晚餐又走來《新泰東南亞餐廳》🍽️泰國菜對我來說就是一種迷人的菜式。 無論是酸的、甜的、鹹的還是辣的,每一款都特別合我的口味😋「冬陰公湯」世界十大名湯之一,一碗湯端上桌來,酸辣香甜,瞬間就把味蕾打開。「泰式肉碎生菜包」脆爽的生菜包著鮮香可口的肉碎一起吃,微微辛辣,食慾大開,簡直停不下來~「馬拉盞炒通菜」馬拉盞可是提鮮的小能手,樸實的通菜遇上它,就能變得別具風味!「泰式蝦炒金邊粉」用上金黃色綱格蛋皮包裹著,充滿著滿滿的蛋香氣,金邊粉軟糯又不失韌性,醬汁濃郁的味道充斥於口腔之中,甜中帶酸。
晚餐又走來《新泰東南亞餐廳》🍽️

「冬陰公湯」

「泰式肉碎生菜包」

「馬拉盞炒通菜」

「泰式蝦炒金邊粉」
  • 肉碎生菜包
  • 泰式蝦炒金邊粉
  • 馬拉盞通菜
2024-09-12 235 瀏覽
鍾意食泰國菜都係去泰國旅遊嘅原因之一,不過夏天嘅泰國太熱啦,好在香港都可以食到正宗,泰國食物止下癮。呢度嘅廚師來自泰國擁有多年經驗煮泰國、越南、星馬地道菜式,我就最鍾意食呢度嘅肉碎生菜包,超級正宗夠味!個肉碎會有好香嘅九層塔同埋香茅味,辣得來又唔係死辣嗰隻,尤其是雞肉肉碎,口感食起嚟更加嫩滑,用嚟包生菜真係冇得頂!老公就鍾意食呢度嘅南瓜焗咖喱海鮮,用上真南瓜肉,挖空咗個南瓜之後用嚟裝飯,賣相勁靚!吃起嚟嘅時候會食到好香椰子味,落重椰漿所以個咖喱唔會好辣,米飯粒會吸晒啲海鮮汁,味道勁香濃!而且海鮮配搭都多,有青口、大蝦、魷魚等等,都幾足料㗎!頂頭仲用咗勁多芝士,拉絲感十足!試埋泰國名物排骨山,上菜時有火,等啲火燒完之後就可以開始食。辣度十足,排骨份量都好多,足夠兩至三個人食👍而且啲排骨位都好多肉,加上炆到好腍骨肉分離,口感都唔錯。嘆番杯芒果沙冰就最消暑啦!即叫即整,而且我鍾意佢口感,唔會太多冰粒,飲落好滑又夠香濃芒果味。

• 肉碎生菜包
2024-09-12 277 瀏覽
今日來了這家位於尖沙咀的經典泰國菜餐廳,每次去k11逛街都會經過,原來餐廳位於地庫,餐廳面積很大,環境很舒適每次吃泰國菜都會點大蝦炒金邊粉,店家煎了很好看的蛋網包裹著炒金邊粉,很精緻,蝦的size大隻又新鮮,調味都像在泰國吃的一樣,泰式風味十足青咖喱牛肉椰汁味很香濃不辣的,牛肉不會乾柴,而且份量又多。建議一定要點印度煎餅配咖喱,這家的印度煎餅烤得外脆內軟,滿滿的牛油香,很有驚喜!燒豬頸肉外表很焦香,配搭店家特製的酸辣汁很惹味,吃得很滿足Menu選擇豐富,不時有好多新菜式,而且地理位置很方便,下次都會再來!

燒豬頸肉外表很焦香,配搭店家特製的酸辣汁很惹味,吃得很滿足

2024-09-08 355 瀏覽
因為一早預計,所以不用等待,直接入場!門口有大裝飾,別具一格!先叫了一生菜肉碎包(豬肉)肉加入咗紫洋蔥粒呀、蔥粒、千層塔、芫荽、仲有其他調味料,頗辣,各種香料,配菜加埋混合嘅味道層次非常豐富、濃郁,惹味,炒得好香!如果吾食得辣既朋友注意唷!豬肉肉碎肉質嫩。配埋新鮮又爽脆嘅生菜,好吃泰式炸蝦餅:大大舊蝦餅!炸得金黃酥香,蝦餅好爽口彈牙,蝦味重,咬落有蝦肉粒,不錯另外叫左串燒,分別係豬牛雞!配上特製醬汁好惹味最後一道係蜜糖燒肋骨肋骨燒得好香,配上蜜糖醬特別夾,甜甜的
因為一早預計,所以不用等待,直接入場!

門口有大裝飾,別具一格!

