最近睇過條ig reels見到大排檔做任食?! 連忙search下喺邊度, 原來係好耐之前有fd帶過我去食, 一直都想再去嘅新肥泉, *是日留肚😂*今晚終於齊腳黎食.•$288@見menu其實同平時散叫嘅大排檔菜色一樣, 佢寫住份量係例牌, 所以我地4個真係perfect, 我覺得最正係連砂鍋煲都包喺任食menu呢! 每人每轉可以嗌2款勁開心.•沙嗲金菇肥牛煲濃濃沙嗲味, 滾住上桌!! 足料地超多塊肥牛, 而且肥牛塊塊厚切, 索滿沙嗲汁, 我覺得最讚一定係每一箸都好多粉絲同金菇, 好好食.•黃金有機茄子必叫x100之: 好邪惡, 好好食, 茄子大大件, 每件都被薄薄而勁脆嘅鹹蛋黃醬包住, 然後大滾油炸起, 推介!•菠蘿拔絲咕嚕肉大排檔style咕嚕肉正a, 鐘意同菠蘿🍍, 燈籠椒, 洋葱炒起黎酸酸甜甜嘅味道, 好開胃呀.•椒鹽雞軟骨好大碟雞軟骨!! 每一粒均勻地包住一層薄薄椒鹽味道炸漿超級惹味.•嘩!! 任食仲有2款啤酒揀, 可樂, 雪碧, 忌廉, 芬達… 大紅袍茶, 水實在太抵食了😍, 食食下, 吹下水, 大家都覺得90分鐘超滿足!

黃金有機茄子

1900 瀏覽

2024-09-23
  • 黃金有機茄子
2024-08-09 4385 瀏覽
之前去呢度試過散嗌,印象都唔錯,可惜太少人嗌唔到好多餸🥹近排見佢推出咗任食,終於有機會試多幾款啦😆我地揀咗Set A 288hkd,小炒同煲仔都係任食,限時90分鐘🕰️雖然係即叫即整,但上菜速度都好快,90分鐘絕對夠食👍🏻1. 椒鹽雞軟骨咁大粒嘅雞軟骨都係第一次見🫣炸粉好薄唔油膩,入口就係滿滿嘅脆骨🤩鐘意食雞軟骨嘅朋友一定要試!評分🌕🌕🌕🌕🌕2. 黑椒牛仔骨雖然係任食,但都係正常一碟嘅份量,兩個人食好似食極仲有咁😂牛仔骨肉嘅比例都好多,炒得好有鑊氣,味道好濃郁~評分🌕🌕🌕🌕🌗3. 四川回鍋肉認知入面嘅回鍋肉即係五花腩,但呢個係用咗豬頸肉🤣調味方面呢間都做得好出色,不過食到底就略嫌油咗少少🤌🏻評分🌕🌕🌕🌕🌑4. 海鹽香煎和牛粒果然和牛係唔同啲🐮入口油脂勁豐富,勁重牛香味,大大粒入口非常滿足🤭本身唔需要太重調味,落咗少少海鹽已經好夠👍🏻評分🌕🌕🌕🌕🌗5. 韭王瑤柱羹呢個份量又係大到傻咗🥹每人飲咗三四碗先清得七七八八,如果人少又想試多啲餸,唔建議嗌湯羹🙈不過本身係好飲嘅~韭王等其他餸嘅份量好多,超級足料,瑤柱令湯羹更加鮮甜🥰評分🌕🌕🌕🌕🌘6. 香辣新鮮魚皮食到後期開始漏就想嗌返啲清爽嘅小菜😂魚

