2015-11-17 444 瀏覽
早幾日朋友約去意粉屋食飯,於是四個人叫咗幾款食物。第一道菜係田螺焗薯蓉,個薯蓉入口很軟滑,薯味濃,焗起後螺肉不會縮到細細粒,夾起黎仲成件螺肉大大隻,食落有螺味,入口啖啖有肉。螺肉下面原來有D波菜,平時少見人落波菜,都算幾有新意,波菜食落冇平時個種澀澀的波菜味,波菜菜葉鮮嫩,但可惜焗起後波菜的葉綠素好似溶化到薯蓉上面,攪到個薯蓉既賣相有少少怪。炸雞外皮酥脆,炸漿不會太厚實,所以食落去脆卜卜熱騰騰,吃後不會覺得很膩。炸雞分為雞腿和雞胸等部分,醬料醃過的雞胸肉很入味很香口(似五香粉既調味),雞肉冇食到雪藏味,而且雞肉嫩滑,齒開啖啖肉,雞味濃,可謂內嫩外酥!伴碟的是粗薯條,炸得剛剛好,不太油膩,薯肉保留水份,食落唔鞋口。海洋鍋飯直得一讚係個鍋夠熱,所以食到香脆既飯焦,但可惜既係個飯既醬汁實在太酸,反而搶咗海洋既鮮味,我淨係食到好酸既醬汁,比較可惜。
早幾日朋友約去意粉屋食飯,於是四個人叫咗幾款食物

2015-11-06
2015-10-24 647 瀏覽
是日很豐富的SET LUNCH~!如果成日咁樣食,真的肥死呀!!哈哈~環境很舒適,坐到卡位~羅宋湯裡面竟然有幾枚口感很不錯的蝴蝶粉~好可愛~辣椒油唔會落得好多,味道岩岩好~忌廉汁西蘭花雜菜闊條麵食落唔會好快飽濟,而且很CREAMY!層次也是非常豐富~味道調得很不錯海鮮墨魚汁飯這款本身非常喜歡,而且當時有做PROMOTE,所以再接再厲~飯粒分明,口感也是岩岩好~份量又好多,非常好味呀,海鮮之上有茄汁同芝士焗過,令人回味無窮~
環境很舒適,坐到卡位~

羅宋湯
裡面竟然有幾枚口感很不錯的蝴蝶粉~好可愛~
辣椒油唔會落得好多,味道岩岩好~
蒜茸包
忌廉汁西蘭花雜菜闊條麵
層次豐富的闊條麵
凍檸茶
2 分鐘 (堂食)
午餐
層次豐富的闊條麵
凍檸茶
  • 忌廉汁西蘭花雜菜闊條麵
2015-07-22 741 瀏覽
今次選來芝士焗鮮蘋果厚切豬扒墨魚汁飯。先來餐湯-蘑菇湯,配以脆多士。主菜就是墨魚汁飯。聽個名就知有甚麼內容。鮮蘋果有數片,不特別。豬扒才是重點,豬扒雖然不如其名,不是厚切(見圖),但入口十分鬆化,味道也很好。墨魚汁飯不會太濕,味道也剛好。整體來說,可獲好評。是次午餐用了優惠,就是早前在該店享用過early lunch,收據可在十五天內作十元優惠。
今次選來芝士焗鮮蘋果厚切豬扒墨魚汁飯。

