2024-09-23 1614 瀏覽
難得終於約到朋友聚舊, 見大家都會經過屯馬線, 就揀咗一間喺荃灣西站附近 荃灣廣場 入面嘅泰國菜試下🐰🐰🐰👉🏻泰式串燒 (沙嗲豬肉串、炭燒雞肉串) 呢兩款串燒好有泰國風味。泰式沙嗲豬肉串嘅醬汁香濃,帶啲微辣,肉完全吸收咗醬汁嘅味道。至於炭燒雞肉串外層微焦,炭燒嘅香氣好吸引,配埋啲花生醬,好夾。👉🏻手打月亮炸蝦餅 (6件) 手打炸蝦餅外脆內軟,蝦肉食得出好彈牙煙韌,厚度好夠,食落去有種滿足嘅蝦肉鮮味。可以加啲泰式甜辣醬,增添嗜辣感覺。伴碟仲有啲迷你泰式蝦片,每一啖都好過癮。👉🏻和牛船麵金邊粉 因為唔想食得太辣太重口味或者太油膩, 所以揀咗船麵🐰呢碗和牛船麵,和牛肉質滑嫩,脂肪分佈得剛剛好,食落去口感豐富,而且份量都幾多。湯底清甜唔會太鹹,配上彈牙嘅麵條,整體味道均衡,唔會過於油膩。因為用上和牛,令到成個船麵多咗一份高級感🐰👍🏻 仲有啲菜同埋肉丸,幾惹味🐰🐰🐰👉🏻大蝦菠蘿海鮮炒飯 大蝦菠蘿海鮮炒飯嘅精髓 當然係佢嘅肉鬆topping, 、仲有提子乾同埋燒菠蘿、 好睇又好食🐰🐰🐰👉🏻芒果糯米飯雪糕估唔到芒果糯米飯雪糕 有兩球芒果雪糕 咁多🐰❤️ 同朋友share 啱啱好❤️👉🏻元祖泰奶茶 少甜

👉🏻泰式串燒 (沙嗲豬肉串、炭燒雞肉串)

👉🏻手打月亮炸蝦餅 (6件)

👉🏻和牛船麵金邊粉

👉🏻大蝦菠蘿海鮮炒飯

👉🏻芒果糯米飯雪糕

👉🏻元祖泰奶茶 少甜
平時啲泰式奶茶都係冇得揀甜度大部分都非常之甜 呢度嘅泰式奶茶好處就係可以揀甜度 仲可以揀熱飲👍🏻
  • 大蝦菠蘿海鮮炒飯
Initally I wanted to try another restaurant but the restaurant was down on staff and had to close a few hours so I chose this restaurant as I was attracted by their shaved ice display.The dishes including the dessert was quite large so we only ordered 3 dishes for 2 people.The larb moo was quite close to the traditonal flavor where there was more lime juice than usual. This was even more suitable for the hot humid weather in Hong Kong. Moreover, despite they have given us so much vegetables, the
1955 瀏覽
2038 瀏覽
1951 瀏覽

The larb moo was quite close to the traditonal flavor where there was more lime juice than usual. This was even more suitable for the hot humid weather in Hong Kong. Moreover, despite they have given us so much vegetables, there was still plenty of meat left so this dish definitely great in terms of flavors and price.
Larb Moo
The fried rice, though tasted fine, but was not as impressionable as the larb moo nor dessert.
Bangkok Fried Rice with Crab and Crab Roe
Their shaved ice was definitely iconic. Not only was it large, there was plenty of condiments on it. Most important of all, the flavor was well controlled and it wasn't too sweet even if you finish the whole thing.
Thai-tea Shaved Ice Dessert Boat
Would love to come back to try their other dishes.
2024-09-08
Larb Moo
2024-12-10 0 瀏覽
✨前排食過荃灣呢間泰國料理,覺得食物質素、餐廳環境唔錯,價錢合理,今晚又同好朋友嚟試其他菜式😋 ✨蟹肉魚子醬脆筒沙律$108:🥗 好有驚喜嘅一道開胃菜,可以食到鹹、甜、酸、辣😋脆筒甜甜地,上面裝滿飽滿既蟹肉絲,蟹肉上面鋪咗咸咸地既魚子醬,蟹肉下面就係泰式沙律嘅酸辣汁,仲有一片金泊點綴,真係色、香、味俱全。✨曼谷蟹肉蟹黃炒飯$128🍚 有蟹籽、蟹肉🦀、蟹黃、蛋炒成嘅飯,份量好大碟。蟹肉好飽滿,加埋蛋同蔥花炒,有多重口感。食落每一啖飯口入邊都掛滿蟹肉,趁熱食真係香噴噴,好滋味😋 ✨摩登手工去骨海南雞$78:叫咗例牌,份量都唔少,但今次雞胸肉比較多件,點埋三個醬汁都幾好味。✨D24 樂園$98 🥪🍨 如果係榴槤控真係要必叫呢個吐司,吐司又厚又大件,仲可以拉絲添,上面有cream、一粒榴槤炸彈、仲有一球榴槤味嘅雪糕同榴槤醬,真係好正啊😋 ✨野飲叫左熱柚子蜜同凍斑斕生椰乳☕️🍹飲品都可以揀甜度、多冰、少冰同走冰,班蘭生椰乳有淡淡的班蘭味同椰子味,好特別👍🏼✨睇餐牌仲有好多想食既菜式,又要搵機會再嚟喇

