同男朋友黎就 係 要 呢 個 $598!芝士火鍋!!!重記憶猶新時想同之前食過嘅芝士火鍋比較一下。侍應特登轉我哋兩個人去四人枱,因為一陣嚟嘅菜式實在太多。淺色 Pharma Ham好咸,深色嘅還好,估計係要夾住生果食。雖然芝士比傳統芝士火鍋餐廳(可refer我其他post)少,但反而易入口d,太多芝士太膩(貴),呢個前菜做得唔錯。好多餸㨂!呢個已經抵過(得一種餸㨂)傳統餐廳好多,芝士泡芙就咁食都好好食!啲菇菇同埋肉,西蘭花都係凍嘅,要浸耐啲。肉丸好軟淋淋,淋過Ikea的。芝士火鍋嘅芝士份量都多過別家一倍! 雖然未必係貴價芝士,但反而冇發酵味咁濃重, 易入口啲。多啲料同餸揀又開心啲。 牛肉好食!話梅柚子冰。麻麻地。比起傳統芝士餐廳,呢間扺d又多野食d。比讚~~

侍應特登轉我哋兩個人去四人枱,因為一陣嚟嘅菜式實在太多。

牛肉好食!

話梅柚子冰。麻麻地。

比起傳統芝士餐廳,呢間扺d又多野食d。比讚~~

• 芝士火鍋
2021-12-23 439 瀏覽
今日lunch去食意粉屋,見佢d lunch set連野飲計埋加一都係一百頭左右唔算太貴。1. 芝士肉醬螺絲粉個碟就好大啦,份量都多。味道黎講真心比較麻麻,感覺d肉醬同螺絲粉融合唔到係一齊,食落比較鬆散 。🥲頭盤選擇左呢個唔洗再加錢既蟹子沙律蛋多士,蟹子份量足,不過略嫌塊多士好似冇烘過咁唔夠脆凍凍地。2. 芝士烤雞意大利飯同樣地,呢碟意大利飯都好大碟,味道係好食過前面個碟既,芝士味濃,而飯既口感都唔錯,個人推薦呢個多d🤗呢個餐加15蚊轉做龍蝦帶子湯,佢會跟埋個餐包俾你一齊食。味道唔錯,龍蝦味都夠,唔會話好淡。🤔其實俾幾百蚊做會員既話,會有85折,不過呢間感覺唔會想食好多次😂😂鋪內環境都幾靚既,d燈幾浪漫

1. 芝士肉醬螺絲粉

2. 芝士烤雞意大利飯

鋪內環境都幾靚既,d燈幾浪漫

2021-10-18 811 瀏覽
今日試下港島區銅鑼灣意粉屋, 我哋4點35分去到, 女侍應就好有禮貌叫我哋先點餐, 因為要等位未有得入座, 4點45分 cut order, 我哋大約等咗15分鐘就可以入座.坐低一陣, 就送上兩個下午茶餐. 貢多拉煙三文魚配牛油果碎蛋三文治 , 牛油果好新鮮 , 三文魚唔鹹, 法包焗得金黃酥脆, 另外一份就係休閒下午茶拼盤, 分別有檸檬雞翼, 黑松露煙三文魚碎蛋酥盒, 炸薯條配金毛豬火腿沙律. 酥皮盒焗得鬆脆, 黑松露帶出煙三文魚嘅鮮味, Parma ham 唔會太鹹, 可惜薯條炸得唔夠時間, 所以少咗點脆口嘅感覺. 酥皮週打海鮮湯, 湯夠creamy 熱辣辣, 唔會覺得太滯, 有蝦, 帶子, 青口.叫咗一杯凍咖啡, 一杯凍檸茶. 意粉屋幾好對長者有免費飲品優惠, 我爸媽就叫咗凍檸茶, 凍咖啡 .餐廳做出開放式, 可以望到廚房入面, 廚師嘅用心製作, 廚房光猛, 下午茶燈光柔和, 餐廳一到晚上就會將燈轉暗, 另有一番浪漫嘅感覺.

叫咗一杯凍咖啡, 一杯凍檸茶.

