觀塘工廈cafe,西餐廳就去過好多啦,但中式野又唔係酒樓既就冇去過,今次去呢間新蒸武門算係我係觀塘區既新嘗試!見到其他blogger 話冇味精,的確係吸引到我同老公 因為我地都唔鍾意食太咸同多味精既中式菜。由於太肚餓,極速點左3餸1湯,個湯係燉我地一人一盅。花旗參海底椰花膠燉湯,係就係冇味精,不過連鹽都冇落 個湯有點似水,不過料好足。蟹肉扒西蘭花,蟹肉同蛋白份量好多,夠鮮味。蒜蓉粉絲蒸蝦,勁多蒜蓉,蝦都算新鮮,醬汁都做得唔錯!紅棗杞子荷葉蒸雞,呢個反而偏咸,不過用紅棗同杞子令到整道菜變得滋補。最後,要講下杯茶,非常養生,而且茶杯係傳統中式茶杯,別有風味。環境尚算寛敞,一圍12人也擠得下。總括黎講,價錢偏貴,但尚算不過不失,而且較一般酒樓健康。

由於太肚餓,極速點左3餸1湯,個湯係燉我地一人一盅。

花旗參海底椰花膠燉湯,係就係冇味精,不過連鹽都冇落
個湯有點似水,不過料好足。

蟹肉扒西蘭花,蟹肉同蛋白份量好多,夠鮮味。

蒜蓉粉絲蒸蝦,勁多蒜蓉,蝦都算新鮮,醬汁都做得唔錯!

環境尚算寛敞,一圍12人也擠得下。

總括黎講,價錢偏貴,但尚算不過不失,而且較一般酒樓健康。

2018-10-13 2378 瀏覽
經常出街吃飯的都市人,總會有掛念家常便飯的時候。最近與同事發現了公司附近有家標榜無味精的餐廳,今晚OT過後便拉大隊一起去尋找家的味道新蒸武門位於駱駝漆大廈3座一樓,在觀塘區工作的朋友一定不陌生當晚是星期二平日,晚上7點多到達,入座率也有8成入到餐廳,牆上寫滿餐廳推介甫坐下,店員先遞上紅棗枸杞菊花茶🍵姫松茸燉豬展 $42@燉湯一喝便知完全沒有下味精,陣陣的姫松茸味很香很濃郁,出名餓湯水的我不消一會便把整個湯喝完翠肉瓜雲耳炒百合 $88加入百合來炒翠肉瓜,帶淡淡花香,味道爽翠清甜,有時候清一下味蕾也不錯霸王雞$108入口嫩滑,與葱油一起吃味道更佳,令人讚不絕口籠仔蒸龍𧄌腩 $148,荷葉完美地包在籠底,使得蒜香不會流走,以蒜蓉來蒸煮龍𧄌腩惹味非常,送飯吃絕對一流埋單每人約$250,比酒樓貴少許但吃得到的就是沒有味精最原汁原味的食物。健康是自己的,正所謂一分錢一分貨,你們懂的
經常出街吃飯的都市人,總會有掛念家常便飯的時候。

