餐廳: 憶食尚臘味煲仔飯
資訊:

2024-05-04 536 瀏覽
{臘味煲仔飯大餐 -$605}試過幾次上網見到人哋食呢間煲仔飯,覺得吸引到痹!今日放假就過去食吓啦!估唔到原來嗰度交通都幾方便,柯士甸站行過去幾分鐘就到,餐廳門口仲有大量路邊停車位,啱晒我呢啲駕駛人士!♦️廣式臘味煲仔飯臘味煲仔飯就食得多,擺到咁靚嘅煲仔飯真係更加吸引,除咗外貌,原來仲好有內涵,油鴨、臘腸、臘肉三種食材都發揮到極致,各有千秋,而且互相配合,我最鍾意係佢哋嘅招牌茅台臘腸,估唔到整成臘腸都真係有好香酒味!煲仔飯最令人感動嘅地方就係米飯做到粒粒分明,啱啱熟而且有口感!仲有美味嘅飯焦!♦️芥菜排骨煲芥菜排骨煲清淡得來又好味,湯底用咗黃豆排骨,仲有濃濃嘅胡椒味,最適合就用嚟配襯比較寒涼嘅芥菜,加埋佢煮得腍身唔會散晒嘅排骨!又係一個開胃菜!♦️甜蜜咕嚕肉用上咗肥瘦適中嘅豬肉,外皮香脆滋味可口!用上嘅配菜包括洋蔥、菠蘿、紅椒等等都係爽脆香甜嘅,係一個出色嘅咕嚕肉!值得一讚嘅喺呢度嘅服務態度真係好好,店員會隨時隨地望住你有咩需要即時配合,例如係我哋處理飯焦嘅時候,店員就即刻走埋嚟幫手刮起飯焦,非常貼心!美味程度:😋😋😋😋😋環境指數:🎇🎇🎇🎇🎇番食機會:🦍🦍🦍🦍🦍📍 #憶食
{臘味煲仔飯大餐 -$605}

♦️廣式臘味煲仔飯

♦️芥菜排骨煲

♦️甜蜜咕嚕肉

美味程度:😋😋😋😋😋
環境指數:🎇🎇🎇🎇🎇
番食機會:🦍🦍🦍🦍🦍

📍 #憶食尚臘味煲仔飯 (佐敦)
佐敦文匯街22-24號地下2-4號舖
  • 甜蜜咕嚕肉
  • 芥菜排骨煲
2024-04-15 494 瀏覽
憶食尚臘味煲仔飯是一家位於文匯街的著名必食餐廳,以其獨特的臘味煲仔飯聞名,是我吃過最好吃的煲仔飯!餐廳環境溫馨舒適,裝潢以中式元素為主,讓人感受到濃厚的傳統氛圍。餐廳內的座位安排合理,提供私密的用餐空間,讓客人可以安靜地享用美食。食物方面,這裏最吸引人的當然是煲仔飯!我點了川味臘味煲仔飯($177),這道菜絕對是一個驚喜。煲仔飯的米飯煮得剛剛好,飄散著一股香氣,米粒鬆軟但不粘。上面鋪滿了各種美味的臘味,包括腊腸、臘肉等,每一口都能品嚐到臘味的鮮香。而且煲仔飯底部有一層非常香脆的脆焦,增添口感層次感。除了煲仔飯,我嘗試了秘製XO雞菇四季豆($127)。這道菜結合了雞菇和四季豆,特色在於XO醬的獨特風味,使得整道菜更加開胃,具有豐富的香味和辣味,亦突顯四季豆的清爽口感。川椒麻辣雞煲($157)以雞肉為主料,加入川椒和麻辣調料烹飪而成。川椒和麻辣調料的使用使得這道菜具有獨特的風味,雞肉非常嫩滑,讓人回味無窮。這道菜的口感辛辣,能夠刺激味蕾,非常適合喜愛辣味的人士。這裏的士多啤梨特飲是我用餐時的完美搭配。特飲口感順滑,士多啤梨的香甜味道在口中綻放,帶來了一絲清新的感覺,十分美味。而憶食尚的服務

