2012-08-13 624 瀏覽
朋友飯本應諗住去食日式放題但諗諗下要2百幾蚊食埋o個d野,都係算啦!轉場轉場轉場,有人提意去打冷,本應想去試下米豬連o個間o既,但係朋友話得好小台,又話好多人,好啦好啦!第2間囉。近近地就呢間啦!8點幾去到,爆哂。一個姐姐話冇位啊,但另一個即刻叫我地上樓上,原來有2樓o既!一上度去,好大陣煙味,上到去等左好耐都冇人埋我地,因為上面係冇人埋嫁,一度想打電話落去叫嫁啦。仲有2樓好有呢個打冷大排檔feel,因為好嘈,大家要好嗌先聽到大家講咩。有個姐姐上黎,二話不說叫住佢啦,仲比佢走,好耐冇食掌翼,所以就叫黎食下。OK啦。但D花生好硬下。滷水鵝片&豆腐,鵝片係有小小肥,但好入味,幾好食。因為好多時都係好老D肉,但佢又唔會,反而D滷水豆腐就唔好食,因為佢係滷水豆卜黎o既,有小小硬睇唔睇到隻蠔仔mad我嗌o個時係方魚蠔仔肉碎粥,但唔知點解阿姐死重覆蠔仔肉碎粥,我話係方魚蠔仔肉碎粥,佢再重覆蠔仔肉碎粥。我心諗你地係咪冇方魚啊?黎到不左不,有一粒咁大把。朋友話要食瀨尿蝦,時價$80。唔好食,好pat d肉。蠔餅打冷必點之一,第一次食度唔算好油o既蠔餅,平時食o個d令立立,呢個又唔會wor,所以都食左幾
朋友飯本應諗住去食日式放題但諗諗下要2百幾蚊食埋o個d野,
都係算啦!轉場轉場轉場,

有人提意去打冷,
本應想去試下米豬連o個間o既,
但係朋友話得好小台,又話好多人,
好啦好啦!第2間囉。

近近地就呢間啦!
8點幾去到,爆哂。
一個姐姐話冇位啊,但另一個即刻叫我地上樓上,
原來有2樓o既!
一上度去,好大陣煙味,
上到去等左好耐都冇人埋我地,
因為上面係冇人埋嫁,
一度想打電話落去叫嫁啦。
仲有2樓好有呢個打冷大排檔feel,
因為好嘈,大家要好嗌先聽到大家講咩。

有個姐姐上黎,
二話不說叫住佢啦,仲比佢走,
滷水掌翼
好耐冇食掌翼,所以就叫黎食下。
OK啦。但D花生好硬下。
滷水鵝片&豆腐
滷水鵝片&豆腐,鵝片係有小小肥,
但好入味,幾好食。
因為好多時都係好老D肉,但佢又唔會,
反而D滷水豆腐就唔好食,因為佢係滷水豆卜黎o既,有小小硬
蠔仔肉碎粥
睇唔睇到隻蠔仔
mad

我嗌o個時係方魚蠔仔肉碎粥,
但唔知點解阿姐死重覆蠔仔肉碎粥,
我話係方魚蠔仔肉碎粥,
佢再重覆蠔仔肉碎粥。我心諗你地係咪冇方魚啊?
黎到不左不,有一粒咁大把。
椒鹽瀨尿蝦
朋友話要食瀨尿蝦,時價$80。
唔好食,好pat d肉。
蠔餅
蠔餅打冷必點之一,
第一次食度唔算好油o既蠔餅,
平時食o個d令立立,呢個又唔會wor,
所以都食左幾件。