1. 椒鹽雞軟骨

評分🌕🌕🌕🌕🌗

5. 韭王瑤柱羹
評分🌕🌕🌕🌕🌘

6. 香辣新鮮魚皮
食到後期開始漏就想嗌返啲清爽嘅小菜😂魚皮爽脆可口、無腥味,餐後食清涼好解膩~不過食食下都幾辣,唔食得辣嘅朋友記得嗌少辣🌶️
評分🌕🌕🌕🌕🌘
  • 香辣魚皮
  • 椒鹽雞軟骨
  • 海鹽香煎雪花和牛粒
3天前 0 瀏覽
佐敦大排檔自費嘅我哋嗌咗白鱔佢嘅白鱔配上豉油真係好好食佢嘅白鱔肉質啖啖肉配上白飯真係食晒生蠔我亦都嗌咗佢哋嘅生炒排骨佢嘅生炒排骨真係好出色即叫即整脆卜卜熱辣辣係好好味嘅佢係酸酸甜甜配上菠蘿同埋青椒我哋都嗌咗一個雞煲而家咁凍嘅天氣食飯雞煲先至會暖笠笠我哋食咗大約$500價錢都尚算適中因為我哋始終嗌咗三樣嘢份量都多嘅食完之後超級飽,所以我都幾鍾意呢一間餐廳可以食到佢哋嘅中式大排檔嘅味道,我覺得唔錯嘅會有興趣可以去食
佐敦大排檔自費嘅
2024-12-14 0 瀏覽
1) 金銀蒜炒大海蝦 ($185)幺有驚喜!蝦肉蒜嘅香味十足亦都好脆😍😍而且份量真係唔少💥評分:8/102) 西蘭花炒花姿片 ($130)西蘭花炒得啱啱好,保留咗脆口感,花姿片同樣新鮮,味道清新又唔膩😚😚健康又好味💥評分:8.5/103) 招牌豉椒炒大蜆 ($141)呢個大蜆好夠味😋豉椒味道濃郁,蜆肉幾鮮,真係食到唔停口🤤💥評分:8.5/10💥總性價比: 8/10👍🏻份量大,價錢都幾合理!冬天嚟就啱晒啦👍🏻#好物推薦 #香港美食 #hkfoodie #美食推介 #佐敦美食 #海鮮大排檔 #食物分享 #foodiehk #like4like #follow4follow #美食控 #食物日記 #香港餐廳 #大排檔 #美食探索 #blogger #hkblogger

1) 金銀蒜炒大海蝦 ($185)
幺有驚喜!蝦肉蒜嘅香味十足亦都好脆😍😍而且份量真係唔少

💥評分:8/10

2) 西蘭花炒花姿片 ($130)

💥評分:8.5/10

3) 招牌豉椒炒大蜆 ($141)
呢個大蜆好夠味😋豉椒味道濃郁,蜆肉幾鮮,真係食到唔停口🤤

💥評分:8.5/10

💥總性價比: 8/10

👍🏻份量大,價錢都幾合理!冬天嚟就啱晒啦👍🏻

2024-12-14 0 瀏覽
🫶🏻今日去咗佐敦官涌市政大廈上面嘅大排檔食野,見到唔少遊客都嚟,佢哋有$288任食放題,小炒任食,啤酒汽水任飲,真係抵到爛!🍻 平時食大排檔永遠就住就住叫唔到自己想叫嘅嘢,今次終於實淺到叫餸自由。唯一要擔心係你食唔食到咁多。飲品方面都係任叫,同姐姐講聲就即刻拎比你。餐廳範圍唔細,平日夜晚都坐到全場滿坐。聽到師傅係廚房炒餸HOMHOM聲,個火大到好似表演咁,有幾個遊客即刻出去影相拍片,真係好有氣氛!🔥 今次我哋兩個人只係食咗5碟就飽到上心口,下次一定要約埋一班麻甩佬再嚟挑戰!👯‍♀️海鹽香煎雪花和牛粒 🥩 和牛粒煎得香脆,仲要第一碟上,當你食咗第一粒,就會一粒接一粒食晒成碟。芝士焗西蘭花 🧀🥦 芝士焗西蘭花嘅芝士係類似焗龍蝦伊麵嗰種,唔會太漏。最驚喜係西蘭花焗得啱啱好,保持住爽脆嘅口感之餘又唔會覺得硬。可愛BB鴿 👍🏻呢隻乳鴿煎得皮脆肉嫩,味道正常,自己食晒一隻好滿足。男人的浪漫 - 豆腐火腩煲 🍲 煲仔菜當然會比其他小炒耐少少,不過係值得嘅。個煲好足料,豆腐同火腩比例1:1,兩者煮得入味,應該要叫多一支啤酒一碗白飯。生啫唐生菜煲 🥬 呢個煲同樣好足料,有蝦乾同鹹魚香。唐生菜保持住爽脆嘅口