當晚是星期二平日,晚上7點多到達,入座率也有8成

入到餐廳,牆上寫滿餐廳推介

甫坐下,店員先遞上紅棗枸杞菊花茶🍵

姬松茸燉豬展

姫松茸燉豬展 $42@

翠肉瓜雲耳炒百合

翠肉瓜雲耳炒百合 $88

霸王雞

霸王雞$108
入口嫩滑,與葱油一起吃味道更佳,令人讚不絕口

籠仔蒸龍躉腩

健康是自己的,正所謂一分錢一分貨,你們懂的
2018-10-02
翠肉瓜雲耳炒百合
2018-10-10 105 瀏覽
養生到爆既餐廳~‘0’味精呀~少油少糖少鹽👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👎🏻如果你出街食係要濃味鑊氣,唔似住家飯,絕對唔係你選擇~👍🏼如果你好like住家飯,一定要出街食都無味精同清淡健康,lee間絕對係你選擇~我就係like養生既,茶開始就已經養生(有菊花,杞子,山楂,紅棗,茶葉)🥃養肝明目,消滯補血😝是日燉湯$42: 有嚮螺,海底椰,杞子,淮山,排骨等(好夠熱,適合秋燥嗯~雖然係淡口dd,但算可以既,如果用多少少瘦肉/落d無花果/粟米/蘋果,個湯會更清甜)三色拼盤$128:牛展,豬蹄,鴨舌,點醋食~ (同出面食既冷盤味道好唔同,無濃烈既酒糟味/鹹味,係肉本身鮮味再加點醋)濃湯節瓜浸魚滑$78 : 家的感覺,上面既菇係最濃味架lar濃湯雲耳浸龍躉腩$148: 家的感覺,清淡的,食物本身既味道$5xx /2位 (其實唔平,所以鐘意食lee間既人係要like零味精,淡味,要找住家飯既fans先得,否則你會一點都覺唔值啊)
養生到爆既餐廳~‘0’味精呀~少油少糖少鹽👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼

👎🏻如果你出街食係要濃味鑊氣,唔似住家飯,絕對唔係你選擇~

• 是日燉湯
2018-09-16 206 瀏覽
今次黎到觀塘搵食、聽朋友介紹話呢間野D中菜唔錯~就試下佢啦! 佢係一座工廈入面既、個位置都算易搵, 係apm行過去5分鐘都唔洗~~一坐低首先飲一飲佢個"萬壽無疆" 既茶, 好有拍戲feel阿! 佢有菊花、山渣等等。成個感覺好清甜、又好開胃wor....食野食到有D油膩飲佢就最岩啦menu有好多中式湯水wor.....最後我地叫左個2人餐, 好似咩都有!是日令湯係:香菇雪朵花膠雞湯真材實料既湯, 好足料! 飲得出佢無加味精、因為相對淡口、飲到食材既原汁原味冰鎮鮮鮑魚。個鮑魚有小小韌不過好大隻涼伴手撕雞。呢個好香花生醬味、撈得好香! 宮廷香辣雞! D雞炒到表面好香脆、而且有好香辣椒味、好香口! 而且雞肉唔會炒得過老 ! 香辣得黎又唔會太油膩金銀旦浸時蔬。食到咁上下食呢個無咁油膩既蔬菜就最好啦! 都幾好味蒜容粉絲蒸蝦! 呢個最好食係墊底既粉絲!! 因為佢吸哂蝦既鮮味、同埋個蒜容都好香!! 個蝦就正正常常啦時菜炒龍躉球。龍躉球好彈牙、一D腥味都無、而且都係岩岩熟、無過老! 仿鮑絲蝦仁炒飯~ 炒得好干身~唔錯唔錯其實叫左咁多野....我地得兩個人食架咋!! 真係好有住家菜既味道、而已無落味精、絕
menu有好多中式湯水wor.....
最後我地叫左個2人餐, 好似咩都有!
香菇雪朵花膠雞湯

