新蒲崗開咗間新𝐂𝐚𝐟𝐞 《日日》,格局好靚精緻帶有啲古典味🕰️⚗️呢排日日睇黑白大廚,見到呢間𝐂𝐚𝐟𝐞 都係𝐨𝐩𝐞𝐧 𝐤𝐢𝐭𝐜𝐡𝐞𝐧 就覺得會好好食😆· - - · - - · - - · - - ·✨𝐓𝐨𝐝𝐚𝐲 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥 🔹 燴牛面三文治配酸醃菜 $148🔸 青醬扭紋意粉 $108🔹 法式西多士 $108🔸 日光檸檬撻 $60🔹 冷伯爵檸檬果茶 $58🔸 特調朱古力 $65🔖人均: $273· - - · - - · - - · - - ·𝐓𝐨𝐝𝐚𝐲 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥 ⭐️燴牛面三文治配酸醃菜牛面肉超淋,三文治又夠脆黃芥末籽真係神來之筆👏🏻🍝青醬扭紋意粉長通粉,配青醬、芝士、風乾蕃茄、16個月風乾巴馬火腿整體好好食🏵️有啲驚喜嘅係個巴馬火腿唔會係好鹹嗰種🥪法式西多士🍞🍯係手作嘅生吐司、甜忌廉、野生蜂蜜同埋好多水果🍑🍓🫐呢個係作為打卡甜品而叫既,好 𝐈𝐆𝐚𝐛𝐥𝐞 🫶🏻🥧日光檸檬撻🍋好多人都有叫呢個檸檬撻,應該係𝐒𝐢𝐠𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐞個皮好好味、甜酸度係我鐘意既味🍋🫶🏻飲品有冷伯爵檸檬果茶同有拉花既熱特調朱古力🍹

· - - · - - · - - · - - ·
🔖人均: $273
· - - · - - · - - · - - ·
𝐓𝐨𝐝𝐚𝐲 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥
⭐️燴牛面三文治配酸醃菜
牛面肉超淋,三文治又夠脆
黃芥末籽真係神來之筆👏🏻

🍝青醬扭紋意粉
長通粉,配青醬、芝士、風乾蕃茄、16個月風乾巴馬火腿
整體好好食🏵️有啲驚喜嘅係個巴馬火腿唔會係好鹹嗰種

🥪法式西多士
🍞🍯係手作嘅生吐司、甜忌廉、野生蜂蜜同埋好多水果🍑🍓🫐
呢個係作為打卡甜品而叫既,好 𝐈𝐆𝐚𝐛𝐥𝐞 🫶🏻

🥧日光檸檬撻🍋
好多人都有叫呢個檸檬撻,應該係𝐒𝐢𝐠𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐞
個皮好好味、甜酸度係我鐘意既味🍋🫶🏻

飲品有冷伯爵檸檬果茶同有拉花既熱特調朱古力🍹
2024-10-13
5 分鐘 (堂食)
2024-09-30 933 瀏覽
呢度既裝修好Cozy 位置唔算多, 裝修雖然簡潔, 不過每一個佈置都有用心, 仲有好可愛既編織小物😍 食物選擇方面每一道菜看似香單, 但係絕對係用心去研發同製作, 最特別係檸檬撻配清酒既呢個期間限定套餐🤓烤黃油雞🐔($198)黃油雞胸雞腿由生煎到熟, 完美封住雞既油份同汁, 個皮煎到好薄身好脆, 好似炸子雞既皮咁, 連平時唔食雞皮既我都食曬 , 醬汁用左法式蘑菇牛油汁😌 另外仲有少少既煎粟米餅係底, 仲有兩塊用左以前農民Crusty bread 既概念既麵包, 入爐之前係咩形態出爐後都會係點既形態, 麵包既內部濕潤鬆軟👍🏽 柚子青檸梳打🍹($60)青檸梳打酸酸地好清新一啲加工既味道都冇, 好啱呢啲天氣飲😌酒魂×日日 Sour Pairing Set🍋 ($88)舞美人SanQ濁酒一杯配上檸檬撻呢個組合夾得黎兩者完美地中和左又唔會搶左大家既味道😌 呢枝檸檬味既清酒味道酸酸地帶有濃濃既米香, 係一款比較少見既清酒, 酸味源自於發酵過程中既一款菌, 含多一陣係口腔入面會品嘗到更加多既味道, 而檸檬撻既酸味都幾濃烈, 配一啖酒味道會更加豐富🤓香印提子乳酪忌廉蛋糕🍇($68)呢款蛋糕相比檸檬撻較

