餐廳: 慢理牆城
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-07-09 131 瀏覽
餐廳裝修好有特色😚有巨型嘅熊貓同熊比大家打卡最重要嘅係佢地比我地由1點幾一路坐到4點幾全部侍應都服務有禮🥰✨小食拼盤- S $188每一樣都炸得香脆口感十分好三個女仔食都好夠特別鐘意食佢嘅蕃薯條😍✨南瓜帶子飯 $188瓜帶子飯以鮮嫩的帶子和香甜的南瓜為主角搭配飯粒煮得剛好軟硬適中不僅色香味俱佳而且份量十足🫣✨明太子蟹肉意粉 $178意粉煮得彈牙配上濃郁的明太子醬汁味道鮮美特別嘅係每個飯同意粉係menu 上面都標記左顏色🙈同場有朋友生日餐廳仲準備左呢個🍴慢理牆城📍油麻地砵蘭街28號M1酒店1樓
餐廳裝修好有特色😚

餐廳仲準備左呢個

🍴慢理牆城
📍油麻地砵蘭街28號M1酒店1樓
2023-07-08 61 瀏覽
#油麻地好西 餐廳👍🏻樓底高,裝修靚,菜式好食,服務質素高!呢間餐廳喺度已經有好多時間,之前樓下經過望上去大玻璃窗,都見到佢啲裝修好靚,但係成日都唔知入口喺邊,所以冇試過。原來入口係間酒店搭lift上一樓就係!慢落豬 $288慢煮西班牙冰花酸梅黑毛豬串燒配甜蕃薯條嗰日冇咗冰花酸梅,變咗黃芥末籽,都夾!黑毛豬嘅味道真係唔同啲,肉汁豐盛,肉質一啲都唔靭!份量超大,配埋番薯條,係我嘅最愛❤️高推!我見台台都嗌咁滯!菠菜大蝦扁意粉 $178一放上枱勁香,2隻大蝦新鮮,意粉份量超多,好似塞實左咁🤣可以喝的提拉米蘇 $82裏面係朱古力,上層係cream form奶泡加朱古力粉,無酒精飲品,咖啡味都唔太濃,配上2條小蛋捲!總括來講,係我會再encore嘅餐廳!店員服務質素好似酒店式,有禮貌到嚇親我🤣Baby friendly restaurant讚👍🏻一出lift已經有裝飾🤣俾我哋見到有一間房仔,低消1000蚊,10個人都放得落!我諗我會約埋一班媽媽帶bb去gathering一下!

#油麻地好西 餐廳👍🏻
樓底高,裝修靚,菜式好食,服務質素高!

慢落豬 $288
慢煮西班牙冰花酸梅黑毛豬串燒配甜蕃薯條

菠菜大蝦扁意粉 $178
一放上枱勁香,2隻大蝦新鮮,意粉份量超多,好似塞實左咁🤣

可以喝的提拉米蘇 $82

總括來講,係我會再encore嘅餐廳!
店員服務質素好似酒店式,有禮貌到嚇親我🤣
Baby friendly restaurant讚👍🏻
一出lift已經有裝飾🤣
  • 慢落豬
2023-07-07 571 瀏覽
先前同朋友嚟過幾次,佢最大賣點係份量多同埋有個講野有d似機械人嘅 staff🤣可惜今次見佢唔到,不過野食照舊係ok嘅。今次叫咗二人餐,可揀個一個前菜、主菜、Risotto/意粉、甜品同兩杯飲品。前菜🔥牆城小食拼盤配自家製蛋黃醬(小)細拼盤嘅薯條多到座山咁,但其實幾脆幾好食! 個拼盤仲有甜辣雞翼、德國腸、芝士條同三角流心芝士各兩三件咁,味道都唔錯,而Yummy就最鐘意流心芝士呢d咁邪惡嘅😋😋主菜🍖慢落豬 (慢煮西班牙冰花酸梅黑毛豬串燒配甜蕃薯條)串燒有三串,每串都有4粒黑毛豬,但粒粒都好大舊! 雖然大粒但其實都咬得到,遇著連住肥肉嘅部份就幾juicy,但都有少部份太瘦難咬d😂🙈 配菜嘅蕃薯條真心好食,向呢度食成日覺得好似薯條放題咁,食極都仲有🤣由於我地有幾個人,另加咗個🐑尋日的羔羊 ($328 - 香煎澳洲法式小羊架配脆薯條)羊架叫咗五成,雖然出到嚟偏熟(大概變咗7成),但係肉質唔錯同有咬口,配合埋薄荷啫喱幾好食嘅☺️意大利粉🥑牛油果忌廉蟹肉扁意粉🦀蟹肉份量都幾多又夠味,忌廉汁幾好味又未至於太膩。不過上到意粉嘅時候已經接近交檯時間🥺 同埋之前已經飽到上心口,最後冇食哂。 甜品🌠陪你去看流星