是日令湯係:香菇雪朵花膠雞湯

冰鎮鮮鮑魚
冰鎮鮮鮑魚。個鮑魚有小小韌
不過好大隻
涼伴手撕雞
涼伴手撕雞。呢個好香花生醬味、撈得好香!
金銀旦浸時蔬
蒜容粉絲蒸蝦
仿鮑絲蝦仁炒飯
仿鮑絲蝦仁炒飯~ 炒得好干身~唔錯唔錯
其實叫左咁多野....我地得兩個人食架咋!! 真係好有住家菜既味道、而已無落味精、絕對係高質私房菜之選阿!
香菇雪朵花膠雞湯
涼伴手撕雞
金銀旦浸時蔬
蒜容粉絲蒸蝦
仿鮑絲蝦仁炒飯
  • 龍躉球
2018-09-13 293 瀏覽
街外食物雖然好食,但都偏重味,食得多開始覺得味蕾有點失靈,便會想食得清啲,令自己舒服啲。今晚因為唔想煮所以嚟呢間在公司附近嘅餐廳,之前中午嚟過食過蒸餸午餐,覺得真係無味精,所以帶老公嚟食感覺光猛咗,白色的枱及椅子,感覺好精神!是晚餐牌,全部散叫,另外仲有本Menu可選仲有套餐第一次嚟食晚餐,一坐低便會奉上熱茶,唔好心急,要焗先出味,不過啲水可以再熱啲!飲落有啲酸尾尾,係山楂,一定係想食客開胃啲,食多啲勒!菜膽花膠燉雞叫個燉湯滋潤下先~好清,飲落去好舒服,無味精~正!濃湯紅棗杞子浸菜食菜有益,加埋補氣血嘅紅棗,明目嘅杞子,適合我呢啲手腳冰冷又長時間對電腦嘅人~而且濃湯其實清而不淡,好味~翠玉瓜雲耳浸海蝦(8隻)上湯充滿蝦的鮮味~老公將所有湯都飲晒,原因係蝦頭位置𠝹開咗~等蝦味出晒嚟~翠玉瓜同雲耳都爽爽~而且蝦腳蝦頭的角及鬚都處理掉,十分細心~大大隻蝦,新鮮~香菇杞子北芪銀山焗雞佢地幫錫紙改左個美麗嘅外號-銀山~因為有北芪一齊焗,雞會帶點藥材味,烹調時間剛好,雞肉很嫩而底下嘅粉絲就吸晒啲精華~正呀!同埋片北芪原來係甜㗎呢度嘅調味雖然輕手,但更能嚐到食物原味道,感覺更健康

感覺光猛咗,白色的枱及椅子,感覺好精神!

是晚餐牌,全部散叫,另外仲有本Menu可選

仲有套餐

飲落有啲酸尾尾,係山楂,一定係想食客開胃啲,食多啲勒!

菜膽花膠燉雞
叫個燉湯滋潤下先~好清,飲落去好舒服,無味精~正!

濃湯紅棗杞子浸娃娃菜

濃湯紅棗杞子浸菜
而且濃湯其實清而不淡,好味~

翠玉瓜雲耳浸海蝦

翠玉瓜雲耳浸海蝦(8隻)

而且蝦腳蝦頭的角及鬚都處理掉,十分細心~
大大隻蝦,新鮮~

香菇杞子北芪銀山焗雞
佢地幫錫紙改左個美麗嘅外號-銀山~
因為有北芪一齊焗,雞會帶點藥材味,烹調時間剛好,雞肉很嫩
而底下嘅粉絲就吸晒啲精華~正呀!
同埋片北芪原來係甜㗎

呢度嘅調味雖然輕手,但更能嚐到食物原味道,感覺更健康

2018-09-04
濃湯紅棗杞子浸娃娃菜
翠玉瓜雲耳浸海蝦
2018-09-09 156 瀏覽
周三同家人揾食。。從 open rice揾到呢間。。就訂枱試下酸梅豬腳。。爽口而吾太酸。。好醒神煎 蓮藕肉餅。。好香口又吾油燻蹄。。味道略淡但亦算吾肥鹵水牛展。。 爽口。。吾錯冷盤大肚婆炒飯。。 薑味濃郁。。飯粒乾身燉湯非常清淡。。經溝通後自行加鹽。。因店員話所有菜均少鹽少油。保証不加味精籠仔蒸頭腩。。味道清香黃金蝦。。敢講全晚最濃味嘅菜。。但咸蛋黃未有搓鬆。。好多一舊舊咁留在碟上。。可惜霸王雞。。雞味夠又吾肥。。好味每位均有自己焗杯飲八寶茶。。真係周到但記住落單要分閞。。因一次落單佢會好快出哂D菜。你食吾切就凍哂註:佢地真冇落味精。。因平常食完飯後。。例必要飲番支綠茶。。。但今次我真係完全吾口喝。。抵讚
酸梅豬腳。。爽口而吾太酸。。好醒神
煎 蓮藕肉餅。。好香口又吾油
燻蹄。。味道略淡但亦算吾肥
鹵水牛展。。 爽口。。吾錯冷盤
大肚婆炒飯。。 薑味濃郁。。飯粒乾身
籠仔蒸頭腩。。味道清香
霸王雞。。雞味夠又吾肥。。好味
每位均有自己焗杯飲八寶茶。。真係周到
2018-09-05
2018-09-07 130 瀏覽
兩個人食飯不知道選什麼好,見餐牌上有二人餐,裡面有很多種菜式,就點一個試試。一坐下便有一杯紅棗菊花茶,甜甜地。頭盤竟然有鮑魚,超值,爽口又大隻。手撕雞,喜歡花生醬味道夠突出,雞肉份量很多。香辣雞有鑊氣,稍為辣一點,非常惹味。燉湯裡有豬肉,蟲草花,菇等等,菇味濃郁,清而不膩,湯上面沒有一層油,非常健康,湯壺很保溫,吃了半餐飯湯還是熱的。斑球是龍躉斑塊,魚皮煙韌允滿骨膠原,不腥。西蘭花和三色椒都很爽口很甜。炒飯裡的蝦仁非常爽口,加上菜粒,一口吃出幾種口感,吃完碟底沒有油,好食又健康。

