2023-08-06 837 瀏覽
星期四晚上放工和老婆想搵啲街坊嘢食,平平哋快捷好味,決定去新昌明食飯距離last order還有半小時,決定照入去食由於平時食米飯較多,所以今天想食湯粉麵,決定食鮮墨魚米粉,非常彈牙,恰到好處可能偏鹹少少,但係我下次仍然會叫佢😂😁我老婆就叫了咖喱炸豬扒飯,咖喱是日式咖喱,豬扒是新鮮炸的,所以非常香脆熱辣,但我忘了影相🤦🏼‍♂️題外話,雖然佢哋收店舖還有半小時,但仍然有不少食客入內坐低食飯及叫外賣,睇得出好多街坊生意,有人情味。
距離last order還有半小時,決定照入去食

可能偏鹹少少,但係我下次仍然會叫佢😂😁

鮮墨魚米粉

2023-08-03
鮮墨魚米粉
2023-04-17 797 瀏覽
位於跑馬地的新昌明食店的牛腩飯賣相已經很不錯。醬汁同飯係分開裝,肉既份量好夠,而且肉質嫩滑多汁。碟頭飯真係一d都唔頹!食牛既朋友一定要試下佢個牛根腩飯!$60有找連凍飲
$60有找連凍飲
Mschichi- 跑馬地都食到新鮮墨魚麵新昌明食店地址: 跑馬地奕蔭街22號地下電話: 25737855味道⭐️⭐️⭐️價錢 ⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率 ⭐️⭐️⭐️最近喺跑馬地返工, 所以成日喺跑馬地附近搵嘢食🤭🤭 呢到午餐時間周圍都人! 人多車多都冇乜選擇🥲🥲經過呢間茶餐廳都好多人排隊🥹就試吓🥹🥹我見到好多人推薦墨魚麵。$50樓下價錢尚算可以👍🏻麵質爽口彈牙! 魷魚鬚份量超級多 好新鮮❤️不過湯底就有啲鹹。😛😛辣椒油都好香, 但係返工就唔方便試啦! 廢事流哂鼻水眼水嚇親人😎聽講佢哋嘅墨魚丸都好唔錯! 下次可以試吓😝 #
Mschichi- 跑馬地都食到新鮮墨魚麵

回頭率 ⭐️⭐️⭐️

經過呢間茶餐廳都好多人排隊🥹就試吓🥹🥹
聽講佢哋嘅墨魚丸都好唔錯! 下次可以試吓😝

#
依家喺跑馬地屹立多年嘅新昌明,我好耐之前食過一次,已經唔記得咗係咩味道,所以決定再幫襯多一次,食下佢懷舊feel都好。叫咗個常餐沙嗲牛肉絲同太陽蛋通粉,望落去好似好好食,誰不知牛肉超級硬🧐🧐🧐 沙嗲牛肉又唔見得有好多沙嗲汁。所以個湯冇乜味 (加上個湯本身冇乜味), 個通粉先係重點啊,點解可以咁”冧”? 擺明係煮得太耐嗰種啦. 係放入個口度,你唔使咬都自己爛開嘅嗰種程度🤯咁樣叫老字號茶餐廳? emmmm…. 個人嚟講有啲保留囉🤯

咁樣叫老字號茶餐廳? emmmm…. 個人嚟講有啲保留囉🤯

2022-08-18 723 瀏覽
新昌明最出名就系排骨菜飯,不過今日我突然好想食酸甜味道既也,所以最後選擇左鮮茄牛肉飯。因為實在太難搵到車位,所以泊埋一邊快快翠翠叫個外賣拎上車食(如果咁黑仔被人抄牌咁暱餐lunch就真系貴咯)鮮茄牛肉飯(HKD 58):個鮮茄汁酸酸甜甜啱曬今日甘悶熱天氣,食完好開胃,牛肉好嫩滑,洋蔥好脆甜,份量都OK,可選擇飯轉意粉,相當唔錯。奶茶系茶記奶茶,茶味濃少少澀,轉凍飲+2蚊,外賣+2蚊,埋單一共62蚊,價錢相宜。

2072 瀏覽
鮮茄牛肉飯
2022-08-17
5 分鐘 (外賣自取)
鮮茄牛肉飯
2021-11-17 948 瀏覽
📍 新昌明食店地址: 跑馬地奕蔭街22號地下聽講最出名係排骨菜飯 啲排骨嘅名同口感都好掂 但個菜飯就真係又淋又濕😅 但跑馬地$64埋單又夠份量出算係咁架喇i guess🤔Taste: 👅👅1/2Value for Money: 💰💰💰Will I return? Sure if I’m ever in the area again(on a scale of 0-5 emojis)#ysafood港式#ysafood跑馬地#ysafood銅鑼灣
📍 新昌明食店
地址: 跑馬地奕蔭街22號地下

Taste: 👅👅1/2
Value for Money: 💰💰💰
(on a scale of 0-5 emojis)

