2024-01-19 256 瀏覽
哩次我去嘅麵包店,真係開左眼界!🤩 先講講嗰個伯爵茶法式布甸包啦,真係一流!佢嗰個布甸嘅味道好rich,又creamy,感覺滑過舌尖,伯爵茶味又夠香,吃嗰陣真係「味覺享受」。🍞👌再來個提子鬆餅,外表香脆嗰啲,食落鬆軟中帶啲牛油味,脆卜卜又唔會太甜,飲杯茶實在係太對碟。🍇瑪德蓮蛋糕啲外皮焗到微脆嗰隻,內裡又唔干,咬落去香甜得來唔膩,真係一試難忘。而家想起都仲想再嚟個「回味無窮」。🍰總括嚟講,呢家麵包店值得一試。👍 香港好多時食物都仲算抵食,發現到呢啲好去處真係覺得自己夠幸運。下次再試,一定要多啲位試多幾款,同大家分享多啲行食心得!😋🎉

2023-09-26 365 瀏覽
西貢親民抵食街坊烘焙店 見到呢間又有布甸包 係黃大仙都有分店 買左2個試試 本來唔諗住出post 點知試完又OK喎🤣.有幾多唔同味選擇(伯爵茶 紫米露 朱古力味等等)⭐️法式布甸包$15先試試原味 👌🏻外層係法式麵包少少偏硬嘅口感🤔鍾唔鍾意就見仁見智 睇個人喜好👍🏻但中間做到幾滑 流心嘅效果 高分而且$15唔貴 絕對可以同出名嘅麵包舖比較路過值得買一個試試 下次再試其他味.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_西貢.#文化烘焙 (萬年街) (西貢)地址:西貢萬年街11號地舖.⭐️評分:味道:4/5環境:-/5服務:-/5抵食:4/5..#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #food #foodphotography #foodstagram #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #筲箕灣美食 #香港美食 #西灣河美食 #麻薯波波 #菠蘿皮麻薯 #麻糬 #麵包 #麵包店 #朱古力 #布甸包
有幾多唔同味選擇(伯爵茶 紫米露 朱古力味等等)
⭐️法式布甸包$15
先試試原味 👌🏻外層係法式麵包少少偏硬嘅口感
🤔鍾唔鍾意就見仁見智 睇個人喜好
👍🏻但中間做到幾滑 流心嘅效果 高分
而且$15唔貴 絕對可以同出名嘅麵包舖比較
路過值得買一個試試 下次再試其他味
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_西貢
#文化烘焙 (萬年街) (西貢)
地址:西貢萬年街11號地舖
⭐️評分:
味道:4/5
環境:-/5
服務:-/5
抵食:4/5
2023-03-28 579 瀏覽
行行下西貢入少少有間麵包店平時最鍾意食蛋撻,呢間竟然有買法式布甸麵包,仲要有幾隻味揀(原味、伯爵茶味、紫米露)紫米露都幾jeng咁,唔知麵包同中式糖水夾唔夾今次就保守啲,試咗伯爵茶味質地非常嫩滑同creamy,甜度啱啱好,帶着伯爵茶香食落去嗰陣,啲布甸琳琳地,食食吓仲好似流心咁!配埋法包外脆內軟、有少少咸咸地,完美咁中和左布丁嘅甜味!幾有驚喜嘅麵包店,見到店入面有好多唔同類型嘅麵包,好想試埋其他包~可惜我個肚裝唔落咁多
行行下西貢
入少少有間麵包店

今次就保守啲,試咗伯爵茶味
質地非常嫩滑同creamy,甜度啱啱好,帶着伯爵茶香
食落去嗰陣,啲布甸琳琳地,食食吓仲好似流心咁!

