2021-03-17 3006 瀏覽
今天去佐敦  新新酒樓,  舒適地享受了一個中式晚餐, 好理想.餐廳座位闊落, 裝修美觀,  侍應生又有禮,   值得一去.我們坐下, 點了鐵觀音茶,  水滾茶靚, 配脆花生小食, 開胃也助消化.餐牌有多頁, 食物選擇多, 價錢適中.有散叫菜式, 亦有套餐. 我們兩人點了超值晚飯自選套餐每位168, 有 24個菜, 任揀....先來 蜜汁叉燒.   暖暖的送到.  叉燒入味又鬆化, 肉質美味,  口感不錯, 醬汁蜜味清甜, 調味剛剛好.老火湯 粉葛煲鯪魚湯, 足料靚湯, 有煎鯪魚, 粉葛, 赤小豆, 扁豆, 眉豆, 豬肝, 瘦肉, 湯底很甜,  煲 得夠火喉.接著是 上湯焗開邊美國龍蝦, 每人半隻熱辣辣的送上,  龍蝦好大隻, 色香味俱全. 配備刀叉.龍蝦肉質飽滿緊實, 鮮甜多汁, 味道鮮美.配以高湯汁, 好滋味. 口感豐富, 龍蝦鉗好 肉,  非常滿意, 餐廳好服務, 不單給我們抹手紙, 還送上一碗熱茶洗手.蒜香脆皮雞 (半隻)半隻雞份量足, 皮脆肉嫩, 蒜香味濃, 炸得不油膩, 肉多骨少, 有雞味, 點埋老抽醬汁真係好惹味, 有水準.另散點了, 咕嚕黑臀肉賣相不錯, 黑臀肉炸脆,
餐牌有多頁, 食物選擇多, 價錢適中.
有散叫菜式, 亦有套餐.
先來 蜜汁叉燒.
老火湯 粉葛煲鯪魚湯
接著是 上湯焗邊美國龍蝦, 每人半隻
熱辣辣的送上,  龍蝦好大隻, 色香味俱全. 配備刀叉.
龍蝦肉質飽滿緊實, 鮮甜多汁, 味道鮮美.
餐廳好服務, 不單給我們抹手紙, 還送上一碗熱茶洗手.

蒜香脆皮雞 (半隻)
半隻雞份量足, 皮脆肉嫩, 蒜香味濃, 炸得不油膩,
肉多骨少, 有雞味, 點埋老抽醬汁真係好惹味, 有水準.
另散點了, 咕嚕黑臀肉
賣相不錯, 黑臀肉炸脆,  肉質鬆軟, 好咬口, 外面炸粉極薄,
伴碟用了新鮮菠蘿, 紅綠椒, 好爽口, 醬汁調味適中,  還有沙律菜同車厘茄, 鮮美.
餐後完畢, 送糖水:  紫米露
奶味濃, 入口好滑,  唔係太甜, 好滋潤.
招呼好, 唔錯, 食物用料新鮮, 大件抵食.  廚師廚藝有水準, 吃得優越 !
乘電梯時, 才留意到此餐廳有多位名星曾是座上客. 大家考考眼力.
  • 蜜汁叉燒.
  • 粉葛煲鯪魚湯
  • 上湯焗開邊美國龍蝦
  • 蒜香脆皮雞
2021-03-12 1361 瀏覽
酒樓的裝潢比較傳統,電梯口貼了很多藝人照片,看來之前幾出名。精選孖寶C | $238蜜汁叉燒皇叉燒例牌好大碟,朋友覺得接近有一斤,每舊叉燒都厚切,好抵食,淋上了蜜汁叉燒又夠熱,鹹鹹地餸飯一流。果皮蒸大連鮑魚 鮑魚有六隻,淋上了熟油吃起來有油香味,又帶有點果皮及蔥香,蒸的時間按制得好,不會老身。鮑魚洗乾淨起殻,吃起來十分方便。上湯焗美國龍蝦 | $198龍蝦肉彈牙爽口,蝦殻有稍為敲過,方便拆肉,龍蝦鉗好大隻多肉。伊麵不會煮得過淋,夠多汁。整頓飯食完後,即使我沒有喝茶,又吃了很多醬汁,也沒有感覺到口渴。飯後仲有糖水送一人一碗紅豆沙,食埋真係好滿足。餐廳的服務好好,店員都好有禮貌,執枱員會主動準備檸檬水,好讓我們食完龍蝦可以洗手,也會主動換骨碟。

