2022-08-08 756 瀏覽
之前介紹過旭嘅omakase(是我心中的頭三)今次食佢嘅鐵板燒一樣都係有水準👍🏻用上超新鮮嘅食材(有活鮑魚!)環境及服務都好好物有所值 推介~!.▪️槐 ($3000/二人前).🔸沙律.🔸澳洲鮑魚 好巨型,比我隻手仲大隻,煮之前隻鮑魚不停地郁,勁新鮮!煎香後保持彈牙好感,非常鮮美!配以日本舞茸菇、紫蘇花提香。.🔸北海道帆立貝是飛機貨,味度好鮮甜,煎香後帆立貝嘅味好出,以高湯紫菜碎、魚子醬來提鮮,食用花作點綴,好睇又好食。.🔸特大車海老來自馬來西亞大蝦非常大隻,成隻手肘咁長!用牛油煎香,好爽口、好彈牙、又甜,加埋蝦膏令味道更香濃。.🔸馬友 本地嘅馬友,一夜干做法醃過,煎到外皮好似薯片咁脆,但中間魚肉還保持有肉汁,好好味!!.🔸鹿兒島和牛柳 肉色好靚,呈粉嫩顏色,油花紋理好靚,脂肪唔會過多,煎至五成熟,入口軟嫩,肉香油香適中,好正! .🔸厚煙肉、煎蛋、炒飯雖然已經好飽但都忍唔住食埋,太香了!日本蛋煎至脆邊,加香濃蛋黃,不得了!炒飯粒粒分明,有醬油香,好食!.🔸炒蔬菜🔸味噌湯用咗蝦頭煮嘅味噌湯,好鮮甜呀!!好想飲多碗😝。.🔸靜岡蜜瓜/抺茶奶凍
之前介紹過旭嘅omakase
(是我心中的頭三)
今次食佢嘅鐵板燒
一樣都係有水準👍🏻
用上超新鮮嘅食材(有活鮑魚!)
環境及服務都好好
物有所值 推介~!
▪️槐 ($3000/二人前)
🔸沙律
🔸澳洲鮑魚
🔸北海道帆立貝
🔸特大車海老
🔸馬友
🔸鹿兒島和牛柳
🔸厚煙肉、煎蛋、炒飯
🔸炒蔬菜
🔸味噌湯
用咗蝦頭煮嘅味噌湯,好鮮甜呀!!好想飲多碗😝。
🔸靜岡蜜瓜/抺茶奶凍
2022-08-04 2908 瀏覽
銅鑼灣「旭」遠離鬧區只幾分鐘步程,環境卻是清幽雅致,像日本平房於鬧區隱世,吃過後,絕對令你難以忘懷。餐廳樓面高、大而寬敞、裝潢大氣、全木式設計更愜意。先付日本白螺、紅菜頭 海老、龍珠果及炒海草白螺鮮脆彈牙,紅菜頭爽甜多汁,先付整體清爽為主。赤睦魚師傅把魚皮微微燒灸,油脂更豐富,魚香甘口。毛蟹、海膽北海道毛蟹拆肉起絲,伴北海道馬糞海膽,蟹肉絲絮清晰、質感柔軟、蟹味清甜。海膽口感濃滑香稠細膩,甘香鮮味。季節北海道白粟米刺身級北海道玉米奶白富光澤,玉米粒粒飽滿,水份超充沛,玉汁鮮甜。北海道 白象拔蚌象拔蚌厚肉飽滿、奶白富光澤、口感爽脆煙韌帶膠質,清爽中夾淡淡天然海水鮮味。野生藍鰭吞拿魚嚴譔拖羅最近腩部位置、油脂更豐富更細膩。師傅仔細飛走筋,令整件柔軟彈性卻無任何筋肉,真真入口即化。安鱇魚肝師傅以汁煮料理,更綿滑細緻,再以黃蘿蔔碎及蔥作佐料,魚潤香滑甘甜。太刀魚屬季節性料理,巨型白帶魚即太刀魚肉質細膩,含脂量也夠,微灸魚皮薄脆,肉質柔嫩多汁。手握壽司每件壽司大小剛好一件入口,充斥整個口腔,鮮香滲透。舍利的濕潤程度及鬆緊不錯,配搭新鮮鮮美刺身,幸福感滿瀉。左口魚入口魚肉緊緻結實而油脂豐富、入口帶

