2021-07-12 444 瀏覽
今日約咗舊同學食午餐,舊同學想食意粉🍝,最後我們一行3人去咗銅鑼灣皇室堡「意粉狂熱」食Lunch,我們叫咗:1️⃣ 豪華3式拼盤 $98(蒜味芝士雞翼、意式炸魷魚圈配他他汁、脆炸薯角) 2️⃣ 忌廉汁焗素肉丸 配法包 $583️⃣ 芝士牛肝菌濃汁鮮製意粉 $784️⃣ 香烤雞翼 (檸檬蜜糖) (4隻) $385️⃣ 香草烤雞雜菌蕃茄意粉 $78整體來講:意粉味道唔錯,小食反而比想像中好味,可以一試價格💰:$385 ($350 + 加一服務費$35)味道😋:OK

1️⃣ 豪華3式拼盤 $98
(蒜味芝士雞翼、意式炸魷魚圈配他他汁、脆炸薯角)
2️⃣ 忌廉汁焗素肉丸 配法包 $58
3️⃣ 芝士牛肝菌濃汁鮮製意粉 $78
4️⃣ 香烤雞翼 (檸檬蜜糖) (4隻) $38
5️⃣ 香草烤雞雜菌蕃茄意粉 $78

整體來講:意粉味道唔錯,小食反而比想像中好味,可以一試

價格💰:$385 ($350 + 加一服務費$35)
味道😋:OK
豪華3式拼盤 (蒜味芝士雞翼、意式炸魷魚圈配他他汁、脆炸薯角)
忌廉汁焗素肉丸 配法包
芝士牛肝菌濃汁鮮製意粉
香烤雞翼 (檸檬蜜糖) (4隻)
香草烤雞雜菌蕃茄意粉
2021-07-10
2021-06-30 316 瀏覽
意粉狂熱係和民集團,所以都有一定嘅口碑除咗lunch set可以選擇,仲有每日精選套餐照燒雞蛋黃醬披薩10吋 💰7️⃣8️⃣Pizza個餅底係用咗酥皮,都幾香口再配埋蛋黃醬同照燒雞都好夾,不過偏鹹咗少少鮭魚牛油果忌廉焗飯 💰7️⃣8️⃣呢個焗飯超推介,三文魚同牛油果口感好夾,再加埋忌廉同鋪滿咗芝士都唔會流,岩岩好😋每次黎都必點😆忌廉磨菇湯🍄有好磨菇好足料凍水果茶🍹果茶內有橙,奇異果肉,唔會太甜
意粉狂熱係和民集團,所以都有一定嘅口碑
除咗lunch set可以選擇,仲有每日精選套餐
照燒雞蛋黃醬披薩10吋 💰7️⃣8️⃣
Pizza個餅底係用咗酥皮,都幾香口
再配埋蛋黃醬同照燒雞都好夾,不過偏鹹咗少少

鮭魚牛油果忌廉焗飯 💰7️⃣8️⃣
每次黎都必點😆

忌廉磨菇湯🍄
有好磨菇好足料

凍水果茶🍹
果茶內有橙,奇異果肉,唔會太甜

2021-06-28
午餐
2021-06-26 207 瀏覽
朋友從外地回來,兩年無見,找了一間可坐比較久的地方,巧合地選了意粉狂熱,真的無趕過客👍👍我叫了三文魚牛油果焗飯套餐,白湯是自家炮製,匙匙都充滿磨菇粒🤤味道十分濃郁三文魚飯略細,焗盤是迷你size,味道是很不錯的,可能是因為個盤比較細所以覺得有很多三文魚,牛油果很小,$78非常不值細食嘅人似係適合嘅。如果比較大食就要多選另外一些小食朋友叫了茄汁海鮮意粉套餐,相反他就吃不完了😂😂很是矛盾餐茶我叫了水果茶,是用茶包沖出來的。

