2022-08-08
之前介紹過旭嘅omakase(是我心中的頭三)今次食佢嘅鐵板燒一樣都係有水準👍🏻用上超新鮮嘅食材(有活鮑魚!)環境及服務都好好物有所值 推介~!.▪️槐 ($3000/二人前).🔸沙律.🔸澳洲鮑魚 好巨型,比我隻手仲大隻,煮之前隻鮑魚不停地郁,勁新鮮!煎香後保持彈牙好感,非常鮮美!配以日本舞茸菇、紫蘇花提香。.🔸北海道帆立貝是飛機貨,味度好鮮甜,煎香後帆立貝嘅味好出,以高湯紫菜碎、魚子醬來提鮮,食用花作點綴,好睇又好食。.🔸特大車海老來自馬來西亞大蝦非常大隻,成隻手肘咁長!用牛油煎香,好爽口、好彈牙、又甜,加埋蝦膏令味道更香濃。.🔸馬友 本地嘅馬友,一夜干做法醃過,煎到外皮好似薯片咁脆,但中間魚肉還保持有肉汁,好好味!!.🔸鹿兒島和牛柳 肉色好靚,呈粉嫩顏色,油花紋理好靚,脂肪唔會過多,煎至五成熟,入口軟嫩,肉香油香適中,好正! .🔸厚煙肉、煎蛋、炒飯雖然已經好飽但都忍唔住食埋,太香了!日本蛋煎至脆邊,加香濃蛋黃,不得了!炒飯粒粒分明,有醬油香,好食!.🔸炒蔬菜🔸味噌湯用咗蝦頭煮嘅味噌湯,好鮮甜呀!!好想飲多碗😝。.🔸靜岡蜜瓜/抺茶奶凍
(是我心中的頭三)
今次食佢嘅鐵板燒
一樣都係有水準👍🏻
用上超新鮮嘅食材(有活鮑魚!)
環境及服務都好好
物有所值 推介~!
▪️槐 ($3000/二人前)
🔸沙律
🔸澳洲鮑魚
🔸北海道帆立貝
🔸特大車海老
🔸馬友
🔸鹿兒島和牛柳
🔸厚煙肉、煎蛋、炒飯
🔸炒蔬菜
🔸味噌湯
用咗蝦頭煮嘅味噌湯,好鮮甜呀!!好想飲多碗😝。
🔸靜岡蜜瓜/抺茶奶凍