前菜
🔥牆城小食拼盤配自家製蛋黃醬(小)

主菜
🍖慢落豬 (慢煮西班牙冰花酸梅黑毛豬串燒配甜蕃薯條)

由於我地有幾個人,另加咗個

🐑尋日的羔羊 ($328 - 香煎澳洲法式小羊架配脆薯條)

意大利粉
🥑牛油果忌廉蟹肉扁意粉🦀

甜品
🌠陪你去看流星雨
造型幾得意! 有d星星糖點綴扮係流星雨閃過咁。事實上佢係個🍦雪糕,外圍包住d朱古力慕絲,最後用d可可粉cover返好似個星球咁。

味道可以,份量又係大到幾個人都好夠食,不過甜品係另一個胃,最後食哂!!
牆城小食拼盤配自家製蛋黃醬(小)
慢落豬
尋日的羔羊
牛油果忌廉蟹肉扁意粉
陪你去看流星雨
2023-07-01
慶祝紀念
生日
牆城小食拼盤配自家製蛋黃醬(小)
尋日的羔羊
  • 小食拼盤
2023-07-06 39 瀏覽
M1酒店內的這家餐廳看起來是一個非常有趣和獨特的餐廳。餐廳的裝潢似森林,長頸鹿、斑馬、樹熊、綿羊等動物讓人感到親近大自然的氛圍,免費提供蝶豆花茶更是一大亮點,讓人感到夢幻而舒適。白酒忌廉煮青口$98青口的鮮味和白酒忌廉的香濃相互襯托,口感豐富。南瓜帶子意大利飯$188南瓜和帶子都是非常受歡迎的食材,搭配在意大利飯上呈現出豐富的口感。牛油果蟹肉意粉$188一道非常獨特的佳餚。牛油果和蟹肉的搭配相得益彰,充滿層次感。意粉煮得剛剛好,口感非常棒。

白酒忌廉煮青口$98
青口的鮮味和白酒忌廉的香濃相互襯托,口感豐富。

南瓜帶子意大利飯$188

牛油果蟹肉意粉$188
2023-07-06
餐廳內滿佈綠葉和仿植物🌱🌿☘️🍀🍃環境很chill❤️ 食物也不會令人失望🫶🏻🌸 慢落豬餐牌上對這道菜的描述:慢煮西班牙冰花酸梅黑毛豬串燒配甜番薯條😋 黑毛豬肉幸好不會被烤得乾乾的,反而肉嫩多汁🍢 番薯條香甜酥脆,還配有沙律菜🥗🌸 黑松露芝士焗墨西哥辣椒薯條上面蓋滿一層黑松露,味道濃郁❤️~一盆滿滿的薯條沒有太重的辣味,芝士可以拉絲,伴在一起是perfect match🫶🏻🌸 白酒忌廉煮藍青口青口味道不錯,配上忌廉挺香甜的~不過青口肉偏小,份量不多🌸 蘋果青蘋果乳酪沙冰+ 牛油果菠菜香蕉奶昔乳酪沙冰酸酸甜甜很開胃~沙冰表面還有一層蘋果蓉💕牛油果奶昔依舊香滑🥑

