This restaurant consistently mixed up the order every time, and it almost seems they do it deliberately. When we call them about the issue, they always responded with bad attitude and just asked us to cancel the order if we are not happy and they wont redeliver(as we live nearby we request the right food to be redelivered, and they can pickup the wrong order). Ended up my two young kids have no appropriate dishes to eat, we end up have to cook additional food for the kids. Food order platforms need to blacklist this restaurnsy and prohibit this type of behavior, or else loyal customers will just switch platform to ensure we have a happy food purchasing experience
2025-01-17 0 瀏覽
喺元朗四圍遊走,曾經仲幫襯過新記雞粥。由細細個到依家,新記雞粥呢個名,喺腦海中都消失咗,直到今日去筲箕灣買餸,見到一間茶餐廳,夠光猛又企理,加上疫情期間,坐得鬆動嘅餐廳真係好重要,再望吓個名,原來新記雞粥由元朗開到去筲箕灣喇。即叫即炸嘅鯪魚球,熱辣辣!大大粒夠晒彈牙,而且入面完全無細骨,啖啖肉。當然要加上蜆蚧汁,更加惹味。作為招牌嘅貴妃雞粥,粥完美索晒雞嘅精華,充滿雞嘅油香。而雞肉好滑,鹹香味十足,個人鍾意加上少少糊椒粉,更加好味。食粥又點少得腸粉呢,今日就叫咗個叉燒腸粉,腸粉好滑,而入面嘅叉燒好足料,唔錯。炒到乾身,夠鑊氣,而河粉仲keep到好滑,加上辣醬就更加滋味啦。除咗粥品同炒粉麵飯,呢到連小菜都有,我哋就叫咗魚香茄子煲,鹹香味十足,熱辣辣,份量又多,配白飯一流。

2024-11-05 321 瀏覽
今日叫左個炒麵,太硬,無驚喜同埋叫左個貴妃雞拼燻蹄飯,配既薑蓉應該加左醋,好難食,做多左燻蹄都係比d頭頭尾尾差過元朗果間至於員工就會係小朋友果邊上菜,同埋成日行過嚟同小朋友講嘢,有啲騷擾食客
今日叫左個炒麵,太硬,無驚喜
燻蹄都係比d頭頭尾尾
差過元朗果間
薑蓉
2024-11-05
2024-09-25 578 瀏覽
曱甴送飯🪳🪳🪳🪳🪳🪳叫外賣食飯送小強🫠🫠🫠🫠🫠真係即嘔🤮🤮🤮🤮之前都聽聞呢間野污糟冇諗過係有小強😵‍💫😵‍💫😵‍💫唔會再有下次🤢🤢🤢
曱甴送飯🪳🪳🪳🪳🪳🪳
唔會再有下次🤢🤢🤢
新記XO醬炒飯
外賣送餐
2024-09-04 584 瀏覽
下晝五點幾放工,煩惱緊晚餐食乜,因為整緊牙又失聲,唔可以食硬野,呢個時候,經過新記,見到玻璃貼左下午茶餐牌,竟然有好似早餐咁樣嘅通粉餐!因為講唔到野,我就指下指下個餐牌,咁收銀呀姐都有耐性睇下指邊個餐嘅。拎到返屋企,先知原來湯同通粉係分開上,咁有啲人應該都會幾鍾意,唔駛浸淋啲通粉。但我個人黎講就略嫌個湯唔夠熱。仿鮑魚絲同火腿絲都好多,食落幾和味。至於炒蛋多士同檸茶就真係平平無奇,畢竟呢度係出名食粥~

至於炒蛋多士同檸茶就真係平平無奇,畢竟呢度係出名食粥~

5 分鐘 (外賣自取)
去龍脊郊遊後,再次去新記食晚餐😋 以手機落單,十分鐘左右已上齊全部食物,好有效率⚡️之前食過貴妃雞粥好好味,今次試吓🐔金牌貴妃雞 (例牌$77),估唔到會有雞髀肉🍗😍 好驚喜!墊枱紙簡介指貴妃雞以酒及藥材烹調,不過食落唔覺有酒味同藥材味,而且雞肉新鮮滑嫩,令人一試難忘🤤🍍菠蘿咕嚕肉 ($83)配白飯及花生眉豆雞腳例湯,菠蘿咕嚕肉炸粉唔厚,外層脆身,酸酸甜甜,送飯一流😋 推介👍🏽🥖香脆炸兩腸粉 ($26),油炸鬼微脆,都唔錯🐂淨柱侯牛腩 ($76) 筋肉切得大嚿,份量各佔一半,骨膠原滿滿😍 菜芯同牛腩好入味,如果再炆耐一陣,牛腩會更軟腍見到🥚養顏蛋白杏仁茶 ($31) 有「養顏」兩個字,完全無法抗拒🤣 杏仁茶温度暖暖地,好啱飯後解膩