先叫了一生菜肉碎包(豬肉)

泰式炸蝦餅:

另外叫左串燒,分別係豬牛雞!配上特製醬汁好惹味

最後一道係蜜糖燒肋骨
肋骨燒得好香,配上蜜糖醬特別夾,甜甜的

2024-09-02
2024-09-07 337 瀏覽
今次再尼開業二十多年,由泰籍廚師主理嘅「新泰東南亞餐廳」食晚餐🇹🇭.泰式濕炒海鮮河🍜有青口🐚魷魚🦑蝦🦐菇菌🍄‍🟫西蘭花🥦椰菜、芥蘭🥬紅蘿蔔🥕粟米芯🌽河粉寬闊厚身,非常掛汁😛比較有咬口😆但青口唔新鮮🥲.串燒沙爹🍢有齊雞🐓牛🐄豬🐖串燒本身有醃過,帶微甜🤤配埋有粒粒花生嘅沙爹醬🥜更加香口惹味😬但有部分肉燒得過老,口感較韌🥺.香芒軟殼蟹米紙卷🌯米紙包住軟殼蟹🦀米粉、蘿蔔🥕芒果🥭牛油果🥑薄荷葉🌿生菜🥬表面放上蒜片🧄再點上酸辣汁🌶️成個組合清爽酸甜😋脆卜卜嘅軟殼蟹同煙韌米紙好夾👍🏻.凍綠茶🍵泰式綠奶帶淡淡奶香🥛而且有陣陣幽雅茉莉花香🌼甜度適中😌
香口惹味😬但有部分肉燒得過老,口感較韌🥺
  • 香芒軟殼蟹米紙卷
2024-09-07 292 瀏覽
今日約咗好耐無見嘅舊同事,大家都鍾意食泰國菜,齊齊搵咗間尖沙咀嘅泰國餐廳飯聚一下。 聽聞餐廳係由泰籍廚師主理,裝修同擺設都好地道,門口有架篤篤車,充滿泰式風情,就連啲職員都係泰國人。 泰式青咖喱:青咖喱辣度適中,有陣陣椰香味,配菜入味,雞肉亦夠嫩滑。配埋個印度酥餅點嚟食,鬆化香脆,真係非常美味! 燒豬頸肉絕對係必點嘅菜式, 肉質好爽脆,亦有焦香,再配埋個泰式酸辣汁無得輸。 泰式炒椰菜仔炒得有鑊氣,蒜香味十足,提升鹹鮮味。

泰式炒椰菜仔炒得有鑊氣,蒜香味十足,提升鹹鮮味。

2024-08-20
2024-09-06 266 瀏覽
呢間餐廳既泰國菜響地底底層,門面好有泰國風味,見到黃色篤篤車俾人打卡,下面既環境好大好闊落而且座位舒適,好似去左泰國既後花園甘入面好浪漫既燈光我地叫左一份濕炒豬頸肉河粉,份量都幾大碟,不過油左少少,豬頸肉爽口彈牙既,仲叫左半隻海南雞,雞肉嫩滑食落啖啖肉加埋薑蓉醬食岩岩好,份量都好大碟半隻都算抵食又唔會好咸甘我地仲叫左個dessert呢度既dessert好特別係椰子雪糕唔係到到都有得食同埋入面有椰子肉加芒果肉。

上星期同老公去咗新泰食晚餐 好耐冇嚟啦!呢間餐廳已經係好多年 而且口碑唔錯 店內嘅店員好多都係正宗泰國人 天氣咁熱 要整返杯冰凍飲品 椰汁冰 唔會太甜 又解渴菠蘿海鮮炒飯同埋泰式蝦炒金邊粉都好有鑊氣菠蘿海鮮炒飯另外配肉鬆同果仁 可以自己加落炒飯 泰式蝦金邊粉面頭既蛋網整得好靚 炒金邊粉好入味 加埋啲蛋一齊食😋蝦仁都好彈牙 非常惹味加少少青檸汁🍋‍🟩再一齊食味道更fresh!!!最後當然唔少得冬陰功湯 味道偏酸 辣度適中 非常啱我口味!🥹而且好足料!下次黎一定會叫!仲要留肚食埋甜品😂
上星期同老公去咗新泰食晚餐 好耐冇嚟啦!
天氣咁熱 要整返杯冰凍飲品 椰汁冰 唔會太甜 又解渴
菠蘿海鮮炒飯同埋泰式蝦炒金邊粉都好有鑊氣
菠蘿海鮮炒飯另外配肉鬆同果仁 可以自己加落炒飯

加少少青檸汁🍋‍🟩再一齊食味道更fresh!!!

