2022-06-12 558 瀏覽
5月份太多人生日,今次又是生日飯,朋友搵咗呢間,佢哋話食開不錯,而我就冇乜所謂,一試無妨。其實揀嘢食嘅時候,睇吓個價錢,就會預算會食啲咩水準嘅食物,少有例外。今餐本人認為 : 生蠔 - 不錯,新鮮,有海水味,店員介紹👍🏻蘿蔔 - 很入味,值得推介👍🏻鮑魚 - 唔韌,入味,可以一試👍🏻燒雞泡魚乾 - 唔韌,可以一試👍🏻吉列咖喱豬扒飯 - 朋友話好好食,她每次都會食呢個略為遜色魚鮫 - 鮫下肉較少串燒雞翼 - 不入味,只有雞皮有味刺身魚 - 忘記魚的名稱 😅,一搬

生蠔 - 不錯,新鮮,有海水味,店員介紹👍🏻
蘿蔔 - 很入味,值得推介👍🏻
鮑魚 - 唔韌,入味,可以一試👍🏻
燒雞泡魚乾 - 唔韌,可以一試👍🏻
吉列咖喱豬扒飯 - 朋友話好好食,她每次都會食呢個

略為遜色
魚鮫 - 鮫下肉較少
串燒雞翼 - 不入味,只有雞皮有味
刺身魚 - 忘記魚的名稱 😅,一搬

2022-05-21
慶祝紀念
生日
2022-06-07 276 瀏覽
六點打去問七點有冇位佢話大把位去到排到PK等咗成粒鐘 只能個樓面管理不善囉 嘢食對唔住我舞影但叫咗普通三文魚呀三文魚腩刺身 墨魚刺身 因為問咗佢幾款咩海膽啊嗰啲佢都話冇 我都明嘅依家疫情航班小。味道不過不失囉 另外叫咗個牛肉飯 牛肉飯其實吉野家會好食啲 等佢嗰餐好遲先70幾80蚊有牛肉飯有湯 平囉 撳呢個㗎你都預咗食嘅嘢唔會特別好 不過嗰日冇乜胃口冇試到佢啲時令刺身 等間嘢咁多人我相信仲有佢嘅特色之處嘅 覺得係可以再試多次
2022-04-04 428 瀏覽
呢日行過元朗周圍行都唔知食乜好🙈最後經過左間日本餐見個環境都唔錯🤣就入咗去試吓.睇返menu都係正常日本餐會有嘅食物和風飯🍚壽司刺身🍣咖哩🍛炸物🍤咁樣.今次同👦🏻去食叫左2個餐👦🏻叫左和風牛肉丼👧🏻我就叫左日式咖哩唐揚炸雞飯個set有包埋前菜同麵豉湯.前菜係一碗涼拌海帶份量足夠🙈但係可能因為落咗好多醋嘅關係係超級酸🙈🙈所以食咗少少就食唔落了先講👦🏻嘅和風牛肉丼一上枱個份量係勁多!啲牛肉係堆到成座小山咁高牛肉肥瘦適中唔會食落全部都係肥膏牛肉份量係多到👦🏻話食極都有😂😂跟著我嘅日式咖哩唐揚炸雞飯🍛份量都係大份 有紅蘿蔔🥕薯仔🥔做配菜雞方面舊舊都好大大約4-5舊左右食落多汁 好嫩滑😚good good不過如果啲雞可以切細舊啲就更加好啦最後就係麵豉湯入面有少少海帶 仲有一隻蜆🤤👦🏻👧🏻我哋都好怕好鹹嘅麵豉湯但呢個完全唔會 可以飲晒成碗🤤🤤好正.今次去嘅週末嘅lunch time都係得2 3枱客生意有啲淡靜反而都有幾多人拎外賣🤣外賣仲有折行開元朗都可以試吓🤣🤣
呢日行過元朗
份量足夠🙈
但係可能因為落咗好多醋嘅關係
係超級酸🙈🙈所以食咗少少就食唔落了