配埋法包

伯爵茶布甸麵包
伯爵茶布甸麵包
2023-01-03 541 瀏覽
💁🏻‍♀️呢款布丁包上年已經好Hit,但一直都冇機會試,竟然畀我喺西貢行行吓見到呢間麵包店有得賣,超級開心😍▫️法式布丁麵包 👉🏻布丁嘅蛋香🥚同奶味🥛都好出,質地非常嫩滑同Creamy,甜度適中👉🏻法包🥖一d 都唔會硬,仲外脆內軟,食落咸咸地,完美咁中和布丁嘅甜味 (所以記住包連布丁一齊咬) ❗️如果大家係拎返屋企食嘅話非常建議可以氣炸4分鐘,令個包可以更加脆口,而布丁亦都會即時回復脹卜卜🤗

▫️法式布丁麵包

2022-12-23 416 瀏覽
聽聞呢間西貢烘焙店嘅麵包師傅攞過好多獎,今日經過就試吓佢好出名嘅法式布甸麵包😍你間烘焙店裝修簡單,但係充滿人情味,烘焙店嘅姐姐都好Nice👍🍮法式布甸麵包 $15佢嘅布甸麵包有好多隻味道,今次就試吓佢嘅原味。法式麵包外脆,個麵包好輕盈,入面嘅布甸超級多,但又不會太甜,凍食好正👍👍

🍮法式布甸麵包 $15

法式布甸
法式布甸
朋友知我鍾意食麵包, 一班人西貢玩完佢勁推介黎呢間麵包舖食菠蘿包,最初以為係同區某間名店,了解下原來非也,如是者引路帶領我們來了。到店時間大約五點,最後一個菠蘿包給朋友買下了並自私食了店員推介法式布甸麵包, 見$15蚊個樣幾靚一次過買咗四個布甸麵包返屋企同屋企人分享。返到屋企雪櫃雪完再攞出嚟食, 估唔到都仲好好食,屋企人都話正。原本以為雪完法式麵包會有奀皮又難咬,點知仲好鬆軟脆皮,布甸餡都好豐富奶香味,絕對有驚喜其中一個第二日晏晝先食都好好食😋$15食到呢個甜品式麵包好抵見佢啲麵包都係街坊價錢,所以亦買咗麻薯QQ波(好似$15/3粒,唔太記得),及$35的73.5%朱古力奶凍卷。但相比布甸蛋糕就普通咗,但仍然對得起價錢。另外值得讚喺店內服務員好有禮貌,估計係家庭式作業,街坊生意,下次出開西貢,行遠啲都會去佢度買法式布甸麵包。呢類小店真係要多啲支持下

到店時間大約五點,最後一個菠蘿包給朋友買下了並自私食了
店員推介法式布甸麵包, 見$15蚊個樣幾靚
其中一個第二日晏晝先食都好好食😋
$15食到呢個甜品式麵包好抵

73.5% 朱古力奶凍卷

2022-09-20
$20 (其他)
73.5% 朱古力奶凍卷
2022-09-19 524 瀏覽
買左半打葡撻,俾咗四隻阿妹阿妹話呢隻葡撻好好食,蛋好香好滑,啲仔都好鍾意食老公就話好有蛋香,撻皮好牛油香瑪德蓮~唔知個瑪德蓮外殼係咪比我焗硬左定本身都硬,第一啖咬落覺得麻麻地,但食食下又覺得ok,有一陣甜甜地麻薯波波~波波偏硬+靭,食完個波波,牙骹有啲攰鬆餅~幾好食,唔錯,口感濕潤唔乾可麗露~外層焦香,裡面濕潤柔軟,味道有啲似蛋撻未入門口就見到啲瑞士卷同埋布丁面包,諗住買返個試下,點知入左去兜左一個圈睇下食乜就唔記得左。。。回程先醒起

