2024-07-20 1580 瀏覽
新泰呢間泰國向來好出名,食過返尋味,今次一於再黎試吓串燒沙嗲(3串牛、3串雞)雞肉嫩滑,用左雞脾肉燒;而牛肉新鮮,亦唔會燒得太熟太韌,甚至可以唔洗蘸沙嗲汁,都食得出鮮味!豆腐酥沙律豆腐酥嘅煮法,就係豆腐整碎,然後拎去炸,變成一顆顆脆粒,口感幾新奇,而上面放左好多不同水果(如藍莓、蘋果)、腰果,酸酸甜甜幾開胃!泰式燒春雞配香茅黃飯個人認為係鎮店之寶, 原隻燒春雞直接上檯, 雞皮燒到金黃色, 雞肉燒得好入味好juicy!一切開, 入面鋪滿大量黃飯, 每口飯都充滿啖啖既油香&薑味, 米飯粒粒分明嫌太油既話, 可以食返旁邊既沙律菜中和下口腔既飽膩感~馬拉盞炒通菜通菜新鮮爽脆, 再放入馬拉版蝦醬一齊炒, 味道香口惹味!芒果雪糕配糯米飯底層放上熱辣辣既糯米飯, 上面放上冰凍既椰子雪糕&粒粒芒果肉, 再將椰青肉刮出來做成一道甜品有冰火二重奏既享受! 感覺幾得意, 同時亦唔會覺得太甜!椰青冰凍既椰青水, 飲落好清甜, 係呢個炎炎夏日下, 尤其解渴!
新泰呢間泰國向來好出名,食過返尋味,今次一於再黎試吓

串燒沙嗲(3串牛、3串雞)

豆腐酥沙律

泰式燒春雞配香茅黃飯
嫌太油既話, 可以食返旁邊既沙律菜中和下口腔既飽膩感~

馬拉盞炒通菜
通菜新鮮爽脆, 再放入馬拉版蝦醬一齊炒, 味道香口惹味!

芒果雪糕配糯米飯
有冰火二重奏既享受! 感覺幾得意, 同時亦唔會覺得太甜!

椰青
2024-07-20
6天前 0 瀏覽
今晚與朋友去到新泰東南亞餐廳,位於灣仔大王東街,是一個充滿泰國風情的餐廳。餐廳提供三層樓高的舒適環境,讓顧客能夠享受美食同時感受泰國的異國氛圍。服務人員親切周到,隨時準備滿足客人的需求,讓用餐體驗更加愉悅。 我非常喜歡這裏的前菜,有創意又美味,醃無骨鳳爪沙律和香芒軟殼蟹米紙卷。鳳爪爽口美味,開胃酸辣,增加食慾。軟殼蟹米紙卷則精致可口,配搭酸甜醬汁,更加惹味。    主食方面,泰式菠蘿炒飯和冬蔭海鮮金邊粉是必試的經典菜品。炒飯炒得熱氣騰騰,帶有酸甜味道,一試難忘。金邊粉的冬蔭湯味濃郁鮮香,份量非常充足,而且鮮美可口。    甜品我推薦芒果黑白糯米飯,色香味俱全,讓人回味無窮。飲品選擇也很豐富,我們選擇了消暑的芒果沙冰和龍眼冰,解渴清涼,配合泰式食品非常合適。 整體的就餐環境非常舒適,裝修考究,讓人倍感放鬆。服務人員彬彬有禮,笑容滿面,為我們提供殷勤的服務。這裡的食物不僅分量足夠,而且味道一流,值得每位食客一試。

2024-09-19 0 瀏覽
同朋友食追月飯,好多餐廳都要book 位,我哋行到呢間泰國餐廳,walk in 等左大約10分鐘就有位喇!餐廳有兩層,間隔都好寛落,由於下層已經滿座,所以安排我哋坐上層,樓梯一樣裝修靚 光猛,坐位都好舒適!我哋order 左豬肉串燒(4串)$88軟殼蟹紙卷西檸蒸鱸魚$198豬肉串燒啖啖肉啊,本身燒到甜甜哋,外表有啲脆,已經好好味😋,再試下點埋啲醬汁,酸酸地甜甜地~又係另一個口味啊軟殼蟹紙卷,呢個真係讚啊,食過有啲紙卷一夾落去子卷就穿窿,自此就好少order 黎食,今次係朋友揀,就試下啦,呢份紙卷好明顯有厚度,吃落去煙煙韌韌,下次食物list又多返樣菜品食喇!西檸蒸鱸魚$198嚟到條鱸魚好大條,要用肥美黎形容🤣🤣仲有湯上埋,唔夠湯可以即時加,而且侍應提點咗將湯放喺魚尾嘅位置,如果爐度太多湯湯怕會倒瀉倒,瀉咗可以直接倒落返個碗嗰度唔會整親人😘整體我覺得好好味,酸酸辣辣,我個人可以接受到辣,由於我朋友因為覺得好辣,所以飲咗好多水侍應都好細心不停過嚟加水,仲問佢係咪覺得太辣,關懷客人,而且佢哋都係笑容滿面,感覺很好
我哋order 左豬肉串燒(4串)$88
軟殼蟹紙卷
西檸蒸鱸魚$198

