2013-07-31 74 瀏覽
第一次到明師傅,係星期日的下午,只得3-4檯,但已經見到兩檯都叫左西瓜盅,於是order一個。另一樣就order榴柑歲月。西瓜盅: 夏天消暑良品,有個朱古力雪糕,但無咩朱古力味。加上其他鮮雜果,最鍾意係佢仲有好多西瓜肉俾我自己搯出黎食,西瓜夠甜,加上附上的一瓶鮮西瓜汁,夏天有佢確係又美麗又涼快。榴柑歲月: 即係榴槤+甜柑,真係好少份量,幾啖就食完,榴槤唔香又唔甜+甜柑亦只屬一般,不值一試。

西瓜盅
題外話/補充資料: 服務好周到,亦坐得唔迫,加分!
2013-07-28
西瓜盅
2013-05-17 30 瀏覽
以前一直會去松記今次試隔離的甜品店居然有意外驚喜這裡的甜品很有心思用西瓜, 火龍果, 椰子做成一個個甜品盅, 外觀吸引個人推介甜心, 除子啖啖椰香亦有皮薄餡靚的芝麻湯圓西瓜盅有新鮮水果和雪糕, 夏天食一定透心涼榴槤班戟的餅皮不光滑, 原來是因為人手煎的, Good!餡料十足又夠creamy, 愛吃榴槤的人一定喜歡!
以前一直會去松記
今次試隔離的甜品店居然有意外驚喜
這裡的甜品很有心思
用西瓜, 火龍果, 椰子做成一個個甜品盅, 外觀吸引
個人推介甜心, 除子啖啖椰香亦有皮薄餡靚的芝麻湯圓
西瓜盅有新鮮水果和雪糕, 夏天食一定透心涼
榴槤班戟的餅皮不光滑, 原來是因為人手煎的, Good!
餡料十足又夠creamy, 愛吃榴槤的人一定喜歡!
2013-04-28
$35 (宵夜)
2013-05-16 38 瀏覽
四個月以後又再次造訪明師傳,一月來的時候,如沒有記錯,是下午時分,今天卻是晚上時間。原本在下想去淺草吃個甜品的,可是卻有點原因不能進去,所以唯有更改地點,到了明師傅甜品。話說回頭,入到明師傅,裝條沒有太大分別,枱面上也有幾張餐牌,餐牌也有數十款甜品,上次叫來招牌法式燉蛋,今次不叫,而點了另一招牌和另一款甜合,合共兩個。意式香滑奶凍是採用了意大利雲呢嗱料製作的,入口味道十足,雲呢嗱味豐富,而奶味非常濃厚,亦非常creamy及滑嫰,甜品本身的甜度也適中,不會過甜。另一款甜品是 Oreo 木糠布甸,oreo 朱古力混和木糠,與布甸相互相隔,而且黑白相間,層次分明。木糠裡充滿了orea 的脆朱古加,加上有甸也十分幼滑,令原本滿口是木糠的同時,也嚐到當中有甸的幼滑,口感都幾豐富的。今趟一次過品嚐兩個甜品,也許都會肥死在下了。

今趟一次過品嚐兩個甜品,也許都會肥死在下了。
2013-05-16
2013-03-29 11 瀏覽
今次吃左焦糖燉蛋,雲呢拿奶凍同哈密瓜杏仁豆腐焦糖燉蛋:佢只提供凍食,幾好吃,唔錯雲呢拿奶凍:十分好吃!!!!食得出佢冇用vanilla extract,而係用雲呢拿籽做既~~~ 而且奶凍既口感唔似出面個啲咁削, 好creamy!!哈密瓜杏仁豆腐:十分難吃 吃一口即時覺得中伏!!!!!!!建議:雲呢拿奶凍必吃!!!唔食你唔好去算~~~ 焦糖燉蛋:幾好吃 杏仁豆腐千祺唔好吃!!
今次吃左焦糖燉蛋,雲呢拿奶凍同哈密瓜杏仁豆腐

焦糖燉蛋:佢只提供凍食,幾好吃,唔錯
雲呢拿奶凍:十分好吃!!!!
而且奶凍既口感唔似出面個啲咁削, 好creamy!!
哈密瓜杏仁豆腐:十分難吃

吃一口即時覺得中伏!!!!!!!