2021-09-05
15 分鐘 (堂食)
2021-08-19 666 瀏覽
因為約左喺附近做按摩,就喺呢附近搵野食,呢個商場我都係第一次行上黎,有日式,上海野,西式野食見呢間餐廳地方都大,座位都舒服,餐牌野食都多選擇,價錢又合理,所以就揀左呢間餐廳一入到去,我地二人就揀左張四人半卡位,所以兩個都有得坐沙化,當時係十一點幾,所以餐廳客人都唔多,店員既服務態度又超好,抵讚$58黑椒雞扒意粉,已經包左餐湯同餐飲,加左十蚊個忌廉湯要酥皮個意粉硬左少少,其他都正常$148石板燒美國牛肩扒有沙律,餐包餐湯,星星薯餅同餐飲個石板超熱,要小心,個牛扒有牛味,自己用個石板煮到自己想要既熟度,超好玩😍個餐包好好食,好軟熟又暖笠笠,勁想要多個😂😂熱咖啡正常發揮

個意粉硬左少少,其他都正常

$148石板燒美國牛肩扒
有沙律,餐包餐湯,星星薯餅同餐飲
個餐包好好食,好軟熟又暖笠笠,勁想要多個😂😂

熱咖啡正常發揮

2021-05-15 873 瀏覽
Stopped by for lasagna on way home. Ordered a beer for while I waited but delivered meal first without my drink. When I asked got beer given to me but kind of defeated the purpose and could have bought 3 for price of that one small Carlsberg at 7/11. Lesson learnt. Lasagna was good but will pass on onion rings next time.
外賣自取
2021-02-16 993 瀏覽
我們於12/2(五)年初一下午二點半左右到達餐廳,餐廳空間尚算大。我們叫了一個素黃金芝士火鍋($368)🫕及午市套餐:蘇格蘭煙三文魚薄餅。蘇格蘭煙三文魚薄餅($148)配餐湯:森林蘑菇忌廉湯和一客軟包及熱飲。森林蘑菇忌廉湯:好喝,有幾塊蘑菇,不濃稠也不稀。軟包:好吃,十分軟熟,不像是剛翻熱的。蘇格蘭煙三文魚薄餅:以一個大薄餅來說,算是有很多煙三文魚了,上面配有生洋蔥及香草,薄餅皮的芝士🧀十分惹味。素黃金芝士火鍋:有植物肉丸、植物雞塊、煙斗粉、烤南瓜、鮮白菌、西蘭花、法包粒、星星薯塊及車厘茄。芝士火鍋算大煲,熱騰騰的,非常好吃,食物其實已經熟了,只是放入芝士火鍋內加熱而已。另外,芝士火鍋不包飲品,但幸好芝士火鍋也不算太膩。總括來說,此次的用膳體驗不錯,食物好吃,值得推薦。
森林蘑菇忌廉湯:好喝,有幾塊蘑菇,不濃稠也不稀。
軟包:好吃,十分軟熟,不像是剛翻熱的。
另外,芝士火鍋不包飲品,但幸好芝士火鍋也不算太膩。
總括來說,此次的用膳體驗不錯,食物好吃,值得推薦。
森林蘑菇忌廉湯和軟包
蘇格蘭煙三文魚薄餅
2021-02-12
森林蘑菇忌廉湯和軟包
蘇格蘭煙三文魚薄餅
2020-09-28 1350 瀏覽
COVID-19 第3波疫情有所緩和恢復堂食仍然避免聚餐1個人在銅鑼灣找地方吃午餐本來想到翡翠明珠廣場 Outback吃牛扒要排號5個 放棄跑到下一層的意粉屋不用等 可直接入座環境不錯餐桌之間有膠板隔開點了 set lunch:#餐湯,意大利菜湯、森林蘑菇忌廉湯 2選1,選了忌廉湯,夠濃夠creamy,好味!#餐包,全麥麵包,看似纖維很粗,吃着質感很軟,好味!#主菜,有8款選擇,飯、意大利粉、薄餅、沙律,很全!點了烤丹麥豬鞍架配蒜香扁意粉,豬扒肉質很嫩,肉汁滿滿,好味!扁意粉軟硬適中,不錯!#餐飲,點了熱咖啡,夠濃,好味!滿意的一餐!
COVID-19 第3波疫情有所緩和

不用等 可直接入座

環境不錯
餐桌之間有膠板隔開

點了 set lunch:
#餐包,全麥麵包,看似纖維很粗,吃着質感很軟,好味!
#餐飲,點了熱咖啡,夠濃,好味!

