餐廳: 新聚寶素食
資訊:

2024-08-17 286 瀏覽
今日又想食素, 上openrice睇下深水埗邊度有, 諗緊試西式的素年定中式素食店好, 最後揀左佢😅, 不過d街道號數有d奇怪, 對面百幾號, 另外一邊是幾拾號, 餐牌都好多選擇, 唔知揀乜嘢好, 都係食d屋企難煮到的菜色😜, 開左壺水仙🍵店員又比個兜我洗餐具, 服務唔錯👍, 又想食粥, 最後要左個法海蒲團同羅漢齋粥, 飲啖茶先🍵, d茶幾香🤩好飲, 唔會好似有d茶樓完全d茶無味😅, 等左一陣羅漢齋粥送來, 幾有誠意🤭唔係即叫即拿出來, 入面有粟米, 發菜, 雲耳, 冬菇, 素雞, 雪耳, 本菇等, d料都幾多😙, 店員又話唔係好大碗🤣查實都好多, 粥底味道唔錯有味😘 而且熱辣辣😅不過如果無薑絲應該會夾d🤪, 再等一回法海蒲團送到, 份量都唔少😋都幾靚的賣相, 知道一定食唔晒, 叫店員另外比個外賣盒我包走一d☺️, 外面有層腐皮, 入面有雪耳素雞本菇秀珍菇雲耳粟米冬菇等, 上面鋪左層發菜, 個底有幾條菜心, 食落唔油又清淡, 味道整得唔錯👍不過可能我自己對素雞麻麻地, 我個人就覺得唔好加素雞會更好食😘🤩, 之後店員問我食唔食糖水🤣我話我都食唔晒要包走, 我話唔洗了😄😃整體服務同味道好滿意, 有親切感的素食小店, 不過大家留意會有加一服務費, 第日有機會再過去食😅☺️
2024-08-17
午餐
2024-05-02 600 瀏覽
食得多肉,都想清一清食下齋嘅。呢間深水埗老店齋鋪食過一次,真係幾唔錯。所以今日帶埋屋企人試多啲菜式。平日夜晚七點去到舖頭,地面嗰層都坐滿啦,唯有上2樓坐。店員服務態度不過不失,不過有樣嘢好就係佢哋會送甜品1️⃣齋滷味🌕🌕🌕🌗🌑腐皮應該下午整定,到晚上已經淋咗,下午係超級正2️⃣紅燒素翅🌕🌕🌕🌕🌗味道媲美真翅3️⃣欖菜菇粒炒飯🌕🌕🌕🌕🌕有鑊氣,調味適中4️⃣馬拉蜜汁叉燒🌕🌕🌕🌕🌕必點之選,甜度適中又有燒烤的味道5️⃣涼瓜鮮竹煲🌕🌕🌕🌕🌖夠淋夠入味

1️⃣齋滷味🌕🌕🌕🌗🌑
腐皮應該下午整定,到晚上已經淋咗,下午係超級正
2️⃣紅燒素翅🌕🌕🌕🌕🌗
味道媲美真翅
3️⃣欖菜菇粒炒飯🌕🌕🌕🌕🌕
有鑊氣,調味適中
4️⃣馬拉蜜汁叉燒🌕🌕🌕🌕🌕
必點之選,甜度適中又有燒烤的味道
5️⃣涼瓜鮮竹煲🌕🌕🌕🌕🌖

欖菜菇粒炒飯
馬拉蜜汁叉燒
涼瓜鮮竹煲
2024-04-16 459 瀏覽
入去之前又話唔會收+1,又話唔會收服務費咁本身叫咗個二人餐,$288雖然預咗食素菜都唔會好平,但轉個頭埋單變咗三百幾蚊,簡直就係騙子。啲嘢食質素呢都還好嘅,服務員態度都還好,不過收費咁嘅話就唔會再去囉
入去之前又話唔會收+1,又話唔會收服務費
咁本身叫咗個二人餐,$288