先講👦🏻嘅和風牛肉丼
一上枱個份量係勁多!
啲牛肉係堆到成座小山咁高

反而都有幾多人拎外賣🤣
外賣仲有折
行開元朗都可以試吓🤣🤣
2022-02-19 439 瀏覽
午市刺身丼定食 包 前菜同麵豉湯叫左芥末漬魚生粒丼 $68,見到 紅酒慢煮鮟鱇魚肝 竟然只係 $48 就試一試佢!🥗前菜係我鍾意既海藻類😋 個湯有蜆都有誠意🍱到個丼,起碼有5種魚生粒😮😮魷魚,八爪魚,三文魚,拖羅,池魚(?),飛魚子,玉子最令我surprise係個魷魚竟然好好味!易咬又有鮮味,正🍲然後 鮟肝 $48 有三大件我覺得幾抵,食落非常 creamy! 口感味道都好濃郁😍 其實好岩送酒🤣 不過一個人就算雖然見過廚師處理D鮟肝知道如果清潔唔好係會有蟲,不過煮熟都唔怕既🙊😛呢餐係滿意既一餐! 而家個市好淡,見lunchtime 都係得一半客都唔夠,呢D高質黃店 正常都應該要等位架嘛趁呢段時間試多D平時受歡迎既小店 !希望大家都可以撐住!💪💪
午市刺身丼定食 包 前菜同麵豉湯
🥗前菜係我鍾意既海藻類😋 個湯有蜆都有誠意
🍱到個丼,起碼有5種魚生粒😮😮
魷魚,八爪魚,三文魚,拖羅,池魚(?),飛魚子,玉子
最令我surprise係個魷魚竟然好好味!易咬又有鮮味,正
午市定食
芥末漬魚生粒丼
前菜
紅酒慢煮鮟肝
午市定食
紅酒慢煮鮟肝
2022-01-31 326 瀏覽
其實之前都聽人講過呢間啲嘢好正奈何元朗國真係太遠😭😭好開心今次join到沙田團購終於有機會試到🥳🥳二至三人盆菜 $688好鍾意呢個盆菜佢同傳統盆菜用料有啲唔同而且每樣配料都好好味🤤🤤新年食黎食去都係肥膩嘢,真係好厭🙈🙈呢個盆菜用帶子代替左瑤柱炸蠔代替左蠔豉有機雜菌代替炆冬菇日式豬軟骨代替咗肥淋淋嘅炆豬肉👍🏻👍🏻佢每樣嘢都好入味,但唔係得個死鹹味我最鍾意係個虎蝦同鮑魚😋😚虎蝦勁大隻勁彈牙個鮑魚雖然唔算好大隻,但真係好淋好入味我全家都好滿意個盆菜🤩🤩佢仲要跟左三個拉麵根本冇可能食得落唯有留番做第二日午餐😂😂題外話:好衷心咁多謝一班沙田友因為佢哋真係好有心去幫黃店💛💛好努力咁去搞團購亦都因為有呢班一直堅持緊嘅人我先至有機會食到呢間元朗國嘅小店🤤🤤
其實之前都聽人講過呢間啲嘢好正
奈何元朗國真係太遠😭😭
好開心今次join到沙田團購
終於有機會試到🥳🥳

二至三人盆菜 $688
好鍾意呢個盆菜
佢同傳統盆菜用料有啲唔同
而且每樣配料都好好味🤤🤤

新年食黎食去都係肥膩嘢,真係好厭🙈🙈
呢個盆菜用帶子代替左瑤柱
炸蠔代替左蠔豉
有機雜菌代替炆冬菇
日式豬軟骨代替咗肥淋淋嘅炆豬肉👍🏻👍🏻
佢每樣嘢都好入味,但唔係得個死鹹味
我最鍾意係個虎蝦同鮑魚😋😚
虎蝦勁大隻勁彈牙
個鮑魚雖然唔算好大隻,但真係好淋好入味
我全家都好滿意個盆菜🤩🤩

