一直都有同朋友間唔中去食意粉屋食飯,而咁多間入面,我最鐘意嘅就係銅鑼灣 翡翠明珠廣場嘅呢一間。 所以今次就一個人去嘆下ME TIME啦去到呢個廣場,一搭扶手電梯係戲院格離直行一條路就到啦。雖然係銅鑼灣,但食咁多次晚市,基本上都唔洗等位就可以入去。而且餐廳入面啲燈光暗暗地,情調非常舒服 ;好有平時高級西餐廳既感覺。所以,咁多間意粉屋入面,我就最鐘意呢間啦。作為好鐘意食膩野嘅人,我今次就叫咗個「芝士卡邦拿意粉」然後轉咗闊條麵試試。上碟嘅時候,侍應會比兩款大芝士你揀,然後再係你面前刨啲芝士碎上面,非常治癒。而卡邦尼配上超彈牙嘅手工闊條麵係非常有口感!作為忌廉丶芝士控既我,表示超超超鐘意食。叫夠一百蚊仲可以加$8.8就可以叫一份「焗忌廉菠菜田螺薯蓉」,田螺都好多隻架又好食 叫大餐牌野食仲可以再$38加配「森林蘑菇忌廉湯」同凍熱餐飲添~蘑菇湯勁Creamy,我杯凍檸檬茶亦都好大杯,好多檸檬呀~
所以今次就一個人去嘆下ME TIME啦

芝士卡邦拿意粉

去到呢個廣場,一搭扶手電梯係戲院格離直行一條路就到啦

焗忌廉菠菜田螺薯蓉

蘑菇湯勁Creamy,我杯凍檸檬茶亦都好大杯,好多檸檬呀~

森林蘑菇忌廉湯
題外話/補充資料: 「焗忌廉菠菜田螺薯蓉」原價$69, 食滿$100就可以以$8.8加配㗎啦。
2024-10-08
芝士卡邦拿意粉
焗忌廉菠菜田螺薯蓉
森林蘑菇忌廉湯
2024-09-09 211 瀏覽
打風日子去左食意粉屋,下午茶去到5:30,睇完戲去食下午茶,好耐無食過意粉屋,餐牌轉左,點左甜品及pizza 餐,共$143. Pizza 份量只有一個手掌大的size. 包一杯飲品,如果要酥皮湯要額外加$18。部分凍飲唔洗加錢,我就點左熱咖啡,奶仔好cream, 成杯咖啡好creamy. 不算飽肚,另外下午茶要加一服務費。
2024-07-20 420 瀏覽
味道是保持水準的, 味道好食新鮮溫度夠, 但食物的份量太細, 餐的份量也很少 選擇不多。好處是不會趕你走,我哋由6點坐到8點半,都不會出聲 趕走, 只是收了我們檯面的碟,但沒有出聲算係咁喇。
2024-07-19
2024-06-24 463 瀏覽
📍銅鑼灣 - 【意粉屋 The Spaghetti House】銅鑼灣百德新街22-36號翡翠明珠廣場1樓Festiva 3號舖(港鐵銅鑼灣站E出口,步行約3分鐘)⁡平時放假都會同屋企人去咗銅鑼灣食下嘢,貪Spaghetti House環境寬敞又好坐,而且食物質素都有一定保證🤣得閒都會去食👍🏻⁡今日我就叫咗個《輕盈肉醬意粉🍝配酥皮湯🥣(牛肉肉醬) $94》。⁡保持水準,肉醬甜中帶酸,味道香濃,非常開胃,而且食嘅時候仲熱辣辣,好味!而杯凍咖啡雖然係要自己落糖水同奶嗰種(好多餐廳以呢種形式提供嘅咖啡都係好難飲),但係呢杯又幾好飲~而且仲好大杯🤣食完嘢都仲可以慢慢飲下咖啡傾吓偈💕⁡⁡⁡
(港鐵銅鑼灣站E出口,步行約3分鐘)

輕盈肉醬意粉配酥皮湯(牛肉肉醬)