而憶食尚的服務態度非常出色,服務人員熱情友好,對菜單內容有著豐富的知識,能夠提供專業的建議和推薦。總結來說,憶食尚是一家讓人回味無窮的煲仔飯餐廳,尤其不能錯過煲仔飯招牌菜。

憶食尚臘味煲仔飯 (佐敦)
地址:佐敦文匯街22-24號地下2-4號舖
2024-01-24 1777 瀏覽
近日天氣開始轉冷,想食熱辣辣的煲仔飯,感覺會暖笠笠,就去佐敦揾下,係柯士甸站附近見到有間店舖叫「憶食尚」主打食煲仔飯,就入去試下。嗰度環境唔錯,佈置以綠色為主,覺得好舒服。每張枱都有屏風相隔,好有私人空間。📍廣式臘味煲仔飯煲仔飯上枱有驚喜,好大煲足夠2個人食。有臘腸、臘肉和臘鴨。服務員會問要唔要加芫茜和蔥花,跟住就會爬鬆啲飯和加入豉油。這時候已經聞到好香嘅油香味,當你食到差不多,佢哋會幫你刮起飯焦。飯焦香脆好食,值得推介👍👍👍📍芥菜排骨煲芥菜排骨煲都好正,芥菜煮到青青綠綠,感覺好新鮮。排骨煮至軟淋而不爛,湯底加咗胡椒和黃豆,飲完成個人都好暖。📍酸辣土豆蒿筍絲土豆和蒿筍,都是營養豐富的蔬菜,兩者都是入口爽脆,酸酸辣辣更加惹味。📍士多啤梨特飲士多啤梨帶微微酸,飲落好清新。📍芒果特飲芒果香甜中都係帶微微酸,呢個幾好飲。#億食尚 #佐敦煲仔飯 #煲仔飯

📍廣式臘味煲仔飯
📍芥菜排骨煲
📍酸辣土豆蒿筍絲
📍士多啤梨特飲
士多啤梨帶微微酸,飲落好清新。
📍芒果特飲
芒果香甜中都係帶微微酸,呢個幾好飲。

#億食尚 #佐敦煲仔飯 #煲仔飯

2024-01-23
  • 芥菜排骨煲
廣式臘味煲仔飯(2人份)$177即叫即制嘅煲仔飯,熱騰騰上枱,賣相好靚好豐富👍🏻臘味係自家工場製造;臘肉同臘腸係用茅臺酒➕土黑豬鮮肉➕頂級醬油製成。而臘鴨係好出名嘅「南安板鴨」。臘腸酒香味濃,肥瘦肉比較幾好,有肉鮮味又唔油膩💯💯💯臘肉帶酒香,仲好腍身,一向唔太好臘肉,呢個絕對係食過最好食嘅臘肉💯💯💯臘鴨肉好有鹹香,皮薄肉嫩,連骨都夠香夠入味,好味😋😋飯一樣咁精彩,用「南安板鴨」同黑土種植嘅五常米大火煮,米飯乾身又滲滿臘味油脂,火喉啱啱好,飯焦金黃脆卜卜,加埋芫茜、葱同秘制醬油,必食💯💯💯鮮醃鯧魚 $117睇落簡簡單單,魚肉嫩滑又肥美,冇乜細骨,鹹味醃得啱啱好,冇蓋過魚鮮味💯💯瑤柱蝦米雜菜煲 $117湯底真材實料,有瑤柱、蝦米、蒜片等等,完全冇無味精,仲要好鮮甜。菜好嫩,應該有挑選過嘅,煮得完全剛剛好,唔會過腍💯💯店內裝修簡潔,座位舒適闊落,店員好親切好有禮貌👍🏻仲有臘味同即食包裝可以買走帶返屋企,讚👍🏻👍🏻好食,推薦💯💯💯
廣式臘味煲仔飯(2人份)$177
廣式臘味煲仔飯(2人份)
即叫即制嘅煲仔飯,熱騰騰上枱,賣相好靚好豐富👍🏻

