2023-06-08 230 瀏覽
衛生環境 - 完全係惡劣。一入餐廳已經見到5-6隻蚊係度嬲黎嬲去,嬲完嘢食嬲人,爬上手嗰隻,趕極都趕唔走。臨走嗰陣見到櫃檯有張滅蟲公司既單據,慘啦,搵完人搞都係咁多蚊,證明真係好污糟。🤢食物質素 - 唔算入唔到口,但真係好難食。刀削麵既麵條過厚過硬,以為自己食緊生既麵粉;湯底係味精湯,重要係淡到似水嗰種;口水雞皮肥肉少,肉質似過夜肉,唔入味、嗰醬唔算係正宗口水汁。😮‍💨食呢間嘢完全曬錢曬時間,食完嬲到癲😂

食呢間嘢完全曬錢曬時間,食完嬲到癲😂
口水雞刀削麵
2023-06-08
2023-04-17 251 瀏覽
我最近去咗拾味刀削麵,叫咗醉雞生菜刀削麵,整體黎講性價比算幾高。刀削麵嘅口感好彈好Q,係即叫即削,有粗有細係最好食嘅。我配菜叫左生菜同醉雞肉,味道好豐富。醉雞肉非常多,應該係一隻雞比嘅肉。唯獨係餐廳環境比較差,好似長期唔夠人手咁,侍應長期著住對水鞋,斬雞又係佢,落單又係佢,水吧又係佢,收錢都係佢😂所以d台你預左佢抹得唔係好乾淨。而佢都係好趕行黎行去未必可以即刻理你。不過無辦法 中環附近刀削麵真係唔多。

不過無辦法 中環附近刀削麵真係唔多。
2023-03-08 352 瀏覽
嚟到中環覓食,唔知食咩好,見到有一間刀削麵都幾出名,就想來試試呢一間係位於歌賦街既小店,可能因為要一條長樓梯啦,又過左午餐時間,所以就得返我一枱客啦佢呢度有唔同既餸就有唔同價錢,可以揀湯既冷拌熱拌,或者唔想食刀削麵既可以揀菜飯,拉麵米線好難得見到冷拌刀削麵就試下,我揀左麻辣拌牛肉絲,佢既麻辣唔係醬係辣椒碎,所以主要味道來源係擔擔醬,味道唔錯,但可能刀削麵唔索味,自己拌又唔匀,就會一啖有味一啖無味,刀削麵好彈牙,好煙韌,好食。仲配有大量青瓜絲,食落清爽,佢既牛肉絲係牛展,好有牛味好彈牙友人就叫左擔擔醬拉麵,整碗野偏清淡,但湯頭幾清,加埋都幾好食不得不提兩碗麵份量勁多,女士都應該食唔哂口水雞同豬頸肉都係推薦既就試下口水雞唔係好辣好刺激,微辣,雞好嫩,正豬頸肉熱,脆,嫩,份量多可能地方唔就腳,以致唔多人,但黃店小店值得大家支持呀

