2023-12-28 457 瀏覽
今日去完紅磡參加喪禮,同成班同事一齊去左「新景海鮮酒家」食晚餐七個人點左一個四人餐$580有一個粟米羹、半隻雞、西蘭花炒花膠鮑魚、炒小棠菜、煎魚同西芹炒蝦球花枝片仲額外點左個羊腩煲$298海皇雜菜煲$108同炸大腸$98份量好豐富充足,整體味道唔錯,唔會過鹹,係粟米羹略淡口;材料都幾新鮮雞好滑唔會梅,鮑魚好大隻,煎魚略嫌油左少少,炒蝦球大隻爽口羊腩煲件件厚切,肉質好滑又冇羶味炸大腸炸得香脆整體都食得幾滿意
七個人點左一個四人餐$580
仲額外點左個羊腩煲$298
海皇雜菜煲$108
同炸大腸$98
雞好滑唔會梅,鮑魚好大隻,煎魚略嫌油左少少,炒蝦球大隻爽口
羊腩煲件件厚切,肉質好滑又冇羶味
炸大腸炸得香脆
整體都食得幾滿意
2023-12-28
  • 羊腩煲
2023-10-25 459 瀏覽
係呢間酒樓食左一次纓紅宴,菜式完全難食到嘔,幾個廚房師傅下午茶時間打緊麻雀,要佢哋放低麻雀再煮菜式,可想而知啲菜有幾咁難食,無服務,又要加一,加人頭茶芥,鼓油碟大嘅泡菜居然要加$30,事先又無講,無人食過果碟泡菜,垃圾,如果諗住近紅磡殯儀館做完白事黎呢間,奉勸各位諗清楚啲,唔好貪近,令到成件事留下遺憾👎👎👎👎🙅🏻‍♂️🙅🏻‍♂️🙅🏻‍♂️🙅🏻‍♂️🙅🏻‍♂️🙅🏻‍♂️
2023-02-11 1090 瀏覽
📍 新景海鮮酒家𝑺𝒖𝒏 𝑲𝒊𝒏𝒈 𝑺𝒆𝒂 𝑭𝒐𝒐𝒅 𝑪𝒉𝒊𝒏𝒆𝒔𝒆 𝑹𝒆𝒔𝒕𝒂𝒖𝒓𝒂𝒏𝒕💰人均消費: HKD100紅磡辦個事,隨便搵間野 #新景海鮮酒家 食個便飯😂💯鹽焗雞半隻$78我好鍾意食咸味雞,估唔到$78咁抵食! 鹽焗整得好好味,雞皮乾身夠晒香,但唔會覺得柴!肉質嫩滑但唔會死咸,加蔥油食都好味!正!⭐️芋頭油鴨煲 $108估唔到咁大煲!唔會好重芋頭味,反而淡淡地好清新,芋頭算綿,口感幾好!個油鴨雖然難咬但好好味,咸咸地但芋汁中和返咸度!🆗雞蛋焗魚腸 $98好少食焗魚腸!主要成份係雞蛋多😂 魚腸食到1/3先留意到😂 本身唔濃味,但佢有我唔鍾意嘅果皮蓋過原味!最好味係上面啲油炸鬼!如果蘸魚露會更佳⭐️粟米汁魚柳 $85食開茶餐廳食返中菜魚柳係唔同啲😂 佢個炸魚好好味,入口香脆鬆化,口咸好好,加埋粟米汁送飯一流雖然平時唔會係依頭食,但慶幸夜媽媽揾到間咁平又咁好味嘅酒樓!性價比無得頂!#MFJ紅磡 #MFJ中菜#mfoodjournal #foodie #hkfoodie #foodblog #hkfoodblog #chinesecuisine #chinesefood #相機食先 #

💰人均消費: HKD100

紅磡辦個事,隨便搵間野 #新景海鮮酒家 食個便飯😂

💯鹽焗雞半隻$78

芋頭油鴨煲
粟米汁魚柳
  • 鹽焗雞
2019-03-30 3628 瀏覽
送別長輩後,已近晚上九點,飢腸轆轆,與家人決定去最「就腳」的新景海鮮酒家,也想再嚐他們的脆皮燒腩仔。火速點了「脆皮燒腩仔」、「滑蛋炒蝦仁」、「白切雞」、「欖角肉碎炒豆角」、「生菜鯪魚球煲」和久違了的經典廣東客家菜「三鮮牛骨髓」。上菜速度頗快(讚)。打頭陣的是「滑蛋炒蝦仁」,蛋香加大蝦仁,份量足,絕無欺場!「欖角肉碎炒豆角」,豆角熟度恰到好處,配上爆香的欖角肉碎,佐飯一流。「脆皮燒腩仔」登場,皮脆肉香不肥,家中幾位重視健康的長者都停不了筷。白切雞選料不錯,沒有厚厚的一層脂肪,香滑入味,也不會為求「滑雞」而弄至七成熟。「三鮮牛骨髓」用料豐富不吝嗇,除了主料牛骨髓,還有大蝦球、鵪鶉蛋、魷魚、雙菇,味道是小時候的味道 :-)。生菜鯪魚球煲OK,相比前面的菜色水準,就略為平凡了。埋單連加一$618,以今時今日的晚飯消費水平,相當「抵食」,而且美味,連家中對食物頗有要求的兩位大廚都食得愜意滿足。離開酒家時發現他們有紅綠豆沙、蕃薯糖水外賣,眼饞可是已飽得塞不下了,下次吧!