烤黃油雞🐔($198)

柚子青檸梳打🍹($60)
青檸梳打酸酸地好清新一啲加工既味道都冇, 好啱呢啲天氣飲😌

酒魂×日日 Sour Pairing Set🍋 ($88)

香印提子乳酪忌廉蛋糕🍇($68)
呢款蛋糕相比檸檬撻較為淡味, 所以要食左呢個再食檸檬撻會比較好😁 乳酪忌廉配上鬆軟既海綿蛋糕, 中間夾住清甜既香印提子成件事好夾好清新🤩

呢度既環境同食物都高質, 店員都好友善, 好清楚咁講解到每一款菜既特色☺️
2024-09-28
午餐
2024-10-14 278 瀏覽
solight studio 最新開設的咖啡店 日日,既提供日光工作室的蛋糕甜品,還加入了多款早午餐及鹹點,週末更推出特別菜單 紅酒雜菜燴牛肉。以紅酒慢煮的牛肉味道香濃,肉質軟腍,醬汁濃稠而香醇,完美滲入幼滑的手工薯茸中。配搭清爽的檸檬橄欖油沙律,為這道濃郁的主菜帶來一絲清新的平衡,每一口都充滿滿足感。甜品方面,除了經典的 日光檸檬達,他們的 日本水蜜桃乳酪忌廉蛋糕 同樣值得推薦。蛋糕體輕盈鬆軟,微酸的乳酪忌廉口感順滑,配上甜美多汁的日本水蜜桃,酸甜平衡得宜,細膩清新。Indulge in jourjour’s weekend special Boeuf Bourguignon, featuring rich and tender beef paired with creamy mashed potatoes and refreshing lemon-olive oil greens. For dessert, the Peach Yogurt Cream Cake is a highlight, offering a light, airy texture balanced with
紅酒雜菜燴牛肉
日光檸檬達
Indulge in jourjour’s weekend special Boeuf Bourguignon, featuring rich and tender beef paired with creamy mashed potatoes and refreshing lemon-olive oil greens. For dessert, the Peach Yogurt Cream Cake is a highlight, offering a light, airy texture balanced with sweet, juicy peaches and smooth yogurt cream. Perfect for a refined, satisfying meal!
日本水蜜桃乳酪忌廉蛋糕
紅酒雜菜燴牛肉
日本水蜜桃乳酪忌廉蛋糕
2024-10-01 692 瀏覽
今次一心諗住過去新蒲崗食晏😋見開咗間新Cafe,裝修幾靚,又咁啱有位😛試吓新野先😌今次主要試咗熟食,感覺就一般😅所以冇乜信心再加甜品🫣後來先發現大家都大讚呢間Cafe嘅蛋糕🍰唯有下次有機會再去試吓😂🍳全日日早餐 ($128)以Cafe來講,賣相都幾失望😥始終價位都唔平,完全唔覺得澎湃🫣整體顯得空虛唔夠豐富🙁而且牛油果顯黑色🥑雖然味道上冇乜影響,但都較少會喺Cafe見到🥺呢點值得留意同改善🙂🍝墨魚汁意粉 ($108)意粉中規中矩😅煙靭度適中,不過略厭調味單調,而且食到後尾偏油唔夠乾身🫣但值得一讚係魷魚比得慷慨,分量唔少,而且都爽彈😆🍹冷伯爵檸檬果茶 ($58)