鮮蘋果厚切豬扒墨魚汁飯
豬扒雖然不算厚切,但味道搭夠,鬆軟可口。
餐湯
優惠券
鮮蘋果厚切豬扒墨魚汁飯
豬扒雖然不算厚切,但味道搭夠,鬆軟可口。
餐湯
2015-02-02 1319 瀏覽
話說婆婆一早打電話黎話想同阿 B 玩,夜晚就入咗荃灣同佢食飯。因為阿 B 架車太大可以泊到位嘅唔多,於是揀咗呢度貪佢坐得舒服啲。人地埋黎落 order 問我地食乜,婆婆突然好大聲爆咗句 "黎意粉屋一定要食酥皮",waiter 哥哥都忍唔住笑咗。我地之後問返佢做咩唔係食意粉,佢話係熙熙 (阿 B 表哥) 教嘅。先講返食物,我地前菜係巴馬火腿奇異果多士跟菜沙律,婆婆話果片鬼佬金華火腿好啱食,老公都話呢個配搭幾好,菜就由我包辨,係少咗啲但係好食。見到以下呢個情景你估吓婆婆揀咗邊個? 登登登登..... 我一影完佢就一野窩落大果個度,仲問點解個湯無水但係咁多麵。查實細果個先係婆婆嘅酥皮海鮮湯,大果個係老公最愛的龍蝦仔扁意粉,不過呢~ 兩個都比婆婆篤到溶溶爛爛我都唔好意思再影了。個海鮮湯味道好濃好好味,入面好多料,基本上如果自己一個人淨係食呢個都應該已經飽咗。我地叫果陣無為意個龍蝦仔扁意粉都係有酥皮面,係好食仲太多就變得好膩了。可能因為預你點汁,個意粉係偏濕的,佢個汁食落似特濃龍蝦湯,好香又唔太鹹,好食!最後就係牛油果煙鴨胸 pizza,呢個味道清清地,個餅底夠薄夠脆,可以一試。成晚婆婆至 li

!
成晚婆婆至 like 個酥皮海鮮湯喎~ 除開一人百零蚊,佢開心就乜都抵。
2015-02-15
2014-12-28 1541 瀏覽
話時話,雖然手持會員卡,但都好耐沒吃過意粉屋,唔知依家水準係點。趁佳節晚上,來試試。還以為會有排等位,原來只須等兩張檯,都算好彩。點了幾款東西,其中有巴馬火腿薄餅。做得薄而脆口,加上我喜歡的咸香的火腿,是個不錯的開始。再來,是兩味意粉,卡邦尼意粉,水準未算頂級,至少芝味濃,我也沒有投訴。由於有人對芝士極度恐慌,所以另點了海鮮意粉。有肥美的帶子、大蝦等材料,配以醒胃醬汁,大家也能清碟。平安夜的晚上,就這樣過。

平安夜的晚上,就這樣過。
2014-12-01 1235 瀏覽
豬大人好友的女兒2歲生日,豬大人提意到''意粉屋''為小妹妹慶生。其實小小人仔又怎會知道什麼是慶生呀,只知道有得吃同玩就會心滿意足~當然, 豬大人知道青蛙本身喜愛小朋友,所以特地找來藉口, 好讓青黃蛙可以跟小朋友玩,而他則可以跟友人聚聚舊, 一舉兩得!!由於不常來''意粉屋''用餐, 所以在點食前都花了一點點時間看餐牌 ^^鮮茄蓉烤雞墨魚汁飯上檯時已即時傳來蕃茄的香味,入口卻是酸味太重, 完全覆蓋其他食物的味道; 雞肉亦太硬, 一件即止....小妹妹看見黑色的飯更十分抗拒 >.<雪糕紅豆冰這杯雪糕紅豆冰味道不太甜,底部的紅豆煮得綿綿的、雪糕球亦夠大, 滿足愛吃雪糕的青蛙!!酥皮周打蜆肉湯酥皮很香但很厚, 不夠酥化;湯則調味剛好, 內藏不少蜆肉。意大利肉醬意粉這意粉由於有強勁的牛味,青蛙吃了一口便投降。相反愛吃牛的豬大人便覺得很好吃....超級雜錦Pizza皮算薄但偏硬, 配料都是簡單的辣肉腸、菠蘿、洋蔥、青椒,入口有很香的芝士味, 不俗。帶子墨魚汁意粉意粉入口偏韌,但有很香的蒜味!!帶子亦鮮甜好吃 ^^雪糕pancake云尼拿雪糕伴上pancake來吃比較好吃,但只吃p
豬大人好友的女兒2歲生日,

豬大人提意到''意粉屋''為小妹妹慶生。

其實小小人仔又怎會知道什麼是慶生呀,

只知道有得吃同玩就會心滿意足~

當然, 豬大人知道青蛙本身喜愛小朋友,

所以特地找來藉口, 好讓青黃蛙可以跟小朋友玩,

而他則可以跟友人聚聚舊, 一舉兩得!!
由於不常來''意粉屋''用餐,

所以在點食前都花了一點點時間看餐牌 ^^
鮮茄蓉烤雞墨魚汁飯
上檯時已即時傳來蕃茄的香味,

入口卻是酸味太重, 完全覆蓋其他食物的味道;

雞肉亦太硬, 一件即止....