精選孖寶C | $238
蜜汁叉燒皇

果皮蒸大連鮑魚
鮑魚洗乾淨起殻,吃起來十分方便。

上湯焗美國龍蝦 | $198

飯後仲有糖水
一人一碗紅豆沙,食埋真係好滿足。

2021-03-11
2021-03-12 1556 瀏覽
酒樓孖寶優惠或四人套餐也是較常見的套餐,但若果人少少兩個,本人則極推薦超值晚飯自選餐,以人頭價$168,每人半隻開邊上湯焗龍蝦、一碗是日精選湯,再按人數選同樣數量菜式。可選擇小菜更包括蒸元貝、蒸鮑魚、沙巴虎斑仔、小菜煲等等,配搭多而不乏味。超值晚飯自選餐(2人)建議配搭一海鮮一小菜,飽肚同時亦可品嘗海鮮及健康蔬菜。上湯焗開邊龍蝦(餐)整隻開邊龍蝦,再以上湯焗製,龍蝦殼薄肉厚,蝦肉爽口彈牙,上湯香濃濃稠,鮮甜不腥。即日燉靚湯(餐)每人一盅雞腳花生豬展湯,湯頭鮮甜香口,濃而不油。金銀蒜粉絲蒸元貝(餐)元貝大小適中,粉絲份量較多,滿足食慾。蒜蓉味蔥花香濃,粉絲彈牙爽口吸附元貝鮮味,貝肉柔軟彈牙。櫻花蝦紫菜浸白菜苗(餐)砵酒焗美國桶蠔整煲約六至八隻厚肉肥美桶蠔,酒香濃而醬汁惹味香口。蠔邊爽口,蠔肉飽滿水潤,蔥香鮮味。整體來說,若按照人頭價$168吃上一餐方便飯,新新酒樓可說是性價比超高的晚飯套餐。

超值晚飯自選餐(2人)

建議配搭一海鮮一小菜,飽肚同時亦可品嘗海鮮及健康蔬菜。

上湯焗開邊龍蝦(餐)

即日燉靚湯(餐)

每人一盅雞腳花生豬展湯,湯頭鮮甜香口,濃而不油。

金銀蒜粉絲蒸元貝(餐)

櫻花蝦紫菜浸白菜苗(餐)

砵酒焗美國桶蠔

• 上湯焗開邊龍蝦
  • 砵酒焗美國桶蠔
2021-03-01 934 瀏覽
今日係2021年3月1日,同老婆由元朗山長水遠,來到佐敦呢間新新酒樓,本人係第二次光顧,老婆係首次嚟。上次係幾日前嚟過,覺得食物水準好高,所以帶埋老婆一齊再試。雖然由家中到此地較為遠路,只要食物好就冇乜所謂,今日食嘅點心水準依然咁好,喺元朗真係揾唔到有邊間同呢間有得比。今早係10:15到酒樓,佢嘅必食之選:蝦多士,要11點先有得食,所以之前所叫六款點心掃清後,要等到幾乎11:30前先可以食,雖然要$28一件,仲要兩件起先可以order,但係都值得等嘅,下次一定要嚟試吓晚市。
2021-02-25 1376 瀏覽
這次去了一家六十多年歷史的酒家,現改名為<新新酒樓>, 位於佐敦莊士倫敦廣場。店舖環境挻大的,晚市時間人流很多,雖然大部分是上年紀的人🙈,但在屹立多年,已證明其實力,所以我們去吃晚餐吧🤤。💥粟米魚肚羮 HKD$48/位,魚肚羮味道香甜,口感豐富煙韌。粟米和魚肚的份量是一半半,兩者也有咬感,魚肚口感爽口,份量挻多的,吃東西前飲這個挻不錯呢🤤。💥紅燒乳鴿 HKD$52/隻,靜靜很喜歡吃乳鴿的,所以每一次去酒家也會點來吃😍。乳鴿皮脆脆的但不會太油,乳鴿肉質嫰滑有肉汁,再配醬汁吃味道更棒😌。💥蒜香脆皮雞 HKD$118,這個是半隻份量,看著賣相已覺得不錯🤤。這個的皮果很脆,因為吃到最後一件仍然是脆的,但不會吃到油膩的口感。雞肉肉質煙韌,,蒜香味很重😍,不會吃到雪味🤭。💥錦鹵咕嚕肉 HKD$88,這個賣相吸引的小炒,用了一大片錦鹵雲吞皮裝著。醬汁味道酸酸甜甜,咕嚕肉肉質煙韌,還有菠蘿/青椒/紅椒/洋蔥等等配料,是個拌飯不錯的食物😋。食物質素不錯,我們也喜歡吃,而且吃到很飽。價錢中等,有晚市可以慢慢享受😆,趁著晚市剛開始去會較好,因為不用等位還可選擇位置坐😆。

