2021-07-25 131 瀏覽
今天紀念日同老婆慶祝食好些,我選擇了位於CWB希雲街的"旭",地點格局一流,太太十分喜歡。前菜:淮山豚肉卷配水雲菜刺身5種:两款口味:左口魚簿切、卷入北海道海膽柔軟鮮甜,配上海膽層次更豐富。梳子魚,來自千葉県,季節性,輕火炙過,肉質實在,紫菜鮮脆。北海道白粟米 - 十分鮮甜爽口又多汁。北海道白象拔蚌,好鮮味,較爽更甜些,配上岩鹽,更鮮味。野生大拖羅 - 十分鮮甜,比一般拖羅更有口感更濃味,油份較平均。沙甸魚卷 - 青瓜絲、紫蘇葉,樣子十分漂亮,層次分明。小肴鹽燒太刀魚 - 配酸汁,十分諗軟。壽司8貫深海池魚 - 肥美鮮甜。池魚 - 配上薑蔥,爽身甜美。平政魚 - 煙燻過,煙燻味香濃,很特別北寄貝 - 火炙過更鮮甜,很軟爽,一點不韌石垣貝 - 正季節,貝味重鮮甜,更爽身一些左口魚邊 - 火炙過,油份豐富,口感特別煙韌,十分喜歡。野生吞拿魚 - 用上醬油醃過,口感又綿又粘口,十分特別。中拖羅 - 帶點少筋,油脂香豐富。馬糞+白海膽 - 两款海膽配一起,有特別的化學作用,感覺新鮮。湯 - 大蜆湯,十分鮮甜,暖暖胃,很舒服。甜品 - 白桃雪糕,完滿。

前菜:
淮山豚肉卷配水雲菜

刺身5種:
两款口味:左口魚簿切、卷入北海道海膽
柔軟鮮甜,配上海膽層次更豐富。

梳子魚,來自千葉県,季節性,輕火炙過,肉質實在,紫菜鮮脆。

北海道白粟米 - 十分鮮甜爽口又多汁。

北海道白象拔蚌,好鮮味,較爽更甜些,配上岩鹽,更鮮味。

沙甸魚卷 - 青瓜絲、紫蘇葉,樣子十分漂亮,層次分明。

小肴
鹽燒太刀魚 - 配酸汁,十分諗軟。
壽司8貫
深海池魚 - 肥美鮮甜。
池魚 - 配上薑蔥,爽身甜美。

平政魚 - 煙燻過,煙燻味香濃,很特別
北寄貝 - 火炙過更鮮甜,很軟爽,一點不韌
石垣貝 - 正季節,貝味重鮮甜,更爽身一些

左口魚邊 - 火炙過,油份豐富,口感特別煙韌,十分喜歡。
野生吞拿魚 - 用上醬油醃過,口感又綿又粘口,十分特別。
中拖羅 - 帶點少筋,油脂香豐富。

湯 - 大蜆湯,十分鮮甜,暖暖胃,很舒服。

甜品 - 白桃雪糕,完滿。

2021-07-19
2021-07-19 996 瀏覽
悶悶地想食一餐有質素嘅阿媽家姐,呢一間性價比真係10分高,對於阿媽家姐來講價錢一定唔會平得去邊,但質素高真係好難搵。呢間餐廳位於銅鑼灣希雲街,個門口神秘得來又隱蔽,但係一打開門就已經係另一個世界。餐廳有我媽加些同鐵板燒食,好彩有book位,去到已經坐到滿晒啦,師傅當然好細心咁樣問我地有乜嘢唔識,咁啱我真係唔食拖羅嘅,我知我怪㗎啦,師傅話會準備其他嘢俾我食,就真係要拭目以待啦。前菜幾得意呢個係風味茄子,跟住就係明太子尤魚,明太子既鮮配尤魚既甜。另一道係梳子魚,原來係時令野,師傅將個魚火炙,更突出魚嘅魚味。蟹鉗配蟹肉蟹膏,呢一個又係心思位,蟹鉗首先係啖啖肉,跟住撈埋香濃嘅蟹膏一齊食,係另一個層次嘅食法。食咗兩度海鮮之後,師傅又安排我哋食北海道白粟米清清個嘴,北海道白粟米10分清甜,而且爽脆,係一個好新鮮嘅食法。重頭戲一步一步咁嚟,因為我唔食拖羅嘅關係,師傅話幫我將個拖羅火炙佢,呢個食法真係第一次,而且魚油嘅油脂經火炙之後仲要更加突出,食過咁多間都係第一次有師傅咁樣安排俾我,真係10分滿意。另外沙甸魚卷又係另一個驚喜作,沙甸魚又係今日啱啱先到即開,配埋少少柚子皮落去頂住一齊食,唔腥之餘仲好好
另一道係梳子魚,原來係時令野,師傅將個魚火炙,更突出魚嘅魚味。蟹鉗配蟹肉蟹膏,呢一個又係心思位,蟹鉗首先係啖啖肉,跟住撈埋香濃嘅蟹膏一齊食,係另一個層次嘅食法。食咗兩度海鮮之後,師傅又安排我哋食北海道白粟米清清個嘴,北海道白粟米10分清甜,而且爽脆,係一個好新鮮嘅食法。重頭戲一步一步咁嚟,因為我唔食拖羅嘅關係,師傅話幫我將個拖羅火炙佢,呢個食法真係第一次,而且魚油嘅油脂經火炙之後仲要更加突出,食過咁多間都係第一次有師傅咁樣安排俾我,真係10分滿意。另外沙甸魚卷又係另一個驚喜作,沙甸魚又係今日啱啱先到即開,配埋少少柚子皮落去頂住一齊食,唔腥之餘仲好好食。中間仲有個熱食添,熱食係麵豉醬蝦膏撈落啲魔芋度,隻蝦原來先係配角,因為個醬汁撈落個魔芋度係十分之夾。跟住重頭戲就嚟啦,有八件壽司,左口魚壽司,唔似平時咁油膩,而且呢一個10分爽口。平靜魚呢就真係高級食材,師傅仲要用煙薰咗好耐,成個口都係煙燻加埋魚香,呢個真係要特別推。池魚壽司 ,上邊配少少日本蔥加埋薑,爽甜滑樓。吞拿魚漬壽司,當然相比起拖羅冇咁油膩,係另一份清甜感。另一個賞心悅目嘅就係師傅職場有一隻活蝦製作左一個海若俾我哋,蝦肉鮮甜,而蝦頭伸即埸拎咗去炸仲可以食埋添。食完咁多件壽司,仲安排埋甜品同雞蛋糕俾我哋,最尾係有一碗魚骨熬製嘅湯,真係一個好美滿嘅旅程。
2021-06-14
2021-07-17 702 瀏覽
平時去希雲街食飯已經路過見到,終於有機會試,今次先試「萩」 $1680前菜魚肉沙律卷鹹鹹地,酸酸地,又爽口,很開胃七味燒魷魚鬚上面加咗姜茸,少少辣,爽口,好適合送酒水雲食完食埋個水雲清清喉嚨,準備食刺身刺身5種北海道毛蟹有大髀肉同蟹肉,先食大髀肉,比較鮮甜,再食撈左蟹膏嘅蟹肉,仲可以加入紫蘇花,口味比較濃,仲有紫蘇花香北海道響螺後面嗰塊係背脊肉,比較爽,食時點鹽同Wasabi,鮮味提升依家係北海道白粟米嘅季節,中間食個超清甜又juicy嘅白粟米,清清喉嚨 沙甸魚除咗白粟米,依家都係沙甸嘅季節,新鮮嘅沙甸魚,細切,再加自家製漬物、薑、蔥、芝麻同醬油調好味,用紫菜包住食,鮮甜得來,口感好竹特別日本白象拔蚌加一兩滴檸檬汁,點少少鹽同Wasabi,好鮮甜,比響螺更清爽大拖羅野生藍鯨吞拿魚,師傅已經用刀切斷晒啲筋,好肥美小肴燒太刀魚用鹽燒,肉質嫩滑,食嘅時候要小心,因為比較多骨,不過通常鮮甜嘅魚都係多骨嘅焗蛋好傳統嘅手工菜,製作過程最少要兩個鐘,加入獨家嘅醬汁,仲有少少淮山,所以係一啲麵粉都忙㗎,但係食時好有食蛋糕嘅感覺壽司8贯左口魚:醬油之外,仲有啲柚子鹽,清甜平政魚:櫻花木碎煙燻,加少少醬油

