2025-06-02 299 瀏覽
嘩, 探魚原來開咗嚟香港今日終於有機會試香港版嘅探魚,味道絕對唔俾深圳輸蝕,麻麻辣辣嘅調味料一樣咁濃郁豐富!首先你可以揀食邊一款嘅魚,然後揀口味,最後揀埋配菜。今日試左鮮青椒爽麻味淮王烤魚!條魚本身好新鮮,好爽滑,好鮮甜,超正,配埋大量嘅爽麻青椒,真係食得好過癮!份量亦都好大,兩個人share一條真係好足夠。另外我哋叫咗啲配菜蔬菜同埋寬粉配上麻辣汁真係非常惹味。重點係呢度都有深圳分店嘅無限探索,每人只需要加$9就可以無限食冰粉,解辣一流,真係食得好滿足。
首先你可以揀食邊一款嘅魚,然後揀口味,最後揀埋配菜。
2025-05-26 264 瀏覽
午餐一人餐烤魚鍋非常抵食!配有半邊魚之外,還有百葉和招牌豆腐。午餐免費贈送自助冰粉吧。「鮮青椒爽麻味烤魚」絕對是味蕾的驚喜!青椒的鮮辣與花椒的麻香完美融合,魚肉細嫩入味,搭配百葉和招牌豆腐,吸飽湯汁後更顯鮮美,一口下去,麻而不燥,辣得過癮。「香辣味烤魚」則是經典之選,辣度適中,香氣濃郁,魚皮烤得微焦,肉質依然滑嫩,搭配炸得酥脆的「嘭嘭小酥肉」和「爆汁炸雞」,層次感十足。而「醬香味烤魚」適合不嗜辣者,醬香醇厚,鹹鮮回甘,尤其適合拌飯。小食籃裡的「脆脆山藥片」和「椒鹽金針菇」增添酥脆口感,配上免費的自助冰粉,清甜解膩,為這頓烤魚大餐畫上完美句點。整體而言,味道豐富,性價比高,值得一試!

2025-05-25 205 瀏覽
之前喺深圳都試過探魚,質素幾好,見到而家香港都有,仲有午餐set,我哋叫咗兩個set,條魚都唔細,包飯,仲包自助冰粉任食,真係平平哋都可以食到烤魚,唔錯!鮮青椒爽麻烤魚一人餐我地揀左少麻少辣,味道啱啱好,入面魚肉新鮮,好多配料,特別鐘意豆皮,好索汁麻辣燙烤魚一人餐呢個就辣好多,而且冇得揀小辣,我哋覺得好過癮,如果鍾意食辣嘅朋友好適合另外試咗幾款小食一把羊肉串真心唔錯,羊肉好濃味,佢有個爐仔keep住暖住啲羊肉,食到最尾都仲好好味雞絲拌麵醬汁清爽,好味!最後食咗幾碗冰粉,好多配料可以揀,非常解辣,可以任食真係超開心!

鮮青椒爽麻烤魚一人餐

麻辣燙烤魚一人餐

另外試咗幾款小食

雞絲拌麵醬汁清爽,好味!