2021-02-24
2021-02-23 644 瀏覽
係香港,經典酒樓,真係買少見少。所以有買趁手,趁疫情稍為緩和,回復晚市堂食,當然要坐而起行。今晚目標就係新新酒樓,新新酒樓前身係位於新樂酒店地下的新樂酒樓,歷史悠久,是當年的明星飯堂。新新酒樓現在由地下升呢到莊士倫敦廣埸11樓,佈置比較傳統,實而不華,環境舒適。酒樓仍保留一些懷舊菜式,如金錢雞、蝦多士和古法焗魚腸等,此外還有多款粵菜、燒味、海鮮及套餐可供選擇。菜式花多眼亂,為免煩惱,就揀了超值晚飯自選套餐,還另點了一隻紅燒脆皮乳鴿。先來是日老火湯粉葛赤小豆扁豆豬骨湯,這個祛濕清熱、健脾潤肺老火湯,煲得火路十足,真材實料,湯底清甜,喝了一碗,感覺意猶未盡。上湯焗開邊龍蝦半隻,龍蝦size份量都唔錯,龍蝦肉味鮮,好味道。咕嚕黑豚肉,酸甜度調較適中,經炸過的豚肉很香口,加上菠蘿、洋蔥、青椒和紅椒,味道酸酸甜甜,很開胃。西蘭花如意炒蝦球,用榆耳取名如意,碧綠西蘭花襯白玉蝦球和淺桔色榆耳,賣相吸引。蝦球味鮮,肉質彈牙嫩滑。伴碟西蘭花灼得剛好,不會熟透,加上菌肉榆耳,味道清新。紅燒脆皮乳鴿,件頭適中,即叫即炸,外表脹卜卜又富光澤,肉汁充沛,鴿肉嫩滑,外皮香脆,吃時可蘸少許淮鹽,更加惹味。

2021-01-09 633 瀏覽
The restaurant is already having long history there are some old pictures placing in front of the shop, but the food quality is just soso, can consider other places for yum haSun sun Steamed Custard Bun having quite small size, like a bite for a child, egg custard sauce is nicee, not bad at allBeef Ball isnt bad with normal standard BBQ Pork Noodles, guess won't order it next time cause the noodles is so hard to pick, theres no way for you to eat comfortably, the portion is quite large with many

, not bad at all
Sun sun Steamed Custard Bun
Beef Ball
, theres no way for you to eat comfortably, the portion is quite large with many pieces of BBQ pork

BBQ Pork Noodles
Chicken Noodles having the same problem, but the chicken isn't bad
Chicken Noodles
menu:
Food quality isn't high, the price is just average, can have better choices I guess
2020-12-25 643 瀏覽
食物質素已經大不如前,上枱的点心唔熱,微暖,選擇非常小,諗住就腳,shopping完想食下点心,傾下計,点知非常失望酒樓伙記仲衰,十問九唔应,叫佢沖水,隨便应你,冇人跟,個個只顧住傾計,問攞点心纸,,好唔得閒甘,唔想理你,甘嘅服務態度,应該早点結業,好不知所謂,已經廣傳好友,千萬不要去新新酒樓,受氣😡😡🤬🤬
長話短說,當年新樂酒店我都無去過,見咩懷舊菜去食去!垃圾點:1)訂位過鐘🕰無位,因為我要等人哋食完先?我訂位做咩?訂7點九係你錯,應該訂夜的。點解夠鐘啲人唔走👣?因為佢哋未食完!原來係佢傳菜遲咗!你唔chur唔俾位,俾位我就係原本分菜枱,即使有空枱都係俾大圍。另之後帶位話我應該平日嚟,咁你做咩其他時間開門🚪做生意?2)落單👀係自行加價📈,好彩我記得,佢改番都係奇怪3)我後面係私家房,全晚係咁開關門🚪,樓底矮嘈到爆4)懷舊=肥🐷?蜜骨肥到一半食唔到,個咕嚕肉就塊雲吞皮好食,個肉炸漿腍到呢,個自動加價翅,食完餸都無,追就員工加太子女追,我理佢邊位?當然又係🌬🌬🌬先到!翅身稍硬加石油氣味,湯就罐頭🥫都贏佢!其實再關番🚪都無意思❌❌❌
長話短說,當年新樂酒店我都無去過,見咩懷舊菜去食去!

