2021-06-25 609 瀏覽
金百利樓上有好多餐廳新巴黎越南餐廳係度已經好多年係銅鑼灣抵食之選 人均都唔過$100而且有一種平民飯堂既味道唔想食咁多野又想食平啲既好去處#春卷 雖然細細條但係炸得又幾香脆同埋都係$15就有兩條認真係抵食#生牛肉湯粉份量都幾大碗啲牛肉唔會好生越式湯底都幾好飲食完唔覺得口渴#香葉辣肉碎飯經典越式食物肉碎帶咸香 唔算好辣隻蛋都夠流心水準中上

金百利樓上有好多餐廳

肉碎帶咸香 唔算好辣

隻蛋都夠流心

水準中上
2021-06-02 543 瀏覽
📍新巴黎越南餐廳🍴 #黃豆食黃店💛-呢排成日介紹西餐 就等黃豆今次介紹吓越南野啦~呢間位於銅鑼灣大件夾抵食嘅黃店幫襯咗好幾次啦😆黃豆次次都嗌撈檬咁滯 因為係店內最好食 配料又高質🤫 再加上依家天氣咁熱 嗌撈檬就最好不過🤣免加一 仲包一杯熱飲 抵到爛🤯簡直係糧尾首選😚-越式豬頸肉撈檬 $50🤤豬頸肉又厚又大塊 有成5-6塊 唔會太瘦太肥 仲燒到香香地好好食!🤤面頭有唔少花生碎同蔥油 食落惹味🤤撈檬汁任落唔嬲 唔會太酸啱啱好🤤仲有大量紅蘿蔔同芽菜 夠晒健康🤤檬粉分量好多 男仔食都會夠飽!💆🏻‍♀️環境:乾淨企理 坐得舒服⏳等候時間:直入 (當日為平日6pm左右)
📍新巴黎越南餐廳🍴 #黃豆食黃店💛
呢排成日介紹西餐 就等黃豆今次介紹吓越南野啦~
呢間位於銅鑼灣大件夾抵食嘅黃店幫襯咗好幾次啦😆
越式豬頸肉撈檬 $50
🤤面頭有唔少花生碎同蔥油 食落惹味
🤤撈檬汁任落唔嬲 唔會太酸啱啱好
🤤仲有大量紅蘿蔔同芽菜 夠晒健康
🤤檬粉分量好多 男仔食都會夠飽!

💆🏻‍♀️環境:乾淨企理 坐得舒服

⏳等候時間:直入 (當日為平日6pm左右)
越式豬頸肉撈檬
2021-05-21 585 瀏覽
是晚跟同事起隔離個商場逛完感謝祭後,隨便上一間食晚餐,我就選了之前一直有食開的新巴黎食越南菜。還記得以前待應們是一班很親切的大媽,點了個飯她會送一碗中式熱湯的,今次上來全變了一班有活力的很後生仔女,服務態度仍然很親切有禮有求必應。看看餐牌,發現餐牌都完全轉了,以前食開的很美味的越式薰蹄都沒有了,選擇的款式比以前少了,不過,卻添了不少新款的食物,相信店舖近年是轉了手了,由一群後生仔女接了手,不過店舖並沒有重新裝修,環境依舊。春卷雞翼札肉湯粉:春卷及雞翼鬆脆香口入味,煮得不錯,可以再添食,可惜湯粉的湯底太過清湯,完全冇味,同事加了魚露都沒有太大作用,希望店家可以改善一下。香茅豬扒雞翼飯:雞翼一樣香脆可口,超熱辣辣,但是豬扒比較鞋,另外附上的酸汁點雞翼和豬扒,味道很夾,增添左美食的層次味道。蔥油方油,多蔥味道不太鹹,店員還主動問夠不夠,最後她還另上多一小碗給我撈飯,PS:個飯很大個,食到很飽。飲品方面,同事點了真多冰(加20元),不過略嫌細杯了一點,忘記了問問同事味道如何,凍O水就同方間差不多。整體來說,小食和主食的餸味道不錯,湯粉還需改進一下,至於飯方面,印象中越式的飯是會附上蔥油和甜豉油