全日日早餐
🍳全日日早餐 ($128)

墨魚汁意粉
🍝墨魚汁意粉 ($108)

冷伯爵檸檬果茶
🍹冷伯爵檸檬果茶 ($58)
冷伯爵檸檬果茶
2024-09-21 661 瀏覽
walk in入去,店內環境幾warm同舒服,而坐低後要去counter落order。叫左french toast同burnt cheese cake,兩樣食物都係好食嘅。french toast 有生果伴碟酸甜交錯,toast連埋cream食有層次感;cheese cake 啲芝士味夠濃 。另外仲點左 cappuccino 同hojicha latte前者啡同奶個比例啱啱好,唔會話有一邊重啲;後者有茶香而味道遍淡。整體唔錯。不過,如果價錢親民啲,或者有set/combo 就更加好。

不過,如果價錢親民啲,或者有set/combo 就更加好。
2024-09-21
10 分鐘 (堂食)
2024-09-10 1277 瀏覽
幾經波折終於去到 solight.studio 嘅新cafe 日日由8月中社交平台DM 同whatsapp過幾次到9月頭book位都係無覆最後我都係walk in 入🤣(但又見有人book到枱?)所以建議閒日去🤭嘢食方面正常發揮叫左個french toast, 蛋糕同一杯flat white~杯咖啡未飲完就俾人收走咗😥😥希望佢哋可以快啲整返好個社交平台同埋搵人睇吓WhatsApp有冇人想book位😣😣

最後我都係walk in 入🤣
(但又見有人book到枱?)
所以建議閒日去🤭

嘢食方面正常發揮

杯咖啡未飲完就俾人收走咗😥😥
希望佢哋可以快啲整返好個社交平台
同埋搵人睇吓WhatsApp有冇人想book位😣😣
2024-09-10 1427 瀏覽
前排見到素食愛店執咗好傷心😭之後由烘焙店接手咖啡店,閒日開門入去冇耐已經滿座,不過大概新開業等候時間比較長,All Day等咗半個鐘,意粉等咗九個字🫠▪️ 全日日早餐(6.5/10)💲128手作牛角包外殼脆身,但裡面偏硬實🥐早餐蛋係普通炒蛋🥚蘇格調煙煨三文魚頗鹹,唔建議單食🍣英國豬肉腸不過不失,牛油果有點生,仲有檸檬橄欖油沙律▪️墨魚汁意粉 (6.5/10)💲108墨魚汁本身比較淡味,要靠舊檸檬提味🍋意粉口感略為軟身,個人鍾意硬返少少,配有新鮮魷魚🦑食到個嘴仔好污糟,好似化左萬聖節妝咁,記得抹乾淨先走人🤪▪️ 日光檸檬達 (7.5/10)💲58果然甜品比起主食出色,個人好滿意檸檬撻酸度,不過朋友覺得太酸,牛油撻底香脆🤤🔎 整體評分(6.5/10)