• 脆皮燒腩仔
2016-05-24 4813 瀏覽
一條海石斑如何?可以同最高級海鮮酒家比美5星級海魚缸栩栩魚生真正海上鮮生猛燒肉香脆 肉嫩78分 芥辣100海皇羹多海參味道清啱飲虾仁鮮口被人掃清給予她一幀玉照留念 光賣相已經引起食慾79這咕嚕肉外表太普通取勝的是十分入味的菠蘿後面是豆腐青菜前面火紅炸子雞色澤100 分味道85略太咸,香港食鹽平多數酒家為了保存較久會犯多放鹽這大毛病失敗對美食傷害什大紅磡搵食指數當然不是心水食堂但位多價格平開宗明義做英雄宴的街坊名店向前游來雖然不高檔但海鮮絕不欺場美中不足是衛生情況,真的*?!#xy不明白為何不注重?????令人對其評價大打折扣!
一條海石斑
美中不足
是衛生情況,
真的*?!#xy
不明白
為何不注重?????
令人對其評價
大打折扣!
2016-05-24
  • 蠏, 虾仁
  • 鮮魚
  • 海斑
2013-10-14 3294 瀏覽
今天來到新景喝早茶,一共點了八款點心。韭菜煱貼正正常常。煱貼煎得頗脆,不過略嬚太油。肉質比較鬆散。瑪蹄魚餅有小許腥味。不過魚餅配上瑪蹄令口感更有層次,瑪蹄十分爽口。叉燒腸腸粉屬於水盡之上,十分軟滑。不過叉燒份量不夠多。蝦餃蝦肉十分爽口,蝦餃皮少許煙軔。整體質素不俗。魚翅餃正正常常。與一般茶樓的味道無異。金錢肚金錢肚十分腍,醬料亦十分野味,屬於水盡之上。蒸羅白糕鹹淡適中,不用下醬油己經夠味。臘腸頗足料。不過卻有現時羅白糕的通病,就是以羅白粒而不是以羅白絲製成。結果破壞了整體的口感,感覺上糕和羅白並不能融為一體,亦都令都羅白糕有笠口的味道。桂花糕太硬,太多魚膠粉。桂花味亦有點假。服務正常,侍應有禮貌。總括而言,新景的點心尚算不過不失,雖然款式不多,但在同區中可以是一個選擇。
今天來到新景喝早茶,一共點了八款點心。