生啫唐生菜煲 🥬 呢個煲同樣好足料,有蝦乾同鹹魚香。唐生菜保持住爽脆嘅口感,充滿蝦乾同鹹魚嘅香味。

2024-12-13 0 瀏覽
🍽️新肥泉海鮮大排檔(佐敦)📍佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心今晚又去encore有大排檔風味嘅美食😄~豉油皇新鮮鵝腸*🦆🥢新鮮嘅鵝腸,經過豉油皇嘅調味,炒到香噴噴。鵝腸爽脆,豉油皇嘅鹹香味道滲透每一口,真係好味到停唔到口🤗~豆豉鯪魚炒油麥菜 🐟🥬加豆豉同鯪魚炒油麥菜,鮮嫩爽口兼惹味。豆豉嘅鹹香同鯪魚嘅鮮味好匹配,典型嘅經典小炒😄~鮑魚雞煲🐚🍲真係滋補又美味,鮑魚鮮嫩,雞肉香滑,芡汁濃郁,又不會過鹹,煲上枱時熱騰騰,實在有鑊氣🥰
🍽️新肥泉海鮮大排檔(佐敦)
📍佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心

今晚又去encore有大排檔風味嘅美食😄

~豉油皇新鮮鵝腸*🦆🥢

~豆豉鯪魚炒油麥菜 🐟🥬

~鮑魚雞煲🐚🍲

2024-12-13 0 瀏覽
新肥泉海鮮大排檔地址 : 佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心親友坐高鐵來香港探我們,想吃一些地道的香港菜式,於是我帶他去新肥泉海鮮大排檔食晚飯,由高鐵站穿過柯士甸站,好快就到,交通很方便,新肥泉位於佐敦官涌市政大廈2樓,價錢大眾化,有很多風味小炒,鑊氣十足,氣氛很熱鬧。❤️小炒皇118夠晒鑊氣,蝦乾、韭菜、蝦仁、腰果 一齊炒,好惹味。❤️海鹽香煎和牛粒和牛粒軟嫩有肉香,油脂分佈均勻,只需落咗少少海鹽調味,已經好好味,配啤酒一流。❤️菜膽上湯雞賣相很靚,西生菜的清爽和雞肉的嫩滑互相襯托,上湯味道鮮美,令人垂涎欲滴,這道菜美味又營養豐富。#新肥泉海鮮大排檔 #香港美食 #大排檔 #鑊氣小炒 #小炒王
新肥泉海鮮大排檔
地址 : 佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心
❤️小炒皇118
夠晒鑊氣,蝦乾、韭菜、蝦仁、腰果 一齊炒,好惹味。
❤️海鹽香煎和牛粒
❤️菜膽上湯雞

1K
👧🏻😋👅🍽✨大排檔放題 食得好舒暢😎-🥢$288/位話抵唔抵, 但勝在貴餸任叫, 樽裝啤酒都包埋, 多人聚餐酒筲箕食肉獸就岩晒🥢整體小炒有鑊氣, 唔會太鹹太油好出色, 連煲仔都任叫, 放題menu有埋小菜本身價錢, 計過數食回本就停口了🤭 特別推介以下菜式! -▪️小炒🪿 豉油皇新鮮鵝腸 $138 鵝腸肥美爽口彈牙, 甜豉油唔會太重味🍆 黃金有機茄子 $108 茄子切成粗條狀沾上鹹蛋黃醬脆炸, 外脆內軟🫛肥泉小炒王 $118 鑊氣之選! 平時食中菜用黎送飯, 呢度唔會太鹹就咁食都好正, 滿滿的魚乾蝦乾, 魷魚腰果勁香口▫️砂鍋煲🍲 豬潤啫啫鮮雞煲 $128 啫啫煲blublublu熱辣辣, 豬潤同雞頸都好滑🦑 濃湯海味雜菜煲 $118 食左勁多油膩嘢野最後叫個菜煲清清腸胃, 多款蔬菜同鮮魷個湯清清地飲落好舒服▪️牛豬雞🐂 海鹽香煎雪花和牛粒(小) $118 多人建議叫大份, 少少肥肉質軟腍唔韌又唔削, 少少海鹽吊到肉甜味🐖 蝦乾銀魚蒸肉青 $148 肉青肥肥地似豬頸肉但係蒸既都唔會太油膩, 蝦乾銀魚好鮮甜! 🐓 蔥油霸王雞 (半隻) $168 雞黃油加埋蔥油好香, 肉滑皮爽非常唔錯!
👧🏻😋👅🍽✨
大排檔放題 食得好舒暢😎
▪️小炒