餐廳樓面高、大而寬敞、裝潢大氣、全木式設計更愜意。

先付
日本白螺、紅菜頭 海老、龍珠果及炒海草
白螺鮮脆彈牙,紅菜頭爽甜多汁,先付整體清爽為主。

赤睦魚
師傅把魚皮微微燒灸,油脂更豐富,魚香甘口。

毛蟹、海膽

季節北海道白粟米

北海道 白象拔蚌

安鱇魚肝

太刀魚

手握壽司

左口魚
入口魚肉緊緻結實而油脂豐富、入口帶油香化在嘴里。

梭子魚

深海池魚
是盛夏水產,肉質鮮嫩肥美、脂厚油香、入口魚油甘香細膩、柔滑有韌性,越咬魚味越香濃。

野生藍鰭吞拿魚
師傅挑選赤身部位再油漬,減少鐵銹味同時更綿滑香口,肉質緊緻富彈性,野生藍鰭真真完勝。

野生藍鰭吞拿魚
以三層薄切吞拿魚疊握,由上至下,包括魚鮫位、大拖羅及中拖羅,入口油香鮮嫩,肥腴香滑。

北海道馬糞海膽
夏天為海膽季,馬糞海膽橙黃完整富光澤,入口水潤甘香,鮮甜香口。

鰹魚

吞拿魚手卷
香脆紫菜包裹滿滿的吞拿魚蓉、蘿蔔粒等,油香潤滑同時帶爽脆口感。

壽司

魚湯
香滑濃的魚湯,鮮而不腥、熱而不燙、滑而不膩。

蜜瓜
觀其美,吃其甜。

別人總說「回憶總是美好的」,相隔一年多,卻與印象中有濃厚回響,過程歡愉舒心。畢竟美好的食物往往能洗滌心靈、舒壓,更甚能把幸福感帶到你嘴邊來。
  • 野生藍鰭吞拿魚
  • 安鱇魚肝
2022-07-02 846 瀏覽
生日食好啲去咗銅鑼灣旭食咗個師傅發板。前菜有昆布豆付,水云,白螺肉,味道簡單幾開胃。刺身油左口魚薄切加魚邊,同一碟有兩種口感,魚肉夠爽口,魚邊又有油香。梭子魚,經過火炙,魚肉比較軟身,魚味幾濃郁,少少似鰻魚口感。北海道粟米,爽脆清甜,可以清一清個味蕾。北海道白象拔蚌,細細隻,比平時食嘅肉質更細緻爽脆,味道更甜。拖羅魚鮫,成日郁動的位置,所以肉質細嫩,油分夠重,加埋紫蘇葉大蔥紫菜一齊食,越咀嚼就越溢出鮮味。安康魚肝,用上汁煮,味道帶甜,少少羅白碎在面,一個幾新鮮嘅嘗試。燒太刀魚,入口有魚香,外皮香脆,油份非常澎湃,所以肉質好細嫩,估唔到煮熟咗嘅魚都有這一種鮮味。北寄貝,有輕火炙,除咗貝類嘅鮮味,仲多咗一種炭香味。白醋青森鯖魚,面有三色漬及白版昆布,釋出鯖魚另一種清香。北海道凡立貝,入口新鮮爽口,味道清甜。鳥取赤身,輕輕嘅醬油漬過,入口有鮮味,魚肉幼嫩。大拖羅,師傅將太拖羅切成薄片,切斷根位,魚肉入口即溶,油分充足。馬糞海膽加白海膽,混合兩種海膽,一種香濃,一種帶甜,含喺口裏面,味道互相融合合,味道相得益彰。最後拖羅蓉手卷,大量香蔥及Wasabi,香脆嘅紫菜,作為結尾令人大滿足。
北海道粟米,爽脆清甜,可以清一清個味蕾。
北寄貝,有輕火炙,除咗貝類嘅鮮味,仲多咗一種炭香味。
鳥取赤身,輕輕嘅醬油漬過,入口有鮮味,魚肉幼嫩。
2022-06-30 734 瀏覽
今日試銅鑼灣旭嘅Omagase,而餐廳都提供鐵板燒坐低就奉上前菜,有煮到好腍嘅白螺,昆布絲配豆腐,仲有水雲左口魚薄切+裙邊,味淡爽口,裙邊油分重梭子魚,火炙,腍身魚味重北海道白粟米刺身,清清口腔北海道白象拔蚌,爽口鮮甜清新拖羅魚鮫火炙,充滿油分,加蒽碎一齊食,有中和作用汁煮鮟鱇魚肝,好甜好入味燒太刀魚,即係牙帶魚,師傅燒到啱啱熟,入邊嫩滑外面香脆,好好食金目鯛,用魚腩部位,油分重但魚味較淡北海道活北寄貝,輕燒後更帶出甜味富山灣白蝦,細細隻但蝦味濃醋漬鯖魚,魚味重,醋漬後有淡淡酸味平衡咗油分北海道帆立貝,爽,鮮,甜鳥取縣赤身,用醬油輕輕漬咗,魚味更突出鳥取縣拖羅,切成三薄片,同時切斷啲筋,入口冇渣馬糞加白海膽,濃味甜味合二為一拖羅蓉手卷,用香脆嘅紫菜包住,食完超滿足最後仲有魚湯同甜品,今晚用餐體驗非常滿足,非常愉快👍👍
今日試銅鑼灣旭嘅Omagase,而餐廳都提供鐵板燒

