2024-10-23 1455 瀏覽
餐廳:慈素小聚地點:尖沙咀麼地道菜式:素食餐牌:點心,小食,主食,湯,沙律,意粉,麵飯,薄餅,飲品,甜品。選擇多元化,寫明有蛋奶等,方便敏感素食人仕。牛油果雜菜沙律 $98牛油果雜菜沙律超大兜,係雜菜沙律底加上新鮮牛油果段同車厘茄切半,用大量香甜黑醋同油調味。味道唔寡,甜甜哋好開胃。香芒天婦羅炸豆腐 $88香芒天婦羅炸豆腐一客6件,賣相似炸大蝦。炸皮薄脆,入面係嫩滑豆腐,而外面加左滿滿芒果汁,味道係天然芒果甜,食落清新香甜,口感外脆内滑!另上一碟芒果汁,唔夠再加!呢道菜非常美味!粟米濃湯佐翡翠苗 $98翡翠苗加喺粟米濃湯度原來係咁正,脆嫩菜苗配甜甜哋嘅粟米湯,味道都夾。粟米湯有好多粟米粒,翡翠苗伴有燈籠椒,添少少新鮮感。雙色厚切多士 $58雙色厚切多士一客兩大件,分別係梛芒同香芋味,熱辣辣上枱。多士非常厚切,口感極度鬆軟!香芋味好香甜,加上大量脆口杏仁片令口感更香口!梛芒係香甜芒果醬同大量梛絲,呢款食落更香甜,係非常滿足既!附上刀叉比你食用。紐約芝士蛋糕 $58呢款甜品係新野,自家製紐約芝士蛋糕,身為芝士蛋糕控一定要試!紐約芝士蛋糕份量好大件,口感軟滑綿密夠濃厚,面頭加上少少金箔,好名
餐廳:慈素小聚

雙色厚切多士
雙色厚切多士 $58
紐約芝士蛋糕 $58
紐約芝士蛋糕
呢款甜品係新野,自家製紐約芝士蛋糕,身為芝士蛋糕控一定要試!紐約芝士蛋糕份量好大件,口感軟滑綿密夠濃厚,面頭加上少少金箔,好名貴!伴有藍莓醬令味道口感更豐富,呢個價錢好抵食,而且質素高!
花生鹹蛋湯丸 $28
花生鹹蛋湯丸
花生鹹蛋湯丸用燉盅上枱,一客5粒,滑溜湯丸外皮入面花生鹹蛋餡,花生饀好香,少鹹有少少咬口。底係薑汁,薑味好香,配湯丸好夾。係冬日暖身之選。
今餐食物質素唔錯,睇得出餐廳有心將素食整得好食同唔悶,餐廳用綠色配白色裝修,感覺好green。入面大概有七八張枱左右,座位舒適。
2024-10-23
牛油果雜菜沙律
粟米濃湯佐翡翠苗
雙色厚切多士
2024-09-10 2790 瀏覽
中秋節將近~提早做節搞搞新意思嚟到尖沙咀食素食~講起素食大多人會諗起酸齋~其實仲有好多選擇~今日為大家介紹下湯:忌廉蘑菇濃湯佐菠菜苗(奶) $98Cream of mushroom soup with baby spinach (daily)聞落去都幾香,忌廉蘑菇個味幾唔錯,creamy~菠菜苗份量十足~小食:琵琶豆腐 $88/5件Stuffed Pipa Shape Fried Tofu香脆可口,口感綿密,蘸埋醋幾好食主菜:北京片皮鴨$128Beijing Sliced Duck with Shredded Vegetable and Sweet Bean Souce, Served with Pancake Rolls像真度甚高,蒙眼食既話都幾似所有配料加埋個醬真係有9成似就係食落無咁油少左鴨既油香😆個皮都幾煙韌~整體口感唔錯四川擔擔麵$68Sichuan Style Dandan Noodles食落少左辣味少左d肉碎口感不過都有花生醬既香麵相對比較清淡飲品:栗子烤奶$38~聞落好香奶味,亦有股甜甜既香氣飲落栗子味好突出,非常有驚喜鳥結糖拿鐵(熱)$38聞落去真係鳥結糖味好新奇飲落
中秋節將近~提早做節搞搞新意思
嚟到尖沙咀食素食~講起素食大多人會諗起酸齋~
其實仲有好多選擇~今日為大家介紹下

