幫趁咗無數次外賣焗豬。味道好過一哥二哥嗰啲。份量適中。首先應返個題人間有情。話說有次銀包一個仙都無。可能用開八達通簽咭無違意。然後叫咗焗豬拎得諗住比錢之際。無現金。佢又只收現金。所以我話放低個飯去撳機先。個外賣姐姐竟然話唔使。下次再幫趁先比返。可能依個係少少舉動。但令我感覺到有一絲溫暖豬扒飯個汁好味。詞窮無乜字可以形容。有一patpat嘅芝士喺面。亦都食得出芝士味。有啲得個樣。豬扒唔會好鞋肥瘦適中。都好夠焾。份量也很足夠。啲汁都好多。每啖飯都可以有汁。配一杯正常飲品。總結係快靚正。一手交錢。一手收飯。條街咁熱唔使等。

總結係快靚正。一手交錢。一手收飯。條街咁熱唔使等。
2020-08-20
外賣自取
2019-12-16 1590 瀏覽
我好中意舊 愈舊愈好 愈舊裝潢愈有feel🍽🍽🐮屋企人食飯今次揀左呢灣仔呢間新堡餐廳🍴🐮我睇OP就系中意佢夠舊又有紅白格仔布 ❗️❕本身想試波士頓餐廳 不過個recept姐姐態度差 不了🧐🧐講返呢到有好多選擇又有晚市套餐 🍚🍚佢餐湯除咗羅宋湯同忌廉湯仲有得揀龍蝦湯🦞🦞🍲🍲我要左一份🐮安格斯MR出到嚟啱啱好唔會過熟 老公揀左西冷 🐮媽咪就要雜扒 🐮🐷🐔真系乜都有好豐富 牛扒豬扒雞扒腸仔火腿齊曬😝😂爸爸就左份西班牙黑毛豬豬𩣑🐷🐷夠晒淋身仲烤到好香口 嚟呢d地方叫焗田螺系must咁先有情懷🙊🤣🤣再要多份蝦多士 呢個真系夠70年代 唔系到到有!重點系杯凍檸茶 🍹🍹🍹通常都會系好細杯飲二啖 錯啦呢到系大杯㗎 放心人均消費$250左右 非常合理😗
我好中意舊 愈舊愈好 愈舊裝潢愈有feel🍽🍽🐮

屋企人食飯今次揀左呢灣仔呢間新堡餐廳🍴🐮

我要左一份🐮安格斯MR出到嚟啱啱好唔會過熟

爸爸就左份西班牙黑毛豬豬𩣑🐷🐷夠晒淋身
仲烤到好香口 嚟呢d地方叫焗田螺系must咁先有情懷🙊🤣🤣
再要多份蝦多士 呢個真系夠70年代 唔系到到有!
人均消費$250左右 非常合理😗
約左朋友食飯, 朋友在灣仔區工作, 話佢去開一間西餐廳食焗豬扒飯好正, 想帶我去試下。LUNCH時間一入去已經滿座, 好彩朋友早到已經攞左位。新堡係間舊式西餐廳, 我地叫了兩客豬扒飯套餐, 跟餐奉送餐包、湯及餐飲, 每位$77, 好抵食!焗豬扒飯好大份, 豬扒大大塊, 上面仲有一層厚厚的蕃茄芝士醬汁蓋面, 一睇就知有料到! 果然, 豬扒又嫩又多汁, 蕃茄芝士醬汁好香又夠多, 啖啖飯都有汁送飯, 好滿足! 原本因為朝早食左個大早餐仲未消化完, 一心諗住食唔哂就打包當晚餐, 但…原來我太睇小自己, 竟然食到一乾二淨, 捧住個大肚腩走 😆😆服務方面就一般, 伙記落完單又唔記得, 重覆左幾次, 而且一食完伙記即刻收餐具, 感覺好趕, 明明冇客人排隊又叫你賣單先, 個FEEL好唔WELCOMING,有待改善。

2019-10-31
2019-05-16 1870 瀏覽
一行五人,大約中午十二時到達餐廳,坐低第一時間選擇要白湯還是紅湯,之後才慢慢看餐牌,午餐餐牌主要有兩張,分別是特價午餐(60元至71元之間)和午市精選套餐(70元至168元之間)。紅湯是雜菜湯,足料但不夠酸。白湯是西蘭花忌廉湯,味道較淡。蒜茸包一小片,熱熱地,蒜味香濃,咸咸地。慢燒澳洲一級牛柳95元,配燒汁,可改為黑椒汁,牛柳煎得很好,中間有少少紅,半生熟,好味道,肉質軟容易咬。香煎美國雞扒帶子伴燒汁80元,雞扒皮脆肉嫩,很好吃。可惜享用美食期間,突然聞到強烈廁所味/坑渠味。
紅湯是雜菜湯,足料但不夠酸。
紅湯
白湯是西蘭花忌廉湯,味道較淡。
蒜茸麵包和白湯