✨蟹肉魚子醬脆筒沙律$108:🥗

✨摩登手工去骨海南雞$78:

✨D24 樂園$98 🥪🍨

✨野飲叫左熱柚子蜜同凍斑斕生椰乳☕️🍹

✨睇餐牌仲有好多想食既菜式,又要搵機會再嚟喇。
2024-11-26
慶祝紀念
生日
2024-11-29 264 瀏覽
想吃泰菜選了這間摩登堂,門面像一間餅店,食物櫃展示了很多不同造型的甜品款式。餐廳環境闊落,木地板,天花上垂掛著一些綠色植物,休閒式佈置,座位多,又有卡位,坐得舒服。看餐牌泰菜的選擇並不太多,有一款季節限定2人餐以匯豐卡結賬可享85折優惠比較化算。套餐有頭盤、湯、主菜和飲品。頭盤:泰至尊拼盤,蝦餅炸得香口,香烤豬頸肉烤得焦香,肉質爽。沙嗲串燒的肉串上佈滿沙嗲醬,充滿香味,但肉質較為結實不夠嫩滑。湯:椰子香茅奶油海鮮湯,湯的色澤是奶白,夠熱,有椰香味,湯料有蝦、小蕃茄和草菇,不過湯底喝起來未夠濃郁。主菜,原本選了海鹽烤焗海爐魚,後來店員告知魚賣完,改要星洲咖,蟹有兩隻,沉浸在黃澄澄的咖哩汁上,上檯時香氣飄散出來,未吃已覺得開胃,吃咖哩最好配上印度酥油煎餅同吃最滋味。於是另外加了一份煎餅。一份四片的煎餅煎得有點微焦,入口軟熟。軟殼蟹的脆漿不厚,可輕輕咬開,整隻入口容易,沒有骨頭可吐,醬汁味道合適,如果醬汁調得再濃些更好。餐廳星期一至五每日有一款半價優惠菜式,今天星期一可以半價吃摩登手工海南雞(例牌)一份,也要了一份嚐嚐。例牌份量是不多的,雞肉嫩滑易吃,伴碟的酸甜蘿蔔入味也好味。餐飲:不想喝凍
沒有骨頭可吐,醬汁味道合適,如果醬汁調得再濃些更好。
酸甜蘿蔔入味也好味。
餐飲:不想喝凍飲,加錢轉飲元祖泰奶茶,味道偏甜。另一款是草莓、荔枝、蜜
糖綠茶。一大壺,以茶包浸泡出來的綠茶,茶夠熱,果味淡淡的,蜜糖味喝不出
來。
既然店像賣甜品的樣,又怎能不叫甜品吃,於是我選了手沖泰茶阿法奇朵。此甜
品有雲呢拿雪糕,芋圓珍珠,手指脆餅和一小杯濃郁泰茶。把熱的泰茶倒入盛載
雪糕的杯內,即時成為芋圓珍珠奶昔,一邊飲一邊吃脆餅,這款飯後甜品令人很
充實。甜絲絲為這頓晚餐作結。
泰至尊拼盤
椰子香茅奶油海鮮湯
星洲咖哩軟殼蟹
印度酥油煎餅
摩登手工海 南雞(例牌)
元祖泰奶茶
草莓、荔枝、蜜 糖綠茶
手沖泰茶阿法奇朵
2024-11-11
星洲咖哩軟殼蟹
印度酥油煎餅
手沖泰茶阿法奇朵
2024-11-24 311 瀏覽
今日約左朋友食好西,黎到荃灣呢間「摩登堂」,坐得舒服又好食呢到主打泰菜,晚市有二人餐,唔算好貴又多野食,推薦!呢到仲支持手機落單,一目了然又方便餐湯可以選擇冬蔭功或椰汁雞湯,我同朋友各揀左一款,冬蔭功酸酸甜甜好夠味唔會好辣,個人比較中意椰汁湯,好香濃,而且亦好足料有菇有蝦沙爹串燒,可以選擇豬肉或雞肉,食落好軟身唔會燒到好乾好硬身,沙爹醬勁重花生味好出色古法黃咖哩炒軟殼蟹,脆卜卜勁香口,不過覺得太水唔夠杰身,勝在味道搭救椰香味一流,配上印度薄餅真係無得輸泰國街頭小食,三款餐包各自配左唔同醬汁,有朱古力同榴槤夠晒甜,好特別,食落有啲似流沙包,第一次食幾得意套餐仲附送各人一杯青檸梳打,真係好有泰國風情,正呀!
今日約左朋友食好西,黎到荃灣呢間「摩登堂」,坐得舒服又好食