一坐下便有一杯紅棗菊花茶,甜甜地。

頭盤竟然有鮑魚,超值,爽口又大隻。

手撕雞,喜歡花生醬味道夠突出,雞肉份量很多。

香辣雞有鑊氣,稍為辣一點,非常惹味。

2018-09-05 2975 瀏覽
宜家觀塘既工廈有好多隱世美食, 今晚就俾我係駱駝漆大廈搵到一間食家常小菜既小店。一坐底, waitress 就以9 秒9 既速度幫你倒茶, 呢到飲既茶唔係普通既菊花普洱茶, 而係用紅棗,菊花, 杞子,茶葉沖泡既八寶茶, 仲要用舊有的茶杯, 好特別, 見到D 料已經感覺杯茶係安神明目。餐牌上好多選擇, 有冷盤, 海鮮類, 肉類,時菜, 湯/飯, 有選擇困難, 仲有餐可以揀 。先黎一人一個菜膽花膠燉雞湯, 平時D 雞湯會有一層油, 但呢個好清, 飲得出無味精, 個湯好足料, 有花膠一齊燉, 女人需要膠質, 岩晒。 涼拌手絲雞- 雞絲, 青瓜絲, 蘿蔔絲全部都切得好幼細, 同好香既麻醬芝麻拌勻食, 係一個好開胃既前菜。冰鎮鮮鮑魚- 鮑魚夠爽口, 雖然係冰鎮, 但唔會係凍到硬實, 配埋涼菜一齊食, 更加好味。蒜蓉粉絲蒜蝦 - 滿滿既生熟蒜舖滿蝦身, 另有粉絲金菇墊底,再放於荷葉上一齊蒸, 一上枱已經有好香既荷葉味, 蝦肉爽口, 粉絲金菇吸晒蝦同荷葉既味道, 更加好味。宮廷香辣雞- 炸得金黃, 炸得外脆內軟, 少少辣, 加埋花生碎舖面, 更加惹味,  最岩送啤酒。時菜炒龍躉球- 龍躉肉好嫩, 唔
一坐底, waitress 就以9 秒9 既速度幫你倒茶, 呢到飲既茶唔係普通既菊花普洱茶, 而係用紅棗,菊花, 杞子,茶葉沖泡既八寶茶, 仲要用舊有[萬壽無彊]的茶杯, 好特別, 見到D 料已經感覺杯茶係安神明目。

