2022-12-19 4208 瀏覽
今晚同媽咪一共四人嚟到呢間酒樓食晚飯,平時都見到電視有賣廣告,見佢款式都好多呢個四人餐,有雞有魚有龍蝦,仲有懷舊菜式懷舊金錢雞原來金錢雞唔係有雞,濃濃嘅醬汁包住瘦肉、雞膶同埋好爽口嘅冰肉冰肉油香四溢,瘦肉唔會乾身,雞膶非常嫩口⋯⋯霸王香妃雞雞肉嫩口,有鹽香味上湯焗加拿大龍蝦🦞呢隻龍蝦肉質唔錯,食得出好新鮮,伊麵鋪上龍蝦汁,非常鮮甜,伊麵成為重點好鮮甜的龍蝦肉海皇燴燕液海皇即係海鮮,樣樣有,加上燕液,頓時高貴了翡翠炒龍躉球清蒸斑頭腩我哋四個都好鍾意食魚,兩碟嘅份量都好多,滿足晒大家大大件嘅龍躉肉炒又好味,清蒸就原汁原味!一碟配上西蘭花,一碟配上雲耳,冇得輸蟹籽海皇炒飯炒飯最緊要係一粒粒配上菜心粒、蝦仁、蛋⋯⋯蔥粒係重點!已經令我哋四人清晒蟠桃壽包先頭我哋研究緊,使唔使外賣拎走呢四個包包,跟住上枱原來唔會好大個仲可以趁熱食埋佢,飲番杯熱茶⋯⋯媽咪話呢間食材水準唔錯,價錢公道,我哋已經book咗冬至飯喺呢間食
呢個四人餐,有雞有魚有龍蝦,仲有懷舊菜式
懷舊金錢雞

冰肉油香四溢,瘦肉唔會乾身,雞膶非常嫩口⋯⋯
霸王香妃雞

雞肉嫩口,有鹽香味
上湯焗加拿大龍蝦🦞

好鮮甜的龍蝦肉
海皇燴燕液

海皇即係海鮮,樣樣有,加上燕液,頓時高貴了

翡翠炒龍躉球
清蒸斑頭腩

我哋四個都好鍾意食魚,兩碟嘅份量都好多,滿足晒大家
蟹籽海皇炒飯

炒飯最緊要係一粒粒
配上菜心粒、蝦仁、蛋⋯⋯蔥粒係重點!已經令我哋四人清晒
蟠桃壽包

仲可以趁熱食埋佢,飲番杯熱茶⋯⋯

2022-12-14
2022-12-17 852 瀏覽
冬至就到,今次尼到高這間懷舊味道十足,歷史悠久嘅中式酒家同家人食飯。因為冬至期間,酒樓嘅餐牌有少少改動,不過菜式都算多選擇,我地仲帶左枝紅酒嗒吓,開瓶費唔貴。今晚都算爆場,雖然地方唔大,但有氣氛,惜日食肆熱鬧嘅感覺返晒尼。
杏汁豬肺湯
2022-10-06 4017 瀏覽
一出𨋢攞位,知客已經用慌死你聽唔到嘅聲量話兩人多數要搭枱,見環境擠迫,兩枱凳背幾乎互相貼住,差啲想打退堂鼓,居然俾到張近窗邊挨牆得二三人坐得落搭唔到枱嘅獨立枱就𦧲飯應。座無虛席。可能基於此原因,又或秋燥,啲伙計都幾好火,例如擺杯碟碗大大力硴啦硴啦咁聲;喺我背脊櫃位拎枱布大力沉重地掃過我膊頭都不以為意;隔鄰枱剛入座已見有茶壺,於是同其中一個陀對講機瘦削嘅咩哥講話驚壺茶唔乾淨,叫佢換過壺普洱,個咩哥燶哂面大聲答話唔知個客講唔乾淨咩意思,最後心不甘情不願去茶水部打個圈攞壺新茶返嚟⋯⋯如此這般舊式酒樓職員態度之情景,以為返咗去七八十年代。連電視都標榜有做懷舊菜例如金錢雞、蝦多士之類⋯⋯因見首次嚟而且見咁嘅招呼,於是只維持嗌番啲茶樓恆常嘢就算。迷你紅棗蟲草花雞飯,落咗單先話冇,夾硬塞兩碗「迷你鳳爪排骨飯」嚟。鮮奶蛋撻仔,微溫,冇嚟蛋味。之後陸續嚟嘅春卷、叉燒腸粉(啲叉燒係鮮橙色)、鯪魚球、灌湯餃(皮就大大幅,餡料少)普通料,都唔多贅述。壓軸嘅「炸魷魚鬚」,望落已啞色,食落知翻炸,魷魚仲要冇用鹽或任何調味,只能夠點乾點淨碟細碟喼汁,𦧲哂啲隔夜炸漿,勉強食幾舊。仰望四周,九成退休人士,並無不敬,但我

