2024-09-24 284 瀏覽
荃灣一向美食林立,選擇多到你揀唔到🤭🤭好友就話帶我去一間連甜品都咁出色嘅泰菜館食晚餐😆😆摩登堂位於荃灣廣場,餐廳裝潢以木系為主,感覺是係曼谷高級泰菜館😆餐廳門口嘅甜品吧就係我地今日嚟嘅其中一個主要目的😋😋🦀蟹肉魚子醬脆筒沙律呢個fusion菜都幾特別,窩夫脆筒裝滿蟹肉沙律,面頭仲放咗魚子醬同金箔片,成件事勁high class 🏆🦐烤珍寶手臂大頭蝦 真係有手臂💪🏻咁長嘅大頭蝦😲😲免頭放滿芝士,記得要趁熱食芝士仲可以拉絲,大頭蝦肉質彈牙,超級新鮮😆🦐米網蝦春卷一客有4件,米網包住原條鮮蝦炸到脆卜卜,作為前菜小菜👍🏻👍🏻🍍大蝦菠蘿海鮮炒飯淨係睇份量就知性價比高啦,金黃色嘅炒飯粒粒分明,乾濕度適中,海鮮炒飯仲有蟹肉😲撈埋旁邊嘅豬肉鬆同腰果一齊食真係超好味,千祈唔好忘記旁邊仲有一整條烤菠蘿,菠蘿烤熟後甜度增加10倍😋😋仲有解膩效果添🍞D24樂園有兩款榴槤口味,我哋揀咗呢款D24榴槤丹麥吐司,一上枱見到個賣相都流晒口,榴槤味夠濃郁,吐司磚🍞入面嘅麵包好軟熟而且仲有榴槤蓉嫁😋😋👍🏻,面頭鋪滿已經烤溶嘅棉花糖🤤🤤,仲有一粒榴槤炸彈🤭🤭最驚喜嘅係連雪糕球都係榴槤味嫁❤️❤️大愛哩款甜品🏆🍦芋泥芋圓雪糕兩大
荃灣一向美食林立,選擇多到你揀唔到🤭🤭
餐廳門口嘅甜品吧就係我地今日嚟嘅其中一個主要目的😋😋

🦀蟹肉魚子醬脆筒沙律

🦐烤珍寶手臂大頭蝦

🦐米網蝦春卷

🍍大蝦菠蘿海鮮炒飯

🍞D24樂園

🍦芋泥芋圓雪糕
兩大球椰子🥥味雪糕,配埋綿滑嘅芋泥蓉同煙煙韌韌嘅芋圓,食完超級滿足😌
  • 大蝦菠蘿海鮮炒飯
  • 泰國D24榴槤酥球
  • 米網蝦春卷
荃灣廣場依間餐廳其實我成日穿天橋個時都會路過比佢光猛企理嘅門面吸引到今晚終於去試一下我地係平日晚市入坐已經差唔多滿座餐廳主打泰國料理賣相幾吸引夏日炎炎我地最先比飲品吸引左邊係斑斕生椰 右邊係烤杏仁生椰味道偏甜 椰汁香濃班斕味會清新啲各種冷盤沙律小食最吸引係蟹肉魚子醬脆同沙律蟹肉同魚子醬帶住濃郁嘅鮮味而且幾多汁建議盡快食 唔係嘅話雪糕杯就冇咁脆咖哩麵 我地跟埋白飯食最欣賞係面頭嘅脆脆多重口感咖哩湯濃厚 唔太辣 帶點傑身椰奶香茅 蜆數量好多另外叫咗馬拉盞通菜唔記得咗影相正常發揮兩個人埋單三百左右整體好滿意因為份量同價錢合理主要係環境坐得舒服食物賣相都吸引我哋八點幾走嘅時候都見到全場坐滿主要都係一家大細黎食雖然好多人話香港餐飲業市道差咗不過我覺得用心經營其實客人都會食得出
荃灣廣場依間餐廳其實我成日穿天橋個時

