2019-06-16 547 瀏覽
今日去旅遊展, 本身想食附近既車仔麵, 但因為裝修所以去左附近呢間野....屋企人叫左個炒貴刁($55) 同 蔥雞飯($55), 炒貴刁冇咩味同炒得唔夠香, 蔥雞飯係一大碟飯加一碗啡色汁, 裡面浮住幾粒仔雞肉, 見到已經唔想食...我叫左個黑椒牛仔骨($55), 入面係BB仔拳頭大小既薯仔 (因為我要薯菜, 所以本身以為係薯條+雜菜) 加三片牛仔骨, 一片中SIZE正常(其實都係好細), 一片小SIZE一半係肥肉(本身咁細細片就算), 最後最大嗰片差唔多全部都係肥肉!!!   我明白牛仔骨有機會係有肥肉, 但都唔好咁過份, 咁都可以俾客食, 可唔可以為客人著想下, 得嗰三片, 仲要有超過一半食唔到....之後叫左個肥男人職員講, 佢頭一句答: "係咁O架, 10塊有1塊係咁", 答得咁理所當然, 仲要係冇得換, 因為黑椒牛仔骨"佢話"賣哂 (雖然我走既時候, 佢個活動式屏幕餐牌仲顯示有呢樣選擇...), 佢問我要唔要換, 但因為我嗰牛仔骨等左好耐先黎, 屋企人已經食左超過一半, 同埋真係 炒貴刁 同 蔥雞飯 都唔掂唔想食, 對其他野冇咩信心, 所以食完就算...最後花$55食到既係:

最後花$55食到既係: BB仔拳頭大小既薯仔+一片加多少少既牛仔骨, 真係食完等於冇食...
而蔥雞飯既唯一好處係有一大碟白飯, 可以食飽 (唔好計嗰幾粒雞肉粒仔)...
黑椒牛仔骨

最大片的, 但係最多肥肉, 只食到骨同骨中間嗰一粒肉

全碟可以食的肉只有中間一片, 外加兩小粒

餘下的肥肉及骨頭
2019-06-16
今日下午過左黎灣仔呢邊做野,完左喺附近隨意搵間茶記食tea,見佢親裝修左,幾企理,就同幾個同事入左去食。新裝修,都坐得幾舒服門口啲麵包望落都幾吸引叫左個熱狗餐,個包有烘過,條酸瓜醬幾好,酸酸甜甜,唔會有太多醬,感覺健康啲,無沙律醬咁肥,nice!生炸雞脾拼薯角,個雞脾炸得啱啱好,個皮好脆!入面仲有肉汁唔會乾,隻脾係有腌過,好似落左小小咖哩粉,調味幾好👍🏼呢個一口西多我地揀左紅豆餡,本來都驚唔夾,但出奇地夾又好味喎!我個fd話好似多士+紅豆批既混合體,個多士炸得好脆,入面包住軟綿綿既紅豆餡,好味呀!🤤🤤呢個真係有驚喜!個肉醬意粉等得最耐,15分鐘左右,但真係即焗,送上台係熱辣辣,淨係呢點已經加分!叫左4個下午茶餐,埋餐都只係$150,好味又抵食!👍🏼👍🏼👍🏼
新裝修,都坐得幾舒服

門口啲麵包望落都幾吸引

熱狗
生炸雞脾拼薯角

一口西多(紅豆餡)

肉醬意粉

2018-12-15 303 瀏覽
上星期六同男友去「design inspire」睇展覽,因為晚上約了朋友吃飯,所以隨便找一家茶餐廳吃個下午茶。食物都係一般嘅茶餐廳嘅下午茶菜式$37 以灣仔區黎講算接受到。生炸 或 滷水大雞脾 配薯條 - 我點嘅係生炸脾,首先佢黑到咁,餐廳係拎左滷水脾去炸。第二我見唔到隻脾那一部分「大」,而部分位置就其實已經煮到甩皮甩骨,肉質已變梅及鬆散。配嘅薯條就得13條,份量非常少,而且炸得未透。法蘭西多士 - 賣相叫做正常,份量都沒剛才炸脾咁過份。但原來呢份西多士入面係一滴花生醬都冇落。雖然唔知係唔係大部分茶餐廳做法唔同,但以我個人間中食嘅西士都係有嘅,所以我就唔係咁滿意喇。除此之外,餐廳衛生欠佳,係我坐個位度發現到有上位食客留下嘅渣滓,sip左係枱玻璃下。各樣總結,我真的不能接受,後會無期

