2017-04-01
收藏左呢間店幾個月,終於有藉口過來——陪朋友行街飲野。其實只系想揾個又靚靚地方坐下影想呃like,對味道要求不難食就可以。來到大廈上到七樓,兜個大圈先見到好細既門面,差點以為行錯時空。打開門真的穿越時空,來到英國鄉間小花園,要馬上入內一探究竟。店小小,座位舒適。一點半,幾乎滿座,最後三個位剛剛好留給我們。我地要左黑松露煙三文魚天使面,第一次點意粉比自己食,以前都系睇人地食,自己試小小,從來不喜歡食意粉,今次純粹做自己既白老鼠。面身癡滿黑松露粉,忌廉濃淡剛剛好,不幹不不太濕,好似保濕面霜敷住塊面,滋潤得剛剛好,唔會有多餘既cream,面身軟硬適中,黑松露同忌廉十分香濃得又唔會互相搶味,口感極正,我瞬間愛上了意粉。小食拼盤好大一碟,辣炸雞翼好味,薯角配桂花糖漿超絕,女仔至愛,反而抺茶芝士十分平凡,冇乜味感。臺式肉腸一般,好似落重左五香粉既午餐肉。卡邦尼(蘑菇/煙肉)意粉,白汁好香蒜蓉味,夠creamy,熱辣辣食,好香,好驚喜。呢兩份意粉都好正,令我以後都唔會再抗拒食意粉。最後主角——抺茶心太軟配玫瑰花雪糕,雪糕口味有六到八款可以選,我當然首選玫瑰花(中意收亦中意食)。等左差不多三個字,終於
來到大廈上到七樓,兜個大圈先見到好細既門面,差點以為行錯時空。 打開門真的穿越時空,來到英國鄉間小花園,要馬上入內一探究竟。店小小,座位舒適。
一點半,幾乎滿座,最後三個位剛剛好留給我們。
最後主角——抺茶心太軟配玫瑰花雪糕,雪糕口味有六到八款可以選,我當然首選玫瑰花(中意收亦中意食)。等左差不多三個字,終於美麗出場,啡中透綠的表面,頂上厚厚一層糖霜,好似煙囪上有積雪,好詩意。 輕輕挖左個洞,可以睇到入面一池綠色軟心,視覺十分滿足,一啖擺落口,香,餅身不算太甜,糖霜卻帶著味蕾入到另一個層次,適合喜歡多甜既人,亦都將就到唔中意甜既人,仲有另一個驚喜——餅底系紫薯!!!紫薯控唔使心思思,一次食到兩種味,絕對五粒星。
玫瑰花雪糕,顧名思義,絕對系香香既玫瑰花味,呢個唔系重點,重點系雪糕入面真系有玫瑰花瓣架,夠曬浪漫啊!!呢份甜品HKD72,可能小小貴,但絕對值得品嘗。我自己就超級愛!!
呢餐用左355,食得勁滿足!