雖然好多人話香港餐飲業市道差咗
不過我覺得用心經營
其實客人都會食得出

2024-09-23 217 瀏覽
餐廳名(摩登堂)位於荃灣廣場荃灣大壩街荃灣廣場3樓350至352號地方非常闊落接近2000尺,座位非常特別,船型嘅特色卡座,能夠享受唔同嘅泰式美食摩登手工海南雞半隻$140雞肉非常嫩滑,又多汁,入口唔係旁邊仲配有三款醬汁令到味道更加突出,配埋雞油飯更加飽肚,飯嘅味道充滿油味,軟硬度適中,仲熱辣辣香茅豬頸肉配泰式醬$98半肥瘦嘅豬肉真係好好食,豬肉入口又爽口彈牙,肉質嫩滑,唔會燒到好乾身,配埋旁邊嘅泰式醬,味道清新又開胃,真係食到停唔到口蟹肉魚子醬脆筒沙律$108入口淡淡蟹肉,味道較為清淡,仲有魚子醬嘅香味,配埋沙律醬令到入口嘅味道更加出色,脆筒卜卜脆,加埋金箔外觀非常吸引,旁邊仲放有一些紅蘿蔔絲同埋花作為擺設,視覺效果比夠100分青蘋果乳酸沙冰$48味道甜甜酸酸,飲完都特別開胃,咁炎熱嘅天氣飲杯沙冰真係好舒服芒果沙冰$54非常大杯,重夠晒冰凍,好香濃嘅芒果味,夠晒解暑,又解渴,又唔會太甜
餐廳名(摩登堂)位於荃灣廣場

摩登手工海南雞半隻$140

香茅豬頸肉配泰式醬$98

蟹肉魚子醬脆筒沙律$108

青蘋果乳酸沙冰$48

芒果沙冰$54
2024-09-17 497 瀏覽
去年七月某天從AEON經天橋前往荃灣廣場,發現了這一間新開的泰國菜館,當時這間餐廳還未正式營業,只有飲料供應。只因天氣炎熱,我和朋友看見這間新開的餐廳冷氣充足,地方潔淨明亮,又不用等位,所以二人就進入了這家餐廳喝了兩杯清涼飲料,這兩杯飲料都非常之大杯,就像台式飲料的份量。~ 菠蘿冰美式咖啡(少甜) ($36)我的菠蘿冰美式咖啡做得非常有heart,咖啡裏面真的有一片菠蘿,賣$36這麼一大杯,又有這麼舒適的座位,也非常合理。~ 爆打香水檸檬茶($36) 爆打檸檬茶不是從國內傳來的嗎? 為何泰國菜也有?時隔一年,好幾次經過這間餐廳都看見門外人頭湧湧,已經很想找天去試一試這一間泰國菜。這一天終於來到,我和兩位友人今天(平日星期五)特意到這間泰菜吃午餐。朋友中午一點到達取票,等了大約10分鐘左右可以入座。在等位期間看見餐廳門外放了兩個很大的午市餐牌,大力推介”越式豬扒撈檬粉”和”班昆諾蟹肉蝦飯(蝦頭糕醬蟹肉大蝦拌飯)”。我們入座後再細心閱讀餐牌,看見午餐的選擇也不少,種類繁多,而且還有飲品奉送;除此之外,亦可加錢升級享用其他飲品,又可以用優惠價錢追配小食和甜品。這裏還有另外一個甜品的餐牌也相當
~ 菠蘿冰美式咖啡(少甜) ($36)
菠蘿冰美式咖啡
~ 爆打香水檸檬茶($36)
爆打檸檬茶不是從國內傳來的嗎? 為何泰國菜也有?
爆打香水檸檬茶

朋友中午一點到達取票,等了大約10分鐘左右可以入座。在等位期間看見餐廳門外放了兩個很大的午市餐牌,大力推介”越式豬扒撈檬粉””班昆諾蟹肉蝦飯(蝦頭糕醬蟹肉大蝦拌飯)”
這裏還有另外一個甜品的餐牌也相當吸引,特別是0度泰國雪山刨冰船,份量非常之巨大,可以多人享用。今天我們只是吃午餐,所以沒有選擇巨大的甜品
一心想吃門口大餐牌推介的”蝦頭糕醬蟹肉大蝦拌飯”,可惜餐廳店員告訴我們已經售罄。當真?11:30am開始營業,1:00pm已經售罄?難道每位入座的客人都點這個午餐😤?

亦曾經考慮過點選餐牌上註明Top1的海南雞飯,但看見其他客人所點的海南雞飯賣相一般,雞皮帶有肥膏,所以並沒有選擇這一道海南雞飯。本人自從吃過勇記的白滷水無骨海南雞之後,還未發現一家同級的海南雞比勇記做得出色的(酒店出品除外,因酒店是用鮮雞)。