魚肉沙律卷
鹹鹹地,酸酸地,又爽口,很開胃

七味燒魷魚鬚
上面加咗姜茸,少少辣,爽口,好適合送酒

水雲
食完食埋個水雲清清喉嚨,準備食刺身

刺身5種

北海道響螺
後面嗰塊係背脊肉,比較爽,食時點鹽同Wasabi,鮮味提升

沙甸魚

日本白象拔蚌

大拖羅
野生藍鯨吞拿魚,師傅已經用刀切斷晒啲筋,好肥美

小肴
燒太刀魚

焗蛋

壽司8贯

左口魚:醬油之外,仲有啲柚子鹽,清甜

平政魚:櫻花木碎煙燻,加少少醬油同蒽,望落去唔覺煙燻,但係食落口就有好濃郁嘅煙燻味

野生銀雪魚BB:輕輕燒一燒,帶出油份,肉質嫩滑

赤身:醃過嘅吞拿魚背脊

赤背:拍一拍先上碟,更爽口

梳子魚:燒一燒,帶出魚味,入口有脆皮嘅感覺

拖羅:一共有三片拖羅,下面兩塊係中拖羅,上面嗰塊係下巴位置,好肥美

海膽:分別有白海膽同馬糞海膽,白海膽會比較creamy,馬糞海膽味濃,甘甜得來又有海膽味

魚湯
用咗今日食過嘅所有魚嘅魚骨熬製而成,勁多骨膠原,清甜

綠茶奶凍
上面仲有紅豆,綠茶味濃,仲有椰汁香
2021-07-12
2021-07-07 170 瀏覽
一年一次嘅生日飯,梗係要好好慶祝一下啦。疫情咁耐都仲未可以去到日本,個心癮又來啦,所以一定要去食餐好嘅慰勞吓自己。今次搵咗高級日本餐廳食廚師發板,有咁新鮮得咁新鮮。餐廳位於希雲街,出面個門口超級神秘,入到去間隔10分寬闊,有鐵板燒,又有廚師發板,但有鐵板燒竟然係冇乜油煙味,抽風能力極強。佢嗰度分咗三個餐,我同朋友揀咗第二個餐,有啲前菜,有八件壽司,有啲刺身,最後仲有甜品添。首先頭盤就係風味茄子,平時唔食茄子嘅我都要試一試,師傅唔知點樣整到個茄子好好食,而且好似炸過咁,好有油香,我解釋唔到點整,不過真係好好食。在下一道前菜就係明太子魷魚, 10分爽甜而且好香名太子嘅香味,連隔離舊日本蕃茄都係特別醃製,最後師傅叫我哋食埋粒龍珠果青青個口。再嚟嘅係日本毛蟹肉撈蟹膏,配埋個蟹鉗,首先食咗個蟹鉗先,可以就咁食到個蟹嘅清甜,另外蟹膏加埋蟹肉真係好鮮。食咗幾前菜後,食埋個北海道白粟米,呢個粟米係非常清甜,而且係未煮過嘅,係一個十分之大嘅驚喜。嚟啦嚟啦,食咗幾味前菜之後,就開始食刺身啦,藍鯨野生拖羅真係冇得輸,師傅仲好細心咁幫我哋起走晒啲筋,除咗入口即溶之外,仲要淡淡油香,真係想叫師傅比多兩舊我。另
嚟啦嚟啦,食咗幾味前菜之後,就開始食刺身啦,藍鯨野生拖羅真係冇得輸,師傅仲好細心咁幫我哋起走晒啲筋,除咗入口即溶之外,仲要淡淡油香,真係想叫師傅比多兩舊我。另一道就係沙甸魚卷,師傅話沙甸魚係啱啱今日日本直送,配埋青瓜加紫菜仲有少少柚子皮,唔腥之餘仲好爽口。師傅亦都將個白象拔蚌片左俾我哋食,爽口彈牙仲要好鮮,真係冇黎錯。中間嚟咗個熱食,熱食就係麵豉蝦膏汁配魔芋,麵豉汁先係主角,配埋爽口彈牙嘅大蝦,真係非常之嘢未。嚟到壽司啦,味道係由淺入深嘅,左口魚壽司,魚香滿佈左成個口,另外用煙燻咗嘅平靜魚食到成個口都好香,師傅仲喺我哋面前活生生咁樣整咗個蝦壽司俾我哋,而蝦頭亦都攞咗去咋,炸完都有得食飯添。食完吞拿魚壽司之後仲可以食中拖羅,層次一度一度咁高落去,之後最尾就係兩隻色嘅海膽,師傅好重手咁畢咗好多海膽俾我哋,真係大件夾抵食,你以為食完啦咩,職員就拎咗個奶白嘅豆腐湯俾我哋,個湯係用我哋刺身嘅魚骨熬製出嚟,連個紅蘿蔔都有心思過人,最後食埋蛋糕,雪糕,同埋綠茶奶凍,呢個生日飯真係十分之圓滿。
1K
2021-07-04 1328 瀏覽
如果喜歡食廚師發板嘅朋友,這裡一定唔會令你失望嘅選擇!不過這裡位置如果唔係朋友帶來,真係有點難搵,因為在街嘅盡頭位置,唔算當眼位置!但可能係咁,識食嘅朋友就係咁錯過了!包括我😜,但今次朋友訂了位帶我來,一入去就見到一個好大嘅空間,十分有氣派!地方十分闊落,有兩組吧枱位置,一邊是食鐵板、另一邊是食刺身壽司,還有VIP 房間。今晚朋友訂了位食Omakase ,當中有三款價錢,我們選了中間個款"萩",有刺身又有壽司。店員服務亦十分殷勤態度良好,先會問有沒有不吃,因為廚師可按客人情況而調整,細心!我當然沒有什麼不吃啦😄!落單後,先上了前菜,用嫩滑嘅雞肉配埋香甜嘅大根而成嘅前菜!味道清新!再來就係另一款前菜明太子魷魚配紅菜頭蝦肉,紅白相撞賣相精美,在碟上左右兩邊分開放置,右邊明太子魷魚入口彈牙之餘上面還沾滿了卜卜脆嘅明太子,好有口感!而左邊嘅紅菜頭蝦肉,入口清新嘅通菜頭再跟彈牙嘅蝦肉,作為前菜又係一個唔錯嘅感覺!接住就係由師傅為我們準備嘅刺身五點先上係現在當造嘅深海池魚,入口肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,魚油甘香細膩!配埋個柚子醬汁,味道更鮮!接住就係經師傅火炙後再用脆身紫菜包住上嘅梭子魚,經師傅炙燒
如果喜歡食廚師發板嘅朋友,這裡一定唔會令你失望嘅選擇!