建議:雲呢拿奶凍必吃!!!唔食你唔好去算~~~
焦糖燉蛋:幾好吃
杏仁豆腐千祺唔好吃!!
2013-03-29
$25 (其他)
  • 雲呢拿奶凍
2013-03-08 42 瀏覽
尋晚(7-3-2013 Thur)同男友食完晚飯後,時間尚早,呢o度有咁多甜品店,就搵一間食啦.見到呢間比較平實,但又有$24.00o既意式奶凍好吸引咁,於是入o黎試吓,男友話飽,所以只要冇加料o既意式雲呢拿味奶凍,我就要$26.00o既哈密瓜奶凍.好快,兩個奶凍到o黎,奶凍有一粒粒黑色o野,係雲呢拿籽,食落,奶凍滑,雲呢拿味香,唔太甜不過食唔到奶味,但屬於正常吧.雖然呢個甜品好普通同細,但用上雲呢拿籽誠意可嘉.

好快,兩個奶凍到o黎,

雖然呢個甜品好普通同細,但用上雲呢拿籽誠意可嘉.
2013-03-07
$25.00 (宵夜)
2013-03-02 17 瀏覽
行咗一陣,求其入左間“明師傅“甜品店,聽人講好正,有機會咪試下囉!要左“OREO木糠布甸“同“椰汁蘆薈西米露+$3椰果。D野好快嚟。懷疑喺雪櫃攞出來。“OREO木糠布甸“將瑪莉餅碎變做OREO碎嘅木糠布甸週街都見到。但成日會吸左入喉嚨。但“明師傅“唔會。“椰汁椰果蘆薈西米露“椰汁唔會太甜,西米吾會太軟or太硬,啱啱好。椰果大粒左D。蘆薈OK。
要左“OREO木糠布甸“同“椰汁蘆薈西米露+$3椰果。
D野好快嚟。懷疑喺雪櫃攞出來。
“OREO木糠布甸“
“椰汁椰果蘆薈西米露“
  • OREO木糠布甸
2013-02-23 9 瀏覽
因松記太多人那就隨便入一間糖水店 -就好隨便入左明師傳一心係想食熱野就叫左腐竹雞蛋糖水碗野一黎到聞一聞 無腐竹味之後食第一啖完全未食過咁難食既腐竹雞蛋個糖水完全沒有腐竹同雞蛋味我食了3 口啖已投降不會再去
因松記太多人

糖水完全沒有腐竹同雞蛋味
我食了3 口啖已投降

不會再去

2013-02-22
$20 (宵夜)
  • 沒有
2013-01-30 17 瀏覽
2人前$60..好在早去吾洗等位.. 法式焦糖燉蛋..個生果好少燉蛋味道不錯..吾會太甜焦糖冷凍好脆口感一錯!生果可以多返D會好點...椰汁味不甜幾好個椰皇仲有肉食...其實有湯圓影..個湯圓一定要試下..可以比得上寧波湯圓
2人前$60

..好在早去吾洗等位..

法式焦糖燉蛋..個生果好少
燉蛋味道不錯..吾會太甜
焦糖冷凍好脆口感一錯!
生果可以多返D會好點...