臘腸酒香味濃,肥瘦肉比較幾好,有肉鮮味又唔油膩💯💯💯

臘鴨肉好有鹹香,皮薄肉嫩,連骨都夠香夠入味,好味😋😋

鮮醃鯧魚 $117
鮮醃鯧魚

瑤柱蝦米雜菜煲 $117
瑤柱蝦米雜菜煲

菜好嫩,應該有挑選過嘅,煮得完全剛剛好,唔會過腍💯💯

店內裝修簡潔,座位舒適闊落,店員好親切好有禮貌👍🏻
仲有臘味同即食包裝可以買走帶返屋企,讚👍🏻👍🏻
好食,推薦💯💯💯
鮮醃鯧魚
瑤柱蝦米雜菜煲
  • 廣式臘味煲仔飯
打風的日子選擇去食煲仔飯都幾特別,憶食尚臘味煲仔飯餐廳座落柯士甸站附近,里面環境舒適,乾淨,感覺好寫意。//今日心思思想食係川味臘腸滑雞煲仔飯米飯粒粒分明,口感一流,臘腸,滑雞美味濃郁,煲仔飯上面點綴有蔥,芫荽,加少少醬油,各種香味使人流口水. //服務員第一時間幫客人爬鬆啲飯。no啲豉油落去服務一流。抵讚。//金黃色香脆飯焦仲可以加上湯。最後嗰啲飯焦攞返入廚房,加上上湯滾幾滾。一煲飯兩種食法。湯飯非常好味.一粒米都唔晒。//另外還有麻婆豆腐煲,也特別適合大人小朋友、少少辣,香噴噴,好開胃醒神。推薦啊!//瑤柱蝦米雜菜煲:熱騰騰的健康新鮮蔬菜,蝦米的鮮味,好飲//二杯特飲,一杯雜果賓治,一杯菠蘿特飲,勁解渴

//今日心思思想食係川味臘腸滑雞煲仔飯

//瑤柱蝦米雜菜煲:熱騰騰的健康新鮮蔬菜,蝦米的鮮味,好飲

//二杯特飲,一杯雜果賓治,一杯菠蘿特飲,勁解渴
2024-06-01 0 瀏覽
星期五晚,上堂過後,約埋食飯有同學仔book 咗8位,入到鋪頭一陣焦香坐低窗旁,先飲為敬菊花茶落淡淡香,飲落味適中唔太濃👍品茗過後,先上一碟清藕,點點醬味香不太辣再嚟上過䱽魚一夜干,味不太鹹,微鮮跟住主角上枱⋯⋯史上最殘忍嘅飯食⋯⋯“煲⋯仔⋯飯”伙記介紹食腸前要飲茶清舌,試吓啲腸香,鴨稱為「麻鴨」無咁肥同油,但唔乾,幾好👍跟手上埋個滑鷄殘忍飯⋯⋯「殭屍」味濃濃鷄件滑,不俗⋯⋯👍加埋個黃金蝦,淡黃香而不油,好嚐過滿腹,上個經典反沙芋,可能未到時節,爽爽的最後,送上桃膠一份,清涼潤甜⋯⋯👍介紹番條腸⋯⋯唔飲酒嘅我,唔知茅台係咩味⋯⋯但香味唔太濃,👍👍👍
星期五晚,上堂過後,約埋食飯

有同學仔book 咗8位,入到鋪頭一陣焦香

坐低窗旁,先飲為敬

菊花茶落淡淡香,飲落味適中唔太濃👍

品茗過後,先上一碟清藕,點點醬味香不太辣

再嚟上過䱽魚一夜干,味不太鹹,微鮮

跟住主角上枱⋯⋯史上最殘忍嘅飯食⋯⋯
“煲⋯仔⋯飯”