湯:
忌廉蘑菇濃湯佐菠菜苗(奶) $98
聞落去都幾香,忌廉蘑菇個味幾唔錯,creamy~
菠菜苗份量十足~

小食:
琵琶豆腐 $88/5件
Stuffed Pipa Shape Fried Tofu
香脆可口,口感綿密,蘸埋醋幾好食

主菜:
北京片皮鴨$128
像真度甚高,蒙眼食既話都幾似
所有配料加埋個醬真係有9成似

麵相對比較清淡

飲品:
栗子烤奶$38~聞落好香奶味,
亦有股甜甜既香氣
飲落栗子味好突出,非常有驚喜

鳥結糖拿鐵(熱)$38
聞落去真係鳥結糖味好新奇
飲落反而係微甜好啱我~
比喜其實Latte有驚喜

環境舒適,座位十分寬敞,店員有禮貌,唔錯下次會想試埋甜品

2024-09-09
  • 栗子烤奶
  • 北京片皮鴨
  • 鳥結糖拿鐵
2024-06-26 4129 瀏覽
平時唔多食素,朋友介紹來一間尖沙咀話坐得舒服又好食的素食,貪新鮮過來試下。🤣餐廳係一間間細細間,似樓上café形式的大小,燈光氣氛感覺好舒服,好適合同朋友約會靜靜地傾下偈。☺️素食的款式相當多,由中式到西式,日式到越式都有。🦆片皮鴨($128)實在係好好奇點樣做到素食片皮鴨,原來係用麵筋做的,仲有黃椒、紅椒同青瓜配埋一齊食。但意想不到地,點埋汁食落口個味道同口感又同真片皮鴨真係有幾分似喎,唔同你講,可能放左入口都唔知係素🐟素食三文魚拼盤($68)另一個驚喜之作!原來係用蒟蒻做的,加左鼓油wasabi一齊食,又幾可亂真喎!🍄椒鹽白靈芝菇($88)必點!呢個好正,外面酥脆,內裏多汁,好香口,而且酥酥咸香。🫕椰汁雪耳無花果燉湯($48)呢個又係必點!好鮮甜,又足料,好有家的味道!🌯越南法包三明治($88)食落好似食緊真豬肉咁,原來係新豬肉(素),加埋酸酸甜甜的蘿白,同埋咸咸辣辣的醬,脆卜卜的法包,多重口感味道,好食!好少食素的我表示驚艷,因為好怕有d素食一味多醬同埋食來食去都係差唔多味同口感,呢間係多款好食,環境又舒服。

素食的款式相當多,由中式到西式,日式到越式都有。

🦆片皮鴨($128)

🐟素食三文魚拼盤($68)

🍄椒鹽白靈芝菇($88)
必點!呢個好正,外面酥脆,內裏多汁,好香口,而且酥酥咸香。

🫕椰汁雪耳無花果燉湯($48)
呢個又係必點!好鮮甜,又足料,好有家的味道!