西檸蒸鱸魚$198
嚟到條鱸魚好大條,要用肥美黎形容🤣🤣
整體我覺得好好味,酸酸辣辣,我個人可以接受到辣,
2024-09-18
生日
2024-09-19 0 瀏覽
嚟咗灣仔返工之後要由同事介紹飯堂,因爲周圍太多餐廳,成日都唔知食邊間好 🙈🙈是日想食泰國菜,已經提早離開公司諗住早d去攞定位先,不過 lunch hour 周圍都好多人排隊 😭最後我地一行五人,等咗15分鐘左右先有枱~上到2樓一坐低睇menu就即刻 order 得~ 海南雞飯!!成個set好豐富咁,有雜菜同埋熱湯,但雞肉肉質一般,加上薑蓉只有鹹味沒有薑蔥嘅香味,有少少失望 🙈$75 一個套餐,加 $8 有杯珍多冰,簡簡單單嘅一餐都不過不失~
最後我地一行五人,等咗15分鐘左右先有枱~
海南雞飯
我中午12:05到餐厅点单,13:05催促多次仍旧不上菜,服务员一脸不耐烦跟我说要等。经理来了,你要就要等,不要就取消,无所谓的。我等了一小时,餐厅经理没有任何道歉,就是一副我忙啊,你要么就取消的态度。我在小红书上是foodie vlogger,吃过全世界各个国家地区这么多餐厅,都没有遇到过态度如此之差的,毫无素质可言。I went to the restaurant to order at 12:05 noon, and the food was not served after repeated reminders at 13:05. The waiter told me impatiently that I had to wait. The manager came and said, "If you want, you have to wait. If you don't want, you can cancel. It doesn't matter." I waited for an hour, and the restaurant manager did not apolo
I went to the restaurant to order at 12:05 noon, and the food was not served after repeated reminders at 13:05. The waiter told me impatiently that I had to wait. The manager came and said, "If you want, you have to wait. If you don't want, you can cancel. It doesn't matter." I waited for an hour, and the restaurant manager did not apologize at all. He just said, "I'm busy. You can cancel." I am a foodie vlogger on Xiaohongshu. I have eaten in many restaurants in various countries and regions around the world, but I have never encountered such a bad attitude. There is no quality at all.
2024-09-17
2024-09-13 0 瀏覽
第二次食哩間泰國菜,水準依然相當高,餐廳有三層,座位闊落,坐得好舒服,唔怕叫得太多張枱唔夠放我哋兩個total叫咗三個餸,分別係麵包焗咖喱軟殼蟹、冬陰功湯金邊粉、蒜蓉炒貴妃苗,仲有千層糕同2杯野飲咖喱軟殼蟹份量好大份,大概有兩至三隻軟殼蟹,軟殼蟹炸得好鬆脆,但依然食到好香濃嘅蟹味同埋有少少膏,咖喱調味好好,同個麵包絕配,係唔辣嘅咖喱,朋友唔太食得辣都食得好開心冬陰功湯金邊粉,有好多海鮮,蝦、青口、魷魚,份量十足,亦都好抵食,只係$88,呢個必叫,冬陰功湯底冇得輸蒜蓉炒貴妃苗,依然好大份,蒜蓉炒出嚟好香好有鑊氣,推薦!最後叫咗個千層糕,上枱時連隻碟都係暖嘅,仲要面頭有椰汁,好香好軟滑兩杯嘢飲都好飲,青檸梳打正常發揮,芒果沙冰真材實料,一啲都唔假係一間會食第三次嘅餐廳

蒜蓉炒貴妃苗,依然好大份,蒜蓉炒出嚟好香好有鑊氣,推薦!