🌸 慢落豬

🌸 黑松露芝士焗墨西哥辣椒薯條

🌸 白酒忌廉煮藍青口
青口味道不錯,配上忌廉挺香甜的~不過青口肉偏小,份量不多

🌸 蘋果青蘋果乳酪沙冰+ 牛油果菠菜香蕉奶昔
乳酪沙冰酸酸甜甜很開胃~沙冰表面還有一層蘋果蓉💕
牛油果奶昔依舊香滑🥑

2023-07-04
10 分鐘 (堂食)
☃️慢落豬3大串黑毛豬串燒,每件都大大舊,多汁得黎肥瘦又適中,有少少燶邊,食落係外脆內軟既口感,超推薦👍🏻👍🏻👍🏻番薯條都好出色,黑毛串燒既鹹,配返番薯條既甜,中和曬食咁多肉既油膩感🥰☃️明太子蟹肉扁意粉明太子汁夠creamy,食到最後都唔會無曬汁!蟹肉同蟹籽份量巧多,食得好滿足,每啖都食到蟹肉、蟹籽同明太子😆呢間係我食過算高質既西餐廳,環境同服務態度都一流~ 一定會再訪,試埋佢地既甜品😛
☃️慢落豬

☃️明太子蟹肉扁意粉

2023-07-03 61 瀏覽
人氣咖啡「慢理牆城」開在油麻地M1酒店1樓,餐廳裝修很有格調,有種綠野仙蹤嘅感覺,店內用咗許多植物同動物公仔做裝飾,綠意盎然很令人放鬆,得閒過嚟食飯飲嘢都真係好悠閑感,可以放空吓自己。好多動物公仔扮緊同客人一齊食嘢,就咁數吓都應該有10種動物😀好多人專門過嚟食飯打卡同小動物們影相,我都幾鐘意呢度,系一個充滿童趣的地方。我哋坐響長頸鹿旁邊,今餐飯就拜託佢陪我哋一齊食啦☺️!坐低之後,侍應先為送上碟豆花茶,花茶淡雅,呢個餐具顏色炫麗都幾靚。玫瑰荔枝梳打面頭有玫瑰花瓣,賣相好靚,入面有一粒粒啫喱珠珠,一下吸入口中襟破佢,感覺好有趣,梳打清新,荔枝味好突出。豪華早餐,煙三文魚卷成朵花咁,賣相優秀!尤其喜歡焗吞拿魚大啡菇,咬落去感覺到吞拿魚好豐富,口感多層次,伴有濃郁芝士香味,1塊脆薯餅,2塊丹麥多士,份量滿足,脆薯金黃香脆好好味,炒滑蛋滑嫩,配埋蕃茄同德國豬肉腸真係非常豐富!(深綠)波菜大蝦扁意粉,麵身掛汁而且軟硬適中,大蝦新鮮,蝦肉質扎實鮮甜,波菜醬汁十分creamy.📍慢理牆城 (油麻地)油麻地砵蘭街28號M1酒店1樓

我哋坐響長頸鹿旁邊,今餐飯就拜託佢陪我哋一齊食啦☺️!