迷你鳳爪排骨飯
迷你鳳爪排骨飯
鮮奶蛋撻仔,微溫,冇嚟蛋味。
鮮奶蛋撻仔
蒜蓉蝦春卷
蜜汁叉燒腸
時菜鯪魚球
花膠瑤柱灌湯餃
椒鹽魷魚鬚
仰望四周,九成退休人士,並無不敬,但我若老來都仲覺得呢度嘅食物㗳落好味,我會自憐且感悲哀。
2022-09-28
早餐
2022-09-23 1982 瀏覽
聽聞新新酒樓星期六日會爆場,所以趁星期五和家人前往品嚐。平日的午膳時間幾乎全場爆滿,都要取票等一陣才有位。酒樓裝修一派老式酒樓的格局,枱與枱排列得較密,充滿傳統飲茶的熱鬧氛圍。雖然食客很多,但職員都很勤快有禮,值得一讚。點心選擇很多,熱門點心例如蝦餃燒賣菜苗餃非常新鮮好味,腸粉亦皮滑美味。~蛋撻仔皮脆香滑,可以一試~唯蝦多士比想像中油膩~馬拉糕夠香夠鬆軟,但個人認有點偏甜整體而言,性價比非常高,值得一去!P.S 惠顧酒樓可享童軍中心泊車優惠,適合駕車人士

~蛋撻仔皮脆香滑,可以一試
~唯蝦多士比想像中油膩
~馬拉糕夠香夠鬆軟,但個人認有點偏甜

整體而言,性價比非常高,值得一去!
P.S 惠顧酒樓可享童軍中心泊車優惠,適合駕車人士
2022-08-26 1680 瀏覽
今日難得平日放假,專誠去「新新酒樓」。中午12時到達,我哋等2人座,無其他人等位,見到仍然有幾張枱無人嘅。知客態度差:2人唔搭枱就要等,4人枱要搭枱,要客人企喺度慢慢等;有客人見有吉枱唔俾人,就嬲爆走咗!而有位侍應就好好,招呼我哋坐。食物質素:點心唔錯,但xo醬炒腸粉 炒燶咗!
今日難得平日放假,專誠去「新

知客態度差

食物質素:點心唔錯
,但xo醬炒腸粉 炒燶咗

2022-08-12 1889 瀏覽
很久冇去佐敦下午茶,今日有事辦就順便去試下,以前在酒店時經常光顧,味道很好,但今次就覺得失望。因為一個人吃,就衹叫了燒鵝瀨,雞包仔及鯪魚球。碗粉上枱時未發現六件全是鵝尾肥羔部位,吃過件才發現全部一樣,結果衹吃了瀬粉,其它留在骨碟上,因為那些侍應部長衹顧同熟客吹水,比較困難找到人反映。雞包就粉厚餡少,不算特別好吃,鯪魚球亦粉多較冧,僅僅合格。埋單承惠九十元,三樣不算貴,但食物質素欠佳,這價錢下午茶肯定有更好選擇。埋單時順口向部長反映,佢就輕描淡寫說吃不到可早些反眣,如此這般回應能不氣結?怪不得經常在電視賣廣告,有麝自然香,香港的飲茶文化低落,不是無因!
之前親戚請我地黎新新食懷舊菜,覺得好唔錯,今日同朋友係呢附近整d野,就諗到再去食呢度食吧。好在預先訂左位,平日7點黎到已經全場滿座。我地一行四人,唔想諗,直接叫了四人餐。$738有鮑魚有翅,相當抵食。除左四人餐,仲有其他孖寶或散叫可選擇~招牌燒鵝拼叉燒皇叉燒係瘦叉,岩哂怕肥既友人口味,燒鵝皮脆有肉汁,充滿鵝油香~露荀炒花枝蝦球蝦球大只,彈牙啖啖肉,花枝味鮮,配搭爽脆露荀,味鮮清新~濃湯灼時蔬清清地的上湯浸生菜~咕嚕黑豚肉酸酸甜甜的咕嚕肉,肉質鬆化,外皮仍然保持脆度。鹽擦南非六頭鮑魚鮑魚個頭大,彈牙肉厚,椒鹽金蒜香口惹味~濃湯雞煲翅我自己本身唔食翅,目測翅量不少~友人則話湯頭濃郁鮮甜,真材實料~雞煲翅的雞,沾上豉油吃也不錯~總括而言,套餐物超所值,難怪平日也爆場呢~今晚大滿足!