配嘅薯條就得13條,份量非常少,而且炸得未透。

2018-10-08 274 瀏覽
2018年10月2日。灣仔。晴。呢日又到灣仔工作,午飯時間嘅灣仔周圍都打仗咁因為遲咗食晏,結果不堪設想。。。當所有餐廳外都排咗條多過10人嘅長龍嘅時候,要趕住食晏嘅我哋,見到呢間餐廳尤如清泉無長龍,即有位時間無多,咁就入去啦餐廳環境有啲陰暗,無論枱、櫈、餐牌都好黐笠感覺好污糟,完全唔想掂到任何物品食物選擇都幾多嘅,有午餐、常餐,仲有其他不同名目嘅餐要快就緊係嗌午餐啦~午餐有5個選擇,揀咗咖喱吉列豬扒飯,配凍檸茶等咗5、6分鐘就到啦豬扒炸到黑蚊蚊,睇落都已經知道好唔健康肥豬肉成份好多,肉較少咖喱汁極少,但味道係正常嘅飯量亦可以凍檸茶無特別要求少甜,但係一啲甜味都無咁嘅環境、咁嘅食物質素,要收我$52,實在覺得過分總括而言,呢間餐廳不可一,不可再!
2018年10月2日。灣仔。晴。
呢日又到灣仔工作,午飯時間嘅灣仔周圍都打仗咁
因為遲咗食晏,結果不堪設想。。。
無長龍,即有位
時間無多,咁就入去啦
餐廳環境有啲陰暗,無論枱、櫈、餐牌都好黐笠
感覺好污糟,完全唔想掂到任何物品
食物選擇都幾多嘅,有午餐、常餐,仲有其他不同名目嘅餐
要快就緊係嗌午餐啦~
午餐有5個選擇,揀咗咖喱吉列豬扒飯,配凍檸茶
等咗5、6分鐘就到啦
咖喱吉列豬扒飯
豬扒炸到黑蚊蚊,睇落都已經知道好唔健康
肥豬肉成份好多,肉較少
咖喱汁極少,但味道係正常嘅
飯量亦可以
凍檸茶無特別要求少甜,但係一啲甜味都無
咁嘅環境、咁嘅食物質素,要收我$52,實在覺得過分
總括而言,呢間餐廳不可一,不可再!
題外話/補充資料: 一行四人被安排坐喺後門隔離張枱,後門通向廁所同埋洗碗位,每次打開門都有陣非常難頂嘅氣味傳出,如果環境同衛生可以俾零分我會俾零分。
2018-10-02
2018-10-04 159 瀏覽
一入到餐廳,老闆已經笑容滿面地招呼我地,原本我地兩個人在繁忙時間坐一張4人枱已經預左要搭枱,但老闆好細心,安排其他客人去樓上一層,盡量減低對食客的影響! 來落餐和送餐的伙記都非常親切友善,今時今日去茶餐廳有咁賓至如歸的感覺真係好難得!食物方面,餐牌有好多選擇! 我地叫左星洲炒米&乾炒牛河,兩碟都好岩我地呢d上班一族的女士們,一點都不油膩,份量剛剛好,價錢合理! 如果外國人想一試香港地道茶餐廳風味,去新軒尼斯係個好選擇!值得推薦 - 香港難得的有良心有溫度的茶餐廳!!