好食啊,d蠔仔脹卜卜。

2012-08-10
滷水鵝片&豆腐
蠔仔肉碎粥
蠔餅
2012-01-04 435 瀏覽
每一次在油尖旺區想要吃潮州菜,總會先想到陵發,不過吃多了,想找一些新食點,偶然間看到L食友的食評,就決定去試試看。這家店位於砵蘭街,看門面應該很多年歷史,因為店招牌已經發毛了。差不多八點到達,下層已經坐滿人了,本來店員叫我上去樓上,不過反正鬆弛還未到,所以我就覺得先等一會,看看樓下會不會有空位,之後等了大概五分鐘就有人離開了。店裡的裝修都很舊式,應該有二三十年歷史吧,牆身都是用淺綠色的磚。這裡沒有餐牌,可能主動要求就會有,但部份菜式都寫在牆上,我想大路的潮州菜式應該都有吧,那些涼菜就可以自己到門口看看。聞到陣陣卥水香,忍不住點了一碟鵝肉,另外再點了我們最愛的韮菜豬紅和蠔仔吊片粥。這隻鵝都幾肥,斬成大大件,鵝皮很肥,所以沒有吃,鵝肉肉厚味濃,卥水汁濃郁但不會太鹹,剛剛好;本來想吃豆腐,還以為點鵝肉會有豆腐墊底,怎料只得花生而已,嗚嗚。另外那個醮鵝肉的醋蒜汁,酸甜度適中,是我近來吃過調較得最好的。韮菜豬紅顏色很深,味道超濃郁,豬紅非常入味,就算不醮辣椒醬也很好吃,濃味的程度和濃味之最的生昌有得比,另外韮菜鮮甜無渣,好吃。最驚喜的要算是蠔仔吊片粥,上檯的時候看到湯底已經很濃,通常吃到的湯底顏

最驚喜的要算是蠔仔吊片粥,上檯的時候看到湯底已經很濃,通常吃到的湯底顏色都比較淡,接近米色,但這裡是淺黃色的,未吃就已經聞到很香。湯底很濃,裡面有淡淡的柴魚香,肯定是有悉心滾煮過的,蠔仔很飽滿鮮味,有少量切成幼絲的吊片,配搭起來是此料不及的美味。

此店味道偏向重口味,但吃完一點也不會覺得口渴,水準頗佳。店內的員工都是上年紀的,全部都是做了很多年,就如鬆弛所說,他在蠔仔粥裡面吃到近似小時候吃過的味道,不知這種味道在這班老伙計都退休後還能不能夠延續下去呢?
2011-10-15 241 瀏覽
10月6日~放工同同事打下冷,佢之前嚟過,話算唔錯,就決定嚟睇下佢咩料~~麻雀雖小,但唔駛等位,格局同時下一般打冷無異,唔金碧輝煌,但唔會有唔舒服感覺~坐低就即開返枝獅威(全場最平)飲下先~三條友,叫咗幾味食下~1)蒸鵝: 幾正,入味,又唔會全碟超過一半係骨2)大腸拚鵝腸: 呢個一流呀,兩腸無”壓”味,又夠入味,鵝腸又唔會碎濕濕咁,唔叫唔得~3)蠔餅: 多蠔,唔會粉多過蛋,唔錯4)大腸拚墨魚: 同事話大腸好食,想ENCORE,今次就拚下墨魚,點知賴咗嘢;大腸OK,無乜問題,只係墨魚唔多好食,陣味有點怪怪地…似乎都係拚返鵝腸穩陣啲…一路都對打冷情有獨鐘,奈何時下打冷水準今非昔比,比較好嘅又金碧輝煌得滯,無咗嗰隻FEEL…呢間新泉發打冷嚟講都算唔錯,起碼係同區裡面算最好吖~
10月6日~