坐低就奉上前菜,有煮到好腍嘅白螺,昆布絲配豆腐,仲有水雲
左口魚薄切+裙邊,味淡爽口,裙邊油分重
梭子魚,火炙,腍身魚味重

北海道白粟米刺身,清清口腔
北海道白象拔蚌,爽口鮮甜清新

拖羅魚鮫火炙,充滿油分,加蒽碎一齊食,有中和作用

汁煮鮟鱇魚肝,好甜好入味

金目鯛,用魚腩部位,油分重但魚味較淡

北海道活北寄貝,輕燒後更帶出甜味
富山灣白蝦,細細隻但蝦味濃

醋漬鯖魚,魚味重,醋漬後有淡淡酸味平衡咗油分

北海道帆立貝,爽,鮮,甜

鳥取縣赤身,用醬油輕輕漬咗,魚味更突出

鳥取縣拖羅,切成三薄片,同時切斷啲筋,入口冇渣
馬糞加白海膽,濃味甜味合二為一

拖羅蓉手卷,用香脆嘅紫菜包住,食完超滿足
最後仲有魚湯同甜品,今晚用餐體驗非常滿足,非常愉快👍👍
2022-06-27
和朋友慶祝生日,當然搵間特別的餐廳食。點了lunch set -kaba 樺一來就是穴子苗,穴子BB,滑到溜入喉龍。北海道毛蟹加馬糞海膽紫蘇葉花日本白象拔蚌超爽口Kama toro 有䓤,紫蘇葉,魚鮫位最肥,入口即化半溶狀態。好正的油香呀!鮟鱇魚乾左口魚壽司深海池魚輕燒油出,上面木魚花加蔥北海道帆立貝Kapanchin 木魚有蔥蒜北海道牡丹蝦平政魚煙燻櫻花木北海道馬馬糞海膽Kama toro 中toro 大toro熱食仲有鰤魚玉子湯仲有雪糕成餐好滿足,食物很新鮮,配搭亦令人感到師傅所花的心思,就連花的點綴,也一絲不苟。而且Wai 師傅很細心解釋,每一道菜/壽司的特色。👍

和朋友慶祝生日,當然搵間特別的餐廳食。

點了lunch set -kaba 樺

一來就是穴子苗,穴子BB,滑到溜入喉龍。
北海道毛蟹加馬糞海膽紫蘇葉花
日本白象拔蚌超爽口
鮟鱇魚乾
左口魚壽司
深海池魚輕燒油出,上面木魚花加蔥
北海道帆立貝

午餐
慶祝紀念
生日
2022-06-28 590 瀏覽
舊朋友生日,同佢慶祝,去之前都要BOOK定枱先,驚去到無位,之後去到銅鑼灣食呢間鉄板燒,環境真不錯。【沙律】藜麥蔬菜沙律+昆布豆腐,蔬菜沙律配合了胡麻醬汁,令蔬菜更加有鮮甜味,藜麥味道清新又健康。昆布豆腐清嫩滑滑,豆味突出,真不錯!【本地龍蝦】放上鐵板既龍蝦,仲好生猛,師傅用了蝦膏、蕃茄、粟米芯煮成香濃既湯汁,再輕輕煎表面既龍蝦肉,令到其中一邊有脆邊效果,但中間保持鮮嫩多汁,肉質鮮嫩彈牙,賣相又不錯。【本地馬友魚】在鐵板燒地方馬友真係好少地方會有,這種馬友是預先用昆布醃左2日,令到魚肉有份咸鮮味,食既時候再加入青檸汁,味道更加提升,肉質嫩滑,伴碟裡有日本小洋蔥、露筍、龍珠果,整體上比想像中出色。不錯。【蘇格蘭蟶子】這個煮法令我覺得似避風塘蟶子,用了大量炸蒜同少量辣椒絲,食落非常惹味,肉質彈牙爽口帶點鮮甜,味道非常香濃,伴菜仲要有意大利黃瓜,非常爽脆。【龍蝦味噌湯】用上之前本地龍蝦既頭部來做味噌湯,煮成有龍蝦既鮮甜味。【美國和牛】我地選左個一半半既五成同七成熟既和牛,可以試下唔同既口感,五成熟口感軟淋油脂比較多些,七成熟就軟滑有咬口,油脂無咁多。我比較喜愛七成多些。【炒飯】個炒飯加入了櫻

【沙律】
昆布豆腐清嫩滑滑,豆味突出,真不錯!