2024-08-28
2024-09-06 214 瀏覽
自費 雖然少少貴好耐冇嚟過呢度食啦好正啊,可以品嚐泰國正宗菜式首先我覺得個環境真係好正啊,啱晒同一家人一齊食飯我哋嗌咗幾個主菜一個係海南雞飯海南雞半隻真係好滑啲飯仲要超大碗$28我哋嗌咗乾炒河粉配上豬肉超級好食好入味啲豬肉真係好嫩滑唔會好乾亦都唔會太過嚡食落去真係好正佢啲河粉好好食呀,有機會真係好想再嚟食我哋仲嗌咗蒜蓉包熱辣辣真係好脆口㗎有四塊其實食完都有啲飽肚㗎甜品方面我哋嗌咗芒果糯米飯好好食啊,熱辣辣超級正呀
自費 雖然少少貴
2024-09-06 151 瀏覽
📍 新泰東南亞餐廳 Sun Thai Restaurant🌍尖沙咀加拿分道25-31號國際商業信貸銀行大廈地下1A號舖及地庫 Shop 1A, G/F & B/F, BCC Building, 25-31 Carnarvon Road, Tsim Sha Tsui📝整體評分:8/10⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝尖沙咀人氣熱鬧嘅泰國菜~▸ 濕炒海鮮河粉◂$108✿ 與其話炒河,不如說蔬菜海鮮大雜會加送河粉,材料勁豐富,海鮮有蝦、魷魚、青口肉、配料有红蘿蔔條、草菇片、芥蘭、粟米條.. 彈滑塊狀嘅河粉掛滿哂鮮甜濃稠醬汁,超級好食!▸豬頸肉沙律 ◂$88✿ 豬頸肉爽脆,加左洋蔥、芝麻、生蒜、檸葉、香菜拌勻,酸辣開胃又惹味。 個人偏好單吃,生菜包豬頸肉咁食減淡左味道,反而食唔到香口感。▸ 炸蝦餅◂$108✿ 只要蝦餅新鮮就不會伏,呢到特別之處係混合粒粒蝦肉同埋多肉汁!
📍 新泰東南亞餐廳 Sun Thai Restaurant

📝整體評分:8/10

尖沙咀人氣熱鬧嘅泰國菜~

▸ 濕炒海鮮河粉◂$108

▸豬頸肉沙律 ◂$88

▸ 炸蝦餅◂$108

2024-09-06 157 瀏覽
放工老婆話食泰國東南亞野,我公司附近有一間新泰,我食過唔錯,介紹我老婆試下。我哋都幾肚餓,食泰國菜,我一定叫冬陰公湯,湯料多,辣度剛好合香港人口味,就算叫左細其實份量都好夠。主食叫左泰式燒雞,雞肉有肉汁,香口脆嫩,又入味,平時唔係好多地方有呢個水準。下一道菜就係燒豬頸肉,佢有小小好惹味既焦,口感唔錯,食落好惹味。之後就是越式蟹肉炒粉絲,蟹肉多,絕對唔係比幾條敷衍客人,炒得乾身,爽口,唔會油,正!呢個既職員服務好有heart ,反好快。上菜亦快。而家位置闊落,傾計唔會好似嘈到人。老婆講會嚟多d。推

老婆講會嚟多d。推
2024-08-19
2K
2024-09-05 267 瀏覽
嚟到尖沙咀想食泰國菜加拿分道呢間人氣餐廳夠大夠寬敞.座位充足店員都是泰國人.好地道Lunch Set $75 有多款選擇性價比好高吸引不少附近上班族同遊客✨焗奶油大蝦伊麵巨大隻嘅大蝦,肉質爽彈面層鋪滿芝士配上底層嘅伊麵.好Creamy✨冬陰功海鮮金邊粉冬陰功湯.酸辣度控制得恰好加入不同嘅海鮮,份量充足+$28 就可以Upgrade 小食✨燒豬頸肉沙律豬頸肉加上芹菜,洋蔥等配料沙律口感爽脆酸酸辣辣好惹味✨泰式炸春卷即叫即製熱辣辣炸得金黃香脆✨原個菠蘿排骨原個菠蘿放滿香甜嘅排骨配上新鮮菠蘿.紅黃椒.洋蔥.車厘茄等超好吃套餐+$8 跟埋特飲✨青檸梳打✨椰汁冰