1)蒸鵝: 幾正,入味,又唔會全碟超過一半係骨
3)蠔餅: 多蠔,唔會粉多過蛋,唔錯

2011-09-17 212 瀏覽
潮州打冷總是有它獨特的吸引力,使自己每隔一段時間便心思思想去吃一趟。在自己最常出沒的旺角、太子區,就有兩間水準挺不錯的潮州打冷店,一間是位於太子的「陵發」,另一間則是位於旺角的「新泉發」。兩者之中,「新泉發」比「陵發」更為就腳。就在前幾天,我便心癮起特地來到「新泉發」吃一頓潮州打冷。這間賣點不在裝修與招呼,而在食物水準和相宜價錢的老店,雖然其貌不揚,生意可是挺好的。這次幫襯,因為只得夫妻兩人,所以只是叫了三樣東西,分別是「鹵水鵝片」、兩碗「肉碎蠔仔粥」和「韭菜豬紅」,再加多支全店啤酒中收費最便宜的「獅威啤酒」(其他牌子要$20一支,獅威只是$13),已足以成為一頓豐富的晚餐了。這裡的「鹵水鵝片」水準不錯,鵝片頗為鬆化軟腍,鹵水汁也挺夠味,即使不蘸酸汁吃也沒所謂。「肉碎蠔仔粥」的蠔仔夠大隻,粥味亦見清甜,只是肉碎少了些。「韭菜豬紅」的豬紅好夠味,韭菜也不韌無渣。始終不是酒徒,啤酒到最後仍未喝完,不過我已盡力了呢!埋單計數,二百元有找,都算抵食了。
傳統潮州打冷店
店內客人不少
招牌菜介紹
是日晚餐
店內有多種啤酒供應
鹵水鵝片都不錯
肉碎蠔仔粥」的蠔仔夠大隻,粥味亦見清甜
,只是肉碎少了些。
肉碎蠔仔粥好味道
蠔仔甚為大隻
韭菜豬紅」的豬紅好夠味,韭菜也不韌無渣
韭菜豬紅好夠味
始終不是酒徒,啤酒到最後仍未喝完,不過我已盡力了呢
抵飲的獅威啤
埋單計數,二百元有找,都算抵食了
韭菜豬紅好夠味
肉碎蠔仔粥好味道
  • 肉碎蠔仔粥
2011-06-29 87 瀏覽
今日要出雅蘭取團購來的東西, 當然要在開飯做足開飯功課, 雖然雅蘭有很多食肆但沒有一間特別出色和吸引. 所以便找到附近的打冷檔, 大約七時十五分. 店內只有一枱客人, 在網上已做了功課, 很快便能跟待應點出菜式. 餐牌簡單一目了然, 奇怪地枱上什麼沒有, 例如牙籤其他的調味料, 而這個餐牌待應很快便收回....怕我們太肚餓食了它嗎???咸菜做得頗出色, 不會太咸但卻比較淋, 門鱔只有五小舊, 真是物價通脹得很利害. 味道還可以但如果不愛好吃凍魚的話會覺得有陣腥味~鵝片不會太肥實在抵讚, 肉質不會很韌, 至於配料方面有花生和豆腐但不夠多, 豆腐不入味...越期待就越失望, 先講胡椒, 胡椒很貴嗎???完全不覺是在飲胡椒豬肚湯......一般酒樓好很多很多...豬肚有少許苦的~沒有腐乳味, 整碟菜油得怕怕~~~~勝在通菜新鮮爽口我想這個粥是這間打冷檔的鎮店之寶!!!!!!!!!!粒粒米飯可見...確是有吊片存在....蠔仔亦很新鮮肥美...最滿足都是這個蠔仔粥了~本以為這間打冷檔不是很多人吃, 但我們食了一半後望一望..嘩..原來已坐無虛席...但我想除非我好想食蠔仔粥..否則都不會再來了
餐牌
..怕我們太肚餓食了它嗎???
滷水鵝片
椒絲腐乳通菜
沒有腐乳味, 整碟菜油得怕怕~~~~勝在通菜新鮮爽口
吊片蠔仔粥
肥美蠔仔

