去開中環行街,比我發現到間係中環小街小巷入邊有間拾味正宗刀削麵館🥰咁啱我又想食麵,就走咗入去試吓。坐低咗之後發現有好多時嘢食可以揀,佢哋主食都係以刀削麵為重點,但如果同行嘅朋友想食飯,都有菜飯可以選擇。另外佢仲有提供埋素食者嘅食物選擇🤤我同我男朋友都叫咗個熱拼刀削麵,各自嗌咗兩個餸🥳豬頸肉、手撕雞熱拌刀削麵 $70雖然佢係拌麵,但係都有俾少少汁我哋😈令到我哋喺撈嘅時候可以容易啲,而且又配上好豐富嘅炸醬😚有少少甜辣嘅味道💓豬頸肉佢炸到外脆內軟,而且肉質好嫩滑👍🏻我覺得值得一試!手撕雞都好嫩口,而且配上青瓜,口感一流豬大腸、上海雲吞熱拌刀削麵 $70一開始我男朋友話要叫大腸嘅時候,我對佢嘅諗法就係好膠好難咬嘅感覺😿但係佢上菜嘅時候,我偷食咗一舊,佢煮到大腸好軟,而且冇其他大腸嘅腥臭味😸令到我改變左對大腸嘅第一印象😹個上海雲吞都好好食,皮薄多汁👻而且入邊嘅餸都搭配得好有心機,唔會話入邊剩係得菜,簡直啖啖肉💓

豬頸肉、手撕雞熱拌刀削麵 $70

豬頸肉、手撕雞熱拌刀削麵
大腸、上海雲吞熱拌刀削麵
  • 豬頸肉
2021-11-10 21 瀏覽
之前經過已經好多次都想試因為好少地方有好食嘅刀削麵🤩但今次絕對有驚喜😋刀削麵可以自由選擇配搭而選擇真係非常之多多到真係好難揀😮‍💨款款都好吸引勁想試而且有熱湯食法,冷麵食法同拌麵食法🤩🤩除左刀削麵仲可以揀拉麵米線或者年糕真係要分幾次試先得🙌🏻🙌🏻🌟上海雲吞刀削麵雲吞皮好薄 餡料好足 😋😋刀削麵麵質好煙韌🤩🤩 湯底好香濃 湯底亦唔會好油膩👍🏻🌟花雕醉雞刀削麵花雕味好濃👍🏻雞肉十分嫩滑🐓而且有好多件每件都非常入味💯💯🌟東玻肉東坡肉份量好大份 肉質肥瘦均勻🤩仲好夠味 呢個小食真係好正🤩
之前經過已經好多次都想試
因為好少地方有好食嘅刀削麵🤩
但今次絕對有驚喜😋
刀削麵可以自由選擇配搭而選擇真係非常之多
多到真係好難揀😮‍💨款款都好吸引勁想試
而且有熱湯食法,冷麵食法同拌麵食法🤩🤩
除左刀削麵仲可以揀拉麵米線或者年糕

🌟東玻肉
東坡肉份量好大份 肉質肥瘦均勻🤩
仲好夠味 呢個小食真係好正🤩
2021-11-08 25 瀏覽
<記憶的味道🥢> _拾味刀削麵:麻辣手撕雞刀削麵$58 +豆漿$6 、麻辣燻蹄拉面$55 + 檸樂$10 、油菜$20_拾味記得第一次食喺包包人生第一次經歷限聚令趕住18:00 前食😂喺灣仔分店食,所以星期五放工喺中環歌賦街見到熟口熟面嘅名字,決定入去回味一下☺️_麻辣手撕雞刀削麵:麻辣醬,夠麻夠哂火辣辣😌,手撕雞唔會好鞋口,入面帶有小小青瓜絲,刀削麵口感,唔會有太重嘅面粉味,煙靭的,不過不實_麻辣燻蹄拉面:依個勁重蒜頭,愛蒜嘅朋友仔,千祈唔好錯過😂,而包包就唔太愛蒜嘅,忘記舉手手叫走蒜,不過好彩配埋麻辣醬食又ok wor,接受到😆拉面口感冇刀削面咁煙靭,但比較容易消化,小朋友食都可以喔,朋友妺妹三歲都咬到_油菜 : 今日叫生菜,正常野,冇農藥味,合格嘅👌🏻
<記憶的味道🥢>
_
油菜 : 今日叫生菜,正常野,冇農藥味,合格嘅👌🏻
2021-11-07 30 瀏覽
💖仲記得好耐之前系柬埔寨🇰🇭一間華人餐廳🍴食刀削麵,一食上癮,之後連續幾個星期都去個度食🤣。今日系中環見到呢間即叫即削嘅刀削麵館🤤,即刻入去試吓回憶嘅味道🥰。1⃣️口水風味冷刀削麵🌶️配雞腎🐔 $65 (加豬耳👂+$10)💖因為我係鍾意食辣又唔太食得嘅人😂,所以要左冷拌🧊刀削麵,減低辣度,佢地仲有湯麵🍜同熱拌🔥。另外可以8選1款餸,再加$10就可以多1款。刀削麵口感煙韌,厚度適中,麵條軟滑、有嚼勁,唔會黏,無失望🥰!💖我要左至愛嘅雞腎同豬耳,最愛❤️雞腎嘅口感,爽口彈牙,有嚼勁,微辣惹味。豬耳爽脆,軟骨同骨膠原Q彈😻。冷拌麵有5款味,我要左口水風味,有青瓜絲🥒、擔擔醬、口水汁、花生🥜同芝麻。口水汁香料惹味,搭配青瓜同擔擔醬再添清爽感同甜味。2⃣️凍豆漿🥛+$6💖食辣野梗係要杯凍豆漿!💖刀削麵連餸最平$45就有一大碗,而且份量好大,係上環呢個價都唔錯!餐廳🍴整修光猛,都幾好坐。