2024-01-25 572 瀏覽
今日去鋪頭食素,準備同大家講下D真心話。先講講果個翡翠扒鮑魚,用生菜底,放上白白淨淨嘅素鮑魚,滋味夠哂鮮,添啲汁,簡直正爆!😍咕嚕猴頭菇,我即刻告訴你,呢碟喺味道上面真係得!酸甜味拌猴頭菇,肉質咬落彈牙得滾,似到豚肉都羨慕!錦繡大串燒個樣攞嚟充大佬,色彩繽紛,食嗰陣興奮得滯呀!素魚蛋同叉燒條條上陣,個人覺得呢道菜真係得個讚👍。至於個美味壽桃包,包公係度都要讚好,蓮蓉餡甜而唔膩,食落心情都好D!仲有架,服務唔錯,職員勁親切,氣氛舒服,真係令人食得開心,食得滿足。總括嚟講,呢家食肆以素食之名,提供嘅食物都算係功夫菜水平籽啊!嘿,下次再嚟,含家人一齊開開心心食個素,保證你都會讚住食!👌✨🌱

2023-04-03 1294 瀏覽
一行三人剛在繁忙時間前入座 不用等位入座後無耐就開始多人 眼見大多數係熟客 客人一入內就有店員大叫X生X太X小姐你地好我地三個生客忙於睇餐牌時店員頗親切主要提議我地叫一個二人餐 另加一個小菜 咁就有湯 有飯/麵 有小菜 有甜品好! 就咁話湯用燉盅來上 感覺好高級咁 飲落亦幾甜之後小菜 & 麵以極速送上甜酸骨 - 正常, 無驚喜, 無失望沙爹牛肉粉絲煲 - 味道可以, 牛肉口感都似, 但粉絲明顯係經過長期煮爛 一pat pat; 而且係煮好才放入煲內上菜羅漢齋炒麵 - 超級油, 麵與料比例唔係好啱, 料好少xx輪卷 - 店員推薦, 類似紫菜腐皮卷, 生菜舖底甜品 - 蕃薯糖水四碟小菜 & 麵, 其中有兩碟店員係企向度叫我地: 夾埋佢啦~因為佢要收碟, 感覺頗大壓力入座, 食埋, 埋單, 前後30分鐘內做好埋單約$450大家都好efficient, 因為唔想再留低俾人趕三人異口同聲話, 無下次
一行三人剛在繁忙時間前入座 不用等位
我地三個生客忙於睇餐牌時
好! 就咁話
湯用燉盅來上 感覺好高級咁 飲落亦幾甜
之後小菜 & 麵以極速送上
甜酸骨 - 正常, 無驚喜, 無失望
羅漢齋炒麵 - 超級油, 麵與料比例唔係好啱, 料好少
xx輪卷 - 店員推薦, 類似紫菜腐皮卷, 生菜舖底
甜品 - 蕃薯糖水
因為佢要收碟, 感覺頗大壓力
入座, 食埋, 埋單, 前後30分鐘內做好
埋單約$450
大家都好efficient, 因為唔想再留低俾人趕
三人異口同聲話, 無下次
2023-04-02
  • 燉湯
2023-01-21 1188 瀏覽
服務態度非常極之差!!朝早十一點去到 坐低咗洗好晒啲碗筷 落埋單之後 啲員工先話個師傅食緊飯 要等起碼十一點半後先可以煮到嘢食嗰時已經覺得有啲奇怪 乜呢啲野你唔係應該一開始見我地坐低就同我地講咗先架咩不過見今日年三十晚 冇謂令大家唔開心 就決定忍下去到十一點半 全體員工同廚師坐晒出嚟喺度食飯談笑風生 我地仲成碌木咁坐喺度等去到11:45 我地終於忍唔住 起身同佢講埋單 心諗我地搵過另一間舖食算 因為我地本身其實係趕時間埋單嗰陣 個收銀阿姐仲要喺度比說話我聽 又串我地話「我咪一早同你講咗要等囉」我真係黑人問號 係呀你係有講呀 咪就係等我地落晒單之後先講囉去到最後 我地淨係嗌咗碟細既齋鴨同齋雞粒 埋單都$153我乜都冇講 埋完單就即刻走人想講你既然開得門做得生意 用咁既服務態度真係好咩?之前晚市喺度食過一次飯 覺得佢唔錯所以先決定再嚟但經過今次件事之後 以後一定唔會嚟新年流流比$153食成肚火最後奉勸大家一句:如果你係生客既話建議你三思之後先再去 因為佢地對熟客同對住啲生客完全係另一個態度嚟
服務態度非常極之差!!
不過見今日年三十晚 冇謂令大家唔開心 就決定忍下
去到最後 我地淨係嗌咗碟細既齋鴨同齋雞粒 埋單都$153
我乜都冇講 埋完單就即刻走人
想講你既然開得門做得生意 用咁既服務態度真係好咩?
之前晚市喺度食過一次飯 覺得佢唔錯所以先決定再嚟
但經過今次件事之後 以後一定唔會嚟
新年流流比$153食成肚火
深水埗大埔道一連有兩間素食餐廳,想食新潮有黑窗里,想食傳統有新聚寶素食。平時食開黑窗里,今日來點新意思,試試這間齋鋪好唔好食。深水埗大埔道這一帶是美食集中地,除了這兩間素食餐廳,前一條街福榮街仲有善膳坊。新聚寶素食有這個方便套餐,有飯有湯有糖水。傳統中式三色齋、旗子餅和各種包子糕點。入面是酒樓格局,平日都幾多團體聚會,樓上還有座位,感覺幾熱鬧。菜式選擇好多,全都是中式經典啦,諗起想食咩都有。溫公齋豆腐燴飯 HK$60你知唔知溫公係邊個?我剛剛google才知道原來是南乳齋的意思,食齋鋪長知識!這個燴飯極之豐富,有茄子、黑白木耳、西蘭花、幾種菇和豆腐,又有汁撈飯食,就係清清地食完身心舒暢果種。呢個天氣有甜美蘿蔔湯和養顏木瓜雪耳糖水覺得簡單最幸福。
新聚寶素食有這個方便套餐,有飯有湯有糖水
傳統中式三色齋、旗子餅和各種包子糕點。
菜式選擇好多,全都是中式經典啦,諗起想食咩都有。
溫公齋豆腐燴飯 HK$60

