餐廳: 慧食堂
資訊:

2021-07-15 548 瀏覽
香港的素食選擇愈來愈多大埔的慧食堂走清新路線食材全部本地種植,菜式亦不多油濃味但味道亦不會過分寡淡例如梅子矮瓜,矮瓜蒸得軟糯,梅子酸酸甜甜,夏天食好清新薯仔沙律的薯仔連皮,非常爽脆,調味微辣幾過癮煎紅菜頭扒煎得微焦香口,可滿足一下嗜肉人士的欲望
香港的素食選擇愈來愈多
大埔的慧食堂走清新路線
食材全部本地種植,菜式亦不多油濃味
但味道亦不會過分寡淡
例如梅子矮瓜,矮瓜蒸得軟糯,梅子酸酸甜甜,夏天食好清新
薯仔沙律的薯仔連皮,非常爽脆,調味微辣幾過癮
煎紅菜頭扒煎得微焦香口,可滿足一下嗜肉人士的欲望
2021-04-09 1803 瀏覽
5-4-2021 (Mon)清明節補假,同老公拜完媽媽後就走嚟綠匯學苑行,行完就食個晏,佢嘅餐係單叫一樣嘢食$17.00,三樣$45.00,四樣$60.00,唔算好貴,不過我唔肚餓,好彩都睇到甜品/小食類,就同老公要咗:1. $30.00嘅辣味朱古力餅成份有可可粉,腰果,珊瑚藻,椰子油,椰子花糖漿,卡宴辣椒粉,椰棗同葵花籽.開頭都驚辣,但完全唔辣,味道同平時食到嘅朱古力完全唔同,或者因為椰子同椰棗成份較多啩,佢嘅口應係滑嘅.味道: 1分2. $30.00嘅青檸薑批成份有青檸,生薑,腰果,珊瑚藻,椰子油,椰子花糖漿,椰棗同葵花籽.呢個就薑嘅味道好出,冇乜驚喜.味道: 3分5. $25.00嘅熱紫蘇梅子特飲哈哈,又係好奇害死貓,只有酸酸地嘅梅子味,我就唔係咁鍾意飲.味道: 3分6. $20.00嘅熱杭菊茶正常冇問題.味道: 3分3. $38.00嘅風乾燕麥脆配豆腐酸乳酪有燕麥片, 腰果, 葵花籽,南瓜籽,青菜同椰子花糖漿,有機豆腐,檸檬汁,椰子花糖漿同奶蕉.豆腐酸乳酪味道對版,唔錯. 味道: 5分風乾燕麥脆都係冇乜驚喜. 味道: 3分4. $30.00嘅抹茶松露4粒成份有抹茶粉,腰果,椰子
不過我唔肚餓,好彩都睇到甜品/小食類,
就同老公要咗:

5. $25.00嘅熱紫蘇梅子特飲

6. $20.00嘅熱杭菊茶
正常冇問題.
味道: 3分
左起: 熱杭菊茶, 熱紫蘇梅子特飲, 青檸薑批, 辣味朱古力餅

3. $38.00嘅風乾燕麥脆配豆腐酸乳酪
豆腐酸乳酪味道對版,唔錯. 味道: 5分

風乾燕麥脆都係冇乜驚喜. 味道: 3分

4. $30.00嘅抹茶松露4粒
成份有抹茶粉,腰果,椰子油同椰子花糖漿.um…o衣o家至睇返,原來冇松露,唔怪得我食唔到松露嘅味道,呢個會唔會違反商品說明條例?佢只有抹茶嘅甘苦味,口感唔算脆,失望.
味道: 1分
左: 抹茶松露4粒, 加: 風乾燕麥脆配豆腐酸乳酪
7. 最後再用$17.00買炸眉豆燕麥金塊
炸眉豆燕麥金塊
有眉豆,燕麥片,胺基酸醬油同卡宴辣椒粉.雖然話係炸,但唔脆,味道亦難以形容,老公直情話唔好食.
炸眉豆燕麥金塊
味道: 2分