涼拌手絲雞
冰鎮鮮飽魚
蒜蓉粉絲蒸蝦

宮廷香辣雞
時菜炒龍躉球- 龍躉肉好嫩, 唔會炒到好似酒樓咁油膩, 配上西蘭花, 三色椒, 咁colorful, 特別開胃。
時菜炒龍躉球
金銀蛋浸時蔬-清清地, 有皮蛋, 肉碎上湯浸娃娃菜, 可以自己清晒一碟。
金銀蛋浸時蔬
今晚每碟份量岩岩好, 每道菜都係少鹽, 少油, 無味精, 付合宜家健康主意,  下次可以帶埋屋企人黎試多幾味送。
2018-09-05
蒜蓉粉絲蒸蝦
  • 蒜蓉粉絲蒜蝦
  • 冰鎮鮮鮑魚
2018-09-03 117 瀏覽
又有機會到觀塘工廠大廈的私房菜吃晚餐!這區的工廈真的隱藏了很多美食,沒有朋友介紹真沒可能懂得自己去找!一坐低來的茶經已十分認真,朋友說這是八寶茶,有點甘味又有少許甜味,總言之就是開胃。店主介紹吃套餐可以試到最多款式的菜。這晚的例湯是蟲草花茶樹菇燉豬展,湯料又多又入味但沒有太油膩,很適合我口味。冰鎮鮮鮑魚爽口彈牙~最後一款前菜是涼拌手撕雞。廚師一早把雞肉絲和醬汁撈好,有少許麻醬麻油味但不太濃不太膩好好吃!其中一款最讚菜式!宮廷香辣雞比想像中沒那麼辣,雞肉很嫩滑~大大隻的蒜蓉粉絲蒸蝦雖然只是每人一隻,但份量大得驚人,蝦肉很鮮也爽口,連蒜蓉粉絲一起吃超級棒!最後還有時菜炒斑球、浸時蔬和蝦仁炒飯!每樣品嚐一、兩口經已飽得我們第二天也不用吃飯

又有機會到觀塘工廠大廈的私房菜吃晚餐!

店主介紹吃套餐可以試到最多款式的菜。

冰鎮鮮鮑魚爽口彈牙~

其中一款最讚菜式!

宮廷香辣雞比想像中沒那麼辣,雞肉很嫩滑~

2018-08-23
2018-08-27 120 瀏覽
與家人在駱駝漆大廈購買家品後,順道來新蒸武門吃晚飯。茶芥是$10一位,以傳統有蓋「萬壽無彊」茶杯放入紅棗、菊花、杞子、茶葉沖泡,幾種材料各具補血、明目、降火之效。花旗蔘花膠海底椰燉雞湯加入了圓肉,猶以花旗蔘味最突出,花膠的膠質感反而不太明顯,整體味道不錯,$42定價合理。土魷蓮藕煎肉餅有咬口,肉餅不會過實,蓮藕也增加了爽脆度。濃湯紅棗杞子浸小唐菜穩打穩札。黃金蝦富有咸蛋香,蝦碌大隻爽口。古法黃酒煮雞很入味;木耳切得頗大件;雞件肉味肉質俱佳。豉汁蒸倉魚蒸得剛好,魚肉嫩滑;墊底的豆卜更是盡吸魚和豉汁之味。新蒸武門晚市以家常小菜為主,而且定價合理,吸引不少家庭客。
與家人在駱駝漆大廈購買家品後,順道來新蒸武門吃晚飯。

土魷蓮藕煎肉餅有咬口,肉餅不會過實,蓮藕也增加了爽脆度。

濃湯紅棗杞子浸小唐菜穩打穩札。

黃金蝦富有咸蛋香,蝦碌大隻爽口。

古法黃酒煮雞很入味;木耳切得頗大件;雞件肉味肉質俱佳。

新蒸武門晚市以家常小菜為主,而且定價合理,吸引不少家庭客。
2018-08-27 103 瀏覽
觀塘工廈中我比較喜歡的餐廳要數新蒸武門了、上次跟朋友去過、發覺好多菜式都很美味、昨晚再帶家人去吃一遍、多人又可以多點幾款。甫坐下就送上養生茶、有紅棗、杞子、菊花、清熱明目、潤澤順喉。豉汁豆卜蒸倉魚 $118新鮮蒸起、豆豉薑䓤味道好香、淋上豉油熟油、魚肉結實但滑溜、啖啖肉、不怎麼喜歡吃魚的我都覺得幾好味!土魷蓮藕煎肉餅 $85這個是必點!!肉餅煎得香口、表面微脆而肉餅保持著juicy。加入土魷跟馬蹄的更加有咬口又略帶清甜👍🏻黃金蝦 $178 蝦肉好新鮮、結實彈牙、被滿滿的鹹蛋黃覆蓋、送飯確實不錯。紅棗濃湯杞子浸小棠菜 $78 清清地以上湯浸菜、又有冬菇、紅棗、杞子、感覺滋補。是晚例湯是花旗參海底椰花膠燉湯 $42、好重花旗參味、海底椰清清甜甜、感覺足料滋補、無味精。湯壺送上時超熱、記緊要等一會才喝啊!