最後我們選擇了以下三款:
~ 蝦頭油大蝦炒金邊粉($98)
午市套餐都用木盤一套上枱,這一個炒金邊粉並沒有用一個蛋網包住粉,蛋絲放在一旁,金邊粉下面用一塊蕉葉裝飾,上面則用生蔥和芫荽及一些一絲絲的紅色伴菜(抱歉,不知道這是什麼?) 旁邊還有幾粒炸腰果,蘸料有一小碗辣醬,擺盤賣相算是漂亮。金邊粉入口亦不油膩,味道中規中矩,尚算合格。
蝦頭油大蝦炒金邊粉(
~ 舊城黑醬油豬手飯($68)
食物下面同樣用一塊蕉葉裝飾,還附送一碗清湯。入口豬手近皮部份肉質較為嫩滑,黑醬油可有可無,並未能帶給客人驚喜。 數月前在泰國Icon Siam吃的豬手飯好吃得多!
舊城黑醬油豬手飯
~ 香茅雞翼泰式清湯河($58)
泰式河粉比較幼和挺身,與港式或潮州河粉的口感不同,港式河粉就較油一點。這一碗泰式清湯河粉上面還有一些豬油渣和兩個豆卜作為配菜,不過豬油渣最好不要吃,試了一件,口感亦不太好;
香茅雞翼泰式清湯河
香茅雞翼有四隻,旁邊有一小部份沙律菜作為裝飾,雞翼亦感覺有點油,味道一般,並不討好。
~ 鮮蝦柚子沙律(半份)(+48)
全餐最好味的是這一碟(半份)鮮蝦柚子沙律,蝦夠大隻和爽口,每粒柚子都含有豐富的柚子汁,入口非常清新和美味,還有很多櫻花蝦作伴。
鮮蝦柚子沙律(半份)
~ 沙嗲雞肉串(2串) (+$28)
雞肉夠腍滑,配合沙嗲醬相當唔錯;但缺乏燒烤的味道,未知是否是炭燒的? 我想應該不是。
沙嗲雞肉串(2串)
~ 香茅烤豬頸肉(半份)(+$48)
香茅豬頸肉是我們在泰國餐廳內必吃的食物,必須要配合餐廳自家調製的酸辣泰式辣汁,啖啖肉相當惹味。
今天這一碟烤豬頸肉,燒烤時間應該超過了,趁熱吃還有一兩件是較為嫩口,但大部份都不太嫩滑而且缺乏肉汁,由於燒烤過度,近燒烤邊位還有點硬呢!
 甜品
~ 芒果糯米飯雪糕(+$28)
這個甜品倒是有些創新,芒果糯米飯也是我的至愛泰式甜品,這個甜品主要是用芒果雪糕,topping加上一些鮮芒果粒和少量的糯米飯,未能顯現芒果糯米飯嘅神髓。
芒果糯米飯雪糕
我吃過最好吃的芒果糯米飯刨冰是在泰國的After you甜品店,好吃得難以形容!After you在香港現在也開設了分店,一間在Airside,另一間在灣仔利東街, 價錢是在泰國的一倍有多,但是我也會找個機會去試一試,看看香港的出品是否和泰國的一樣。
飲品
~ 生椰楊枝甘露(+$32)
正價是$42,吃午市套餐也要加$32似乎貴了一點,而且份量又不是特大,若是半價享用就較為合理。
~ 元祖泰奶茶(凍飲+$3)
正正常常OK!
這間餐廳的裝修算是舒適,有很多卡位,我亦幸運的兩度來到也能夠坐在窗邊的位置。
餐廳的餐牌價錢一般不算太高,不過質量有待改善,特別是伴碟的腰果相當難吃,如果是好吃的我會全吃掉;餐廳送餐大部份都是由送餐機械人負責的;餐廳還有多款新派甜品提供,是年青人喜愛的;而且餐廳位處商場主要通道旁,很吸客,不吃泰菜也可來此吃甜品和飲嘢。
泰國菜我始終掛念着以前在荃灣廣場地庫的「金不換」,全部地道泰國菜,既好味份量亦充足。除了經理以外,全餐廳都是泰國侍應,午餐更加性價比極高。現在只剩下一間海港城分店,不過遊客價錢太不值。回憶總是最美好的!😉

吃泰國菜始終在泰國吃是最好的!(只是心裏話,勿插!😂)
2024-08-02
菠蘿冰美式咖啡
爆打香水檸檬茶
鮮蝦柚子沙律(半份)
沙嗲雞肉串(2串)
2024-09-04 840 瀏覽
朋友帶咗我去荃灣一間新開嘅泰國餐廳。餐廳裝修簡約,座位闊落,用QR code直接落單,而且有機械人負責送餐,so amazing。除咗新派泰國菜外,仲有超吸引人嘅甜品,好值得去一試。泰國皇室鳳爪沙律鳳爪去晒骨,皮脆而且辣味又啱啱好,十分開胃。泰國蔗蝦蔗蝦炸到金黃香脆,蝦肉香脆彈牙,配上泰式酸辣醬,食落口感豐富。摩登手工去骨海南雞雞肉嫩滑,雞皮爽口,配搭3種唔同嘅醬料,令雞肉味道有更多變化。曼谷蟹肉蟹黃炒飯整個炒飯滿佈蟹籽蟹肉,蟹肉新鮮,米飯吸收咗蟹黃嘅鮮味,配上蔥同蛋,令口味更加豐富。泰國奶茶雪山刨冰船賣相已經十分吸睛,以泰式奶茶做嘅刨冰,配上珍珠、芋圓、西米等多種配料,食落茶味香濃,刨冰又綿密,將泰式奶茶完美融入甜品當中。多芒生椰楊枝甘露飲品入面有芒果、柚子肉同西米,配上生椰奶,非常香濃細滑,十分消暑。