亦都因為有呢班一直堅持緊嘅人
我先至有機會食到呢間元朗國嘅小店🤤🤤
外賣送餐
2022-01-24 334 瀏覽
臨近新年,見有日式盆菜,膽粗粗一試食材有別於傳統比較廉價的食材此盆食材有炸蠔,帶子,鰻魚,大蝦,豬軟骨,甜腐皮,鮑魚,蘿蔔,同一堆菇。另外有跟拉麵及雞白湯點了個4-6人盆(原價$1388,自取$1338)一打開,勁驚喜,本身對傳統盆菜唔太雀躍的本人(太肥膩),眼見日式盆菜幾新穎,食材又幾吸引,就食餐好既。味道方便跟食日食一樣,甜味多於咸味,充滿味醂的味道大蝦唔梅,有彈性豬軟骨入味鮑魚淋滑,牙不好的都食到唯獨炸蠔經過焗左一輪已唔脆,不完美但可接受4-6人盆份量足夠七位成人食雖然已經唔再餓(呻飢莫呻飽),食到尾見濃濃的汁,仲要唔係傳統盆菜有層厚厚油既狀況,忍唔住淥拉麵黎個happy ending, 食左一個又一個。用兩個拉麵作總結先肯停口結論係性價比超高,個雞白湯仲有淨黎他日淥拉麵食抗疫。停晚巿,咪用其他方法支持支持
臨近新年,見有日式盆菜,膽粗粗一試
食材有別於傳統比較廉價的食材

點了個4-6人盆(原價$1388,自取$1338

味道方便跟食日食一樣,甜味多於咸味,充滿味醂的味道

大蝦唔梅,有彈性
豬軟骨入味
鮑魚淋滑,牙不好的都食到
唯獨炸蠔經過焗左一輪已唔脆,不完美但可接受

4-6人盆份量足夠七位成人食

結論係性價比超高,個雞白湯仲有淨黎他日淥拉麵食

抗疫。停晚巿,咪用其他方法支持支持

盆菜  日式盆菜
外賣自取
盆菜  日式盆菜
2021-12-30 474 瀏覽
難得入元朗國做野,元朗國住既同事叫我食埋飯先返港島,但係我好驚有白衣人打人喎,你知啦,幾年都拉唔到個西瓜農夫,同事話最多到時扮小粉紅啦,哩d係住元朗國既生存之道喎......佢帶我去左間居酒屋,我記得日常料理以前係旺角既,約滿冇租後同日和居酒屋合併左就黎左元朗國啦,裝修係典型居酒屋風格,都幾舒服,同事揸主意叫左omakase九件壽司set,炸物拼盤,自家秘製醬油汁煮鵝肝,安格斯肥牛壽喜燒,omakase九件壽司set.三文魚,赤身,蝦,赤貝,油甘魚,火炙toro,海膽同三文魚子,仲有一件應該係深海池魚,佢地冇介紹到咩魚同埋d壽司應該唔係跟食用次序擺盆既~材料都ok既,但係呢刀工就可以再加強炸物拼盤有三隻餃子,三隻炸蠔,兩件雞塊同埋兩隻炸蝦.餃子入面仲有肉汁,蠔同蝦入面都冇乾,都可以.自家秘製醬油汁煮鵝肝成個晚餐最好食既,就係哩個鵝肝啦,夠曬入味,軟綿綿又有油脂甘香安格斯肥牛壽喜燒第一次食到有粟米既壽喜燒囉,但係冇左雞蛋超搞笑,哩d算唔算地道香港style呢?味道都ok既.始終,元朗國比我印象都係太恐怖,快快食完搭巴士走.
難得入元朗國做野,
元朗國住既同事叫我食埋飯先返港島,
但係我好驚有白衣人打人喎,
你知啦,幾年都拉唔到個西瓜農夫,
同事話最多到時扮小粉紅啦,
哩d係住元朗國既生存之道喎......

佢帶我去左間居酒屋,
我記得日常料理以前係旺角既,
約滿冇租後同日和居酒屋合併左就黎左元朗國啦,
裝修係典型居酒屋風格,都幾舒服,
同事揸主意叫左
omakase九件壽司set,
炸物拼盤,自家秘製醬油汁煮鵝肝,安格斯肥牛壽喜燒,
九件omakase壽司餐

omakase九件壽司set.
佢地冇介紹到咩魚同埋d壽司應該唔係跟食用次序擺盆既~
材料都ok既,但係呢刀工就可以再加強

自家秘製醬油汁煮鵝肝
成個晚餐最好食既,就係哩個鵝肝啦,
夠曬入味,軟綿綿又有油脂甘香
安格斯牛肉壽喜燒

安格斯肥牛壽喜燒
第一次食到有粟米既壽喜燒囉,
但係冇左雞蛋超搞笑,
哩d算唔算地道香港style呢?
味道都ok既.

始終,元朗國比我印象都係太恐怖,
快快食完搭巴士走.