本以為這間打冷檔不是很多人吃, 但我們食了一半後望一望..嘩..原來已坐無虛席...但我想除非我好想食蠔仔粥..否則都不會再來了~~~~

2011-06-28
餐牌
滷水鵝片
吊片蠔仔粥
肥美蠔仔
  • 蠔仔粥
2011-06-27 73 瀏覽
過了一個港式的快樂下午:: 四方城, 卡通片, 下午茶... 又到晚飯時間~ 我和豬沒有一點點肚子餓, 但也得吃點東西... 在毫無頭緒下豬突然說了"打冷震"而小妹誤聽為"打冷"! 就是這樣, 我倆就搭幾個站地鐵到了旺角這個人煙聚集的地方--- 打冷! 回想起來我倆甚少打冷, 這幾年來大概10次以內! 所以對打冷的食物質素沒有很多要求, 而這間店是在OR search到比較多笑臉的, 所以就來碰個運氣. 星期日的晚上座無虛席, 我倆的座位也是對著門口的, 不過小妹不太怕熱, 能忍受~ 餐牌都寫在牆上, 很喜歡這種中國特式的做法, 非常地道! 來打冷不可少的是鹵水鵝片這碟鵝片肥瘦適中, 又唔是太鹹, 不錯! 不過小妹對鹵水鵝片不是太忠心, 每次都是昅著那墊底的豆腐! 可惜這裡豆腐不夠多, 而且也不夠入味... 一般一般啦 (post-dinner note: 想起力寶軒的鹵水豆腐, 很好吃!)大眼雞是比較小叫的一道菜, 平時在外吃飯都不會叫一條魚, 因豬不太會吃有骨的魚... 今次豬見小妹想食就遷就小妹, 是個正確的選擇! 這魚基本上沒有太多小骨, 非常適合不會吃魚骨的朋友們. 而(又是

這魚基本上沒有太多小骨, 非常適合不會吃魚骨的朋友們. 而(又是)鹵水汁做底, 配上那黃豆醬非常好味! 不過老實說太鹹了, 豬也說久不久吃就ok, 否則對身體也不太好. 所以後來我都放棄了那黃豆醬, 雖然覺得可以為魚肉畫龍點睛, 但就是鹹得舌頭也受不了!
又怎能不叫蠔餅呢? 小妹其實不喜歡炸的蠔餅, 因為只覺得在吃炸粉. 這個煎的就不一樣呢. 蠔仔又多又肥(relative to its size). 雖然底部仍然是很油, 但至少多了蠔, 少了炸粉呢... 相信也很喜歡這個蠔餅, 因他是這碟餸的大顧食家!
炒多個腐乳通菜就是個完美結局. 對這種炒菜要求不高, 調味剛好又不太油就可以, 這碟菜乎合以上條件, 再附帶一個令小妹更喜歡的條件:: 多菜莖! 通常女孩子都喜歡吃菜葉, 貪其軟淋淋易吃. 但小妹就偏偏喜歡菜莖... 尤其是通菜, 就是喜歡那爽脆的口感! 這碟菜莖也是夠爽脆, 加分!

