【油尖旺區】【新大光燈】一直以來我做呢個 foodie 都係為咗女同事而做,但係慢慢覺得自己其實都享受個過程,為別人而做不如為自己而做。然而,女同事幾年前話想我講多少少紅館附近嘅餐廳,我都永銘於心。雖然近年因為種種原因而少咗講,但係只要我可以做,我就會去做。嚟到尖東噴水池附近嘅呢間「新大光燈馳名巷仔雲吞麵」,見佢唔係嗰啲好 heavy 嘅嘢,就自費食吓佢啦。我見佢哋個 $58 嘅「柱候牛筋腩撈伊麵」幾吸引,仲免費配罐「可樂」,就叫咗個嚟食。食落只能夠講係可以,同埋份量都夠,唔算好差咁囉。咁我知道呢間始終都係食雲吞麵嘅,咁就叫碗 $42 嘅「正吞交」嚟食,即係「淨雲吞水餃」呀,哈哈。估唔到佢哋啲水餃仲好食過雲吞,係真係好食嗰隻,個餡口感幾好,可能係咁就搞到啲雲吞黯然失色啦。係啲水餃救返餐飯,令到呢 $100 好似冇咁唔抵。。。(地址:尖沙咀麽地道67號半島中心地下G36號舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies

(地址:尖沙咀麽地道67號半島中心地下G36號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am油尖旺區 #紅磡 #尖東 #尖沙咀 #1am紅館 #新大光燈 #柱候牛筋腩撈伊麵 #可樂 #正吞交 #淨雲吞水餃#雲吞 #水餃 #1am1505 #1ambackup
2024-06-26
2024-06-07 181 瀏覽
今日來食個早午飯成個飯餐餐牌,除咗豬手同牛腩之外,大部分都係薑蔥肉片湯飯之類,可是我唔食薑蔥的,又想食下菜,於是我揀咗「生菜鯪魚球湯飯」。可是,明明餐牌係寫「生菜鯪魚球湯飯」,而且點菜單據都係打「生菜鯪魚球湯飯」,但我點餐時佢又唔講明冇生菜,直接幫我將生菜轉咗做薑蔥,直至碗鯪魚球來到檯面我先知。我食飯途中,聽到坐我後面檯嘅一名熟客向侍應再三表示「今日嘅豬手唔夠腍」。個侍應就回應話「下次夾啲腍啲嘅俾你」。「生菜鯪魚球湯飯餐」(根本冇生菜)$56 (豆漿+$6)味道一般,賣相一般。諗起自己身處喺一間疑似違反商品說明條例嘅餐廳,已經冇晒胃口。有5粒鯪魚球,我食到第4粒食到餿味吐返出來。我怕係自己搞錯,於是食埋剩低嗰粒比較一下味道,確認了第4粒果然係餿咗,即使我嘗試加胡椒粉也蓋不了那餿味。當時係接近午飯時間,陸續有客人入來食午飯。我向其中一名侍應表示我吐出來嗰舊鯪魚球餿咗,佢拿拿臨講咗句「食完喇嘛」,就收走我碗野毀屍滅跡了。食物有問題,食客向餐廳反映,係希望餐廳跟進及作出改善。但係睇住呢度嘅人咁嘅態度,真係唔駛再來。我去收銀處俾完錢後,便向老闆娘反映返我食物嘅問題同佢員工嘅態度問題。不過我趕時
今日來食個早午飯

「生菜鯪魚球湯飯餐」(根本冇生菜)$56 (豆漿+$6)
生菜鯪魚球湯飯套餐

有5粒鯪魚球,我食到第4粒食到餿味吐返出來

我去收銀處俾完錢後,便向老闆娘反映返我食物嘅問題同佢員工嘅態度問題。不過我趕時間走,不知道佢地有冇去check返啲食物我就走咗了。

#中伏
2024-06-04
2024-03-15 468 瀏覽
I had a strong craving for pork liver and decided to search for a place to satisfy my craving. That's when I came across a restaurant called 新大光燈 in TST through Google search. To my delight, it turned out to be a great find! The lady boss or perhaps the manager of the restaurant kindly recommended that I try their mixed pork soup noodles.What caught my attention was the fact that they didn't use beef soup base, unlike many other famous local restaurants that serve pork liver. This was a relief f

What caught my attention was the fact that they didn't use beef soup base, unlike many other famous local restaurants that serve pork liver. This was a relief for me because, for religious reasons, I don't consume beef or anything cooked with beef stock. It was reassuring to know that I could enjoy my meal without any concerns.