2025-05-15 293 瀏覽
名不虛傳既人氣烤魚專賣店一早已經知道佢係內地相當出名,等到黎香港開店就走去試下。去到正值下午茶時間 ,唔算超級肚餓所以叫左佢最近做緊promote既午市限定一人套餐,另外見到好多款小食都好吸引,所以叫咗三個小食,兩個人一人一個午市套餐,另加一樽特大提子特飲先講講食物味道,烤魚相當嫩滑,基本上無乜刺,而且煮得好入味,用小火爐熱住,食到最尾都仲係熱辣辣,而且煲裡面本身就有小小配料,包括豆皮娃娃菜,份量亦都好足。鍾意食辣既朋友可以試下香辣味,超多辣椒,辣度比較勁,食到一半已經出曬汗,好過癮!如果唔食得既朋友就可以試下蒜香味烤魚,蒜味超重而且條魚本身已經煎香,魚皮係脆脆地既,好好食。至於幾款小食全部都好正,魚皮有啲辣,但係涼拌之後好爽脆,一碟都唔夠食。我個人最鍾意孜然土豆仔,外皮好似炸過一樣脆卜卜,一口一粒不知不覺間好快食晒!非常推薦大家去試下呢間烤魚
名不虛傳既人氣烤魚專賣店
澎澎小酥肉(小份)
金銀蒜香味烤魚一人餐
脆爽魚皮
孜然甜辣土豆仔
絕絕紫囂張巨峰葡萄桶
2025-05-14
$245.5 (下午茶)
澎澎小酥肉(小份)
金銀蒜香味烤魚一人餐
脆爽魚皮
孜然甜辣土豆仔
絕絕紫囂張巨峰葡萄桶
  • 嘭嘭小酥肉
  • 金銀蒜香味烤魚
  • 香辣味烤魚
2025-04-29 174 瀏覽
沙田新城市廣場是吃喝玩樂和購物熱點, 各地美食倶備, 這間烤魚店主打烤寧波魚, 午市限定一人餐有多款口味選擇, 有白飯及可享用甜品區。酸菜味烤魚一人餐酸菜味酸辣好醒胃, 寧波魚魚肉甜滑肥美, 魚皮烤得焦香, 腐皮幼滑有韌度, 豆腐幼滑有豆香, 原窩熱上保持温度。香辣味烤魚一人餐香辣味辣度十足, 更有麻辣後勁, 相當惹味, 令人精神為之一振。配以冰凍可口可樂, 正好中和烤魚辣度。土豆泥烤雞 烤雞好香脆, 熱辣辣肉汁豐富, 調味適度, 外皮鋪满芝麻, 吃起來更加香口。蒜泥青瓜 青瓜新鮮爽脆, 蒜泥醬汁甜香, 拌匀來吃, 口感清新。香烤花菜 花菜烤得好脆口, 少許油分, 清爽又不會有油腻感。
沙田新城市廣場是吃喝玩樂和購物熱點, 各地美食倶備,

酸菜味烤魚一人餐

香辣味烤魚一人餐
配以冰凍可口可樂, 正好中和烤魚辣度。

土豆泥烤雞

蒜泥青瓜
青瓜新鮮爽脆, 蒜泥醬汁甜香, 拌匀來吃, 口感清新。

香烤花菜
花菜烤得好脆口, 少許油分, 清爽又不會有油腻感。
2025-04-13 237 瀏覽
不可以成日過深圳搵好野食嘅你唔知會唔會好似我咁,時不時會係香港搵有冇分店。呢間「探魚」就係其中之一。佢係沙田都開左間分店,點可以唔黎試下呢。今日趁放假就過黎食個午餐,而且係一個人!冇錯,一個人都可以食到烤魚,而且仲價錢好抵果只。現時佢推出左好幾款「午市限定一人餐」,套餐$98就有烤魚食,好高CP值啊!今次試左「香辣味烤魚一人餐」,套餐包埋無限冰粉,你上深圳食果啲通通都有埋!98蚊上枱一樣一大盤,超驚喜!原本以為係得少少肉,估唔到係成一條原整嘅魚係度,魚肉新鮮嫩滑,而且配料十足,好多菜,仲有埋豆腐同豆皮。另外仲加左少少錢試埋兩款小食「爆漿鴛鴦滋粑」細細份,即煎即上,甜甜地又幾好味喔。「彭彭小酥肉」係細份左啲,但都唔錯。

2025-04-03 460 瀏覽
探魚終於喺香港開分店。我係探魚嘅忠實嘅fans 好耐之前就喺大陸食過。自此之後,每次去大陸都會食。因為佢嘅魚肉嫩滑冇骨。而且而家有自助甜品櫃更加正。記得以前喺大陸好早期嘅時候淨係可以散叫甜品。而且價格抵食。酸菜味烤魚一人餐搭配白飯同埋新鮮蔬菜,味道酸酸辣辣,魚肉吸收咗酸菜嘅鮮味,呢個一人餐嘅份量其實都算幾多。金銀蒜香味凌波魚烤魚蒜香味濃郁,魚肉依然保持住嫩滑嘅口感,皮仲帶有一絲微脆,魚腩部份啲肉好肥美。爆漿鴛鴦滋粑外脆內軟,咬落去即刻流出濃濃嘅紅糖漿。甜味剛好,不會太膩。