韭菜煱貼

正正常常。煱貼煎得頗脆,不過略嬚太油。肉質比較鬆散。

瑪蹄魚餅

有小許腥味。不過魚餅配上瑪蹄令口感更有層次,瑪蹄十分爽口。

叉燒腸

腸粉屬於水盡之上,十分軟滑。不過叉燒份量不夠多。

蝦餃

蝦肉十分爽口,蝦餃皮少許煙軔。整體質素不俗。

魚翅餃

正正常常。與一般茶樓的味道無異。

金錢肚

金錢肚十分腍,醬料亦十分野味,屬於水盡之上。

蒸羅白糕

桂花糕

太硬,太多魚膠粉。桂花味亦有點假。

服務正常,侍應有禮貌。

韭菜煱貼
瑪蹄魚餅
叉燒腸
蝦餃、魚翅餃,金錢肚
蒸羅白糕
2013-10-13
$45 (早餐)
2010-11-23 3257 瀏覽
因為"近水流台",所以造就這間"新景海鮮酒家",接下不少"英雄"生意.除了英雄宴之外,那些良朋歡聚宴一樣有供應,試想想一邊幫同事Farewall,一邊幫先人送最後一程,兩者在意義上,也有雷同之處,但氣氛一定是兩回事,你會否在吃解穢酒時,同朋友操啤,猜枚?飯廳環境以淺啡木板作牆身,餐椅顏色是黑色,真是很"素",還聞到一陣蠟燭味道,有如在大酒店.早上百無禁忌在此吃點心,茶客稀少,見到好幾名身穿黑衫的食客正在飲茶,相信是在附近大酒店的"客人".點心選擇,有點估你唔到,五香芋餅坊間少見,脆皮包著香脆,帶有五香粉味道的芋絲,甘香可口,但油份頗多,碟底留下很多油.蝦餃水準平實,外皮偏厚而平滑,蝦肉爽鮮.份量十足.瑤柱魚蓉燒賣又是少見,面頭舖上瑤柱絲,燒賣的魚茸肉,有荵粒,蝦米,臘腸粒等等,魚茸結實彈牙,加上蝦米臘腸粒.味道多份鹹香.豬潤燒賣同樣份量十足,豬潤大大片,下面肥豬肉加蝦肉的燒賣,爽口又豐滿,更有肉汁.豬潤比較實了一點,吃落不夠爽,但難得吃到此味,也不錯矣.在一樓至二樓的樓梯中間,牆上掛上一些食客創作的"爛GAG",令人會心微笑.始終這是專擺解穢酒的地方,無非都想大家笑一笑,世界更美妙,送

蝦餃水準平實,外皮偏厚而平滑,蝦肉爽鮮.份量十足.

始終這是專擺解穢酒的地方,無非都想大家笑一笑,世界更美妙,送別先人上極樂後,明天會更好.

2009-06-01 1768 瀏覽
踏入這裡,你就感受到這是一間位於紅磡舊區內旳舊式酒家,破舊的枱布,及老伙記的豪邁,那個懷舊味,是買少見少的那種始終是地踎地方,如果你能包容它們的杯碟破舊同地下都很污穢亦對衞生不會要求高的,不妨到這兒,你就會見識到這裡老廚房的真功夫我上了年紀的家人食晚飯通常都會到這裡,最近與哥哥兩個人在這裡共進晚餐腐乳通菜:通菜炒得很爽口,加上並不吝惜的腐乳醬,正生炒排骨:排骨肥瘦適中,很香口,咬下去,還有肉汁四溢菠蘿並非一般的罐頭貨,用上新鮮菠蘿其真的甜中帶酸,配菜的青椒、紅椒很新鮮椒鹽鮮魷:雖不算色香味俱全,但勝在夠乾身,入口香脆干炒牛河:也弄得很出色,香氣四溢,牛肉很軟身但沒有蘇打粉的味道這一餐吃得我們直豎母指,實在吃過痛快這裡經濟抵食,絶對值得一試這等舊區,實在太多臥虎藏龍之店而是唔知呢D舊式酒家仲可以生存幾耐?
踏入這裡,你就感受到這是一間位於紅磡舊區內旳舊式酒家,
破舊的枱布,及老伙記的豪邁,那個懷舊味,是買少見少的那種
始終是地踎地方,如果你能包容它們的杯碟破舊同地下都很污穢

腐乳通菜:通菜炒得很爽口,加上並不吝惜的腐乳醬,正
生炒排骨:排骨肥瘦適中,很香口,咬下去,還有肉汁四溢
椒鹽鮮魷:雖不算色香味俱全,但勝在夠乾身,入口香脆
這一餐吃得我們直豎母指,實在吃過痛快
這裡經濟抵食,絶對值得一試

這等舊區,實在太多臥虎藏龍之店
而是唔知呢D舊式酒家仲可以生存幾耐?
2007-02-18 2369 瀏覽
英雄宴俗稱解穢酒,一般是送先人上山以後吃的一餐。老實講,呢餐去邊度食同食咩都唔會有咩好既感覺。年三十晚,週圍的人都是吃團年飯/ 慶祝之類,好不客易才找到一間肯做我們生意。位處世界、萬國和永恆附近,新景似乎對做英雄宴駕輕就熟,甚至更有英雄套餐,讓孝子賢孫不需再為點菜而煩惱。得多位有心人出席,英雄宴也有三圍。預先訂了英雄套餐,一來到已可上菜,快捷實在。打頭陣既係燒肉,皮唔脆肉有點"韌",只吃了一件。翅是水多過其他材料,飲落是淡的,全要靠落醋。之後有齋、京都骨、燒雞、魚、瑤柱冬菇等。大致都係唔好食,有人更一度誤以為瑤柱是齋瑤柱,後來經我去求証才了解真相。埋單要成$1700/圍,無辦法,都要俾佢。
英雄宴俗稱解穢酒,一般是送先人上山以後吃的一餐。

老實講,呢餐去邊度食同食咩都唔會有咩好既感覺。

埋單要成$1700/圍,無辦法,都要俾佢。
2005-09-12 552 瀏覽
食物質素一般..........d 侍應全部都係阿姑給, 叫十次先應你一次
食物質素一般..........

d 侍應全部都係阿姑給, 叫十次先應你一次
(非會員)
(非會員)