還記得以前待應們是一班很親切的大媽
,服務態度仍然很親切有禮有求必應。

看看餐牌,發現餐牌都完全轉了,以前食開的很美味的越式薰蹄

春卷雞翼札肉湯粉:
春卷牛油雞翼札肉湯粉

香茅豬扒雞翼飯:
,PS:個飯很大個,食到很飽。
香茅豬扒雞翼飯

整體來說,小食和主食的餸味道不錯,湯粉還需改進一下,至於飯方面,印象中越式的飯是會附上蔥油和甜豉油,但是這間沒有甜豉油,如果有返就好好了,就算店主真係轉了手,但味道不錯,可以去支持下一群後生仔女。
2021-05-20
5 分鐘 (堂食)
  • 牛油雞翼,春卷
2021-05-16 512 瀏覽
金百利樓上有好多餐廳,質素有好有壞呢間由中學時期就開始幫襯,平靚正之選👍🏻1) 越式海鮮炒檬粉炒得好入味好香 比較之下我鍾意越式多過泰式因為無咁濃味2)春卷雞翼扎肉湯粉春卷同扎肉都炸得好脆👍🏻
金百利樓上有好多餐廳,質素有好有壞
呢間由中學時期就開始幫襯,平靚正之選👍🏻

1) 越式海鮮炒檬粉

春卷雞翼札肉湯粉
越式海鮮炒河
春卷雞翼札肉湯粉
2021-03-26 801 瀏覽
今日下午茶時段黎到,全場客人一隻手數得晒,職員多過客。所以職員安排座位時,可以分隔得好開,唔怕會坐得好迫夾。環境好整潔,餐廳有免費樽裝搓手液提供比客人使用,而且提供餐具時附上一杯熱水比客人自行再清潔餐具,令客人可以安心使用,值得加分。午餐選擇都幾多,有十幾款,下午茶時段叫,有5蚊折扣,包埋飲品都係4x蚊。我叫左三寶飯,豬扒鬆軟,春卷炸得好脆,係扎肉辣左少少,因為裡面有黑椒粒,我本人唔食得辣。白飯都煮得好好,粒粒分明,小女子一人食晒,因為真係幾好食。#下次會再幫襯

白飯都煮得好好,粒粒分明,小女子一人食晒,因為真係幾好食。

#下次會再幫襯

2021-03-26
2021-03-20 671 瀏覽
🍴新巴黎三寶飯 HKD54一個餐可以試曬香茅豬扒 炸扎肉 春卷🌟真係好豐富呀😍春卷個皮好薄 炸得超脆😬扎肉足足有兩大片 又係炸得個邊脆卜卜 超香口🙈個人覺得最好食係個豬扒🤪超多蔥油淋面 豬扒肉質夠淋 又入味 配埋D蔥油真係可以食多10碗飯🤣🍴酥炸軟殼蟹撈檬 HKD62呢個相對來講就有少少失色😔身為主角嘅軟殼蟹 雖然好大嚿 但係炸粉都好厚😣基本上食落口 只會食到炸衣 蟹肉基本上係唔存在的🙂所以唔係咁建議叫呢個🌚🍴酸辣鳳爪+炸魚餅 HKD15+15炸魚餅就普普通通 食落去都彈牙🐟酸辣鳳爪就好食得多(可能👧🏿鍾意食🙈酸酸甜甜好開胃 食落去好爽口🤪係等主食來個時👧🏿就差唔多掃曬成碟🤤同埋以15蚊嘅價錢來講 份量都好多 好抵食‼️

