2018-11-02 355 瀏覽
今晚九點半左右 踏入 呢間 金魚街 文華冰廳 早餐就去(新世紀 )嗰間食 ,因為要搭地鐵返工今晚收工啦;諗下大連鎖分店應該差别不大;坐下叫野食;叫左沙爹牛肉麵炒蛋香肠多士;凍奶茶食物味道不錯;不過D員工似等收工……特别有個高大肥胖哥哥仔;头發扎起條辫(似黑社會大佬)禁電話似打機……不夠敬業!
;凍奶茶
2018-10-09 543 瀏覽
今晚想食簡單點,去左平時排哂隊的文華。可能夜晚關係,唔算太多人,所以唔洗等位。餐廳不大,但環境舒適,枱上的餐具也擺放整齊。我同男朋友都點左常餐,豬潤牛肉米粉餐!好難得有齊我喜歡吃的豬潤和牛肉,平時茶記通常二揀一,有豬潤冇牛肉,有牛肉冇豬潤。炒蛋厚多士炒蛋份量算多,炒得很滑,仲有蛋汁!剛烘好的厚多士口感外脆內軟,走牛油都食到麵包香。濃湯豬潤牛肉米粉豬潤薄切,煮得剛好,食落仲有d爽口。牛肉唔韌,但唔算好嫩。米粉是滑身的,又吸受哂個湯底,幾好味。感覺人手不足,落單、送餐、收銀都是同一個員工!

餐廳不大,但環境舒適,枱上的餐具也擺放整齊。

我同男朋友都點左常餐,豬潤牛肉米粉餐

濃湯豬潤牛肉米粉

感覺人手不足,落單、送餐、收銀都是同一個員工
!
2018-10-05
$56.5 (晚餐)
濃湯豬潤牛肉米粉
見到樓下嗰間文華冰廳早餐假日成日都好多人排隊,想試佢嘅早餐好耐,今日終於的起心肝排咗10分鐘就入得。我本身主要想試佢嘅炒滑蛋同埋熱奶茶,湯粉麵都係其次,於是我就揀咗個B5號早餐($33)忌廉雞湯湯底火腿通粉轉米粉,配炒滑蛋多士再配熱奶茶。上菜有啲慢,大概等左10分鐘先至嚟杯熱奶茶同炒滑蛋多士,不過杯熱奶茶唔夠熱同唔夠香滑,扣分。炒滑蛋亦都唔夠滑,好似炒定咁樣, 令我好懷念港大canteen的新鮮炒滑蛋。反而佢嘅厚多士好有驚喜,方包去邊微烘,烘得啱啱好,做到外脆內軟,實屬難得👍👍反而佢嘅溫度仲高過炒蛋,可能等咁耐就係為咗等烘呢塊厚多士😂。再過多5分鐘個雞湯火腿米粉就到,咦?佢的忌廉雞湯真係唔錯,都幾香濃,加上配米粉又夠掛湯,出面嘅餐廳早餐湯底唔會咁揼本用清雞湯,不過火腿絲就唔多得十幾條😅同埋值得一提係服務態度真係麻麻,有個感覺大粒的阿姐,喺你仲未食完時佢就想收你嘢,收走我啲嘢完全唔使問,我飲緊奶茶時撞到我又唔會講唔好意思,得個趕字,呢個真係扣分😟。總括然而更嘅早餐算唔錯,不過服務態度就麻麻,不過呢個都係佢個人嘅問題,希望大家去嘅時候唔好遇到呢個阿姐就OK,我幫襯嘅是太子分店😅——————

炒滑蛋配厚多士

整體🙆🏻‍♂️:7/10
地址:
旺角通菜街162號地舖

2018-10-06
10 分鐘 (堂食)
$33 (早餐)
炒滑蛋配厚多士
2018-08-29 619 瀏覽
今日去食文華冰室,其實旺角有幾間茶記想食,特別系有菠蘿油食個d茶餐廳,但最後都系食呢間。其實差唔多5點45分左右,問個職員有冇下午茶,佢都好好,話俾埋下午茶我叫。肉丁麵 $35佢個炒蛋好好味,想落dd鹽,但係我見佢D鹽有D濕濕地,個樽仔塞住左, 但其實入面得返好少,無人refill, (去隔離台拎都系一樣)。😨個蛋好好味,好滑👍🏻👍🏻👍🏻個五香肉丁,好硬。😰奶茶好好味,好香好濃。🍹豬扒蛋飯$452隻煎蛋煎埋一齊,塊豬扒幾大塊又厚身, 之後叫佢再俾多d薑蔥油俾我,撈飯食真係唔錯。不過我覺得D款好似少左D, 餐牌一眼睇哂。