呢個天氣有甜美蘿蔔湯和養顏木瓜雪耳糖水覺得簡單最幸福。
2022-12-16
外賣自取
2022-07-08 1408 瀏覽
喺深水埗地鐵站行過去都唔係太遠~師傅話原來之前喺佐敦嘅跟住搬咗去太子而家喺深水埗其實我有記憶我喺太子買過外賣🥡今日下晝兩點左右😛好彩有一張枱🤩我哋四個人😎一坐低師傅就嗌咗好多嘢食😋樣樣都好好食㗎估佢唔到👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻真係冇諗過🤭其實有時都會經過㗎⋯⋯從來都冇推動過我入去下次一定會再去我哋叫咗個四人套餐佢又來湯好好味呀感受到裏便係有羅漢果甘甘甜甜叫咗齋滷味~幾樣野都好出色叫咗一個欖菜叉燒~好似啊外脆內濕潤用欖菜整完全唔咸👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻😋😋😋😋個炒飯都係呀粒粒分明鐵板牛肉都好好味黑椒重咗少少😜艇仔粥好好味呀⋯⋯配粥嘅花生仲要好香😬佢跟套餐嘅黑糯米糖水都係好好味⋯⋯完全唔會好甜😙樣樣都好出色!值得再去!今日成32度冷氣都好充足環境乾淨😙
喺深水埗地鐵站行過去都唔係太遠~
今日下晝兩點左右😛
值得再去!
今日成32度冷氣都好充足
環境乾淨😙
2022-07-08
自從早幾個月為兩小契觀音後,初一十五我地都會茹素為作福也好,為環保一下也好,為清清腸胃也好...今次要揸車出九龍,掃下openrice,就見到呢間菜館,唔貴又多款式,就想去試下咁啱門口仲有得泊車(望到的違泊),即刻入去table for 2餐牌好多嘢揀,但無圖畫🙈 好在呢度有食評既相片做參考😝我地嗌咗 炸素大腸,素叉燒 & 香酥芋頭卷上菜之後先發現我地叫晒 炸嘢 😂😂😂應該因為限聚太耐冇出街食,要嗌晒喺屋企唔會整既嘢食~~~素大腸 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 係炸蒟蒻,好酥脆,油溫控制得好好,一啲都唔油素叉燒 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 食落完全唔似食緊素,真係好似食緊肉,而且唔會有豬既騒味,食完呢個,真係未必想食番真叉燒😝香酥芋頭卷 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 香。酥。脆 配埋個甜酸度啱啱好既汁~ 好滿足兩條友仔最後仲食唔蹝,上車拎番個環保盒仔裝番屋企,夜晚氣炸番做宵夜 (緊係冇即場食咁正,依然好食)未到初一十五,我地已經想再番去食
自從早幾個月為兩小契觀音後,初一十五我地都會茹素
為作福也好,為環保一下也好,為清清腸胃也好...