跟手上埋個滑鷄殘忍飯⋯⋯「殭屍」味濃濃鷄件滑,不俗⋯⋯👍

加埋個黃金蝦,淡黃香而不油,好

嚐過滿腹,上個經典反沙芋,可能未到時節,爽爽的

最後,送上桃膠一份,清涼潤甜⋯⋯👍

介紹番條腸⋯⋯

唔飲酒嘅我,唔知茅台係咩味⋯⋯但香味唔太濃,
👍👍👍
2024-05-23 4 瀏覽
📍佐敦《憶食尚臘味煲仔飯》  #佐敦世一煲仔飯✨港式臘味煲仔飯 $𝟏𝟕𝟕 🍲臘味煲仔飯本身都好常見,但配料咁豐富擺到咁靚嘅煲仔飯真係好誇張😍煲仔飯有臘腸、臘肉及南安板臘鴨,油香滲入自家農場的東北五常大米。食落真係世一煲仔飯,好出色👍🏼👍🏼👍🏼尤其飯焦黄金焦脆,飯都粒粒分明,充滿油香!✨辣子雞丁 $𝟏𝟑𝟕 🌶️🐓辣子雞好惹味,雞皮炸得超脆口,但同時間雞肉又做到好嫩口,送酒一流既小菜,不過注意真係要食得辣既人仕先好叫🔥✨瑤柱蝦米雜菜煲 $𝟏𝟏𝟕 食完香口既食物,食啲清淡既菜中和返,仲飲返碗清甜的雜菜湯,材料豐富有西蘭花、菜心、白菜、瑤柱和蝦米🦐簡簡單單已經帶出清甜既味道🥬✨雜果賓治特飲 $𝟑𝟗 凍冰冰飲特飲可以消除油膩感覺,入口清爽!🥤最後配埋糖水可以話係完美!糖水好夠凍,唔會過甜🤤最後值得一讚嘅喺呢度嘅服務態度真係好好,店員會介紹菜單菜或,又會同客人傾下計。仲會幫手刮起飯焦,非常貼心!好適合同長輩一家大細聚餐👨‍👩‍👦‍👦味道:𝟗.𝟓/𝟏𝟎   性價比:𝟗/𝟏𝟎
📍佐敦《憶食尚臘味煲仔飯》
#佐敦世一煲仔飯

✨港式臘味煲仔飯 $𝟏𝟕𝟕
🍲臘味煲仔飯本身都好常見,
但配料咁豐富擺到咁靚嘅煲仔飯真係好誇張😍
煲仔飯有臘腸、臘肉及南安板臘鴨,
油香滲入自家農場的東北五常大米。
食落真係世一煲仔飯,好出色👍🏼👍🏼👍🏼
尤其飯焦黄金焦脆,飯都粒粒分明,充滿油香!

✨辣子雞丁 $𝟏𝟑𝟕
🌶️🐓辣子雞好惹味,雞皮炸得超脆口,
但同時間雞肉又做到好嫩口,送酒一流既小菜,
不過注意真係要食得辣既人仕先好叫🔥

✨瑤柱蝦米雜菜煲 $𝟏𝟏𝟕
食完香口既食物,食啲清淡既菜中和返,
仲飲返碗清甜的雜菜湯,
材料豐富有西蘭花、菜心、白菜、瑤柱和蝦米🦐
簡簡單單已經帶出清甜既味道🥬