豉汁豆卜蒸倉魚 $118

土魷蓮藕煎肉餅 $85

紅棗濃湯杞子浸小棠菜 $78
清清地以上湯浸菜、又有冬菇、紅棗、杞子、感覺滋補。

2018-08-21 208 瀏覽
再來工厦覓食, 係呀, 順便去 shopping 嘛 要去補充體力, 兼要補充"骨膠原" 記得 Colleagen 是經消化系统吸收的, 則是日常飲食去攝取, 甘大家就可以 keep 住靓喔 先來 "菜膽花膠燉雞"濕濕個口,不過要小心,好熱的 但我最愛熱呼呼的,冬天更好呢! 花膠, 大家都知是女性滋陰盛物,再加上用燉的烹調方法, 原汁原味, 鎖住營養, 令它不會流失 甘就入哂我體內啦 籠仔蒸龍躉腩 ~ 伴着豆腐卜和粉絲,差點和朋友大打出手, 爭着吃啦 龍躉的魚油全瀉進去, 加上籠仔蒸法的香氣; 當然龍躉魚腩滿是骨膠原。。。 很滑很新鮮 愛煞了!蟹玉扒西蘭花 怎麼每道菜都甘啱我倆,可能大家心情好,好朋友將轉新工,升官發財 ; 而事實 d菜很鮮美,炒得火喉啱啱好, 蟹肉也伴入蛋白去炒,相當滑溜溜呢!走之前,大家都抛下同一句話 "下次要帶亞媽來試下" 我們都很孝順啊!再讚多一句, 職員們服務態度很好, 令我們有回家的感覺, 所以不會趕着回家看「愛.回家呢」
再來工厦覓食, 係呀, 順便去 shopping 嘛
要去補充體力, 兼要補充"骨膠原"

先來 "菜膽花膠燉雞"濕濕個口,不過要小心,好熱的
但我最愛熱呼呼的,冬天更好呢!

甘就入哂我體內啦

愛煞了!

蟹玉扒西蘭花

走之前,大家都抛下同一句話 "下次要帶亞媽來試下"

2018-08-20 167 瀏覽
因為巴上要到觀塘聽講座,所以都順便去觀塘度搵食!享openrice見到呢間特別係「$50樓下」、「住家飯」、「媽媽的味道」,我便一頭人去試下!平日晚上的餐廳人不太滿,都會有幾檯客人!因為我一個人的關係,所以餐廳姐姐都無比套餐價錢牌給我!身旁的情侶則點了二人餐,價錢是$5xx!....而我則點了一道菜:冬菇蒸肉餅$68,另配白飯$12係幾好食,不過肉餅有點太「林」,可能我媽媽整個d肉餅健康d😂無肥肉餐廳另一特色是每位客人都有八寶茶(茶位每位$12),係幾特別!最後,埋單都要加一....成餐埋單過$100!我走時睇返個平餐餐牌,因為有一人set的關係,應該$50左右就可以落樓!所以,lunch好抵食,晚餐有點貴!呢餐健康、媽媽的味道,有點貴
因為巴上要到觀塘聽講座,所以都順便去觀塘度搵食!

平日晚上的餐廳人不太滿,都會有幾檯客人!

....