接住就係由師傅為我們準備嘅刺身五點
接住就係經師傅火炙後再用脆身紫菜包住上嘅梭子魚,經師傅炙燒魚皮令油香突出,魚油滲入魚肉,甘香得很,還配了少少香蔥,入口份外有口感!

用冰鎮上嘅北海道白粟米特別之處是可以像生果一樣生食。糖度可以高達18度,一口咬落去已經爆汁!非常好吃之外!
日本象拔蚌,其肉質味道鮮甜,肉質脆嫩,加上少少海鹽,味道更鮮甜!
師傅厚切嘅野生中拖羅魚腩,幾乎無筋,油分適中,入口即溶而魚味濃郁!
最後一道刺身都係當造嘅沙甸魚,因上紫蘇葉同香蔥,再用紫菜卷成嘅沙甸魚,魚肉爽甜,油香滿溢,卻又不覺油膩,為味覺帶來新享受,絕對值得一試!

跟住就係小肴-蟹肉真丈
以蟹肉包住蟹膏炸成香甜飽滿的真丈,上枱時剛炸起入口熱盪盪,咬開時中間有濃郁嘅蟹膏流出,蟹肉真丈外面還有沾滿香脆嘅紫菜碎,十分惹味!

接住就係壽司八點,平目肉質魚鮮嫩,魚味清淡,配上柚子皮在上面,入口份外清新!
再來就係池魚肉質緊實而爽口、略帶油香,味道鮮甜。
平政魚嘅味道比油甘魚和鰤魚更為清甜,而且油份不會過膩,鮮味、酸度和甜度均衡,被公認為三大最高級壽司食材中之一。而且這裡還用了日本櫻花木煙燻過,所以入口有陣花香味道!

北寄貝入口彈牙爽口,師傅火炙後味道更香甜令人回味!
金目鯛肉質細膩,油脂只會在口中滲出,味道鮮美!
用上野生藍鰭吞拿魚嘅赤身,其肉質鮮嫩而結實,極小脂肪,食落去魚味會好重!
BB吞拿魚位置嘅中拖羅,油分適中而無筋,入口即溶而魚味濃郁加埋少少洋蔥蒜蓉同埋火炙了,味道更香濃!

海膽軍艦,這個除了用了北海道馬糞海膽,它本身味道濃厚甘甜,還用了另一款羽立紫海膽,口感如奶油般化開,風味甘甜、口感幼滑,兩種味道在口中互相交融,真係今晚最開心嘅一道菜式!

完成了壽司後就係個湯,大蜆清湯,蜆肉大隻清甜彈牙,湯底鮮甜,清一下口腔!

最後上埋個自家製綠茶奶凍,奶凍香滑綠茶味道香濃!

今晚十分滿足,師傅亦按客人節奏調節出菜時間,亦介紹每道食物,食得開心之餘,亦對於食物長知識!
丈夫生日話想食 omakase ,妻子當然要努力為他準備啦!阿媽家姐關注組,有網友推介 旭,名字很有意思,旭日初升,我提早一個月就訂位了。地方有點隱蔽,差不多在希雲街的盡頭,也有米芝蓮的嘉許。一推門進去見到一排漂亮的波波燈,空間感豪華。有私隱度高的VIP房,有鐵板燒和壽司吧枱。晚市廚師發板簡單分了三個價錢,我們選擇了 <萩 Hagi>• $1680《前菜》高檔食肆一向是金融市場的寒暑表,當晚很多金融人來幫襯,大家生活都開始回復正軌了。小鉢擺盤漂亮,大根千切 雞肉、明太子魷魚、紅菜頭伴蝦粒,最後食埋龍珠果,清新開胃。《刺身5種》深海池魚 薄切🥢入口肉質爽嫩,加上酸汁同吃份外顯得鮮味。梭子魚 🥢 Seasonal 白魚,魚肉本身夠香口彈牙,以火炙處理,逼出魚油香味,紫菜包着吃,別有一番風味。北海道白粟米🥢 生吃非常清甜,咬落多汁,冰冰涼涼很清爽。北海道白象拔蚌🥢 肉質爽口,味道天然鮮甜,爽脆彈滑,可加一點海鹽同吃,鮮味十足。中拖羅🥢 野生味道比較濃郁,厚切口感彈牙煙韌,比較瘦少脂肪,慢慢細嚼可以釋放出拖羅的油香,魚香味於口腔裏面久久不散。沙甸魚 🥢 也是Seasonal的,

《前菜》

刺身5種》

深海池魚 薄切🥢入口肉質爽嫩,加上酸汁同吃份外顯得鮮味。

北海道白粟米🥢 生吃非常清甜,咬落多汁,冰冰涼涼很清爽。

沙甸魚 🥢 也是Seasonal的,味道濃郁的魚,卷上芽蔥、紫蘇葉、日本蘿蔔,整體口感結實彈牙,清甜有質感。

《小肴》
蟹肉真丈🥢 這個很特別,第一次食,熱食 hot dish 真係 very hot , 炸起熱辣辣,蟹膏好似流心瀑布,有爆汁的感覺。外層酥脆,蟹肉極爽彈,越食越好味。

壽司8貫》

壽司姜是日本子薑,甜酸辣刺激味蕾。

左口魚🥢 手握壽司上的左口魚,火燒輕灸,油脂豐富,再灑上柚子皮,清新口味中和油膩感。

池魚🥢好肥美好鮮甜,魚味相對濃郁。

平政魚🥢 以日本櫻花木煙燻,入口帶有微微的花香味,口感很特別,肉質有嚼勁,滋味無窮。

北寄貝🥢 師傅輕輕一拍,新鮮北寄貝肌肉馬上收縮,新鮮爽甜夠厚肉。

金目鯛🥢 師傅介紹是魚腩位置,油脂好香,油潤嫩滑,肉質鮮嫩無比。

赤身 🥢 亦即是野生 藍鰭吞拿魚🥢背脊位置,魚肉特別結實,咬落有嚼勁,師傅預先用醬油漬,魚香味更加突出,伴隨着還有淡淡的海水味。

BB 吞拿魚🥢 Season 吃最適合,正魚腩位,皮下脂肪厚,入口即溶。用火輕輕燒過,將油脂逼出勁香,上有洋蔥蒜蓉令層次更豐富。

北海道海膽壽司🥢
我最愛的北海道海膽,見到白海膽真的很興奮🥰 日本海膽 分了上下兩層。

白海膽🥢~Season 才有得食~仲要拍賣😍 面前目測 應該是北海道東沢紫海膽呀!價錢以當日市場拍賣價而定,海膽即日本人口中的 Uni,我們每次到日本都一定要吃。最富海洋鮮味的極品,甘甜與鮮味,入口一試難忘。

馬糞海膽🥢 清甜又富海水味,入口鮮甜冇腥味,味道濃郁,甘香餘韻,歷久常新,好味到癲呀😋

《Soup》
海鮮湯🥢 食完一輪美味嘅壽司,要冷靜下先,奉上一碗熱辣辣的海鮮魚湯,仲有大大隻蜆肉。

《Dessert》
自家製咖啡味奶凍🥢質感滑溜,香味撲鼻,甜度適中,加上金箔黑豆,感覺更加矜貴。

總括而言,旭 · 果然有級數,食材每日由日本直送,時令新鮮嘅食材,師傅發板馬上推介,品嚐到優質食材,傳統地道日本風味。值得推薦
生日
  • <萩 Hagi>
2021-06-26 231 瀏覽
已經差不多一年半冇得去日本。我諗我同好多香港人一樣,想念日本嘅時候就知好去搵一間認真嘅日本餐廳食一餐,回味一下。我由旭開張到現在都一直有光顧。呢間餐廳比我嘅感覺,就好似希雲街一樣。喺繁忙嘅銅鑼灣,希雲街安安靜靜蘊藏着好多討人喜歡嘅小店。日本餐廳喺香港越開越多,旭就安安靜靜做好自己嘅食物。今次食左佢地嘅lunch set,一樣冇令我失望。我比較膚淺,我最鍾意嘅都係佢哋嘅toro同海膽。希望佢哋可以一直保持水準,可以令我呢位熟客一直幫襯落去。