Upon entering the restaurant, I noticed how busy it was. The place was packed, and everyone had to squeeze in and share tables. It was a bustling and lively atmosphere, which added to the overall experience. Despite the crowded space, I was pleasantly surprised by the exceptional service provided by the servers. Unlike some other local restaurants in Hong Kong, the servers at 新大光燈 were extremely friendly and attentive.

mix pork soup rice noodles
mix pork soup rice noodles
2023-11-16 705 瀏覽
午飯跟同事叫粥食,我點了個 艇仔粥同一個炸兩,同事點了 一碗碎牛粥。外賣🥡拎走回公司吃。粥夠熱,所以材料應該熟透了。不過我們也覺得兩碗粥雖然足料,不過就好少米,好稀,好似飲粥水;另外食完大家好口乾,未知是不是落了太多味精。食完一吐水,仲要不停咁飲水,所以我哋要不停去廁所。炸兩好少少,不過腸粉唔夠多,只得1塊腸粉包住油炸鬼,如果腸粉可以厚啲就好⋯之前喺入邊堂食,不過因為環境太迫,太熱,所以先今次轉左外賣⋯
午飯跟同事叫粥食,我點了個 艇仔粥同一個炸兩,
同事點了 一碗碎牛粥。
外賣🥡拎走回公司吃。
粥夠熱,所以材料應該熟透了。
外賣自取
好耐冇食大光燈 所以今日專門去食人太多所以買外賣 亦都好多人買外賣返到公司 已經成身汗點知……佢哋 居然 冇俾麻醬 冇豉油 冇芝麻 乜都冇😖😤 非常失望 😨究竟係唔係員工整古老細🤔……人工太差想趕客走定係太好生意唔想做 其實都係食普通嘢一盒炸兩都要33蚊 雲吞麵 分湯39蚊 普普通通一個lunch 竟然 炸两冇豉油醬汁真係非常憤怒🤬評分基本上係一粒⭐都不值 但係呢度最少要有一粒 ⭐
好耐冇食大光燈 所以今日專門去食

竟然 炸两冇豉油醬汁
真係非常憤怒🤬

評分基本上係一粒⭐都不值 但係呢度最少要有一粒 ⭐
2023-07-31
15 分鐘 (外賣自取)
「大光燈」巷仔雲吞麵歷史可追溯至60年代。每晚,許有伍師傅以一盞大光燈為記,在紅磡曲街横巷擺檔,燈亮着就有麵吃。馳名的巷仔雲吞麵吸引了不少食家以及名人慕名而來,成為了傳統巷仔雲吞麵始祖。新大光燈當年概招牌菜就係馳名的巷仔雲吞麵鮮蝦雲吞湯麵$37這家店的招牌鮮蝦雲吞麵,是我個人相當推薦的一道菜!湯底鮮味十足麵條非常彈牙,而且吃起來非常鮮甜,蝦肉也很新鮮,整體的口感相當流暢,是一道非常值得嘗試的菜色!新大光燈地址 :尖沙咀麽地道67號半島中心地下G36號舖電話號碼:26414188營業時間星期一至六11:00 - 22:45#濠愛美食 #hkfood #Hkfoodblog #Food #food blog #香港美食 #香港美食指南 #相機食先 #尖沙咀美食 #午餐 #午市套餐 #性價比 #上班一族恩物 #新大光燈 #巷仔雲吞麵  #大光燈  #鮮蝦雲吞湯麵 #雲吞麵

新大光燈當年概招牌菜就係馳名的巷仔雲吞麵

鮮蝦雲吞湯麵$37

這家店的招牌鮮蝦雲吞麵,是我個人相當推薦的一道菜!