【本地龍蝦】

【本地馬友魚】

【蘇格蘭蟶子】

【龍蝦味噌湯】
用上之前本地龍蝦既頭部來做味噌湯,煮成有龍蝦既鮮甜味。

【美國和牛】

【炒飯】
個炒飯加入了櫻花蝦、洋蔥、雞蛋等,令到個炒飯見到粒粒非常乾身,勁香蛋味,最後再加了煎香既日本煙肉,廚師仲問我地要唔要加多隻大陽燶
邊蛋,之後緊係要,食埋個飯超滿足。

【日本銀芽】
銀芽炒到乾身,食落帶點爽脆,再拌入側邊的秘制醬一起食,更加滋味。

【焦糖多士】
用上大量砂糖煎成,令到表面有焦糖效果,口感脆卜卜,食落又不算太甜,飯後甜品是不錯的選擇。
2022-06-20
2022-06-23 500 瀏覽
公司大姐又升職加薪,緊係要求大姐請食飯慶祝啦🤣,大家都努力工作了整整一年,疫情下真係捱得相當辛苦呢。大姐請食飯同事們老實不客氣提議去食鐵板燒,而且仲快快手book好了餐廳,超興奮😂Salad 藜麥蔬菜沙律+昆布豆腐,配合胡麻醬汁,蔬菜新鮮爽脆,加上superfood藜麥,味道清鮮又健康,昆布豆腐清嫩滑溜,不錯喔!本地龍蝦龍蝦放上鐵板枱一刻仲非常生猛,手舞足蹈,師傅用上蕃茄、粟米芯、蝦膏煮成湯底,再輕煎龍蝦肉,令到其中一邊金黃色,中間保持鮮嫩多汁,剛剛熟啲狀態,先嚐一口湯頭蝦味香濃突出,龍蝦肉有微微焦香,肉質鮮嫩可口,蝦肉彈牙。本地馬友魚師傅預先用昆布醃左2日,令到魚肉多了一份咸鮮,吃時加入青檸汁,味道更加提鮮,魚肉煎得香脆,魚肉嫩滑多汁,配上柚子酸汁,更加滋味,而伴碟的日本小洋蔥,清甜美味,沒有平常的辛辣味,最後吃下龍珠果微酸的味道可以清清口腔,準備迎接吃下一道海鮮。蘇格蘭蟶子煮法非常特別,用了大量炸蒜辣椒調味,感覺有點似避風塘煮法,最後再灑上日本食用菊花,入口蟶子鮮甜彈牙,夾雜炸蒜辣椒一齊食,味道香濃後有一股辣勁擁上,超正,伴菜意大利黃瓜清甜翠嫩,味道可口。鵝肝鵝肝煎到外脆內軟,口感