金牌貴妃雞

菠蘿咕嚕肉
香脆炸兩腸粉
養顏蛋白杏仁茶
2024-03-14 841 瀏覽
之前在筲箕灣新記試過餐廳的招牌雞粥及炸两,非常高質。趁今晚沒有飯局,又不想煮飯,一於近近哋,就去試試新記的晚市小菜。🐔金牌貴妃雞(例牌)~雞肉嫰滑有雞味,不愧為餐廳招牌菜。例牌的份量也不少,大件夾抵食。🪱豉椒黃鱔~黃鱔爽口肥美,配搭洋葱豉椒同炒,甘香惹味,吃不出任何腥味。🥬蒜蓉炒菜心~菜心炒的火候剛剛好,爽甜翠綠。🐟蜆芥鯪魚球(半份)~鯪魚球炸得夠乾身,沒有半點油膩感。蜆芥醬中有完整飽滿的蜆肉,色澤光鮮,香而不腥。蘸上蜆芥醬後,鯪魚球更顯鮮味。所有晚市小菜只需加$20便可配例湯及白飯,經濟優惠。
🥬蒜蓉炒菜心~菜心炒的火候剛剛好,爽甜翠綠。
所有晚市小菜只需加$20便可配例湯及白飯,經濟優惠。
2024-03-13 624 瀏覽
叫咗雞粥、抄麵同埋炸兩。先講雞粥,粥底尚可,味道偏鹹,雞肉正常唔鞋。個抄麵就好普通,都係偏鹹。個炸兩就真係唔係好得,第一次見條炸兩係咁幼身,味道就普普通通,一定唔會再叫。

個抄麵就好普通,都係偏鹹。

2024-02-29 431 瀏覽
呢間係我一想食粥就會嚟食嘅餐廳🥣除咗價錢相宜之外 食物選擇都幾多 而且質素都可以保持一貫水準🫶🏻❣️椒鹽豬扒飯 ($51)份量十足 一上枱已經覺得個色水幾靚!!🫶🏻豬扒以蜜汁醃制而成鹹鹹甜甜都幾惹味 炸得恰到好處唔會乾柴 食落外脆內軟 超juicy😋❣️公司三文治 ($47)三文治微烘過 配上蕃茄、蛋、午餐肉等 味道不過不失~❣️酥炸魷魚鬚 ($61)呢個又係我哋成日會嗌嘅小食✨即叫即製熱辣辣 炸得酥脆 唔會太多粉或者太油膩 推薦‼️推薦指數:🌟🌟🌟🌟【𝐏𝐫𝐢𝐜𝐞: 4.5/5 𝐅𝐨𝐨𝐝: 4/5 𝐄𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭: 3.6/5】
呢間係我一想食粥就會嚟食嘅餐廳🥣

❣️椒鹽豬扒飯 ($51)
份量十足 一上枱已經覺得個色水幾靚!!🫶🏻
豬扒以蜜汁醃制而成鹹鹹甜甜都幾惹味
炸得恰到好處唔會乾柴 食落外脆內軟 超juicy😋

❣️公司三文治 ($47)
三文治微烘過 配上蕃茄、蛋、午餐肉等 味道不過不失~

❣️酥炸魷魚鬚 ($61)
呢個又係我哋成日會嗌嘅小食✨
即叫即製熱辣辣 炸得酥脆 唔會太多粉或者太油膩 推薦‼️

推薦指數:🌟🌟🌟🌟
2024-02-26 481 瀏覽
係附近番工,通常叫外賣,今次第一次堂食,豬膶粥係用砂鍋上,下午茶黎講份量都足架,羅白糕入口熱辣辣,嘩勁好味!所以製作時間耐d,好多連鎖店既羅白糕又涷又粉!佢個雞粥好食架,雞油多左d,但堅香滑!區內有質素既餐廳!正👍