椰汁味不甜幾好
個椰皇仲有肉食...
其實有湯圓影..個湯圓一定要試下..
可以比得上寧波湯圓

2013-01-24
$30 (其他)
  • 法式焦糖燉蛋 椰汁湯圓
2013-01-17 21 瀏覽
遊走完灣仔,只好返回公司,可是臨近下班,突然間又想起吃甜品,但是葵芳卻沒甚甜品店,只好去荃灣的甜品街。在海霸街附近有不少甜品店,上兩次分別試過木子及松記,今次卻試吓明師傅。當進入店舖的時候,一個顧客也沒有,只有在下一個人。店舖光亮雅潔,坐位分別有方枱及卡座,雖然坐位間距離有點狹窄,但是坐得蠻舒適的。當在下研究著餐牌的時候,店員也沒有立即上前催促在下落單,只是等待在下。看過餐牌後,就點選了一客法式焦糖燉蛋。不消三幾分鐘,燉蛋便送到在下面前。其實這燉蛋是凍食,因此店方預先把蛋燉好,然後放進戋櫃裡冷藏,待顧客點選的時候,才把糖燒焦。當焦糖燉蛋端上時,燉蛋呈現薄薄的一層焦糖,這是令在下意想不到的,更令在下意想的,是那燉蛋也很滑稽,而且具備了蛋香,而其甜度也不太甜也是適中,而當中也不乏雲呢拿味道。另外店方為何會在燉蛋中,附加生果?這實在百思不得其解,既然有生果就不客氣,生果也倒新鮮和清甜,菠蘿也不見得太酸。整體而言,甜品不太甜而且確實是很滑溜,生果也得新鮮和清甜。而在下還想再試自家製的豆腐,可是在下考慮到在下的胃納而沒有點選,唯有寄望下次。至於服務方面,也算得是沒有趕客式的催落單,也可以坐久一點

整體而言,甜品不太甜而且確實是很滑溜,生果也得新鮮和清甜。而在下還想再試自家製的豆腐,可是在下考慮到在下的胃納而沒有點選,唯有寄望下次。至於服務方面,也算得是沒有趕客式的催落單,也可以坐久一點時間,算是很滿意了。
2013-01-17
2012-11-14 18 瀏覽
眼見四處的甜品店都滿座, 反正未試過這家, 即管闖進一試, 結果知道了為何這裡不用等位主力的味道是那球朱古力雪糕, 碗內還有些黏在一起大大舊的西米, 一些不碎不溶的冰, 一試椰果及啫唎物體, 似乎有點兒'求其', 真很失望以為芒果類的味道很難有偏差, 但這偏偏芒果不香帶點酸, 又不知為何加了菠蘿, 兩者根本不夾, 完全不好吃, 再來又一些不溶不碎的冰, 真不知怎樣吃才能享受, 唯一沒出錯的是一球芒果雪糕吧了.....
2012-10-08
2012-11-14 22 瀏覽
朱古力地獄
黃色潛艇
2012-10-08
2012-11-12 4 瀏覽
不知何年何月,香港出現了很多甜品店,的而且確一班朋友聚餐後,意猶未盡想找個地方繼續吹水,甜品店確是一個好地方。即使正餐吃得有多飽,我們往往都有第二個胃容得下甜品,而食完甜品後,可以給人滿足的感覺。荃灣是我經常踏足的地方,海壩街附近食店林立,甜品店都有好幾間,每逄周未晚上定必非常熱鬧,枱櫈放滿路邊,人頭湧湧。明師傅跟旁邊的松記,我選擇了明師傅,全因為它的西瓜盅。等了一會,店員便安排入座,跟一般甜品店一樣,坐位都是比較迫。今次點了西瓜盅及涼爽,兩款其實差不多,分別以迷你西瓜及椰皇盛有鮮果、涼粉、西米,上面再加上一球雪糕,配上原有之西瓜汁及椰皇水。單是cute cute 的外貌已迷倒一眾女生吧,鮮果涼粉加雪糕更加是消暑佳品,食完後西瓜和椰皇內裹仍有厚厚的果肉,不要錯過啊~ 西瓜盅及涼爽都相當有份量,以三十幾蚊的價錢,算是值回票價,吃完有很滿足的感覺啊~ 好好味呀!!! 而且小妹一向支持小店經營,對比大集團連鎖店,選址多於大商場中,食物價格大部份都給了昴貴的租金及宣傳,我會選擇支持小店~不過美中不足,在進食途中再望見餐牌,原來是可以選擇雪糕的口味啊,為什麼店員問都沒有問便給我們自動送上朱古力