不得不提兩碗麵份量勁多,女士都應該食唔哂

口水雞同豬頸肉都係推薦既就試下

口水雞唔係好辣好刺激,微辣,雞好嫩,正

豬頸肉熱,脆,嫩,份量多

可能地方唔就腳,以致唔多人,但黃店小店值得大家支持呀
  • 口水雞
刀削麵平時主要都係湯麵為主,比較少係拌嘅刀削麵,而且仲有分熱拌刀削麵和冷刀削麵,款式都幾多,除此之外,餸嘅款式都好多,選擇困難症嘅我揀咗好耐先諗好要啲咩留意番,佢哋麵係唔包野飲架,野飲要額外收錢麻辣東坡肉刀削麵 $58餸跟麵是分開的,不用擔心東坡肉嘅辣會滲透到麵之中,而且東坡肉都好肥好大一嚿,表面有超多蒜蓉和辣椒,未食都已經聞到好香,不過食落都唔係好辣,肉質都好淋,唔會死實實咁,算幾好食,另外麵嘅份量好多,但係湯底味道比較清淡,食到後期會有少少悶(因為餸已經食完)而且太過單調,所以最後食剩咗少少豬頸肉熱拌刀削麵 $62豬頸肉嘅份量比東坡肉多,而且感覺上拌嘅刀削麵冇湯刀削麵咁飽肚,所以依個食得晒;豬頸肉雖然油脂好豐富,但係佢燒過,將啲油分迫咗出嚟,所以食落口都係肥,但係唔會好油膩,食多幾件都可以,四川擔擔醬食落唔係好重花生醬,所以食落唔係好滯,有少少肉碎撈勻一齊食都唔錯野飲個人覺得一般,可以唔叫都得🔆整體來講,食物方面都唔錯嘅,但係佢嘅環境令我覺得佢唔太值得咁嘅價錢以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅用餐感覺一樣,如有不同,敬請見諒。

留意番,佢哋麵係唔包野飲架,野飲要額外收錢

麻辣東坡肉刀削麵

麻辣東坡肉刀削麵 $58

豬頸肉熱拌刀削麵

豬頸肉熱拌刀削麵 $62

野飲個人覺得一般,可以唔叫都得

豬頸肉熱拌刀削麵
早前,媽咪約了一班朋友晚飯飯局;所以,我放工便找地方食嘢當晚餐!行到中環歌賦街,有間刀削麵店 <拾味正宗刀削麵館>!店內不論師傅抑或店員,都是全男班!桌上備有餐具、調味料、還有,消毒搓手液,相當周到!店方以桌上 QR code 落單,不過,我買了新手機,已裝了 QR code app,卻是 load 了一陣仍然打不開;於是,我即時 Download 另一個 QR code app 都於事無補! (心想不是那麼死板 Stupid 一定要求食客用 QR code 落單呀嘛?!如果硬性要求這做法,而恰巧,我部手機又做不到的話,我索性離開了!)可能店員見我遲遲都未落單,於是好醒目走過來,問我想食咩?店內播放飲食節目,介紹此店,師傅拿著5~6磅拉麵粉糰以手起刀落削麵!餐牌上海水餃刀削麵 $46店內播放飲食節目才得知刀削麵選用低筋麵粉, 麵條粗度均勻,口感煙韌又掛湯,水餃有4粒,肉多而清爽的椰菜少!熱豆漿 $10 跟餐+$6質感濃稠,豆味濃郁,甜度恰到好處!

行到中環歌賦街,有間刀削麵店 <拾味正宗刀削麵館>!
店內不論師傅抑或店員,都是全男班!

桌上備有餐具、調味料、還有,消毒搓手液,相當周到!

可能店員見我遲遲都未落單,於是好醒目走過來,問我想食咩?

餐牌
上海水餃刀削麵 $46
店內播放飲食節目才得知刀削麵選用低筋麵粉,
上海水餃刀削麵
熱豆漿 $10 跟餐+$6
質感濃稠,豆味濃郁,甜度恰到好處!
熱豆漿
2022-09-09
上海水餃刀削麵
2022-11-15 774 瀏覽
環境唔算特別好,坐低半個鐘都落唔倒單, 個阿姐叫極都唔黎, 遲入黎既個個都落哂單都未到我地。等左半粒鐘谷鬼氣走人。仲要間舖唔係多人,亦有其他待應出出入入,就係唔落你黎。如果有多餘時間唔介意受下氣可以去。