#ysafood港式
#ysafood跑馬地
#ysafood銅鑼灣
2020-01-16 2122 瀏覽
跑馬地自成一區,沒有很多地方有魚蛋粉吃,之前附近有一間也執檔了。新昌明舖位不大,但可以坐上約三十人,可想而知會坐得很擠迫,但也無損街坊食客的熱情幫襯。粥粉麵飯,惟獨欠粥,其他的應有盡有。到此多數會吃魚蛋粉麵加碟油菜,湯底熱騰,幾片魚片,魚蛋很柔軟爽滑,不似一些魚蛋實撻撻的,但略嫌麵量不多,兩三撮已食完。這裡的白灼墨魚鬚也滋味,煙靭有嚼口感。套餐飯約七十多元,有次吃了雞扒飯,雞扒煎得香口,味道不錯,份量也足。很多人買外賣,舖外有車位,若然抄牌,老闆會通風報信,因為他很多時在外面抽煙。

2019-09-21
10 分鐘 (堂食)
2018-10-22 2473 瀏覽
呢排多咗去光顧因為食過好味之後樣樣都想試不過佢開得晏收得早,收工想食已關門白汁唔會太鹹太杰魚柳煎得幾香下,呢啲碟飯真係無得輸望落去仲有少少粉紅色,對於唔食生肉嘅我有啲驚但見外面果層煎得幾靚就搏一搏果然外層好香口,肉又醃得入味
呢排多咗去光顧
因為食過好味之後樣樣都想試

不過佢開得晏收得早,收工想食已關門

白汁唔會太鹹太杰
魚柳煎得幾香下,呢啲碟飯真係無得輸
白汁魚柳飯

望落去仲有少少粉紅色,對於唔食生肉嘅我有啲驚
但見外面果層煎得幾靚就搏一搏
果然外層好香口,肉又醃得入味

燒汁牛仔骨飯

燒汁牛仔骨

白汁魚柳飯
燒汁牛仔骨飯
燒汁牛仔骨
2018-07-01 1753 瀏覽
其實已經越來越少嚟跑馬地食飯,一來泊車難搵位,二來冇乜新餐廳,唯一吸引我嘅就係呢度嘅上海排骨菜飯。新昌明在跑馬地算係中流砥柱嘅實力派,當其他餐廳飯店都冷冷清清嘅時候,新昌明裡面總係熱鬧啲,始終呢度價錢大衆化,而食物質素又唔會令人失望。今晚與朋友嚟到,我食我至愛嘅排骨菜飯,朋友就食豬手飯(加錢轉菜飯)。朋友話豬手飯個南乳汁係靈魂,豬手亦啖啖肉;我嘅排骨菜飯一貫美味,排骨味道甜甜哋又烟un,唔似一啲餐廳煮到油油膩膩,係我一百分之選!我哋嘅晚餐包埋飲品,又有電視睇,每人$62,絕對係相宜美味嘅一餐。

2018-06-30
2018-03-19 1267 瀏覽
環境3分; 衛生3分:  正常茶餐廳格局。服務2分:  問咗攞水一直都無出現。對面條友結果自己攞。味道3分:  咖哩牛根飯只有四舊牛根。牛根淋,但冇咩味,只係辣辣地,白飯正常茶餐廳質素。 抵食3分:  $54送熱飲,轉咖哩牛根腩飯為咖哩牛根飯不用加錢,正常跑馬地價位。
環境3分; 衛生3分:
正常茶餐廳格局。

服務2分:
問咗攞水一直都無出現。對面條友結果自己攞。

味道3分:
咖哩牛根飯
白飯
咖哩牛根飯
抵食3分:
2018-03-15
2016-10-07 1805 瀏覽
九点幾响养和出黎肚饿,就是但走左入去谂住是但食d野就算。哈,点知有驚喜!叫左份姜葱捞面,调味清淡好啱我口味,而且面弹牙够晒Q。食完之后忍唔到口叫多个猪手面,猪手好入味得黎肉质又够实。老板见我一个人食左咁面饼话我好刷得,我话好食嘛!
  • 猪手,姜葱捞面
2015-07-26 1702 瀏覽
On this evening, I was too lazy to cook something at home so boyfriend and I decided to eat near my home. In another attempt for me to show him around certain places I eat sometimes but really not worth a real trip into Happy Valley to try.Sun Cheong Ming is serves basic noodles and rice sets. I rarely eat here and usually end up eating it as take away when I'm at work as my coworkers find it convenient enough.Menu is all in Chinese. There is no English. It's not very clean but it's been here as

Menu is all in Chinese. There is no English. It's not very clean but it's been here as long as I've been living in Happy Valley. It also has quite a lot of customers and one of the rare places in Happy Valley that are open late.