2021-12-21
九件omakase壽司餐
安格斯牛肉壽喜燒
2021-12-15 474 瀏覽
未到六點半早早哋食個晚飯試一試呢間居酒屋時間尚早,人數唔多。叫咗一個廚師發板九件壽司(包拖羅、三文魚籽同海膽)同埋一份火炙油金魚邊丼飯丼飯包個前菜同麵豉湯味道都唔錯本身都期待之後嘅主食先嚟9件嘅壽司…….三文魚籽、海膽有,咁拖羅呢?我諗應該係燒左果件二百三蚊到嘅9件壽司,有期待係應該嘅結果份糧精致,味道比連鎖壽司店仲要一般丼飯,由六點七上麵豉湯等到七點二都未到。催完單終於嚟左,不過係上錯嘅然後同你講:重新整過比你,兩分鐘可以。人流唔多,原來兩分鐘可以做到嘅嘢要等8、9個字。原諒我太肚餓,個飯一上就食唔記得影相。本身上完9件壽司都知唔夠食想加單諗諗下:不了我都係過隔離大坑渠掃街好了
未到六點半早早哋食個晚飯
試一試呢間居酒屋

時間尚早,人數唔多。
叫咗一個廚師發板九件壽司(包拖羅、三文魚籽同海膽)

同埋一份火炙油金魚邊丼飯

丼飯包個前菜同麵豉湯
味道都唔錯
本身都期待之後嘅主食

先嚟9件嘅壽司…….
三文魚籽、海膽有,咁拖羅呢?
我諗應該係燒左果件

二百三蚊到嘅9件壽司,有期待係應該嘅
結果份糧精致,味道比連鎖壽司店仲要一般

丼飯,由六點七上麵豉湯
等到七點二都未到。
催完單終於嚟左,不過係上錯嘅
然後同你講:重新整過比你,兩分鐘可以。

人流唔多,原來兩分鐘可以做到嘅嘢要等8、9個字。

原諒我太肚餓,個飯一上就食唔記得影相。

本身上完9件壽司都知唔夠食想加單

諗諗下:不了

我都係過隔離大坑渠掃街好了
2021-12-15
話說早排有個老友問我,知唔知元朗開左間高質既居酒屋? 咁為食既我當然想知佢指邊一間啦,問多兩問,原來個陣日常係新開無耐既難怪我未聽過!咁之後就搵日同我女人去食咗一轉,十分滿意,然後最近再去同朋友食多轉,質素依然keep到好既水準一入到去就見到好日系既裝潢,兩邊掛左啲好日和同有意義既插畫然後前菜我自己最推介就係呢個酒漬蘿蔔鮑魚,醃得岩岩好,味道十分之平衡,唔會太咸太甜,口感亦十分好魴鮄魚刺身,口感同魚味都十分唔錯!深海池魚刺身,都係做得好好,薄切厚切都試過,有唔同口感如果鍾意食生蠔同清酒既朋友可以試下叫,店員大力極推,只係我朋友唔好呢兩樣就無叫到
難怪我未聽過!

一入到去就見到好日系既裝潢,兩邊掛左啲好日和同有意義既插畫

酒漬蘿蔔鮑魚

魴鮄魚刺身

魴鮄魚刺身,口感同魚味都十分唔錯!

深海池魚刺身

深海池魚刺身,都係做得好好,薄切厚切都試過,有唔同口感

酒漬蘿蔔鮑魚
魴鮄魚刺身
深海池魚刺身
2021-11-29 281 瀏覽
最近開始要減肥,所以食得比較清同食菜多,所以選擇食日本野。日式雜錦野菜鍋配珍珠米 $98野菜鍋有粟米,娃娃菜,香菇,金菇,豆腐等,整體d菜都好新鮮,豆腐超滑,甜甜地的日式湯底真係可以餸幾碗飯。炸物拼盤 $78 炸廣島蠔 X 3, 炸餃子 X 3,炸鷄 X 2,炸蝦 X 2炸物方面最愛係炸蠔超級夾,其他炸物就冇咩特別普普通通。牛油果蟹肉蟹籽沙律 $88呢碟沙律好足料, 蟹肉同蟹籽都份量都好多,食到最後都仲有, 而且牛油果同沙律菜都好新鮮,所以非常滿意.
最近開始要減肥,所以食得比較清同食菜多,所以選擇食日本野。