餐牌好多嘢揀,但無圖畫🙈 好在呢度有食評既相片做參考😝

我地嗌咗 炸素大腸,素叉燒 & 香酥芋頭卷
上菜之後先發現我地叫晒 炸嘢 😂😂😂
應該因為限聚太耐冇出街食,要嗌晒喺屋企唔會整既嘢食~~~

未到初一十五,我地已經想再番去食
  • 炸素大腸
  • 素叉燒
今次朋友聚會中,有幾位朋友是如素,所以決定到素食店。還未點菜前,朋友先點了滷味拼盤做餐前小食。拼盤主要由黃豆和麵粉製作而成,味道不錯,醬汁部分和打冷店的拼盤像真度極高。是日靚湯發菜赤小豆蓮藕湯,味道清甜,不會感到湯只有蔬菜和豆煮成的單調。泰式汁醬十分野味,魚肉的部份是由炸腐竹卷做的。羊腩煲有蘿蔔、冬菇和腐足。咕嚕肉是由菇在裹上麵粉炸成的。炸芋魚中間是芋泥,芋泥十分滑,非常適合芋泥控的我。這一個像是鮮竹卷,包着冬菇炸了,下面的生菜吸了獻汁非常好味。這是一道菜是模仿鰻魚,魚肉是由乾冬菇造成的。拼盤有炸鮮奶和炸芋頭卷,炸鮮奶和一般在酒席上吃到的是一樣味道,中間是夾著沙律醬;而炸芋頭卷會較炸芋魚乾脆,吃不到芋泥的滑。燒豬頸肉是由菇做成的,有燒豬頸肉乾身的口感。生炒糯米飯是我們等待最耐的餸菜,炒得軟糯之餘又香口,值得等待的。最後送上的甜品是芝麻糊,吃得出只是有粉開成的,並不是生磨芝麻糊,像水一樣。總括來說,除了甜品一般外,其他菜式在醬汁部份和肉食的餐廳沒有太大分別,店鋪十分用心找不同的豆類製品或菇類去模仿肉食, 適合想嘗試食素菜同時又想吃到肉的食客。
今次朋友聚會中,有幾位朋友是如素,所以決定到素食店。

還未點菜前,朋友先點了滷味拼盤做餐前小食。

泰式汁醬十分野味,魚肉的部份是由炸腐竹卷做的。

技竹羊腩煲
羊腩煲有蘿蔔、冬菇和腐足。

咕嚕素腿球
咕嚕肉是由菇在裹上麵粉炸成的。

炸芋魚中間是芋泥,芋泥十分滑,非常適合芋泥控的我。

這是一道菜是模仿鰻魚,魚肉是由乾冬菇造成的。

脆奶拼荔卷

燒豬頸肉是由菇做成的,有燒豬頸肉乾身的口感。

香滑芝麻糊

2021-12-07
技竹羊腩煲
咕嚕素腿球
脆奶拼荔卷
2020-09-01 2946 瀏覽
今餐試下傳統素食,有好多唔同款式,眼花繚亂呀~上湯杞子竹笙浸腐皮卷 去到邊都好中意食竹笙,尤其係佢好易索到d湯汁,又爽口,而且呢間餐館都俾左好大份量嘅腐皮卷,放入口滑一滑嘅腐皮基本上唔洗咀嚼就吞得☺️四季豆炒素叉燒試下又真係好驚喜,表皮搽好均勻嘅叉燒醬, 加埋少少豆豉黎抄好似食緊件半燒焦肥叉燒,不過略嫌乾左d 無咩汁🐷素蘿蔔糕芋頭糕食落爭少少飽叫多兩件糕 不過就有d普通啦 可能素蘿蔔糕無d臘味提升唔到香味 而芋頭糕就無咩芋泥味
今餐試下傳統素食,有好多唔同款式,眼花繚亂呀~