細食嘅人似係適合嘅。如果比較大食就要多選另外一些小食

朋友叫了茄汁海鮮意粉套餐,相反他就吃不完了😂😂很是矛盾

餐茶我叫了水果茶,是用茶包沖出來的。

2021-06-25
2021-06-22 129 瀏覽
Absolutely insane qualityEven worse than my moms home made pizza and pastaThe lasagne is cold and hardThere’s not enough saucing And the baking process dries up all the moisture inside the pastaPizza is also stone hardWith so little tomato and cheese on top feels like it has been reheated over 10 timesChicken wings are so oily and tasteless that I dare not To eat after one bite
Absolutely insane quality
The lasagne is cold and hard
There’s not enough saucing
Pizza is also stone hard
2021-06-09 254 瀏覽
雖然叫意粉狂熱..但pizza比意粉更高質😆·🍕照燒雞蛋黃醬披薩($78)薄pizza烘得香脆,配上燒汁及蛋黃醬...惹味得黎唔會飽飽滯滯😋趁熱食!·🥑鮭魚牛油果忌廉焗飯($78)好多芝士!😍不過熟左既牛油果感覺怪怪的🤣·🍝溫泉蛋松露油蘑菇鮮製意粉($68)如果鍾意食creamy口感既意粉,唔好點呢款🤣拌勻溫泉蛋,食落仍然覺得偏乾~·🐥蒜味芝士雞翼($38)出色!雞翼粉要點😌好香好惹味·📍Pastaholic銅鑼灣告士打道311號皇室堡2樓203-204號鋪
雖然叫意粉狂熱..但pizza比意粉更高質😆

🐥蒜味芝士雞翼($38)出色!雞翼粉要點😌好香好惹味

📍Pastaholic
銅鑼灣告士打道311號皇室堡2樓203-204號鋪
我本人絕對是一名意粉🍝愛好者,經常會搜羅美味的意粉。放飯時間,就跟同事到了位於皇室堡的意粉店試試,看完餐牌就叫了以下菜式:🍄🥣蘑菇湯超好飲的蘑菇湯,一飲下去有啖啖蘑菇,相當香濃、足料,令我很想喝第二碗。🌿🐤🍝香草烤雞雜菌蕃茄意粉 $68青色的醬汁很有香草味,烤雞的份量比想像中多,還有雜菌、蕃茄,令意粉變得更豐富!🧀🍕瑪麗格麗披薩(配新鮮水牛芝士) $88這裡除了意粉外,Pizza也是很值得點的!蕃茄醬、車厘茄配上薄餅一定冇得輸!再配上水牛芝士,相當香口而不膩,這菜色成為我們的必點之選。🥚🍄🍝溫泉蛋松露油蘑菇鮮製意粉 $68這個是我的摯愛,溫泉蛋撈上扁意粉,加上有很多蘑菇,菇味很重,再加上很濃郁的松露油,感覺很惹味呢!🍝蒜香白酒汁海蜆意粉 $78蒜頭、白汁和海蜆向來都是絕配,很欣賞這意粉一點也不乾身,而且海蜆也很有鮮味,重點是也洗得很乾淨,沒有沙粒,而且也不會太Heavy,吃完完全沒有罪疚感。🍠🧈🍯有機甜薯配蜜糖牛油 $38烘熱了的甜薯以及麵包粒,再點上蜜糖牛油,感覺甜甜的而不會太重口味,絕對是口痕之選。總括而言,意粉愛好者來這裡,一定不會失望呢!😋👍🏻

🍄🥣蘑菇湯

蘑菇湯

🌿🐤🍝香草烤雞雜菌蕃茄意粉 $68

🧀🍕瑪麗格麗披薩(配新鮮水牛芝士) $88

🥚🍄🍝溫泉蛋松露油蘑菇鮮製意粉 $68

🍝蒜香白酒汁海蜆意粉 $78

🍠🧈🍯有機甜薯配蜜糖牛油 $38

總括而言,意粉愛好者來這裡,一定不會失望呢!😋👍🏻
蘑菇湯
  • 瑪格麗特薄餅
  • 溫泉蛋蒜香蘑菇鮮製意粉
  • 蒜香白酒汁海蜆意粉
那天週末,我出銅鑼灣的目的是帶舊衫捐給救世軍及物色銅鑼灣區的酒店!我預約定銅鑼灣皇室堡2樓的 <意粉狂熱 Pastaholic>!這裡算大,留意到用酒樽作燈飾,既特別又環保!疫情下,店方以隔板為餐桌保持社交距離!可能已訂枱的關係,店員安排了一張大圓枱給我! Menu供應:Lunch set、Tea set、意粉、薄餅、甜品、飲品...店方以手機 scan QR code 落單,方便快捷又減少落錯單機會!落單後,原先要20分鐘製作,12分鐘便送齊!好有效率!洋蔥湯味道清甜,滿載熟透軟腍的洋蔥粒!熱朱古力茶第一個印象,我會想到朱古力粉加茶,散發朱古力香的英式茶;更出奇地這是茶杯大過茶壺!照燒雞披薩 10吋 午餐 $78加上照燒雞肉、蔥粒、洋蔥、沙律醬...等,這款日式口味配搭無得輸, 披薩餅底薄而柔軟,質感有點似印度油酥餅!食完個10吋的照燒雞披薩,我都未夠飽;於是,又看看餐牌,物色什麼小食吧!怎料,好多款式都售罄!甜品只得3款,日本牛乳布甸 $18、意大利芝士餅 $38、香蕉朱古力披薩 $48。奇怪地,看到食評的甜品相片,有相片卻無提及甜品的評語!令我都質疑其味道及質素!