垃圾點:

咕嚕肉
馬拉榚
紅燒大翅
2020-11-13
1 分鐘 (堂食)
2020-10-19 1606 瀏覽
連鎖式酒樓無論款式還是味道全部都一式一樣,所以今次就去了這間位於佐敦的新新酒樓,有別於連鎖酒樓,這裏的小菜款式很多,有多款的海鮮及特價小菜,走平民路線。茶位每位$12,另外還有芥費$10碟及加一。燻蹄外皮爽口,配上醋汁,是一個美味的前菜。懷舊金錢雞咁大個女都未食過金錢雞,終於有機會一試,用了豬肉及肥膏包著中間的雞膶,加上蜜汁後如叉燒般燒至外帶焦香,入口有點似食叉燒,但中間的雞膶獨突味道,整件肥而不膩。粟米斑塊炸至金黃香脆,粉漿很薄,魚肉厚身,粟米汁另上,不會浸腍炸魚塊,即使食到最後斑塊仍然保持香脆。翠玉瓜芥茉牛柳粒少許的辛辣味,牛柳粒入味又腍,薯仔及翠玉瓜爽口。竹笙如意燒豆腐豆腐嫩滑,加上爽脆的菇,竹笙吸收了醬汁味,整體清新又健康。最後送上充滿臭草香味的綠豆沙。最後值得一讚是店員服務周到貼心。

茶位每位$12,另外還有芥費$10碟及加一。
燻蹄
外皮爽口,配上醋汁,是一個美味的前菜。

懷舊金錢雞

粟米斑塊

翠玉瓜芥茉牛柳粒
少許的辛辣味,牛柳粒入味又腍,薯仔及翠玉瓜爽口。

竹笙如意燒豆腐
豆腐嫩滑,加上爽脆的菇,竹笙吸收了醬汁味,整體清新又健康。

最後送上充滿臭草香味的綠豆沙。

最後值得一讚是店員服務周到貼心。
2020-10-17 1227 瀏覽
由於最近香港的疫情不斷好轉,本地的個案不斷減少,人總是要生活,也要及時行樂,於是今日一於相約很久沒有見面的朋友,到了佐敦一間十分方便的酒家嘗試一下正宗的中菜.由於最近的疫情影響酒樓的生意,於是出了一些特別的優惠,特別套餐好讓大家減輕一下經濟上的負擔.在酒樓食龍蝦相信大家最愛時上湯龍蝦了, 龍蝦十分之爽口新鮮.這個叉燒十分之有名吃得出有淡淡的玫瑰酒味道.老火的湯也是中國人的最愛.這個鮑魚鵝掌也十分之抵食.最後店員也熱情地送了兩碗糖水給我們.

酒樓食龍蝦相信大家最愛時上湯龍蝦了, 龍蝦十分之爽口新鮮.

這個叉燒十分之有名吃得出有淡淡的玫瑰酒味道.

老火的湯也是中國人的最愛.

這個鮑魚鵝掌也十分之抵食.

最後店員也熱情地送了兩碗糖水給我們.