🌯越南法包三明治($88)

• 素食三文魚拼盤
  • 北京片皮鴨
  • 椰汁雪耳無花果燉湯
  • 椒鹽白靈芝菇
2024-12-08 0 瀏覽
估唔到素食都可以做到咁多唔同款式。今日嚟到尖沙咀呢間樓上餐廳,有好多款唔同國家嘅素食。有中式、西式、日式、意式等。甚至乎有啲你想像唔到嘅款式。意大利香草風味Pizza呢個像真度極高,素火腿嘅口感根本同普通火腿一樣。加埋艇底轉咗用酥皮令到成個Pizza口感鬆脆。珍貴苜蓿芽手卷苜蓿芽係少見嘅Super food,有極強嘅鹼性,中和食肉嘅酸性。手卷裏便仲有一個素三文魚。口感滑溜溜,就算連個外表都似。天婦羅綜合蔬菜球配特製醬汁呢個係我比較鍾意食嘅素菜。裏便嘅蔬菜條可以保持濕潤,但外表鬆脆。黑松露鮮蘑菇忌廉湯估唔到蘑菇湯都可以做得咁滑溜,加埋松露油極之香。素食串燒沙嗲呢個串燒有三款唔同嘅素肉,每款嘅口感硬度都唔一樣。加埋沙嗲汁其實幾好食。燒賣當然就唔係豬肉燒賣啦,佢比較似糯米燒賣。latte估唔到素食餐廳都有埋咖啡飲,而且味道仲要唔錯添。

意大利香草風味Pizza

珍貴苜蓿芽手卷

天婦羅綜合蔬菜球配特製醬汁

黑松露鮮蘑菇忌廉湯

估唔到蘑菇湯都可以做得咁滑溜,加埋松露油極之香。

素食串燒沙嗲

燒賣

當然就唔係豬肉燒賣啦,佢比較似糯米燒賣。

latte

估唔到素食餐廳都有埋咖啡飲,而且味道仲要唔錯添。
跟素食朋友聚舊,朋友推介尖沙咀的慈素,地點就近地鐵站,十分方便。加上價格合理,正合是夜的需要。環境清幽雅致,燈飾帶出熱鬧的氣氛。鮮竹蒸牛肉球 $42,賣相跟真的牛肉球十分相似,加點喼汁,味道更好。燒賣 $42,口感軟糯,味道甚好,值得encore北京片皮鴨 $128色彩繽紛的,賣相還不錯。口感味道跟真的片皮鴨相似度也有七、八成,很有趣的體驗!忌廉蘑菇濃湯佐菠菜苗 $98,菠菜甚為嫩滑,配以忌廉蘑菇滑,頗有創意,味道不錯椒鹽白靈芝菇 $88椒鹽的做法,有香脆口感,脆而不膩。百香芒果烏龍茶 $38,百香果及芒果🥭都非常甜美,好飲!

環境清幽雅致,燈飾帶出熱鬧的氣氛。

燒賣 $42,口感軟糯,味道甚好,值得encore

北京片皮鴨 $128

椒鹽白靈芝菇 $88

椒鹽的做法,有香脆口感,脆而不膩。

百香芒果烏龍茶 $38,百香果及芒果🥭都非常甜美,好飲!
2024-12-06 0 瀏覽
呢間素菜非常多元化,咩種類嘅食物都有,點心、燉湯、飯、意粉、咖啡、台式飲品、甜品等等都一應俱全🥰🌱雙色厚切多士(椰芒/香芋)即叫即整,熱辣辣,兩種味道各一🌱椰汁雪耳無花果燉湯好清潤,好啱而家乾燥嘅天氣~🌱香菇竹笙菜胆翅湯滋補養生,味道香濃,聽到其他食客都讚出色🌱黑松露蘿蔔糕外層好香脆,裡面軟綿綿,加上黑松露同埋辣椒醬,幾惹味🤤🌱琵琶豆腐味道有少少似平時食開嘅蒸牛肉,幾有特色!🌱拿鐵真係估唔到素食店都有Latte, 味道仲非常之唔錯!🌱桂圓南棗茶非常足料,成煲都好濃味👍🏻🌱紐約芝士蛋糕最最最估唔到係竟然有芝士蛋糕!味道香滑而不膩😍正!🌱花生鹹蛋湯丸鹹甜的味道非常之夾,裡面嘅夾心仲保留香脆口感,值得一試!