輕盈肉醬意粉配酥皮湯(牛肉肉醬)
2024-01-02 492 瀏覽
12月30日 星期六,今日與家人一起逛逛工展會😊 黃昏時分去附近 翡翠明珠廣場睇吓有乜嘢食,好耐冇去意粉屋,即管試吓 「下午茶」環境舒適,坐得舒服芝士蘑菇牛肉漢堡 $98烘了嘅面包(芝麻)好食,牛肉漢堡 肉汁豐富,夾住番茄、生菜、沙律醬下午茶拼盤 $98兩隻雞翼,味道麻麻哋,蒜蓉包2片厚切😀火腿 有筋,少量沙律🥗菜一杯薯條,點茄汁🤗 香脆 … 唔錯,脆炸魷魚圈 (12個) $62嘩🤗份量挺多,炸得脆,嫩肉 魷魚😋😋好熱🫠 餐飲 : 忌廉

芝士蘑菇牛肉漢堡 $98

下午茶拼盤 $98
兩隻雞翼,味道麻麻哋,蒜蓉包2片
厚切😀火腿 有筋,少量沙律🥗菜
一杯薯條,點茄汁🤗 香脆 … 唔錯,

脆炸魷魚圈 (12個) $62
嘩🤗份量挺多,炸得脆,嫩肉 魷魚😋😋

好熱🫠 餐飲 : 忌廉

2023-12-30
下午茶
🫕西式 🫕芝士火鍋 🚹1-4人 🐻#芝士控——————芝士控🐻見到冬天限定嘅芝士火鍋推出左,當然要去食吓😆!海鮮拼盤·芝士火鍋🫕$498🥓雜錦凍肉拼盤風乾火腿、風乾牛肉、莎樂美腸、辣肉腸、蜜瓜🐻‍❄️:類似頭盤,因為風乾火腿本身已經有咸味,其實點唔點芝士都得🤣🐻:鍾意濃味嘅可以照點芝士🐻🐻‍❄️:蜜瓜點芝士個口感幾得意😆外熱帶咸,內凍又甜甜哋,好似冰火兩重天咁🤣🥗滋味拼盤意大利黃瓜、意大利青瓜、甘筍苗、車厘茄、煙斗粉🐻🐻‍❄️:煙斗粉最尾倒落去撈煮「傑」左嘅芝士醬好好食😋!🐻:其他蔬菜都係點唔點芝士都得🤣🦐海鮮拼盤虎蝦、煙三文魚、帶子及甜椒串🐻:帶子大隻又新鮮👍🏽,點左芝士反而有啲可惜🐻‍❄️:煙三文魚一放落去,可以攞上嚟,唔係就會太熟啦~經典包籃法包粒、迷你油條🐻:法包如果係一口size就更好😚🐻‍❄️:太大好吸芝士,又要咬😛店員好友善,問都會盡力解答,例如🐻🐻‍❄️就問左店員各拼盤食嘅順序🤣店員建議次序:頭盤➕海鮮➕蔬菜➡️法包油條➕通心粉🐻‍❄️:店員話唔跟呢個次序,有機會食晒芝士但未食晒其他配料;🐻🐻‍❄️跟左,就啱啱好同時食晒🐻:不過最後先食法包會覺得唔夠喉,因為芝士太少已經點唔到、倒落去撈又
🫕西式 🫕芝士火鍋 🚹1-4人 🐻#芝士控
——————
芝士控🐻見到冬天限定嘅芝士火鍋推出左,當然要去食吓😆!