📍慢理牆城 (油麻地)
油麻地砵蘭街28號M1酒店1樓

油麻地長期人氣高企既cafe 我之前成日見佢係openrice都好🔥 自己都bookmark左好耐🤩🤩 今次收工同👦🏻一齊黎撐檯腳again!😍 呢間舖位置比較隱蔽 係M1 hotel 1樓~ 環境闊落,坐得舒服😌 每一道美食既名都特別盞鬼!!🤣🤣不過...重點都係...d份量好大🆘 食唔曬呀🆘 最吸引係個個明太子蟹肉意粉🍝🤩😍😍✅·🤍小食拼盤(小) $188🆘份量超大....好彩叫左細份🆘 裡面有炸薯條、炸地瓜條、炸芝士條、炸雞翼、香腸!真係超級豐富呀...好邪惡😈 雖然但係最後都係食唔曬哈哈哈 感覺好似都可以3-4人share🤣🤣🤣·🤍牆城豪華早餐🥗 $168本來仲唸住叫黑松露risotto (@@)… 好彩叫左all day breakfast😈 裡面有返d蔬菜都叫fresh d🤣🤣🤣🤣 正常味道~吞拿魚大啡菇好香好好味🍄 滑蛋都係加分!!整得啱啱好 好香滑~奶香味出,完全唔會油!·🌟明太子蟹肉意粉🍝 $178👦🏻好鍾意食明太子😍於是我地揀左呢款試試!🆘d蟹肉多到成座山咁...好正呀!魚子又超多多到跌曬出黎!🤣🤣 不得不說,份量真係好足,用料好夠🤩🤩🤩😍 亦都好creamy 意粉

🤍小食拼盤(小) $188

🤍牆城豪華早餐🥗 $168

🌟明太子蟹肉意粉🍝 $178
👦🏻好鍾意食明太子😍於是我地揀左呢款試試!🆘d蟹肉多到成座山咁...好正呀!魚子又超多多到跌曬出黎!🤣🤣 不得不說,份量真係好足,用料好夠🤩🤩🤩😍 亦都好creamy 意粉全部掛滿曬明太子忌廉醬!😈😈🤰推薦推薦✅

評分🪄 (滿分5🍑)
人均:$250 up
味道:🍑🍑🍑
環境:🍑🍑🍑🍑
性價比:🍑🍑🍑🍑
服務態度:🍑🍑🍑🍑🍑
回頭率:🍑🍑🍑

📍 慢理牆城 (油麻地)
油麻地砵蘭街28號M1酒店1樓
🚇油麻地C出口步行2分鐘
2023-06-28 79 瀏覽
東 ⇨ EAST MEETS WEST ⇦ 西 feature: @walliseat is where European and Asian cuisines harmoniously collide 🌍this hidden rest is tucked in a small hotel in Yau Ma TeiPrice: HK$350 / value for money: 💸💸💸💸 (out of 5)🍤🍝 linguine w rilled prawn: savor the succulent grilled prawn atop a bed of perfectly cooked linguine 🍤🍝🦑🍚 grilled cuttlefish with wasabi sauce risotto: experience a symphony of flavors with tender grilled cuttlefish paired w a zesty wasabi sauce risotto. 🦑🍚🍲🦪 mussels in cream sauce: dive in

🍲🦪 mussels in cream sauce: dive into a bowl of creamy goodness as you relish the delicate flavors of fresh mussels immersed in a luscious cream sauce🍲🦪

🥭🍹 passion fruit & mango smoothie: quench your thirst with a vibrant and refreshing blend of tropical passion fruit and juicy mango
2023-06-26 72 瀏覽
一直想黎呢間餐廳食好耐,終於同朋友的起心肝放工黎食😗見到有一檯係有兩隻大公仔坐喺隔離一齊食,好可愛😳不過我地就冇機會同公仔坐~慢落豬($288)評分:💛💛💛💛🖤其實呢一道菜係慢煮西班牙冰花酸梅黑毛豬串燒配蕃薯條😼黑毛豬雖然以燒烤方式整,但肉汁依然juicy,連埋三色椒一齊食口感幾夾✨另外蕃薯條亦炸得恰到好處,外脆內軟😋黑松露雜菌意大利飯($178)評分:💛💛💛💛🖤意大利飯超級creamy,煮得恰到好處,唔會太軟或太硬,啲黑松露同雜菌味道非常濃郁,份量亦夠曬2-3人share😋