泰國皇室鳳爪沙律
鳳爪去晒骨,皮脆而且辣味又啱啱好,十分開胃。

泰國蔗蝦

摩登手工去骨海南雞

曼谷蟹肉蟹黃炒飯

泰國奶茶雪山刨冰船

多芒生椰楊枝甘露

2024-08-30
2024-09-01 862 瀏覽
荃灣有大大少少各種形式嘅食肆,本人就比較鍾意食泰國菜所以同朋友揀了位於荃灣廣場的摩登堂,食肆地方都算大裝修用了好多綠色的植物佈置,設計得好有泰國餐廳嘅格局令你有置身泰國食肆的感覺,而大部分卡位都是貼近窗邊的,窗邊全部都是落地玻璃可以一邊食飯一邊睇到出面的街景和夜景,感覺好舒服。👍💯蟹肉🦀魚子醬脆筒沙律$108前菜我叫了這個沙律🥗,這個沙律🥗有別於平日食的沙律🥗,用一盤花💐的造型上枱做擺設很吸睛,甜筒入面擠滿了蟹肉🦀,吃落淡淡蟹肉🦀啲汁多到流出嚟,加埋魚子喺上面超正。😍😋👍💯曼谷蟹肉🦀蟹黃炒飯🍚$128飯🍚炒得很乾身粒粒分明,而且很足料有很多蟹肉🦀蟹黃,而且蟹肉🦀拆得很乾淨冇乜細殼,餐廳很細心在餐牌裏也有提示給食客“有機會含細殼,客人小心食用”👍💯💯💯💯💯💯朗薩拓火山骨$188一上枱就很吸引,大大條骨擺成火山🌋形狀,排骨肉質軟淋一啲都唔嚡口沒有吃湯渣的感覺,沾青蔥大蒜🧄辣椒🌶️等佐料調配嘅醬汁食落酸甜帶微辣(我們選了少辣),排骨肉吸收了湯汁精華很入味,是一道非常開胃嘅菜式。🤤😋😍👍💯焦糖嘉年華丹麥厚吐司$88飯後甜品我們選擇了這個吐司🍞,製作需時20分鐘左右,外酥內軟加上焦糖雪糕🍧🍨一齊食