和豬share了一支啤酒, 頓覺自己很"佬"但很爽!
2011-06-26
2011-06-19 81 瀏覽
actually it is not as good as i expected, the service is bad ,we waited again and aigan., supposed the staff are too busy, when we arrived, the staff asked to wait, but it turned out that he almost forgot us, so we asked him if there were seats, he said yes, but after serced others he forgot our exist again, so we stepped forward to remind him we were still waiting, lastly we went upstairs to see if there were any seats ourselves, luckily, we found one table. we four order
we four ordered a big bowl of 蠔仔粥(the best one),鹵水拼盤(ok),炒蜆
(it is soaked in a brown salty oily sauce),大眼雞(ok but too salty),開胃生菜which we realised it was鹹菜,very disappointed...
after finishing the meal, what i did was drinking half bottle of water, every dish is too salty.
2011-06-18
  • 蠔仔粥
2011-06-14 117 瀏覽
一向吃潮州菜都是走去上環,因為本人住在香港島嘛,其實在九龍城也有一點吃潮州菜的地方,不過對很多人來說,又真的頗為偏軟,要數方便的地方,我想真的沒有人反對,旺角是全香港最為方便的地方了吧。是日人在旺角,一早擬定想試這所在OR挺為高分的潮州菜館子,門口及內部的裝潢都是比較殘舊,但不會污穢的有蟲蟲就成了,而此店也沒有這個問題,至少是以當天本人的經驗來說。看看餐牌,價位真的是很抵呢!但兩個人又不能吃得多,只能有所犧牲,一向與唔太二人吃潮州菜,很少會要條魚,因為價錢也比較貴又花了大家很多的胃納,但本人喜歡吃魚是件不爭的事實,加上原來一條也只是七十元,那有不吃的道理,再要點滷水東西,加個蠔餅及要點潮州粥,就已經是很豐富的了。先來的是凍上的大眼雞,不大不小,但非常之厚肉,價位相當合理,在魚上洒了點點的鹵水,除此之外,店家跟來的是一碟普寧豆醬,說實話這醬是否從普寧來的,又無從稽考,但就都是是以黃豆、糖、鹽、酒等材料自然發酵而成,可用來烹調食物,也不用來蘸魚或白斬鵝都成。說回這尾大眼雞,魚帶有極少量的微熱,是絕對可以接受,魚肉細滑,本身吸了一點鹵水汁,味道本來已經不錯,再蘸上點普寧豆醬,那一頃刻條脷真的
市區一所很受歡迎的潮州館子
打冷食物任君選
以市區來說,真的是非常之抵吃
大眼雞非常之厚肉,肉質細滑
普寧豆醬超鹹,但又有酒味及黃豆的豆香
說回這尾大眼雞,魚帶有極少量的微熱,是絕對可以接受,魚肉細滑,本身吸了一點鹵水汁,味道本來已經不錯,再蘸上點普寧豆醬,那一頃刻條脷真的感到超鹹,是不好吃嗎?吃真一點,酒味及黃豆的豆香在舌頭上悠然而生,棒極!用來下潮州粥一流。
滷水拼盤一碟也不少,只收七十元
滷水拼盤一碟也不少,只收七十元,以市區來說真的是親民價,堆頭豐富的拼盤,內有生腸、大腸、豬耳、魷魚、鵝腸、紅腸及墊底的韮菜,生腸可說爽口而沒異味;大腸有彈性有咬口,也有不少脂肪,吃起來豐香肥美的,不過就有一點點洗不去的異味,你大可喚它作腸羶味,個人就接受到,但相信有一定數量的朋友會接受不了。

豬耳軟腍滑口而黏黏的,咬起來又帶點彈性,鹵水味又夠強;魷魚有咬口得來又不太韌;而鵝腸真的很爽口,但就太瘦了,腸內一點脂肪都沒有,本人真的不習慣太健康呢!紅腸軟腍而切得夠薄,而墊底的韮菜就偏韌吃起來很多渣,不過真的欣賞店家這個滷水,味道不鹹但有不錯的五香味,滷水內帶有不少浸過無數材料所釋出的油份,那種陳年的香味,不是太多地方可以吃得到。
蠔餅勝在新鮮煎起,吃起來夠脆又帶鴨蛋香
魚露鹹度適中,但不太有鹹鮮
蠔餅用上飛過水的蠔仔,再以調味如胡椒粉、麻油及生粉等撈勻之後,加入鴨蛋及蔥花將兩邊煎至金黃,本人不得不承認真的是油了一點,但真的勝在新鮮煎起,油未有吸回至餅,吃起來夠脆又帶鴨蛋香,而蠔仔雖是細隻了一點,但勝在為數不少,加上煎得夠脆夠香口,這香口惹味的食物,從來都是能遮醜,再蘸一點跟來的魚露同吃,雖不太有鹹鮮,但至少鹹度適中,未算出色但吃來香口美味。
菜圃是潮州粥的好朋友
沒有點菜圃煎蛋,但就要了份淨菜圃,菜圃是難得的不死鹹,那少少鹹味帶丁點甜味,入口爽口有鹹香,這個菜圃,簡直就是潮州粥的好朋友,用來下潮州粥真的一流。
潮州粥稀稠度適中,入口米飯綿綿散散的,吃真一點有米香,加上米水都開始有點米水的混濁顏色,真的是有煲過的潮州粥,不要以為我在說廢話,有些打冷店的潮州粥,真的有如白飯加碗水就算,吃起來粥水沒米香,粥內的米粒又過份的挺,如何會好吃?
暢快!
吃着打冷,也憤有啖啤酒下肚才夠暢快,要了一大瓶的獅威,淡身得來幾甘苦,但勝在真的很冰涼,邊吃打冷食物,邊喝如此冰凍的啤酒,一個字,妙!

