6天前
講到豬扒,新景園嘅炸豬扒係小編內心佔一席位,每次出灣仔都總會諗起🤤但奈何佢店面太細,去得食都要排好耐🥲同埋份量太大,就算叫咗少飯冇一次食得晒(建議嚟食最好帶個食物盒😂)。另外要注意嘅係會設有每人最低消費:$80🙌🏻怕份量太大而想share食嘅朋友就可能要叫啲飲品去湊夠數啦~咖哩豬扒飯🍛🐖$96(+$10配焯青菜一碟+湯/汽水)嚟到新景園必嗌嘅嘢我覺得一定係咖哩豬扒飯😍豬扒厚身又juicy,薄薄一層幼麵包糠包住外層炸得金黃香脆,一淡淡炸麵包嘅香味😌咬落感受到肉嘅纖維帶嚟嘅微微爽脆,整體調味亦到啱啱好,就咁食都已經好好味🧡再配埋港式咖哩又另一風味,咖哩質地比較稀但味道香濃惹味偏辣(小偏食辣程度BB級別),咖哩入面會有薯仔,薯仔粉感較重。性價比 🌕🌕🌕🌕🌕干炒牛河🐂🥢 $88牛河有鑊氣帶啲微焦香,每條河粉都有層油包裹住唔會黏住一舊舊,但碟底唔會有多餘嘅油流出嚟🫡芽菜同韮菜亦冇出晒水~上色亦好均勻,醬料味唔算重,如果鍾意重口味嘅朋友會覺得落未必夠。牛肉片先唔講味道,佢嘅份量係❗好多❗😧仲要切得又厚又大片,保守估計起碼有十幾片。但牛肉味冇咩,勝在唔鞋冇筋又多。新景園呢兩碟名物,小編仍然覺得咖哩豬
咖哩豬扒飯🍛🐖$96(+$10配焯青菜一碟+湯/汽水)
性價比 🌕🌕🌕🌕🌕
干炒牛河🐂🥢 $88
新景園呢兩碟名物,小編仍然覺得咖哩豬扒飯完勝❤️其實呢區嚟講,90幾蚊食到咁大份量又好味嘅一餐,都明點解要長期排隊🤡唔介意打包又唔大食嘅你,一餐分兩三餐食絕對冇問題😂
性價比 🌕🌕🌕🌕🌑
新景園咖喱小廚