希望佢哋可以一直保持水準,可以令我呢位熟客一直幫襯落去。
2021-05-11
2021-06-24 175 瀏覽
今天好姐妹說要帶我到銅鑼灣吃好東西,我們到達了希雲街街尾吃廚師發板,我們並選了萩的套餐。原來餐廳的師傅當年是跟隨日本人學師,所以經驗非常豐富。餐廳裝潢用上木系作為整體主題,再使用富有日本風格圖案的牆紙作裝飾,並配襯大量掛吊玻璃球和柔和黃燈,整體感覺溫馨貴氣。旭 純米大吟釀此款清酒是特意尋找酒廠釀造而成的,屬餐廳的自家品牌,飲用時辛口強烈,尾韻溫馴順滑,整體容易接受。前菜前菜共有三個款式,首款是螢光魷魚沖漬,由於沒有浸泡太久,所以肉質顯得飽滿肥美,咀嚼時煙韌爽口,濃郁彈牙。另一款是用上紅菜頭絲包裹日本九米蝦,而兩者皆為凍食,紅菜頭清爽香甜,蝦肉則是鮮甜淡身。最後的龍珠果用上了麥穗裝飾,以讓造型更為立體和美化觀感,味道清甜多汁,細緻柔軟。海膽玉子豆腐海膽玉子豆腐入口即溶,濃郁香甜,再加入清脆爽滑的秋葵和鮮嫩清香的冬菇以緩和膩滯,而甘香鬆化的米通則用作增添口感。北海道毛蟹馬糞海膽菜式用上嫩滑清甜的毛蟹肉,再配上黏滑甘甜的馬糞海膽和綿密甘香的蟹膏,口感香甜即化,鮮味十足,而頂部灑入少量的紫蘇花則可作增鮮解膩之用。九洲梭子魚師傅把魚肉輕微燒灼,以求釋出油分,再配搭長蔥、萬能蔥癖除魚腥和油膩,食用
旭 純米大吟釀
海膽玉子豆腐
北海道毛蟹馬糞海膽
九洲梭子魚
師傅把魚肉輕微燒灼,以求釋出油分,再配搭長蔥、萬能蔥癖除魚腥和油膩,食用時鮮爽彈牙,魚油甘香。
日本靜岡溫室蕃茄
菜餚用上透明杯盛載,賣相顯得更為矜貴精美。靜岡的溫室蕃茄香味濃郁,甚甜多汁,配上微酸滑溜的土佐醋啫喱,味道開胃清新。
吞拿魚大拖羅刺身
色澤粉嫩的大拖羅脂肪分布較多,因而食用時富有天然的魚油脂甘香,並且入口即溶,鮮味軟綿。
炭燒北寄貝
北寄貝入口時富有炭燒香氣,同時亦帶有淡淡海水味道,而咀嚼口感則是新鮮結實,再配搭上微酸的青檸汁,味道更加提鮮。
沙甸魚蓉
師傅把魚隻骨間的肉刮出後製成魚蓉,食用時只需用紫菜包裹即可入口,味道肥美濃郁,帶有獨特魚香鮮味。
汁煮鮟鱇魚肝
矜貴的鮟鱇魚肝用上汁煮的方法烹調而成,相較一般蒸熟製作來得更為特別。而且加入醬油、長蔥、萬能蔥以緩和腥味,食用時鮮嫩細滑,入口即化,並帶有淡淡醬油香氣。
黑松露免治雞肉
師傅用上蔬菜包裹免治雞肉、雞軟骨、福岡雞,令食用時有多重口感,不但嫩滑濃郁,亦爽脆鮮香,煙韌彈牙,而其頂部作點綴的松露片則散發菇菌幽香。
左口魚壽司
左口魚配搭上壽司醋飯後,再加入微酸的青檸、柚子緩和魚油,食用時結實滑溜,爽口甘香。
平政魚壽司
平政魚壽司是矜貴的高級魚,師傅使用櫻花木煙燻後,再加入日本長蔥癖腥,入口魚味濃郁,清甜甘香,並帶有煙燻香氣,是一道心思出品。
北海道白象拔蚌壽司
師傅把肉質進行拍打動作再奉上,為令其呈現收緊狀態,整體入口結實爽彈,且富有海鮮清甜味道。
吞拿魚赤身醬油漬壽司
製作了醬油漬的吞拿魚顯得色澤深紅,將其加入長蔥、醋飯後再用紫菜包裹,以免容易散開,入口魚香濃郁,新鮮軟滑,並散發醬油香氣。
赤鯥壽司
赤鯥壽司是時節性魚種,師傅將其燒一燒後以逼出油,並加入蘿蔔蓉調味,入口味道擁有獨特鮮甜,爽脆油香。
鳥貝壽司
鳥貝壽司同樣需要先進行拍打以令肉質收緊,然後再加入青檸汁調味提鮮,入口煙韌彈牙,爽口鮮美。
吞拿魚大拖羅壽司
師傅特意選用魚隻下巴下方的矜貴位置製作,因此部份不但運動量多,同時亦脂肪豐富,口感入口即化,油香四溢。
九州車海老壽司
車海老是從日本九州直運至港的貴價新鮮蝦,因而於搣開蝦殼製作前仍然是生猛郁動的,食用時爽口彈牙,蝦味濃郁,是屬餐廳中有名的壽司之一。
赤海膽白海膽壽司
前面色澤較淺的是白海膽,食用時鮮味十足,而赤海膽則是後者,口感鮮甜濃郁,兩者皆是入口即溶,且毫無甘苦味道。
車海老天婦羅
師傅把前道車海老壽司中的蝦隻頭部保留下來,以製成此味天婦羅,入口炸得香酥爽脆,鮮味濃郁。
吞拿魚蓉手卷
手卷用上吞拿魚蓉、飯製成,再混合微酸黃蘿蔔以增添口感和緩和魚油,整體幼細香滑,軟綿濃厚。
鯛魚湯
鯛魚湯用上魚骨熬製而成,而用料則配搭有鯛魚肉、蘿蔔片、菜、豆腐,可見相當豐富,飲用時魚味極為濃郁出眾,鮮味十足,用作結尾暖胃是最適合不過。
綠茶奶凍
甜品是道心機之作,皆因師傅是用綠茶混合了奶凍製作而成,然後再加入紅豆、菊花瓣點綴,味道香甜甘澀,滑溜清香,綠茶香氣出眾濃烈。
杏仁咖啡雪糕
最後的結尾甜品就是用杏仁混合咖啡製成的雪糕,兩者味道均出眾馥郁,口感絲滑香甜,入口即溶,為整頓料理畫上了完美句號。