2020-09-29 702 瀏覽
去年社運期間,到新新酒樓吃晚飯,店裡一片寂靜,人客寥寥可數,服務員多過客人。可能因為人少,食物質素反而幾好。今晚到新新,提早跟Honey吃中秋飯。疫情稍緩,又正值中秋前夕,所以食肆裡人頭湧湧。不知道是不是這個原因,食物質素退步了。我們點了「孖寶」$248:明爐燒鵝(例牌) + 香蒜蒸扇貝燒鵝一般,大路燒味。但是,那個蒸扇貝就不行了!蒸得過熟!貝肉「實得得」!而且,沒有鮮味。另外,我叫了蝦球忌廉汁天使麵:$128反而這個不錯。大大碟。忌廉汁天使麵煮得幾好食。中式酒樓,西式烹調法,反而更好,真奇怪 !今晚的食物不太好,食物質素下降了!
可能因為人少,食物質素反而幾好。

今晚到新新,提早跟Honey吃中秋飯。
疫情稍緩,又正值中秋前夕,所以食肆裡人頭湧湧。
不知道是不是這個原因,食物質素退步了。

我們點了「孖寶」$248:
明爐燒鵝(例牌) + 香蒜蒸扇貝

燒鵝一般,大路燒味。

但是,那個蒸扇貝就不行了!
蒸得過熟!
貝肉「實得得」!
而且,沒有鮮味。

另外,我叫了蝦球忌廉汁天使麵:$128
反而這個不錯。
大大碟。
忌廉汁天使麵煮得幾好食。
中式酒樓,西式烹調法,反而更好,真奇怪 !

今晚的食物不太好,食物質素下降了!
2020-09-29
15 分鐘 (堂食)
朋友推薦的這家新新酒樓,由於疫情延至當日才跟太太去試試酒樓面積不大,同時間了2間包箱太太點的都是她在其他餐廳常吃的菜式鹵水掌翼鹵水味濃,份量亦頗多,味道算不錯菠蘿生炒骨咕嚕汁酸甜開胃,而生炒骨鮮嫩多汁,挺不錯蒜香一口骨蒜片把豬骨炸的很香口,豬油香加上入口即溶口感,值得一食啫啫滑雞煲瓦煲非常熱,雞件既新鮮又嫩滑,煲底的香蔥及花生很入味,配飯一流即蒸絲苗白飯食中餐怎可以沒有米飯,而這裡的更是即叫即蒸,飯香十足汽水我們都不大喜歡喝茶,因此加兩罐汽水,配合味道濃郁的餸菜一流整體感覺不錯,地點亦方便,在附近逛街的可以來試試
朋友推薦的這家新新酒樓,由於疫情延至當日才跟太太去試試

樓面積不大,同時間了2間包箱

太太點的都是她在其他餐廳常吃的菜式

鹵水掌翼
鹵水味濃,份量亦頗多,味道算不錯

菠蘿生炒骨
咕嚕汁酸甜開胃,而生炒骨鮮嫩多汁,挺不錯

蒜香一口骨
蒜片把豬骨炸的很香口,豬油香加上入口即溶口感,值得一食

即蒸絲苗白飯
食中餐怎可以沒有米飯,而這裡的更是即叫即蒸,飯香十足

汽水
汽水
我們都不大喜歡喝茶,因此加兩罐汽水,配合味道濃郁的餸菜一流

整體感覺不錯,地點亦方便,在附近逛街的可以來試試
2020-09-22
5 分鐘 (堂食)
2020-09-22 619 瀏覽
今日紅色暴雨警報,想坐得舒服d慢慢食。酒樓晚市又終於重開,當然要嚟支持下!搭𨋢上11樓,一開𨋢門就係開揚的餐枱。唔洗同人逼,又唔怕有人會搭枱,我倆可以慢慢食。睇下有咩食先見有個龍蝦伊麵做緊推廣$198如果胃口好啲,仲可以叫加少少錢變孖寶,多一大煲例湯。上湯龍蝦伊麵龍蝦肉滑溜彈口,新鮮。伊麵吸收咗龍蝦汁的精華及上湯, 香氣撲鼻。脆皮豬手皮脆,不油膩,無食到成口油。中層脂肪位,重骨膠原,好Q彈。豬手肉質軟腍,不會硬邦邦。南乳粗齋煲有蠔豉,腐竹,茄子,木耳,菇,粉絲,粟米芯,雪耳。南乳味有酒香味,又有甜味。不會過鹹或過淡。仲有送紅豆沙
今日紅色暴雨警報,想坐得舒服d慢慢食。
酒樓晚市又終於重開,當然要嚟支持下!