2022-11-15
2022-10-01 938 瀏覽
呢間餐廳係有一次經過諗唔到食咩所以入咗去食我哋認為佢哋嘅餸菜同埋麵質都幾出色要介紹下比大家😚.#麻辣豬頸肉 #刀削麵 (但走辣了..) 👅 7.5/10 $58豬頸肉好香 個邊邊脆卜卜架🤣肉味都好夠 係小編我中意嘅🥰但個湯就麻麻地 個人應為略嫌淡咗少少好似唔同豉油撈出嚟咁🤣識開比較重口味嘅小編認為可以再重手啲😂😂.味道👅:8/10賣相👀:6.5/10扺食💰:7/10 (身處中環呢個價錢叫做差不多吧).#麻辣牛展 (但又走左辣😀) 👅 7.5/10 $58 都係啦 同一個麵但係個牛展都係幾香幾好食正正常常咁樣大家經過又諗唔到食咩嘅話推介食呢個😇.味道👅:7/10賣相👀:8.5/扺食💰:7/
呢間餐廳係有一次經過諗唔到食咩所以入咗去食
好似唔同豉油撈出嚟咁🤣
識開比較重口味嘅小編認為可以再重手啲😂😂
味道👅:8/10
賣相👀:6.5/10
扺食💰:7/10 (身處中環呢個價錢叫做差不多吧)
#麻辣牛展 (但又走左辣😀) 👅 7.5/10 $58
都係啦 同一個麵
但係個牛展都係幾香幾好食
正正常常咁樣
大家經過又諗唔到食咩嘅話推介食呢個😇
味道👅:7/10
賣相👀:8.5/
扺食💰:7/
-//位於中環主打 刀削麵,另外分店喺銅鑼灣小店唔算大,但餐牌勁多選擇任你揀😚另外店員服務態度好好👍🏻值得讚許📍消暑冷刀 (手撕雞)$65我揀左手撕雞為主餸,另外有燻蹄絲、牛肉絲、豬肉絲、粟米粒、豬耳、雞腎、木耳🤩呢款消暑餐 就set咗入面一定係有青瓜絲、粟米粒+黃金芝麻醬🥒3個配料+1個餸但如果唔想食刀削麵 都可以轉拉麵/米線🍜個人覺得個麵係好煙韌,好有口感 好有咬口味道都唔錯,唔會好鹹,而且份量都算多~呢個價錢都算抵食,整體唔錯,可以再食🤩📍拾味正宗刀削麵館 (歌賦街) (中環)中環歌賦街43號地舖

//位於中環主打 刀削麵,另外分店喺銅鑼灣
小店唔算大,但餐牌勁多選擇任你揀😚
另外店員服務態度好好👍🏻值得讚許

📍消暑冷刀 (手撕雞)$65

但如果唔想食刀削麵 都可以轉拉麵/米線🍜

個人覺得個麵係好煙韌,好有口感 好有咬口
味道都唔錯,唔會好鹹,而且份量都算多~
呢個價錢都算抵食,整體唔錯,可以再食🤩

📍拾味正宗刀削麵館 (歌賦街) (中環)
中環歌賦街43號地舖
2022-03-07 966 瀏覽
之前喺銅鑼灣分店食過一次呢間,今次去左中環歌賦街分店食多次,好味!大家喺附近返工可以去支持下😆✨麻辣豬頸肉刀削麵 $55✨麻辣豬大腸刀削麵 $55✨另加: 上海雲吞 $10 & 上海水餃🥟 $10 刀削麵軟硬適中,有口感!麵嘅份量真係好多,本身大食嘅我都食唔曬🤣 所以性價比真係極高~ 而且個湯好辣辣🔥唔會食食下凍曬!個湯係清清地甜甜地,同刀削麵好夾,而且配麻辣餸一齊食冇咁膩😝覺得呢度嘅麻辣餸喺必叫🤩 豬頸肉同豬大腸嘅份量都好多,豬頸肉肥瘦適中,肉質好嫩,係我嘅最愛💖🥰麻辣方面我揀左bb辣,唔會辣到要飲野咁但都夠惹味,對我黎講岩岩好🤪但如果本身好鍾意食辣或者好食得辣就可以叫辣啲😆!另外次次我都叫多蒜🧄配埋豬頸肉真係一流✌️水餃同雲吞各有3粒,大大粒而且個餡好足料,有好多肉,入面都幾香🤤 個皮唔會太厚,有口感!