總結而言,餐廳裝潢富有日本氣息,環境設計大氣舒適。菜餚方面製得精美用心,味道質素超卓高質,是選擇廚師發板的好地方。
2021-06-11 1617 瀏覽
其實我本身唔係特別鍾意日本哩個地方,不過當你已經有年半冇出國,同預計倒未來至少一年都未出倒國,你都會特別掛住日本嘅新鮮魚生同壽司。經朋友介紹,今次去左間非常隱蔽又低調嘅鮨店慶祝紀念日,因為佢喺希雲街盡頭,通常好少會行到咁入,所以去過幾次都從來唔知有哩間餐廳。最初以為佢地新開左冇耐,原來已經開左幾年,難怪平日夜晚都坐滿人。旭嘅店面比好多同級別嘅鮨店大好多,佢地分左兩組吧檯,一邊係食刺身壽司,另一邊就食鐵板燒,另外佢地亦有VIP房。我今次黎主要係為左佢地嘅刺身壽司,佢地嘅晚市Omakase分左三個唔同價位,分別係$1,350、$1,680同$2,000,三個套餐都包左前菜、熱盤、湯同甜品,最大分別係壽司同刺身嘅份量,我地揀左中間價位套餐,有刺身同八件壽司。落單後,先黎兩款前菜。第一款係一碟拼盤,最前面係螢光魷魚,冇平時食倒咁鹹,反而係有少少辣味,配埋個酸汁幾開胃;左上角係熟蝦,上面紅色一條條係紅菜頭,甜甜地,紅菜頭可以降血壓,有益又好味;最後可以食埋右上角嘅龍珠果清下個口啲味。第二道前菜係海膽玉子,玉子中間加左海膽,玉子口感幾滑,上面再加左冬菇。食完前菜,就開始食熱盤。北海道毛蟹 - 哩個

我今次黎主要係為左佢地嘅刺身壽司,佢地嘅晚市Omakase分左三個唔同價位,分別係$1,350、$1,680同$2,000,三個套餐都包左前菜、熱盤、湯同甜品,最大分別係壽司刺身嘅份量,我地揀左中間價位套餐,有刺身同八件壽司
海膽玉子
食完前菜,就開始食熱盤。

北海道毛蟹 - 哩個毛蟹有兩種食法,右邊嘅大脾肉係冇加調味,可以食倒毛蟹嘅鮮甜味,而左邊嘅蟹肉就加左撈蟹膏,食時可以撈埋旁邊嘅紫蘇花入去,蟹膏味道好濃郁。
北海道毛蟹
野生銀鱈魚 - 師傅將銀鱈魚輕輕燒過,魚油都被迫晒出黎,食得出魚油香味之餘又唔會太漏。
野生銀鱈魚
北海道白粟米 - 記得好耐之前都食過一次白栗米,今次黎咁啱當造所以又有幸食倒。白栗米比起普通粟米清甜多汁,師傅將佢雪凍左,味道更加清爽,咬落去仲爆汁添!

北海道白粟米
梳子魚 - 梳子魚本身魚油味幾香,就咁蘸少少wasabi食已經可以,後面嗰舊梳子魚加左少少蔥,帶少少辣味,又另一番風味。
梳子魚
慢煮鮟鱇魚肝 - 鮟鱇魚肝食落口感有啲鵝肝,粉粉地咁,但香得黎冇咁漏。
慢煮鮟鱇魚肝
刺身之前,師傅先預備左伴碟配菜,比較特別係最前面師傅自己醃製嘅酸薑,酸酸甜甜一啲都唔辣。
白象拔蚌 - 爽口又鮮甜,就咁加啲鹽同wasabi食已經好味。
白象拔蚌

野生藍鰭呑拿魚 - 呑拿魚油脂甘香,師傅仲特別將粗筋切走,其餘嘅幼筋因為切唔走,師傅就喺吞拿魚背面界幾刀界斷幼筋,所以食落好滑完全食唔倒有筋。
野生藍鰭呑拿魚

黑松露雞肉卷 - 雞肉用椰菜包住黎煮,雞肉索晒啲醬汁,入味得黎又唔會太老,新鮮黑松露好大片,味道清香得黎味道又唔會太搶。
黑松露雞肉卷

左口魚壽司 - 左口魚出名油脂豐富,師傅同樣輕輕燒過,油脂味香得黎唔會太膩,壽司飯用赤醋煮,唔會太酸,飯亦握得夠實。
左口魚壽司

池魚壽司 - 魚味比左口魚濃啲,上面加左少少蔥花同薑吊一吊味。
池魚壽司

赤身壽司 - 即係呑拿魚嘅背脊,因為油脂比較少,好多平價壽司店都會見倒,不過哩件赤身係醃漬過,食落冇平時咁削,紫菜夠乾爽,食落仲係脆脆地加左唔少分。
赤身壽司

象拔蚌壽司 - 象拔蚌因為夠新鮮,所以經師傅拍一拍,蚌肉收縮食落更爽口。
象拔蚌壽司

赤鯥魚壽司 - 夏天係食赤鯥嘅季節,肥美又嫩滑,師傅將赤鯥魚輕輕燒過,帶出魚油香味。

呑拿魚壽司 - 食哩類高級鮨店見倒拖羅一啲都唔奇,不過哩件吞拿魚壽司用左野生吞拿魚嘅兩個唔同部位,最底嗰塊係中拖羅,魚味重啲,上面兩塊係下巴近頸位置,油脂味就比較突出,比起用單一件大拖羅或中拖羅,層次更豐富。

呑拿魚壽司

九州車海老壽司 - 食哩件壽司絕對可以用心驚膽跳黎形容,因為車海老非常新鮮,加上師傅喺上面加左啲岩鹽令蝦肉收縮,所以壽司上枱時,蝦肉仲不時跳動,起碼維持左五分鐘仲跳緊,最後我地都唯有趁佢唔郁時快快放入口。佢唔單止鮮甜,仲比爽口嘅牡丹蝦多左份清爽嘅感覺。
九州車海老壽司

食完蝦肉,師傅仲將蝦頭炸到脆卜卜黎做配菜。
九州車海老蝦頭

海膽軍艦 - 哩件軍艦用左兩隻唔同海膽,上面淺黃色係白海膽,食落比較清爽,下面橙黃色嘅係馬糞海膽,味道濃甜完全冇腥苦味。
海膽軍艦

大蜆清湯 - 蜆肉好大隻厚肉,鮮甜又冇沙。
大蜆清湯

甜品可以揀綠茶奶凍或者雪糕,我同另一半就每人揀一款。

綠茶奶凍 - 奶凍好滑溜,上面加左層綠茶粉,面頭再放左啲紅豆,綠茶甘香得黎唔會太苦,同香巳嘅紅豆絕對係perfect match。
綠茶奶凍
海鹽雪糕 - 雪糕有三款口味,朋友揀左海鹽,鹹鹹地幾清爽。

總結,食物新鮮又高質,冇得挑剔,同其他同級鮨店比,佢店面比較大坐得舒服啲,雖然多位,不過真係估唔到佢平日都好多人食,所以最好預早少少book枱。
海膽玉子
九州車海老蝦頭
海膽軍艦
大蜆清湯
綠茶奶凍
Through one of my friend's recommendation, I got to know of this Japanese restaurant and have planned to bring my wife there for dinner tonight. Kyoku was located at Haven Street, a hidden corner right to the end of the street at Causeway Bay. Once we entered the restaurant, what appeared before us is a vast space area, with chef corner for sushi, teppanyaki and private area as well. Kyoku was selected as one of the top 100 tables in Hong Kong for 2020. The decor was exquisite and fine detailed,

Once we entered the restaurant, what appeared before us is a vast space area, with chef corner for sushi, teppanyaki and private area as well. Kyoku was selected as one of the top 100 tables in Hong Kong for 2020. The decor was exquisite and fine detailed, fitting for their status.

For their dinner, they offered omakase and teppanyaki set and we chose omakase. For their omakase, they offered 3 pricing and we go for the middle option, consisting of appetizer, five kinds of sashimi, hot dish, eight pieces of sushi, soup and desserts, priced at $1680 per person.

Presented in front of us were a set of culinary, towel and appetizer. Those appetizer were juicy and crunchy, sweet and sour in taste, very appetizing.

