2024-08-12
朋友提議來到近柯士甸一間以招牌菜式臘味煲仔飯食晚餐,餐廳的裝修很新淨,以湖水綠作為主色調,坐位闊落很舒適,而且餐枱之間會隔住一塊屏風,私隱度都幾高,是一個唔錯的用餐地方。👭🍽️🥢🍹茶品有普洱、鐵觀音、菊花茶和玄米茶,喜歡飲用濃啖茶品的朋友都能照顧到。🫖☕️✨廣式臘味煲仔飯($177),由鮮肉臘腸、南安板鴨和廣式臘肉組成,煲仔飯的臘味都是來自家工場製作。尤其是臘腸的豬肉是由花雕酒浸過,揀選3肥7瘦的豬肉,所以入口甘香,脂肪相對少較為健康。臘肉帶點脆口,感覺食材優質。食到底時,店員姐姐會幫我地加工製作為泡飯,飯香脆脆吸收了煲仔飯的油香,一飯兩食,不浪費之餘,還有另一返風味。🍚🍲🐷✨咕噜肉($127),粉皮層都好薄,炸得香脆,油溫控制得很好。咕噜肉肥瘦適中,肉質鮮嫩,調製咕噜肉的酸甜醬汁開胃回味,炒埋紫洋蔥、紅椒、菠蘿,真係食到唔停口。呢款菜式在中式酒樓雖然常見,但炒得好食,絕對好考廚師的功架。🐷🍍🧡✨瑤柱上湯時蔬($97),食左咁多肉,當然要叫返碟菜,菜心煮得又腍又入味,加埋蝦米、瑤柱真是最佳的拍擋。🥬🦐✨ 特式水果茶($38/杯),水果茶的外型已經好有打卡元素,顏色漸變很有日落的色彩,而水果
✨ 特式水果茶($38/杯),水果茶的外型已經好有打卡元素,顏色漸變很有日落的色彩,而水果茶溝了菠蘿汁、提子汁、橙汁和紅莓汁,酸酸甜甜,味道調製得很好。🍍🍇🍓🍊🍹