2⃣️凍豆漿🥛+$6
💖食辣野梗係要杯凍豆漿!

2021-11-07 51 瀏覽
包包復包包,店員當面包。來到拾味店的時候,剛巧有店員包雲吞,粒粒肉餡飽滿,惹我食慾。-看過餐牌又想吃雲呑又想吃口水雞,店員見我有選擇困難症,提議刀削麵扣底(少麵)我就可以一次過吃3款食物。-HK$58 口水雞刀削麵(扣底)~雪白的刀削麵入口軟滑又帶點煙韌感。口水雞皮薄肉滑,嘴巴先感受到輕微的嗎隨之而來微火辣辣的感覺。-+HK$10上海雲吞~刀削麵自由配是可以加$10點多一個餸。雲吞是店員新鮮包饀料,菜肉餡料飽滿,還藏著鹹香的冬菜,正合我口味😉-HK$65蒜泥燻蹄~看見燻蹄上的蒜泥小山丘,喜愛吃蒜頭的我無比興奮😆。蒜泥夾着肥美燻蹄一起吃,Wow 正在減肥的我忍不住連吃幾塊燻蹄🤪🤪🤪-套餐另外加六蚊可以飲凍熱豆漿,不會太甜,有豆味😁-刀削麵自由配,又可以熱湯、冷拌或熱拌吃,隨自己心情喜愛便可以了……..

刀削麵

口水雞刀削麵的口水雞

蒜泥燻蹄

套餐另外加六蚊可以飲凍熱豆漿,不會太甜,有豆味😁

2021-11-04
刀削麵
口水雞刀削麵的口水雞
蒜泥燻蹄
2021-11-06 41 瀏覽
🍜拾味正宗刀削麵館 (歌賦街) (中環) 🍜-豬軟骨拼豬手熱拌刀削麵(💰70+6):平時本身好少食刀削麵,原來刀削麵都有得撈🤤個醬係配四川擔擔麵醬🥰帶有小小辣味😽豬手超級軟腍🤤而且重好入味✌🏻豬軟骨啲肉都好腍🤤舊骨重有啲脆口🤭刀削麵食落有咬口煙韌😻正我地加左一杯豆漿($6)🤤就係細個飲開個陣味😽-麻辣雙拼💰75:我地揀手撕雞同豬耳,個辣汁!好正!!好夠辣,辣味層次十分豐富🤤手撕雞入面重有青瓜,食落更加清爽豬耳好正!滷過嘅豬耳十分入味,熱熱地嘅豬耳肉係軟軟糯糯咁,加埋豬耳骨脆脆嘅正呀🤧—(非專業,完全跟據個人口味☺)食物:8/10環境:8/10服務:8/10人均消費:$50———————————————▪店舖名稱:拾味正宗刀削麵館 (歌賦街) (中環)▪店舖地址:🔸 中環歌賦街43號地舖-----------------------
🍜拾味正宗刀削麵館 (歌賦街) (中環) 🍜

豬軟骨拼豬手熱拌刀削麵(💰70+6):
我地加左一杯豆漿($6)🤤就係細個飲開個陣味😽

麻辣雙拼💰75:

(非專業,完全跟據個人口味☺)
食物:8/10
環境:8/10
服務:8/10
人均消費:$50
———————————————
▪店舖名稱:拾味正宗刀削麵館 (歌賦街) (中環)
▪店舖地址:
🔸 中環歌賦街43號地舖
-----------------------
今日中午喺歌賦街揾野食,見到拾味正宗刀削麵館,被門面招牌的「 正宗」和「即叫即削」吸引了進去。朋友點了泡椒鳳爪刀削麵$58配凍檸茶+$8,鳳爪和麵的份量都很多,分開上, 鳳爪有蒜香,少少辣,十分爽口。我點了素食冷刀削麵$65,配熱咖啡+$6,冷刀削麵咬落清涼,口感彈牙,麵條大小粗幼削得均勻,配料有青瓜絲、木耳、粟米粒和黃金芝麻醬,份量大,夠曬飽肚。除了主打的刀削麵外, 亦有多款滋味小食可供選擇, 我們點了花雕醉雞$65,酒味有點太濃, 覺得有些苦,但雞肉算滑。總結來說,這家小店的價錢合理,味道正常,地方不大,但環境算舒服,服務幾也好,中間位置有一部大電視播放著刀削麵的過程,不錯。

泡椒鳳爪刀削麵

分開上,
泡椒鳳爪刀削麵

鳳爪有蒜香,少少辣,十分爽口。

我點了素食冷刀削麵$65,

酒味有點太濃, 覺得有些苦,但雞肉算滑。

服務幾也好,中間位置有一部大電視播放著刀削麵的過程,不錯。
凍檸檬茶,熱咖啡
2021-11-01
2021-11-02 29 瀏覽
喺上環見客前想同同事食個快閃lunch, 喺九如坊附近揾食。秋涼喉嚨乾乾地食個熱湯啱哂,行到歌賦街嘅拾味正宗刀削麵館勁吸引,啱哂我地想快靚正!入到門口好多外賣🥡等緊,好彩店員話堂食都好快唔駛點等!餐牌主打當然係刀削麵,套餐價錢大約 45-60蚊! 加飲品都係 6-10蚊!中上環呢個價錢簡直係超值!上海雲吞刀削麵 $45 全部刀削麵即叫即整,傳統嘅上海雲吞睇個外型就知皮夠薄、餡夠靚,咬落去啖啖鮮肉同菜好香口,主角刀削麵非常煙韌又好掛湯!湯頭唔算太濃味道適中,一啖麵一啖湯好暖胃!麵嘅份量仲好足!推介! 東坡肉加肥牛熱拌刀削麵 $70  超強嘅東坡肉,肉味香濃而且忟到好軟嫩~一咬就散非常入味!肥瘦均勻仲有兩大件!跟餐加$10加左肥牛,份量好足,配搭埋自家製嘅四川担担醬更惹味!配埋煙韌彈牙嘅刀削麵食真係超夾!辣醬嘅辣度啱啱好,刀削麵撈埋醬一齊食完全唔乾!唔錯! 小食:涼伴海蜇 $40 清新爽口嘅小食!必點!

上海雲吞刀削麵 $45

東坡肉加肥牛熱拌刀削麵 $70

小食:涼伴海蜇 $40 清新爽口嘅小食!必點!
  • 上海雲吞刀削麵
  • 東坡肉熱拌刀削麵
  • 涼伴海蜇
2021-10-31 42 瀏覽
地址:中環歌賦街43號地舖推薦度(10👍🏻滿):7👍🏻滴汗度(10😅滿):不適用衞生(10⭐️滿):7⭐️環境(10⭐️滿):7⭐️賣相(10⭐️滿):7⭐️味道(10⭐️滿):7⭐️價錢(10⭐️滿):7⭐️服務(10⭐️滿):8⭐️地點(10⭐️滿):6⭐️呢間餐廳名唔近地鐵站,要行上條樓梯先至去到喎!食飯前要先做運動。😂好彩今次有同事幫手去拎,因為我行得太慢,體力有限😅。用網上外賣平台外賣自取Apps去買,有七五折。花雕雞刀削麵(原價$70 ,折實$52.5)花雕雞好入味,緊身亦都好滑,佢本身有刀削麵米線同年糕揀,我揀咗刀削麵試吓,我只可以話刀削麵唔係好適合我食,下次會揀返米線,因為原來刀削麵係好似類似粉皮嘅質地我本身自己個人唔係好鍾意食。而且佢份量真係好足,我一個人一定食唔晒。啲面同湯會分隔開,嚟到都唔會好淋。值得一提嘅係,佢個湯頭好好味,唔會話好咸,但又好香濃。PS:同事叫咗麻辣雞絲,佢哋話味道好好。👍🏻
[拾味正宗刀削麵館 (歌賦街) (中環)]