🌱雙色厚切多士(椰芒/香芋)
即叫即整,熱辣辣,兩種味道各一

🌱椰汁雪耳無花果燉湯
好清潤,好啱而家乾燥嘅天氣~

🌱香菇竹笙菜胆翅湯
滋補養生,味道香濃,聽到其他食客都讚出色

🌱黑松露蘿蔔糕
外層好香脆,裡面軟綿綿,加上黑松露同埋辣椒醬,幾惹味🤤

🌱琵琶豆腐
味道有少少似平時食開嘅蒸牛肉,幾有特色!

🌱拿鐵
真係估唔到素食店都有Latte, 味道仲非常之唔錯!

🌱桂圓南棗茶
非常足料,成煲都好濃味👍🏻

🌱紐約芝士蛋糕
最最最估唔到係竟然有芝士蛋糕!味道香滑而不膩😍正!

🌱花生鹹蛋湯丸
鹹甜的味道非常之夾,裡面嘅夾心仲保留香脆口感,值得一試!

2024-12-06 0 瀏覽
平時吃肉較多,間中來吃素食,不僅可以清腸胃,還能享受美味的素食佳餚。最近和同事在午膳時間來到了慈素小聚素食餐廳,這裡的環境讓人有舒適寧靜的感覺,以白色和蘋果綠色為主調,非常清新。我們點了幾道精緻的素食料理。首先是香菇竹笙、菜膽翅湯,食材有冬菇、竹笙、素翅、桂圓,湯底濃郁,滋補又美味。素食三文魚拼盤,用蒟蒻製做,外觀和口感都非常接近真實的三文魚,創意十足。琵琶豆腐,口感綿密,沾醋來吃非常美味。韓式炸醬麵則以香濃的素炸醬和爽口的麵條,還配上泡菜,味道跟韓式炸醬麵無疑,口感豐富好味。燒賣,每一顆燒賣都是精心製作,軟棉味道鮮美。胚芽奶茶(奶)和青梅子氣泡特飲,胚芽奶茶特別標注有奶成份,十分貼心。青梅子氣泡特飲清新解渴,非常搭配這些素食料理。餐廳的每一道菜式都能感受到廚師的用心製作,擺盤精緻,而且充滿了健康和美味。
琵琶豆腐,口感綿密,沾醋來吃非常美味。
燒賣,每一顆燒賣都是精心製作,軟棉味道鮮美。

2024-12-05 0 瀏覽
慶祝朋友生日,被推薦到一所特別餐廳午餐,更說要預先訂桌子怕是滿座,在尖沙咀的一座食肆大廈內呢餐廳裝潢素而不淡,入內便覺得自然舒服,職員遞上餐牌,看了幾遍,經朋友提點後,才發現這全是素食啊!多驚訝的四川擔擔麵擔擔麵的麵條彈牙,搭配香辣的花生醬和香蔥,味道濃郁,加上微微的辣味引發食慾,每口吃著連湯也不放過呢日式半煎炸餃子餃子的外皮金黃酥脆,內餡充滿了新鮮的蔬菜,口感清新,搭配少許醬油味道已很好呢黑松露蘿蔔糕蘿蔔糕的口感細膩,可自行沾上黑松露,甜醬或辣醬來吃。個人喜愛黑松露醬的獨特香氣,每口也吃得香香的。琵琶豆腐這道菜品外觀圓球般,豆腐嫩滑,搭配香脆的配料,咬下時口感豐富,慢慢細嚼內裏滋味不錯。素食串燒配秘製沙爹醬串燒的不同配搭烤得帶點焦,雖然有點猜不透食品,但值得一贊是這家的沙爹醬,香濃惹味讓整串風味提升。西瓜氣泡特飲飲品清爽可口,西瓜的甜味結合氣泡的清新,讓人感覺瞬間消暑。胚芽奶茶奶茶的口感順滑,胚芽的香氣增添了層次感。甜度已調配好,若可以自選甜度奶量就更好。紐約芝士蛋糕甜點不能少,點了芝士蛋糕濃郁而順滑,入口即化,搭配底部的餅乾底,口感極佳呢。花生鹹蛋湯丸最驚喜的是這道湯丸,外皮柔軟,

