2024-04-26 180 瀏覽
行開去尖沙咀海防道。點咗個豬扒包。加埋杯凍朱,都係$71。個豬扒好美味。加埋醬汁,滋味無窮。豬扒好大塊。個包煑到温度適中。個人認為個包好食過澳門茶記。夏天飲凍朱,好正。消暑解渴。
2024-04-25
2024-04-23 115 瀏覽
原本想著帶家人去鴻記茶檔吃雲吞麵的,但是去到遲了收檔了。被隔壁家招了過去吃。點了份乾炒牛河和菠蘿海鮮炒飯,味道麻麻,不推薦。砂褒豆腐腩和砂褒薑蔥雞也好鹹,有待加強。
2024-03-11 192 瀏覽
香港啲旅遊業咪比呢啲店搞彎哂囉50幾蚊既咖喱牛腩飯比得果4舊牛腩你係咁易放多幾舊青椒薯仔都冇咁單薄啦係正尖沙咀遊客地段 又打住懷舊既口號政府放幾多煙花都冇用啦 態度又差 問佢點樣咁少就答我「係咁架啦」極不推介
香港啲旅遊業咪比呢啲店搞彎哂囉
50幾蚊既咖喱牛腩飯比得果4舊牛腩
你係咁易放多幾舊青椒薯仔都冇咁單薄啦
係正尖沙咀遊客地段 又打住懷舊既口號
政府放幾多煙花都冇用啦
態度又差 問佢點樣咁少就答我「係咁架啦」
極不推介
2023-10-20 510 瀏覽
海防道臨時熟食小販市場於1978年落成,2020進行翻新工程。翻新過後保留了鐵皮屋頂的設計,室內裝修貫徹大牌檔風格,雞蛋燈和大風扇隨處可見。反而想知道,2020年先作翻新,為何不安裝冷氣(; ̄O ̄),夏天入去吃飯真是一大挑戰。即使放置大量冷風機,都依然十分悶熱,真是不解╮(╯▽╰)╭講返今日既主角-文記呢個熟食市場大概有7/8間店舖,眼花撩亂,每次都係隨機選擇。以我觀察,呢個熟食市場食物品種包括西多士/多士類;豬扒類;粉麵類。友人想食豬扒飯(但最後冇叫到飯),於是我地就受到阿姨熱情嘅招待坐低(我諗佢哋通常都係招待遊客,但我見坐喺度嘅都有多半數香港人)叫左個黃金西多士,menu 上寫有花生醬餡,留意圖上面西多士嘅樣=·=西多士一上枱,顏色的確唔錯,麵包都有咁上下厚度,但圖文也不符了吧( ̄∇ ̄)唔緊要,我地再切黎睇下,e都冇花生醬既,初頭以為見到麵包下有層黃黃地既係花生醬但食落都唔似, 連友人都話唔似有,唔推介呢個聲稱有花生醬既西多士 值得稱讚既位係個麵包好軟熟總括而言,去一次就可以 沒有太大的回購感西多士以外,我地仲叫左個豬扒雙拼米粉 雙拼 揀左炸蝦同炸蟹鉗 我諗好少人叫呢個組合 炸蟹鉗

講返今日既主角-文記

叫左個黃金西多士,menu 上寫有花生醬餡
,留意圖上面西多士嘅樣=·=
總括而言,去一次就可以 沒有太大的回購感

西多士以外,我地仲叫左個豬扒雙拼米粉
雙拼 揀左炸蝦同炸蟹鉗 我諗好少人叫呢個組合
炸蟹鉗上到枱 個心完全係凍!凍架!廚師根本冇解凍到 就直接落去炸 同左店員講 店員只係輕輕了事 話: 哦 咩凍咩 :-( 我唔清楚究竟有冇同到廚房講 但佢俾我地既感覺係草草了事就算

總括而言,一試就可以,完全冇encore 既意欲
2023-09-23
2023-06-10 595 瀏覽
首次來這打卡點,每當來大排檔,都會有和「懷念」尋找:有2邊可以進。 1-九龍公園徑 ; 2-海防道穿過街市進入。好不好食是其次,情懷才是重點 ☺️早餐:傳統茶記早餐「沙爹牛肉麵」不論食物質素如何,都要來一趟。夏天是熱了點!😅
首次來這打卡點,每當來大排檔,都會有和「懷念」