湯底鮮味十足
鮮蝦雲吞湯麵

麵條非常彈牙,而且吃起來非常鮮甜,

新大光燈
地址 :尖沙咀麽地道67號半島中心地下G36號舖
電話號碼:26414188
營業時間星期一至六11:00 - 22:45

2023-01-07
2023-01-24 1210 瀏覽
🇭🇰新大光燈·南乳豬手撈粗麵$49 l 鮮豬潤粥$42 (豬肚+$10)呢間粉麵舖頭我同我同事好鍾意 所以我地食左好幾次架啦😍😍佢個豬手撈粗做得超級出色 佢豬手既份量勁多 勁抵食 而且佢係炆到超淋 超入味 我自己就鍾意佢lunch time個質感多啲🐷佢下晝嘅話會仲有少少骨膠原jello既質感 夜晚就會再透啲 再入口即化啲 睇吓大家鍾意邊個口感😈😈之後佢個南乳汁撈粗麵都好好食 不過呢個就會偏鹹少少 大家一定要撈少少佢個湯🤤🤤之後我地試過佢個墨魚丸都好味既 佢係好彈牙 入面好多墨魚粒🦑佢另外個豬膶粥都做得超級出色 佢個湯底好綿 而且佢個豬潤係超級厚切 質感好好😍😍佢另外個豬肚其實都好大嚿 好厚切 不過我自己個人就覺得豬肚切薄啲口感好啲😂·📍尖沙咀麽地道67號半島中心地下G36號舖📍紅磡必嘉街69號E舖📍荃灣白田壩街45號南豐紗廠G14號地舖
🇭🇰新大光燈
南乳豬手撈粗麵$49
南乳豬手撈粗麵
l 鮮豬潤粥$42 (豬肚+$10)
鮮豬潤粥

📍尖沙咀麽地道67號半島中心地下G36號舖
📍紅磡必嘉街69號E舖
📍荃灣白田壩街45號南豐紗廠G14號地舖
南乳豬手撈粗麵
鮮豬潤粥
一間有歷史概港式粥粉面店,好有港版深晚食堂FEEL,先同大家科普一下「大光燈」巷仔雲吞麵歷史可追溯至60年代。每晚,許有伍師傅以一盞大光燈為記,在紅磡曲街横巷擺檔,燈亮着就有麵吃。馳名的巷仔雲吞麵吸引了不少食家以及名人慕名而來,成為了傳統巷仔雲吞麵始祖。 科普完講返黎食,叫左個粥同腸粉生滾鮮滑雞粥 $40粥底有d水唔夠綿雞一點都唔老,份量夠多夠滑有鮮味天氣凍食返碗熱粥真係唔錯火鴨絲腸粉 $32足料 比較小見用火鴨絲做腸粉腸粉外層粉漿唔厚屬於難得的皮薄餡多,腸粉皮只有薄薄一層,非常香滑。火鴨絲份量十足,而且不油膩及鞋口幾有口感。新大光燈地址 :尖沙咀麽地道67號半島中心地下G36號舖電話號碼:26414188營業時間:星期一至六11:00 - 22:45星期日:全日休息

「大光燈」巷仔雲吞麵歷史可追溯至60年代。

科普完講返黎食,叫左個粥同腸粉
生滾鮮滑雞粥

生滾鮮滑雞粥 $40
粥底有d水唔夠綿
雞一點都唔老,份量夠多夠滑有鮮味
天氣凍食返碗熱粥真係唔錯

火鴨絲腸粉 $32
足料 比較小見用火鴨絲做腸粉
火鴨絲腸粉

火鴨絲份量十足,而且不油膩及鞋口幾有口感。

新大光燈
地址 :尖沙咀麽地道67號半島中心地下G36號舖
電話號碼:26414188
營業時間:星期一至六11:00 - 22:45
星期日:全日休息
2022-12-12
生滾鮮滑雞粥
2022-08-05 1144 瀏覽
落雨天以為會無乜人,放工火速嚟到,見到門口好多人,好彩只係外賣多,唔駛等可以直入。始終都係呢間火鴨絲豬潤腸最好食,嚟開尖沙咀實會想食佢,料多,皮薄,豬潤滑,好抵食。只係好可惜,今次碗雲吞麵個湯底好咸,唔知係咪換咗師傅呢?🤔🤔令我成晚飲咗超多水希望下次唔會啦~ 我好鐘意食佢啲雲吞咖。