呢到主打泰菜,晚市有二人餐,唔算好貴又多野食,推薦!

呢到仲支持手機落單,一目了然又方便

套餐仲附送各人一杯青檸梳打,真係好有泰國風情,正呀!
2024-11-22 245 瀏覽
第一次去食已經覺得好一般, 叫杯芋泥椰乳, 竟然一粒芋頭都冇,杯嘢稀到水咁….好啦,今次去試吓下午茶叫甜品應該都唔差啩,點知個丹麥酥又凍又難食, 個丹麥酥好似隔夜咁另外再叫左個泰式烤麵包, 情況如一, 麵包又係似隔夜又唔熱嘅, 好難食, 完全冇可能食得晒, 最後連杯飲品都無飲晒就走我當初無諗過寫食評, 但真係食得好唔開心,所以都要喺度寫幾個字香港啲租太貴,搞到啲餐廳將貨就價, 搵啲有質素嘅餐廳已經好難,其實係香港做餐廳仲有冇得做?

2024-11-22
2024-11-21 347 瀏覽
今日黎到荃灣食呢間摩登堂既餐廳,裝修舒舒服服,好光猛乾淨我地總共叫左3樣主食,泰式大蝦炒金邊粉,秘製黑醬油無骨豬手同埋3串串燒首先係泰式大蝦炒金邊粉,金邊粉炒得好乾身唔油,蝦好大隻,非常新鮮,肉都仲好嫩滑,而且香氣十足,醬汁味道岩岩好,唔會太鹹,撈埋花身同青檸一齊食,更加有泰國既味道跟著係秘製黑醬油無骨豬手,成隻豬手上個份量好多,豬手肉質係軟嫩既,醬汁比較濃郁,帶有少少甜味和鹹味,味道層次分明,單食就覺得有D咸,不過如果配埋飯或者粉食就岩岩好,而且無骨食落都好方便,啖啖肉最後就當然係沙嗲串燒,佢要3串起叫,咁我地就每樣叫左1串,串燒都燒得唔錯,唔會太乾,肉質仲有汁嫩滑,面頭淋滿左好多沙嗲醬,香濃又帶有少少辣味,幾好食最後,我地叫左2個甜品,一樣就係招牌既泰式鮮果鍋,有得揀湯底,咁我地就揀左黑糖x泰奶,耐料有仙草,椰果,西米,芋圓,珍珠,小丸子同埋紫米,基本上可以話咩都有,黎到既時候有D乾冰,儀式感滿滿食落都好好食,每樣野都有得食好滿足,而且泰奶湯底仲可以飲埋,一舉兩得, 另外因為想食雪糕所以都叫埋,配埋一齊食總括來講,呢到既地點好方便,而且坐得舒服,食物都好食,值得大家黎開荃灣試下
今日黎到荃灣食呢間摩登堂既餐廳,裝修舒舒服服,好光猛乾淨