小妹妹看見黑色的飯更十分抗拒 >.<
雪糕紅豆冰
這杯雪糕紅豆冰味道不太甜,

底部的紅豆煮得綿綿的、

雪糕球亦夠大, 滿足愛吃雪糕的青蛙!!
酥皮周打蜆肉湯
酥皮很香但很厚, 不夠酥化;

湯則調味剛好, 內藏不少蜆肉。
意大利肉醬意粉
這意粉由於有強勁的牛味,

青蛙吃了一口便投降。

相反愛吃牛的豬大人便覺得很好吃....
超級雜錦Pizza
皮算薄但偏硬,

配料都是簡單的辣肉腸、菠蘿、洋蔥、青椒,

入口有很香的芝士味, 不俗。
帶子墨魚汁意粉
意粉入口偏韌,

但有很香的蒜味!!

帶子亦鮮甜好吃 ^^
雪糕pancake
云尼拿雪糕伴上pancake來吃比較好吃,

但只吃pancake的話, 便會覺得非常甜。
士多啤梨布甸
小妹妹在整頓飯中最喜愛的一款,

士多啤梨很香不像藥水味,

布甸口感滑滑, 挺不錯。

難怪她一個人ko了一份呢 ^^
2014-10-22
慶祝紀念
生日
2014-11-21 1178 瀏覽
意粉屋給我的印象一直不錯!在星期五的下午,腹大便便的我, 逛街逛得累了, 看見意粉屋有下午茶餐, 不用思索便入去坐下了。環境挺寬敞,但人流也不少, 剛巧有卡位讓我可以更舒服的坐下。店員頗細心,見我懷孕,主動給了我一杯温水。下午茶餐選擇算豐富,我選了雞扒及意大利風乾火腿配天使麵。等了不久, 約10分鐘,雞扒及風乾火腿先上,天使麵緊接其後也被送上。風乾火腿很香, 肉亦很嫩, 天使麵很彈牙, 配上忌廉磨姑湯底,口道很香濃! 美中不足的是雞扒煎久了, 皮有些燶, 肉亦"老"了點。至於餐飲,點了熱奶茶,味道香醇可口。整體來說,以這樣的價錢,這個下午茶餐, 算是不錯了。
熱奶茶
天使麵
意式風乾火腿配雞扒
2014-11-07
熱奶茶
天使麵
意式風乾火腿配雞扒
2014-11-02 1471 瀏覽
上年試過芝士火鍋,今年想再回味一下 >w<所以最後還是回到 - The Spaghetti House !!「經典芝士火鍋」的Menu 基本上跟之前一樣頭盤有兩款 - 西班牙風乾牛肉、蘇格蘭煙三文魚黑醋沙律個人來說比較喜歡那個沙律,三文魚大大塊的不錯 ^0^我們點了的是 「尊貴芝士火鍋」($388)一鍋的芝士一放上桌已經聞到陣陣的濃郁芝士香 配有法包粒,包吸收了芝士後~這個超喜歡吃呢 //U//另外還配有美國特級燒牛肉 。份量在視覺上來說很少~ 但吃下去其實就差不多的了 ^^還有這些 - 加拿大藍青口、車打芝士腸、意式香草丸、西蘭花、香草白菌蜆殼粉、美國瘋薯條 。除了西蘭花配芝士火鍋有點奇怪外,其他我都覺得配得不錯飲品方面,只要是用匯豐信用卡簽脹就可享有以下的優惠 *U*點了特飲 - 草莓鮮果夢幻賓治 & 粉紅甜蜜粉紅甜蜜 - 其實就是紅西柚檸蜜配粒粒蘆薈。
上年試過芝士火鍋,今年想再回味一下 >w<