搭𨋢上11樓,一開𨋢門就係開揚的餐枱。
唔洗同人逼,又唔怕有人會搭枱,我倆可以慢慢食。

睇下有咩食先

見有個龍蝦伊麵做緊推廣$198
如果胃口好啲,仲可以叫加少少錢變孖寶,多一大煲例湯。

上湯龍蝦伊麵

龍蝦肉滑溜彈口,新鮮。
伊麵吸收咗龍蝦汁的精華及上湯, 香氣撲鼻。

脆皮豬手

南乳粗齋煲

仲有送紅豆沙
2020-08-13 1120 瀏覽
工作大佬要調職,大家約出嚟食飯歡送佢,同事訂咗呢間飯店,去到是舊式酒樓feel,地方大,我哋訂嘅房都大,一張大枱之外,剩餘地方都可以好鬆動放了梳化及細枱!風景先驚喜,望到彌敦道,好開揚無壓迫感!不過剛入房有彈霉味,要開大冷氣先開始散去!佛山燻蹄($52)薄切肉皮彈牙,肉唔嚡沾醋好味海蜇涼拌萵苣絲($58)萵苣絲無乜,不過海蜇彈牙爽口,又醃得入味,加上芝麻香口好食!酒席全包($6080)前菜六小碟:懷舊金錢雞:件肥豬肉太驚嚇,我唔敢食,食咗嘅同事話好好味陳醋雲耳:爽口彈牙,酸酸地開胃杭椒蔥燒鮑魚:鮑魚仔彈牙,咁嘅煮法我第一次食,雖然辣,竟然好夾鮑魚,好惹味(平時唔喜歡鮑魚嘅我都覺得好味金磚豆腐:炸得好靚,外脆內滑,香口好味鹵水豬仔腳:我唔食豬腳,,食咗嘅同事話好好味青瓜海蜇:青瓜爽脆,海蜇彈牙,醃得入味,好食鴻運乳豬全體:皮脆肉唔太肥,好味鹽擦奄仔蟹:超正!焗得透,鹹香好味!加上爆膏!膏好香濃軟滑!半隻真係唔夠喉粉葛鯪魚赤小豆豬小肚粉腸湯:夠火喉,湯起晒沙,夠味唔味精,唔喜中湯嘅我都飲咗兩碗豉蒜涼瓜燘沙巴虎斑:我唔食涼瓜,第一次食呢種煮法,汁煮魚肉都滑,多了汁醬嘅味道豐富口感!(不過我喜
工作大佬要調職,大家約出嚟食飯歡送佢,同事訂咗呢間飯店,

佛山燻蹄($52)薄切肉皮彈牙,肉唔嚡沾醋好味

酒席全包($6080)

前菜六小碟:
懷舊金錢雞:件肥豬肉太驚嚇,我唔敢食,食咗嘅同事話好好味
陳醋雲耳:爽口彈牙,酸酸地開胃
金磚豆腐:炸得好靚,外脆內滑,香口好味
鹵水豬仔腳:我唔食豬腳,,食咗嘅同事話好好味
青瓜海蜇:青瓜爽脆,海蜇彈牙,醃得入味,好食

鴻運乳豬全體:皮脆肉唔太肥,好味

豉蒜涼瓜燘沙巴虎斑:我唔食涼瓜,第一次食呢種煮法,汁煮魚肉都滑,多了汁醬嘅味道豐富口感!(不過我喜歡清蒸多點,比較清爽)

清湯蘿蔔牛坑腩:牛腩肉質彈牙夠牛味,蘿蔔比較唔夠入味,啖湯先係精華,好香飲咗兩碗

豉椒炒大蜆:惹味,大蜆無沙!好味

艇王浸芥菜:唔食芥菜(因食唔慣嗰種澀味)

招牌豉油王炒麵:炒得乾身,麵彈牙!豉油味香!真係忍唔到食咗兩碗(明明已很飽都食咗兩碗)
糖水—紫米露:足料,唔會過甜!好味
滋味椰汁糕:軟滑唔過甜!清爽好味

食物好味,店員好落力,基本我哋帶去嘅酒水跟得足,換骨碟上菜,即叫即做好勤快!

很盡興的一餐($437一個人)
2020-06-26