今日好開心,同屋企人去咗荃灣廣場入面嘅泰國菜食飯,非常方便,而且食物種類繁多,使唔使質素好高,而且環境優美,裝修都好摩登,好時尚,而且空間- 㗎,真係好適合一家大細,同埋情侶嚟食飯,而且我哋星期五晚去,都已經好快坐滿晒人,見到門口都排晒隊,證明呢一間餐廳真係好受歡迎啊,而且價錢經濟實惠,又可以望到嘅景的景色,真係唔錯嘅選擇,呢度嘅食物我真係好推介佢哋嘅泰式串燒,因為呢兩款嘅串燒都有泰國嘅風味,例如我哋叫咗沙嗲豬肉串,醬汁非常香濃,仲有醬汁完全吸收晒,雞肉都係外脆內軟,加埋花生醬,真係非常夾呀,出面都未必食到呢種味道,而且我哋仲叫咗個泰式船河,真係好入味,湯底濃郁,仲可以叫金邊粉或者係泰式河,非常彈牙,真係好好味呀,而且佢哋嘅肥牛都係啖啖肉,口感好好,真係好好食
2024-11-16 312 瀏覽
放工想食泰國菜,在荃灣廣場的摩登堂泰國餐廳是個好選擇,菜式種類多,$298的二人套餐吸引了我們,套餐中包含兩杯飲品和一系列令人垂涎的美食🍽️。首先,我們點了泰至尊拼盤,內含泰式炸蝦餅🦐、香燒豬頸肉🍖和串燒🍢,這些美味的開胃菜讓我們對接下來的主菜充滿期待。然後,我們選擇了冬陰功湯🥣,這道香辣可口的湯品完美地開啟了我們的味蕾。而古法蛋黃咖喱軟殼蟹🦀則是一道極具特色的主菜,軟殼蟹配上濃郁的蛋黃咖喱,伴薄餅來吃令人回味無窮。最後,我們享用了鮮椰子冰淇淋🥥和芒果糯米飯雪糕🍧這兩道甜品,為這次用餐畫上完美的句號。摩登堂不僅食物美味,氛圍也很舒適,讓我們度過了一個難忘的用餐時光。
2024-11-08
5 分鐘 (堂食)
2024-11-10 375 瀏覽
今晚約咗舊同事嚟食晚餐,試咗佢個季節限定二人餐。✨頭盤:泰至尊拼盤:香烤豬頸肉肉質非常鮮嫩彈牙;泰式炸蝦餅香脆可口,點甜酸醬好開胃;而肉串就揀咗豬肉串,點埋個少少辣嘅醬汁真係好好味。拼盤仲有青瓜,同生菜伴碟,我同朋友都清晒成碟。✨椰子香茅奶油蜆湯:配料十足,有菇、蝦、蕃茄仔,芫荽等等,最特別係佢個椰子味同香茅味好突出。✨主菜:古法蛋黃咖喱軟殼蟹:賣相真係好靚,軟殼蟹大大隻,成碟都鋪滿蛋黃咖喱醬,個醬好濃稠,一啲都唔辣,反而好有蛋黃嘅香,用埋印度油酥煎餅點個咖喱醬真係一流👍🏼又係成碟俾我清到乾乾淨淨。✨泰國街頭烤麵包🇹🇭大推👍🏼👍🏼唔似普通嘅餐包,焗得鬆軟,有朱古力醬、斑斕醬同榴槤醬,個人最鍾意係榴槤醬,香氣四溢。✨芒果糯米飯雪糕:份量少少地,當飯後甜品啱啱好🍨✨青檸梳打:食完炸嘢同熱氣嘢,飲番杯青檸梳打真係透心涼🍹
今晚約咗舊同事嚟食晚餐,試咗佢個季節限定二人餐。

✨頭盤:泰至尊拼盤:

✨椰子香茅奶油蜆湯:

✨主菜:古法蛋黃咖喱軟殼蟹:

✨泰國街頭烤麵包🇹🇭大推👍🏼👍🏼

✨芒果糯米飯雪糕:
份量少少地,當飯後甜品啱啱好🍨

✨青檸梳打:
食完炸嘢同熱氣嘢,飲番杯青檸梳打真係透心涼🍹
2024-11-07
  • 芒果糯米飯雪糕
  • 椰子香茅奶油蜆湯
2024-11-08 433 瀏覽
Ooo甜品非常出色的餐廳ooO門口的甜品吐司及朱古力千層多士好吸睛原來係泰式餐廳 有卡位 環境闊落二人套餐$298 (包湯X2, 頭盤, 主菜, 飲品 , 仲可以半價叫甜品)CP 值甚高OooooO冬陰功海鮮湯 少酸許辣 開胃椰子香茅奶油蜆湯 香茅味道清新 OooooO頭盤泰至尊拼盤 (有泰式炸蝦餅×2件、香烤豬頸肉、沙嗲串燒x2串)炸蝦餅彈牙 香烤豬頸肉配醬汁惹味 沙嗲串肉嫩OooooO海鹽烤焗海鱸魚+$28每天新鮮到街市採購 即叫即烤 魚肉鮮嫩 大大條啖啖肉 配海鹽烤唔使醬汁更食到鮮味OooooO金莎朱古力千層多士超好食好食好食!!!!!!金莎榛子醬加朱古力雪糕配合鬆軟牛油千層多士
Ooo甜品非常出色的餐廳ooO