慢落豬($288)
評分:💛💛💛💛🖤

黑松露雜菌意大利飯($178)
評分:💛💛💛💛🖤

2023-06-25 344 瀏覽
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥 📍慢理牆城🔍 油麻地砵蘭街28號M1酒店1樓🩵白酒忌廉煮青口💰98青口肉質鮮嫩,口感爽滑,配豐富嘅白酒忌廉醬汁,每一口都能感受到濃濃的奶香味,好味呢個~大推。🩵美國香炸雞翼(4隻)💰68炸雞翼外皮酥脆,內裡多汁鮮嫩,搭配上舖頭特製嘅醬汁,味道甜甜地幾好食😋🩵可以喝的提拉米蘇💰82甜度適中,口感綿密,每一口都能感受到濃濃的咖啡香。提拉米蘇上面還有一層可可粉,仲搭配了兩支百力滋當飲筒🤣🤣🩵熱情果冰茶💰52清新怡人,口感柔和,適合消暑。熱情果的味道清香可口~🩵明太子蟹肉意粉💰178味道令人驚艷!賣相絕佳🤩明太子堆到小山丘咁~蟹肉都成個肉餅咁😍真材實料~明太子嘅鹹香味和蟹肉的鮮甜味,完美地融合在一起。意粉的質感也非常好,口感彈牙。好味呀大推❤️
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥
📍慢理牆城
🔍 油麻地砵蘭街28號M1酒店1樓

🩵白酒忌廉煮青口💰98

🩵美國香炸雞翼(4隻)💰68

🩵可以喝的提拉米蘇💰82

🩵熱情果冰茶💰52

清新怡人,口感柔和,適合消暑。熱情果的味道清香可口~

🩵明太子蟹肉意粉💰178

美國香炸雞翼
白酒忌廉煮青口
可以喝的提拉米蘇
2023-06-22 4418 瀏覽
朋友唔話俾我知,我都唔知有呢間Cafe喺度,上到去裝修得唔錯,環境幾舒服,連店員俾杯水嘅顏色都係深藍色,好似藍寶石咁超級靚,呢個真係有驚喜煙三文魚流心蛋大啡菇以為係一個大啡菇俾你切開食,竟然係有兩個大啡菇,所以就同朋友可以一人一個份量超級多,大啡菇上面鋪滿煙三文魚蓉,然後中間夾住一隻流心蛋,就咁睇你係唔會見到流心蛋,但係當你切開之後,蛋黃醬就爆晒出嚟🤩大啡菇勁香,再配埋三文魚蓉入口美味,自己食一個都唔會覺得太多美式甜辣香脆雞翼原來係水牛城雞翼,雞翼皮脆內軟,炸得好香口,醬汁唔算太辣,勁惹味,酸酸甜甜,令到你更加開胃墨西哥香辣海鮮扁意粉海鮮有一隻大蝦,青口,帶子,再配埋西哥醬汁掛滿意粉麵條上面,每一啖都好好食,因為醬汁有少少辣,所以係會令到我一啖追住一啖咁食香蕉朱古力奶昔最驚喜嘅係唔會太甜,香蕉味超級重,飲落去嘅時候你會諗起Minions,香蕉同朱古力嘅比例啱啱好,唔會搶咗另一邊嘅味道薄荷檸檬梳打入口好Fresh,鍾意好清新嘅感覺,呢杯飲品就啱晒👍🏻👍🏻

煙三文魚流心蛋大啡菇

美式甜辣香脆雞翼

墨西哥香辣海鮮扁意粉

香蕉朱古力奶昔

薄荷檸檬梳打
入口好Fresh,鍾意好清新嘅感覺,呢杯飲品就啱晒👍🏻👍🏻
2023-06-13
2023-06-21 77 瀏覽
我今次嚟到喺油麻地嘅慢理牆城食飯, 一間非常適合打卡的餐廳,配上大量花草擺設。🤩車厘茄柚子果凍無花果沙律配肉桂蜜糖黑醋汁🥗,呢個沙律好新鮮,沙律菜係好脆身嘅生菜,仲有啲紫色嘅生菜葉, 配上黑醋汁同肉桂蜜糖汁,味道酸酸甜甜,好開胃。豪華早餐🥐,焗大啡菇,焗得啱啱好,。煙三文魚同埋德國豬肉腸都係好好食,三文魚有啲微微嘅煙味,肉腸就係啲肉質好嫩,味道唔會太鹹。煙肉香脆,滑蛋滑嫩,配埋蕃茄同啲脆薯餅,係一份非常豐富嘅早餐!青醬帶子扁意粉🍝,pasta 煮得啱啱好,仲有微微嘅硬度,帶子新鮮,有微微嘅甜味,同埋青醬就係好香濃,真係一份好出色嘅意粉!慢理牆城食物質素真係非常之高,每樣食物都好新鮮,而且味道都好正,非常值得一試!