四川擔擔麵

日式半煎炸餃子

黑松露蘿蔔糕

琵琶豆腐

素食串燒配秘製沙爹醬

西瓜氣泡特飲
飲品清爽可口,西瓜的甜味結合氣泡的清新,讓人感覺瞬間消暑。

胚芽奶茶

花生鹹蛋湯丸

最驚喜的是這道湯丸,外皮柔軟,內餡的花生醬香濃,還有鹹蛋的味道出奇地配合,連同薑湯同吃非常美味。

這些素菜展現了不同的風味與創意,完全不覺得在品嚐素食,邊享受健康美味的同時,邊體驗多樣的口感呢。

📍慈素小聚
尖沙咀麼地道30號Mody House 8樓
2024-11-27
午餐
這家秘密素食小店位於尖沙咀麼地道樓上,開門是一陣柔和的音樂,窗戶掛上別緻的燈串,感覺份外寧靜,放鬆~❤ 北京片皮鴨 $128很可愛的片皮鴨,那層"鴨皮"做得很鬆脆,充滿儀式感地用薄皮包起"鴨肉",加上青瓜,紅椒,黃椒,沾了醬汁,清新版的片皮鴨是另一種美味~⭐ 翡翠生菜包 $128以爽脆的新鮮生菜包起"肉末",味道有點像酸甜排骨,很開胃!⭐ 香煎腐皮卷 $58煎香後的腐皮卷,誰不愛!裡面是傳統的蔬菜絲,香口~❤ 琵琶豆腐 $88沒想過沒有魚肉卻做出加了魚肉的味道,熱呼呼的咬一口,外脆內軟,很不錯喔~⭐ 四川擔擔麵 $68味道帶甜,很親民~麵條份外軟滑,值得一讚!是不一樣的擔擔麵~
這家秘密素食小店位於尖沙咀麼地道樓上,
開門是一陣柔和的音樂,
窗戶掛上別緻的燈串,
感覺份外寧靜,放鬆~

❤ 北京片皮鴨 $128
很可愛的片皮鴨,
那層"鴨皮"做得很鬆脆,
充滿儀式感地用薄皮包起"鴨肉",
加上青瓜,紅椒,黃椒,沾了醬汁,
清新版的片皮鴨是另一種美味~

⭐ 翡翠生菜包 $128
以爽脆的新鮮生菜包起"肉末",
味道有點像酸甜排骨,很開胃!