蟹肉🦀魚子醬脆筒沙律$108

曼谷蟹肉🦀蟹黃炒飯🍚$128

朗薩拓火山骨$188

焦糖嘉年華丹麥厚吐司$88

飯後甜品我們選擇了這個吐司🍞,製作需時20分鐘左右,外酥內軟加上焦糖雪糕🍧🍨一齊食更加美味,配料有爆谷和一塊焦糖餅乾🧇。

爆打香水檸檬🍋茶🥤$36

一杯700ml的檸檬🍋茶🥤都幾抵飲,香水檸檬🍋有淡淡香茅味,經人手擠壓後散發出一股清新的檸檬🍋香味,我們選擇了正常甜,感覺不是太甜。😋👍💯

2024-08-27
  • 朗薩拓火山骨
  • 蟹肉魚子醬脆筒沙律
  • 焦糖嘉年華丹麥厚吐司
2024-08-29 722 瀏覽
喺荃灣食到呢間高質泰國菜,必須要極速出po推介俾大家!尤其是佢地嘅世一甜品😍斑斕香草包雞 $49由於以前未食過,喺好奇心驅使之下就試吓,造型好熟悉,好似糭咁🤣入面係一口size嘅雞,表面有香草類嘅調味料,入口係熟悉嘅泰式調味,亦都可以點泰式辣醬食,而雞肉肉質嫩滑,整體覺得幾特別,值得一試和牛船麵 $138平時船麵就食得多啦,和牛嘅船麵真係第一次食,估唔到和牛份量好多,而且每片都好大片,呈粉紅色,生熟程度拿捏得非常好,口感好嫩滑,好幸福🥹另外麵方面可以揀金邊粉或者河粉,我哋就揀咗河粉,連河粉都好高質,好滑溜,湯底清清地,再加上炸豬皮同丸等配料,成個組合好豐富😋紅咖喱鴨胸 $88呢個咖喱上枱嘅時候就聞到好香,餐牌上標示咗兩隻辣椒,但其實都唔會太辣,可接受,鴨胸嘅份量唔少煮得啱啱好唔會靭,另外仲有啲蘑菇同蘿蔔,搭配紅咖喱食好惹味,好想點薄餅食🤣泰式奶茶雪山刨冰船 $98一開始就係比呢個冰吸引咗入嚟,結果一啲都冇失望,比想像中更好食,就咁睇佢個樣覺得似係有比較有顆粒感嘅刨冰,但一筆落去就feel到呢個冰磨得好細膩,口感綿密、入口即溶,個人更加鍾意呢種冰😍味道方面都好好,冰係真係有泰式奶茶味,唔

斑斕香草包雞 $49

和牛船麵 $138

紅咖喱鴨胸 $88

泰式奶茶雪山刨冰船 $98
一開始就係比呢個冰吸引咗入嚟,結果一啲都冇失望,比想像中更好食,就咁睇佢個樣覺得似係有比較有顆粒感嘅刨冰,但一筆落去就feel到呢個冰磨得好細膩,口感綿密、入口即溶,個人更加鍾意呢種冰😍味道方面都好好,冰係真係有泰式奶茶味,唔會食到中間冇味,另外仲會有一杯煉奶可以自己加,自行調校甜度,另外有仙草芋圓珍珠等配料,令到成個冰嘅口感更豐富😍大推呢個冰!!

鮮奶油蜂蜜厚吐司 $48
除咗個冰之外,呢個厚吐司都係必食,會話係全場MVP🏆吐司焗得外脆內軟,吐司本身嘅麵包香就好出,再搭配埋蜂蜜同鮮奶油超級好食😍😍大家去到一定要嗌呢個!係難以形容嘅好味!

烤杏仁生椰 $39
呢杯嘢飲亦都好高質,贏咗市面上90%嘅手搖店🙏cream頂嘅賣相超吸引,入口係好出嘅椰青水混合奶嘅味道,雖然有奶,但因為椰青水味好出,所以一啲都唔會膩,反而好fresh,口感好滑,面頭嘅杏仁令口感更豐富,大推😍

熱芋泥椰乳 $39
呢杯飲品相對嚟講就冇咁驚艷,不過芋泥同椰子味都好出,作為熱飲飲落好舒服

• 烤杏仁生椰
  • 流金歲月丹麥厚吐司
  • 摩登堂A5宮崎和牛濃湯船麵
2024-08-26 634 瀏覽
荃灣街鋪定商場都多左唔少餐廳,食物質素都唔錯。平日放假同朋友去左荃灣廣場嘅泰國菜餐廳食個豐富午餐。我同大食朋友叫左兩個lunch set再加左d小食同甜品摩登手工海南雞飯 餐配油飯,冬瓜湯海南雞份量正常,肉質都幾嫰滑,有油香。油飯爽口,粒粒分明,唔會太油膩,有淡香。冬瓜湯清淡,消暑解膩。蝦頭油大蝦炒金邊粉份量大大份,細食兩個人都好足夠。大蝦有三隻,食落肉質爽口彈牙。金邊粉炒得剛好,保持少少濕潤,咬落分明。配上芽菜,蔥同花生碎,口感豐富。調味帶微微嘅甜味, 整體唔錯。加配左 自家馬拉盞炒通菜份量都幾大份,馬拉盞唔算太辣,食落香口惹味,加埋蒜蓉就更加香。通菜鮮嫰鴨屎香百香果茶 少甜百香果淡香,冇太多外加甜味,整體飲落好清新,飲到底茶味天加出,配泰式美食很不錯。涷元祖泰奶茶 少甜獨有嘅磚紅茶色,奶茶唔會太甜,質感滑溜,茶夠香。午市選擇都好多,出菜都好有效率,係附近打工仔放lunch 嘅好選擇!
荃灣街鋪定商場都多左唔少餐廳,食物質素都唔錯。
平日放假同朋友去左荃灣廣場嘅泰國菜餐廳食個豐富午餐。

我同大食朋友叫左兩個lunch set再加左d小食同甜品

摩登手工海南雞飯 餐配油飯,冬瓜湯
海南雞份量正常,肉質都幾嫰滑,有油香。
油飯爽口,粒粒分明,唔會太油膩,有淡香。
冬瓜湯清淡,消暑解膩。
蝦頭油大蝦炒金邊粉
份量大大份,細食兩個人都好足夠。
大蝦有三隻,食落肉質爽口彈牙。