我地一行四人,唔想諗,直接叫了四人餐。
$738有鮑魚有翅,相當抵食。

除左四人餐,仲有其他孖寶或散叫可選擇~

招牌燒鵝拼叉燒皇

露荀炒花枝蝦球
蝦球大只,彈牙啖啖肉,花枝味鮮,配搭爽脆露荀,味鮮清新~

濃湯灼時蔬
清清地的上湯浸生菜~

咕嚕黑豚肉
酸酸甜甜的咕嚕肉,肉質鬆化,外皮仍然保持脆度。

鹽擦南非六頭鮑魚

鮑魚個頭大,彈牙肉厚,椒鹽金蒜香口惹味~

濃湯雞煲
我自己本身唔食翅,目測翅量不少~
友人則話湯頭濃郁鮮甜,真材實料~

雞煲翅的雞,沾上豉油吃也不錯~

總括而言,套餐物超所值,難怪平日也爆場呢~

今晚大滿足!
2022-07-16 1461 瀏覽
今晚7點去到,已坐滿人。之前朋友已一早訂枱,及按排懷舊餐。首先嚟個金錢雞,賣相味道可以,無乜特別。跟住嚟個雞湯,普通貨色。蝦多士不錯,夠趣口。焗魚腸味道正常。一早訂了盤龍鱔,賣相非常好,但超級難食。首先,部份蒸唔熟,第二,肉質明顯帶檸檬酸味,有落檸檬汁落去煮?仲之唔正常。最後壽包糖水正常。但埋單個人大約四百蚊,唔值。,補充,食完廿分鐘後發覺極度口喝,飲了支500ml水後仍覺得不足,還要另外再飲大量清水,很明顯味精太多。
2022-07-15
2022-07-15 1141 瀏覽
成日喺電視就睇得多,今次就真係要黎品嚐吓。廣告都聽得多,酒樓就位於佐郭嘅美食大廈--壯士倫敦廣場11樓好易揾。酒樓環境整潔,晚飯時段剛開始已經座無虛席,疫市中有咁嘅生意,真係唔簡單。見大部份客人都點呢個鹽擦鮑魚四人餐,相信cp值都幾高,一於試試。剛剛落完單唔駛五分鐘就上咗招牌燒鵝拼叉燒皇,鵝油肥而唔膩,叉燒入口即溶。濃湯雞煲翅--濃郁嘅雞湯,份量唔少嘅魚翅,食起黎仲有黏口嘅口感,好邪惡仲有湯內嘅雞肉,精華可能已經入晒湯內,所以味道平平,但肉質也算嫩滑。主角上場鹽擦6頭鮑魚---味道有少少似椒鹽,鑊氣夠,相當入味,而口感又岩岩熟。咕嚕黑豚肉--汁唔會太多,岩岩好包住炸到香脆嘅肉粒,好開胃。露荀炒花姿蝦球---蝦球彈牙,花姿片夾口,鮮甜嘅露荀,好好味。最後就係濃湯灼時蔬--滿滿簡易清甜嘅唐生菜,鮮菌,為呢餐畫上完美句號。總括環境衛生,出菜快,員工有禮,價錢也合理,所以值得再來