Our first dish is appetizer, presented in a nice dish, consisting of mini fluorescent squid, sliced beetroot with prawn, passion plant and egg tofu with sea urchin. Mini fluorescent squid was slightly spicy and sour in taste, very refreshing. Sliced beetroot with prawn were sweet and chewy, and passion plant was juicy too. Egg tofu with sea urchin was flavourful and soft, with sliced mushroom on top of it.

Horsehair crab and crab meat with crab paste - Horsehair crab was from Hokkaido and the meat was really sweet and fresh in taste. Crab meat with paste was flavourful and chewy, going well with the flower scent smell.

Cod sashimi - It was lightly seared, thus those fats on the meat came out, having an oily texture, almost melting in my mouth.

Hokkaido white sweet corn - It was not found commonly in Hong Kong, thus i was pleasantly surprised. When i took a bite, those juice came bursting out, and was crunchy and juicy, very sweet in taste. It has a creamy feel and have slight vanilla taste.

梳子魚 - The skin was seared lightly, thus it was crispy. It was fresh and has strong fish oil taste.

White Geoduck sashimi - It was recommended to add only salt and wasabi to it, to retain the freshness of it. It was sweet and chewy, smooth in texture.

Bluefin tuna sashimi - The chef helped to remove those brittle bones in it, handling with care. It was chewy and soy sauce helped to enhance the flavour in it.

Chicken roll with black truffle - After we have finished our sashimi, they served us hot dish. Steamed chicken was wrapped with cabbage and was chewy and juicy, absorbing the essence of the white cream, which was creamy and flavourful. Black truffle helped to enhance the flavour, complimenting well.

Flounder sushi - It was seared lightly and was really soft in texture, almost melting in my mouth.

Mackerel sushi - The texture was slightly thick and has strong fish after taste, thus very flavourful.

Tuna with seaweed - Tuna was marinated and of back portion, thus it was chewy and meaty, and seaweed is very thin and crispy, going well with the tuna.

Geoduck sushi - It was very sweet and fresh in taste, chewy as well.

赤鯥魚壽司 - It was seared lightly, thus those oils came out, making out oily in texture and soft.

Toro sushi - This was the first time i ate toro sushi this way, with 2 different types of toro placed together. Medium toro was placed at the bottom, more flavourful. At the top was toro's area near the neck, thus it was more fattening and oily. Both toro balanced out nicely, having a tasty feel.

Kyushu prawn sushi - This sushi was the main highlight of this meal. The prawn was still shaking fervently as salt was applied to it, causing the nerves to react. Because of it, it was very sweet and refreshing, very fresh as well.

The head of the prawn was being deep fried, thus it was very crispy in texture.

Sea urchin sushi - Two types of sea urchin were given and was served cold. It was very soft and buttery, flavourful in taste and seaweed was very crispy as well.

Fish liver was soft and fatty in texture, melting in my mouth and was flavourful.

Clam soup was clear and sweet in taste, with no MSG tasted. Clam was huge in size and fat, very juicy and chewy.

Matcha milk pudding with red bean - Matcha powder was spread on top of it, thus it has strong matcha taste. Milk pudding was sweet and soft, and red bean was sweet and chewy too.

Peach sorbet was very refreshing and sour, with strong peach taste. It was perfect after a heavy meal.
2021-06-08 147 瀏覽
記得每次食Omakase 都會好期待師傅會準備啲咩比我食,因為我比較麻煩啦,唔食仼何蔬菜同芥末,真係會搞到個師傅記好多嘢,所以今晚都好多謝師傅照顧麻煩嘅我,為我轉咗幾道啱我食嘅嘢。講真係希雲街靜靜嘅一角嘅餐廳,但係就得獎無數,唔單止有omakase 仲有鐵板燒添。螢光魷魚 (配蛋黃醬) + 熟蝦 (配紅菜頭絲)- 魷魚脹卜卜,爽口彈牙,加上蛋黃醬,微微既酸甜,開胃一流。 熟蝦口感爽,加上微甜紅菜頭絲,兩道菜既微酸甜 開胃非常。北海道毛蟹(配蟹膏) - 毛蟹經師傅拆肉配以蟹膏,味道鮮甜且蟹味十足。梭子魚 先將皮炙燒 ; 夏天必有的一道菜式。響螺 ; 夏天會比較多貝類,響螺爽口,有海水味。大蜆; 因為唔食沙律,所以餐廳更換左大蜆。大蜆鮮甜大隻,感覺用沙律換大蜆係著數左。野生藍鯨呑拿 爽脆帶油脂感。火炙北寄貝 ; 比較能突出甜味沙甸魚; 師傅先切碎沙甸魚,再加上薑蔥混合,以紫菜夾著沙甸魚,一入口,味道強烈霸道,令人極之難忘。鮟鱇魚肝師傅精心秘制,魚肝吸收了秘制既醬汁,入味非常,是全餐Omakase其中一碟最難忘既菜。松露雞卷; 蔬菜包裹既雞肉配松露片及醬汁,令整碟菜既味道份外香濃。深海池魚赤

梭子魚 先將皮炙燒 ; 夏天必有的一道菜式。

響螺 ; 夏天會比較多貝類,響螺爽口,有海水味。

野生藍鯨呑拿 爽脆帶油脂感。

火炙北寄貝 ; 比較能突出甜味

深海池魚
赤鯥魚 入有油脂滿溢,微微炙燒逼出魚油,一口舍利一口魚,口中就似被填得滿滿。

針魚
用上豉油提味,魚味不算濃,口感爽爽的。

象拔 口感也是帶爽脆,味道清新。

赤身 醬漬一下令味道更好 海苔包著更有口感。

車海老不作仼何加工,直接生拆用上菜,彈牙新鮮的一道菜。

兩種海膽 馬糞海膽白海膽
一口能滿足甘甜和濃郁味道,愈吃愈想吃。

炸車海老頭; 先前拆除的蝦頭,師傅未有浪費,並將蝦頭炸到鬆脆,蝦味濃郁。

最後仲有魚湯同埋甜品真係每個菜式都好啱食啊。

2021-06-06 151 瀏覽
煙燻茄子前菜係我中意既茄子呀,很開胃的。汁煮粒貝+螢光魷魚個魷魚表皮很爽,不過我唔太喜歡魷魚;但個汁煮粒貝就好好味,又夠淋左口魚刺身/火炙/包海膽個左口魚好好味,最中意個火炙,點埋個酸汁好夾梭子魚 kamasu呢個魚係我之前無食過,第一次食。我對魚既接受程度本身比較低,成日唔係好敢試啲唔識既魚,但呢個好食喎鹽燒木魚乾呢碟我非常欣賞,鹽燒味啱啱好,皮脆,食落好香口日本象拔蚌我中意食象拔蚌刺身,呢味係唔會衰得去邊啦,不過佢係非常新鮮,係好甜果隻馬糞海膽+蟹肉蟹膏呢兩樣又係夠新鮮就一定好食,兩樣都係我中意食既野,真係好好食,海膽好甜,覺得得好少,好彩之後有足料海膽手卷野生藍鮨吞拿魚拖羅呢個拖羅係非常高質,唔係成日食到肥淋淋果種,師傅話因為係野生,係大海多活動量,肉同油比例均勻沙甸魚刺身 season好新穎呀對我嚟講,未食過沙甸魚剌身,原來又ok架喎,師傅話沙甸魚係seasonalA5和牛 柚子胡椒/黑椒A5和牛真係正,點埋佢地既柚子胡椒食真係正,同埋個湯真係有濃濃既牛味,原來因為係用大量牛骨煲完才用來煮和牛日本深海池魚壽司 呢個食起上黎爽身啲,都唔錯。不過我自己無咁中意令身同爽口既魚刺身針魚
煙燻茄子
前菜係我中意既茄子呀,很開胃的。