Salad

本地龍蝦

本地馬友魚

蘇格蘭蟶子

鵝肝
鵝肝煎到外脆內軟,口感綿滑,油脂甘香,加上意大利黑醋,可以減去油膩感,蜜柑清甜多汁,味道清新。

美國和牛
油脂分布均勻,而肉味比較香濃,師傅煎到5成熟,入口細嫩多汁,牛味濃厚。

炒飯
炒飯加入大量櫻花蝦、洋蔥,雞蛋炒到粒粒金黃色,香氣撲鼻,最後煎香日本宮崎煙肉,咸香味俱全,仲有加多隻大陽燶邊蛋,簡直perfect match ,超滿足。

日本銀芽
銀芽炒到爽脆口感,味道清甜,拌入內有芝麻、銀魚仔等等的脆脆醬,更加滋味。

抹茶牛乳布甸
抹茶味道甘甜香濃,布甸滑溜溜充滿牛乳香氣,作為今晚的總結真係非常完美。

今次分享嘅係我心目中頭三位好食OMAKASE嘅其中之一無論係環境、氣氛、食物我都覺得很讚食材當造又新鮮 師傅嘅料理出色 而且仲好nice、好細心令我好愉快地棒住個肚返屋企大推呀~!!.▪️荻 🏷$1750/位.『🍣前菜及刺身』:▾ 汁煮鮑魚、毛貝、山菜、龍珠果鮑魚同毛貝都彈牙,醬汁香甜,好味! 山菜、龍珠果味道新香,是很好的前菜。.▾ 平目(左口魚)、平目魚邊、平目海膽係左口魚三品,魚肉較結實,鮮味甘香。魚邊燒完充滿油香。刺身卷住海膽一齊食,甘甜味美。.▾ 九洲鰆魚サワラ的味道比較清淡,有淡的鮮味和甘味.▾ 黃金煎目光魚魚質嫩滑,少少似九肚魚,連骨一齊食,非常香口。.▾ 新鮮北寄貝經炭火輕輕燒過,非常之香,魚質超爽牙,好鮮甜。.▾ 野生藍鰭中とろ脂肪紋理細密,冇養殖咁油,甘甜油香而不膩口,好好味。.▾ 吞拿魚骹 燒過嘅魚骹表面焦脆、帶有炭香,而魚肉十分嫩滑,入口溶化,充滿油香。.▾ 慢煮鮟鱇魚肝 超好食~! 魚肝經過慢煮非常綿滑,口感一流,醬汁帶有鰹魚同醬油嘅香甜,配以黃蘿蔔碎令口感更清爽。.▾ 油揚雞肉卷高湯煮嘅油揚包住免治雞肉,中間夾雜些少軟骨,口感豐富,味道清澈。.『🍣壽司』:▾
今次分享嘅係我心目中頭三位好食OMAKASE嘅其中之一
無論係環境、氣氛、食物
我都覺得很讚
食材當造又新鮮 師傅嘅料理出色
而且仲好nice、好細心
令我好愉快地棒住個肚返屋企
大推呀~!!
▪️荻 🏷$1750/位
『🍣前菜及刺身』:
▾ 汁煮鮑魚、毛貝、山菜、龍珠果
▾ 平目(左口魚)、平目魚邊、平目海膽
▾ 九洲鰆魚
サワラ的味道比較清淡,有淡的鮮味和甘味
▾ 黃金煎目光魚
魚質嫩滑,少少似九肚魚,連骨一齊食,非常香口。
▾ 新鮮北寄貝
經炭火輕輕燒過,非常之香,魚質超爽牙,好鮮甜。
▾ 野生藍鰭中とろ
脂肪紋理細密,冇養殖咁油,甘甜油香而不膩口,好好味。
▾ 吞拿魚骹
▾ 慢煮鮟鱇魚肝
超好食~!
▾ 油揚雞肉卷
『🍣壽司』:
▾ 金目鯛
腩位肉質綿密彈牙,味道鮮甜。
▾ 煙薰 平靜魚
師傅用咗櫻花木碎及瓦煲去煙薰,入口好香而唔會蓋過魚嘅鮮味。
▾ 赤鯥魚
輕輕燒過嘅魚帶有炭火香氣,油脂豐富甘香。
▾ 赤身醬油漬
以短時間醃漬,肉質比較綿身,醬油同醋嘅味道食落更醒胃。
▾ 北海道縞蝦
蝦肉厚實,口感嫩滑而充滿彈性,伴蝦膏蝦子,非常甘香鮮甜。
▾ 野生銀鱈魚
魚肉結實、好爽口又鮮甜。
▾ 北海道馬糞海膽、淡路島紫海膽
超級好味~! 非常creamy~!
我最鐘意紫海膽,食落有淡淡花香、果香,口感爽滑,超喜歡。
2022-05-31 592 瀏覽
-tofu skin and uniA very soothing startDefinitely have to mix the two together to lift up the tofu skins flavorOr else it will be too dull to swallow it aloneWrap the uni with the skin and allows it to slide down your throatYou will not regret it!-roe cold soup bowlIcy feelingSlightly sourSlowing lights up your appetite -flounder sashimiWell cut in extremely thin slidesVery crunchyFeel free to strengthen your palette with the onion dip -TSUBUGAI sashimiExtremely chewyVery refreshing and nice to
-tofu skin and uni
A very soothing start
You will not regret it!

-roe cold soup bowl
Icy feeling
Slightly sour

-flounder sashimi
Very crunchy

-TSUBUGAI sashimi
Extremely chewy
Very refreshing and nice to have in the summer
Prefer to only pair it with lime and rock salt sprinkles to enjoy the original flavour

-purple uni with caviar and mashed toro
I love how they pick the ingredients base on the weather
It’s nice to have something more watery, silky that melts in your mouth than something powerful and strong in the summer !

-Crystal oyster
Very fulfilling
It’s moist and creamy at the same time
I like how bulky and fatty it looks but tastes just the opposite

-Tairagai with truffle
Chef introduces Another way to enjoy the scallop
Given you a slightly harder texture
With homemade truffle sauce on top

-skipjack tuna
Slightly smoked to give you an extra charcoal / tea flavour

As of this stage
The progression of flavour is handled well

-Kegani
Love how it’s pair with the vinegar jelly
Looks summer
Tastes summer !