豬潤粥
豬潤粥
2024-02-19 449 瀏覽
記得係好耐之前係元朗食過新記啲粥,味道唔錯,今日係筲箕灣見到呢間新記就入左去食,午飯時間人都幾多人下,我地好快坐底叫左野食🥢貴妃雞豬潤粥黎到新記一定要叫粥食,粥底好綿密,好香雞油味,雞件大件夠滑,豬潤食落唔腥唔鞋口,好味道。🥢紅燒元朗脆皮乳鴿乳鴿好大隻,皮脆肉嫩,好香乳鴿味,點少少華鹽仲提香。🥢酥炸魷魚鬚魷魚鬚滿滿一大碟,炸得好香脆,魷魚鬚鮮味好易咬開,食完一舊又想再食第二舊。🥢海蜇熏蹄海蜇好爽脆,份量好多👍🏻 熏蹄肥瘦適中,仲有個微辣嘅醬汁伴碟更惹味。🥢凍奶茶飲返杯茶記奶茶😍奶香茶濃,完美

🥢貴妃雞豬潤粥

🥢紅燒元朗脆皮乳鴿
乳鴿好大隻,皮脆肉嫩,好香乳鴿味,點少少華鹽仲提香。

🥢酥炸魷魚鬚

🥢海蜇熏蹄

🥢凍奶茶
飲返杯茶記奶茶😍奶香茶濃,完美

• 貴妃雞豬潤粥
  • 酥炸魷魚鬚
天氣凍凍地❄️❄️就想食啲暖胃嘢,筲箕灣呢一間新記雞粥就係一個好選擇喇😍嚟到都有唔少人排隊😂但係條隊都去得好快,所以等咗大概5分鐘度就有位啦😊😊呢度掃QR code落單非常方便📲📲而且都係做街坊生意多,氣氛相當融洽👍🏻👍🏻我哋今日就叫咗♥️XO醬炒蘿蔔糕$58份量相當多♥️香脆嘅蘿蔔糕再配上XO醬,炒得非常之惹味😋😋🩷貴妃雞粥下午茶餐$62貴妃雞粥 + 香脆炸兩腸粉 + 凍菊蜜+3呢個餐勁抵食❣️❣️貴妃雞粥雞油超香撈埋粥食非常推薦🐣🐣貴妃雞肉都好嫩滑😆皮薄嘅腸粉包住香脆嘅炸兩😍😍份量好多,加埋豉油嘅鹹香真係好正😋😋🦑🦑酥炸魷魚鬚 $61魷魚鬚外脆內軟😳😳沾埋醬汁食,超級香脆🧡🧡凍豆漿$11🥛🥛豆漿豆味濃郁!配埋熱粥食係非常之一流🥰🥰🫚🫚薑汁紅棗糕$24💚天氣凍食啲薑汁嘢係相當暖胃,佢嘅薑汁紅棗糕一份4件🫚薑汁唔會太辣😆紅棗糕有淡淡嘅薑汁味,煙煙韌韌💙💜
但係條隊都去得好快,所以等咗大概5分鐘度就有位啦😊😊