酸菜味烤魚一人餐

金銀蒜香味凌波魚烤魚

爆漿鴛鴦滋粑
外脆內軟,咬落去即刻流出濃濃嘅紅糖漿。甜味剛好,不會太膩。

2025-04-03 362 瀏覽
今日約咗屋企人去沙田買電器,見到對面間探魚,咁耐冇食,好掛住個酸菜魚,入去食!我哋點咗兩個餐之後,就出邊任添冰粉,不同配搭:小編最鍾意落完沙冰、冰粉,就加椰汁,桃膠,真係超冰爽又香甜😗酸菜味烤魚一人餐$98+爆漿鴛鴦滋粑$28:有酸菜、腐皮、豆腐、娃娃菜,呢個湯底唔係好辣,適合唔係好食得辣嘅人食,酸菜融入湯底同埋啲魚裏面,啲魚骨無骨又滑,加埋浸入湯底嘅配菜,真係Perfect😍糍粑外脆內軟,芝麻爆漿,似年糕,但係唔甜,好食! 😎鮮青椒爽麻味烤魚一人餐$98+澎澎小酥肉$28:有腐皮、娃娃菜、豆腐、好大條魚、洋蔥、花椒,條魚好滑,冇咩骨,越滾得來越有味添,朔晒啲青椒麻辣,好有風味,越食越開胃! 😙小酥肉: 小蘇肉炸得好香脆,都是細細塊的,所以唔會好漏,這個小食份量剛剛好!😛一把滿足魷魚鬚$58:魷魚鬚勁香喎,調味粉唔多,但係好煙靭,我哋食完都仲想叫添🤣脆爽魚皮$48: 魚皮偏酸、但係煙煙韌韌好爽口,切得好薄,配合啲蔬菜,亦都好開胃!😋低糖黑豆漿$19 :好香黑豆味,果然是低糖,不甜👍🏼低糖紫米豆漿$19 : 這個都不甜,飲到有紫米味,這配搭都好飲!👍🏼📍 探魚烤魚 (沙田)沙田沙田正街1

酸菜味烤魚一人餐$98+爆漿鴛鴦滋粑$28:

糍粑外脆內軟,芝麻爆漿,似年糕,但係唔甜,好食! 😎
鮮青椒爽麻味烤魚一人餐$98+澎澎小酥肉$28:

低糖黑豆漿$19 :好香黑豆味,果然是低糖,不甜👍🏼

📍 探魚烤魚 (沙田)
沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期6樓626號舖
2025-03-27
2025-03-17 527 瀏覽
探魚係香港開咗都帶一段時間😆,回想起初初開始北上嘅時候,探魚絕對係我收藏餐廳之一😋😋。隨住內地餐飲業競爭白熱化之後,而家北上基本上都唔會再揀佢。適逢今日約左係沙田有d事務要處理。又見未夠鐘,而探魚又推出左一人午市套餐🍱🍱。所以決定試試佢。酸菜味烤魚一人套餐,套餐份量適中,適合獨自享用或與朋友分享😆😆。烤魚外皮酥脆😋,魚肉鮮嫩,搭配酸菜湯底,酸辣開胃。套餐還包括米飯🍚、飲品🥤和小吃👍,整體性價比高。魚肉鮮嫩,無腥味,烤製得恰到好處。酸辣適中,開胃解膩,與烤魚搭配相得益彰。價格合理,包含米飯、飲品和小吃。脆爽魚皮,脆爽魚皮係一道令人驚喜嘅小食。魚皮口感香脆,搭配特製嘅調味粉,鹹香可口,令人回味無窮。低糖黑豆漿相比傳統豆漿,糖分含量更低,更適合控制糖分攝入的人群。豆漿質地細膩,口感順滑,容易入口。