海鮮拼盤·芝士火鍋🫕

🥓雜錦凍肉拼盤
風乾火腿、風乾牛肉、莎樂美腸、辣肉腸、蜜瓜
雜錦凍肉拼盤

🐻:鍾意濃味嘅可以照點芝士

🥗滋味拼盤
意大利黃瓜、意大利青瓜、甘筍苗、車厘茄、煙斗粉
🐻🐻‍❄️:煙斗粉最尾倒落去撈煮「傑」左嘅芝士醬好好食😋!
🐻:其他蔬菜都係點唔點芝士都得🤣

🦐海鮮拼盤
虎蝦、煙三文魚、帶子及甜椒串

🐻:帶子大隻又新鮮👍🏽,點左芝士反而有啲可惜
🐻‍❄️:煙三文魚一放落去,可以攞上嚟,唔係就會太熟啦~

經典包籃
法包粒、迷你油條

🐻:法包如果係一口size就更好😚
🐻‍❄️:太大好吸芝士,又要咬😛

店員建議次序:頭盤➕海鮮➕蔬菜➡️法包油條➕通心粉

🐻:不過最後先食法包會覺得唔夠喉,因為芝士太少已經點唔到、倒落去撈又會整冧左法包…🤔

所以🐻🐻‍❄️有個「建議改良版」:法包➡️海鮮➕蔬菜(頭盤)➡️油條➕通心粉

先用法包點芝士,蔬菜、海鮮因為要放落芝士入面煮大概5分鐘,可以中段食,滾嘅期間留意芝士存量👀,夠芝士可以點埋頭盤、唔夠就咁食都得😛;最後倒晒通心粉同炸油條落去撈芝士醬

當日跟Openrice訂位仲有甜品送😆大家訂位時可以留意吓優惠仲有無~~
🍮椰香意大利奶凍配烤菠蘿及 鮮果
🐻🐻‍❄️:意大利奶凍食落勁似椰汁西米露🤣
椰香意大利奶凍配烤菠蘿及 鮮果

另外,有一樣要投訴,當日餐廳寫經典芝士火鍋餐售罄,但明明食材係其他餐都有嘅芝士火鍋+法包油條,好似要大家一定要叫貴啲嘅餐,感覺唔太好…

結論:新鮮試一次ok嘅,🐻認證芝士有咸香好食👍🏽
2023-12-08
  • 芝士火鍋
2023-11-07 439 瀏覽
今日同屋企人出去食飯,係翡翠明珠廣場到搵嘢食, 見好耐都冇食西餐咁就去咗意粉屋度食。其實入去食都冇乜特別要求, 諗住佢可能都有啲晚餐set,冇都唔緊要,價錢唔係叫平,平均一個飯同意粉都要百幾二百蚊(仲要加10%服務費)真係唔明點解會有人等位叫左個芝士 焗雞肉煙肉千層闊條麵叫係最正常(不過佢份量唔多)。個黑松露帶子忌廉汁意大利飯,個d帶子只係烤一烤咁,有陣唔係咁好既味道,而且暖都唔係。。。成餐飯都食得唔係咁愉快。希望佢地可以改善下。
真係唔明點解會有人等位

希望佢地可以改善下。
帶子松露忌廉汁意大利飯
2023-11-05 301 瀏覽
跟老朋友回來一聚, 約你銅鑼灣吹水幾個鐘 未有 目標不知道去哪裏坐低 本來潮著百德新街的方向行 點知經過 銅鑼灣jp見到有意粉屋不如就 食下下午茶t1t 下晝三點半見入面也有六七成滿座 要 員工要安排了一陣才可以 給我們位置地方環境舒服 木系建築 可能就稍為窄少少下午茶的餐牌主要由80多元到98元 感覺 菜式 跟澳洲餐廳outback差唔多 唔肚餓就幾個人嗌了一份沙律我就點了 häagen-dazs雪糕窩夫 我點的窩夫 軟硬度適中 朱古力味 也不會過甜 高分有水準 厚厚的份量是兩位女士食都飽的哪一種 飲品oreo 看上去合格美觀但 實質味道就比較水 幾位員工都非常有禮貌 知道我們有女士想飲熱水就直接給我們一瓶熱水瓶 總結的是這個地方十分適合 朋友吹水 非繁忙時段 坐兩三個鐘 這個價錢 在銅鑼灣也算合吧 換著在百德新街入面的名牌食店恐怕200蚊一位 最後 要改進的就是 食品速度比較慢我們等了半小時後才有嘢食
木系建築 可能就稍為窄少少