蒜茸包一小片,熱熱地,蒜味香濃,咸咸地。

香煎美國雞扒帶子伴燒汁80元,雞扒皮脆肉嫩,很好吃。

可惜享用美食期間,突然聞到強烈廁所味/坑渠味。
2019-05-16
2018-11-17 1653 瀏覽
倖存者一值都鐘意食香港西餐廳。散出陣陣香氣嘅蒜料混合融化牛油,塗上烤至外皮鬆脆,內裡軟綿嘅傳統法包上,令人垂涎三尺。餐湯分紅、白兩款:羅宋湯及忌廉湯。倖存者揀咗白湯。侍應拎住湯從遠處走過黎,濃郁牛奶味也隨之傳來,湯入口如絲綢般香柔,輕輕滑過喉嚨,不帶走一片雲彩。整個套餐有蒜蓉包加餐湯,配上主菜,仲有飲品,價錢仍然處$90以下,怪難俘獲多人芳心!侍應服務態度仲好好,成日問客人對食物嘅意見燒汁雞扒配帶子 $80燒汁偏咸,但無阻肉質綿綿嘅雞肉鮮味,咬落口,滲透於纖維之中嘅肉汁爆發,充滿成個口腔,外皮燒至金黃豬扒配蘋果 $70雖然嗰名同配料有啲怪,但食落又幾夾。豬扒彈牙,唔會多纖維到咬唔開

侍應服務態度仲好好,成日問客人對食物嘅意見

燒汁雞扒配帶子 $80

豬扒配蘋果 $70
2018-11-07 1236 瀏覽
今日拍拖無乜搞,去左山頂,點知有一邊竟然無開裝修,半小時已經睇完,好快咁迫返落山,係利東落車想搵食,見個道好多格局唔錯的餐廳諗住帶女友食好野,點知佢竟然覺得利東無野岩食唯有行返去灣仔,漫無目的咁睇下食乜,路經波士頓餐廳,好多人等位,吸引左佢目光,佢突發想起曾經坐車看到有間老舊的餐廳在附近,最後我地行下,邊在說再一個街口沒有便要到銅鑼灣搵食,最後就來到這裡!佢口中坐車看到的舊餐廳就是這間,在門口看看餐牌,有精選晚餐又有2人套餐,價錢也ok,那就決定呢道,當時大約6點,仲有位,唔需要等位,我地叫左個2人餐選了沙律,一白一紅湯加餐包,沙律好一般,不太新鮮,本身的菜有部分有苦澀味。白湯都係一般,紅湯比白湯好少少。餐包係蒜包,上枱熱烘烘的,好食,我個塊蒜唔夠,不過女友個塊佢話ok,唔知係咪剛好每塊不一樣。-大家去到呢到可能已經覺得好奇怪,暫時呢個情況,點解會係的分數?食到呢道我都係咁諗!完全無特別感覺,乖乖的等扒來,我地叫左肉眼和T骨(在外面餐牌2人餐沒有,不過入面有多幾款選擇),2個都係5成熟。-先來T骨,整個呆掉!很大塊!佢霸佔左大半碟的位置!我選的意粉都快看不見佢下面仲有西蘭花和不少的翠玉

大家去到呢到可能已經覺得好奇怪,暫時呢個情況,點解會係

佢下面仲有西蘭花和不少的翠玉瓜,

T骨,首先我完全估唔到有呢個選項!相信大家都會留意到T骨普遍比較貴,於呢類仼選主菜的菜單通常不會出現,有得選唔係唔選呀麻!?為食狗唔看其他選項已能下單,原因好簡單,因為佢有西冷有牛柳(細個邊),滿足我樣樣都想食的心理!
牛肉整體都夠肉味,2邊我都覺得好正。西冷肉味較濃,口感有咬口,不過卻不會太過韌,好怕食個d好似香口膠咁咬唔爛又成口渣的肉。牛柳個邊好淋!肉味雖無西冷濃,但絕不會失望!整塊比我的感覺很好,基本上每邊我只吃一口,我已知道自己必定再來!希望下一次還有這個選項!
寫完個肉直頭忘了意粉
意粉軟硬剛好(為食狗比較喜歡偏煙韌),不過意粉質感就較普通失色,個汁拿晒黎配意粉食,因為個扒的肉味好夠,我覺得唔需要點汁。