嚟到尖沙咀想食泰國菜
加拿分道呢間人氣餐廳

夠大夠寬敞.座位充足
店員都是泰國人.好地道

Lunch Set $75 有多款選擇
性價比好高
吸引不少附近上班族同遊客

✨焗奶油大蝦伊麵
巨大隻嘅大蝦,肉質爽彈

面層鋪滿芝士

配上底層嘅伊麵.好Creamy

✨冬陰功海鮮金邊粉
冬陰功湯.酸辣度控制得恰好

加入不同嘅海鮮,份量充足

+$28 就可以Upgrade 小食

✨燒豬頸肉沙律
豬頸肉加上芹菜,洋蔥等配料
沙律口感爽脆

套餐+$8 跟埋特飲
✨青檸梳打
✨椰汁冰
2024-09-03
-新泰東南亞餐廳🇹🇭每次經過新泰 無論邊間分店都大排長龍近排好想食泰國野 於是終於記得要先book 位聽講呢度既廚師都係黎自泰國 保證味道正宗餐廳裝修同氛圍都好有泰國風味 座位闊落~✨肉碎生菜包 ($88)揀左豬肉做肉碎 肉質爽嫩 而且當中加入左紫洋蔥+ 千層塔 + 芫荽同各種香料等等食落味道層次豐富又濃郁 微辣夠惹味而且食得出有落左泰國特有既雞湯同魚露連埋新鮮爽脆既生菜一齊食 好味呢~✨泰式明爐魚($228)揀左相對少骨既鱸魚 (另外可以揀烏頭)不過食果陣都係要小心 多細骨 魚肉油脂豐富 配埋原有湯底同酸辣青檸汁 解膩之餘提鮮✨泰式干炒河($98)自從去完泰國 Pad See Ew 已經成為左我去定義餐廳係咪正宗既指標 今次揀左雞肉份量黎講 對於2個人食是剛好 根據泰國朋友介唔建議可以拎埋調味盤 自行撈混河粉黎食 ✨泰國椰青($62)
新泰東南亞餐廳🇹🇭

每次經過新泰 無論邊間分店都大排長龍
近排好想食泰國野 於是終於記得要先book 位
聽講呢度既廚師都係黎自泰國 保證味道正宗
餐廳裝修同氛圍都好有泰國風味 座位闊落~

✨肉碎生菜包 ($88)
食落味道層次豐富又濃郁 微辣夠惹味
而且食得出有落左泰國特有既雞湯同魚露
連埋新鮮爽脆既生菜一齊食 好味呢~

✨泰式明爐魚($228)
揀左相對少骨既鱸魚 (另外可以揀烏頭)
不過食果陣都係要小心 多細骨 魚肉油脂豐富
配埋原有湯底同酸辣青檸汁 解膩之餘提鮮

✨泰式干炒河($98)
自從去完泰國 Pad See Ew 已經成為左我
去定義餐廳係咪正宗既指標 今次揀左雞肉
份量黎講 對於2個人食是剛好 根據泰國朋友介唔
建議可以拎埋調味盤 自行撈混河粉黎食

✨泰國椰青($62)
2024-08-20
2024-09-03 185 瀏覽
成日經過尖沙咀泰國菜都好多人等位,今日訂定位來食,餐廳門口有泰國象,又有嘟嘟車裝飾,更有泰國風味,入座要落一層,超大超多座位,但都坐滿人,氣氛熱鬧。我地點左3款美食,份量都大份好滿足。小拼盤 (蝦餅、魚餅) $168炸得金黃酥香,蝦餅好爽口彈牙,蝦味重,咬落有蝦肉粒。魚餅軟軟綿綿微彈,魚肉混合各種泰式香料,味道好香又唔會腥,仲有D豆角粒增加咬口,兩款都好好味又啖啖肉。生菜肉碎包 $88我地揀左豬肉,味道有驚喜,好夠辣同夠酸,泰式香料味突出,仲有配料,千層塔、芫荽、檸檬葉、紫洋蔥.....配半肥瘦豬肉碎,好香好好味,生菜新鮮爽脆。泰式蝦炒金邊粉 $118賣相吸引,蛋皮包著炒金邊粉,大蝦有3隻好爽彈好食,炒金邊粉加左茄汁調味,酸酸甜甜好開胃消膩,仲可以加青檸汁,更添泰式風味,我仲加左花生碎好香口,金邊粉炒得乾身,口感滑溜帶點堅韌。

我地點左3款美食,份量都大份好滿足。
小拼盤 (蝦餅、魚餅) $168
生菜肉碎包 $88
泰式蝦炒金邊粉 $118
2024-08-29
  • 泰式蝦炒金邊粉
  • 生菜肉碎包
  • 小拼盤 (蝦餅、魚餅)
2024-09-03 100 瀏覽
非常滿意的一頓晚餐,今晚我order了冬陰功湯,泰式明爐魚,泰式菠蘿炒飯,飲料叫了熱檸檬水及青檸梳打水,水準在我意料之外,跟泰國吃的口味差不多,特別是那個冬陰功湯,下的材料很足夠,湯底很濃烈,另外鱸魚要讚的,價值$228的鱸魚很大條,看相片感感覺出來,魚肉很滑煮的時間剛好,份量足夠3-4個人吃,配上青檸梳打水,邊吃酸辣的泰國菜,一邊喝青檸水,味覺上的享受,這些都值得推介給其他食客。#泰国菜 #东南亚菜 # #这家店回头客超多想吃你就来 #尖沙咀泰國菜。
2024-08-27
生日