這裡算大,留意到用酒樽作燈飾,既特別又環保!

疫情下,店方以隔板為餐桌保持社交距離!
可能已訂枱的關係,店員安排了一張大圓枱給我!

Menu
落單後,原先要20分鐘製作,12分鐘便送齊!好有效率!

洋蔥湯
味道清甜,滿載熟透軟腍的洋蔥粒!

熱朱古力茶

熱朱古力茶
照燒雞披薩 10吋 午餐 $78
 披薩餅底薄而柔軟,質感有點似印度油酥餅!
照燒雞披薩 午餐
照燒雞披薩

我選擇最貴的一款,相信不會差到哪裡吧!
 如果唔啱食的話,我可以走到同場附近的 Haagen Dazs 啦!

香蕉朱古力披薩 $48
要等上30分鐘!
加上肉桂粉,未嚐已傳來獨特的肉桂香氣!
溫熱的薄餅口感煙韌,配合朱古力雪糕,冷熱交融的特色甜品

香蕉朱古力披薩
第二次幫襯,帶了一位好姊妹一起來!

溫泉蛋松露油蘑菇鮮製意粉 $68
意粉似扁意粉,口感帶煙韌,溫泉蛋拌勻忌廉汁,清新醒胃,色香味俱全!

溫泉蛋松露油蘑菇鮮製意粉

瑪格麗特披薩 $88
水牛芝士及茄膏配搭的簡單美味口味!

瑪格麗特披薩
水果茶夏日炎炎,入口冰涼清爽,最好不過!

水果茶
雜莓果茶
呈粉紅色,口味清然淡雅!滲出莓類的微酸!

雜莓果茶
2020-07-11
$138.6 (午餐)
照燒雞披薩
香蕉朱古力披薩
溫泉蛋松露油蘑菇鮮製意粉
水果茶
2021-05-23 236 瀏覽
之前見到旺角個間排長龍,一直都未食過,今次就係OpenRice book左星期六夜晚黎食,黎到唔多人,大約7點開始多人要等位,坐底左就可以手機落單,水都係自己斟,但呢間野要加一,有d唔抵。食物方面就幾抵食,基本上冇一款意粉係過$100,於是叫左鮭魚忌廉意粉$78,三文魚有4-5片,份量都夠一個人,忌廉好濃好香,意粉比較幼身,另外叫左個照燒雞pizza $48,呢個係細size,大size 10吋 $88,細size 都幾細,只係切都3塊,不過照燒雞幾好食,好日式。整體來講,性價比高,就算唔散叫,2人套餐都只係$228,下次再幫襯。

2021-04-13 521 瀏覽
呢日比較早食,18:15左右,所以唔係好多人,可以即刻入座呢到顧名思義係意粉狂熱,meun上面滿滿既意粉種類,多到唔知揀邊款好!呢到既意粉都好為男士著想,只需加$10就可以有1.5倍份量,唔洗擔心唔夠飽!香草烤雞雜菌蕃茄意粉,份量好多,見到成碟都係雞肉同雜菌,雞肉細滑,唔乾唔韌。蕃茄味濃郁,意粉彈牙忌廉芝士雞肉千層麵,好豐富既芝士夠晒邪惡,千層麵都包得好好,唔會一夾起就散晒,可惜呢款冇得加大,食到有d唔夠喉
呢日比較早食,18:15左右,所以唔係好多人,可以即刻入座
忌廉芝士雞肉千層麵,好豐富既芝士
2021-04-04
2021-04-10 400 瀏覽
Came here the other day for lunch.They actually do have a lunch special for only like $70 or so. I got a basic chicken pasta and ordered a mushroom soup and side drink. I also got an order of garlic bread.Everything was honestly really good. I would say the garlic bread didn’t have much taste, but it was only like $12 and my expectations weren’t high anyway.Overall, the total came to like around $85 and I left full. The food comes out fast and the design of the restaurant is not bad either. Woul