係一間會食第三次嘅餐廳
2024-09-11
新泰東南亞餐廳喺香港有好多間分店,今日就嚟咗灣仔大王東街呢間,呢間分店包括地下一樓同2樓總共三層嚟到泰式餐廳梗係要叫海南雞飯啦,呢個海南雞飯用上左鮮嫩嘅雞髀肉,而且份量好慷慨,塞滿咗成個格格,海南雞唔會過分油膩,肉嫩之餘又保留咗適量嘅雞油,令人垂涎三尺至於越式蟹肉炒粉絲一上枱就嚇咗我一跳,因為真係好大碟,大量嘅蟹肉同大量嘅粉絲好飽肚,粉絲煮得彈牙煙靭,兩三個人分都夠食叫咗六串雞肉串燒,雞肉啖啖肉,而且好嫩滑,配埋特調嘅沙嗲醬非常出色最後的甜品是成餐飯一大亮點,原個椰青大菜糕真係第一次食,佢將大菜糕完美地融合咗入面嘅椰青肉,食得方便之餘又非常之清新可口,唔會過分甜膩,甜度適中,好好食最後叫咗兩杯嘢飲,一杯青檸梳打一杯綠豆沙冰,綠豆沙冰都係第一次飲,佢將綠豆蓉同沙冰融合咗,好特別呢間餐廳位置方便,位於繁華嘅灣仔區,而食物無論份量定係味道都十分出色,值得推薦#新泰東南亞餐廳

#新泰東南亞餐廳
  • 巴東牛展
  • 泰式柚子蝦沙律
  • 鹽焗烏頭
2024-08-30 143 瀏覽
食物一般 未至於要再食之前打電話訂座 聽電話個個話宜家好忙就直接cut線 都算之後再打去訂座 佢話8:30要交枱 有兩小時比我去到當日 佢話8:00交枱 我話乜唔係8:30咩? 佢唔答我因為一開頭只有我自己到左 佢個員工係甘係我面前行嚟行去 想催我叫野食 都幾煩去到7:50個員工就拎單過嚟 我以為有好多人等啦⋯⋯落到去 都係得三四個人明明都有幾張空枱🙄成餐飯食得一啲都唔自在 唔會再嚟!
食物一般 未至於要再食
之前打電話訂座 聽電話個個話宜家好忙就直接cut線 都算
之後再打去訂座 佢話8:30要交枱 有兩小時比我

明明都有幾張空枱🙄
成餐飯食得一啲都唔自在 唔會再嚟!
2024-08-24 435 瀏覽
呢間舖頭真係已經食過好多次,但係因為佢嘅食物款式非常之多,所以次次嚟都仲係好多嘢想食咁舖頭嘅裝飾其實都落咗好多新機,每一個角落都融入咗泰式嘅裝飾今日同朋友嚟,叫左柚子沙律,如果唔食辣嘅人,就建議佢先唔好撈勻啲醬汁。嘢食粥表面嗰啲先,因為相對冇咁辣。底嗰啲浸住啲汁嘅可以留返比食得辣嘅朋友食。柚子全部去晒被之後,每一粒果肉都好飽滿,一咬落口就已經好Juicy,酸酸甜甜得來加埋少少辣嘅汁,就更加惹味。除咗蝦之外佢仲有魷魚,海鮮嚟講兩隻都幾新鮮,份量都到幾個人分都唔係問題。我哋另外仲叫咗個青咖喱,有幾款肉可以俾你揀,我哋揀咗雞肉。另外仲加咗個手抓餅,兩隻配埋一齊食好味得來又可以有啲飽肚咁。佢份量都幾多,青咖喱嚟講佢唔會好辣,手抓餅沾滿晒汁之後,比齋食又另外一番風味。甜品嗰度我哋揀咗個芒果糯米飯配雪糕,一上嚟就已經好有打卡feel,糯米嘅份量唔會好多,加埋新鮮嘅芒果果肉同埋芒果味嘅雪糕,成餐飯都好滿足。
舖頭嘅裝飾其實都落咗好多新機,每一個角落都融入咗泰式嘅裝飾
2024-08-20 380 瀏覽
咁啱經過,見到呢間泰國菜館樓高幾層,於是就行咗入去試食泰國嘢梗係唔少得冬陰功,佢嘅湯底唔算好辣,但係配料好多,除咗蝦之外仲有草菇、各色香菜。另外我哋叫咗個炒金邊粉,金邊粉上嚟嘅時候就有個好靚嘅蛋網包住左,個網包住到啲粉,但包唔到個味。佢啲香味傳晒出嚟。入面有啲海鮮同埋豆芽,隔離仲加咗啲花生碎喺度。個粉嘅調味啱啱好,食落唔知點解我覺得有少少煙靭feel,但又唔黐牙,好正我哋仲有幾串串燒,個人覺得雞肉最好食,都幾Juicy。佢個醬我覺得加咗少少花生,食得出有花生香味另外我覺得大家都一定要試嘅一定係佢嘅椰子沙冰。食落唔會太甜,但係又有好香嘅清爽椰子味。溶咗之後係飲品,唔溶嗰陣簡直係甜品。連唔鍾意食甜品嘅朋友佢都食咗好多。
咁啱經過,見到呢間泰國菜館樓高幾層,於是就行咗入去試
2024-08-16 432 瀏覽
餐廳規模好大,有好幾層,裝修好靚,充滿泰國特色,座位闊落,坐得好舒服,而且設有大枱,一次過同成班朋友或親戚黎無問題👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻香芒軟殼蟹米紙卷 $98推薦!!芒果好甜好新鮮,軟殼蟹炸得又香又脆,米紙卷好細滑,包埋一齊再點啲醬汁食好好味😋😋😋泰式柚子蝦沙律 $118比預期中好好食😍😍😍柚子酸酸甜甜,食落好fresh,蝦嘅份量唔少,肉質唔錯,估唔到兩者咁夾,而且超級開胃!蝦醬炒飯 $98好大份又足料🤤🤤🤤炒飯炒得粒粒均勻,面頭有蛋絲、蝦、甜臘腸,超級豐富,仲有肉鬆同腰果,正!芒果糯米飯 $78推薦!!!超級好食嘅甜品😍😍😍糯米飯上枱仲係熱辣辣,椰汁又香又甜,芒果好新鮮,一啲都唔酸!
1914 瀏覽