技術上有可觀之處,當然也還有非常之多的地方要改善,但人家走的是街坊路線,不要吹毛求疵,吃後那種單純的快樂及滿足,騙不了人。
潮州粥入口米飯綿綿散散的,吃真一點有米香
蠔餅勝在新鮮煎起,吃起來夠脆又帶鴨蛋香
菜圃是潮州粥的好朋友
潮州粥入口米飯綿綿散散的,吃真一點有米香
暢快!
  • 大眼雞,滷水拼盤,菜圃,潮州粥
2011-06-11 34 瀏覽
地方唔大,環竟一般,感覺唔係咁乾淨,伙記可能好忙,所以招呼唔係咁熱誠鹵水鵝片,賣相已經差,肉質又太韌,咬唔開,大家夾硬吞左!蠔餅,有蠔香味,鹹味適中,不太肥腻,讚!椒絲腐乳唐生菜,炒得好好味,但稍鹹。蠔仔吊片粥,好多蠔仔,吊片無咩味,但都算唔錯。
鹵水鵝片,賣相已經差,肉質又太韌,咬唔開,大家夾硬吞左!
好味
蠔餅,有蠔香味,鹹味適中,不太肥腻,讚!
椒絲腐乳唐生菜
椒絲腐乳唐生菜,炒得好好味,但稍鹹。
正宗蠔仔吊片粥
蠔仔吊片粥,好多蠔仔,吊片無咩味,但都算唔錯。
2011-06-09
好味
正宗蠔仔吊片粥
椒絲腐乳唐生菜
  • 蠔餅
2010-11-30 37 瀏覽
常言道越簡單的食物就越難煮得好食,亦正正係潮洲菜的情況。這間小店新泉發,噚同家人去開一齊共進晚餐,唔係特別好坐,但幾乾靜、亦勝在食物處理得宜,我拍板叫咗韭菜花、大眼雞、鳳爪、鵝片及油麥菜韭菜花、油麥菜: 鮮甜,+d豉油幾正鵝片: 啖啖肉,亦很嫩口大眼雞: 我略歉佢d肉有點梅鳳爪:好入味,好香,令人難忘大家都很滿意今餐

韭菜花、油麥菜: 鮮甜,+d豉油幾正
鵝片: 啖啖肉,亦很嫩口
大眼雞: 我略歉佢d肉有點梅
鳳爪:好入味,好香,令人難忘

大家都很滿意今餐
2010-11-29
  • 鳳爪
因為想食打冷,在openrice搜尋後,發覺這間潮州飯店口碑都不錯,特來幫襯。這間店子的門面和一般舊區老店一樣,裝修欠奉,陳設簡單,招呼也只是一般,不過食物水準可還真不錯。這次幫襯,因為只是兩個人吃,餸菜沒有點得太多,叫了「鹵水鵝片」、「生腸拼鵝腸」、「吊片蠔仔粥」和「椒絲腐乳通菜」。1)鹵水鵝片:這裡的鵝片做得還不錯,鹵水醃得夠入味,鵝肉肥瘦比重合宜,鵝肉的質感則比較鬆散。2)吊片蠔仔粥:這個粥非常好味,蠔仔不算很大隻,但加了吊片的粥很是清甜,所以吃完第一碗後,立刻加單要多一碗呢!3)「生腸拼鵝腸」:這味菜比較普通,鵝腸正常,但不夠肥美;生腸不是平常吃慣的那種,質感滑溜,口感特別,但個人口味不是太喜歡。4)「椒絲腐乳通菜」:這裡的炒通菜鑊氣很夠,腐乳亦下得多,熱辣辣的通菜十分好味。實在很久沒有喝過啤酒了,這天見有興致,叫來啤酒送菜,邊啖邊喝,這久違了的風味,很享受呢!