呢一間相信好多人都唔陌生,佢係OpenRice熱門餐廳,小編亦黎過好多次,但keep住久唔久都會返嚟食🤤 首先係餐廳名好特別,譯音同古蹟萬里長城一樣但係每個字都唔同,希望客人可以慢慢喺充滿草牆同大自然既另一個城市進食,裝修令人好放鬆😎 野食方面性價比高,除左配搭方面用左唔同顏色去區分,份量超大,配搭有層次亦都好食😋 P.S. 小編都知因為太忙🥹 所以好耐無出慶生🎉餐廳post,所以喺呢篇講返😍 呢到慶生🎉既好處係會有個識發光既皇冠🤴🏻👸🏻,可以揀藍色定粉紅色,上面寫住Happy Birthday,仲會閃下閃下,配埋超靚、有意境要有層次感既甜品,氣氛同效果都幾好ga(5 😍 係滿分,🤩係半分)在森林和原野🌳 - $148 (好味指數:😍😍😍😍🤩)呢個甜品望落好有卡通版大自然既感覺,有山⛰️、有草🌱、有花🌸、有蜜蜂🐝、有甲蟲🐞~ 砌得幾似綠油油既仙境🤩 至於配料主要有咖啡Semifreddo☕️🍦🍰、朱古力脆脆🍫同抹茶crumble🍵,Semifreddo係雪菲蛋糕,係以前既皇室御用甜品,獨特既地方係口感介乎喺雪糕🍦同蛋糕🍰之間,喺意大利好常見,保存溫度必須維持-4°C到-8°C之間,用料及製

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
在森林和原野

在森林和原野🌳 - $148 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
呢個甜品望落好有卡通版大自然既感覺,有山⛰️、有草🌱、有花🌸、有蜜蜂🐝、有甲蟲🐞~ 砌得幾似綠油油既仙境🤩 至於配料主要有咖啡Semifreddo☕️🍦🍰、朱古力脆脆🍫同抹茶crumble🍵,Semifreddo係雪菲蛋糕,係以前既皇室御用甜品,獨特既地方係口感介乎喺雪糕🍦同蛋糕🍰之間,喺意大利好常見,保存溫度必須維持-4°C到-8°C之間,用料及製作都好講究ga~ 口感入口即化,柔軟香滑,仲有香濃醇厚既咖啡味Tim~ 而抹茶crumble🍵香脆鬆化,有清香同埋帶有海苔味,有嗰種抹茶🍵香有沙沙地既感覺~ 配埋下面有啲軟熟既綠茶🍵既蛋糕碎🍰、上面有啲香口既朱古力脆脆🍫、旁邊仲有啲酸酸甜甜既藍莓🫐、同動植物🐝🐞🌸脆片,層次好豐富~
慢煮西班牙冰花酸梅黑毛豬串燒配甜番薯條

慢落豬 🐷 (慢煮西班牙冰花酸梅黑毛豬串燒配甜番薯條) 🇪🇸🐷🍠🍟 - $288 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
呢個名幾搞鬼😈 另外諗起萬樂珠呢隻糖🍬😂 另外有3串真係好多🤩 肉質爽滑彈牙,好難得切到咁厚煮都唔會韌,有濃郁既豬味🐷 肥瘦適中,燒🔥過之後有一種焦香,入口油香四溢同juicy~ 至於醬汁就用左冰花酸梅醬,主要係用青梅整既醬,清香誘人,口感甜中帶酸,可以解左肉🐷既油膩,亦唔會喧賓奪主,會開胃啲🤤 每舊肉中間仲有三色燈籠椒🫑,味道香甜,仲可以索埋買旁邊啲肉汁Tim 😍 番薯條🍠係厚切,表皮金黃香脆,裡面綿密甘甜~ 旁邊仲有啲黑醋沙律可以消濟
明太子蟹肉扁意粉 (粉紅)