Grilled Pork Neck and Mushroom Rice Noodles ($46). I generally like to order this a lot as they do a pretty  decent grilled pork neck. You can order a variety of items with your noodles. I like to add the mushrooms which have been soaked in the same sauce as their braised beef so there is a bit of spice to it. Noodles are ok. Not overly soft.
Soy Sauce Chicken with Rice ($56). Boyfriend ordered this. It came with a bowl of rice. I didn't really like it. The chicken was tough and just covered with soysauce and nothing more. So, it was just salty chicken. Portion size was very small.
Food was ok. Prices were pretty expensive for what you get but then rent is high this area. Not a place to recommend to someone who doesn't live here as it's not worth making a trip in. But if you live here, it's worth a bite.
2015-07-17
2013-11-18 1696 瀏覽
之前講起身為香港人, 的確有好多地方無踏足過, 係時候要好好欣賞下呢個地方~由上環坐叮叮去跑馬地, 足足用左45分鐘 星期六人多車多, 雖然用左好多時間係坐車, 但可能係因為唔趕時間, 反而更加欣賞車外風景落車後, 漫無目的步行, 經過左一條斜路, 老公話係以前條斜路係比馬行, 我無去特別深究, 只係顧住上openrice 睇下有咩好食評禁下又行下, 結果今日去左呢間<新昌明> 搵食去到都已經係三點, 係下午茶時間 鋪頭唔大, 係一間茶餐廳, 而且仲好多人, 我地坐係卡位既一邊望住menu, 都唔知食咩好, 因為有太多選擇本來老公想要件西多士, 不過如果用下午茶黎講, 價錢就貴左了, 要$35所以我地都係選擇叫d 特別小小既食物牛根腩河$32--> 湯好濃郁, 飲完想再飲, 牛根腩夠入味, 而且係足料, 價錢唔貴魚蛋鼓油皇撈麵$40--> 撈麵一般, 好難咬開, 唔太覺得有味, 要溝埋湯一齊食先ok                                       魚蛋都無咩特別, 同平時食差不多, 呢個價錢同食物質素, 絕對係唔值    (就
由上環坐叮叮去跑馬地, 足足用左45分鐘

禁下又行下, 結果今日去左呢間<新昌明> 搵食
去到都已經係三點, 係下午茶時間
望住menu, 都唔知食咩好, 因為有太多選擇

所以我地都係選擇叫d 特別小小既食物

(就係見menu 寫特別介紹, 所以點左呢個餐)

反而聞到後面檯食咖哩, 好香, 好吸引

食完離開再行前, 發現有間更古老既餐廳, 環境吸引左我, 可惜已經食飽, 又要等下一次!

ps 跑馬地屬於高尚住宅, 街上行人唔多, 好安靜, 閒時見到好路人帶住狗狗散步
    高尚地方, 鋪租都特別貴, 所以食物貴一點, 也是正常吧~
魚蛋鼓油皇撈麵
牛根腩河
題外話/補充資料: 其實都好多人入黎食, 本來我地叫左牛根腩河先, 轉頭再叫~ 點知轉頭叫, 幾次待應都無咩反應, 可能太忙, 所以下次一次過叫, 唔好分開叫, 唔係就要等下啦~
2013-11-16
牛根腩河
2012-07-17 1050 瀏覽
到养和医院看完住院的朋友后,过来这里赶着吃午餐。130到的,人不算太多,坐到了卡位。 店子比较挤,典型的茶餐厅格局,不过伙计态度耐心热情。朋友选了排骨菜饭,我选了洋葱猪扒饭。这里的特色就是猪扒。洋葱猪扒饭很大一份,猪扒的分量也很大,很嫩,肉质鲜美松软,洋葱汁浓郁,味道很入味。吃了朋友的一小块排骨,味道也很不错,肉质紧实但不失弹性。不过菜饭看上去一般,菜很少。奶茶一般。随便吃吃的好地方。价格也算公道。
朋友选了排骨菜饭,我选了洋葱猪扒饭。这里的特色就是猪扒。
奶茶一般。
随便吃吃的好地方。价格也算公道。
2012-07-16
  • 洋葱猪扒饭
2009-08-30 687 瀏覽
我覺得係跑馬地,味道穩定而又好食既茶餐廳,真係非新昌明莫屬上海排骨菜飯+凍飲 $46大大碗菜飯+一大碟排骨,女仔可以兩個人分菜飯入面唔止有菜,仲有切到細細粒既魚蛋係入面 排骨炸到熱辣辣上檯,脆得黎又唔油 淨魚蛋 $24淋得黎又彈牙,好味

我覺得係跑馬地,味道穩定而又好食既茶餐廳,真係非新昌明莫屬

上海排骨菜飯+凍飲 $46
大大碗菜飯+一大碟排骨,女仔可以兩個人分
菜飯入面唔止有菜,仲有切到細細粒既魚蛋係入面

排骨炸到熱辣辣上檯,脆得黎又唔油

淨魚蛋 $24
淋得黎又彈牙,好味