肉丁麵 $35

個蛋好好味,好滑👍🏻👍🏻👍🏻

個五香肉丁,好硬。😰

奶茶好好味,好香好濃。🍹

豬扒蛋飯$45

不過我覺得D款好似少左D, 餐牌一眼睇哂。
2018-08-25
2018-08-25 426 瀏覽
三點三,又係時候 tea 一 tea。經過文華冰室又有位,速速嗌個下午茶。沙爹牛出前一丁,配炒滑蛋奶油脆豬,凍檸茶。味道不過不失,炒蛋算滑但油左丁點,奶油脆豬一向係我至❤️。不過服務每放越下,值得改善。
三點三,又係時候 tea 一 tea。
經過文華冰室又有位,速速嗌個下午茶。
沙爹牛出前一丁,配炒滑蛋奶油脆豬,凍檸茶。
味道不過不失,炒蛋算滑但油左丁點,奶油脆豬一向係我至❤️。
不過服務每放越下,值得改善。
2018-08-18
下午茶
2018-08-22 329 瀏覽
夜晚十點幾仲未食飯,見到呢間冰室仲未close, 就入去食個頹飯醫飽個肚。冰室來來去去都係食常餐果d, 就試下佢個超大雞扒飯,點知真係勁大塊,成塊面咁大,咁當然佢將塊扒揼扁左。塊雞扒顏色煎到好金黃,個皮好薄好脆身,肉質好juicy 好嫩滑,味道好重蒜味,估計佢係半煎炸,因為叫左10分鐘左右就到左,配上甜豉油加疆蓉撈飯真係一流!飲多杯凍檸茶小甜,茶底濃郁,飲完即刻解油膩。因為餐廳就黎close, 所以d員工都坐係度玩電話等收工,港式茶記黎講態度還可以接受。
飲多杯凍檸茶小甜,茶底濃郁,飲完即刻解油膩。
  • 超大雞扒飯
2018-08-07 420 瀏覽
平日晚餐7點幾來到呢間茶記,係門口見到無咩人,啲晚餐又40幾,50幾,即刻入閘食好西啦。其實啲餐都係普通野,都係啲腸蛋扒飯咁啦,點知有驚喜。我個雜扒飯腸仔,雞扒,豬扒,午餐肉,件件都煎得好到位,油香到溜又唔會干。件豬極厚,極軟,極彈牙。估佢唔到普通野咁有心機處理。另外一提啲服務幾好,個個都好 nice ,食得好 enjoy 。
2018-08-07
2018-07-28 377 瀏覽
原本想點既餐無曬,咁就改為雪菜肉絲雞翼米粉。食左一啖,好鹹,男朋友食左啖都覺得鹹,就叫侍應換個個。佢態度都幾好,換完之後問o ng ok,味道係淡左好多,雖然有影響到食慾,但算啦,當係啊媽煮既早餐繼續食。食完男朋友話佢杯奶茶好奇怪,我飲左一啖,即刻吐返出黎。我頂,未飲過一杯咁難飲既奶茶,d茶澀到一個點,d奶又濃到一個點,完全水火不容。食物素質一個字:伏。唔知個廚師搞乜嘢,我好少比劣評,但真係不可一不可再。
原本想點既餐無曬,咁就改為雪菜肉絲雞翼米粉。食左一啖,好鹹
,男朋友食左啖都覺得鹹,就叫侍應換個個。佢態度都幾好