希望下次唔會啦~ 我好鐘意食佢啲雲吞咖。
2022-08-04
  • 火鴨絲腸粉
2022-07-08 891 瀏覽
新大光燈位於尖東既一條巷仔,沒有華麗裝修和門面,沒有太多宣傳,是一間好低調既港式粥面店,但卻有大家口中廣傳既美食,豬潤和雲吞。極大極厚切既薑葱豬雜湯麵,好得意既口感,好軟淋。特別係豬潤,好細嫩,無筋無腥味。無諗過佢咁大舊食落係咁creamy,好似柔情大漢🧔咁, 是一舊有內涵既豬潤😂 麵都好爽口彈牙。湯底是鮮甜的大地魚湯。最令人回味既係佢既招牌火鴨絲豬潤腸粉。 腸粉皮透薄,口感都好特別,唔係走軟滑路線,而係軟糯。火鴨絲香口,豬潤粒似爆爆珠,再配上甜豉油,口感配合得天衣無逢。友人食的是豬雜撈麵,配搭蠔油,份量更大,更配上一碗大地魚湯,食完表示很滿足,卻又已經開始期待下一次再來試試雲吞麵😋。推介指數:💋💋💋💋(4/5)
薑葱豬雜湯麵

推介指數:💋💋💋💋(4/5)
薑葱豬雜湯麵
  • 薑葱豬雜麵
  • 火鴨絲腸粉
🍜 尖沙咀新大光燈地道港式麵食💡 大光燈始源紅磡的紅磡曲街横巷,馳名的巷仔雲吞麵當年吸引了不少名人慕名而來。後期「大光燈」轉入店舖經營,卻最终因不敵昂貴租金而結業。在機缘巧合下,店主重遇當年於巷仔起家的許師傅,得到他親自教授製作雲吞麵的秘技,並獲允許繼續使用「大光燈」之名開業。店主以「新大光燈」之名,繼續保留讓人充滿回憶的味道。 🫓 炸兩 $31即叫即做的炸兩,腸粉外皮晶瑩剔透,又薄又滑,包裹著香脆可口炸至金黃的油炸鬼,口感外滑內脆,是高質的地道美食。🍜 雙拼撈麵 $58 (豬膶、豬手)雙拼撈麵有兩件南乳豬手,炆得又腍又入味,而且大大件,讓人吃得相當過癮。而厚切的豬膶爽口沒有渣,店家還橫切一刀令豬膶較易熟透。生麵爽口彈牙,沒有粉狀感。撈麵份量十足,吃後實在飽足快樂。🥟 淨雲吞水餃 $38雲吞一口一粒, 每粒有2隻蝦仁,蝦仁美味彈牙。鳳城水餃會比較大顆,餡料有蝦仁、木耳絲、竹筍,鮮香味美餡料豐富,口感豐富。真材實料小總結: 新大光燈除了麵食還加入粥品及腸粉,是尖東區內性價比極高餐廳,食物味道有品質保證,可是店內環境較狹窄,夏天會比較坐得辛苦,建議在附近一帶的上班一族可外賣回公司享用美食。
🍜 尖沙咀新大光燈地道港式麵食

🫓 炸兩 $31

🍜 雙拼撈麵 $58 (豬膶、豬手)