我哋今日就叫咗
♥️XO醬炒蘿蔔糕$58
份量相當多♥️
香脆嘅蘿蔔糕再配上XO醬,炒得非常之惹味😋😋

🩷貴妃雞粥下午茶餐$62
貴妃雞粥 + 香脆炸兩腸粉 + 凍菊蜜+3

呢個餐勁抵食❣️❣️貴妃雞粥雞油超香撈埋粥食非常推薦🐣🐣
貴妃雞肉都好嫩滑😆皮薄嘅腸粉包住香脆嘅炸兩😍😍
份量好多,加埋豉油嘅鹹香真係好正😋😋

🦑🦑酥炸魷魚鬚 $61
魷魚鬚外脆內軟😳😳沾埋醬汁食,超級香脆🧡🧡

凍豆漿$11🥛🥛
豆漿豆味濃郁!配埋熱粥食係非常之一流🥰🥰

🫚🫚薑汁紅棗糕$24💚
紅棗糕有淡淡嘅薑汁味,煙煙韌韌💙💜
  • 貴妃雞粥
  • 香脆炸兩腸粉
  • 薑汁紅棗糕
  • 炸蘿蔔糕
2024-02-01 407 瀏覽
我哋今次嚟到筲箕灣搵嘢食🥢。平時夜晚出街食小菜🔥嘅朋友,唔一定要去環境麻麻嘅地痞舖頭,喺裝修舒服嘅舖頭🌟都可以又抵食、又有風味😍。今次嚟到呢間喺電車路嘅舖頭🚃,交通方便。.🐥貴妃雞粥 ($59)喺呢度一定要試佢嘅招牌雞粥🐔,呢個價錢嚟講幾大煲🤤。而且雞嘅味道好濃💕,粥裏面超級入味,仲有淡淡嘅酒香味🍾。雞嘅肉質都唔錯✌🏻。.🦆金錢煙鴨胸($55)煙鴨胸嘅煙熏味好香♨️,而且肉質嫩身,咬落去好香🫦。外層仲要燒香咗🔥,配埋滷水汁,好香口👅,好好食。.🦐韭黃蝦仁炒蛋($77)份量真係超級多😋,夠晒一家人share👯。炒蛋夠嫩滑🍳,加上裏面蝦仁好多😍,而且口感彈牙💕,又唔會過鹹,煮得幾好。.🍆魚香茄子煲($61)真係好足料🤩,裏面嘅肉碎、鹹魚份量幾多😆,而且真係食到鹹魚香味🐟。茄子嘅口感都啱啱好🫦,肉質夠軟腍,同時茄子皮唔會太硬、太燶,好送飯🍚。
🐥貴妃雞粥 ($59)
🦆金錢煙鴨胸($55)
🦐韭黃蝦仁炒蛋($77)
🍆魚香茄子煲($61)
2024-01-31
2024-01-21 421 瀏覽
朋友屋企附近有間食粥好出名嘅店,今次去係晚上我地唔揀食粥,就去試下佢哋嘅小菜🥰餐廳裝修係一向嘅茶餐廳風格🤓當日所見,都幾多食客食粥同小食👍🏻晚上餐廳都有大排檔小菜😍睇下餐牌,種類都幾多😍有生滾粥,炒小菜,連糖水,小食都有😋🌸通菜炒牛肉,牛肉鮮嫩,通菜爽脆😋入味👍🏻有香香嘅蝦醬味😌🌸涼瓜燴倉魚,倉魚肉質結實,唔腥,估唔到同苦瓜都幾夾🙌🏻仲帶香濃嘅豆豉味🌸韭黃蝦仁炒蛋,炒蛋好滑😉蝦仁大隻😋口感彈牙🤩🌸養顏蛋白杏仁茶,冬天飲超滋潤❤️❤️🌸是日燉湯都好正🤩

睇下餐牌,種類都幾多😍有生滾粥,炒小菜,連糖水,小食都有😋

🌸通菜炒牛肉,牛肉鮮嫩,通菜爽脆😋入味👍🏻有香香嘅蝦醬味😌

🌸韭黃蝦仁炒蛋,炒蛋好滑😉蝦仁大隻😋口感彈牙🤩

🌸養顏蛋白杏仁茶,冬天飲超滋潤❤️❤️

🌸是日燉湯都好正🤩
2024-01-12 320 瀏覽
我最近有探索到一家叫做新記雞粥的小店,位於筲箕灣道。首先,他們的招牌脆皮炸乳鴿真是讓人驚艷。那一口酥脆的外皮,裡頭卻是嫩滑多汁的乳鴿肉,真是讓味蕾感到滿足。吃到這個的時候,簡直是一種幸福感襲來。我試了他們的雞粥。這碗雞粥有著濃郁的雞湯味,米粒煮得剛剛好,既蓬鬆又入味。裡面的雞肉也是軟嫩可口,整碗粥讓人感到溫暖又滿足。然後是他們的豉油王炒麵,這道炒麵實在是一絕。麵條炒得適中,有嚼勁但不過於硬,而且那豉油的味道恰到好處,每一口都是滿滿的香氣。搭配上一些新鮮的蔬菜和精緻的配料,真的是令人回味無窮。不能不提的是他們的叉燒腸粉,這個搭配真的是完美。叉燒的肉質鮮嫩,外皮燒得香脆,再搭配上腸粉的滑嫩口感,讓人一口接一口停不下來。總的來說,新記雞粥絕對是一個值得一試的小吃店,每一道菜都有著獨特的風味,讓人愛不釋手。