加配左 自家馬拉盞炒通菜
通菜鮮嫰

鴨屎香百香果茶 少甜

涷元祖泰奶茶 少甜
獨有嘅磚紅茶色,奶茶唔會太甜,質感滑溜,茶夠香。

2024-08-26
2024-08-22 549 瀏覽
今日同朋友咁啱喺附近放工,所以決定喺附近搵吓嘢食,見到呢間泰式餐廳就入嚟,加埋呢排咁熱,過嚟食吓啲泰式夠消暑。我哋嗌咗一個蟹肉蟹黃炒飯,泰式炒通菜同埋香茅烤豬頸肉配泰式醬,跟住當然唔少得泰式奶茶同埋甜品黑糖珍珠糯米糍。呢度空間足夠,坐得夠舒服,仲擺晒啲泰式手標奶茶罐喺度做裝飾真係夠晒泰。電話落咗單之後呢好快就有嘢食送上嚟。通菜可以轉做蒜蓉,啱晒唔食辣嘅我,好夠味!香烤豬頸肉啲豬頸肉唔會好韌,面頭脆脆地,配埋啲泰式醬酸酸甜甜,好好味。我最鍾意就係呢個蟹肉蟹黃炒飯,足料仲有大量蟹肉蟹黃,而且肉拆得好乾淨。飯粒比較乾身,粒粒分明,夠口感。加拿杯泰式奶茶,夠晒消暑。最後食埋個甜粉黑糖珍珠雪米糍,珍珠夠大粒,用黑糖漿配埋雪米糍外皮煙韌,夠晒咬口,正。呢度仲有上菜機械人,好有趣,好玩。

電話落咗單之後呢好快就有嘢食送上嚟。

通菜可以轉做蒜蓉,啱晒唔食辣嘅我,好夠味!

加拿杯泰式奶茶,夠晒消暑。

呢度仲有上菜機械人,好有趣,好玩。
#mochicouple_hk荃灣搵食團1️⃣ 大蝦菠蘿海鮮炒飯 ($118)炒飯超大碟,入面勁有料,有1隻虎蝦、4隻大蝦仁、蟹肉碎、肉鬆和菠蘿粒😍仲有一大條烤菠蘿做伴碟,咬落幾多汁同甜甜地。飯炒得乾爽,粒粒分明!好味指數:🍡🍡🍡2️⃣香茅烤豬頸肉配泰式醬($98)超厚切!肉質鮮嫩多汁,外皮帶著一股迷人的香茅氣息!配上泰式甜辣醬,口感更加層次豐富好味指數:🍡🍡🍡🍡3️⃣泰國奶茶雪山刨冰船($98)店內的茶飲和甜品均由泰國知名茶飲甜品ZERO Degree品牌提供,由泰國進口的泰式奶茶的刨冰🍧茶味超超超超濃!如果覺得太苦,可以加店家貼心額外煉奶!配料有仙草、芋圓、珍珠同西米,仲有多士磚粒!好味指數:🍡🍡🍡🍡🍡4️⃣鮮奶油蜂蜜丹麥厚多士($48)外表金黃酥脆,多士上面有一層濃郁醇厚的鮮奶油,配上香甜的蜂蜜,可謂是完美組合好味指數:🍡🍡📍 摩登堂 (荃灣廣場) (荃灣)荃灣大壩街4-30號荃灣廣場3樓350-352號舖🚇 港鐵啟德站 C出口, 步行約1分鐘🕒 Mon-Sat 11:30-21:00 Sun: 11:00-21:00#香港#香港泰國菜#HongKong#foodiehk#泰奶刨冰#香港foo

#mochicouple_hk荃灣搵食團

1️⃣ 大蝦菠蘿海鮮炒飯 ($118)
好味指數:🍡🍡🍡

2️⃣香茅烤豬頸肉配泰式醬($98)
超厚切!肉質鮮嫩多汁,外皮帶著一股迷人的香茅氣息!
配上泰式甜辣醬,口感更加層次豐富
好味指數:🍡🍡🍡🍡

3️⃣泰國奶茶雪山刨冰船($98)
好味指數:🍡🍡🍡🍡🍡

4️⃣鮮奶油蜂蜜丹麥厚多士($48)
好味指數:🍡🍡

📍 摩登堂 (荃灣廣場) (荃灣)
荃灣大壩街4-30號荃灣廣場3樓350-352號舖
🚇 港鐵啟德站 C出口, 步行約1分鐘
🕒 Mon-Sat 11:30-21:00
Sun: 11:00-21:00