食完男朋友話佢杯奶茶好奇怪,我飲左一啖,即刻吐返出黎。

唔知個廚師搞乜嘢,我好少比劣評,但真係不可一不可再。
2018-07-27
$55 (宵夜)
2018-07-04 419 瀏覽
剛在金魚街購物後,肚子有點餓,便閒逛附近的餐廳看看有沒東西吃。途中看見文華冰廳餐牌上有雞排飯,便進入店內嘗嘗。是次晚餐點了特餐中的超大雞排飯加配熱奶茶。先說說奶茶吧,茶香足夠,入口回甘,奶茶的口感也很順滑,加入少量砂糖再攪拌一下。奶茶的味道便變得更可口。 大概等候了五分鐘,那個超大雞排飯便送上了。雞排應是使用了雞腿肉,外皮煎煎得金黃香脆,肉質嫩滑。配上蔥油後,味道更上一層樓。一口白飯一口雞排,整個飯也不用十分鐘便已給我吃光了。份量足夠,飽肚感十足,相信男士吃完這飯後便不需要再吃其他東西。

超大雞排飯
超大雞排飯
2018-07-02 324 瀏覽
有晚行完金魚街經過呢間文華,就入去醫下肚。聽講佢係老字號翻新裝修再開業,而餐牌好多都係唔同既常餐選擇,即係粉麵炒蛋多士之類,而我想食得邪惡少少,就叫咗個煎蛋豬扒飯。好有驚喜,煎蛋打孖上有兩隻,都係流心既,撈飯一流。而塊豬扒大大塊,不過整得好tender完全唔會攝牙同咬唔開,值得一讚。而個蔥油更係錦上添花,根本佢就係配咩都好食,可以撈曬成個飯。四十零蚊配埋野飲,一個人係旺角食到質素咁上下既晚餐都真係好難得。