好不好食是其次,情懷才是重點 ☺️
早餐:傳統茶記早餐「沙爹牛肉麵」
不論食物質素如何,都要來一趟。夏天是熱了點!😅

沙爹牛肉米粉
2023-05-09 470 瀏覽
作為一個地道的香港人,偶爾也需要作為一個貼地考察,寫一下香港的大排檔如何步入衰敗唔。在這個密室的空間存在着最少7檔的店主,你只要稍為留意就看到誰是老闆。這裏真是說百家爭鳴,老實講這裏的食物質素眾人皆知,食也許是一個風味,而不是一個鮮味。或者沒有個人的口味,我們這裏只有一種味,懷舊味。海南雞飯$68在這裏算是一個貴的價錢,大約到外面200多元的海南雞飯,當然是三倍之差。雞當然是冰雞,加上那些海南酸甜醬汁都不那款,反正都是一個午餐,就算中伏也沒有什麼問題,只是一個午餐何來有伏!坦白講雪雞只有一種味道,大家都清楚,就是這樣好像會不會有一種僥倖的心態。會只可以話$68.1大堆頭,對內地客來講也算是一種不錯的打卡。而最後一杯奶茶只是加$5,用金屬杯上,是少了一種茶味。茶就是沒有什麼,茶香當然沒有,一杯港式奶茶屬於4分。奶味較多。至於環境來講不怕嘈雜嘅可以停耐一點,喜歡擠迫的,就會有一種安全感。成個場就係和而不同,味而不覺,為觀光食物多於享受食物。會不會再來?當然會。這間會不會再幫襯?應該唔會?那會幫襯邊一間?待續。
2023-03-25 397 瀏覽
臨時咗四十幾年嘅海防道臨時熟食小販市場🤓今次過嚟體驗一下舊時港式茶檔嘅風味。當日求其搵咗間店坐低食下午茶🤓味道普通,純粹食下啲環境。🍞咖央多士 $25個多士烘得唔夠耐,唔係好夠熱同脆🤔麵包質素都普通,咖央唔夠多,又搽得唔均勻🍞咖央西多 $26啱啱炸起嘅西多,外皮脆脆地。都可以👍🏻🐷秘製厚切豬扒皇薯條 $46豬扒都唔係厚切嘅,普通豬扒嘅厚度。豬扒肉質OK,唔係用鬆肉粉拿到淋晒嘅豬扒。薯條好似未炸熟🙉凍檸茶、熱奶茶ok la

當日求其搵咗間店坐低食下午茶🤓味道普通,純粹食下啲環境。

🍞咖央多士 $25
咖央多士

🍞咖央西多 $26
啱啱炸起嘅西多,外皮脆脆地。都可以👍🏻

咖央西多

🐷秘製厚切豬扒皇薯條 $46

凍檸茶、熱奶茶ok la
秘製厚切豬扒皇薯條
咖央西多
2023-01-19 473 瀏覽
中午諗住打包個蠔仔肉碎湯飯 點知等佐半個鐘先勉強攞到 中間催過兩次俾人擺面色 其次就係食物ge 質素差到極 打開真係完全呆佐 因為之前食過幾次 有對比 今次啲蠔仔仲細過塊手指甲 肉碎就得雞碎咁多 仲要係燶嗮 以前都會有啲平菇同杏鮑菇 呢次望落就係碗咁水湯樣 真係大跌眼睛 同埋啲湯都係難聞嘅味 完全食唔落 仲要唔平 50幾蚊一個餐真係食緊擸𢶍 如果出唔到正常嘅餐俾客人就唔好叫人落單啦 人哋可以去隔離食嘅姐 呢次體驗真係極差 唔會有下次幫襯 希望唔會再有人中招啦
2023-01-19
35 分鐘 (外賣自取)
2022-02-23 1393 瀏覽
🇭🇰 #文記ღ 秘製厚切豬扒雙蛋飯 $56 🌟🌟🌟一上枱比塊豬扒嚇親😳😳😳又大塊又厚!豬扒口感軟腍,juicy唔乾身,香口。係就係幾好食但秘製醬汁唔太特別,成個飯撈埋太陽蛋同蔥油好惹味~╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟴/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟴.𝟮/𝟭𝟬ღ 常餐 $45揀咗沙嗲牛肉公仔麵同火腿奄列牛油多士,多士燶咗少少,沙嗲牛肉份量幾多幾香!整體正常。╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟮/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟳/𝟭𝟬
🇭🇰 #文記

ღ 秘製厚切豬扒雙蛋飯 $56 🌟🌟🌟
一上枱比塊豬扒嚇親😳😳😳又大塊又厚!