值得推薦 - 香港難得的有良心有溫度的茶餐廳!!
2018-10-04
2018-09-12 145 瀏覽
2018年8月灣仔軒尼斯下午茶☕️有段經歷想了很久,到底應不應該post上openrice 呢?不過作為食客,我真的想反映一吓自己在餐廳用餐後的食後感。讓彼此有更大的進步空間。當日打算行美食展之前,我和朋友經過灣仔,便走進軒尼斯餐廳食下午茶。朋友點了豬扒包餐,而我原本就點了雞脾拼薯條餐。下午茶餐4隻雞翼?事原係咁既......落單既時候,我order了生炸雞脾🍗+薯條餐的(當時位職員照落單),隔一會職員跟我說:雞脾賣晒!我接著說:咁轉生炸雞翼拼薯條吧!誰知某位職員捧餐遞給我的時候,竟然不是雞翼薯條!而是雞翼沙律!🥗👈沙律?就是我不想吃沙律才order薯條的!(因為這個生炸雞翼餐是可選擇配薯條或者沙律)為什麼職員這次不通知一聲就自行配了沙律給我?怎辦好呢?來了一份3雞翼+(我不喜歡吃的沙律)餐。雖然食得茶餐都唔預食到好飽肚,但係點算好呢?得3隻雞翼!無理由3隻雞翼+杯凍檸茶我要比$39蚊架跟住個職員話:咁妳唔食沙律,我加多隻雞翼比你喇!在我還沒答應之際,落單職員已叫廚房的職員炸多一隻雞翼比我!這便是以下相片中(4隻雞翼)的故事👇下午茶餐生炸雞中翼+凍檸茶 ($39)對不起d食物和餐廳廚房的
2018年8月灣仔軒尼斯下午茶☕️
讓彼此有更大的進步空間。

朋友點了豬扒包餐,而我原本就點了雞脾拼薯條餐。

下午茶餐4隻雞翼?
事原係咁既......

這便是以下相片中(4隻雞翼)的故事👇

下午茶餐
炸雞中翼+凍檸茶 ($39)
對不起d食物和餐廳廚房的員工!我沒有好好善待食物。當天因爲我太嬲!嬲到連4隻雞翼都無胃口想食(真係嬲到食唔落)

這4隻雞翼放在枱面上,我遲遲都沒有食。然後落單職員見狀便跟我說:妳唔想食哩4隻雞翼就唔好食啦,跟住佢收起咗碟雞翼(然後同廚房職員講,我食埋去啦,個客嬲啊!下次你地無貨要同個客講聲啊!)

然後落單職員再同我講,他說:妳個餐淨係收妳杯檸茶錢啦!(無記錯,淨係杯檸茶都要廿幾蚊!)

本來一心入哩間餐廳,滿心期待想食個炸雞脾餐!結果到最後.......我只喝了一杯「凍檸茶」!

解決方案:其實當時員工可以比我選擇其他茶餐,我反應會無咁大,無咁嬲囉!