環境:
限聚令下,座位闊落,而佈置都好有文青feel,正.
2021-04-05
  • 豆腐酸乳酪
2021-02-22 1069 瀏覽
在火車站出來轉右,經過隧道,真是柳暗花明又一村(真老土~),竟是一個小公園,很多樹木,不少遊人,公園長凳都坐滿了‼️往上行,有段小斜坡,違例泊車滿了,也是考驗斜坡泊車的好機會~~大鐵閘關上,以為沒有開,原來在側門進入,量體溫,有職員出來講解疫情期間不設參觀,我說來吃東西,原來我又遲來,人哋還有半小時last order要休息啦~~我說沒問題,一場來到‼️ 職員耐心說明可以直接去他們網站留意開放時間,沒有電話查詢的‼️好,下次會留意的餐廳不算大,在櫃檯點食物付款取食物,兩款、三款或四款任選,任何配搭,都是糙米飯🍚、黃薑飯、沙律、素丸子、.... 全是素食 花園種了一些蔬菜🥬,也有香蕉樹🍌、木瓜樹.... 未熟㗎⋯⋯沒有疫情時,這裡有些課程興趣班是可以參加的,也可以宿營,是附屬嘉道里農場的‼️
在火車站出來轉右,經過隧道,真是柳暗花明又一村(真老土~

好,下次會留意的

糙米飯、黃薑飯、素丸子、沙律
2020-01-30
糙米飯、黃薑飯、素丸子、沙律
2021-01-01 1006 瀏覽
住左大埔咁多年一直都知大埔舊警署活化左但未有時間黎參觀下,今日一時興起過黎食lunch,同職員傾開原來佢地星期二放假(有時會改,如果想食lunch最好提前打電話問問)。餐廳係由嘉道理農場管理,所有食物都係採用農場種植的新鮮瓜果蔬菜製作而成,所以款式會因應供應而定。幾欣賞呢度既菜式唔會刻意扮肉,用唔同香料配搭充分展現出蔬菜本身既特色。特別推介甜辣木瓜伴醬:甜甜地既冷盤好開胃,未試過這個配搭,唔會太辣果仁素丸子:有handmade肉丸既質感,加埋果仁口感唔錯

特別推介
甜辣木瓜伴醬:甜甜地既冷盤好開胃,未試過這個配搭,唔會太辣
果仁素丸子:有handmade肉丸既質感,加埋果仁口感唔錯
2020-12-30 931 瀏覽
黎過幾次綠匯學院,每次都係黎上堂,烹飪班同種植班都上過,所以都叫做試過慧食堂既出品,不過就從未試過認認真真坐喺餐廳入面食野。綠匯學院講求低碳生活,會盡量用在地食材,而佢地後院亦有塊細細既田可以種唔同農作物,令大家可以試到時令既蔬菜。唔講唔知,其實畜牧業既碳排放係遠高過各種交通工具碳排放既總和,所以如果要低碳,一定要少肉。作為推廣低碳生活既餐廳,慧食堂所有食物都係純素,完全冇肉同埋蛋奶。慧食堂既開放時間唔長,唔會做晚市,而午市亦都宜趁早黎,如果唔係好多食物都會sold out。食客可以揀午餐或者輕餐,午餐可以喺餐牌揀四款食物,輕餐就揀三款,另外都可以加錢要多幾款。我地叫左兩個午餐,第一個有紅米飯伴青醬、果仁素丸子、香草烤蔬菜、同埋紅菜頭漢堡扒。青醬係用葵花籽同韭菜製成,同平時食既pesto sauce完全兩個味道,撈埋飯食都相當夾。紅菜頭藜麥漢堡扒既顏色冇平時咁紅,職員話係用左一隻冇咁紅既紅菜頭,唔知冇咁紅既紅菜頭係咩色架呢。我平時唔太鐘意食紅菜頭,因為佢有陣鐵鑄咁既味,但整左做漢堡扒又冇左果陣味。果仁素丸子用左葵花籽同腰果等既果仁,配埋個自家製淋醬好好食。有時雖然係食素,但感覺都冇乜食