Overall, the total came to like around $85 and I left full. The food comes out fast and the design of the restaurant is not bad either. Would be happy to come again to try some of the other pastas, as well as the pizzas they have here.
2021-04-04
今個月生日🎂和民信用卡💳會送兩張$60嘅優惠券,我同🤴🏻就揀咗未食過嘅‘意粉狂熱’再係OpenRice訂位再送25飛行里數,賺到盡呀😚😚因為優惠券條款關係,所以叫咗個套餐再加多一個單點小食😜😜先介紹小食先 ‘豪華五色拼盤’($158)~~~海蝦牛油果🥑法包多士~~~小食中最好味😘😘多士脆得來唔會‘介’口,海蝦夠新鮮彈性😃😃~~~香烤雞翼、蒜香芝士雞翼~~~非常普通,普通到我覺得佢冇醃過囉🤨🤨~~~帕爾馬火腿~~~一個字’鹹’😞😞~~~意式炸魷魚圈配他他醬~~~要配左他他醬先好食囉🤪🤪~~~脆炸薯角~~~正常薯角😌😌二人套餐($318)~~~法式芝士洋蔥湯、忌廉蘑菇湯~~~洋蔥湯入口好鹹,帶種洋蔥嘅苦澀味,但🤴🏻好聰明加咗幾滴辣椒仔辣汁,當堂提升晒成個湯嘅味道,大家都可以試吓咁樣飲😆😆蘑菇湯比較‘結’身,蘑菇味濃郁👏🏻👏🏻~~~香草雞肉凱撒沙律🥗~~~雞肉幾香滑,蔬菜新鮮😚😚~~~秘製炸雞🍗~~~無骨雞塊,正常😗😗~~~芝士肉醬千層麵~~~千層麵略厚,肉醬唔多,失去口感!唯一優點就係芝士有拉斯效果😞😞~~~明太子忌廉芝士海老pizza🍕~~~忌廉味好重,海蝦新鮮!其實佢用料豐富,但可惜P
再係OpenRice訂位再送25飛行里數,賺到盡呀😚😚
因為優惠券條款關係,所以叫咗個套餐再加多一個單點小食😜😜
先介紹小食先 ‘豪華五色拼盤’($158)

~~~海蝦牛油果🥑法包多士~~~
小食中最好味😘😘多士脆得來唔會‘介’口,海蝦夠新鮮彈性😃😃
~~~香烤雞翼、蒜香芝士雞翼~~~
非常普通,普通到我覺得佢冇醃過囉🤨🤨
~~~帕爾馬火腿~~~
一個字’鹹’😞😞
~~~意式炸魷魚圈配他他醬~~~
要配左他他醬先好食囉🤪🤪
~~~脆炸薯角~~~
正常薯角😌😌
二人套餐($318)