若落單職員知道食物無貨,首先應該在客人落單前告知客人。就今次既事件,其實職員可以同我講:唔好意思啊,因為廚房無晒薯條,所以轉咗沙律,或者妳會唔會考慮叫其他餐?
2018-08-19
下午茶
2018-08-24 93 瀏覽
好耐冇嚟過諗住求其食啲嘢,又去返呢間餐廳,入到去裝修冇變啲人一樣都好有禮貌,諗住求其叫個粉食,有個哥仔話不如你試吓佢哋午餐牛扒飯,咁反正都唔知食乜,咁就試吓啦!個賣相好得意有隻兔仔茄,冇諗過呢啲餐廳都會整啲咁可愛嘅嘢🐰佢件扒超大件出乎意外,件扒好鬆軟,味道剛好,仲怕我食唔哂,點知我食哂個老闆仲問我好唔好食?呢個係佢哋師傅特製,佢仲話好食多啲黎食,比多啲意見佢地,而家仲有呢啲甘有heart 嘅老闆,真係冇得頂,我都唔客氣講下我嘅意見講食物👌不過啲裝修就。。。個老闆面紅紅都話會架,會裝修,依家主要搞好啲食物先,佢仲話你地啲客仔要多多支持。講真心,都值得試下,下次再黎我都會再試下
佢件扒超大件
出乎意外,件扒好鬆軟,味道剛好,仲怕我食唔哂,點知我食哂
黑椒牛扒飯
2018-08-24
黑椒牛扒飯
2018-08-22 81 瀏覽
以前一直都有去開展覽,咁就曾經去過灣仔新軒尼詩餐廳度食嘢,嗰陣時去係抱住一個求其嘅心態,諗住食飽就算,點知食咗個午餐洋蔥豬扒飯,真係超級難食,我覺得$50左右連飲品真係唔抵。😡但係最近去完美食展,再俾多次機會呢間餐廳,再叫同一樣嘅嘢洋蔥豬扒飯,點知今次為我帶來嘅唔係失望,而係驚喜!以前嘅洋蔥豬扒飯冇洋蔥,依家有,不但只豬扒好大塊好抵食,味道仲好好,而且賣相都10分吸引,同樣係$50蚊,質素竟然大大提升🤤,我都忍唔住開口同老闆講以前同而家嘅差別,老闆都多謝我俾多次機會佢哋,佢仲叫我試埋佢哋嘅雞排,我睇都有其他客人食都係好大塊,嚟緊就電腦展,決定再去多次,試埋嗰個雞扒飯。我認為做飲食呢行其實好難,加上佢哋個場特別係中午嘅時候好忙,係咁嘅情況下都可以比到以呢個價錢呢個質素,香港茶餐廳嚟講係10分唔錯!加上我以前食過同埋而家嘅比較之下,我見到佢哋不斷既改進,加油,雖然打評論之前見到好多唔好嘅評論,但係唔緊要,正所謂唔可以一試定生死,我認為曾經覺得好差嘅朋友,都可以再去試多次,試吓佢哋而家嘅豬扒飯或者雞扒飯,加油,希望你哋嘅質素可以保持落去!👍🏼
2018-08-18
  • 洋蔥豬扒飯
  • 黑椒雞扒飯
2018-07-22 127 瀏覽
餐牌有8成都冇得點,原因係炒野焗野炆野花時間,所以只提供一般燒味魚柳,呢個價錢真係唔抵,唔係響附近返工返學真係唔會食佢,就算響附近做野我都唔會揀佢。只係路經嘅話其實附近大把選擇,好後悔揀左呢間食,以後都起碼睇少少食評先入座。
2018-07-14 99 瀏覽
終極爛店,很後悔沒有聽取之前評論裡說這間店爛的人的意見。店主收銀員態度極差,聽錯order仲要賴到顧客頭上,一拍張台話我就係老闆,你想點?廚房幾個男店員還出來幫佢講野,大大聲鬧顧客。食物也份量奇少,且不新鮮,肥牛像是石頭一般硬。我咁大個人第一次遇到呢種爛店,一句話,祝早日結業。
終極爛店,很後悔沒有聽取之前評論裡說這間店爛的人的意見。