滿意的一餐!
2020-09-10
$127.6 (午餐)
2020-06-14 1229 瀏覽
🔻芝士焗龍蝦帶子天使麵醬汁幾香 有龍蝦香味 意粉雖然大碟但唔膩 入面仲有龍蝦 帶子 琵琶蝦同蘑菇 都幾好食👍🏻👍🏻.🔻芝士焗肉醬闊條麵(牛肉)闊條麵一向係意粉屋嘅熱門菜式之一 所以都叫咗一個嚟試下 但水準比想像中的更一般 啲闊條麵整到好厚 食落去好似啖啖麵粉 牛肉粒無咩口感 唔放可能仲好 失望😅
🔻芝士焗龍蝦帶子天使麵
🔻芝士焗肉醬闊條麵(牛肉)
2019-12-17 1262 瀏覽
一到冬天就好想食芝士火鍋,意粉屋係不二之選。前菜有Palma harm同風乾牛肉,可夾蜜瓜,芝士粒。芝士火鍋配料有好多款星星薯餅正常味略嫌散左啲,一浸落去都未熱得晒就爛。正方體火腿較厚,要浸耐啲,但咬落入面好juicy。大啡菇超好食超juicy,必食!肉丸同西蘭花都係正常水準。麵包就好林,感覺唔太新鮮。煙斗粉同意大利雲吞係敗筆。。。勁林唔知做乜咁,又痴埋一舊。但overall都係好食,好埋坐得好舒服。
一到冬天就好想食芝士火鍋,意粉屋係不二之選。
前菜有Palma harm同風乾牛肉,可夾蜜瓜,芝士粒。
芝士火鍋配料有好多款
星星薯餅正常味略嫌散左啲,一浸落去都未熱得晒就爛。
正方體火腿較厚,要浸耐啲,但咬落入面好juicy。
大啡菇超好食超juicy,必食!
肉丸同西蘭花都係正常水準。
麵包就好林,感覺唔太新鮮。
煙斗粉同意大利雲吞係敗筆。。。勁林唔知做乜咁,又痴埋一舊。

但overall都係好食,好埋坐得好舒服。

2019-10-06 1179 瀏覽
又是意粉屋,雖然食了真係好多次,但味道始終保持水準,所以做了幾年會員😄今同男友選了悠閑下午茶拼盤(檸檬雞翼、黑松露煙三文魚碎蛋酥盒、炸薯條🍟、風乾火腿沙律🥗)其實我哋差唔多次次都會食,真係無得輸,好好味仲有海鮮龍蝦🦞湯天使麵意粉屋向來龍蝦🦞湯都keep 得好,而且海鮮份量都ok,同相片差別吾大,足料㗎呢一客雞翼用積分換,不用錢,味道吾錯酥皮湯今次要,D湯似溝水,好難飲囉,稀到不得了,以前好creamy ,如果下一次飲都是這樣要blacklist🤔通常會員可以升級飮檬蜜同cappuccino 😋,總括來講,味道吾錯,會再幫襯
仲有海鮮龍蝦🦞湯天使麵
呢一客雞翼用積分換,不用錢,味道吾錯
酥皮湯今次要
2019-08-30 810 瀏覽
好多香港人都鐘意食西餐,意粉屋既水平一向都有保証,新鮮抵食,坐得又舒服,菜式豐富,意粉或者Pizza都有十幾種揀。多人既話最岩就係叫個小食拼盤,岩哂大家既口味,入面d薯條洋蔥圈都係新鮮即炸,食落仲好熱添,牛油果沙津既蝦又多又大,仲有藜麥,呢排好流行既超級食物!個煙肉芝士通粉好濃郁既芝士味!

2019-08-30 526 瀏覽
我屋企人好鐘意食Spaghetti house, 因為佢地keep 到食物水準,每次去都唔會令人失望。我地今次5 個人去食,叫左一個沙律、一個小食拼盤、一個芝士焗菠菜、一個Pizza同一個肉醬意粉。小食拼盤都幾多野食,最鐘意佢個黑松露春卷。沙律感覺幾健康,有"super food" 之稱嘅藜麥、avocado, shrimps etc. 好fresh 好健康。另外個芝士焗菠菜都好食,唔會太heavy 又做得夠creamy。之前有試過佢地個龍蝦酥皮湯都唔錯,雖然今次冇叫到(因為有D 太多野食),下次再去一會叫。服務方面,店員都好helpful 好 nice, 上菜速度好快,不枉得到我地嘅支持!