汁煮粒貝+螢光魷魚

左口魚刺身/火炙/包海膽
個左口魚好好味,最中意個火炙,點埋個酸汁好夾

梭子魚 kamasu

鹽燒木魚乾
呢碟我非常欣賞,鹽燒味啱啱好,皮脆,食落好香口

日本象拔蚌

馬糞海膽+蟹肉蟹膏

野生藍鮨吞拿魚拖羅

沙甸魚刺身 season

A5和牛 柚子胡椒/黑椒

日本深海池魚壽司

針魚壽司
呢個係seasonal,不過都係令身既魚,肉係硬身啲,無話好中意

鳥貝刺身
呢個同赤貝好似,但我覺得更爽口更好味。師傅話係seasonal,比赤貝罕見。食既時候仲郁架,正

野生油甘魚
呢個係用左比較細條既油甘魚,師傅用左碳網燒左兩側。我平時唔好油甘魚的,呢個食落卂有啲唔同喎,好味

九州車海老
本來已經好中意食蝦刺身,呢個真係好鮮甜,又爽身。師傅話今日剛落機,好新鮮架

赤睦魚壽司
好新鮮,但唔算特別,同埋可能食到尾聲,我已經好飽

炸蝦頭
好好好好食呀,勁脆勁香口,又有濃濃既蝦味,一個字:正

拖羅手卷
唔洗講,個拖羅同之前個刺身一樣,呢個手卷有著滿滿既拖羅,正到爆

馬糞海膽
就係呢個海膽,唔洗講野,即刻放落口

雞蛋餅
呢個蛋餅一定要講,睇落以為係蛋糕,原來係無面粉,成舊雞蛋黎,好香雞蛋味真係,本來見到隔離枱要求再食,已經令我好期待,果然無令我失望

魚湯
又係好足料,明明已經好飽,都忍唔住要灌落肚

特別想提下,呢度啲師傅真係好nice,每個菜式都會解釋,知道我地鍾意食蛋餅,都專登比蛋餅唔同既部分我食
喜愛OMAKASE既好友生日,一早揀左呢間『旭』。餐廳位於銅鑼灣希雲街,位置比較隱蔽,環境清幽,企理乾淨,座位之間有一定距離,坐得舒適。今日雖為平日,但晚飯時間仍然全場客滿,餐廳客似雲來,建議大家記得要先預約。值得大讚的是師傅態度認真又專業,對每一樣食材都非常了解,每上一道菜都會同客人細心介紹,感覺親切又友善,期間服務員亦會不時留意客人需要,收碟加茶速度快。前菜螢光魷魚沖漬:魷魚鮮味夾雜點咸香,清甜爽脆紅菜頭絲、日本九米蝦:紅菜頭爽滑香甜,日本九米蝦肉質軟腍鮮甜龍珠果:細細粒清甜多汁,味清甜而不膩。海膽玉子豆腐:配以秋葵、冬菇、米通同食,豆腐鮮香嫩滑,海膽豐腴甘甜,口感豐富。北海道毛蟹、北海道馬糞海膽:配以紫蘇花同食,將北海道毛蟹拆肉再拌蟹膏,鮮甜香濃啖啖肉,面頭有入口即溶馬糞海膽。九州梭子魚:配日本萬能蒽,輕輕炙燒魚皮,逼出豐富魚油,魚肉透白清甜。日本靜岡溫室蕃茄:新鮮蕃茄爽甜清新,拌以土佐醋製成之啫喱,酸甜適中,好開胃。吞拿魚大拖羅刺身:豐富魚油脂肪,入口即溶,富含天然魚油甘香。炭燒北寄貝:配青檸汁,北寄貝甘甜爽滑好鮮脆。沙甸魚蓉:配爽脆紫菜,沙甸魚蓉味道濃郁,軟滑多汁。汁煮鮟鱇魚
喜愛OMAKASE既好友生日,
一早揀左呢間『旭』。

餐廳位於銅鑼灣希雲街,
位置比較隱蔽,環境清幽,企理乾淨,
座位之間有一定距離,坐得舒適。

今日雖為平日,但晚飯時間仍然全場客滿,
餐廳客似雲來,建議大家記得要先預約。

值得大讚的是師傅態度認真又專業,對每一樣食材都非常了解,
每上一道菜都會同客人細心介紹,感覺親切又友善,
期間服務員亦會不時留意客人需要,收碟加茶速度快。

螢光魷魚沖漬:
魷魚鮮味夾雜點咸香,清甜爽脆

紅菜頭絲、日本九米蝦:
紅菜頭爽滑香甜,日本九米蝦肉質軟腍鮮甜

龍珠果:
細細粒清甜多汁,味清甜而不膩。

海膽玉子豆腐:

北海道毛蟹、北海道馬糞海膽:

九州梭子魚:
配日本萬能蒽,輕輕炙燒魚皮,逼出豐富魚油,魚肉透白清甜。

日本靜岡溫室蕃茄:
新鮮蕃茄爽甜清新,拌以土佐醋製成之啫喱,酸甜適中,好開胃。

吞拿魚大拖羅刺身
豐富魚油脂肪,入口即溶,富含天然魚油甘香。

炭燒北寄貝:
配青檸汁,北寄貝甘甜爽滑好鮮脆。

沙甸魚蓉:
配爽脆紫菜,沙甸魚蓉味道濃郁,軟滑多汁。

汁煮鮟鱇魚肝:
魚肝潤滑細膩好鮮美,絕無苦澀味。

黑松露免治雞肉:
滿佈黑松露片,賣相吸晴,
選用福岡雞,肉質嫩滑鮮甜,
加入雞軟骨,口感層次相當豐富。

左口魚壽司
魚油豐富,爽滑結實,
配青檸、柚子,份外清新。

平政魚壽司
配日本長蔥,以櫻花木煙燻,
平政魚口感肥嫩細膩,風味鮮甜。

北海道白象拔蚌壽司
味道濃厚鮮甜,蚌身肥美,口感爽脆。

吞拿魚赤身醬油漬壽司
赤身色澤鮮紅肉質堅實帶嚼感,
以秘製醬油帶出赤身之鮮甜,
配長蒽、爽脆紫菜同食更有層次。

赤鯥壽司
配蘿蔔蓉,赤鯥油脂甘美,
肉質鮮甜無比,味道濃厚而不膩。

鳥貝壽司
師傅上枱前會先拍打一下,
以喚醒鳥貝未死之神經,可令口感更佳!
食落肥美爽脆有勁道,配青檸汁更鮮甜。

大拖羅壽司
選下巴下邊位置,脂肪分佈如雪花般,
魚香持久,味道肥美滿口甘香,鮮甜無比。

九州車海老壽司
大大隻車海老爽彈富口感。

炸車海老蝦頭:
香酥可口。

赤海膽白海膽壽司
一次過選用兩款不同海膽,
以北海道赤海膽配白海膽,
紅褐色赤海膽鮮甜幼滑,
白海膽清爽結實好甘甜。
兩者同食,滿口鮮味,令人回味無窮。

特別一提是壽司選用赤醋飯,
比白米醋飯更濃郁香醇,
可令魚鮮味道提昇至另一層次。

吞拿魚蓉手卷
口感細緻綿蓉,肥美又嫩滑。
加入黃蘿蔔粒,清新減膩。

鯛魚湯
熱辣辣奉上,
以多款魚骨、魚皮熬製,
味道特別香甜濃郁。

抹茶奶凍
細膩香甜又Q滑,充滿清香抹茶味,
跟日本紅豆配合得天衣無縫。

杏仁咖啡雪糕
甜度剛好,雪糕軟滑,食落咖啡味超濃郁。
2021-05-27
2021-05-26 167 瀏覽
這幸福來得也太過快吧沒有想到被寵愛的感覺是怎樣就已經變成了溺愛記得初初相處也會很多價值觀不同後來磨擦過便可以容易相處些慢慢人的脾性也會改變記得易怒的自己之前一有不滿意就遷怒於別人現在會是不作一聲 不斷回想事情靜待脾氣過 怒氣過了 把事情說開了便解決了這算不算是愛的力量旭 Kyoku一入門口已經覺得地方闊落,空間大,令人感覺高級舒適。店內分兩大用餐區分別提供鐵板燒及omakase。用上天然木材製成的裝潢。大廚會先了解你的喜好,再準備食材,師傅會現場即磨芥末,開始今晚的晚宴。分別有牛蒡,醃蘿蔔,爽脆開胃。前菜螢光魷魚配蛋黃醬螢光魷魚飽滿,口感彈牙,味道濃郁,配上蛋黃醬可中和味道。北海道毛蟹配蟹膏把蟹肉拆至一梳梳,肉嫩多汁飽滿嫩滑,蟹膏味不算濃,不會蓋過蟹腳蟹肉鮮甜。梭子魚 火炙過令油膩感微微帶過,魚肉潤澤口感一流,夏天時令魚種之一。響螺 夏天時令貝類,日本響螺比較爽脆,口感偏硬身,加上點鹽和芥末,便可以帶出鮮味。土佐醋啫喱配日本溫室蕃茄愛蕃茄之人一定一定要試,那鮮甜味道直衝喉嚨,甜得像整片糖在口中,加上啫喱帶微酸,兩者互相襯托。野生藍鯨呑拿 Otoro 在有筋位師傅先將刺身劃過幾刀,增加口
這幸福來得也太過快吧

把事情說開了便解決了

這算不算是愛的力量

旭 Kyoku

螢光魷魚配蛋黃醬
螢光魷魚飽滿,口感彈牙,味道濃郁,配上蛋黃醬可中和味道。
北海道毛蟹配蟹膏
梭子魚
響螺
土佐醋啫喱配日本溫室蕃茄
野生藍鯨呑拿 Otoro
在有筋位師傅先將刺身劃過幾刀,增加口感,口感比較爽身,在口腔回盪,油脂感就是久久也揮之不去。
火炙新鮮北寄貝
火稍微烤乾的一種調理方法,食材表面經過炙燒,令食材本身的味道和口感變得更加豐富,口感比較軟腍一些,火炙過帶出鮮甜味。
沙甸魚
銀皮魚,大都鮮味較為重。沙甸刺身師傅先經調味,絲絲幼嫩的魚肉,加上薑蓉和蔥花,入口浸透出醬油味,配上海苔夾著食用,可以口感更不同。
鮟鱇魚肝
師傅先經汆水,把血絲處理乾淨,然後汁煮過再處理, 口感細滑更香口,沒有仼何腥氣,再加點青檸皮提味。
松露雞卷
醬汁係用雞骨同洋蔥打成,松露片香氣撲鼻,似紙般薄,一口肉一口松露,就是絕配。
深海池魚
赤鯥魚
油脂豐富,入口即溶,火炙逼出油脂,每次都急不及待這道菜。
針魚
薑蔥可以辟味,師傅把魚皮去掉,因為皮會較韌身,針魚爽身。
日本白象拔
口感是三種貝類中口感爽脆,不會太軟嫩也不會太紮實。新鮮味不輸北寄貝。
赤身
先醬漬增加口感,配海苔食用。我很少吃赤身,因為覺得口感不啱口味,但想不到先醬漬一會兒,味道會有所改變。
九洲車海老
大多餐廳會弄成半熟或全熟,這裡就是即拆即食,新鮮的程度是放在冰中,刺激一下他的神經,上菜時跳動了數下,入口咀嚼更可以感受到彈牙的肉質。
炸車海老頭
炸了個蝦頭,灑上鹽便可以食。
海膽杯
用上季節的馬糞海膽,鮮甜味各具特色,每顆分明,色澤為淺橙黃色,味道濃厚甘甜,回甘強,海膽膏的瓣塊較小。白海膽比較大一瓣,顏色較淡,水份較高,味道清甜。
呑拿魚手卷
黃蘿蔔和紫蘇葉可以增加口感和味道,每次都要食上手卷才是真正完結。
最後來多道魚湯,真的不得不讚歎,很多時候其實刺身壽司類新鮮取勝,大多啲鮨店也做到,但很多微細的細節位置是否可以略勝一籌就要看看這些基本料理,這道魚湯鮮甜程度不能夠用筆墨兩三下寫出來,濃味而不帶半點腥味,鮮甜已經不夠形容,是甜至漏,豆腐帶豆香,口感滑溜。這個結尾才是完結。

一道簡單卻不能少看的暖胃湯。是我會再度拜訪的原因。
2021-05-25 1429 瀏覽
太耐無食過日本壽司啦,尤其是廚師發板,老婆成日都想去多次,今次見到這間裝修內裡門面都好靚同特別,有日式feel帶點西式優雅。【前菜-蟹肉沙律卷】蔬菜爽脆清甜,蟹肉鮮嫩,配搭酸甜味噌醬,增添鮮味。【北海道毛蟹】師傅拆去蟹肉再跟蟹膏拌勻,再放上原隻毛蟹蟹足,整體突顯奢華感覺,而且我特別喜歡北海道毛蟹獨有的細緻口感,鮮甜味比其他蟹更加突出,而蟹肉加上蟹膏,味道甘香鮮味,蟹肉味道更顯香濃。【梭子魚】Seasonal 期間限定,炙燒可以令到魚肉有陣陣魚油香氣,魚肉清爽鮮甜。【活北寄貝】微微烤熟表面,令到鮮味更加突出,而上面灑上少少岩鹽,味道鮮嫩爽口。【金目鯛腩】魚肉嫩滑肥美,魚脂魚肉比例均勻,師傅揀用魚腩位置,入口會比較滑身。【赤貝】貝味突出,口感清爽,師傅輕拍赤貝令到肌肉收緊,肉質更加爽脆。【醬油漬赤身】預先用特製醬汁醃製,用上背脂部位,味道嫩滑甘甜,鮮甜度爆登。【中拖羅】顏色粉紅的中拖羅,脂肪油份比較平均,油脂非常甘香。【九州車海老】新鮮車海老上枱時還扎扎跳,趁生猛時即刻剝殼,浸泡在冰水中保持爽脆口感,在壽司飯上仲看得到肌肉的郁動,非常新鮮,入口爽脆鮮甜,第一次吃到如止生猛的車海老。【海膽】
【前菜-蟹肉沙律卷】
蔬菜爽脆清甜,蟹肉鮮嫩,配搭酸甜味噌醬,增添鮮味。
【北海道毛蟹】
【梭子魚】
【活北寄貝】
【金目鯛腩】
【赤貝】
【醬油漬赤身】
【中拖羅】
顏色粉紅的中拖羅,脂肪油份比較平均,油脂非常甘香。
【九州車海老】
【海膽】
第一次食兩款海膽加埋一齊,上面是白海膽,勁creamy,下面是馬糞海膽,勁濃郁超甜,一起食真係無與倫比。

【大蜆清湯】
鮮甜肥美的大蜆,浸在香醇的清湯內,一流。
【紅豆雪糕】
紅豆味突出,香滑牛奶雪糕,非常滿足。
2021-05-17