-Shima Aji
Amazing
With soft bone cubes sprinkled on top
Giving you an extra layer
It’s also slightly sour to balance with the fish

-aged 12 days toro (jaw area) sandwich
I’m always a fan of aged toro
It’s a mixture of thin and fat
With a little bit of wasabi to make it less heavy

-abalone in soup
Rather than using the liver sauce
It’s treated again in a very soft way

-子持魷魚
A very interesting texture
Almost meaty inside

-sushi x 7
Rather light on the vinegar for the beginning 4 so it won’t overwhelm the fish
Then followed by 3 with red vinegar so you can taste everything all at once!

-roll
-dessert
-soup

短短嘅一條希雲街,宜家食肆多到好似成條食街咁,當中有齊甜品店🍧、咖啡店☕️、拉麵店🍜、牛肉麵、快餐店、西餐廳🍴,估唔到行到街尾仲有一間私穩度極高嘅高質日式料理店🍣!呢間日式料理店裝修優雅時尚,而且面積超大,一入門口嘅左手邊就以食廚師發辦🍛為主,右手邊經過屏風就食鐵板燒🍢。店內通風系統做得好好,進食時一啲都唔會聞到油煙味,絕對值得一讚👍🏾。今次阿叔跟朋友嚟到食晚市廚師發辦,當中有3款餐單📃可揀。作為首次幫襯,都係穩陣啲揀個中價位嘅餐單先。萩 ($1,750),全個餐有19道菜式,除咗前菜🥗、刺身🐟、壽司🍣、湯同甜品外,更有多款熱食提供。 前菜:🥗汁煮鮑魚、毛貝、日本山菜刺身:🐟左口魚薄切三食🐟九州鰆魚🐟北寄貝 🐟野生藍鰭中拖羅 🐟慢煮鮟鱇魚乾熱食:🔥燒吞拿魚鮫🔥黃金煎目光魚🔥雞肉卷壽司:🍣金目鯛🍣平政魚 🍣赤鯥魚🍣赤身醬油漬🍣縞蝦🍣野生銀雪魚🍣北海道馬糞海膽配淡路島紫海膽🍣吞拿魚蓉手卷 全部嘅菜式都係時令,款款刺身都新鮮肥美🤤,阿叔特別鍾意燒吞拿魚鮫,吞拿魚鮫部位較罕有,經過輕輕火燒後,充滿魚油脂肪,入口即溶😋。另外,亦強烈推介壽司中嘅縞蝦🦐同雙海膽,前者屬於產量極少嘅蝦,肉質肥美鮮甜,鍾

前菜:
🥗汁煮鮑魚、毛貝、日本山菜

刺身

🍣縞蝦
🍣野生銀雪魚
🍣北海道馬糞海膽配淡路島紫海膽
🍣吞拿魚蓉手卷

全部嘅菜式都係時令,款款刺身都新鮮肥美🤤,阿叔特別鍾意燒吞拿魚鮫,吞拿魚鮫部位較罕有,經過輕輕火燒後,充滿魚油脂肪,入口即溶😋。另外,亦強烈推介壽司中嘅縞蝦🦐同雙海膽,前者屬於產量極少嘅蝦,肉質肥美鮮甜,鍾意食蝦嘅人一定唔會失望😙;後者用上北海道馬糞海膽同淡路島紫海膽,一款色澤較橙,味道濃郁😋,一個色澤就較黃,質感較滑,味道亦較為清甜🤤,真心正!

最後,非常多謝廚師今次悉心嘅介紹🙇🏻‍♂️,我哋慢慢食、慢慢傾,食晒成個餐,阿叔滿足到行唔郁喇!🤭
2022-05-11 1129 瀏覽
幾個月之前試過鐵板燒諗住順便book埋壽司omakasa ,唔知一book就book到四月份先食到😅🙏今日終於有機會試吓果然不出所望,CP值真係勁高同埋有啲特別我哋首先叫咗10件壽司午餐套餐因為師傅話唔夠可以中途再加變成十二件食食吓師傅手勢實在太好我哋去到第三件壽司已經變陣改成12件壽司套餐哈哈哈哈😂講返前菜一嚟有蒸蛋同埋特別沙律🥗刺身新鮮師傅刀工調味一流服務態度又好最特別係佢個櫻花木煙燻魚一直落口煙薰味強勁之後慢慢又滲出魚油香味同埋佢個漬鯖魚本人真係好抗拒食鯖魚刺身但師傅強烈推介想令我接受要我一定要試 食完之後真係令我改觀原來鯖魚都可以咁好味真係要介紹三件吞拿魚腩壽司🍣師傅會用兩件大拖羅配一件中拖羅食落不會太油膩又食到濃濃嘅魚味最後都係去到壓軸海膽壽司再去吞拿魚用吞拿魚蓉入邊有少少黃蘿白碎增加口感
今日終於有機會試吓果然不出所望,CP值真係勁高同埋有啲特別