1)鹵水鵝片

2)吊片蠔仔粥

3)「生腸拼鵝腸

4)「椒絲腐乳通菜

• 吊片蠔仔粥
2010-01-18 14 瀏覽
重讀小學個陣.. 爸爸媽媽耐唔時都會帶我去食打冷..自從爸媽分開後... 真係一次都無食過!估唔到今次可以食返以前味道.. 回憶一下.. 我第一次光臨.... 原因係男友帶我去既.. 佢話上次同朋友食過好味...所以今次 2 個人去食... 叫左:1. 大腸拼墨魚大腸唔係太肥.. 墨魚又好腍身.. 唔洗咬到一半咬唔到又要吐返出來。不過我地蠢左.. 因為我地樣樣都好想食, 但係唔知道原來有拼盆.. 後來見到人叫..我地先知..下次都叫拼盆食2. 鹵水鵝我地又係蠢左.. 其實我地只係想食鵝片..! 但係鋪底個d 花生好味wo, 不過鵝都唔錯.. 係肥左d..下次就應該叫鹵水鵝片喇!!3. 蠔仔粥d 蠔好鮮甜, 幾好食wo!!4. 炸蠔餅相比廟街食既... e 到好味d~以上食物都比較油, 但係無油又唔好食! 所以自己衡量下岩唔岩自己口味啦!
重讀小學個陣.. 爸爸媽媽耐唔時都會帶我去食打冷..
自從爸媽分開後... 真係一次都無食過!
估唔到今次可以食返以前味道.. 回憶一下..

所以今次 2 個人去食... 叫左:

1. 大腸拼墨魚

2. 鹵水鵝
下次就應該叫鹵水鵝片喇!!

3. 蠔仔粥
d 蠔好鮮甜, 幾好食wo!!

4. 炸蠔餅
相比廟街食既... e 到好味d~

2010-01-07
2010-01-13 59 瀏覽
友人推介旺角一間打冷,上一上openrice睇仲要係全讚,咁正既地方當然要試下,呢晚四人行去試一試﹗時間已是10:00pm,人客不多,可坐在門口位。店鋪感覺陳舊了點,典型潮州菜所有食物都掛哂0係門口玻璃窗後。老店還老店,待應叔叔態度卻非常友善,我地一坐低已經左招呼右服侍,叫野食時不停唔該前多謝後,十分有禮,值得一讚﹗先來一個墨魚紅腸,碟頭幾大,墨魚切得薄身了點卻彈牙爽口,口感煙韌有o趙口,味道不錯﹗鵝片唔算大碟,不過片片大塊,我愛其多瘦小肥,入口鹵水味出眾,鵝味濃郁,是貴精不貴多之選。蠔餅即叫即煎,炸得金黃香脆,蠔仔細隻夠味份量又多,40蚊有兩大塊,香口有水準﹗叫左佢地既招牌魷魚蠔仔粥,潮州粥底我嫌佢米身爛了點,魷魚下得相當多,味道亦都搶左蠔仔味,我很愛冬菜的脆口香味可惜呢度唔太食到,算是新鮮合格一試無坊,不過我同食家還是愛傳統的蠔粥多一點﹗味道及質素未算驚喜,服務加番分,給這地方一個笑面﹗

時間已是10:00pm,人客不多,可坐在門口位。

味道及質素未算驚喜,服務加番分,給這地方一個笑面﹗
墨魚紅腸
食物掛滿玻璃窗
蠔餅多料脆口
魷魚蠔仔粥
魷魚變了主角
繼幾日前去過隔離新x豪打冷~之後第二日男朋友又話要再打冷...去到新x豪門口我就奇怪..點解隔離呢間新泉發次次都多人食過新x豪既?我就抱住間間都要試均晒既心態捉左我男朋友過隔離喇!同上次一樣..我地都係叫咸菜魚,生腸墨魚同蠔仔粥..咸菜魚呢間好特別..佢做到係有少少辣嫁~好味..愈食就愈想食..生腸墨魚大大碟..男朋友話掂~好足料,,,出面有d鋪生腸得一部分咋wo~而且仲有埋九菜疊底..一定要讚!蠔仔粥呢到比起新x豪味濃..足料..個人覺得呢邊好食d!果然多人食既鋪頭係會有保証d..尋日我地又黎左新泉發呢到幫襯~咸菜魚,生腸墨魚走唔甩嫁喇..可惜咁岩門鱔賣晒~阿姐換左唔知咩魚比我地!我咬左一啖仔..唔係幾岩我口味~我覺得有d似咸魚..不過男朋友話冇嘜野~ok wo..所以我唔會話佢難食..只係個人口味唔同姐!另外想試下d新野..所以今次冇叫蠔仔粥lu..改左胡椒豬肚湯暖暖胃,開頭飲第一啖我覺得冇胡椒味..仲以為佢黎錯咸菜豬肚...不過飲下飲下又飲到喇wo..其實如果佢d胡椒味可以勁多少少就好喇!至於個通菜都好好..菜係新鮮既! 唔係又黃又黑咁..加埋d腐乳~好味..同埋要讚下阿姐好好人
我就抱住間間都要試均晒既心態捉左我男朋友過隔離喇!