明太子蟹肉扁意粉 (粉紅) 🟠🦀️🍝 - $178 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
每一碟意粉🍝都有個意境,今次小編揀咗粉紅色幾靚,估唔到份量咁澎湃,從來未見過會有咁多份量既蟹肉🦀️😍😂 大到成個珍寶雪糕球🍨咁,超級足料~ 質感綿密多汁,味道鮮甜~ 上面啲卜卜脆既蟹籽🟠堆到成個小山丘⛰️咁,口感爽脆,而下面有個有鹹香又帶有少少微辣既明太子醬🟠,夠晒惹味~ 個汁整到比較杰身,所以食落更加creamy,扁意粉🍝用更加大既範圍掛汁,煙煙韌韌幾好食😋

好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍🤩
在森林和原野
慢煮西班牙冰花酸梅黑毛豬串燒配甜番薯條
明太子蟹肉扁意粉 (粉紅)
-慢理牆城-@油麻地.如果唔係朋友帶我黎,應該都唔會知道哩間酒店內有間咁正餐廳。.餐廳的裝修以木和綠色為主,加上空間感好足,令人坐得好舒服。而且周圍放滿了可愛的毛公仔,感覺入左森林同D動物一齊食飯咁。.首先想讚下餐廳的店員,坐低無耐,店員就俾左2杯晶瑩藍色的碟豆花檸檬水我地,之後仲不時主動為我地加水。到最後又細心問我地洗唔洗打包攞走食唔晒嘅野。店員好nice又細心,真係為餐廳超加分。.Menu選擇都好多,真係每樣都好吸引。因為我地唔算太餓,所以點左沙律、小食同飯share。點知最後都係食唔晒,因為每碟的份量都真係好足。.車厘茄柚子果凍無花果沙律配肉桂蜜糖黑醋汁 ($108)好大份量的沙律,賣相好靚。清涼開胃的柚子果凍內放左車厘茄,味道唔會太甜或太酸,好岩係夏天食。.蔬菜夠新鮮,最特別係有埋新鮮無花果,食落口層更豐富。加埋肉桂蜜糖黑醋汁,酸酸甜甜好開胃。.煙三文魚流心蛋大啡菇 ($98)滿滿煙三文魚釀係大啡菇上,中間夾住流心蛋,一切開蛋黃就流出黎,睇到就食慾大增。.牛油果蟹肉飯 ($198)每道菜都咁足料會不會太犯規。蟹肉球大過個乒乓波,用牛油果墊起,加上幾片芝士,味道同口感層次都係滿分
-慢理牆城-
@油麻地
如果唔係朋友帶我黎,應該都唔會知道哩間酒店內有間咁正餐廳。
車厘茄柚子果凍無花果沙律配肉桂蜜糖黑醋汁 ($108)
煙三文魚流心蛋大啡菇 ($98)
牛油果蟹肉飯 ($198)
每道菜都咁足料會不會太犯規。蟹肉球大過個乒乓波,用牛油果墊起,加上幾片芝士,味道同口感層次都係滿分。
飯的軟硬適中,加上忌廉汁濃郁得黎唔會好漏,連埋啖啖蟹肉一齊食,真係一流。
可以喝的提拉米蘇 ($82)
甜品食的飲品。奶泡好綿密,飲落好滑,而且唔會太甜,味道係輕盈版的Tiramisu。
特濃朱古力 ($48)
特濃朱古力只有熱的。$48都算好大杯,又夠香同滑,都好抵飲。