2025-02-27 630 瀏覽
一個人想食烤魚.怕太大盆食唔哂?最近見到探魚有🔥午市限定一人餐仲可以追加小食同飲品我地揀咗兩款唔同湯底✨金銀蒜香味烤魚湯底加入大量蒜...非常香口✨鮮青椒爽麻味烤魚魚肉無骨啖啖肉.口感嫩滑鍾意麻味嘅辣香.一定要試✨海陸空把把燒天團串燒放在明火熱爐上暖笠笠有溫度另外揀咗幾款小食都好正▫️土豆泥烤雞外皮金黃香脆. 沾上辣粉更惹味配上幼滑薯蓉.好Creamy▫️孜然甜辣土豆仔薯仔粒外層香脆.味道甜甜辣辣食到停唔到口
一個人想食烤魚.怕太大盆食唔哂?

最近見到探魚有🔥午市限定一人餐

食到停唔到口
2025-02-27
午餐
2025-02-19 637 瀏覽
琴日帶星朗去沙田恐龍公園玩!喺附近食埋晚餐先返屋企。估唔到沙田都有探魚食,唔使返大陸,亦唔使長途跋涉都可以食到啦!好鍾意佢哋嘅燒烤同埋烤魚都好出色,念念不忘~一入到去裝修港式風格!令人印象深刻-橙色嘅霓虹燈佈滿成個氛圍!座位闊落舒適,有QR code落單非常方便,職員有禮貌推介招牌餐單!美食⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🩵海陸空把把燒天團總共有12串串燒包括魷魚須*4牛肋條*4掌中寶*4,性價比好高呀魷魚🦑爽口彈牙,牛肋條牛香好重啖啖肉!掌中寶系雞軟骨爽口好好食😋🩵黃金組合黃金組合會有娃娃菜、金菇、薯仔、海帶,會預先放喺烤魚裏面一齊熟!吸晒烤魚嘅湯底!好惹味啊~🩵靁張冰桔桶一上到枱比嘅份量嚇親!完全可以四個人一齊飲~打卡一流!飲品唔會太甜,酸酸甜甜好開胃🤤🩵鮮青椒爽麻味烤魚我哋揀咗凌波魚小麻小辣,肉質鮮嫩冇小骨,啱晒小朋友食,辣度唔會蓋過肉質嘅鮮味!本身已經有豆花配菜,寧波魚上面滿滿嘅青椒超足料~香辣麻麻地好過癮!果然係推薦菜式啊~📍探魚新界沙田區沙田新城市廣場1期6樓626室

美食⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🩵海陸空把把燒天團
🩵黃金組合
🩵靁張冰桔桶
🩵鮮青椒爽麻味烤魚

📍探魚
新界沙田區沙田新城市廣場1期6樓626室
2025-02-11 586 瀏覽
.今日去沙田做嘢🙃同朋友去咗食lunch😌探魚之前成日返深圳都食佢👐🏻非常受歡迎的烤魚餐廳,而家擴展到香港既地區都有喇‼️當然要去食啦🙆🏻‍♀️最鍾意佢哋嘅自選冰粉💁🏻‍♀️最好味😌仲食咗兩碗添🤣環境同服務探魚的店面設計通常具有現代感👍🏻服務 generally 良好‼️酸菜烤寧波魚🐠配料 烤魚常搭配金菇、豆腐等配料,以吸收湯汁,增加風味🙃湯底味道濃郁🍲麻辣鮮香‼️魚肉嫩滑,少骨💁🏻‍♀️麻辣涼拌魚皮🐠麻辣涼拌魚皮爽口彈牙,涼拌菜好入味,酸酸辣辣,好醒胃冰粉😌無限量供應,可自由搭配‼️總共食咗兩碗超好食最鍾意食麻糬珍珠一啲煙靭彈牙📍探魚烤魚 (沙田)沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期6樓626號舖