蔥油豬扒煎蛋飯
蔥油豬扒煎蛋飯
2018-06-13 354 瀏覽
講明先,呢間餐廳座位好少,但流動算快👍🏻.昨日我帶啊爸去食野,我啊爸出名好挑食,本來佢話想去吃點心,但我弄亂左文華冰廳同文華餐廳,仲要同一條街到💁🏻🤔總之,幾經波折來左呢間無點心食既茶餐廳。本來他已經很不爽,而我很無奈,點知佢吃果刻雙眼發光,有讚無彈,由佢既沙茶牛米線讚到果蛋、同佢既鴛鴦😂💁🏻佢話每一個細節都做得好好,(佢成日食茶餐廳)而且另外最值得讚是員工服務態度101分啊!我爸要食藥所以叫佢俾杯暖水,佢放落台果陣會提客人小心熱,而且本身我地都食吾落果包都吾打算打包走,佢竟然主動過黎話:我幫你打包啦!留返下午返家整熱佢都好好食嫁!結果下午食都好正💁🏻總之沒有加一服務費,但比加一服務費既餐廳仲好😘😘😘❤️.推薦:沙茶牛、豬潤面/常餐/飲料:奶茶、鴛鴦、咖啡.
講明先,
呢間餐廳座位好少,
但流動算快👍🏻
昨日我帶啊爸去食野,
我啊爸出名好挑食,
本來佢話想去吃點心,
但我弄亂左文華冰廳同文華餐廳,
仲要同一條街到💁🏻🤔
總之,幾經波折來左呢間無點心食既茶餐廳。
本來他已經很不爽,
而我很無奈,
點知佢吃果刻雙眼發光,
有讚無彈,
由佢既沙茶牛米線讚到果蛋、同佢既鴛鴦😂💁🏻
佢話每一個細節都做得好好,
(佢成日食茶餐廳)
而且另外最值得讚是員工服務態度101分啊!
我爸要食藥所以叫佢俾杯暖水,
佢放落台果陣會提客人小心熱,
而且本身我地都食吾落果包都吾打算打包走,
佢竟然主動過黎話:
我幫你打包啦!留返下午返家整熱佢都好好食嫁!
結果下午食都好正💁🏻
總之沒有加一服務費,
但比加一服務費既餐廳仲好😘😘😘❤️
推薦:沙茶牛、豬潤面/常餐/
飲料:奶茶、鴛鴦、咖啡
2018-05-30 337 瀏覽
呢個芙蓉蛋飯總體上講,算是可以過關。但有些地方真的要特別說一說。第一, 飯煮得太軟, 水放得有點多,不夠香第二, 太少醬油,不夠咸第三,如果可以加點菜甫,這會更完美第四,等位時候太長
第一, 飯煮得太軟, 水放得有點多,不夠香
第二, 太少醬油,不夠咸
第三,如果可以加點菜甫,這會更完美
第四,等位時候太長
15 分鐘 (堂食)
2018-05-29 242 瀏覽
以前喺太子返工嘅時候一定好想食文華餐廳嘅懷舊色常餐同特餐~*其實係叉燒意粉炒蛋多士或者沙嗲牛肉湯麵等等一些港式常餐~*自從佢執笠左之後⋯一直都好掛住佢哋沙嗲牛麵*今日喺太子突然間見到文華餐廳重現我9秒九即刻衝左入去~*雖然冇咗懷舊嘅感覺但係依然文華嘅感覺存在~*好可惜嘅就係冇咗沙嗲牛麵啦變咗沙茶牛面~*但係最吸引我嘅~~~我見到佢有「濃湯豬潤湯米」omg ~~~* 好想食*本身我好鍾意去深水埗食某一間嘅豬潤湯麵~*如果呢度有嘅話我就唔使去深水埗啦以後~*⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯好好味都~*我最鍾意就係豬潤煲薑嘅味道*yummy yummy .*仲有佢嘅豬潤煮得唔老、岩岩好呀⋯*好好味呀我下次你會再食😍
其實係叉燒意粉炒蛋多士或者沙嗲牛肉湯麵等等一些港式常餐~*
自從佢執笠左之後⋯
一直都好掛住佢哋沙嗲牛麵*
今日喺太子突然間見到文華餐廳重現
我9秒九即刻衝左入去~*
雖然冇咗懷舊嘅感覺但係依然文華嘅感覺存在~*
好可惜嘅就係冇咗沙嗲牛麵啦變咗沙茶牛面~*
但係最吸引我嘅~~~
我見到佢有「濃湯豬潤湯米」
omg ~~~* 好想食*
本身我好鍾意去深水埗食某一間嘅豬潤湯麵~*
如果呢度有嘅話我就唔使去深水埗啦以後~*
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
好好味都~*
我最鍾意就係豬潤煲薑嘅味道*
yummy yummy .*
仲有佢嘅豬潤煮得唔老、岩岩好呀⋯*
好好味呀我下次你會再食😍
濃湯豬潤米粉
2018-05-26
濃湯豬潤米粉
  • 濃湯豬膶牛肉米粉
2018-05-27 258 瀏覽
在2011年7月18日,曾對位於紅磡的文華咖啡冰㕔寫了一篇名為「絕對有懷舊情懷及唔錯的食物質素」的寫評,想不到今天在差不多七之後為搬遷到太子的文華冰㕔寫食評,來個懷舊「懷舊」之旅。紅磡的文華咖啡冰㕔已結業了一段時間,咁啱今天在太子逛街時竟發現「文華冰廳」,在一股衝動下入了它嘆個下午茶。一進到店內坐下,望望四周的環境及佈置,為我帶來七年前在舊舖食早餐的片段。我們三個人點咗兩個下午茶餐,食物及飲品的質素仍不俗。沒有深究這間跟紅磡文華咖啡冰廳是否同一老闆及原班人馬,但肯定的是向已結業的紅磡文華咖啡冰廳致敬。
炒蛋加多士
咖吔多士
凍檸茶及熱鴛鴦
2018-05-13
炒蛋加多士
咖吔多士
凍檸茶及熱鴛鴦
2018-05-06 281 瀏覽
一向抗拒不了茶餐廳的「蔥油乜乜乜系列」😍 這家的蔥油豬扒飯果然沒有令我失望, 蔥油香口惹味, 豬扒鬆軟入味! 最令我驚喜的是燶邊脆口的太陽蛋 (識食一定食太陽蛋)! 🤤 蛋汁和蔥油再配上茶餐廳特製的甜豉油汁, 開胃美味, 吃完一口一口又一口! 😋😋😋單點$42, 連飲品$48, 旺角來說 價錢可謂十分親民, cp值極高! 👍🏻👍🏻👍🏻雖然座位有點擠迫, 勝在服務搭救! 發現餐廳內的侍應普遍年紀較大, 可是笑容跟服務都很好! 👍🏻👍🏻👍🏻

蔥油豬扒煎雙蛋飯

2018-05-05