到肉眼,肉眼好淋,都係無渣,也不會咬到牙都軟,肉味夠,接近無筋!我見佢單點都好似大約150元(不太確定,大約) 如果以外面餐廳比較,這絕對係正好多!薯條係闊身個款,有d似薯角咁,食到好多薯仔係入面,唯一係唔脆的,知道好多人喜歡食薯條都喜歡脆,呢道就可圈可點,因為我就係唔喜歡脆的朋友

最尾有餐茶和甜品,當天甜品係杏仁雪巴,好重的杏仁味,可惜杏仁味的東西不是人人欣賞,剛好不對為食狗的口味。而餐茶叫左2杯都係凍檸茶,茶黎到時接近24味的顏色,有點擔心好苦,不過篤完檸檬後飲都唔係苦的,還好,就普通一點的檸茶。

總結: 今次晚餐食左500有找,大約250元一個人,雖然餐廳比較懷舊,但沒有不整潔的感覺。
職員友善,佢地無做到什麼特別的事,只是比個感覺自己像熟客一樣,這種親和感令客人十分放鬆。
店內座位有限,但座位之間有足夠的空間。
食物cp值高,雖然價錢比一般連鎖扒店貴一點,但呢個價錢絕對對得起佢的食物品質!
雖然除左扒之外的其他食物確實被比下去,也許不太達標,但那主角真的很不錯!
老實說,因為咁我也考慮了很久應該係好評還是ok的評分,不過一想到自己必定會再到來的餐廳,我還是決定以好評來表達!

推薦大家一試!
2018-10-25 1027 瀏覽
今日黎左新堡餐廳食lunch,新堡係間舊式既西式扒房,價錢平民又親民。係灣仔地鐵🚇a出口,行過黎都係5分鐘左右,大大隻字寫住新堡餐廳🍴,一定唔會搵唔到😆😆如果12點半之前結賬離坐的話,仲有d特價午餐選擇,真係好抵🤭🤭🤭我叫左個澳州西冷牛扒伴燒汁飲羅宋湯😋塊牛扒比想像中大塊,而且都算厚身。就算無飯或者薯仔跟,都覺得努飽。牛扒都好軟腍,好香牛味。$68蚊,食到呢個水準,真係好抵👍🏾👍🏾👍🏾羅宋湯都好杰,非常足料👍🏾👍🏾食落淡淡都係菜🤤
西冷牛扒伴薯茶
我叫左個澳州西冷牛扒伴燒汁飲羅宋湯😋
羅宋湯都好杰,非常足料👍🏾👍🏾食落淡淡都係菜🤤
西冷牛扒伴薯茶
  • 羅宋湯
  • 澳洲西冷牛扒伴燒汁
2018-05-24 1157 瀏覽
人情味濃厚嘅懷舊西餐廳,一坐低侍應巳經熱情問大家飲咩餐湯,而且lunch價錢相宜,良心經營👍🏻order 左招牌芝士焗豬扒飯、餐湯、蒜蓉包、飲品連加一都係$77!豬扒有沾蛋漿加炒飯底用芝士焗,茄汁香甜適中,令人不知不覺食晒碟飯值得推介!
值得推介!
2017-11-05 1474 瀏覽
中午係灣仔食飯其實有好多選擇。 但畢竟係呢區工作多年,日日食好多都試過曬,有時真係會有選擇困難症。 諗諗下,行行下見到呢間外賣午餐有成9個set選擇,就試下佢。 新堡係舊式港式排西餐牌,有好多唔同既排食。 所以外賣都有好多選擇, 如牛排,豬扒,雞扒,魚柳等配意粉或飯。 最後選擇左茄汁焗豬扒飯($44) 配凍檸茶。 個焗飯拎到番公司仲熱喇喇, 茄汁係用茄糕加芝士,味道好好。 飯雖然唔係炒飯底,但勝在夠乾身。 豬扒夠厚,唔係用d好差既豬扒。 呢個價錢其實同連鎖既哥哥焗豬差唔多,但味道各有不同。呢個會有番d以前細個食港式西餐既焗豬扒飯味道。

2017-11-02
新堡餐廳是一間比較傳統舊式的西餐廳,用餐環境普通,午市套餐由 $70 起。 羅宋湯口味偏甜,配搭平實的蒜蓉多士一起送上。 主菜燒美國豬柳配燒汁意粉,豬柳製作味濃,口感軟中見彈,質素比預期理想,難怪是店員推介。 冷熱餐飲同價,奶茶口味還是不及一般茶記佳。