同上次一樣..我地都係叫咸菜魚,生腸墨魚同蠔仔粥..
而且仲有埋九菜疊底..一定要讚
!
蠔仔粥呢到比起新x豪味濃..足料..個人覺得呢邊好食d
!
果然多人食既鋪頭係會有保証d..

尋日我地又黎左新泉發呢到幫襯~
所以我唔會話佢難食..只係個人口味唔同姐!
另外想試下d新野..所以今次冇叫蠔仔粥lu..

同埋要讚下阿姐好好人..服務態度一流..
我地張台唔小心整濕左.我男朋友諗住問阿姐拎條毛巾自己黎抺啦~
點知阿姐知道我地張台濕左,即刻拎住條毛巾跑出黎係都話要幫我地抺..
我地叫佢唔洗咁客氣..佢又勁好~笑住咁話要既要既..
哇...依家今時今日仲有呢d服務態度係邊搵呀
?
新泉發潮州飯店
生腸墨魚
蠔仔粥
(第二次) 生腸墨魚
(第二次) 咸菜魚 (鱔賣晒所以轉左唔知咩魚)
白灼腐乳通菜
$65 (宵夜)
新泉發潮州飯店
生腸墨魚
蠔仔粥
(第二次) 生腸墨魚
(第二次) 咸菜魚 (鱔賣晒所以轉左唔知咩魚)
白灼腐乳通菜
  • 腐乳通菜
2009-09-15 20 瀏覽
潮州打冷都算係我同屋企人最鍾意食既選擇之一,好多時都會去唔同既打冷店食下,而且旺角都幾多呢d店舖,所以成日都食。是晚由於唔想煮飯所以就落街同媽咪食野啦,其實呢間我地之前都黎過幾次,覺得幾好,咁係我提議之下今晚又再同媽咪黎幫襯啦。呢間店舖雖然外表平凡,一d都唔出眾,絕對無靚裝修同舒適既環境,但D野食真係幾好食,成晚見佢都KEEP住坐滿哂人,剛剛有人走又即刻有客人入黎,可想而之佢既食物質素應該差極有限。我地兩個人叫左個牛肉炒芥蘭同埋豉油皇鵝腸。兩個食物黎到個樣都極吸引,好似好好味咁,鵝腸非常爽口,一D都唔肥,只有豉油和鹽做配料,非常清,真係好食,仲有韮菜墊底,幾清甜,成個菜一D都唔肥膩,好食。另外就係個牛肉炒芥蘭,嘩,呢個真係好好味呀! 佢D菜黎到個樣已經係竟翠綠,非常吸引,芥蘭又係好爽口,唔會有渣,而且一D都唔苦。另外D牛肉佢無用個D梳打粉整到佢淋易入口,所以好香牛肉味,好似食緊D好靚既牛肉咁,佢無用梳打粉但一D都唔會UN,好嫩易入口,所以又係好好食呀。係一間外表平凡裝修麻麻既店舖入面有咁美味既食物,仲唔係禾旱冚珍珠咩? 哈哈,下次可以繼續幫襯。=)

豉油皇鵝腸
牛肉炒芥蘭