香芒軟殼蟹米紙卷 $98

泰式柚子蝦沙律 $118

蝦醬炒飯 $98

芒果糯米飯 $78
2024-08-15 364 瀏覽
焗奶油大蝦伊麵 $75之前見過有人食,好吸引😍竟然係泰國餐廳有得食咁西式嘅野食!入面都有啲芝士,奶油,成個色好吸晴❤️仲要有啲菜底,營養好均衡!好正👍🏼蝦勁大隻,有炸粉,好好食又彈牙!!lunchtime 限定😍青檸裗打 $8本身個餐包一杯飲品,我加咗$8要杯特飲!正正常常,不過食辣野必備🤓燒西冷牛扒 $138好嫩呀燒到!入面仲係粉紅😍不過相對比較瘦,所以唔係好滑個啲!但係個醬超正,有一邊酸辣,一邊辣🤭點黎食啱哂!!店員話啲酸瓜係佢地自已整㗎,好有心思👍🏼椰青斑戟 $69之前黎次次都賣哂🥹今次終於自己有得食啦!原來唔係食開嘅pancake😂係類似椰子蛋糕,勁香椰子味!!仲有椰子絲係入面㗎,多個口感😎又香又好食!!上菜嘅時候熱辣辣㗎😍PS 下午茶時段有8折,超抵食!
焗奶油大蝦伊麵 $75

青檸裗打 $8

燒西冷牛扒 $138

椰青斑戟 $69

PS 下午茶時段有8折,超抵食!
  • 焗奶油大蝦伊麵
新泰東南亞餐廳灣仔呢頭一年試咗幾間泰國菜都非常之好食,其中一間就係新泰東南亞餐廳。食泰菜最滿足嘅一樣嘢:就係如果一堆人喺度,可以一次過叫一大堆嘢,仲要計埋其實好抵!!由於真係叫得太多嘢食,特登講幾樣印象比較深刻嘅餸 咖哩農夫包  農夫包內餡豐富,咖喱味道香濃,口感層次分明,令人滿足。 肉碎生菜包  生菜包清新可口,豬肉鮮嫩,搭配脆脆的配料,口感非常有趣蛋餅煎蠔 (勁推)  蛋餅外皮金黃酥脆,內餡的蠔肉鮮美,搭配特製醬汁,味道極佳,十分美味。Pad Thai  泰式炒河粉口感滑嫩,搭配蝦仁和新鮮蔬菜,酸甜醬汁恰到好處,是一道經典的泰國美食。
新泰東南亞餐廳