而我則點了一道菜:

冬菇蒸肉餅$68,另配白飯$12

2018-08-19 125 瀏覽
今日同媽媽去左觀塘食晚餐,我地搵左一間好似半私房菜既餐廳,環境同食物味道都好有家既感覺。一坐低店員已經準備左一人一杯八寶茶,茶入面加左紅棗,杞子,菊花,圓肉等沖泡,飲落好甜好滋潤。身為平時朝九晚六既打工仔,平時都好少煲湯。見到呢度$42就有原宗燉湯,我地一人要左一碗。是日靚湯係花膠雪耳燉雞,入面真係超足料!入面除左有原條花膠,一大嚿雪耳,仲有冬菇,杞子等等既藥材,加埋瘦肉同雞,啖湯真係好鮮甜。而且應該冇加鹽,但都好夠味,更健康。雖然呢度叫蒸武門,但唔係得蒸既菜式既!我地一開menu就比呢個土魷蓮藕煎肉餅吸引住。估唔好上碟份量咁多,足足有八塊,而且每塊都脹卜卜。外層剪到好香脆,入面既豬肉油分剛剛好,唔會好油膩亦都唔會太乾搞到好鞋。加埋土魷同蓮藕更加香,好好食!另外要左一份芥末牛柳粒,用蛋黃醬加日式芥末撈出黎既汁包住一粒粒牛柳,有少少攻鼻嗰種感覺好刺激。而且牛肉本身都好淋,加埋配菜翠玉瓜同埋彩椒亦有助中和肉類帶黎既飽肚感,好睇又好食。食咗兩個偏濃味嘅菜式之後,我哋叫咗一碟清清地嘅濃湯雜菌浸魚滑。同樣份量亦都係嚇親,每一嚿魚滑都好大,而且真係好滑口感彈牙,有魚味但完全唔腥。而旁邊嘅雜菌經過上

同樣份量亦都係嚇親,每一嚿魚滑都好大,而且真係好滑口感彈牙,有魚味但完全唔腥。而旁邊嘅雜菌經過上湯煮之後入晒味。

雖然真係好飽,但係媽媽一定要食飯先滿足,所以我都特登要咗一個泰式蝦頭油炒飯。呢個飯雖然只有蝦仁,菜粒,蔥同蛋,但正正因為加左蝦頭油,所以咁簡單嘅材料炒出嚟已經好香好好食。而且油嘅份量加得恰到好處,成功增加香味之餘,但食完之後碟上面一滴油都冇。

如果冇時間煮飯,但又想食健康住家菜嘅朋友,絕對值得黎試吓!

2018-08-18 107 瀏覽
今晚收工和家人到"新蒸武門”吃飯,主要是朋友介紹, 位置在觀塘工廈區內,雖然就近地鐵站,如非朋友介紹真的不懂到這裏來。餐廳位於工廈一樓,七點到樓下見人龍排隊搭,好彩餐廳為一樓,所以決定行樓梯,一入去餐廳,面積不大 ,已有幾枱食客。餐廳主要有散菜和套餐的選擇,若一個四人套餐大概是一千蚊左右,每人大概250蚊,晚飯價錢嚟講尚算合理,除咗價錢方面也得看看食物的質素如何。是日燉湯~淮山海底椰燉豬展,湯料夠清潤,燉得夠火喉,湯入口喉嚨很舒服。乾燒虎蝦欣賞是虎蝦夠新鮮彈牙,用酸甜醬方式製作更醒胃,不錯。薑葱霸黃雞雞肉夠嫩滑入味,完全不嚡,所以忍不住口食多兩件。蝦頭油炒飯飯粒炒到粒粒結實,配料蛋白、魚片頭切粒和菜粒等簡單材料,炒得很香卻沒有油膩感。整體不錯,家人有好評價,可以列入再食名單內。

是日燉湯~淮山海底椰燉豬展
,湯料夠清潤,燉得夠火喉,湯入口喉嚨很舒服。

乾燒虎蝦
欣賞是虎蝦夠新鮮彈牙,用酸甜醬方式製作更醒胃,不錯。

薑葱霸黃雞
雞肉夠嫩滑入味,完全不嚡,所以忍不住口食多兩件。

蝦頭油炒飯

整體不錯,家人有好評價,可以列入再食名單內。

• 乾燒明蝦