海鹽烤焗海鱸魚+$28
每天新鮮到街市採購 即叫即烤
魚肉鮮嫩 大大條啖啖肉 配海鹽烤唔使醬汁更食到鮮味

金莎朱古力千層多士
超好食好食好食!!!!!!
金莎榛子醬加朱古力雪糕
配合鬆軟牛油千層多士

荃灣 │ 一試精緻新派泰國菜🌺✽ 蟹肉魚子醬脆筒沙律 $108✽ 冬蔭功海鮮湯 $98✽ 郎薩招火山骨 $188✽ 大蝦炒金邊粉 $128✽ 凍黑糖泰式珍珠奶茶 $38✽ 凍班蘭生椰乳 $39餐廳環境裝修走精緻路線,服務不錯、適合打卡。但食物方面表現還好。蟹肉魚子醬脆筒沙律是最好食的,蟹肉鮮味突出,脆筒酥脆可口🤩冬蔭功海鮮湯味道一般,不夠酸辣,缺乏層次感(注意四人份才有虹吸壺)🌺 大蝦炒金邊粉令人失望🥹,「大蝦」很小,而且不夠新鮮,金邊粉調味也略顯不足。郎薩招火山骨視覺上非常澎湃🤣 肉也不少、但不是很軟腍,調味是不錯的。兩個人點就有點多了🥹飲品方面,泰式珍珠奶茶建議點全甜,班蘭生椰乳加入西米,口感豐富🥰可惜這次沒有嘗試甜品🤓🤓👀可以為了打卡來一次,但性價比不高。同等價錢絕對有更佳的選擇~食物味道: 6/10性價比: 6.5/10打卡指數: 8/10價格:約$250-300pp❌不收現金支付💟可電話預約/現場取票⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰
荃灣 │ 一試精緻新派泰國菜🌺

價格:約$250-300pp

❌不收現金支付
💟可電話預約/現場取票

⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰
30 分鐘 (堂食)
2024-11-06 425 瀏覽
早前睇過電視節目講個老闆有心做好個牌子又講對員工好之類。見今日行開嗰邊諗住去試下係點樣。見佢選擇都多又價錢都合理就七行入去試下。個香葉肉碎飯黎到真係打左個突,啲肉係乾到好似想出粉咁,個飯又唔熱。另叫左個青木瓜沙律黎到都打破左認知(可能自己試得少),黎到好似漿糊咁咁黏。個凍檸茶用泰國茶底都ok。最慶係比錢時出去佢個水吧邊度比,個男既掛住同水吧個女既講嘢,一句嘢都冇講同眼尾都冇望過你咁比返單你。本身一次唔得都會比多次機會,但今次都唔適用喇。

本身一次唔得都會比多次機會,但今次都唔適用喇。
2024-11-06
2024-11-05 317 瀏覽
今日同小朋友經過見到間餐廳幾靚吸引左我地入去🥰叫左碗麵同甜品已經好飽了😂📍泰式船湯牛肉河粉河粉有啲似金邊粉既質地配上濃濃既船湯 好味😋最鐘意食佢連埋通菜 個口味好夾👍🏻📍朱古力吐司🍞呢個真係食到流口水🤤大大舊吐司再配上花生碎同埋金莎再一大舊朱古力雪糕切開一啖麵包一啖雪糕好有層次口味 的確唔錯👍🏻👍🏻一個大人同一個小朋友食飽住出反去,小朋友一定最開心咁多甜品食!
今日同小朋友經過

再一大舊朱古力雪糕
切開一啖麵包一啖雪糕
好有層次口味 的確唔錯👍🏻👍🏻

一個大人同一個小朋友食
飽住出反去,小朋友一定最開心
咁多甜品食!

2024-11-05 264 瀏覽
今次大約六點鐘到達,當時人不算多,服務員幫我哋安排咗個窗邊位。但係食到七點左右,已經有好多人排隊等位。河內雞絲扎肉湯河以商場餐廳嚟講,真係好抵食!河粉的份量非常足,雞絲同扎肉也唔少,味道都唔錯。香茅豬扒湯河份量一樣大,豬扒香口,但肥膏部分比較多,唔係每個人都鍾意。芒果糯米飯雪糕呢個配搭真係特別,芒果、糯米飯同雪糕三樣嘢好夾,而且價錢都抵。整體來講,以商場來講,呢個價錢可以食到咁高質素嘅食物,CP值真係極高!

河內雞絲扎肉湯河

香茅豬扒湯河
份量一樣大,豬扒香口,但肥膏部分比較多,唔係每個人都鍾意。

芒果糯米飯雪糕