔔蠔豉鯪魚湯除咗東南亞風味,餐廳亦有中式選擇,其中包括老火湯!特別係出街食嘢食得多,有時都會掛住屋企嘅老火湯。悅知味中泰越風味融合菜每日都會提供唔同款式嘅湯水,是日就有粉葛紅蘿蔔蠔豉鯪魚湯,粉葛生津解渴,清甜嘅紅蘿蔔配合蠔豉令湯頭嘅鮮甜味得以提升,飲完真係滋潤番曬!。沙嗲牛肉串燒、泰國雜錦小食拼盤小食就揀咗泰國風味。沙嗲牛肉串燒嘅肉味相當豐富,加上醬汁,非常惹味;至於泰國雜錦小食拼盤就有常見嘅香脆嘅魚餅、蝦餅同春卷之外,仲有河豚乾呢!河豚乾香脆惹味,食落充滿魚味,送酒一流。越南鮮蝦芒果米卷另外,作為越南代表嘅越南鮮蝦芒果米卷亦無令人失望。香口嘅蝦乾配搭味道清新嘅青瓜絲同蘿蔔絲,令呢份春卷口感非常豐富。而作為主角嘅鮮蝦相當鮮甜彈牙,同酸甜嘅芒果好夾。點埋泰式甜酸汁,非常醒胃惹味。

粉葛紅蘿蔔蠔豉鯪魚湯

沙嗲牛肉串燒、泰國雜錦小食拼盤

越南鮮蝦芒果米卷
2024-06-07
2024-06-13 30 瀏覽
悅知味中泰越風味融合菜位於荃灣大窩口國瑞路168號縉庭山地舖,這裡的店內環境給人一種高雅精緻的感覺,讓人仿佛置身於一個充滿品味的用餐空間中。特別值得一提的是,店內還設有2樓的私房菜包廂,提供更加私密的用餐環境,讓顧客可以在舒適的氛圍中品嚐美食,享受用餐的樂趣。我們首先點了套餐A+B自由搭配的形式$98,選擇了越南鮮蝦芒果米卷搭配濃湯叻沙海鮮麵。越南鮮蝦芒果米卷外皮脆嫩,內裡鮮蝦和芒果的組合清新爽口,搭配濃郁的叻沙湯底,份量十足;性價比極高。此外,我們在套餐內加點了小食沙嗲雞串,再加$20,這道小食香氣撲鼻,口感香辣鮮嫩,讓人回味無窮。除了套餐,我們還品嚐了黃咖哩吉列鮮豬扒飯$68和手打炸鮮蝦餅$68。黃咖哩吉列鮮豬扒飯的豬扒煎得酥脆,搭配濃郁的咖哩汁,香氣四溢,讓人食指大動。手打炸鮮蝦餅外脆內嫩,鮮蝦的鮮甜味道在嘴中綻放,Q彈嚼勁,是一道讓我驚艷的美味佳餚。整體而言,悅知味中泰越風味融合菜不僅提供精緻美味的菜品,更讓我們這些作為顧客可以在優雅的環境中享受美食的樂趣。如果想要品嚐中泰越風味的融合菜,悅知味絕對是最佳選擇。

如果想要品嚐中泰越風味的融合菜,悅知味絕對是最佳選擇。
  • 手打鮮蝦餅
  • 芒果米紙卷