講返前菜一嚟有蒸蛋同埋特別沙律🥗

食落不會太油膩又食到濃濃嘅魚味

2022-04-26
  • 吞拿魚腩壽司
2022-05-11 664 瀏覽
之前食過幾次lunch set覺得OK 好食抵食今日約朋友去食鐵板燒我們點了半份日本鰻魚我覺得燒得有點乾不過就真的很酥脆魚味當然鮮甜其實肉質也不算肥美ok啦朋友真的很喜歡吃魚他點了馬友 我覺得沒有太大驚喜可能我不太喜歡實肉魚的關係一般喇然後是my favourite我一心要吃的龍蝦龍蝦肉質飽滿鮮甜爽脆 掛滿香濃的醬汁齒頰留香好味道還有龍蝦湯 香濃美味滿意100分啊然後送上蜜瓜我不知道是什麼名堂總之就甜到漏滿足滿意的一餐
之前食過幾次lunch set

我不知道是什麼名堂
總之就甜到漏
滿足滿意的一餐

午餐
想食呢間好耐,無奈晚市停業一直無得去,今日終於搵到時間,去同朋友食生日飯,今次決定試試鐵板燒,果然無令我失望😍前菜沙律 昆布豆腐沙律入面個蕃茄好清甜食完特別開胃今日鐵板燒既主角有澳洲鮑,北海道帆立貝,本地馬友,馬來西亞虎蝦同鹿兒島和牛,全部都好新鮮同大隻澳洲鮑師傅分左厚切同薄切兩種煮法厚切可以食到鮑魚結實既肉質 爽口彈牙薄切既鮑魚 吸哂特製既醬汁 十分入味再加入紫蘇花 廚師都好細心咁教我地唔好食個花冧 可以減去油膩北海道帶子 上面鋪滿魚子醬同可食用既菊花魚子醬既鹹鮮味同帆立貝相當夾食完仲有回甘味帆立貝size都頗大 肉質鮮甜廚師完全善用整個帆立貝 將佢既膏同邊都煎過 可以點埋紫菜粉食用再加上日本高湯做底 味道清甜馬友 呢道菜十分有驚喜不同於外面其他餐廳所用的鱈魚同金目鯛而係選用本地既馬友只煎外皮 內裡魚肉依然軟滑做到外脆內軟既效果師傅話無落過鹽 只係用昆布醃 味道已經好足夠魚肉新鮮到即使唔點柚子酸汁都好好食同埋好貼心地有埋龍珠果 可以清清口腔的油膩感馬來西亞虎蝦只有蝦頭 蝦膏做燴汁煮成完全食到本身蝦既鮮味蝦肉十分爽口同結實鹿兒島和牛 今次聽廚師推介 試七成熟好重牛味 入口即化再配搭即磨

前菜

煙肉肥而不膩 配飯一流
一粒粒既和牛粒同飯融為一體
忍唔住好快食哂成碗

甜品都相當豐富,
係用上白糖整既多士條,食落去好脆口,賣相也十分出色
另外仲有靜崗蜜瓜 抹茶奶凍同雪榚
食完鐵板燒 用黎解膩十分完美

2022-05-11 387 瀏覽
晚市終於開返,可以出街食飯!特登同妹妹book咗鐵板燒。呢間餐廳門口已經好有格調,好鍾意佢嘅裝修風格,好有高級日式感!鐵板燒分別有兩個套餐,我哋選擇咗槐套餐。前菜係昆布豆腐,沙律配芝麻沙律汁。沙律入面有好多款不同嘅蔬菜,全部都好新鮮,配埋芝麻汁,酸酸甜甜好開胃!呢個套餐入面有鮑魚,帆立貝,馬友魚同埋鹿兒島和牛,全部都係我好鍾意食嘅嘢!澳洲鮑魚超大隻,好新鮮,師傅將鮑魚煮成兩食,首先將舞茸菇切碎然後炸,再將鮑魚薄切配紫菜汁,味道好豐富,配埋舞茸菇一齊食,好有口感!然後厚切鮑魚,就用牛油同醬油做醬汁,食鮑魚嘅原味,一次過可以食到兩種唔同嘅感覺,好滿足。帆立貝好大隻,用日本高湯去煮,最特別嘅係仲有膏,第一次食,感覺好新鮮!入面仲有雜菇同埋裙邊,最後師傅配上食用菊花同魚子醬喺上面,好睇又好食!魚方面今日我哋食嘅係本地馬友,師傅先將魚皮用炸嘅做法,然後魚肉就係用蒸焗嘅做法,個種味道係想像唔到嘅咁好食!個皮好香脆,魚肉好鮮嫩,另外魚肉用昆布醃漬過,所以煮嘅時候唔需要加任何調味料,已經好夠味。醬汁方面用咗柚子酸汁同紫菜粉,食完之後仲可以食旁邊嘅龍珠果清味蕾,好貼心!馬來西亞草蝦原來係咁大隻!師傅刀工
晚市終於開返,可以出街食飯!
特登同妹妹book咗鐵板燒。