我地叫左兩個午餐,第一個有紅米飯伴青醬果仁素丸子香草烤蔬菜、同埋紅菜頭漢堡扒。青醬係用葵花籽同韭菜製成,同平時食既pesto sauce完全兩個味道,撈埋飯食都相當夾。紅菜頭藜麥漢堡扒既顏色冇平時咁紅,職員話係用左一隻冇咁紅既紅菜頭,唔知冇咁紅既紅菜頭係咩色架呢。我平時唔太鐘意食紅菜頭,因為佢有陣鐵鑄咁既味,但整左做漢堡扒又冇左果陣味。果仁素丸子用左葵花籽同腰果等既果仁,配埋個自家製淋醬好好食。有時雖然係食素,但感覺都冇乜食到菜咁,所以叫返個香草烤蔬菜就啱哂。

第二份午餐重覆左兩款食物,另外兩款係甜辣木瓜伴醬涼拌珊瑚藻黑木耳。甜辣木瓜伴醬好開胃,酸酸甜甜之餘仲有少少微辛,似啲中東既味道。

涼拌珊瑚藻黑木耳都係一道開胃菜,自家製既芝麻涼伴醬夠哂light。

食完正餐仲有甜品食,我地揀左青檸薑批,細細件兩個人分啱啱好。糕身係用腰果、薑同青檸整,餅底就係啲果仁。薑既味道都幾重,青檸就有少少中和作用,加左啲清新感。

食飽飯仲可以喺餐廳出面既草地坐下,曬下太陽,之後又可以去鋪頭買啲環保用品同素食食材。依家因為疫情冇得去旅行,不妨黎綠匯學院行下,當係個小旅行都幾好架。
2020-10-26 910 瀏覽
今天搭船郊遊失敗,後備方案是去大澳,因為大家未吃早餐,先去大埔吃早餐,想到了收藏很久的慧食堂。從火車站走上來少少上山,十分鐘到,原址是舊大埔警署,是一級歷史建築,現在做一些綠色健康教育用途,以及有一間本土食材製作美食的餐廳。入場時先探熱和消毒雙手,職員簡介一下場地,便指示我們去餐廳先吃東西再參觀。剛開始營業的食堂,是素食餐廳,早上原來沒有飯供應,只有早餐小點,都試試吧。全檸檬特飲$25有點似陳皮燉檸檬,但多了點香料味,味道濃郁,感覺滋潤,也值得一試。米烙餅配奶蕉 瓜籽醬$30米烙餅有天然麥香,口感有點粗糙,瓜籽醬平常少接觸到,健康又好入口的食物,味道特別。風乾燕麥脆 配豆腐酸乳酪$38豆腐酸乳酪酸度剛好,乳酪有益腸胃,欣賞風乾燕麥脆,很有口感,還有少少風乾水果。如果更多地方有這些健康而有心思的早餐食就好了。

全檸檬特飲$25

米烙餅配奶蕉 瓜籽醬$30

風乾燕麥脆 配豆腐酸乳酪$38

如果更多地方有這些健康而有心思的早餐食就好了。
2020-10-20 1820 瀏覽
是日繼續趁老公放假出遊 今次拾級而上去綠匯學苑(利申:唔係學校🏫)無論食野定參觀 都要先去第一間房登記 職員見我地第一次黎就做左個簡單5分鐘導賞 介紹隔離房間係前警官睡房 邊度係餐廳 農地 洗手間云云 態度親切 導賞清晰 但我地太餓啦 介紹完梗係第一時間醫肚先😂午餐(任選4款)$60 X 2+一款餸 $17🔸果仁素丸子🔸自家醃菜伴豆腐🔸紅米飯伴青醬(含韭菜)🔸紅米飯伴香辣瓜籽🔸香料紅扁豆濃湯🔸鷹嘴豆煎餅🔸海帶芽蒸豆腐我地叫左兩個午餐再加一款餸 飯都當餸計既 全部都好好味 特別深刻係個飯 青醬非常清新好味 湯圓妹不停話「要綠色飯」😂鷹嘴豆煎餅唔乾身 個黃色醬又非常惹味 最離譜係湯圓妹誤認為cream? 雪糕?不停就咁食個醬😅飲品🔸嘉道理農場有機杭菊茶 $20 正常杭菊茶 杭菊洗得乾淨 🔸紫蘇梅子特飲 $25呢個真係世界級 無論聞落定飲落都勁似梅酒🤩甜品🔸米烙餅 配 奶蕉 瓜籽醬 $30呢個又係勁正 米烙餅薄帶米香 奶蕉非常甜 瓜籽醬有啲似甜品啲黑珍珠 口感勁好食完出面隨逛一下 去返雜貨店買條大蕉果陣 湯圓妹竟然不停話「呢度係睡房」原來佢有認真聽個導賞😍買完慢慢信步而去 香港鐵路博物館 行