⭐ 香煎腐皮卷 $58
煎香後的腐皮卷,誰不愛!
裡面是傳統的蔬菜絲,香口~

❤ 琵琶豆腐 $88
沒想過沒有魚肉卻做出加了魚肉的味道,
熱呼呼的咬一口,外脆內軟,很不錯喔~

⭐ 四川擔擔麵 $68
味道帶甜,很親民~
麵條份外軟滑,值得一讚!
是不一樣的擔擔麵~

2024-11-25
2024-12-04 0 瀏覽
慈素小聚 (尖沙咀)聽朋友介紹咗好耐嘅一間素食餐廳,超多特色菜又好味,就算唔係素食,嚟到都一樣咁滿足!🥢京都片皮鴨 $128驚艷到我嘅菜式,先唔講外貌上真係幾似片皮鴨,佢嘅青瓜同青椒包落去,竟然有一種好香甜嘅蔬菜味。咬落去除咗有片皮鴨嘅豐富口感之外,完全唔油膩,好難相信素菜可以做到呢個效果。10分推介!🍣珍貴苜蓿芽手卷$38素食三文魚拼盤$68⁠兩款都係素菜版嘅三文魚,一個係手卷,一個係刺身拼盤。我睇落真係好似三文魚,食落口感爽爽地幾特別,唔錯唔錯。🍝意大利香草忌廉天使麵$118 超水準嘅天使麵,忌廉同奶油香十分之突出,每一啖都係好滿足嘅口感。🍲椰汁雪耳無花果燉湯$48 好足料嘅燉湯,有成半粒無花果,飲落好清甜,成個人煥然一新,一定要試吓。🍲香菇竹笙菜胆翅湯$68 呢個係比較濃味一啲嘅燉湯,但飲得出係好足料好香濃,我都好推介!🍰New York Cheese Cake— $58.00 估唔到呢間素菜舖竟然有cheese cake食,一嚟到個cake勁靚,上面有金箔,旁邊有一啲藍莓醬,用嚟打卡一流。食落亦都冇失望,絕對有甜品舖嘅水準!總結來講,呢間餐廳真係驚喜多多,素食選擇又
慈素小聚 (尖沙咀)

🥢京都片皮鴨 $128

🍣珍貴苜蓿芽手卷$38
素食三文魚拼盤$68

🍝意大利香草忌廉天使麵$118

🍲椰汁雪耳無花果燉湯$48

🍲香菇竹笙菜胆翅湯$68

🍰New York Cheese Cake— $58.00

總結來講,呢間餐廳真係驚喜多多,素食選擇又豐富,味道一流!無論你係唔係素食者,都一定可以喺呢度搵到啲好味嘅食物,真係值得一試!
近K11附近,Mody house8樓。一上到去,環境開揚,陽光充足,仲有柔和嘅音樂,感覺非常輕鬆清新💚餐廳有好全面嘅素食 !熱食/湯/麵/飯/沙律/小食/點心/冷飲熱飲/燉湯/甜品都有!下午仲有好抵既午巿套餐。靜靜地黎食素食,非常推介❣️🥣椰子雪耳無花果燉湯$48有素湯飲,仲要滋潤養顏,啱呢排天氣🥢$68主食有湯米,肉絲係豆皮條咁,有d豆味,但有雪菜同個湯,整體感覺同一般雪菜肉絲湯米唔太大差別。🥗牛油果雜菜沙律$98大份,沙律菜、牛油果、蕃茄仔各樣新鮮,拌黑醋汁。🥢椒鹽白靈芝菇$88好好食!! 🥢燒賣$42有菇,有紅蘿蔔,燒賣造型精緻可愛。🫖杏仁奶茶$38好香杏仁味! 好好飲好love呢個!天凍飲呢個,補肺滋潤又暖身❣️超推介必試❣️好有心,好多元化既素菜餐廳,真心推介!💚
近K11附近,
Mody house8樓。
一上到去,
環境開揚,陽光充足,
仲有柔和嘅音樂,
感覺非常輕鬆清新💚

餐廳有好全面嘅素食 !
下午仲有好抵既午巿套餐。
靜靜地黎食素食,
非常推介❣️

🥣椰子雪耳無花果燉湯$48
有素湯飲,
仲要滋潤養顏,啱呢排天氣

🥢$68
主食有湯米,
肉絲係豆皮條咁,有d豆味,
但有雪菜同個湯,
整體感覺同一般雪菜肉絲湯米唔太大差別。

🥗牛油果雜菜沙律$98
大份,沙律菜、牛油果、蕃茄仔各樣新鮮,拌黑醋汁。

🥢椒鹽白靈芝菇$88
好好食!!