häagen-dazs雪糕窩夫
換著在百德新街入面的名牌食店恐怕200蚊一位
最後 要改進的就是 食品速度比較慢我們等了半小時後才有嘢食

2023-10-29
3 分鐘 (堂食)
  • 朱古力häagen-dazs窩夫
2023-02-17 997 瀏覽
🧨年味渐浓,铜锣湾也热闹纷呈。🫕阿姨心心念许久的芝士火锅,在百德新街翡翠广场1楼的The spaghetti house成功种草!非常典型的一家西餐厅,用昏暗的灯光本想烘托一丝浪漫,对于视力不太好的我而言就是需要打着手机的电筒看菜单。 杂锦冻肉拼盘芝士锅 芝士锅必然是今日主角。总体而言没有异常出彩的地方,搭配了十多种食材来裹芝士,个人觉得反而是面包🍞最好吃。搭配了一个烟三文鱼牛油果沙拉和杂锦冻肉拼盘,其实就是各种火腿,这些冷盘的食材反而放到芝士锅里面去涮一涮味道出奇的好吃😋主食多加了一份 海鲜墨鱼汁意面 十年前第一次接触墨鱼汁意面的时候就彻底沦陷,虽然卖相是那么的黑黢黢,但根本无法掩盖加了两颗辣椒之后对整个意面风味的升华!
🧨年味渐浓,铜锣湾也热闹纷呈。

杂锦冻肉拼盘芝士锅

主食多加了一份 海鲜墨鱼汁意面
2023-01-26 550 瀏覽
天氣凍緊係要打邊爐啦,The Spaghetti House 既芝士火鍋係唔錯既選擇,不過佢地張枱真係好細!要食完一樣野先有位擺其他野! 首先係前菜,煙三文魚牛油果沙律🥗,煙三文魚好大塊好味,沙律份量好多,隔離枱驚食唔晒直接打包帶返屋企🤣🤣 芝士火鍋勁豐富!有炸雞翼、粟米、通心粉、油炸鬼、火腿、肉丸、麵包粒、西蘭花、薯棒、大啡菇等等,最好味係通心粉同麵包粒,索晒啲芝士勁正!肉丸本身已經油,再加埋芝士就有啲滯,唔太推薦~ 食完真係勁飽,雖然芝士好肥,但真係好好味呀🤣🤣

食完真係勁飽,雖然芝士好肥,但真係好好味呀🤣🤣
📍<< 意粉屋 >>銅鑼灣百德新街22-36號翡翠明珠廣場1樓Festiva 3號舖意粉屋🍝 中價西式主題連鎖餐廳中扮演著領導者的角色。現在意粉屋已開設超過30間分店,遍佈香港、九龍、新界及華南地區。亦都係好多80 90後無限嘅美味驚喜💯‼️同生意頭腦嘅來源,成功嘅例子。回想起小時候,父母帶我去意粉屋當時並沒有太多食品選擇,現今卻有好多優惠。不停設有下午茶優惠,兒童餐選擇,芝士火鍋🫕等….由經典意粉到不停有全新主餐牌,款式繁多美味💯‼️🍑舔舔脷指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6環境指數: 🌟🌟🌟🌟🌟/6服務指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6性價比指數:🌟🌟🌟🌟/6回頭指數:🌟🌟🌟🌟🌟🌟/6<滿分🌟🌟🌟🌟🌟🌟>以上屬小編主觀(非專業)食評,所有意見只供參考#意粉 #銅鑼灣美食 #美食 #回憶 #foodguide#吃貨人生 #吃喝玩樂 #hkgers #hkfoodie #hkfoodblogger #HongKongFood #eatshitsleeprepeat #HKIG #HKFoodBlogger #相機食先
📍<< 意粉屋 >>

舔舔脷指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6
環境指數: 🌟🌟🌟🌟🌟/6
服務指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6
性價比指數:🌟🌟🌟🌟/6
回頭指數:🌟🌟🌟🌟🌟🌟/6