鐵板燒分別有兩個套餐,我哋選擇咗槐套餐。

前菜係昆布豆腐,沙律配芝麻沙律汁。

馬來西亞草蝦原來係咁大隻!
師傅刀工好好,好快咁就將下冊件,然後用蝦頭嘅蝦膏煮成醬汁,鮮味濃郁,蝦肉好結實而且有彈性,冇諗過咁大隻蝦肉質竟然會咁好食,再配上日本青椒仔,係完美嘅配搭。

最後係食鹿兒島和牛,師傅建議七成熟,因為唔會好油,而且食落去會好有油香。

最後炒飯用咗九州蛋同宮崎縣煙肉,簡直係日本版嘅黯然銷魂飯,雖然好飽,但係我都堅持食晒佢,因為真係太好食😋

最後食埋炒雜菜同飲湯,已經非常非常飽,但係仲有甜品
首先食咗靜岡蜜瓜,蜜瓜好鮮甜,然後師傅用焦糖整咗一個麵包出嚟,再配上拔絲,賣相好靚!整體來講,今餐飯無可挑剔,店員服務好細心,師傅都好用心咁樣煮嘢食同埋講解俾我哋聽,服務同埋食物質素都一流!
平時唔係成日食omakase所以揀左好耐先決定食呢間🤪餐廳分左兩個main area 分別主打🍣&鐵板燒 確保每邊既客人都唔會受影響😚 同🙍🏻‍♂️一致認為餐廳不論環境 服務態度 食物質素都💯🤪🤪午市omakase由 $400-$1100可選擇 今次揀左中價位$560既set🤑 連平時大胃王既🙍🏻‍♂️食完都大滿足🤪🤪🤪✦ ✦ ✦🥗沙律🥚茶碗蒸🍣🍣🍣🍣🍣🍣 (𝟏𝟐貫)打左👏🏻既係最中意而且記憶點高既🍣💖好欣賞師傅對每件壽司細緻既處理方法 以不同既調味/切法呈現出每種魚既獨特之處😚👏🏻✣ 👏🏻柚子左口魚 ✣ 👏🏻鰆魚 ✣野生油甘魚✣ 👏🏻平政魚✣鯖魚✣ 👏🏻北寄貝/帶子✣金目鯛背部✣赤身醬油漬✣梭子魚✣ 👏🏻藍鯨吞拿魚 ‣同平時唔同 今次師傅合併左三塊不同既吞拿魚部位 包括底下兩塊中拖羅 同最高近魚鮫位置既部位 所以食落口感層次豐富 油香爆發🤪✣ 👏🏻北海道牡丹蝦✣ 👏🏻北海道海膽 (加上岩鹽 帶出鮮甜味)🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🥣味噌湯🍜烏冬/蕎麥麵 (可選冷/熱)🍦雪糕/柚子雪芭▾▾✦✦╼ ╾💰 $𝟔𝟎𝟎𝘱.𝘱 ( 𝟐 𝚙𝚙𝚕 • 𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑)🏃環境舒適度: 𝟜.𝟜 / 𝟝💵ℂℙ值:𝟜

✦ ✦ ✦
🥗沙律
🥚茶碗蒸

🍣🍣🍣🍣🍣🍣 (𝟏𝟐貫)

✣ 👏🏻柚子左口魚
✣赤身醬油漬
✣梭子魚
✣ 👏🏻藍鯨吞拿魚
✣ 👏🏻北海道牡丹蝦
✣ 👏🏻北海道海膽 (加上岩鹽 帶出鮮甜味)
🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣

🥣味噌湯
🍜烏冬/蕎麥麵 (可選冷/熱)
🍦雪糕/柚子雪芭

▾▾

✦✦

╼ ╾

💰 $𝟔𝟎𝟎𝘱.𝘱 ( 𝟐 𝚙𝚙𝚕 • 𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑)

🏃環境舒適度: 𝟜.𝟜 / 𝟝
💵ℂℙ值:𝟜.𝟚 /𝟝