由於真係叫得太多嘢食,特登講幾樣印象比較深刻嘅餸

咖哩農夫包
  農夫包內餡豐富,咖喱味道香濃,口感層次分明,令人滿足。

肉碎生菜包
  生菜包清新可口,豬肉鮮嫩,搭配脆脆的配料,口感非常有趣

蛋餅煎蠔 (勁推)

Pad Thai
  • 蛋餅煎蠔
2024-07-29 526 瀏覽
這家充滿泰國風情的餐廳「新泰東南亞餐廳」,廚師和大部分店員都是泰國人,讓你徬佛置身於泰國的美食之中。🍲 冬陰功湯 (細$98):這是一道經典的泰國酸辣湯,酸甜開胃,令人垂涎欲滴。🥩 燒豬頸肉 ($98):喜愛炭燒豬頸肉的食客必點此菜,爽彈酥脆的肉質,配上泰式酸辣汁,絕對是肉食愛好者的最愛。🥬 豬肉碎生菜包 ($88):清爽可口的生菜包裹住香辣惹味的豬肉碎,簡單但口感豐富,是一道不容錯過的泰式美饌。🍍 泰國菠蘿炒飯 ($138):色彩繽紛的菠蘿炒飯,材料豐富,酸甜可口,絕對是必點推薦。🍴 芒果黑白糯米飯 ($78):綿密柔軟的黑白糯米飯,搭配新鮮芒果和椰漿,是一道完美的甜品。🍹 咸檸檬梳打 ($42):解渴提神的咸檸檬梳打,一喝就上癮,是一款不可錯過的泰式飲品。🥥 椰青沙冰 ($78):以椰子為基礎的沙冰,整個椰青裝滿沙冰,椰香濃郁,極度清涼甜滑,是消暑首選。總的來說,這家「新泰東南亞餐廳」為食客奉上道地的泰式風味,值得一試。

🍲 冬陰功湯 (細$98):
這是一道經典的泰國酸辣湯,酸甜開胃,令人垂涎欲滴。

🥩 燒豬頸肉 ($98):

🥬 豬肉碎生菜包 ($88):

🍍 泰國菠蘿炒飯 ($138):
色彩繽紛的菠蘿炒飯,材料豐富,酸甜可口,絕對是必點推薦。

🍴 芒果黑白糯米飯 ($78):
綿密柔軟的黑白糯米飯,搭配新鮮芒果和椰漿,是一道完美的甜品

🍹 咸檸檬梳打 ($42):

🥥 椰青沙冰 ($78):

2024-07-26
2024-07-28 539 瀏覽
泰國菜向來都係我既favorite🫣新泰之前我都有食過尖沙咀同馬鞍山分店,灣仔就未食過!今次專登 bookmark左同fd 試下😋餐廳都近利東街 好易搵~今日夜晚7點鐘嚟到地下都full house 所以去左2樓坐一坐低Waiter 推介豆腐酥沙律🥗食落都幾驚喜!豆腐沙律聽得多, 但豆腐酥就第1次聽, 師傅將豆腐壓碎, 然後再炸成粒狀做沙律, 口感脆脆的。上面放上不同種類的水果&乾果, 味道既新奇又開胃, 作為前菜一流!串燒沙嗲🍢我地簡左全雞、超級大串,串燒燒得很香口,雞肉肉質嫩滑,配上沙嗲汁,非常惹味~另外仲叫左招牌泰式燒春雞配香茅黃飯🥘原隻燒春雞,非常大隻,鮮嫩多汁!香茅黃飯有好濃郁既薑黃味,米飯飽滿粒粒分明!旁邊配上沙律菜,酸酸甜甜,可以中和一下口腔內黃油飯的飽膩感~馬拉盞炒通菜🥬通菜炒得色澤翠綠油潤,菜味濃且硬爽,搭配醬香十足的馬拉盞,一口接一口吃,咸香惹味,齒頰留香芒果雪糕配糯米飯🥭🍚雪糕可選芒果或椰子,本人選了椰子味雪糕,店員以原個椰青奉上,內裡有即刮椰青肉,粒粒芒果肉,熱乎乎的糯米飯,冰凍的椰子雪糕,一熱一凍,絕對係冰火二重奏既享受!椰青🥥椰青水好fresh好清甜, 冰涼

另外仲叫左招牌泰式燒春雞配香茅黃飯🥘
原隻燒春雞,非常大隻,鮮嫩多汁!

馬拉盞炒通菜🥬

芒果雪糕配糯米飯🥭🍚

椰青🥥
椰青水好fresh好清甜, 冰涼快感, 絕對係最佳消暑飲品!