總括環境衛生,出菜快,員工有禮,價錢也合理,所以值得再來

2022-07-07 870 瀏覽
今日媽咪生日選擇了一間比較傳統的中式酒家,我哋就一早訂位7:30入座,已經見到酒樓人山人海!餐牌上有各式各樣小菜,選擇都比較多,最後我哋唔想諗就點了一個鹽擦四人餐每樣都好吸引!鹽擦6頭南非鮑魚(四隻)每隻鮑魚份量不少,加了少少海鹽做調味,能夠帶出鮑魚的鮮味,煙煙韌韌,味道不錯!濃湯雞煲翅雞煲翅上枱時放在火爐滾住,熱辣辣好好飲,雞肉亦都好鮮嫩,每一啖都好清甜😋!燒鵝拼叉燒叉燒切得好薄,甜甜地又多汁,燒鵝啖啖肉配埋甜酸醬食到舔舔脷!西蘭花炒花枝蝦球炒得好惹味香口,調味適中,所有材料都好新鮮! 咕嚕黑豚肉黑豚肉炸得脆卜卜,啖啖肉酸酸甜甜好好味😋!濃湯灼生菜膽生菜每一條都嫩嫩綠綠好新鮮,吸入上湯好好食,一條接一條😋!最後甜品食返碗熱嘅綠豆沙,呢一餐好滿足!

鹽擦6頭南非鮑魚(四隻)

燒鵝拼叉燒

西蘭花炒花枝蝦球
炒得好惹味香口,調味適中,所有材料都好新鮮!

咕嚕黑豚肉
黑豚肉炸得脆卜卜,啖啖肉酸酸甜甜好好味😋!

濃湯灼生菜膽
生菜每一條都嫩嫩綠綠好新鮮,吸入上湯好好食,一條接一條😋!

最後甜品食返碗熱嘅綠豆沙,呢一餐好滿足!
2022-07-07 764 瀏覽
好耐都冇一家人到酒樓食飯,今日就決定去到位於佐敦新新酒樓食返個套餐,一上到去已經爆曬場好彩一早訂位,入座之後餐牌上有個鹽擦鮑魚餐價錢及菜式都好吸引,就點了這個套餐!鹽擦南非鮑魚鮑魚加了炸蒜粒及椒鹽,煙煙韌韌好惹味!燒鵝拼叉燒叉燒肥瘦適中,咬落多汁,燒鵝外皮香脆,肉質都好嫩😋西蘭花炒花枝蝦球師傅炒得好有鑊氣,顏色七彩繽紛,蝦球好爽脆,西蘭花沾上蝦醬一齊食,味道不錯!咕嚕黑豚肉黑豚肉炸到外脆內軟,甜酸度適中,配白飯一流😊濃湯白灼生菜膽生菜煮得好淋好入味,吸入湯底好清甜,忍唔住食多兩條👍濃湯雞煲翅雞煲翅每人大約一大碗,雞肉又香又滑,每一啖都食到魚翅,湯底好鮮甜美味,整體不錯👍
鹽擦南非鮑魚
鮑魚加了炸蒜粒及椒鹽,煙煙韌韌好惹味!
燒鵝拼叉燒
叉燒肥瘦適中,咬落多汁,燒鵝外皮香脆,肉質都好嫩😋
西蘭花炒花枝蝦球
咕嚕黑豚肉
黑豚肉炸到外脆內軟,甜酸度適中,配白飯一流😊
濃湯白灼生菜膽
生菜煮得好淋好入味,吸入湯底好清甜,忍唔住食多兩條👍
2022-06-18 778 瀏覽
粉葛排骨眉豆湯晚飯先來碗老火靚湯,使食慾大增,充滿期待。開邊蒜蓉龍蝦服務小姐見我們對住龍蝦束手無策,主動幫我們化整為零,又奉上工具,讓我們輕鬆享用彈牙龍蝦肉。陳皮鲍魚軟硬適中,鲍魚好味汁多,值得推薦!菠蘿咕嚕肉咕嚕肉够脆口味濃,色澤可人。Very good.黑松露蝦仁炒蛋蛋配黑松露,感覺新鮮有創意,只是蝦仁味道稍淡,有改善的空間。希望下次再幫襯可以吃到更美味的鮮蝦仁。期待!這頓飯整體來說是滿意的。

濃郁老火粉葛湯

粉葛排骨眉豆湯
晚飯先來碗老火靚湯,使食慾大增,充滿期待。

開邊蒜蓉龍蝦

陳皮鲍魚
軟硬適中,鲍魚好味汁多,值得推薦!

菠蘿咕嚕肉
咕嚕肉够脆口味濃,色澤可人。Very good.