ღ 常餐 $45
2021-12-22 907 瀏覽
經過尖沙咀食個簡單午餐,又走咗入海防道街市搵嘢食。去咗文記見佢有海南雞飯好似幾好味,叫咗一份真係唔錯。熱奶茶11:30 坐低都係早餐既茶尾,有少少澀,不過奶香茶味都合格,落番多少少糖就可以。海南雞飯蔥油同埋蒜蓉都不錯。雞滑既但略略肥左。飯用番普通白飯,無油飯。整體來說不錯的一份午餐,午市都好多人黎到,應該呢間最經濟實惠啦。見咁多人又食完喇,咁就走先,仲有個厚切豬扒未食,下次睇吓早餐或者下午茶餐嘅時候再試。

熱奶茶

海南雞飯
蔥油同埋蒜蓉都不錯。雞滑既但略略肥左。
飯用番普通白飯,無油飯。

整體來說不錯的一份午餐

2021-12-22
2021-11-26 730 瀏覽
食個LUNCH先🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤今日好肚餓,就去成番碟碟頭飯先我叫左招牌菜蔥油厚豬扒煎雙蛋飯🤤勁大碟,好滿足💃💃海防道熟食市場LUNCH TIME真係迫到爆😯不過為左呢碟碟頭飯,“我願意”蔥油勁香,篤爆埋隻蛋黃🍳,溝埋啲甜豉油飯,成個口感正到爆呀🤤果種油香成個口都係🤩至於塊豬扒大到絕對對得起呢個價錢,真係啖啖肉,作為一位女士我居然K。O曬成碟機😱正因為咁就知道係幾咁惹味啦🤤
食個LUNCH先🤤🤤🤤🤤🤤🤤🤤

今日好肚餓,就去成番碟碟頭飯先

我叫左招牌菜

蔥油厚豬扒煎雙蛋飯🤤
勁大碟,好滿足💃💃

海防道熟食市場LUNCH TIME真係迫到爆😯
不過為左呢碟碟頭飯,“我願意”
果種油香成個口都係🤩

正因為咁就知道係幾咁惹味啦🤤

2021-11-17 540 瀏覽
今日中午諗住食飯嗌左個海鮮炒烏冬外賣點知黎左個豬頸肉炒烏冬 辣椒醬又變左辣椒油打去想換番岩 海鮮炒烏冬時送到來 辣椒醬無 仲送多舊石舊石仲要擲枱有聲 好彩食之前了一了先無崩牙好失望#尖沙咀海防道文記#請您食石
今日中午諗住食飯嗌左個海鮮炒烏冬外賣

#請您食石
海鮮炒烏冬
外賣自取
2021-11-17 191 瀏覽
今日中午諗住食飯嗌左個海鮮炒烏冬外賣點知黎左個豬頸肉炒烏冬 辣椒醬又變左辣椒油打去想換番岩 海鮮炒烏冬時送到來 辣椒醬無 仲送多舊石舊石仲要擲枱有聲 好彩食之前了一了先無崩牙#尖沙咀海防道文記#請您食石
今日中午諗住食飯嗌左個海鮮炒烏冬外賣
點知黎左個豬頸肉炒烏冬 辣椒醬又變左辣椒油
打去想換番岩 海鮮炒烏冬時
送到來 辣椒醬無 仲送多舊石

舊石仲要擲枱有聲 好彩食之前了一了先無崩牙

#尖沙咀海防道文記
#請您食石
2021-06-25 907 瀏覽
海防道街市開番 成日聽聞出名豬扒/瓦煲奶茶今日終於去試下 不過就食左文記出名海南雞同豬扒-豬扒即叫即炸 肉質OK  都夠味 仲有D 肥膏 正但對我黎講只係普通嘅豬扒唔覺得好特別 但因為即整+蔥油撈飯 整體都好滿足~-凍奶茶 自動多奶左 唔錯-咖央西多 (單點 $28)麵包厚身 而且好軟身牛油同蛋香味好出 好味 咖央集中係中間位置 都算多但邊邊位就少D~ 如果再多D就好~--文記 尖沙咀海防道390號熟食檔14號舖
海防道街市開番
成日聽聞出名豬扒/瓦煲奶茶
今日終於去試下 不過就食左文記
出名海南雞同豬扒
豬扒即叫即炸
肉質OK  都夠味 仲有D 肥膏 正
但對我黎講只係普通嘅豬扒
唔覺得好特別
但因為即整+蔥油撈飯 整體都好滿足~
凍奶茶 自動多奶左 唔錯
咖央西多 (單點 $28)
麵包厚身 而且好軟身
牛油同蛋香味好出 好味
 咖央集中係中間位置 都算多
但邊邊位就少D~ 如果再多D就好~
-文記
尖沙咀海防道390號熟食檔14號舖
2021-06-17
2021-06-04 536 瀏覽
聽聞左好耐 海防道出名豬扒包今日終於去一試差唔多6:00去到 好多鋪都收唒好彩依間未收叫左咖央多同豬扒包 凍檸茶可能見到我同朋友二人黎食佢豬扒包上時 已經幫我哋切埋包好脆 豬扒即叫即炸 好夠味 又脆 熱辣辣咖央多 多士依d 整完即食一定唔會差甜甜哋 都唔錯其實一去到食 環境都幾熱真係要飲番啲凍嘅嘢凍檸茶 好夠凍
聽聞左好耐 海防道出名豬扒包
今日終於去一試