🥢燒賣$42
有菇,有紅蘿蔔,
燒賣造型精緻可愛。

🫖杏仁奶茶$38
好香杏仁味!
好好飲好love呢個!
天凍飲呢個,補肺滋潤又暖身❣️
超推介必試❣️

好有心,好多元化既素菜餐廳,
真心推介!💚

2024-12-02 0 瀏覽
今日終於去咗尖沙咀嘅「慈素小聚」,呢間專注素食嘅餐廳真係令我大開眼界!💚🍃無論你係素食者定係肉食愛好者,都一定會愛上佢哋嘅創意料理,好味到停唔到手!🍢**素食串燒配秘製沙茶醬**  呢道菜絕對係必試!串燒嘅賣相色彩繽紛,配上多種蔬菜同自家製嘅素食材料,烤得香氣四溢。秘製沙茶醬濃郁得嚟唔會搶味,反而將串燒嘅層次提升到另一個境界,每一口都係驚喜!🍚**素食梅菜肉餅飯**  以植物肉製成嘅「肉餅」同梅菜完美結合,賣相同真肉餅幾乎無分別!入口嘅時候,肉餅嫩滑,梅菜帶有微微鹹香,配埋香噴噴嘅白飯,真係有種媽媽味!🥟**素食燒賣**  燒賣用素食材料製作,外皮晶瑩剔透,咬落煙韌有嚼勁,內餡係滿滿嘅蔬菜同植物蛋白,味道清新得嚟好有層次,完全唔輸比傳統燒賣!🥖**素食越南法包三文治**  呢道菜真係大推!外層法包烘得酥脆,內裏夾住豐富嘅素食材料同醬汁,每一口都係酸甜鹹香嘅完美平衡,加埋自己醃製嘅酸蘿蔔,好有異國風情!🍢**琵琶豆腐**  最後絕對唔可以錯過嘅係佢哋嘅琵琶豆腐,外層炸得金黃酥脆,內裏豆腐滑溜綿密,咬落去仲有淡淡嘅豆香,令人忍唔住一粒接住一粒!整體嚟講,「慈素小聚」真係完美示範咗素食都可以

🍢**素食串燒配秘製沙茶醬**

🍚**素食梅菜肉餅飯**

🥟**素食燒賣**

🥖**素食越南法包三文治**

🍢**琵琶豆腐**

整體嚟講,「慈素小聚」真係完美示範咗素食都可以咁吸引,無論賣相、香氣、味道同食後感都令人回味無窮!推介比大家去試試,素食都可以咁豐富同滿足~💕

平時好少食素 今次媽媽帶我食好西,店面以Tiffany blue為主色 感覺清新,多數都是卡位 座位闊落 乾淨又舒服台式叉燒刈包 $68刈包鬆軟高質,除左夾著切碎的蜜汁素叉燒外 仲有塊素肉扒,食落口感似麥香雞包塊雞,口感同味道都好似食緊真肉咁,嘩~第一啖已經咁驚喜呢香芒天婦羅炸豆腐 $88炸衣輕薄,size大粒過坊間椒鹽豆腐,表面裹著少少芒果醬汁 另外會有小碟的芒果醬,熱辣辣時食就是開胃小菜,放涼左再食 就好有甜點感覺素食三文魚拼盤 $68上枱時注入清水 輕煙便慢慢滲出 儀式感十足,用䈮蒻做的三文魚刺身 沾上少少芥末同日本鼓油一齊食 口感同味道都幾乎同真一樣印度風味Masla咖喱配手抓餅 $78帶有酸辣的Masala香濃惹味 掛在酥酥暖暖又充滿烤香味既手抓餅上,好快被我食晒日式芥辣蝴蝶蝦 $78炸漿內透出少少紅色 外型是參照曲身的熟蝦,咬落外層脆脆 似咬開蝦殼 內裡爽爽彈牙的,沾上加入蜂蜜的芥末醬 原本以為只是小食,食晒都好飽肚椰汁雪耳無花果燉湯 $48湯色好清澈,清甜香濃 每口都有淡淡椰香滲出紐約芝士蛋糕 $58比真正嘅紐約芝士蛋糕鬆軟輕盈,冇咗芝士膩感 自私食成件都冇問題花生鹹蛋湯