葡撻

買左半打葡撻,俾咗四隻阿妹
阿妹話呢隻葡撻好好食,蛋好香好滑,啲仔都好鍾意食
老公就話好有蛋香,撻皮好牛油香

麻薯波波~波波偏硬+靭,食完個波波,牙骹有啲攰
鬆餅~幾好食,唔錯,口感濕潤唔乾

可麗露~外層焦香,裡面濕潤柔軟,味道有啲似蛋撻

2022-08-28
葡撻
🐭 米奇老豬Vol. 237 🐷[文化烘焙 Culture Bakery]除左港式麵包之外見到佢地仲有布甸包(原味、栗子、紫米)、scones、曲奇 🍪、古早蛋糕不過真係怕食唔曬 就無買到lu😗.之前都訂過佢地另一個好好味嘅抹茶白朱古力芝士生日蛋糕🍰 一d都唔會死甜❣️朋友都買過芒果捲蛋(好似$3x?)全家都覺得好好食🤣.🐖🐖《脆皮QQ波》 🐖🐖🛑 8.4/10 🛑 💰 $6/1 $15/3💰有別於老豬之前食嘅所有麻糬波波呢個皮直頭就係菠蘿包果個脆皮❣️❣️室溫食就會偏硬 🦷用微波爐叮幾個圈就會軟d 煙韌d 好咬d用焗爐返熱就會還原到菠蘿包新鮮出爐嘅效果 ~不過懶人表示用微波爐叮完已經很可以🤭.🐖🐖《菠蘿包》 🐖🐖🛑 8.6/10 🛑 💰 $6 💰比起西貢咖啡餅店果個又貴($12)、店員又西面嘅必食名物 🤫老豬次次去親西貢都一定會買文化烘焙嘅菠蘿包新鮮出爐會有9分😆就算唔係新鮮出爐 可能因為有射燈同埋喺箱入面 都算微暖呢個一大格一大格嘅脆皮更挺身d 酥脆得來更加有口感 😋d脆皮碎碎真係一d都唔可以浪費 要食曬!至於個面包本體幾鬆軟 甜度適中 真係好滿足🤤.❣️🐭總評分🐷❣️味道:8.5/10服務
🐭 米奇老豬Vol. 237 🐷
[文化烘焙 Culture Bakery]
除左港式麵包之外
不過真係怕食唔曬 就無買到lu😗
之前都訂過佢地另一個好好味嘅抹茶白朱古力芝士生日蛋糕🍰
一d都唔會死甜❣️
朋友都買過芒果捲蛋(好似$3x?)
全家都覺得好好食🤣
🐖🐖《脆皮QQ波》 🐖🐖
🛑 8.4/10 🛑 💰 $6/1 $15/3💰
有別於老豬之前食嘅所有麻糬波波
呢個皮直頭就係菠蘿包果個脆皮❣️❣️
室溫食就會偏硬 🦷
用微波爐叮幾個圈就會軟d 煙韌d 好咬d
用焗爐返熱就會還原到菠蘿包新鮮出爐嘅效果 ~
不過懶人表示用微波爐叮完已經很可以🤭
🐖🐖《菠蘿包》 🐖🐖
🛑 8.6/10 🛑 💰 $6 💰
老豬次次去親西貢都一定會買文化烘焙嘅菠蘿包
新鮮出爐會有9分😆
就算唔係新鮮出爐 可能因為有射燈同埋喺箱入面 都算微暖
呢個一大格一大格嘅脆皮更挺身d
酥脆得來更加有口感 😋
d脆皮碎碎真係一d都唔可以浪費 要食曬!
至於個面包本體幾鬆軟 甜度適中
真係好滿足🤤
❣️🐭總評分🐷❣️
味道:8.5/10
服務:N/A
環境:N/A
CP值:✴️ 高 ✴️
ENCORE:✅ (已encore菠蘿包,可以順便買埋麻糬波波)

📍 文化烘焙 📍
西貢萬年街11號地舖

其他分店:
黃大仙正德街103號黃大仙中心南館LG樓LG12&12A號舖 (💰好似貴小小)