午餐(任選4款)$60 X 2+一款餸 $17
🔸果仁素丸子
🔸自家醃菜伴豆腐
🔸紅米飯伴青醬(含韭菜)
🔸紅米飯伴香辣瓜籽
🔸香料紅扁豆濃湯
🔸鷹嘴豆煎餅
🔸海帶芽蒸豆腐
自家醃菜伴豆腐
紅米飯伴青醬(含韭菜)

飲品

呢個真係世界級 無論聞落定飲落都勁似梅酒🤩

甜品
米烙餅配奶蕉  瓜籽醬

🔸米烙餅 配 奶蕉 瓜籽醬 $30

食完出面隨逛一下 去返雜貨店買條大蕉果陣 湯圓妹竟然不停話「呢度係睡房」原來佢有認真聽個導賞😍買完慢慢信步而去 香港鐵路博物館 行下路軌睇下火車又一天🥰
2020-10-07
自家醃菜伴豆腐
紅米飯伴青醬(含韭菜)
紫蘇梅子特飲
米烙餅配奶蕉  瓜籽醬
2020-10-04 495 瀏覽
大埔旧警署现在已经改变成为一个绿色景点,取名綠𣾀学苑,由嘉道理农场管理,推行低碳环保生活。进入景区会先由职完讲解,饭堂是遊览的终结。根据他们的资料,食材是全部种植,不时不食,客人就按照他们当天做的东西选择。每个菜15元,全部都是素菜。职员会很殷勤把所选的食物放在碟子上,付完款就自己找空位子享用。东西是时令食材,味道肯定不会差到哪里去。餐厅崇尚环保意识,环境舒服卫生。吃完自己把用过的餐具放至收集处,是一个很好的生活习惯。

2020-10-01
2020-06-05 960 瀏覽
在舊大埔警署的素食餐廳,本身是古蹟,由社企營運。食材很多都是自家種植,吃完以後整個人覺得很refresh。
當天吃了薑黃飯、鷹嘴豆沙律、紅菜頭扒和新薯沙律,我最喜歡扮肉的紅菜頭扒。餐廳的佈置、食材和擺盤都很認真。
那杯洛神花茶,喝起來味道淡淡的,口腔卻對它念念不忘。