台式叉燒刈包 $68

印度風味Masla咖喱配手抓餅

日式芥辣蝴蝶蝦 $78
日式芥辣蝴蝶蝦

椰汁雪耳無花果燉湯 $48
湯色好清澈,清甜香濃 每口都有淡淡椰香滲出
椰汁雪耳無花果燉湯

紐約芝士蛋糕 $58

花生鹹蛋湯丸 $28
內餡口感好似花生酥 酥酥香香甜得黎有少少咸 有脆脆嘅口感又唔會硬,迷你湯丸size,細細粒而糯米皮同內餡比例做得岩岩好,驚喜! 真心好好食 呢個一定要再encore
花生鹹蛋湯丸

*店員姐姐好細心,一坐下就端給我一杯暖水

*Menu有列明菜式用左奶/ 蜂蜜/ 蛋,客人點選時可更了解成分

*雖然是素食,菜式種類都好多元化,西中日台印都有
2024-11-25
  • 紐約芝士蛋糕
2024-11-30 114 瀏覽
今日同朋友去這間素食餐廳一試,果然很有驚喜❤️菜式有別於一般傳統素食,款式非常新穎創新度高,味道仿真度亦很高,非常值得一試!環境簡潔開揚坐得很舒適☺️台式叉燒割包:柔軟的包子夾著多汁的台式素叉燒,既有傳統的風味,又添上了些許創新。材料主要以豆腐製作為主,十分美味!珍貴苜蓿芽手卷:苜蓿芽的鮮脆口感,搭配牛油果和素三文魚,外層包裹著薄脆的海苔,展現出真三文魚的口感和味道,很有驚喜。意大利香草忌廉天使麵(奶)+素吉列豬扒:天使麵以濃郁的香草味忌廉醬為主,質感細膩,帶有奶香。素豬扒十分香脆,味道仿真度很高,像午餐肉般的口感。椒鹽白靈芝菇:白靈芝菇以椒鹽調味,炸得外酥內嫩,是非常有特色的素食小點。香脆的外皮與內裡的菇類菌香結合得恰到好處,味道層次分明。百香芒果烏龍茶:百香果和芒果的酸甜與烏龍茶的淡雅相互融合,清新而具活力。海鹽焦糖拿鐵(奶):濃郁的咖啡香、海鹽的微鹹以及焦糖的甜味融為一體,形成了一種獨特的風味平衡。奶泡細膩,口感順滑。

環境簡潔開揚坐得很舒適☺️

台式叉燒割包:

珍貴苜蓿芽手卷:

意大利香草忌廉天使麵(奶)+素吉列豬扒:

椒鹽白靈芝菇:

百香芒果烏龍茶:
百香果和芒果的酸甜與烏龍茶的淡雅相互融合,清新而具活力。

海鹽焦糖拿鐵(奶):
2024-11-24 172 瀏覽
同事約我放工後去食飯,我地去左尖沙咀麼地道30號 Mody House 8 樓的慈素小聚食素菜,環境舒適,坐得舒服。我地點左個 手抓餅(奶)$28,珍貴苜蓿芽手卷(2件)$76,梅菜肉餅飯 $98,意大利香草忌廉天使麵(奶)配素豬排 $118,椰汁雪茸無花果燉湯 $48,日式半煎炸餃子$48,琵琶豆腐(5件)$88。椰汁雪茸無花果燉湯好味道,湯底濃厚,材料豐富;日式半煎炸餃子好香口,琵琶豆腐皮脆內嫩;珍貴苜蓿芽手卷好好食,梅菜肉餅飯好惹味,意大利香草忌廉天使麵(奶)配素豬排賣相不錯,素豬排味道幾可亂真,天使麵好味。

• 琵琶豆腐
  • 椰汁雪耳無花果燉湯