2022-06-26 505 瀏覽
天氣好去西貢玩水經過呢間麵包店擺左一盤麻糬波波聽店主講係新出無耐既產品🤩咁我就買左$15/3個試下買左兩個朱古力味,一個原味應該出左爐一陣,所以仲少少暖試左朱古力味 外層嫌太硬啦😬😬內層又未夠煙靭,食到有朱古力味而且有朱古力粒但我覺得唔算出色,係普通新出品的話應該要啲時間改良一下口感好彩都未算太貴🙈
天氣好去西貢玩水
經過呢間麵包店擺左一盤麻糬波波
聽店主講係新出無耐既產品🤩
咁我就買左$15/3個試下
買左兩個朱古力味,一個原味
應該出左爐一陣,所以仲少少暖
試左朱古力味 外層嫌太硬啦😬😬
內層又未夠煙靭,食到有朱古力味
而且有朱古力粒
但我覺得唔算出色,係普通
新出品的話應該要啲時間改良一下口感
好彩都未算太貴🙈
2022-06-21 498 瀏覽
法式布丁麵包 $15比市區既大個🍮🍞法包🥖外脆內煙韌😋有咬口得黎唔會要撕扯先咬得開幾好🤩布丁🍮質地滑漏味道偏甜左少少🍯品嚐到蛋香🍳奶香🍼香草籽🌾味都突出店員話係凍食🧊布丁雪得夠凍凍冰冰既布丁內餡同外脆內韌既法包幾好食👍🏻忍唔住一啖接一啖啪曬成個🤪提子鬆餅 $15/3外表烘得香脆🥨內裏偏乾但唔痴牙👌🏻牛油🧈香氣適中同酒店scone有幾分相似但size較細🫣瑪德蓮蛋糕 $15/3係貝殼形狀既蛋糕🥧比較扎實外皮焗到比較深色有少少脆皮既感覺內裏蛋糕少少乾本身以為蛋糕好乾會食唔曬但因為蛋糕有蜂蜜味🍯同牛油香🧈食食下就消滅左成個😹整體而言,哩間小店都幾有驚喜✨唔洗排隊就買到布丁麵包🍮🥖水準仲唔差👏🏻份量又較更出名既店舖黎得足料再入西貢既話一定encore🤤

法式布丁麵包 $15

水準仲唔差👏🏻
份量又較更出名既店舖黎得足料
再入西貢既話一定encore🤤
外賣自取
🌞天氣咁好,同男朋友去西貢一日遊,慢活Relax一下,估唔到原來西貢都有布甸包賣,即刻拖埋男朋友衝入去買🤩🏃🏻‍♂️💨。🐒法式布甸包💰$15佢個布甸蛋香味重,係太陽下面食到少少凍既布甸好爽,雖然佢係凍,但個包都係脆同keep到法包質地,唔似the One Bakery咁成個都雪凍。🐒可麗露💰$18我揀左舊無咁燶既,所以會偏軟身,外皮位煙韌,裡面就好似蜂巢咁好有空氣同鬆軟,有淡淡焦糖味但又唔會苦。🐒日式奶凍蛋糕卷(朱古力)💰$32呢款就係店員推介既蛋糕卷,果然係好介紹,蛋糕體綿密,佢忌廉好濃郁朱古力既味道🍫令我好想試埋芒果同芋頭味奶凍好冰涼,就算係太陽底下食都令到啲cream keep到涼陣陣佢入面有小叉仔附送,可以好似我地咁成舊啪😂當然你地係屋企可以切開幾件慢慢嘆啦,一條大概可以分到4-5件,岩哂一家大細share👨‍👩‍👧‍👦

🐒法式布甸包💰$15

🐒可麗露💰$18

🐒日式奶凍蛋糕卷(朱古力)💰$32
  • 法式布甸麵包
  • 可麗露
  • 朱古力奶凍卷
從來無成功排過油麻地賣新鮮出爐嘅間法式布甸麵包條隊🙍🏻‍♀️估唔到機緣巧合之下,喺西貢見到有間麵包店有賣喎😍雖然唔係新鮮出爐,但都買咗隻試吓😋飲食記錄:法式布甸麵包我估係礙於唔係新鮮出爐嘅關係,麵包皮凍咗有啲韌,布甸偏甜,但唔知點解愈食愈好味😅朱古力蛋糕質地膠膠怪怪後記:其實我話要買一隻法式布甸麵包之後,店員就擰轉身喺個架拎個個膠袋裝好咗嘅法式布甸麵包俾我,事後覺得,裝好咗嘅法式布甸麵包應該無咗新鮮🤨建議下次買嗰陣同店員講明要買喺箱入面嘅法式布甸麵包😏