食物也份量奇少,且不新鮮,肥牛像是石頭一般硬。

我咁大個人第一次遇到呢種爛店,一句話,祝早日結業。
2018-07-14
2018-04-04 240 瀏覽
已經10多年沒有在灣仔區食早餐了,新工作又回到灣仔區,今早返工早了一點,於是到軒尼詩茶餐廳食個豐盛早餐,價錢同其他餐廳差不多,但因為有2個舖位,總會有位置坐,入到茶餐侍應招呼殷勤,點餐手腳快,早餐點了炸菜肉絲沙嗲牛肉米粉,熱檸水,盛惠$36,味道普通,沙嗲牛肉老了一點點,但勝在湯夠熱,熱檸水的檸檬沒有苦澀味。
係公司做左差不多3年,不足2分鐘路程,也從未幫襯過今日點九,先做完嘢落去買外賣,見到有卡邦尼海鮮意粉諗住一試,等左好一陣,差不多15分鐘,中間收銀都幫我催左3,4次,終於有,仲記得每次收銀催,佢都話3號熱檸茶,3號熱檸茶...,肯定包括最後個次個侍應拎出黎經過收銀個時,個侍應望一望個外賣,照俾我,由於等左好一陣,又肚餓,快d返公司食,返到去就發現....唔單止嘢飲俾錯,連盒飯都錯...其實望真d隔住個包裝細心少少都不難發現個杯嘅顏色唔係檸茶,係奶茶,更何況企左係門口15分鐘望住個侍應,都幾確定係熟手侍應,發現唔到俾錯嘅機會大家心𥚃有數...平心而論,可能係收銀寫錯都keep住remind侍應係檸茶,3號檸茶...但最後扲出黎個陣,聽住、望住,都照遞出黎,唯一嘅解釋係寧願錯都唔想再整過...最後突登攞返落去,無俾佢地換嘅option,直接叫佢地退錢...唔想再等15分鐘...(可能都係錯,因為應唔係大意問題,而係態度問題!),同真心驚佢地加料!難怪做左差不多3年,位置連雨都唔洗淋都從來無同事介紹去li間,但本身無開Open Rice Account嘅我,都刻意開黎comment,另一原因
係公司做左差不多3年,不足2分鐘路程,也從未幫襯過

難怪做左差不多3年,位置連雨都唔洗淋都從來無同事介紹去li間,但本身無開Open Rice Account嘅我,都刻意開黎comment,另一原因係佢地處於嘅位置會有d外國黎嘅公司係會展參展嘅時候,黎食lunch嘅聚腳點,如果有人一心諗住試下本地茶餐廳就真係影響形象,希望香港人都用消費者嘅力量將一d枯枝 xxx
15 分鐘 (外賣自取)
2017-10-18 250 瀏覽
嗰日返工食lunch,喺稅局附近見到餐茶餐廳入去試吓囉。點咗個羅宋湯螺絲粉,羅宋湯味好濃,螺絲粉好多好大份。仲配牛扒同腸,牛扒煎得好行,腸好大條。仲加左杯茶走,茶味好香。
嗰日返工食lunch,喺稅局附近見到餐茶餐廳入去試吓囉。

點咗個羅宋湯螺絲粉,羅宋湯味好濃,螺絲粉好多好大份。

仲配牛扒同腸,牛扒煎得好行,腸好大條。

仲加左杯茶走,茶味好香。
2017-07-09 335 瀏覽
點左碟炒粉,野是ok,食到淨番45啖時發現條金黑色頭髮,於是同女服務員講,佢即時摞走碟野同其他夥計研究,當時無影低相做證據全因信得過餐廳,因我要的是道歉同態度問題!回來有個男廚師好串甘摞番碟野黎話無頭髮,叫我自己睇,呵呵好明顯頭髮比佢地撩走曬。我就索性穩前台老闆講,很失望是態度更差!話自己係塊鏡到望著員工,無撩頭髮走!態度真係好惡劣!!呵呵祝你快執笠吧⋯⋯老闆甘差難怪員工都差,人品本身就有問題!!做得生意,連最基本誠信都無,仲要屈番客轉頭,真係好差!奉勸各位朋友入餐廳前三思,我亦會告知身邊朋友不要去甘無品的餐廳。可悲的餐廳
2017-03-27 347 瀏覽
乾炒雞球河全走,外賣速遞。但大會禁止街外餐廳送外賣入場呢,唯有親自走到大門自取。舖頭都會展都有段距離,幸好依然保持暖暖地。河粉炒得真的不錯,顏色均勻,夠完整不散濕濕。醬汁味道濃濃又香甜,泛著微微鑊氣,滿意滿意啊。只是雞球免強接受,質感有點硬實的無味雪藏雞。唔想再食會展劣質又昂貴既飯盒喇,雖然取貨較麻煩,但都要試試其他餐廳先得。端午節假期仲要返工,火都黎 ﹗點解香港珠寶展要按排係星期六、日及公眾假期呢?

乾炒雞球河全走
2012-06-23
30 分鐘 (外賣送餐)