羅宋湯口味偏甜,配搭平實的蒜蓉多士一起送上。
羅宋湯

燒美國豬柳配燒汁意粉

冷熱餐飲同價,奶茶口味還是不及一般茶記佳。

[21/9/2017; Thu]
燒美國豬柳配燒汁意粉
2017-08-23 974 瀏覽
在灣仔辦完事,  行過見到呢間餐廳,  入去坐低不知吃乜好,想吃牛,又想吃雞,突然選擇困難症又黎,好彩有位肥哥哥經理介紹吃戴安挪牛柳,餐到了一看,正呀 !  開餐 !  嘩嘩嘩... 牛柳肉質豐富,口感非常好,份量足夠,肥哥哥真好,非常滿意,下次帶埋老婆仔女去。
,好彩有位肥哥哥經理介紹吃戴安挪牛柳,餐到了一看,正呀
,肥哥哥真好,非常滿意,下次帶埋老婆仔女去。
戴安娜牛柳意粉
2017-08-19
10 分鐘 (堂食)
戴安娜牛柳意粉
2017-08-19 769 瀏覽
在灣仔行街時,無意中發現一間舊式懷舊風西餐廳,午餐價錢合理,份量亦足,食物不錯!有機會再試試晚餐時段來,雖然價錢比午市貴一點,二人世界⋯應該幾有氣氛!自high中~哈!

自high中~哈!

2017-08-17 757 瀏覽
新堡係類似金鳳嗰類港式西餐廳,午飯時間堂食係要100 per head 的。作為一個小職員,梗係外賣化算。新堡出名焗飯,皇牌一定係焗豬排飯,真係不二之選。佢外賣餐牌每星期都轉,但係外賣3號餐焗豬飯係永恆不變。焗豬飯連野飲都係 $43,喺灣仔係平民之選。佢焗飯用炒飯底,豬扒切件焗,嫩滑多汁又唔會焗過火,配料有洋蔥番茄,個汁又好食,食完又唔會口乾,好過大x樂個焗豬多多聲,方圓500米得順景茶餐廳既焗飯可以媲美。份量係足夠多的,OL胃口會食唔哂。另外,凍飲跟餐外賣唔使加錢,都係另一賣點。

新堡出名焗飯,皇牌一定係焗豬排飯

另外,凍飲跟餐外賣唔使加錢,都係另一賣點。
焗魚柳飯
2017-08-14
5 分鐘 (堂食)
焗魚柳飯
  • 焗豬扒飯
2017-08-14 387 瀏覽
之前趁住有生日優惠, 同男朋友去左海洋公園, 之後因為都夜,就係港島搵好野食,最後男友選左依間雖然人客不多, 不過勝在唔洗等位, 而且絕對唔係伏野生日就食得好D啦, 叫左個龍蝦2人餐 ($588加一)龍蝦餐黎講都唔算貴前菜係帶子沙律,帶子幾大隻, 仲係配我最鍾意既沙律醋跟住係湯,我地一個叫左紅湯, 一個叫左白湯, 兩個都好飲而我比較鍾意白湯,一飲就知唔係平時果種開唔勻既罐頭主菜:半隻龍蝦加牛排,龍蝦爽滑彈牙, 同芝士口味好夾至於牛排肉質嫩滑, 味道雖不及龍蝦但仍是上好之選之後仲有creme brulee 做甜品都幾好味但有D甜食到最後淨番我地呢台客, 真係有包場的感覺! 唔知係咪同鍾意既人慶祝生日既關係,覺得依餐飯特別好食呢!

雖然人客不多, 不過勝在唔洗等位, 而且絕對唔係伏野

生日就食得好D啦, 叫左個龍蝦2人餐 ($588加一)
龍蝦餐黎講都唔算貴

前菜係帶子沙律,帶子幾大隻, 仲係配我最鍾意既沙律醋

跟住係湯,
我地一個叫左紅湯, 一個叫左白湯, 兩個都好飲
而我比較鍾意白湯,一飲就知唔係平時果種開唔勻既罐頭
主菜:半隻龍蝦加牛排,
龍蝦爽滑彈牙, 同芝士口味好夾
至於牛排肉質嫩滑, 味道雖不及龍蝦但仍是上好之選

之後仲有creme brulee 做甜品
都幾好味但有D甜
食到最後淨番我地呢台客, 真係有包場的感覺!
唔知係咪同鍾意既人慶祝生日既關係,覺得依餐飯特別好食呢!
2017-07-24 385 瀏覽
今日早左收工 又約左朋友仔去書展 係等佢放工時度其附近搵食坐下行過見列呢間舊式餐廳 有下午茶 既然唔太肚餓坐低食少少慢慢等下啦炸蝦多士 伴 油醋沙律 蝦多士用法包而唔係方包 加埋蝦膠炸得香脆 配埋個沙律醬剛剛好 一客有2件 以呢個炸既程度 細細份份量岩岩好 因為呢個食太多就會覺得熱氣啦

2017-07-24