黑松露蝦仁炒蛋

這頓飯整體來說是滿意的。
2022-06-16 661 瀏覽
惹味小炒~ 看廣告見到呢間酒樓好似幾抵食甘, 就一於嚟試吓。叫左個晚市海鮮四人餐有翅湯、鮑魚、蝦鮮魷、燒鵝叉燒、咕嚕肉及時菜 推介~ 🐚 椒鹽鮮鮑魚~ 一碟有四隻, 隻隻都大大隻。 香口惹味、煙韌彈牙。有少少🤏微辣,非常開胃醒神。 🦐 蘆筍鮮蝦鮮魷~鮮蝦晶瑩爽脆、大隻, 啖啖肉。魷魚鮮美煙靭。 蘆筍都炒得非常爽脆。 魚翅湯連半隻雞一齊上, 雞雖然拎嚟煲湯,但係雞髀位置依然嫩滑。 魚翅滿滿的, 好幸福。 仲有 上湯雙菇浸時菜, 燒鵝拼叉燒。
惹味小炒~

看廣告見到呢間酒樓好似幾抵食甘, 就一於嚟試吓。

叫左個晚市海鮮四人餐
有翅湯、鮑魚、蝦鮮魷、燒鵝叉燒、咕嚕肉及時菜

推介~
🐚 椒鹽鮮鮑魚~

一碟有四隻, 隻隻都大大隻。
香口惹味、煙韌彈牙。
有少少🤏微辣,非常開胃醒神。

🦐 蘆筍鮮蝦鮮魷~

鮮蝦晶瑩爽脆、大隻, 啖啖肉。
魷魚鮮美煙靭。
蘆筍都炒得非常爽脆。

魚翅滿滿的, 好幸福。

仲有 上湯雙菇浸時菜, 燒鵝拼叉燒。

2022-06-07 672 瀏覽
最喜歡吃中菜。 這家新申酒樓已經幫襯多年,非常適合一家大細去吃。 叫了一個四人餐,分量非常足夠, 三大兩小都吃不完。 濃湯雞包翅椒鹽鮮鮑魚燒味雙拼翡翠帶子菠蘿咕嚕肉上湯時菜 碟碟都分量十足埋單 $800 低食到暈。 雞包翅 魚翅嘅份量非常非常多,全部都是一梳梳的。 絕不欺塲。 一大鍋已經可以分到大概六至八碗。 燒味雙拼~ 燒鵝拼叉燒但係實在是太多, 燒鵝肉味濃, 又香口。 咕嚕肉酸酸甜甜,一家大小都很愛吃,這裏煮得外脆內軟。 👍🏻
最喜歡吃中菜。
這家新申酒樓已經幫襯多年,非常適合一家大細去吃。

叫了一個四人餐,分量非常足夠, 三大兩小都吃不完。

濃湯雞包翅
椒鹽鮮鮑魚
燒味雙拼
翡翠帶子
菠蘿咕嚕肉
上湯時菜

碟碟都分量十足
埋單 $800 低食到暈。

一大鍋已經可以分到大概六至八碗。

燒味雙拼~ 燒鵝拼叉燒
但係實在是太多, 燒鵝肉味濃, 又香口。

咕嚕肉酸酸甜甜,一家大小都很愛吃,這裏煮得外脆內軟。 👍🏻

2022-06-07 608 瀏覽
今天早上順利完成公事, 到了十一時左右決定到佐敦附近飲茶食點心作午餐 。之後搵到在 莊士倫敦廣場11樓有一間叫新新酒家所以決定上去朝聖 因為一行二人所以比較容易攞枱 ,坐低後嗌了一壺普洱漱漱口 ,之後就開始揀選心水點心,因點心價錢大眾化所以毫不猶豫之下一口氣簡單剔了六款點心。 飲茶首選必定是蝦餃 一籠四粒,蝦餃皮晶瑩剔透而蝦嘅份量亦相當多入口彈牙配上一碟辣油 簡直是絕配, 瑤柱帶子菜苗餃 入口非常清新 ,好食煎炸的我仲叫咗一碟 香煎腐皮卷配上喼汁 ,春風得意腸 其實等於炸兩 ,油炸鬼內還釀了蝦膠 ,上枱時 油炸鬼表面還是脆卜卜的 。金沙浸魚肚亦非常入味淡淡的鹹蛋黃令人沒有任何罪惡感, 最後還叫了一點 白芍 菜心為一個均衡飲食午餐作句號。 之後我還發覺 酒樓的晚市套餐亦非常吸引,有幾乎失傳的傳統美食例如金錢雞 蝦多士等等 ,還有一些自由配搭的 套餐包括龍蝦伊麵 蒸鮑魚等 非常吸引,又有一個藉口可以約一班朋友上來大吃一餐。
2022-06-04