🍴新巴黎三寶飯 HKD54

🍴酥炸軟殼蟹撈檬 HKD62

🍴酸辣鳳爪+炸魚餅 HKD15+15

個日1月1日,其實唔知想食咩,最後都係瞓到好晏先出去,就同男人去左新巴黎聽住beyond食越南粉!佢有提過springfield,但最後都係揀左銅鑼灣~我地走個時仲買左包蝦片,好鬼死熱氣但好鬼死好味XD火車頭 $55佢個牛肉呢個真係好一般,不過無論如何,我都係會揀呢個越式豬頸肉飯 $50男人話唔錯喎,佢話個蔥油好香~春卷 $15炸魚餅 $15

佢有提過springfield,但最後都係揀左銅鑼灣~

我地走個時仲買左包蝦片,好鬼死熱氣但好鬼死好味XD

火車頭 $55
佢個牛肉呢個真係好一般,不過無論如何,我都係會揀呢個

越式豬頸肉飯 $50
男人話唔錯喎,佢話個蔥油好香~

春卷 $15
炸魚餅 $15
2021-01-01
午餐
常常覺得放飯就是去覓食的好時機,所以經常去找一些性價比小店去幫襯,最好就是一個餐包飲品。😄如果喜歡吃越式美食,可以到金百利5樓的這一家小店,午餐都有很多選擇。我就選了春卷雞翼扎肉湯河+熱檸水。春卷和雞翼是新鮮炸起,很脆很入味,扎肉有點黑椒的味道,很特別!😋配上不會讓你口渴的越式湯底,也是很不錯!🙂不過份量略嫌有點少,對於大食的我有點不夠吃呢!😂這家餐廳Lunch來說,確是性價比不錯!🥰我會在社交網不定時upload食評,大家可以Follow我的社交網站
常常覺得放飯就是去覓食的好時機,
所以經常去找一些性價比小店去幫襯,
最好就是一個餐包飲品。😄
如果喜歡吃越式美食,
可以到金百利5樓的這一家小店,
午餐都有很多選擇。

我就選了春卷雞翼扎肉湯河+熱檸水。
春卷和雞翼是新鮮炸起,
很脆很入味,
扎肉有點黑椒的味道,
很特別!😋
配上不會讓你口渴的越式湯底,
也是很不錯!🙂
不過份量略嫌有點少,
對於大食的我有點不夠吃呢!😂
這家餐廳Lunch來說,
確是性價比不錯!🥰

春卷雞翼扎肉湯河
春卷雞翼扎肉湯河
2020-11-24 494 瀏覽
本人係好鐘意食東南亞食物,因為夠惹味🥳⭐️$40 香茅雞翼即叫即炸,所以夠脆!唔會話太厚粉,雞翼大大隻而且好夠肉汁!香茅味夠味,整體嚟講呢碟雞翼算係高質!⭐️$52 香葉辣肉碎飯呢個飯係我喺食泰菜/越南菜經常會嗌嘅食物。而且通常都唔錯。但係今次呢間就真係麻麻啦,啲飯過濕應該要乾返少少。另外肉碎方面一啲都唔香亦都唔辣,剩係得鹹味。整體來講呢碟飯我係失望嘅。⭐️$38酸辣鳳爪呢個有驚喜,首先佢夠凍。食呢啲開胃小食,我個人方面係比較鍾意比較凍食。因為有啲餐廳反而會唔夠凍有啲暖。鳳爪入味,夠酸夠辣。呢碟野我係食埋佢薦底嗰塊生菜🥬🤣🤣⭐️$45 香辣蝦米醬炒雜菜都係唔夠香唔夠辣甚至懷疑佢係冇落到蝦米醬去炒,因為淨係食到好普通嘅蒜蓉味。似係蒜蓉炒雜菜多啲!呢個真係不了,完全唔係嗰樣嘢!
本人係好鐘意食東南亞食物,因為夠惹味🥳