「經典芝士火鍋」的Menu 基本上跟之前一樣
頭盤有兩款 - 西班牙風乾牛肉、蘇格蘭煙三文魚黑醋沙律
個人來說比較喜歡那個沙律,三文魚大大塊的不錯 ^0^
我們點了的是 「尊貴芝士火鍋($388)
一鍋的芝士一放上桌已經聞到陣陣的濃郁芝士香
配有法包粒,包吸收了芝士後~這個超喜歡吃呢 //U//
另外還配有美國特級燒牛肉 。
份量在視覺上來說很少~ 但吃下去其實就差不多的了 ^^
蜆殼粉、美國瘋薯條 。
除了西蘭花配芝士火鍋有點奇怪外,其他我都覺得配得不錯
飲品方面,只要是用匯豐信用卡簽脹就可享有以下的優惠 *U*
點了特飲 - 草莓鮮果夢幻賓治 & 粉紅甜蜜
粉紅甜蜜 - 其實就是紅西柚檸蜜配粒粒蘆薈。
2014-10-18
$213.4 (晚餐)
信用卡優惠
2014-09-30 1124 瀏覽
一到冬天就會打邊爐,但依家多咗個選擇,就係同朋友去食芝士火鍋喇!約咗咁耐終於約到,到門口等咗十分鐘就入得唔算耐,一坐底就揀咗芝士火鍋喇,入面除咗火鍋仲有一碟牛肉,牛肉放落芝士鍋度淥,但因為冇經驗唔知幾時熟要自己預時間,食落芝士味不太濃,有少少偏咸,同埋仲拼盤,裏面有薯條肉丸通粉西蘭花,配上芝士鍋食法十分新鮮,整體嚟講芝士鍋冇令我哋失望,滿足!
2014-03-06
2014-09-23 915 瀏覽
自從上次係青衣城間PIZZASTAGE食過第一次之後就念念不忘...而且pizzastage係意粉屋集團旗下...所以今次就去意粉屋食啦...今次又係3個大人一個b..俾左張卡位我地...我媽見到個芝士鍋個meun就話要試~我地叫個$298芝士鍋(配美國牛肉,煙三文魚加巴馬火腿沙律,同法包)另外,再叫左個$248既二人set lunch(餐飲連餐湯)(主菜係厚批雜錦pizza,,同燴海鮮意粉)第一樣黎既係芝士鍋,,d芝士醬雖然"傑"左dd,,但都好好味..美國牛肉有5-6片,,好鍾意食牛既我覺得無咩牛味..但最少唔會撈完落芝士醬後唔會變鞋先...煙三文魚無試,因為好怕依種味,,巴馬火腿都ok..法包俾我食左半籃仔..嘿嘿一個餐湯加$15轉酥皮周打蜆肉湯(依個無試),,一個餐湯加$13轉帶子龍蝦湯(好足料好濃味,,正)pizza落order個時已經指明有少少辣(我地以為係可能因為有辣肉腸..所以先話有少少辣)但第一啖食落去就知唔係因為有辣肉腸,,而可能係搽左d辣醬去焗...最緊要係不得不讚個厚批個皮真你好好食..脆得黎又有厚批個厚度.....超正燴海鮮意粉都好多料(魷魚,,蜆肉,,蘑茹.
今次又係3個大人一個b..俾左張卡位我地...
我媽見到個芝士鍋個meun就話要試~

燴海鮮意粉都好多料(魷魚,,蜆肉,,蘑茹...)
埋單$574..不過我地有$100coupon(上次係pizzastage做會員送)Total$474
2014-09-20
現金券
  • 厚批PIZZA
2014-09-12 1087 瀏覽
自從 outback消失係愉景新城而pizzahut又只係得愉景分店, 我今年九月開始轉會Spaghetti House﹗入會後完來平日黎青山道呢間分店有八折, 抵到以呢個價錢食廳既食物質素...荃灣真係再搵唔到推介佢個Ribs...真係好juicy .... 意粉略為偏硬左小小我最欣賞佢同必叫既係佢個酥皮龍蝦湯, 真係好正架入會450蚊即刻回贈100蚊仲有4張意粉卷俾番你, 會食既緊係抵番晒﹗問左侍應, 佢話叫杯野飲之後用贈卷都得wor...冇其他地方要食滿幾錢先用得咁煩
推介佢個Ribs...真係好juicy ....
意粉略為偏硬左小小
我最欣賞佢同必叫既係佢個酥皮龍蝦湯, 真係好正架

2014-09-09
  • 酥皮龍蝦湯
2014-09-05 632 瀏覽
來過這間意粉屋無數次了!每次也讓我十分滿意。Pork ribs ($198)肉很嫩,而且整個都很香,唯一美中不足的是薯條一送上來只是微暖而已。墨汁帶子意粉($118)一直都不太喜歡墨汁意粉,但這個我覺得還好,不會很大腥味。芝士龍蝦汁菠菜卷($105)這個是必點的!覺得汁很香濃,菠菜卷也超有口感的!會員卡真的超划算,這間分店還特別的有八折優惠呢。
來過這間意粉屋無數次了!每次也讓我十分滿意。

