2016-03-15
辛苦了2天,難道得完成工作,今日悶悶地去好友居住附近既新蒲崗區覓食,夜晚9點幾,得2個人,真係唔知食咩好!左諗又諗,天氣冷不如來個一人一鍋,早前看到FB飲食男女短片推介既紫薯芝士火鍋,應該係附近,再查下open rice見到新蒲崗廣場1樓,即刻上去睇睇! 好好彩,又未收工,又冇人排隊,甘啱又未滿座,即時座低,選擇了2個近期大熱紫薯芝士炸雞鍋($89),辣味芝士炸雞鍋($79)一人一鍋已經包括大量芝士,紫薯鍋之炸雞是分開上,內有紫薯4~5件,炸雞應該有8-10件,另外再加一個日式烏冬/出前一丁麻油味一個/拉麵/白飯,份量十足,飲品另外需要特價加購,可口可樂,+C檸檬汽水,雪碧等需+$8/罐,道地蜂蜜綠茶+$9/罐! 雖然舖面位置不大,但因為非繁忙時間坐得十分舒適,食品方面,選擇不太多但勝在特別及價格非常親民,有10款配料,如芽菜,唐生菜,木耳,金菇等,只是+$7/碟,如果女仔食,應該單點一鍋,已經可以吃得十分滿足!味道方面,紫薯味出奇地與芝士味很夾,原本應該是甜品用料既紫薯,配合芝士炸雞,感覺新鮮有趣!辣芝士炸雞鍋較紫薯味濃厚,建議選擇小辣至中辣,避免搶走芝士味道!此價位,味道,環境,服
一人一鍋已經包括大量芝士,紫薯鍋之炸雞是分開上,內有紫薯4~5件,炸雞應該有8-10件,另外再加一個日式烏冬/出前一丁麻油味一個/拉麵/白飯,份量十足,飲品另外需要特價加購,可口可樂,+C檸檬汽水,雪碧等需+$8/罐,道地蜂蜜綠茶+$9/罐! 雖然舖面位置不大,但因為非繁忙時間坐得十分舒適,食品方面,選擇不太多但勝在特別及價格非常親民,有10款配料,如芽菜,唐生菜,木耳,金菇等,只是+$7/碟,如果女仔食,應該單點一鍋,已經可以吃得十分滿足!味道方面,紫薯味出奇地與芝士味很夾,原本應該是甜品用料既紫薯,配合芝士炸雞,感覺新鮮有趣!辣芝士炸雞鍋較紫薯味濃厚,建議選擇小辣至中辣,避免搶走芝士味道!此價位,味道,環境,服務,相信是比較同區或其他地區CP值已經很高。最難得一餐可以滿足晒食炸雞,芝士,火鍋既願望,超贊!不過對於怕肥或減肥既朋友,的的確確真係超級邪惡既一餐,食完又要跑番20個圈嚕
P.S:特別鳴謝我兩位東九龍既好朋友,失驚無神突擊陪我邪惡一番