#香港#香港泰國菜#HongKong#foodiehk#泰奶刨冰#香港foodie #荃灣美食#香港美食#荃灣打卡
2024-08-18
  • 大蝦菠蘿海鮮炒飯
2024-08-14 734 瀏覽
佔地約2000呎,主打新派泰菜🇹🇭更設有船形的特色卡座🛶讓食客猶如置身於泰國鬧市之中😃享受不同的泰式美食🍴炒金邊粉是泰國馳名美食🥘用蝦頭油、魚露、辣醬同九層塔去炒🔥加點肉碎洋蔥,好夠鑊氣,辣得惹味😋蟹籽蟹肉滿佈整個炒飯,熱辣辣香噴♨️飯粒炒到粒粒通透乾身🍚啖啖蟹肉十分滋味🦀加入蛋絲及香蔥,口感豐富😙「泰國奶茶雪山刨冰船」🍧配上珍珠、忌廉、蕨餅等配料🍪食落香濃又綿密,香甜又香滑🍨將泰式風味完美融入甜品🤩另外厚吐司也是人氣甜品🏅丹麥吐司經牛油焗脆🥪再將比利時朱古力榛子醬淋在吐司上🍫配上朱古力雪糕及金莎朱古力🍫口感層次豐富😍
佔地約2000呎,主打新派泰菜🇹🇭
更設有船形的特色卡座🛶
讓食客猶如置身於泰國鬧市之中😃
享受不同的泰式美食🍴

炒金邊粉是泰國馳名美食🥘
用蝦頭油、魚露、辣醬同九層塔去炒🔥
加點肉碎洋蔥,好夠鑊氣,辣得惹味😋

蟹籽蟹肉滿佈整個炒飯,熱辣辣香噴♨️
飯粒炒到粒粒通透乾身🍚
啖啖蟹肉十分滋味🦀
加入蛋絲及香蔥,口感豐富😙

「泰國奶茶雪山刨冰船」🍧
配上珍珠、忌廉、蕨餅等配料🍪
食落香濃又綿密,香甜又香滑🍨
將泰式風味完美融入甜品🤩

• 蝦頭油大蝦炒金邊粉
  • 蟹籽蟹肉炒飯
  • 流金歲月丹麥厚吐司
  • 泰式奶茶雪山刨冰船
🥰 Highlight: 食物並沒有很難食,但唔會俾over $500去食快餐 🥰🥹 曾經好多間餐廳令我失望同嬲,但未曾有一間令到要上黎寫差評。😇 講左食物先:1) 冬蔭功係正常味但唔似快餐質素,蝦肉亦稔身,就快霉。2) 串燒味係ok, 但唔熱既3) 奶茶味道正常,珍珠都還可以未有擺太耐至太稔4) 大頭蝦炒粉,一樣啦,隻蝦係超稔爭在未霉5) 蝦餅,最正常既一道菜!係熱既食得出即整🌱 最後連加一埋單$545約8:15入到餐廳,用不到10分鐘時間完成落單,8:30黎左下圖既串燒同飲品。約莫5分鐘後就有個人拎住部機黎話廚房截單有無野要加,無轉頭出埋張單俾你地。🤯😳 即係你截單無問題既,但其實見唔見我啲野食先上梗兩樣你就話要我埋單?最後我地枱面既野食左一半,就行埋黎話佢地夠鐘要閂門,大概9:15分左右,9:20直接熄燈閂半閘。最後我地都唔想阻人收工,所以未食晒未飲完都照走,離開時間9:23其實你地要收工無問題,但我見到寫住星期六日營業時間到10點。不禁懷疑去左平衡時空,仲要見到貼住張「100大優質服務獎」,我寧願我睇唔到呢張紙。🥲 最後希望我呢食評大家會睇到,即使大家睇唔到,都希望餐廳會睇到,

😇 講左食物先:
1) 冬蔭功係正常味但唔似快餐質素,蝦肉亦稔身,就快霉。
2) 串燒味係ok, 但唔熱既
3) 奶茶味道正常,珍珠都還可以未有擺太耐至太稔
4) 大頭蝦炒粉,一樣啦,隻蝦係超稔爭在未霉
5) 蝦餅,最正常既一道菜!係熱既食得出即整

🌱 最後連加一埋單$545

🥲 最後希望我呢食評大家會睇到,即使大家睇唔到,都希望餐廳會睇到,如果係咁趕收工,麻煩係入座前告知客人,我唔會expect今時今日係香港 >$500 既一餐係會咁難受。