西瓜盅+涼爽

不過美中不足,在進食途中再望見餐牌,原來是可以選擇雪糕的口味啊,為什麼店員問都沒有問便給我們自動送上朱古力味雪糕,剥削了我們選擇的權利啊! 也許店員實在太忙吧

西瓜盅+涼爽
  • 西瓜盅,涼爽
2012-08-23 6 瀏覽
果道D野食冇咩特別~朋友們都話一般般...焦糖燉蛋 : 好似有D燒焦 , 不過都甜甜地, 而且入面"淋淋地", 味道就ok la~附送生果, 得幾舊...仲要5係幾好味 >_<"

果道D野食冇咩特別~朋友們都話一般般...

焦糖燉蛋 : 好似有D燒焦
附送生果, 得幾舊...仲要5係幾好味 >_<"
與友人吃過晚飯後,友人請客吃甜食,就前往明師傅吃吧,雖然聽友人說質素下降了,不過木子最近才吃過,就來吃明師傅吧,我不能吃冷食,友人又偏愛椰皇,最後點了熱椰皇”甜心”和冷椰皇”涼爽”各一份甜心有一個熱的”椰汁底”,加上西米和湯圓說實在其椰汁底真的沒有嚐到椰汁味,相反奶味真的好重,說是熱奶底好像比較貼切,西米粒粒分明沒有黏在一起,而湯圓有6粒,都是用黑芝麻,香軟而流心,基本上是很難不好吃,吃下去不錯!不過又不是超級好吃那種吧!友人的冷椰皇”涼爽”是巧克力雪糕,加上鮮果西米等,再加配小杯的椰皇水, 椰皇水最後下到我的肚裡,友人說”涼爽”一般吧,不過的確有水果雪糕會很消暑,又不用煮應該不會出亂子才是!路德圍的甜品店中,這一間一定不是排在最後,不過說是好好吃?我想,也要再下一點苦功才行!
甜心有一個熱的”椰汁底”,加上西米和湯圓

$32 (宵夜)
2012-06-23 9 瀏覽
難得咁齊人同班舊同事打邊爐飽到嘔亦走去食糖水,幾間糖水店都集中在一起,周圍都人山人海,始終香港人最愛的習慣,食完晚飯再食糖水才是完美的終結!有的同事搭車走左,剩下四個人仔去食好彩咋再大堆人肯定有排等我不嬲都鐘意食椰子,椰皇類的食品,所以我揀食“涼爽”!它內裡都是生果,西米,上面頂著一個朱古力雪糕,側邊那樽是椰青水, 我覺得三十二蚊都幾抵即使成間店咁多人,但生果仍然夠凍食哂d野仲可以慢慢刮些椰肉出來,都幾清涼解渴!美中不足就是太多人要坐在店外,真有點熱死
難得咁齊人同班舊同事打邊爐

飽到嘔亦走去食糖水,幾間糖水店都集中在一起,

有的同事搭車走左,剩下四個人仔去食
好彩咋再大堆人肯定有排等

我不嬲都鐘意食椰子,椰皇類的食品,所以我揀食“涼爽”!

它內裡都是生果,西米,上面頂著一個朱古力雪糕

側邊那樽是椰青水, 我覺得三十二蚊都幾抵
即使成間店咁多人,但生果仍然夠凍
食哂d野仲可以慢慢刮些椰肉出來,
都幾清涼解渴!

美中不足就是太多人要坐在店外,
真有點熱死
15 分鐘 (堂食)