✨雜果賓治特飲 $𝟑𝟗
凍冰冰飲特飲可以消除油膩感覺,入口清爽!🥤

最後配埋糖水可以話係完美!
糖水好夠凍,唔會過甜🤤

最後值得一讚嘅喺呢度嘅服務態度真係好好,
店員會介紹菜單菜或,又會同客人傾下計。
仲會幫手刮起飯焦,非常貼心!
好適合同長輩一家大細聚餐👨‍👩‍👦‍👦

味道:𝟗.𝟓/𝟏𝟎
性價比:𝟗/𝟏𝟎
2024-05-18
  • 港式臘味煲仔飯
2024-05-21 11 瀏覽
通常食煲仔飯嘅地方都係好噏耷同埋市井,但係呢間專門由自家工廠製臘味煲仔飯嘅餐廳,樓高兩層,環境好開揚同埋乾淨,請朋友,宴客都絕對唔失禮!川味臘味煲仔飯-$177自家製廣式川味鮮肉臘腸、臘肉同埋南安板鴨,味道有少少麻辣,創新得來好過癮。五常大米🍚米飯口感煙靭,粒粒分明,再淋上古法瓦缸頭抽,少少甜又唔會過鹹,好好味!黑松露雞煲傳統雞煲加入黑松露醬,送上嚟已聞到香氣撲鼻,雞件嫩滑可口,調味唔會過鹹,依然食得出雞嘅鮮味,配菜有洋蔥,紅黃椒等等。小炒皇材料有韭菜,魷魚,白飯魚,腰果等,食得出好有鑊氣,火口控制得好,韭菜甜嫩,加上海鮮精華,送酒一流!菠蘿特飲水果特飲夏日炎炎飲特飲可以消除油膩感覺,滿滿嘅氣泡水,清新怡人!

川味臘味煲仔飯-$177

黑松露雞煲

小炒皇

菠蘿特飲
水果特飲
夏日炎炎飲特飲可以消除油膩感覺,滿滿嘅氣泡水,清新怡人!
  • 黑松露雞煲
2024-05-18 11 瀏覽
Book咗間煲仔飯餐廳,希望對煲仔飯好有要求的佢可以喜歡🙂‍↔️😋食完佢話好味🥰佐敦主打煲仔飯「憶食尚臘味煲仔飯」近柯士甸站,交通方便。環境舒適乾淨企理,每一枱都有屏風間隔,私隱度極高,座位寬闊,間隔一流。當天叫咗煲仔飯+2餸及特飲😋✅廣式臘味煲仔飯煲仔飯米飯煮得剛剛好,上面鋪滿了各種美味的臘味包括:油鴨、臘腸及臘肉飯底有一層非常香脆的飯焦,非常之有口感。✅小炒王韭菜鮮甜嫩綠,配料豐富。夠晒鑊氣👍✅甜蜜咕嚕肉用上適中嘅豬肉外皮香脆。配菜有洋蔥新鮮菠蘿及三色甜椒。香甜可口☺️😃✅士多啤梨特飲✅芒果特飲最後還叫了2杯特飲,解渴之選👍
佐敦主打煲仔飯「憶食尚臘味煲仔飯」
當天叫咗煲仔飯+2餸及特飲😋
✅廣式臘味煲仔飯
飯底有一層非常香脆的飯焦,非常之有口感。
✅小炒王
韭菜鮮甜嫩綠,配料豐富。夠晒鑊氣👍
✅甜蜜咕嚕肉
✅士多啤梨特飲
✅芒果特飲
最後還叫了2杯特飲,解渴之選👍
外賣自取
  • 廣式臘味煲仔飯
《憶食尚臘味煲仔飯の食評》 by@ihungry.hk憶食尚臘味煲仔飯店就係一間集經典港式地道餐廳,由入面裝修到餐牌設計,都能親身感受到呢間店嘅用心獨到🔥!踏入店內,就會被一股陣陣嘅臘香撲鼻而來,勾起你對煲仔飯嘅無限嚮往,最出名嘅當然係佢哋嘅招牌自家工廠製造嘅臘腸、臘肉同埋臘鴨,仲有好多港式大排檔小菜,,務求令每位客人品嚐到最地道最正宗嘅港式美食🇭🇰!🔸『川味臘味煲仔飯 - $177』自家製臘腸、臘肉同埋臘鴨超香濃,米飯口感粒粒分明,再加埋煲仔飯本身嗰個特別嘅煲法,令粒粒米飯鮮香惹味,充滿臘味香,超正!🔸『避風塘炸茄子 - $117』呢款炸茄子真係一啲傳統嘅大排檔小菜!店家先用獨門秘方將茄子醃漬,然後先將佢炸到香脆酥香,炸後亦唔會失去茄子本身嘅鮮香味同滋味😈!🔸『椒鹽一口骨 - $127』椒鹽一口骨落鑊炸到香脆酥脆,令骨肉由裏到外滲入椒鹽香脆嘅味道,咁先至最最正宗!每啖落口就會聽到脆脆嘅口感,仲爆晒肉汁,絕對令你一試難忘😍!🔸『特飲 - $39』▶️芒果特飲、士多啤梨特飲想解解膩,就一定要試吓呢兩款特飲啦!🤪iHungry肚餓指數:8/10
《憶食尚臘味煲仔飯の食評》 by@ihungry.hk

🔸『川味臘味煲仔飯 - $177』
🔸『避風塘炸茄子 - $117』

🔸『椒鹽一口骨 - $127』

🔸『特飲 - $39』
▶️芒果特飲、士多啤梨特飲

想解解膩,就一定要試吓呢兩款特飲啦!