▫️砂鍋煲

▪️牛豬雞

2024-12-10 0 瀏覽
大排檔位於官涌市政大廈熟食中心,位置便利,我哋叫咗四個小菜:🚩芝士大海蝦伊麵🧀🦐細膩伊麵搭配豐富大海蝦同埋濃郁芝士,散發誘人香氣,口感鮮美。🚩黑椒薯仔牛柳粒🥔🥩煎熟牛柳搭配炒過嘅薯粒,口感鮮嫩多汁,香氣四溢,係鑊氣十足嘅經典菜肴。🚩招牌豉椒炒大蜆新鮮大蜆以豉椒炒製,鮮甜多汁,香辣開胃,美味誘人。融合豉椒風味,加上大大隻鮮蜆,正🚩滑蛋炒蝦球鮮嫩蝦球輕炒,滑蛋包裹,口感絲滑鮮美。蝦球鮮甜多汁,滑蛋濃香溢彩,結合炒香入味,色香味俱全。

🚩芝士大海蝦伊麵🧀🦐

🚩黑椒薯仔牛柳粒🥔🥩

🚩招牌豉椒炒大蜆

🚩滑蛋炒蝦球
  • 黑椒薯仔牛柳粒
  • 肥泉小炒王
  • 豉椒炒大蜆
2024-12-07 0 瀏覽
秋冬食呢間大排檔就啱晒,上年夏天嚟過,呢個市政中心雖然風扇開足,但冇冷氣,加上食鑊氣小炒感覺係有少少熱,但係嘢食好食就補返數除咗單點小炒,推出咗個$288任食放題,白飯汽水啤酒都任飲任食。人頭每轉可以叫兩碟,都算好寬鬆,不過當然唔好浪費食物,但tricky位係無論幾多人佢都係俾例牌份量,如果小人未必試到好多款,多人嘅話就正!我哋試咗幾款都唔錯,豉油皇新鮮鵝腸分量十足,鵝腸爽彈嫩滑易入口。濃湯海味雜菜煲有魷魚同蝦乾,仲有多款蔬菜好鮮甜。海鹽香煎雪花和牛粒係睇咗人哋嘅食評一早諗定要食,果然嫩滑多汁,少少鹽吊出鮮味。蝦乾銀魚蒸肉青啲豬肉肥肥地,有鹹香銀魚仔,就咁食都唔會太鹹

2024-12-07 0 瀏覽
新肥泉大排檔以放題形式而十分出名,但這次我和朋友決定不嘗試放題。而是選擇三款菜式。分別是金沙鮮魷、豬膶啫啫雞煲和薑蔥生蠔煲。金沙鮮魷外皮炸得十分香脆。金沙的調味恰到好處,帶有鹹蛋的香氣,但不會過於鹹。豬膶啫啫雞煲原先有點擔心豬潤會過於乾,但依然保留了滑嫩的口感。雞肉的份量亦十分多,但肉塊稍微碎散。每一件都入味十足,非常適合與白飯搭配享用。薑蔥生蠔煲蠔約有八件,生蠔輕輕裹上生粉炸後再加上薑蔥的調味。每一隻生蠔都很飽滿鮮甜,穫氣十足。小總結❤️❤️❤️❤️❤️📌金沙鮮魷外脆內嫩📌豬膶啫啫雞煲入味十足

金沙鮮魷

豬膶啫啫雞煲

薑蔥生蠔煲

小總結❤️❤️❤️❤️❤️
📌金沙鮮魷外脆內嫩
📌豬膶啫啫雞煲入味十足

• 黃金鮮魷
2024-12-05 277 瀏覽
友人話好耐冇食過大排檔🤪放工後佢帶左我去佐敦官涌市政大廈到搵食😗超惹味鍋氣小炒👨🏻‍🍳即叫即煮🔥我哋兩個人叫咗四個餸真係飽到上心口🤣下次唔敢叫咁多樣樣都好大碟 而且份量好多😱豬潤啫啫鮮雞煲🐔 熱辣辣 即叫即整上枱嗰陣仲出緊煙避風塘軟殼蟹🦀好脆 幾惹味椒鹽脆鮮魷🦑炸豬大腸🐷我最愛😈好邪惡呀😍間唔中可以放肆吓🤣 (尤其放咗工…大家都辛苦喇)地方闊落 乾淨 又唔使迫地理位置方便 近柯士甸 佐敦行過去都唔遠
友人話好耐冇食過大排檔🤪