2019-08-30
2019-07-20 507 瀏覽
因為趕時間,想找間人很少的吃一點,点的番茄意粉套餐,明明order 沙拉結果上成了湯,本来想算了,不想浪费时间,結果我還沒等喝完飲料,個中年女侍應摆個帳單在我面前(就是她點餐),我想還是提醒她一下上錯菜,結果她問我:你吃了麼?我说吃了。她说:吃了就要付錢(还一直笑不知定解)。态度之傲娇好像我会白吃她这一顿,没有任何优惠抑或是道歉态度,我無奈 付錢走人,本來覺得味道中規中矩,其他家分店去过没有遇到这种情况,但铜锣湾中心位置这家真的太气人,但看這樣不會再進他家。
2019-03-22 812 瀏覽
睇完維園花展攰攰地, 同友人們近近地食返西餐.先來餐前小吃, 叫咗個<<招牌炸雞伴脆薯條>>夠哂熱辣辣, 又夠脆.另外仲叫咗個<<法式田螺>>主食有朋友仔最鍾意嘅<<雙重芝土焗煙火腿煙斗粉>>芝土口感唔錯, 火腿食落似煙肉, 分量亦足.另一個係<<帶子魷魚墨汁意粉>>帶子大大粒, 甘甜有鮮味, 唔錯!! 我咃呢班大胃王當然要叫返個PIZZA, 揀咗個雜錦, 貪佢乜都有!!無分厚薄, 係傳統意式薄餅, 唔太厚亦唔太薄. 我哋仲叫咗加菲猫最鍾意嘅千層闊麵, 唔好話影, 我食到未食到就清哂.
睇完維園花展攰攰地, 同友人們近近地食返西餐.
先來餐前小吃, 叫咗個<<招牌炸雞伴脆薯條>>

夠哂熱辣辣, 又夠脆.

另外仲叫咗個<<法式田螺>>

主食有朋友仔最鍾意嘅<<雙重芝土焗煙火腿煙斗粉>>

芝土口感唔錯, 火腿食落似煙肉, 分量亦足.

另一個係<<帶子魷魚墨汁意粉>>

帶子大大粒, 甘甜有鮮味, 唔錯!!

無分厚薄, 係傳統意式薄餅, 唔太厚亦唔太薄.

題外話/補充資料: 朋友中有人係會員, 主食八五折, 飲品買一送一, 再抵D!!
2019-03-16
2019-02-09 762 瀏覽
當每次想不到吃什麼的時候,到意粉屋總是不錯的選擇。今次與友人來到銅鑼灣的意粉屋,午餐時間居然不用等位,相當幸運。我這次點了個烤大啡菇鮮茄茸雜菜意大利粉,另加錢轉套餐,跟湯和飲品。吃意粉前先喝湯。我選了紅湯。湯十分足料,幾乎每口也有菜蔬,菜味十足。意粉一如以往一樣夠Al Dente,菇菌份量很多,而且沒有過熟,保留著應有的口感。烤大啡菇很香口,烤過的香味很濃郁,而且夠juicy, 每咬一口也有很多汁流出來。最後尤其想讚三數塊蕃茄乾,酸酸甜甜又帶點鹹香,完全提升了整個意粉的味道。
當每次想不到吃什麼的時候,到意粉屋總是

不錯的選擇。今次與友人來到銅鑼灣的意粉

屋,午餐時間居然不用等位,相當幸運。

我這次點了個烤大啡菇鮮茄茸雜菜意大利

粉,另加錢轉套餐,跟湯和飲品。

吃意粉前先喝湯。我選了紅湯。湯十分足

料,幾乎每口也有菜蔬,菜味十足。

意粉一如以往一樣夠Al Dente,菇菌份量很

多,而且沒有過熟,保留著應有的口感。烤

大啡菇很香口,烤過的香味很濃郁,而且夠

juicy, 每咬一口也有很多汁流出來。最後尤其

想讚三數塊蕃茄乾,酸酸甜甜又帶點鹹香,

完全提升了整個意粉的味道。

午餐