⭐️$40 香茅雞翼

⭐️$52 香葉辣肉碎飯

⭐️$38酸辣鳳爪

⭐️$45 香辣蝦米醬炒雜菜
2020-11-02 646 瀏覽
奶油包襯重陽節補假就同爸爸媽媽落銅鑼灣行下街衝出港島東區去到銅鑼灣後已經餓餓地就同爸爸媽媽去金百利搵野食印象中金百利既餐廳成日變但「新巴黎」就一直屹立不倒證明一樣野好味就係好味仲要有良知(要明白既自然明🙈)裝修方面唔好有期待因為始終唔係新既餐廳但其實算叫Keep得唔錯而Lunch方面有唔少既選擇平均都係四十幾到六十蚊左右而家係香港食個Lunch都係咁上下價奶油包爸爸就叫左個海南雞飯雞肉超級嫰啖啖肉油飯夠香夠味份量亦好足夠而奶油包同媽媽就叫左生牛肉湯河湯河大大碗之外仲好夠熱仲有個蘿白牛肉又多粉又多清湯唔會太咸同太油整個河粉都冇要挑剔既地方餐飲就叫左凍啡同檸茶一般既味道係凍飲細杯左少少但一個Lunch 三個人都食到好滿足先至百幾蚊係香港已經係好物美價廉架喇
奶油包襯重陽節補假
但「新巴黎」就一直屹立不倒
證明一樣野
好味就係好味
仲要有良知
(要明白既自然明🙈)

裝修方面

先至百幾蚊
係香港已經係好物美價廉架喇
2020-10-26
2020-10-19 553 瀏覽
💛新巴黎越南餐廳💛食越南嘢,當懷緬我同Partner jane去越南既時光🤤💛係銅鑼灣樓上既呢間鋪頭,價位都同樣好越南,簡單講,真係平既!🥰下午茶38蚊,晚餐都50蚊有碟🤤——————————————🌟越式豬頸肉飯《$50》豬頸肉大塊,有5塊咁,燒到幾香🥰略嫌汁唔夠撈飯,成碗飯食落有啲dry 呀🥺——————————————🌟雞絲扎肉撈檬《$46》雞絲扎肉既份量好良心🤩撈檬酸汁放題🤩 要幾酸自己加——————————————🌟越南米紙卷《$42》米紙卷多到當一餐都夠🤣不過可惜無乜味🥺當食清淡沙律生菜都接受到既 ——————————————地址:新巴黎越南餐廳 (銅鑼灣)銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場5樓環境:🌟🌟🌟🌟/5🌟食物:🌟🌟🌟💫/5🌟價格:🌟🌟🌟🌟💫/5🌟
💛新巴黎越南餐廳💛

🥰下午茶38蚊,晚餐都50蚊有碟🤤

🌟越式豬頸肉飯《$50》

豬頸肉大塊,有5塊咁,燒到幾香🥰
略嫌汁唔夠撈飯,成碗飯食落有啲dry 呀🥺

🌟雞絲扎肉撈檬《$46》

雞絲扎肉既份量好良心🤩
撈檬酸汁放題🤩 要幾酸自己加

🌟越南米紙卷《$42》

米紙卷多到當一餐都夠🤣
不過可惜無乜味🥺
當食清淡沙律生菜都接受到既

——————————————
地址:新巴黎越南餐廳 (銅鑼灣)
銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場5樓

環境:🌟🌟🌟🌟/5🌟
食物:🌟🌟🌟💫/5🌟
價格:🌟🌟🌟🌟💫/5🌟
2020-10-06
2020-10-10 372 瀏覽
10月10日大日子梗係要搵間好味嘅鋪頭幫襯啦! 今日去咗銅鑼灣嘅新巴黎越南餐廳食晏, 大約十二點半到, 現場大約坐滿咗七成人。 我叫咗一個香茅雞翼豬扒撈檬+香檸梳打, 由於係即叫即整嘅關係大概都要等十分鐘。 一上枱…… 嘩…… 使唔使咁大碗呀??? 立即問侍應攞個外賣盒裝起一半。因為雞翼係即炸嘅所以我都係現場食好啲香脆又夠juicy,正! 香茅豬扒就等今晚再食埋佢