飲食記錄:

朱古力蛋糕
朱古力蛋糕

質地膠膠怪怪

後記:
2022-03-24
其他
2021-07-27 1260 瀏覽
話說上星期日入西貢行吓,點知天公不作美,落大雨兼回程大塞車🚘,唯有喺附近兜個圈睇吓有咩行啦!點知見到呢間幾local嘅麵包店,一到六點好多街坊買麵包🍞,原來六點後買二送一~等我都唔執輸買一個呢排好似幾Hit嘅貝殼蛋糕先🤣————————————————👅 瑪德蓮蛋糕($6/1個,$15/3個)🔸 圓碌碌嘅貝殼造型🐚,唔知點解好想放入肚,係一件紮實奶香嘅牛油蛋糕,蛋糕邊較薄有脆脆地口感,幾飽肚嘅質地————————————————🚩總結:地區街坊麵包舖———————————————— 🌟注意:價錢都幾親民————————————————📍 文化烘焙地址:西貢萬年街11號地舖.🗺地區:#bem西貢📥分類:#bem甜品💰人均消費:#bem_50蚊或以下

————————————————
👅 瑪德蓮蛋糕($6/1個,$15/3個)

🚩總結:地區街坊麵包舖
🌟注意:價錢都幾親民
📍 文化烘焙
地址:西貢萬年街11號地舖
🗺地區:#bem西貢
📥分類:#bem甜品
💰人均消費:#bem_50蚊或以下
2021-05-11 1120 瀏覽
Walking along the Sai Kung waterfront, I came across a bakery called Culture Bakery.  A small bakery, it sold  local Hong Kong style bread but it seemed everyone was huddled around roll cakes. Someone told me it's their most popular item was the roll cake.Packaged in  neat plastic box, it came with a small fork for eating.The roll cake was very soft and slightly sweet. I was surprised by the cream as it was slightly salty. But then right in the middle of it all?? A slice of milk pudding! It was

The roll cake was very soft and slightly sweet. I was surprised by the cream as it was slightly salty. But then right in the middle of it all?? A slice of milk pudding! It was interesting. Gave it an extra item to bite into and it worked. It wans't too small and I got 3 slices of it but devoured it all in one sitting. Loved it and completely understand why it is so popular. Definitely repurchase this if in the area.
2021-04-11
2020-10-17 1446 瀏覽
係依區想買好食少少既麵包,吾係得大集團麵包店,無乜選擇但小店開業後,發掘到小店麵包出爐時間較密,麵包款式多,而且較軟熟、有口感,麵包吾會太空心味道吾錯推薦腸仔包、芝士火腿包每日中午麵包出爐時間較密除左麵包外,小店有款式較多蛋糕🎂,較多選擇但價格酒店價錢🤣小店另有甜品單件裝蛋糕🍰蛋糕無偏甜、份量足吾會太細件依間小店仲有蛋撻賣,雖然較平民式,但算整得吾錯小店款式、唯獨磅裝價錢與酒店蛋糕價錢一樣,如果考慮價錢買前要考慮
係依區想買好食少少既麵包,吾係得大集團麵包店,無乜選擇

味道吾錯

推薦腸仔包、芝士火腿包

每日中午麵包出爐時間較密

除左麵包外,小店有款式較多蛋糕🎂,較多選擇
但價格酒店價錢🤣

小店另有甜品單件裝蛋糕🍰蛋糕無偏甜、份量足吾會太細件

依間小店仲有蛋撻賣,雖然較平民式,但算整得吾錯

• 腸仔包
  • 芝士火腿包