✨麻辣豬頸肉刀削麵 $55
✨麻辣豬大腸刀削麵 $55
✨另加: 上海雲吞 $10 & 上海水餃🥟 $10

2022-02-24 619 瀏覽
而家疫症期間,我都盡量支持食肆購買外賣,希望他們可以捱過疫期,但食肆都起碼要給合理的食物質素及質量。不期望物超所值,但起碼都要物有所值。我今日買的那碗麵,酸辣湯要額外加十元,木耳加十元只得五至六片,竹笙加十元只有一條半,整碗湯額外加咗三十元就是寒寒孫孫的(未夠分所以不能上載圖片)。 這些都不是什麼貴材料,為什麼這麼吝惜呢?刀削麵另外分開裝,用意就是不希望麵條浸在湯太久變得太腍,但結果仍然好腍,好明顯是煮過龍.整個餐賣98元,我覺得不值.
整個餐賣98元,我覺得不值.
2022-02-24
外賣自取
2022-02-18 490 瀏覽
拾味係其中一間我最鍾意既刀削麵店,今次初訪中環分店,質素一樣咁好🥰中環店環境寬敞,用電話落單好方便,唯一要留意既係坐得太入既話電話訊號會好差😂😂豬頸肉熱拌刀削麵($60)平時食刀削麵食開熱湯,今日第一次試熱拌版!一上枱見到真心驚喜,豬頸肉排得勁整齊,鋪得靚之餘仲有成10塊咁多😱豬頸肉煎得好香,表面有少少脆口但肉質軟稔。熱拌麵跟四川擔擔醬,有蒜香但唔算太辣,醬汁足夠撈哂成個麵幾惹味!刀削麵每條削成差不多厚度,口感會比配熱湯時煙韌,而且份量多到連大食麵控如我都食唔哂,細食女士們可以分定d俾朋友都得😂麻辣魚腐另外一個真心推介♥️平時我會配湯麵嗌,今次第一次嗌小食份量原來都唔少,重點係面頭鋪得滿滿既蒜粒同埋辣椒醬,無論就咁食定撈落麵度都好好味,重口味人士必試🔥

豬頸肉熱拌刀削麵($60)

麻辣魚腐
2022-02-16 309 瀏覽
Soft boiled egg black fungus, mixed mushrooms 🍄 and phallus indusiatus sliced noodles 🍝溫泉蛋木耳、雜菌、竹笙、上海雲吞刀削麵 $80黎到刀削麵館點可以唔朝招牌刀削麵試吓呢😋,上面係純人手整嘅,麵質地嘅彈牙程度可以根據個人口味來選擇,非常貼心👍🏻,今次就試咗竹笙、好足料嘅上海菜肉雲吞同埋雜菌,而雜菌就有冬菇、金菇、靈芝菇等,都幾豐富㗎,絕對值得推介Jellyfish salad with garlic 🧄 涼拌海蜇 $40 Soft boiled eggs 🥚 溫泉蛋 $24 上面嗰碟係涼拌海蜇,味道夠晒酸好啱我口味啊😍,入面嘅海蜇口感好彈牙同爽口,青瓜切到一絲絲,好幼細夠晒入味🥒,至於下面嘅兩隻溫泉蛋做到勁流心啊,煮嘅時間控制得啱啱好,望落去已經流晒口水,撈埋啲滷水汁一齊又係另一種風味,健康得黎又幾飽肚㗎!
溫泉蛋木耳、雜菌、竹笙、上海雲吞刀削麵 $80