🤪iHungry肚餓指數:8/10
2024-05-13 14 瀏覽
本身好鍾意食煲仔飯,冇諗到竟然係佐敦搵到間🥰🥰店員好好服務,不過記住訂枱呀!煲仔飯嘅飯粒粒分明,飯焦好好食!店員仲幫手整起飯焦!係臘味有少少咸🤣🤣其他都好好!
2024-05-13 11 瀏覽
憶食尚的臘味煲仔飯令我好回味周末放工後,再去食返碗廣式臘味煲仔飯$177南昌板鴨-肉嫰,油脂香,微咸臘腸-用豬背同豬後腿肉製造3肥7瘦黃金比例滿滿肥油香五常米-種植地含水分較多非常爽口同淋身飯焦非常香脆,粒粒分明食左2大碗瑤柱上湯菜心$97菜心好大條淋身,又甜湯底有瑤柱,蒜頭非常香,非常鮮味蝦仁炒蛋$167滿滿一碟有10隻非常爽口彈牙既蝦仁非常足料炒蛋炒得好靚有少少蛋液,岩岩好熟,火喉控制得好菠蘿士多啤梨特飲$39
憶食尚的臘味煲仔飯令我好回味

有少少蛋液,岩岩好熟,火喉控制得好

菠蘿士多啤梨特飲$39
2024-05-11
2024-05-12 15 瀏覽
食尚的臘味煲仔飯令我好回味周末放工後,再去食返碗廣式臘味煲仔飯$177南昌板鴨-肉嫰,油脂香,微咸臘腸-用豬背同豬後腿肉製造3肥7瘦黃金比例滿滿肥油香五常米-種植地含水分較多非常爽口同淋身飯焦非常香脆,粒粒分明食左2大碗瑤柱上湯菜心$97菜心好大條淋身,又甜湯底有瑤柱,蒜頭非常香,非常鮮味蝦仁炒蛋$167滿滿一碟有10隻非常爽口彈牙既蝦仁非常足料炒蛋炒得好靚有少少蛋液,岩岩好熟,火喉控制得好菠蘿士多啤梨特飲$39清爽菠蘿配上帶點酸的士多啤梨加梳打水非常消暑
食尚的臘味煲仔飯令我好回味

清爽菠蘿配上帶點酸的士多啤梨加梳打水
非常消暑
  • 瑤柱蝦米雜菜煲
  • 玄米茶
餐廳分上下兩層,裝潢似傳統茶樓,環境好安靜舒適枱與枱之間唔會太迫,而且有屏風分隔開,亦有VIP房間提供足夠私隱度~位置超方便,柯士甸站行出嚟5分鐘就到✨廣式臘味煲仔飯($177)煲仔飯上枱有驚喜,好大煲‼️2個人夠曬食臘味係自家工場製造,臘肉同臘腸係用茅台酒加土黑豬肉製成雖然唔係好食得出茅台酒味,但臘腸肥瘦適中,有肉鮮味~係三款入面最好食🤤臘肉腍身,臘鴨鹹鹹香香,連骨都好入味食煲仔飯,最重要就係飯焦🤭米飯乾身,飯焦脆卜卜,大推✨櫻花蝦炒金銀絲($167)係出面比較少有既煲仔菜式~櫻花蝦炒粉絲,其他材料仲有雞蛋絲、芽菜等熱辣辣好惹味‼️炒得好香,粉絲煙韌彈牙~✨芥菜排骨煲($137)呢個菜係比較清淡,芥菜好新鮮,排骨煮得軟淋而湯底加咗胡椒和黃豆,飲完成個人都好暖煲仔飯比較乾身,飲埋呢個湯滋潤返就岩岩好👍🏻臨走嘅時候仲發現,呢度有仲有盒裝煲仔飯,可以買返去做手信真係幾得意😎