上湯杞子竹笙浸腐皮卷

四季豆炒素叉燒

素叉燒

素蘿蔔糕芋頭糕
2020-08-30
素叉燒
2020-06-22 1533 瀏覽
昨天初一到新聚寶素食吃齋,首選一定是點馬拉蜜汁义燒,無論味道質感都幾可亂真,加上欖角扮义燒燶咗嘅部份,最適合齋口唔齋心的咱們! 芋頭魚鬆脆可口,芋頭蓉味道香濃! 齋鹵味也是必然之選,不同味道任君選擇! 鮮金菇豆腐相當嫩滑,不油不膩!素食館掛著的題字寫有著名的佛偈「春有百花秋有月,夏有涼風冬有雪,若無閑事掛心頭,便是人間好時節!」,甚有意境頗堪玩味,頓時覺得素食的味道也提昇不少! 😊😊😊馬拉蜜汁义燒芋頭魚鮮金菇豆腐

馬拉蜜汁义燒

芋頭魚

鮮金菇豆腐
2020-06-03 1057 瀏覽
Green Monday去咗食傳統嘅齋菜,平時食得比較多係西式嘅素菜,想食下中式嘅味道,於是去咗呢間之前路過嘅齋舖。餐廳環境舒適整潔,好快就安排入座,馬上研究Menu有咩菜式可以試啦。齋鹵味一定會點啦,都係因為想食呢樣所以去食傳統中式齋菜。幾款都唔錯,最like係酸齋,酸酸甜甜一向係我嘅至愛。咖喱齋都好食,咖喱味道足,唔會淨係得個顏色。魚香茄子煲味道濃郁,無落豬肉碎但係完全無影響味道,一樣係好好送飯。所有餸菜份量都幾多,食到好飽,食齋係一樣可以食到好飽嘅。

所有餸菜份量都幾多,食到好飽,食齋係一樣可以食到好飽嘅。
2020-05-22 945 瀏覽
今日同兩個朋友左出黎食飯, 大家都認為最近食得太油膩, 所以決定食齋咁我地就去左深水埗既新聚寶試下, 因為想食完飯再去附近買D野我地叫左幾款齋菜, 全部都幾好食特別係有個生煎腐皮卷, 因為我自己本身係幾鐘意食腐皮佢呢個腐皮卷好厚身, 卷埋左好多層腐皮, 見到都覺得開心外層煎得好脆好香, 而腐皮卷既中間夾層仲加入左菇菌粒去增加層次感同口感亦都可以令到腐皮卷整個口感唔會太乾而其他幾味都好好食, 絕對唔會比真肉遜色, 但就比食真肉更加有益身體間唔中食齋都幾唔錯, 下次可以再黎
我地叫左幾款齋菜, 全部都幾好食
特別係有個生煎腐皮卷, 因為我自己本身係幾鐘意食腐皮
佢呢個腐皮卷好厚身, 卷埋左好多層腐皮, 見到都覺得開心
亦都可以令到腐皮卷整個口感唔會太乾
間唔中食齋都幾唔錯, 下次可以再黎
2020-05-14 774 瀏覽
朋友身體檢查,發現幾樣野都超標,所以呢排想食清D,揀咗去食齋,因為平時都無食開齋,就上網去search時發現新聚寶素食。我哋4個人去食,簡單地要咗個4人套餐,包括例湯、4款自選小菜、1款自選飯麵。馬拉蜜汁叉燒睇落好惹味,都唔似係齋,香口加上甜甜嘅蜜汁好好味。鐵板串燒雞柳嘅造型又係唔似齋菜,串燒主要係以菇菌扮雞肉,調味都整得唔錯,一碟有十多串,好低息。五柳炸仙斑係我喜好嘅齋菜之一,芋頭主熟再塑成魚嘅形狀,炸到脆身夠香口,點上酸甜五柳汁,好正,我食咗3件。紅燒豆腐就比較普通,正正常常啦。

紅燒豆腐就比較普通,正正常常啦。