Soft boiled eggs 🥚 溫泉蛋 $24
2022-02-08 156 瀏覽
✋🏻我係wideface 😂梗係食番個闊條麵🍜今日lunch 無意中發現中環有間平靚正即叫即削刀削麵🍜即刻試試佢💁🏼‍♀️-🥟上海雲吞溫泉蛋木耳刀削麵($60)勁大碗🍜食得出雲吞同麵都係自家製👍🏻-🐷香辣豬軟骨刀削麵($60)香辣肉碎好惹味😋配上3️⃣大舊豬軟骨🐽咁既價錢食到咁嘅份量冇得輸🤣-🐥花雕醉雞($65)酒味濃🥃雞好滑好入味🐤仲同朋友講笑話咁快清晒一碟會唔會醉嫁😂-📍拾味正宗刀削麵館 (歌賦街) (中環)中環歌賦街43號地舖-#hkfoodie #hkfoodblogger #刀削麵 #醉雞 #hknoodle #中環美食 #灣仔美食 #銅鑼灣美食
✋🏻我係wideface 😂梗係食番個闊條麵🍜
🥟上海雲吞溫泉蛋木耳刀削麵($60)
勁大碗🍜食得出雲吞同麵都係自家製👍🏻
🐷香辣豬軟骨刀削麵($60)
🐥花雕醉雞($65)
📍拾味正宗刀削麵館 (歌賦街) (中環)
中環歌賦街43號地舖
2022-02-08 142 瀏覽
之前已經聽過好多人話呢間餐廳好好食,今次終於有機會試吓啦!🔖上海雲吞溫泉蛋木耳刀削麵💰60呢碗刀削麵一個配咗三粒嘅上海雲吞,雲吞每一粒都非常飽滿,而且食落去非常軟潤滑溜😍而入面嘅餡料係菜肉餡,鮮味十足🥰而刀削麵方面都非常滑身,又煙韌又彈牙😌刀削麵條條都非常厚身,所以食落去其實都好飽🤣女仔應該唔會食得晒一碗😛💫推薦指數: 9/10​​🔖豬軟骨熱拌刀削麵💰60豬軟骨大大舊,而且炆得非常軟腍又夠入味🐽由於可能冇湯嘅關係,原本刀削麵會比湯刀削麵個口感近加重一啲🙈所以如果追求比較有咬口嘅話就可以選擇熱拌刀削麵🙌🏼而醬料方面個味道就有少少香辣,所以攪勻之後食都幾惹味😇💫推薦指數: 8/10​🔖麻辣雞腎💰45雞腎有嚼勁,配上辣油、辣椒醬同蒜蓉,我以稱得上係一款重口味之選😂整體嘅味道都幾辣,嗌嘅時候要留意翻啦🐽💫推薦指數: 7.5/10​
之前已經聽過好多人話呢間餐廳好好食,今次終於有機會試吓啦!

🔖上海雲吞溫泉蛋木耳刀削麵

🔖麻辣雞腎
💰45
💫推薦指數: 7.5/10​
2K
冬季總是喜歡食熱辣辣暖笠笠嘅湯粉麵呢間刀削麵更係我覺得食完會想再嚟嘅餐廳。Menu款式多不勝數有冷麵.涼拌.湯麵.有辣有唔辣「豬軟骨熱拌刀削麵」軟腍嘅豬軟骨,啖啖肉好惹味熱拌刀削麵,麵質夠口感,有厚度,勁有份量,重點係手工製作,條條都係人手削出「口水手撕雞刀削麵」手撕雞辣辣地,雞肉嫩滑,分開上碟,唔怕被湯底浸腍個湯底清得嚟唔味精.又唔會油膩。「蠔油生菜」新鮮嫩滑.片片爽口「豆漿」好香黃豆味,夠滑今餐滿足又滿意,下次都會再Encore
冬季總是喜歡食熱辣辣暖笠笠嘅湯粉麵

呢間刀削麵更係我覺得食完會想再嚟嘅餐廳。

Menu款式多不勝數

有冷麵.涼拌.湯麵.有辣有唔辣

「豬軟骨熱拌刀削麵」

軟腍嘅豬軟骨,啖啖肉好惹味
熱拌刀削麵,

「口水手撕雞刀削麵」

手撕雞辣辣地,雞肉嫩滑,
分開上碟,唔怕被湯底浸腍

個湯底清得嚟唔味精.又唔會油膩。
「蠔油生菜」

新鮮嫩滑.片片爽口

「豆漿」

好香黃豆味,夠滑

今餐滿足又滿意,下次都會再Encore
2022-01-20
  • 豬軟骨熱拌刀削麵