上枱嗰陣仲出緊煙
避風塘軟殼蟹🦀好脆 幾惹味
椒鹽脆鮮魷🦑
炸豬大腸🐷我最愛😈好邪惡呀😍
間唔中可以放肆吓🤣 (尤其放咗工…大家都辛苦喇)

地方闊落 乾淨 又唔使迫
地理位置方便 近柯士甸 佐敦行過去都唔遠
2024-12-03 300 瀏覽
朋友帶我來到佐敦官涌大廈的熟食中心食晚飯,想不到平日的晚上竟然座無虛席,越夜越熱鬧,有整圍食套餐的,也有散叫的,好不熱鬧。《邪惡黃金大蝦仁》$138充滿大牌檔風味的黃金蝦,絕對是功夫多,蝦肉鮮嫩彈牙,炸過後又香脆可口,配上香濃鹹蛋黃份外滋味。《通菜炒鮮魷》魷魚爽口彈牙,充滿鮮味,通菜炒得剛剛好。《椒鹽豬扒》最喜歡去大排檔食香口的食物,豬扒香脆入味,讓人食不停口。《紅燒乳鴿》乳鴿外脆內軟,用手拿著吃特別滋味。「新肥泉」正宗大排檔風味,價錢合理,款式又多,抵食又好食。

《邪惡黃金大蝦仁》$138

《通菜炒鮮魷》
魷魚爽口彈牙,充滿鮮味,通菜炒得剛剛好。

《椒鹽豬扒》
最喜歡去大排檔食香口的食物,豬扒香脆入味,讓人食不停口。

《紅燒乳鴿》
乳鴿外脆內軟,用手拿著吃特別滋味。

「新肥泉」正宗大排檔風味,價錢合理,款式又多,抵食又好食。

2024-12-03 235 瀏覽
🍴 新肥泉海鮮大排檔 (佐敦) 🍴✨ 再次回訪大排檔✨-· 粟米魚肚羹 - - - $129好足料!而且好大碗我哋兩個人每人差不多兩至三碗🙌🏻次次嚟大排檔都會叫粟米魚肚羹😍唔錯推介👏🏻· 薑蔥生蠔煲 - - - $184上次嚟都有食,今次係encore !佢啲蠔係用台山蠔👍🏻好有蠔味,而且好大粒🫡· 乾炒牛河好有鍋氣👍🏻河粉吸收了牛肉和醬油的味道,口感滑順。搭配的蔬菜如豆芽和青菜,增添了清脆的口感💕· 炸大腸對半切開而且處理得好乾淨☺️炸得好乾身好香口💕-Total: 500推介指數:8/10———————————————🔺 新肥泉海鮮大排檔 (佐敦) 🔺 佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心————————
🍴 新肥泉海鮮大排檔 (佐敦) 🍴

對半切開而且處理得好乾淨☺️炸得好乾身好香口💕

Total: 500
推介指數:8/10
———————————————
🔺 新肥泉海鮮大排檔 (佐敦)
🔺 佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心
————————
2024-12-02 198 瀏覽
🦑 椒鹽脆鮮魷($138)鮮魷表面炸得金黃香脆,炸漿好薄身,魷魚口感保持鮮嫩彈牙,而且椒鹽夠入味之餘唔會過咸,配埋喼汁一齊食味道層次更加豐富🐮 黑椒薯仔牛柳粒($138)雖然佢有黑椒,但味道偏甜唔辣,份量好大碟,牛柳粒唔韌,薯仔係連皮炸再炒,外脆內軟,好惹味好有錄氣,送飯一流🦐 沙嗲粉絲蝦煲($168)蝦煲好足料,有成6隻蝦以上,入面除咗蝦,仲有粉絲,金菇同三色椒,上枱嘅時候熱辣辣,沙嗲味香濃,蝦除咗多仲要大大隻,爽口彈牙🌟 呢度無時間限制,可以任坐幾耐都無問題;上菜速度快,而且由高鐵站個邊行過嚟都只係幾分鐘,非常方便👩🏻‍🍳 新肥泉海鮮大排檔 📍 佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心#新肥泉大排檔
🦑 椒鹽脆鮮魷($138)

🐮 黑椒薯仔牛柳粒($138)

🦐 沙嗲粉絲蝦煲($168)

👩🏻‍🍳 新肥泉海鮮大排檔
📍 佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心