味道(10⭐️滿):7⭐️
價錢(10⭐️滿):7⭐️
服務(10⭐️滿):8⭐️
地點(10⭐️滿):6⭐️

用網上外賣平台外賣自取Apps去買,有七五折。

花雕雞刀削麵(原價$70 ,折實$52.5)
而且佢份量真係好足,我一個人一定食唔晒。

PS:同事叫咗麻辣雞絲,佢哋話味道好好。👍🏻

2021-10-30 36 瀏覽
見ig好多人食呢間刀削麵,今日咁啱經開上環,諗住平平哋食個麵,就過咗嚟,mtr出咗行6分鐘就到,中途會經過樓梯成間都係以刀削麵為主,我揀咗熱食湯麵,佢都有拌麵或其他款式口水雞、菜餃 刀削麵$58+$10有雞脾,雞都好滑,係凍食嘅,都唔錯菜餃係人手包嘅,有誠意,都大粒麻辣豬扒、牛展 刀削麵$55+$10牛展好淋,辣汁辣度啱啱好👍🏻豬扒唔會好鞋,刀削麵都唔會太淋💰$150/2ppl⭐️4星/5星🈵分

成間都係以刀削麵為主,我揀咗熱食湯麵,佢都有拌麵或其他款式

口水雞、菜餃 刀削麵$58+$10
有雞脾,雞都好滑,係凍食嘅,都唔錯
菜餃係人手包嘅,有誠意,都大粒

麻辣豬扒、牛展 刀削麵$55+$10
牛展好淋,辣汁辣度啱啱好👍🏻豬扒唔會好鞋,刀削麵都唔會太淋

💰$150/2ppl
⭐️4星/5星🈵分
2021-10-27
2021-10-30 46 瀏覽
素食春卷熱湯刀削麵 • HKD$58叫左多湯少麵,然後真係好大兜湯🤣麵條粗幼長短不一,係人手製刀削麵無誤👍🏽麵條口感少許煙韌😄湯底第一啖有啲淡,但愈食會愈有牛腩味,食完唔口渴~春卷脆卜卜同埋都幾多,啱啱好可以一啖餸一啖麵咁食晒😇熱薑母茶 • 跟餐+HKD$8呢個幾有驚喜,係用左鮮薑絲去沖,而唔係用即沖顆粒🤩甜度啱啱好,飲完個人係勁暖🥰要留意返餐廳採用電子落單,如果電話網絡收得唔太好落唔到單,可以叫侍應幫手~同埋午餐時間都幾多人架,所以要預返時間等呀!
素食春卷熱湯刀削麵 • HKD$58
叫左多湯少麵,然後真係好大兜湯🤣
麵條粗幼長短不一,係人手製刀削麵無誤👍🏽
麵條口感少許煙韌😄
熱湯刀削麵

湯底第一啖有啲淡,但愈食會愈有牛腩味,食完唔口渴~
春卷脆卜卜同埋都幾多,啱啱好可以一啖餸一啖麵咁食晒😇
素食春卷熱湯刀削麵

熱薑母茶 • 跟餐+HKD$8
呢個幾有驚喜,係用左鮮薑絲去沖,而唔係用即沖顆粒🤩
甜度啱啱好,飲完個人係勁暖🥰

同埋午餐時間都幾多人架,所以要預返時間等呀!
2021-10-18
熱湯刀削麵
素食春卷熱湯刀削麵
2021-10-29 49 瀏覽
連續食左兩日, 又一推介俾大家 ~位於歌賦街"拾味正宗刀削麵館. 佢既麻辣系列, 味道恰道好處, 初初食落去唔覺好辣, 但後勁淩勵! 而家美食平台外賣自取滿100, 即75折!!岑日我就食左佢既麻辣豬扒菜飯, ok la ! 60分; 因為佢所謂既麻辣係放D麻辣醬在豬扒上. 我以為係成件煮, 所以麻辣味係唔夠既! 同埋飯的份量唔太多, 男仕朋友呢點可能要注意今日我就食左佢的刀削麵. 我點左口水鷄絲, 味道very good! 因為佢真係將D鷄浸左落麻辣到入味, 所以D鷄係好入味! 刀削麵份量好充足, 我覺得有點多, 如果係女仕門可以選擇叫一個麵加多個餸, 兩份食巳經好夠! 但始終自己對刀削麵唔太喜歡, 那種質感與厚度! 不過鐘意食刀削麵的朋友不仿一試! 唔喜歡的朋友, 亦有米線, 年糕等可供選擇整體來說, 係好食的! lunch 不失為大家一個好選擇價錢:⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️位置:⭐️⭐️⭐️推薦: ⭐️⭐️⭐️⭐️CP: ⭐️⭐️⭐️⭐️拾味正宗刀削麵館 中環歌賦街43號地舖電話: 2505 6633#撐💛💛💛
連續食左兩日, 又一推介俾大家 ~

因為佢真係將D鷄浸左落麻辣到入味, 所以D鷄係好入味!