Pork ribs ($198)

墨汁帶子意粉($118)
一直都不太喜歡墨汁意粉,但這個我覺得還好,不會很大腥味。

芝士龍蝦汁菠菜卷($105)
這個是必點的!覺得汁很香濃,菠菜卷也超有口感的!
會員卡真的超划算,這間分店還特別的有八折優惠呢。
2014-08-30
2014-08-27 1011 瀏覽
以前已過幾次,這間分店的水準確實不錯,(荃灣廣場那間很差)這是第一次試下午茶,想不到在降低了價錢的情況下仍保持到水準!龍蝦汁海蝦闊麵(大概是這樣的名字吧)跟晚餐的龍蝦汁菠菜卷一樣好吃!每一次都讚不絕口!蝦亦富有彈性。菠蘿雞肉Pop up pizza第一次試spaghetti house的pizza,果然也不錯呢。Pop up pizza跟普通的鬆厚批不同,這個是比較薄脆,有些像焗薯片的口感。另外因為會員卡而免費升級的泡沫咖啡和加錢升級了的粒粒紅豆冰也不錯。由於會員卡的關係,第二客下午茶半價,只是百多元就能享受這種質數,根本超值!
以前已過幾次,這間分店的水準確實不錯,(荃灣廣場那間很差

龍蝦汁海蝦闊麵(大概是這樣的名字吧)

菠蘿雞肉Pop up pizza
2014-08-26
2014-06-25 887 瀏覽
下午茶時間,好想食龍蝦,侍應推薦呢個講完吾記得成個名叫乜,睇睇以下食物龍蝦湯有少許蝦肉,好香濃最喜歡入口熱騰騰龍蝦跟寬麵,龍蝦好細隻估計吾夠十安士,約七至八両而且食吾到肉,吾通用咗去整龍蝦湯蝦身全部係汁,蝦頭部分都有D高得兩隻剛有肉,一啖無哂單憑兩隻剛的爽實都可知龍蝦彼新鮮有少許磨菇汁,杰杰地好惹味呢個汁撈埋寬條麵食都幾好喎,三分鐘食哂成碟麵連埋杯凍飲要三百元落樓,稍貴的下午茶如果龍蝦大番少少就差不多下次試其他好D
下午茶時間,好想食龍蝦,侍應推薦呢個
講完吾記得成個名叫乜,睇睇以下食物
龍蝦湯有少許蝦肉,好香濃
最喜歡入口熱騰騰
龍蝦跟寬麵,龍蝦好細隻
估計吾夠十安士,約七至八両
而且食吾到肉,吾通用咗去整龍蝦湯
蝦身全部係汁,蝦頭部分都有D高
得兩隻剛有肉,一啖無哂
單憑兩隻剛的爽實都可知龍蝦彼新鮮
有少許磨菇汁,杰杰地好惹味
呢個汁撈埋寬條麵食都幾好喎,三分鐘食哂成碟麵
連埋杯凍飲要三百元落樓,稍貴的下午茶
如果龍蝦大番少少就差不多
下次試其他好D
2014-06-13 1015 瀏覽
酥皮龍蝦湯:用料足,酥皮香口唔會得個粉,湯味夠濃.酥皮帶子周打忌廉湯:味道唔錯,忌廉香滑用料新鮮.芝士焗意大利辣肉特色飯:芝士香濃又滑,辣肉夠香辣又唔會太重味,飯底炒飯好香.芝士焗意式肉醬意大利粉:香濃芝味十足,肉醬唔乾幾好味.以連鎖店來講,各店嘅水準都好平均.
酥皮龍蝦湯:用料足,酥皮香口唔會得個粉,湯味夠濃.
酥皮帶子周打忌廉湯:味道唔錯,忌廉香滑用料新鮮.
芝士焗意式肉醬意大利粉:香濃芝味十足,肉醬唔乾幾好味.
以連鎖店來講,各店嘅水準都好平均.

酥皮龍蝦湯,酥皮帶子周打忌廉湯
芝士焗意式肉醬意大利粉,芝士焗意大利辣肉特色飯