▪️ 全日日早餐(6.5/10)💲128

▪️墨魚汁意粉 (6.5/10)💲108

▪️ 日光檸檬達 (7.5/10)💲58

日光檸檬達

🔎 整體評分(6.5/10)
日光檸檬達
✨Solight Studio喺新蒲崗新開嘅Cafe 日日,bookmark咗一段時間終於去咗!裝修以木系為主,出面有一張長櫈,都幾適合打卡影相📸去親一間新餐廳,我都會留意佢哋嘅擺設🤣裡面都見到啲細節位:有個area放咗檯燈同一幅作品「L'amour de vent frais et fleurs」(清新風與花香的愛戀?),俾人嘅感覺好溫馨,亦係吸引我試呢間Cafe嘅其中一個原因✨ 入去之後會見到墻上掛咗近排重上嘅電影 —— 今敏作品《盜夢偵探》;下面仲放咗個「心」,唔知係唔係表示店主係好用心對待呢間Cafe、每樣出品同每位客人呢~ ——🥣𝗕𝗿𝗲𝗮𝗸𝗳𝗮𝘀𝘁 & 𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗠𝗲𝗻𝘂:• Jour-jour All-day Breakfast 全日日早餐🥗 - 有齊沙律、牛角包、炒蛋🥚、英國豬肉腸、三文魚、牛油果🥑,份量都唔少!個牛角包🥐真係好出色,一啲都唔乾,平時唔係好好包嘅我,都忍唔住食完再食😭• French Toast 法式西多士🍞 - 西多士外脆內軟,配搭🫐雜莓蜜餞同新鮮水果🍌,友人覺得個蜜餞有啲酸,但我覺得啱啱好~ 大家都不妨試下~• Squid Ink Pasta 墨魚汁

——
🥣𝗕𝗿𝗲𝗮𝗸𝗳𝗮𝘀𝘁 & 𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗠𝗲𝗻𝘂:

• Squid Ink Pasta 墨魚汁意粉🦑 - 食咗第一啖後,個frd已經講呢間Cafe如果係返工附近一定日日嚟~墨魚汁嘅味道好香濃,而且墨魚份量都好多!意粉煮得剛剛好,口感彈牙🤤

• Grilled Yellow Chicken 烤黃油雞🐔 - 店家話啲雞肉係慢煎,由生煎到熟,所以比較需時~ 食落就知啲雞肉好嫩滑,我哋都忍唔住哇出聲🤩配搭嘅醬汁都好惹味,真係好好食~

☕𝗗𝗿𝗶𝗻𝗸:
• Earl Grey Iced Lemon Fruit Tea 冷伯爵檸檬果茶🫖 - 茶味香濃,檸檬嘅酸味又可以中和茶嘅苦澀,整體嚟講好清新

• Hojicha Latte 京都焙茶牛奶🥛 - 焙茶嘅香味好濃郁,牛奶嘅香甜又可以中和焙茶嘅苦澀,口感好順滑
——
食嘅途中已經感受到店主用心烹調,每樣出品都好啱我haha 不過今次好可惜,最後食得好飽所以我哋無叫到甜品... 一定會再嚟,下次一定要食甜品🍮

日日真係一個好適合靜靜地嘆杯咖啡,睇吓書或者同朋友傾吓計嘅Cafe~
希望大家日日安好✨

推薦指數:✨✨✨✨✨
French  Toast
Squid  Ink  Pasta
Grilled  Yellow  Chicken
Jour-jour All-day  Breakfast
Earl  Grey  Iced  Lemon  Fruit  Tea
Hojicha  Latte
1972 瀏覽
French  Toast
Squid  Ink  Pasta
Grilled  Yellow  Chicken
Jour-jour All-day  Breakfast
Hojicha  Latte
#pb食在新蒲崗 #pbcafe系列 「日光」回歸變身咖啡店了🥳New Cafe Alert🚨✨近期最受歡迎嘅新店之一❤️ Solight Studio最近係新蒲崗開Cafe 即刻吸引唔少舊客去幫襯🤪 之前訂過Solight嘅蛋糕、團購幾次 朋友仔、屋企人都好滿意👍🏻 今次Cafe取名「日日」 有日日是好日嘅意思 延續係「日光」同大家一齊過嘅平常日子😍 店內裝修以木系為主 光線柔和 環境好舒服🥰.試業期間暫時只開12pm - 6pm🤪 食物選擇唔算多 只有7款主食 包括ADB、沙律、意粉等😋 價錢$72-$168不等👍🏻 甜品方面 除左日光嘅招牌檸檬撻 仲有焦糖布甸、日本水蜜桃乳酪忌廉蛋糕 價錢$58 / $68😍🔹烤芝士三文治🧀推介❤️ 佢用左自家烘焙嘅Sourdough 口感外脆內軟😋 中間芝士有拉絲效果 芝士味好濃 但唔會好鹹👍🏻🔹墨魚汁意粉🍝墨魚汁加埋蛋汁口感好濃郁😍 魷魚份量好多 口感彈牙😋 另外佢落左風乾油浸蕃茄、小鯷魚 味道唔會咁單一🤪🔹日光檸檬撻🍋推介❤️ 雖然已經食過幾次 但都忍不住要再叫🤪 檸檬撻嘅甜酸度做得好好 中間仲有少少檸檬皮 香味更加突出👍🏻 牛油餅底亦做得好好
#pb食在新蒲崗 #pbcafe系列
「日光」回歸變身咖啡店了🥳
New Cafe Alert🚨✨