🥟 淨雲吞水餃 $38

🔰餐廳環境:4.5/5
🍽 餐廳:新大光燈

🌐地址: 尖沙咀麽地道67號半島中心地下G36號舖
🐮 #cowing吃在尖沙咀
#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #尖沙咀美食 #相機食先 #吃貨 #食好西 #新大光燈
2022-06-16
  • 炸兩
2021-11-10 1824 瀏覽
兒時夜晚搭小巴經過紅磡漆咸道我成日見到大光燈,但原來我從來沒去幫襯過!某天路過尖沙咀新大光燈吃了一碗超迷人的薑蔥豬膶米,美味得這天要帶車爸爸去再次品嚐。店內座位不多我們過了Lunch Time去比較易找位,店內冷氣不足夏天真有點辛苦,像近幾天的清涼氣溫就會吃得舒適些。車爸爸欽點的炸鯪魚球$34/4粒、$50/6粒我們選了4粒來分享。新鮮滾熱辣炸起大大粒的鯪魚球吃下外面香脆內裡彈性十足,有濃香的鯪魚味道而且一點腥味也沒有很好吃。隨鯪魚球附上一碟極為重口味的蜆蚧醬,喜歡再惹味些的朋友可沾來享用,但我覺得淨吃已經非常夠味了。郊外油菜我們選了吃芥蘭$22,用鹼水灼過的菜零舍淋甜,所以去麵店我必吃郊外油菜。車爸爸愛吃乳豬那點碗南乳豬手河$38吃吧!兩大件乳豬炆得挺入味,可惜骨大肉少吃得不夠過癮,河粉很滑溜最吸引的地方是不會太索湯而變淋很讚。而我當然要吃勁好味的薑蔥豬膶米$40,一碗有四件厚切的豬膶吃下綿綿軟軟潤滑無比味道甘香,加上清鮮的湯頭及爽身米粉真的教我百吃不厭。寫時看著這豬膶米又心思思想吃了!天氣凍了那麼多吃豬膶是好時候了。

2021-11-04
2021-03-19 2462 瀏覽
今日飯腳又清假,諗唔倒食咩,咁簡簡單單食個麵,新大光燈其實好食嘅,喺尖東有得食粥嘅舖頭真係唔多,呢度係多款又有質素😋,不過環境就好差😞,喺巷仔,indoor 好細好迫,夏天唔夠冷氣,outdoor 好油煙😭,有啲污糟,有啲一筒筒唔知咩,又有個大垃圾筒,所以即使好味我地都係好久唔久先食一次。今日買返公司食舒服啲😁,要咗個細蓉,35蚊,小店嚟講收八達通,Ali pay , 算好方便👍,份量就細咗啲,不過對我嚟講都ok嘅,雲吞有三粒,大粒,都幾新鮮,蝦大隻又彈牙,麵質幾好,湯有少少梘水味,唔會over , 正😍。

2021-03-19
2 分鐘 (外賣自取)
2021-02-07 1363 瀏覽
小人之前在紅磡的大光燈食過不少,機緣巧合之下竟在尖沙咀遇上,二話不說就在此用餐。餐前小食是炸鯪魚球,不是太油,但卻很乾身,供蘸點的應該是蜆介醬吧,總之很鹹。火鴨絲腸粉是不能不叫的,雖然頗油膩,而且粉皮偏厚;不過和著火鴨肉的油香,極其吸引,已經是這次點的食物中最好的了。至於雲吞麵,感覺好像沒有紅磡店吃的好味,雲吞皮是滑溜的;但肉餡似乎很少,蝦肉的味更是似有還無。麵條尚算彈口,至少沒有梘水味。這盞大光燈不及以前那盞光量。

炸鯪魚球

雲吞麵

這盞大光燈不及以前那盞光量。
2021-01-12 1226 瀏覽
同同事出嚟放空,食個簡單但係好味嘅中午今日小弟叫咗個豬雜撈麵(走蠔油)同事叫咗個豬雜湯河另外加多個鴨絲腸粉大家食點解大家都叫豬雜?因為兩個字,超正😍😍佢嘅豬潤,係我係香港食過最好食嘅👍🏻👍🏻當然呢間舖頭有人讚亦有人彈,不過我嚟親都係食豬雜麵或炸醬麵,所以對於我來講佢係超級好食😁😁今日個鴨絲腸粉就有啲普通,啲粉漿有點兒厚,同埋成碟野黐埋一舊,食唔出鴨絲嘅香👌🏻👌🏻不過豬雜,就唔使多講,因為每一次都冇得輸,個豬潤可以好食過鵝肝,就係咁誇張👏🏻👏🏻👏🏻
同同事出嚟放空,食個簡單但係好味嘅中午
今日小弟叫咗個豬雜撈麵(走蠔油)同事叫咗個豬雜湯河
另外加多個鴨絲腸粉大家食
點解大家都叫豬雜?因為兩個字,超正😍😍
佢嘅豬潤,係我係香港食過最好食嘅👍🏻👍🏻
2095 瀏覽
豬雜撈麵