<滿分🌟🌟🌟🌟🌟🌟>
以上屬小編主觀(非專業)食評,所有意見只供參考

#意粉 #銅鑼灣美食 #美食 #回憶
#HKFoodBlogger
#相機食先
2022-11-28
2022-11-25 454 瀏覽
好細個黎食過,對上一次黎已經係五年前。環境比起已經衛生左,乾淨左好多。😌😚一入到黎即刻叫返個招牌肉醬意粉,個味道無變過,保持一貫水準,係童年既回憶呀!除左肉醬意粉之外,仲叫左份雞翼,佢既燒雞翼真係數一數二咁好食。😋😋希望意粉屋可以開返多d分店啦🥰
好細個黎食過,對上一次黎已經係五年前。
環境比起已經衛生左,乾淨左好多。😌😚
希望意粉屋可以開返多d分店啦🥰
2022-10-04 627 瀏覽
意粉屋既野食一向都唔差,係門口見到啲照片同聞到啲味已經好想食。🍔炸豬扒漢堡配薯條呢個係四樣入面最好食的,首先個包用牛油焗過,所以好香,好脆。塊豬扒炸到外脆內軟又多汁,加埋啲菜同啲酸酸既醬汁,味道好豐富,口感亦都好有層次。啲薯條炸得好脆,點茄汁好食。🎃南瓜汁蜆肉海鮮意粉呢個意粉個南瓜味唔重,啲汁偏咸,蒜蓉味比較重,蜆肉同海鮮都彈牙既。🧀芝士香草森林蘑菇汁焗魚柳菠菜伴薯蓉魚塊好食,薯蓉都好食,菠菜吸左啲芝士味,整體偏咸,但都好食。🍕芝士菠蘿煙肉比薩個比薩既煙肉幾咸,不過芝士味好重,個包都香既。整體來講,真係唔錯👍🏻。

🍔炸豬扒漢堡配薯條

🎃南瓜汁蜆肉海鮮意粉

🧀芝士香草森林蘑菇汁焗魚柳菠菜伴薯蓉

🍕芝士菠蘿煙肉比薩
個比薩既煙肉幾咸,不過芝士味好重,個包都香既。

整體來講,真係唔錯👍🏻。
2022-09-21 318 瀏覽
🌕《中秋🥮食記》睇完花燈🏮,就係附近是但揾食,叫咗個幾ok既 ~ 歡聚2人套餐🥳🥳忌廉蘑菇湯🍄🥣 ~ 香濃忌廉味,磨菇打溶咗,味道濃郁,又香又滑😋加咗$18轉龍蝦湯🦞🫕 ~ 😯以為連酥皮,點知無,有點失望😞。 但,意料之外,都有幾粒龍蝦🦞肉,一樣都係咁香味濃郁,湯底好杰,不是稀溜溜,好正👍🏻。 芝士🧀焗肉醬闊麵🍝 ~ 經典款式,芝士🧀同肉醬(牛肉)當然是絕配,熱騰騰,好好味😋香蒜茄汁🧄🍅🥫海鮮闊條麵🍝 ~ 賣相不錯啊😌,大部分餐廳都用🦋蝶豆花作伴碟,好清好靚,蝦🦐都好爽,都有幾粒帶子,魷魚🦑圈,蜆肉咁,算幾豐富👏🏻另外,加咗$18配蒜茸脆包🥖🥖 ,都幾脆卜卜。 套餐仲有2杯飲品🥤🥤,不錯! 呢個套餐都幾抵食👍🏻

2022-09-10
2022-06-22 488 瀏覽
23.6.2022 一#意粉屋 讀書之後好似食過一次咋🤣原來又幾好食喎😆 牛肉 薯條好味 龍蝦都幾入味 👍🏻pizza個底又夠煙韌👍🏻👍🏻不過我覺得偏貴🫢 可能系銅鑼灣掛🤣🤣地方 環境 都幾乾淨 上菜又快👍🏻
23.6.2022 一
#意粉屋 讀書之後好似食過一次咋🤣