餐廳分上下兩層,裝潢似傳統茶樓,環境好安靜舒適
位置超方便,柯士甸站行出嚟5分鐘就到

✨廣式臘味煲仔飯($177)
煲仔飯上枱有驚喜,好大煲‼️2個人夠曬食
臘味係自家工場製造,臘肉同臘腸係用茅台酒加土黑豬肉製成
臘肉腍身,臘鴨鹹鹹香香,連骨都好入味
食煲仔飯,最重要就係飯焦🤭米飯乾身,飯焦脆卜卜,大推

✨櫻花蝦炒金銀絲($167)
係出面比較少有既煲仔菜式~
櫻花蝦炒粉絲,其他材料仲有雞蛋絲、芽菜等
熱辣辣好惹味‼️炒得好香,粉絲煙韌彈牙~

✨芥菜排骨煲($137)
呢個菜係比較清淡,芥菜好新鮮,排骨煮得軟淋
而湯底加咗胡椒和黃豆,飲完成個人都好暖
煲仔飯比較乾身,飲埋呢個湯滋潤返就岩岩好👍🏻

️‍高質港式煲仔飯 價錢合理 超級值得一試!店鋪非常有心機 真係每樣嘢都自家調配👍🏻仲可以買多幾份返屋企自己整~ 地理位置都好方便係正柯士甸站附近 廣式順味健仔飯 ($177 兩人份) 臘味包括臘肉、臘腸 同埋臘鴨 三個之中我會話臘肉係最香 油脂感最豐富 但係臘腸就最特別 茅台酒味幾出🥂 係餐廳自家製既臘腸 有別於其他地方🫶🏻 就算加埋少少老抽都唔會太鹹飯都係比較特別唔係用普通泰國米 我覺得比較 粒粒分明 有咬口🍚 如果鍾意飯焦既朋友一定要試試!😋蕃茄雞蛋湯舖 ($97) 蕃茄湯底酸酸may may 好開胃🍅 炒蛋非常滑 半熟狀態 同埋蛋味好香🍳幼麵非常重麵粉味🍜 唔知大家get唔get 係超級香 唔會好容易斷!黃金蝦😍 ($177) 黃金蝦剛上菜熱辣辣食 幾好食🦐 蛋我個人覺得可以在多少少咸蛋味四季豆干燒雞脾菇 ($127) 四季豆+雞脾菇應該有輕輕炸過再炒好夠鍋氣😎 仲有少少辣!味道:🍙🍙🍙🍙.5/5 📍憶食尚臘味煲仔飯 (佐敦)地址:佐敦文匯街22-24號地下2-4號舖
️‍高質港式煲仔飯 價錢合理 超級值得一試!
店鋪非常有心機 真係每樣嘢都自家調配👍🏻
仲可以買多幾份返屋企自己整~
地理位置都好方便係正柯士甸站附近

廣式順味健仔飯 ($177 兩人份)

蕃茄雞蛋湯舖 ($97)
蕃茄湯底酸酸may may 好開胃🍅
炒蛋非常滑 半熟狀態 同埋蛋味好香🍳

黃金蝦😍 ($177)
黃金蝦剛上菜熱辣辣食 幾好食🦐
蛋我個人覺得可以在多少少咸蛋味

四季豆干燒雞脾菇 ($127)
四季豆+雞脾菇應該有輕輕炸過再炒好夠鍋氣😎 仲有少少辣!

味道:🍙🍙🍙🍙.5/5

📍憶食尚臘味煲仔飯 (佐敦)
地址:佐敦文匯街22-24號地下2-4號舖
廣式順味健仔飯  (2人份)
番茄雞蛋湯麵
四季豆干燒雞脾菇
黃金蝦
廣式順味健仔飯  (2人份)
番茄雞蛋湯麵
四季豆干燒雞脾菇