酸菜烤寧波魚🐠
魚肉嫩滑,少骨💁🏻‍♀️

麻辣涼拌魚皮🐠
麻辣涼拌魚皮爽口彈牙,涼拌菜好入味,酸酸辣辣,好醒胃

冰粉😌

📍探魚烤魚 (沙田)
沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期6樓626號舖
2025-02-11 499 瀏覽
第二次到探魚TANYU主要試「番茄烤魚」(微辣)。這次點了淩波魚,特別的是它去除了所有的小骨,入口啖啖魚肉,加上魚腩位置的魚油份外香滑,對於我喜歡吃魚又怕骨這款魚太好了!番茄醬的微辣與淩波魚肉質搭配得好好,帶來一種酸中帶甜,微辣的美妙口感,而且熱鍋保持熱度令魚不會腥硬啊!每次我必點「探魚鮮豆花」。豆花的細軟口感與鮮嫩的魚肉相得益彰,豆花的口感柔滑綿密,入口即化,散發出清香扑鼻的豆香味道。不似平日可吃到的那種。以$9蚊任食的冰粉作為回本之作,通常一入座先吃一碗打開胃口先。冰粉配料豐富多樣,如桃膠、白珍珠、黑糖麻糬、爆珠、山楂片、葡萄乾等,再灑上椰汁、桂花蜜或紅糖,讓甜品擁有豐富的口感和味道。

2025-01-25 751 瀏覽
最近我去咗一間來自內地嘅烤魚餐廳,聽講好多人推介,但食落去真係有啲失望。可能係我唔習慣,烤魚食落去真係好油,味道又重,食完之後覺得好腻,應該都唔會再返轉頭。唯一值得稱讚嘅就係佢哋嘅任食冰粉,真係幾好食!冰粉滑滑地,加埋啲糖水同果料,清新又消暑,係一個好嘅解暑甜品,食完都幾滿足。不過,除咗冰粉之外,其他菜式就真係唔敢恭維。再講講佢哋嘅串燒,對我嚟講真係災難。可能係因為我唔慣內地版嘅串燒,肉質好細,味道又好咸,根本無咩肉味。食嘅時候,口感完全唔夠,令我有啲失望。串燒本身應該係享受,但食完之後只想飲水。整體嚟講,呢間烤魚餐廳有啲菜式可能適合內地朋友,但對我嚟講就真係唔合口味。如果你鍾意重口味同油膩嘅食物,可能值得一試,但如果你偏愛清淡啲嘅話,可能要考慮下其他地方。

2025-01-02 919 瀏覽
來沙田新城市廣場想吃個9️⃣8️⃣午市一人日月光蕃茄烤凌波魚🐟微辣餐,但是居然還未推出,只好小鍋變大鍋了,把午餐晚餐都吃上哈哈日月光蕃茄烤凌波魚🐟微辣餐真是不喜辣的福音,滿滿的蕃茄片+純正番茄濃湯 ,酸甜微微辣,鮮嫩的魚肉配上濃郁的番茄,大大條的凌波魚沒有骨刺,大啖啖吃都不怕有刺,非常惹味。芥味海茸第一次吃海茸,外形有點像卷卷的海帶,查了一下原來它是天然野生的深海植物,含海藻膠原蛋白、鐵、鈣、鉀等。吃起來口感很爽脆,像筍與海蜇之間,探魚用了自家秘制醬調拌,帶點微微辣。很開胃🍡爆漿鴛鴦糍粑黑芝麻和白糯米的甜香搭配,淋上紅糖汁,軟糯香甜😋😋😋😋😋🍧冰粉只要9️⃣🪙冰粉可以配料自由搭配沙棘原汁很濃縮,酸酸甜甜的很好喝

日月光蕃茄烤凌波魚🐟微辣餐

芥味海茸

🍡爆漿鴛鴦糍粑
黑芝麻和白糯米的甜香搭配,淋上紅糖汁,軟糯香甜😋😋😋😋😋

🍧冰粉
只要9️⃣🪙冰粉可以配料自由搭配

沙棘原汁
很濃縮,酸酸甜甜的很好喝