整體來說, 係好食的! lunch 不失為大家一個好選擇
價錢:⭐️⭐️

電話: 2505 6633

#撐💛💛💛
2021-10-29
2021-10-27 20 瀏覽
極度惡劣嘅舖頭一入去冇人招呼,冇staff講嘢,我哋自己搵位坐,好啦,叫嘢食又係用qr code 自己落,都冇咩問題但0招呼0服務,waiter 拿嘢食嚟就咁放低就算,冇講任何野,多謝唔該又冇我哋開櫃桶拿筷子,櫃桶有啲唔乾淨嘅感覺所以我叫咗2杯熱水 浸吓啲筷子,拿起筷子就食啦!唔知點解手指有啲油,以為掂到碗邊啦,最後發現係筷子頭油冧冧囉!好油!百思不得其解係咪冇洗過呢,我望下杯水,都係有油咁嘅!望埋呢一杯冇浸過筷子嘅水杯,都係好油!即係佢個杯都係油架啦!真係好嘔心!唔明點解呢間野會有人幫襯員工極度無禮貌,幾個人 都冇一個人有任何反應!又唔抺枱,講返先,我地一入去、有幾枱食完嘅碗都係未收走架!見佢收走咗又唔抺枱!衛生問題極度惡劣!佢哋啲衫都係好污糟!好似冇洗咁!好離奇!大家千其唔好去食!
極度惡劣嘅舖頭

我哋開櫃桶拿筷子,櫃桶有啲唔乾淨嘅感覺
所以我叫咗2杯熱水 浸吓啲筷子,拿起筷子就食啦!

2021-10-25 44 瀏覽
自己原本都好鍾意食刀削麵,覺得啲麵通常都會比較煙銀同埋有咬口感🥰今次上到中環歌賦街搵多一間主打即叫即整嘅刀削麵店❤️佢哋嘅面真係非常煙韌,而且掛汁能力都好高!今次叫咗一個湯麵一個冷拌麵🙆🏻‍♀️麻辣豬手刀削麵 $55叫左麻辣分開上,佢哋嘅刀削麵大小適中,吾係好闊身個款,不過真係好有咬口,感到係煙煙韌韌的👍🏻個湯底都吾會好重口精🙆🏻‍♀️自己再加小小麻辣就好惹味,佢哋豬手都會分開上,滿滿嘅骨膠原❤️‍🔥消暑冷刀配手絲雞 $65冷拌麵係比較特別,五款入面揀左依個消暑冷刀拌麵,麵原本就有青瓜絲、粟米粒同埋黃金芝麻醬撈埋一齊🙆🏻‍♀️配左手撕雞做餸🥰都係好適合做拌麵的!紅油炒手 $42 食刀削麵點少得食小食,今次都試咗佢哋嘅紅油抄手,一疊六隻每一隻都好大粒,佢嘅麻辣同我啲麻辣刀削麵嘅麻辣有唔同嘅味道👍🏻👍🏻最頂頭佢仲放咗啲花生碎,令到更加有口感豐富左❤️‍🔥

麻辣豬手刀削麵 $55

消暑冷刀配手絲雞 $65

紅油炒手 $42
2021-10-22 54 瀏覽
Pork jowl and sliced chicken hot-mixed sliced noodles 🍗🍖🍝豬頸肉、手撕雞熱伴刀削麵 $76豬頸肉煎到非常香脆,肥瘦適中勁吸引,同埋刀削麵一齊食真係好夾呀,可惜偏辣嘅辣醬同面撈埋一齊冇分開上有啲遜色🌶,至於手撕雞伴青瓜絲嘅醬汁主要係麻醬🥒,味道唔會太咸調校得啱啱好,手做刀削麵仲超級煙銀,整體來講唔錯Crushed garlic beef and Shanghai Wonton sliced noodles 🥩🧄 🍜蒜泥牛展、上海雲吞刀削麵 $74蒜泥牛展係店員推介俾我哋嘅,濃郁又切到薄薄地嘅牛展切片配埋面頭一大堆嘅蒜蓉冇得輸👍🏻,而上海雲吞嘅餡料蔬菜🥬嘅比例較多,啱晒一眾愛健康人士,連埋湯一齊食刀削麵又係另一種風味
豬頸肉、手撕雞熱伴刀削麵 $76

蒜泥牛展、上海雲吞刀削麵 $74