日式雜錦野菜鍋配珍珠米 $98

炸物拼盤 $78
炸物方面最愛係炸蠔超級夾,其他炸物就冇咩特別普普通通。

牛油果蟹肉蟹籽沙律 $88

2021-11-27
  • 牛油果蟹肉蟹籽沙律
2021-11-25 286 瀏覽
朋友推介黎呢間餐廳,原因係佢食過lunch time既丼有驚喜,所以我地今次黎試吓佢既晚飯時段。走入去鋪面唔算大,大約8至10張枱左右。裝修同一般居酒屋無大差異,但勝在座位闊落同環境舒適乾淨。店員既服務都好好會推介又唔hard sell佢有每日推介,大多數係新鮮既飛機貨,而款式都好特別唔係周圍都食到,重點係價錢合理(其實可以用抵食黎形容)。我地叫左幾個時令刺身、串燒同炸物。刺身有驚喜好新鮮,串燒同炸物都出色。整體評價食物質素高又唔貴。
2021-11-20
2021-11-07 328 瀏覽
好高質嘅居酒屋 - 刺身好新鮮,有時令飛機貨,價錢都唔算太貴。熟食都好好味- 特別係送酒小食,串燒同燒魚。清酒選擇亦唔錯,亦有生啤,環境舒適,好有日本居酒屋小店感覺,服務態度亦唔錯。已經成為我嘅飯堂!
2021-09-17 354 瀏覽
呢度主打日式料理小店新鮮生蠔不定期返貨 今期大蠔返到貨 即開即食 蠔味濃郁超大隻 蠔身爽甜鮮味大蝦刺身 蝦頭多膏 蝦肉爽甜味鮮 炙燒壽司燒過之後味道更濃香脆皮餃子 煎到底脆皮又薄 咬開肉汁多又好食壽司,軍艦 帶子大隻而鮮味 三文魚夠肥嫩蟹肉軍艦放滿鮮香蟹肉同膏 入口味濃鮮甜海膽軍艦放滿一份海膽入口充滿海膽既濃郁味道 紫菜夠脆元朗教育路71-79號京都閣地下2號舖消費$400評分8/10
呢度主打日式料理小店
脆皮餃子 煎到底脆皮又薄 咬開肉汁多又好食
壽司,軍艦 帶子大隻而鮮味 三文魚夠肥嫩
蟹肉軍艦放滿鮮香蟹肉同膏 入口味濃鮮甜
海膽軍艦放滿一份海膽入口充滿海膽既濃郁味道 紫菜夠脆

元朗教育路71-79號京都閣地下2號舖
消費$400
評分8/10
本身諗住係隔離Proton食,見日常轉左呢間我地就試試 (主要都係因為試業有優惠,500ml生啤買2送1☺️🌈)室內設計做得好好,裝潢有心機,小小燈籠🏮做到居酒屋feel又唔會太誇張✨👌🏼其實食物相我又唔係影左好多,因為掛住飲啤酒🍻sidetrack下佢地個生啤都有特別挑選過,花香味濃,我覺得正❤️我地係因為呢個雞泡魚乾而大叫「我要飲酒」太吸引啦,好中意咬呢個魚乾送酒😍刺身方面最驚唔新鮮,日常呢間嘅海膽唔臭嘅都okay,大蝦好實淨彈牙唔梅,其他都不過不失😌👌🏼至於到芝士年糕,我覺得首先唔可以驚肥😂第二係一定要試下佢獨門食法😌超!好!食!最後呢個就西利係鰻魚玉子燒,蛋係燒到內嫩外白,加埋鰻魚個味道係頂級✨🌈得到Tiff哥必食認證🥰👌🏼希望之後再黎可以Keep住試業嘅水準🐒✨加油

雞泡魚乾

刺身
芝士年糕
鰻魚玉子燒
2021-06-26 737 瀏覽
周末午市刺身丼,跟麵豉湯或烏冬,飲品要另外加錢。雖然份量偏小,每款魚生只得兩件,但絕對新鮮,自助 QR code 落單,夠晒安全簡便。整體餐廳清潔,服務態度良好,不加一服務費,值得再次光顧,期待下次再見。
日式特選刺身丼
麵豉湯