因為雞翼係即炸嘅所以我都係現場食好啲

香脆又夠juicy,正! 香茅豬扒就等今晚再食埋佢

2020-10-10
  • 香茅雞翼豬扒撈檬
2020-08-06 922 瀏覽
銅鑼灣地段黎講,價錢實惠,但質素一般,味道62分。位於金百利廣場5樓,出lift轉左行到最尾。.🔸新巴黎黑船湯河粉($48)有豬肉片,豬紅,扎肉條。味道不過不失,豬肉唔韌,豬紅唔腥,但唔係話十分好食。.🔸新巴黎咖喱牛腩飯($52)牛腩唔韌,但咖喱味淡,唔夠香。.🔸香茅雞翼(+$14)炸得好脆,可惜雞翼唔入味,得雞肉本身味。咁.🔸熱檸水,熱咖啡普通質素。.💈銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場5樓
銅鑼灣地段黎講,價錢實惠,
但質素一般,味道62分。
位於金百利廣場5樓,出lift轉左行到最尾。
🔸新巴黎黑船湯河粉($48)
有豬肉片,豬紅,扎肉條。
味道不過不失,豬肉唔韌,
豬紅唔腥,但唔係話十分好食。
新巴黎黑船湯河粉

🔸新巴黎咖喱牛腩飯($52)
牛腩唔韌,但咖喱味淡,唔夠香。
新巴黎咖喱牛腩飯

🔸香茅雞翼(+$14)
炸得好脆,可惜雞翼唔入味,得雞肉本身味。
香茅雞翼

🔸熱檸水,熱咖啡
普通質素。
餐飲

💈銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場5樓
2020-04-08
2020-06-18 829 瀏覽
好耐無出城,今日路過銅鑼灣,去返食一間老店。6月份的特別優惠。三個人,睇睇Menu,好難想像係銅鑼灣價錢。坐左一陣,食物就來啦!阿仔等左好耐的,最先到,直情好味到話係至愛。佢話要加個春卷。一個字 ,好脆!到兩個大人,一致,正。份量足夠,湯底好味,無論牛肉湯定酸辣湯都咁正。又坐得舒服,員工欣勤!去親銅鑼灣,首選!備註:越坐越多人,重要個個斯文人。
好耐無出城,今日路過銅鑼灣,去返食一間老店。

6月份的特別優惠。

三個人,睇睇Menu,好難想像係銅鑼灣價錢。

坐左一陣,食物就來啦!
阿仔等左好耐的,最先到,直情好味到話係至愛。
生牛肉河跟飲品

佢話要加個春卷。一個字 ,好脆!

附加小食春卷

到兩個大人,

火車頭河跟飲品

酸辣海鮮湯檬

一致,正。份量足夠,湯底好味,無論牛肉湯定酸辣湯都咁正。

又坐得舒服,員工欣勤!
去親銅鑼灣,首選!

備註:越坐越多人,重要個個斯文人。

2020-06-18
生牛肉河跟飲品
附加小食春卷
火車頭河跟飲品
酸辣海鮮湯檬
2020-05-31 575 瀏覽
第22次寫食評較少過海搵食,人在銅鑼灣,但去了“越南“食嘢。兩個人點了以下食物酸辣海鮮湯粉,配春卷:賣相一般,但海鮮足料,酸酸辣辣夠醒胃。春卷脆口,唔錯海南雞飯:雞比較少,油飯不夠香埋單:123
第22次寫食評

較少過海搵食,人在銅鑼灣,但去了“越南“食嘢。

兩個人點了以下食物
海南雞飯:雞比較少,油飯不夠香

埋單:123