~~~法式芝士洋蔥湯、忌廉蘑菇湯~~~
蘑菇湯比較‘結’身,蘑菇味濃郁👏🏻👏🏻

~~~香草雞肉凱撒沙律🥗~~~
雞肉幾香滑,蔬菜新鮮😚😚

~~~秘製炸雞🍗~~~
無骨雞塊,正常😗😗

~~~芝士肉醬千層麵~~~

~~~明太子忌廉芝士海老pizza🍕~~~
忌廉味好重,海蝦新鮮!其實佢用料豐富,但可惜Pizza唔脆🙁🙁

成餐唔係唔好味,只係冇驚喜、普通嘅好味😅😅

2021-03-04
$226.6 (晚餐)
用餐優惠
優惠券
2021-03-04 576 瀏覽
餐廳用手機點餐,點了兩個午餐,其中一杯飲品揀了雜莓果茶,以為是凍飲,在手機點餐還揀了少冰,點知嚟到時先知係熱飲(茶包加熱水)。再翻看實體餐牌,有注明是熱飲,但點解用手機app點餐唔可以寫清楚呢,仲俾人揀少甜、少冰唔通揀杯餐飲都要兩邊對照,又或者要問清楚先再自己點咩,費時失事🤦🏻‍♀️洋蔥湯,湯唔熱,好鹹重味精。意粉,pizza ok
洋蔥湯,湯唔熱,好鹹重味精。
意粉,pizza ok
2021-02-13 802 瀏覽
又係因為封關嘅關係,已經好耐冇去過旅行,有啲掛住意大利旅行嘅日子。今日同朋友去開銅鑼灣搵到一間評語唔錯嘅意大利餐廳,又見佢做緊JCB信用卡嘅優惠,冇理唔試掛😆我去到嘅時候做緊午市套餐,叫指定嘅菜式都會跟前菜或餐湯同嘢飲,都幾抵食。我哋就叫咗忌廉蘑菇湯,一啲都唔失禮人,蘑菇味好濃郁,飲落口仲食到細細粒嘅蘑菇碎,係一個好好嘅開始🥸——————一上枱見到份量十足,帶子採用左日本帆立貝,一啲都唔會俾得少,食落勁鮮味。忌廉汁配上煙肉係無敵嘅配搭,濃厚嘅忌廉汁加埋煙肉嘅煙熏味,層次感好豐富🤪另一亮點喺呢度嘅Pizza, 個pizza底焗到好脆,唔會好似其他連鎖Pizza店嘅薄餅底甘厚,餐廳更用上新鮮水牛芝士,誠意感十足🥰雞翼用上蒜蓉嚟醃製,炸到外脆內軟,肉汁鎖住喺雞翼入邊,咬落去啲雞翼汁爆曬出嚟,好滿足🥰如果覺味道唔夠仲可以點埋特別調配嘅芝士醬,味道簡直提升左成個層次😋😋如果有JCB信用卡(唔係會員卡😗)既朋友記得襯而家香港和民集團20週年做緊既活動,JCB卡滿$200點選指定食品,主餐牌有7折!!🤩黎個優惠適用於堂食及外賣架(和民/意粉狂熱)😋

忌廉蘑菇湯

——————

芝士煙肉帶子忌廉意粉

瑪格麗特比薩 (配新鮮水牛芝士)

蒜味芝士雞翼

忌廉蘑菇湯
芝士煙肉帶子忌廉意粉
瑪格麗特比薩 (配新鮮水牛芝士)
蒜味芝士雞翼
2021-01-12 726 瀏覽
香草烤雞雜菌羅勒忌廉意粉,份量大,香草烤雞肉質肉嫩多汁,香草味道濃香,雜菌口感彈牙,意粉口感al dente,容易掛汁,充滿羅勒忌廉味道。芝士肉醬千層麵,表面鋪滿芝士、肉醬,芝士味道咸香,肉醬肉味濃郁,千層麵口感厚度適中,食落有咬口。香草雞肉凱薩沙律,香草雞肉肉質嫩滑,肉味濃厚,沙律菜、車厘茄口感爽脆,味道清甜,麵包口感香脆,配以凱薩沙律醬食用,味道更佳。焗珍寶大啡菇釀帶子,大啡菇、蘑菇肉質厚身,食落好Juicy,蟹籽口感爽脆,味道鮮甜,帶子食落鮮味十足。法式芝士洋蔥湯,芝士味道濃香,洋蔥口感軟腍,法包口感外脆內軟,啖啖湯汁。特濃南瓜粟米忌廉湯,口感濃稠、Creamy,內有大量南瓜蓉、粟米蓉,味道香甜。抹茶沙冰,表面鋪滿抹茶醬、忌廉,配以抹茶飲用,雙重抹茶味道,味道濃厚。Fresh Mango Mojito,內有大量芒果,飲落好清爽。芒果汁益力多,味道酸甜,配以香橙汁飲用,味道更加豐富。

芒果汁益力多,味道酸甜,配以香橙汁飲用,味道更加豐富。
  • 法式芝士洋蔥湯
  • 香草烤雞雜菌羅勒忌廉意粉
  • 特濃南瓜粟米忌廉湯
  • 焗珍寶大啡菇釀帶子
  • 香草雞肉凱撒沙律
  • 南瓜湯
2021-01-02 535 瀏覽
去咗銅鑼灣食意大利粉,餐廳冇咩人,但係侍應好少,所以都等咗一段時間先入到去,枱與枱之間都好寬闊,所以都食得好安心。跟咗個午餐Menu嗌左個set,我叫咗個香蒜蜆肉意大利粉,叫咗杯檸檬茶,額外要咗個芝士雞翼小食。第一個嚟咗個芝士雞翼小食,佢除咗有芝士粉係上面,仲有芝士醬可以點,我覺得幾好食,雞翼都算中等size,芝士粉再加芝士醬嘅配搭唔錯。個香蒜蜆肉意粉就一般般,同平時餐廳嘅差唔多,唔算好入味,意大利粉有少少硬。
芝士雞翼
蜆肉意粉