🔹烤芝士三文治🧀

🔹墨魚汁意粉🍝

🔹日光檸檬撻🍋
推介❤️ 雖然已經食過幾次 但都忍不住要再叫🤪 檸檬撻嘅甜酸度做得好好 中間仲有少少檸檬皮 香味更加突出👍🏻 牛油餅底亦做得好好 超鬆脆 就咁食都好正🥰
🔹日本水蜜桃乳酪忌廉蛋糕🍰
推介❤️ 蛋糕好鬆軟 口感好輕盈😋 水蜜桃好juicy 配埋乳酪忌廉食唔會好漏👍🏻 如果可以多d水蜜桃就仲好🤪

🔹Latte☕️
🔹Flat White☕️

整體✨ 恭喜Solight Studio變身咖啡店🥳 新店取名「日日」 位於新蒲崗Mikiki附近 隔離係「窩子」🤪 食物選擇暫時唔算多 不過勝在食材用心👍🏻 另外去到必試佢嘅甜品😋 下次希望試到黃油雞、French Toast😍

日日 (新蒲崗)
新蒲崗仁愛街34號地下B號舖
2024-08-26 1235 瀏覽
蛋糕網店Solight 日光工作室上星期選址新蒲岡開咗自己嘅地舖取名「日日」除咗主打耍家嘅蛋糕同法式甜品外新店仲有All Day 同幾款咸點主食供應周末開門前嚟到20個座位超過一半都有留座牌😳開門無耐就滿座、門外亦一直有人等位小店嘅人氣的確好利害呢~🔖 日本水蜜桃乳酪蛋糕🍑夏天為大地帶嚟雨同水⋯蜜桃蛋糕同忌廉口感輕盈蜜桃果肉清甜、係有少少唔夠喉嘅感覺(但就住個定價法官我無補充😛)~🔖法式小蛋糕看似簡簡單單嘅甜品但要焗出嚟形狀顏色都咁均一真係少啲功力都唔得呢~🔖抹茶牛奶 🍵
蛋糕網店Solight 日光工作室
上星期選址新蒲岡開咗自己嘅地舖取名
「日日」
除咗主打耍家嘅蛋糕同法式甜品
新店仲有All Day 同幾款咸點主食供應

周末開門前嚟到
20個座位超過一半都有留座牌😳
開門無耐就滿座、門外亦一直有人等位
小店嘅人氣的確好利害呢~

🔖 日本水蜜桃乳酪蛋糕🍑
夏天為大地帶嚟雨同水⋯蜜桃
蛋糕同忌廉口感輕盈

🔖法式小蛋糕
看似簡簡單單嘅甜品
但要焗出嚟形狀顏色都咁均一
真係少啲功力都唔得呢~

🔖抹茶牛奶 🍵

午餐
2024-08-23 1006 瀏覽
和朋友在週邊找餐廳,路經此店,點了個All day breakfast 試試,Cappuccino正常發揮,不苦。需說牛角包是自家做,質感較硬。對於這地區來說,價錢高了點,$128 不包飲品,也没飲品優惠,breakfast 裏也没有大啡菇,朋友都不叫飲品了。需要價錢更吸引,和加增signature款式,才有回頭客吧。
2024-08-20
下午茶