那杯洛神花茶,喝起來味道淡淡的,口腔卻對它念念不忘。
2019-12-07 1481 瀏覽
⛅呢間餐廳在比較偏僻的位置,剛好參加了導賞團後到這裡吃午餐,在環境清幽的地方下享受慢活的素食生活🥗🥕🌶🥦🥬🌽🥕這咖啡館更被大自然包圍著🍀… 遠離煩囂~有機會可以試試。
2019-11-08
2019-08-27 1898 瀏覽
o係大埔番左咁耐工都未試過上黎呢邊,原來呢度有一間食素食ge菜館。而且呢度係大埔警署舊址,所以旁邊都係一d歷史文物。今日同一班同事上黎呢度試試,一上到山其實已經覺得接近大自然左。d建築物都係以木為主,感覺更貼近左大自然。除左以素食為主題,餐廳都以低碳形式運作。所以餐廳內以風扇代替冷氣,循環再用ge餐具、木托盤等。感覺其實好relax,有時o係都市環境下長大,少不免多左一份急燥同緊張。如果有時間o係呢類型ge餐廳休息下,的確係一個幾唔錯ge選擇。呢度喺餸菜嘅原材料主要都係來自本地農場,款式都幾多。而價錢方面有分tea (3款)or lunch (4款) ; 3款嘅價錢就係$45 , 而4款嘅價錢就係$60。如果當lunch咁食,咁就建議揀4款。因為飯都會當一款。所以如果兩個菜加飯就好似有少少唔夠飽了。飯方面,就有黃薑糙米飯同紅米飯兩種揀。普遍黎講,d份量都比較少。所以如果諗住飽肚,我都係建議叫4款啦。哈哈哈哈哈今次我自己就嗌左lunch set,3個菜 (分別係素丸子,豆腐同一個炒菜) 同1個飯。坦白講,第一眼睇到真係好擔心自己唔夠食。因為一來我好肚餓,二來我都唔係細食架~不過由於糙米都
而且呢度係大埔警署舊址,所以旁邊都係一d歷史文物。

d建築物都係以木為主,感覺更貼近左大自然。

除左以素食為主題,餐廳都以低碳形式運作。
所以餐廳內以風扇代替冷氣,循環再用ge餐具、木托盤等。

所以如果諗住飽肚,我都係建議叫4款啦。哈哈哈哈哈

坦白講,第一眼睇到真係好擔心自己唔夠食。
因為一來我好肚餓,二來我都唔係細食架~

不過由於糙米都係屬於難消化,所以慢慢食ge情況下再加上素食大部份都係纖維。
基本上食到最後其實都係飽ge!!

(雖然好快又肚餓番,哈哈哈哈!睇黎呢d健康野唔太岩我呢個為食妹)

另外我同事就叫左個tea set,分別係焗薯、豆腐同一個炒青豆。

整體黎講,味道係幾濃且都打破左一貫素食就係淡而無味的觀念。
不過份量就的確唔係多,如果只係黎食個tea,然後o係餐廳休息下可能會比較好。
如果好似我今次咁,特登黎食個lunch又未能好好享受餐廳ge環境,咁就略嫌有少少貴啦。
雖然係咁,我知道o係香港搞環保其實好辛苦,而且經費好昂貴。所以都十分理解亦支持。
2019-07-18
2019-05-05 1936 瀏覽
今日星期日放假日,可惜個天陰陰落毛毛雨不過都無阻我去大埔舊警署既心!因為想黎好耐啦🙈🙈🙈-而加既舊大埔警署轉左名叫綠匯學院咁岩今日有導賞團又有唔同既workshop令我更加了解呢個古蹟~~~-好支持嘉道理農場為左減碳去推廣同時都保育緊呢個歷史古蹟☺️☺️-一場黎到,緊係要試下canteen-遊覽前都知係素食餐廳,根本想食多食少選擇幾多個餸平日既我都係食肉獸,好少會素食今次係我第一次食藜麥沙律呀!我諗愛素之人一定會好喜歡呢度-好評係比餐廳既環境同用心但我自己真係麻麻地素食不過今日都係一個愉快既體驗~呢度有種遠離塵囂既感覺😛
今日星期日放假日,可惜個天陰陰落毛毛雨
不過都無阻我去大埔舊警署既心!
因為想黎好耐啦🙈🙈🙈
而加既舊大埔警署轉左名叫綠匯學院
咁岩今日有導賞團又有唔同既workshop
令我更加了解呢個古蹟~~~
好支持嘉道理農場為左減碳去推廣
同時都保育緊呢個歷史古蹟☺️☺️
一場黎到,緊係要試下canteen