2024-08-10
2024-08-13 765 瀏覽
星期日係荃灣廣場搵食,假日中午價錢一定係唔抵食,行左好幾間最後阿媽話食泰菜,入去嘅時候已經覺得成個地板黐立立,行得好唔自在,因為個人冇咩胃口,叫左啲批比較醒胃嘅菜式,菠蘿炒飯、蝦油炒金邊粉同埋雞肉串燒加碗油飯,等左唔夠十分鐘就上菜,串燒賣相同味道可以,呢個已經係最好食嘅菜式,之後上油飯,佢餐牌寫個名叫斑斕香茅雞油飯,只講得上係有味飯,好似落左雞汁咸咸地,完全食唔出有落前面2種標題香料,到炒飯同金邊粉,兩碟野放到上枱已經好唔吸引,大X樂都好鑊氣過佢,炒飯完全唔似有炒過,好似用微波爐加熱,仲要唔係好夠熱果種,食落似只係用左少少咖喱粉調味,啲蝦肉大隻但完全係冇味,係離譜到連鹹味都冇,真係好難食;到金邊粉,我食到有蕃茄酸味,但又係唔夠鹹,但明明金邊粉應該係用羅望子醬,我好懷疑自己到底當時係咪食緊泰國菜?食到最後,餐廳仲送多隻迷你強比我地,衛生環境同食物質素都咁差,我真係唔知其他好評係咪幻想出嚟。場內有機械人送餐,但等到機械人出餐啲嘢食本來熱都變凍

場內有機械人送餐,但等到機械人出餐啲嘢食本來熱都變凍
2024-08-11
如果大家去荃灣廣場吃飯,特別推介這間泰式餐廳 🇹🇭 摩登堂 𝐌𝐨𝐫𝐞 𝐓𝐡𝐚𝐧 。除了有正宗的泰國料理,還有大量超吸引的甜品😍,好值得大家去打卡呀。【 香茅烤豬頸肉🐽 】 豬頸肉爽脆彈牙,如果香茅味重一點更好。【 香茅雞中翼🍗 】 雞中翼比較細隻,但相當入味,也不錯。【 𝐌𝟏和牛船河🍜】 船河有濃濃牛香,用上𝐌𝟏和牛,也屬不錯。【 焦糖嘉年華丹麥多士🍞 】 丹麥多士需時𝟐𝟎分鐘,外酥內軟,加上雪糕更美味🩷。

【 香茅雞中翼🍗 】 雞中翼比較細隻,但相當入味,也不錯。

2024-08-11 476 瀏覽
超中意食泰國菜既我要等到11月先有假去泰國,真係好掛住上年係泰國食既Thai tea 沙冰,甘岩尼間泰國餐廳有得食,所以就約左一樣中意食泰國菜嘅一齊去食😊,餐廳裝修木系簡約,座位闊落,用QR code落單,有送餐機械人負責送餐,餐廳人流不斷👍🏻係適合回味泰國美食既好地方🧏🏻‍♀️✔️ 摩登和牛船粉 - 鮮金邊粉〔推介😋〕$138More Than Boat Noodle Wagyu Beef & Beef Ball(Thai Fresh Rice Vermicelt)👍🏻 熱辣辣👍🏻 牛肉新鮮嫩滑👍🏻 味道特別👍🏻 惹味配 泰式炸豬皮👍🏻 香脆可自行調配 甜辣醬✔️ 泰式炒肉煎蛋配白飯〔推介😋〕$88Thai Stir Fried Minced Pork and Fried Egg with Rice👍🏻 熱辣辣👍🏻 惹味👍🏻 肉碎份量多配 白飯一碗✔️ 手打月亮炸蝦餅〔真心推介😋〕$88Handmade Fried Shrimp Cake👍🏻 大量蝦肉👍🏻 香脆彈牙配 炸蝦片👍🏻 惹味✔️ 凍芋泥椰乳〔真心推介😋〕 $42Taro paste and coconut milk 👍🏻 香濃椰奶香

✔️ 摩登和牛船粉 - 鮮金邊粉〔推介😋〕$138
(Thai Fresh Rice Vermicelt)
👍🏻 熱辣辣

👍🏻 香濃椰奶香
👍🏻 嫩滑
👍🏻 適合女生🧏🏻‍♀️

✔️ 烤杏仁生椰〔真心推介😋〕 $39
Roasted almonds and raw coconut
👍🏻 大杯
👍🏻 濃郁椰汁味🥥
👍🏻 口感嫩滑
👍🏻 美觀
✔️ 泰式奶茶雪山刨冰船〔真心推介😋〕 $98
Thai-tea Shaved Ice Dessert Boat
👍🏻 香濃Thai tea 味
👍🏻 嫩滑