遊覽前都知係素食餐廳,根本想食多食少選擇幾多個餸
平日既我都係食肉獸,好少會素食
今次係我第一次食藜麥沙律呀!
我諗愛素之人一定會好喜歡呢度

好評係比餐廳既環境同用心
但我自己真係麻麻地素食
不過今日都係一個愉快既體驗~
呢度有種遠離塵囂既感覺😛
2019-05-05
2019-05-03 1443 瀏覽
座落於「綠匯學院」內,前身是舊大埔警署的「慧食堂」,健康、美味和低碳是他們的食物特色。在大埔待了幾年,卻從來沒來過,真的太可惜了。從大埔火車站過去,先要經過一個美麗的公園,當時我好像回到小時候那樣,跟朋友去探險,然後發現了一個很隱密的花園,再發現了在角落的咖啡館!「慧食堂」被大自然包圍著,在這裡,我對一花一草都特別敏感,像是在... 跟它們交流,哈哈!如果你喜歡大自然,你一定會愛上這裡~食物也做得很出色,推薦眉豆燕麥金塊、風乾菜片配鷹咀豆蓉;除了可以選擇坐在店內,外面那小學生桌椅更吸引我的眼球呢~Located in the "Green Hub" in Taipo, former was the Old Tai Po Police Station. Health, delicious and low-carbon are their food features. I have been in Tai Po for a few years, but I have never been here.From Tai Po Railway Station, I had to go throu

From Tai Po Railway Station, I had to go through a beautiful park. At that time, I seemed to go back to my childhood: go to explore new places with friends, then found a very hidden garden and then found a coffee shop in the corner! "Eat Well Cafe" is surrounded by nature. Here, I am quite sensitive to flowers and grasses, like... i was communicating with them, haha! If you love nature, you will fall in love with this cafe~

The food is also very good. I recommend the Eat Well Nugget, Vegetable Crisps & Hummus. In addition to sitting inside, the pupils' desks and chairs outside are more attractive to me.
2019-02-12
午餐
2019-01-05 2283 瀏覽
今天去大埔墟一遊。終於去了大埔舊警署和隔壁的舊理民府。建築各具特色。大埔舊警署現在是綠匯學苑,剛好今天是開放日,有導賞團帶我們進入平時不會開放的範圍。原來這裏有住宿體驗。今天體驗不到,至少在這裏的餐廳感受一下也好。慧食堂是素食店,自己點餐付錢再拿食物找位置。吃完自己收拾餐具。自從在這一類推祟素食兼自己執拾餐具的食店遇到過好幾次不遇快經歷後,對這一類經營模式的食店沒太多好感,總覺得是利用來賺錢的。今天這間倒沒了這種感覺,很自在很自由,餐桌佈局和店員的態度都充滿了重繫土壤、心靈、社會的氣息。午餐$60任選四款,輕餐$45任選三款。份量看著不多,味道也不知如何。因為我們吃了飯才來,所以只叫了飲品慢活一下。香料薑茶,$25。很濃味,可飲了一半再添多次水也不差。杭菊,$20。是嘉道理農場的有機茶。清淡的味道。那個裝杭菊的器皿很有用,不會將菊花茶葉弄到一杯都是,倒想買個來自己弄茶喝。我們喝著茶也坐了大半小時有多,沒有限時限座位急迫着吃,或許就是嗅不到那種商人勢利味道的原因。

香料薑茶,$25。很濃味,可飲了一半再添多次水也不差。

2019-01-05
2018-12-31 1273 瀏覽
難得約飯局, 想找一個清靜的地方傾計, 意外地找到這個古蹟內的食店, 於是便約定日子見面.甫進入古蹟, 首先要作簡單登記, 由於我們沒有預時間參加導賞, 所以登記後便沿著外圍到達食店.食店是只提供素食, 我們點了幾款試試, 有青木瓜, 羽衣甘藍, 南瓜, 眉豆, 芋頭, 鷹嘴豆等小食食物其實都可以的, 只是很少吃素的關係, 有些不太習慣.除了湯, 飯和餸可以單點外, 它們還有甜點和花茶提供, 下次來參加導賞的時候, 可以試一試甜點, 要注意, 食後要做餐具分類回收, 營業時間至下午四時.

食物其實都可以的, 只是很少吃素的關係, 有些不太習慣.

要注意, 食後要做餐具分類回收, 營業時間至下午四時.