餐廳: 明明車仔麵專門店 (軒尼斯道)
資訊:

《明明車仔麵專門店》近期與這間車仔麵店很有緣份,一向熱愛車仔麵的我,在2020年的生日,以及2020年的除夕夜,也是以明明車仔麵作結尾,對於我來說,已是一種小回憶,因為能與珍貴的人一起享受美食,就是食物最好的調味料。———————————————《四餸車仔麵》$45每個人都有屬於自己不可或缺的車仔麵配料,而我的必點配料是:豬紅、豬大腸、芝士腸,這次追加了牛筋。不得不說《明明車仔麵專門店》的配料十分出色,很入味,高水準,豬紅味道不會太淡,豬大腸清洗乾淨,不會有臭味,芝士腸正常發揮,牛筋軟糯,會有「漿」著的感覺,滿滿的骨膠原,是吃一口便會愛上,而且配料十分充足,不會覺得吃不夠,反而對女生來說份量可能會多。《蒜辣雞翼尖》$16與想像中的味道一樣,雞翼尖十分入味,同樣口感軟糯,$16的小吃價錢份量也不會少,辣量適中,是會一隻接一隻的雞翼尖。——————————————-環境:👅👅👅食物:👅👅👅👅👅性價:👅👅👅👅👅服務:👅👅👅👅

《明明車仔麵專門店》

———————————————

《四餸車仔麵》$45
這次追加了牛筋。

《蒜辣雞翼尖》$16

——————————————-
環境:👅👅👅
食物:👅👅👅👅👅
性價:👅👅👅👅👅
服務:👅👅👅👅
外賣自取
2021-02-13 909 瀏覽
“任選四餸一麵:蒜辣雞翼尖+咖喱魷魚+豬大腸+蘿蔔+米線”($45)“樽仔奶茶”($12)成日都覺得灣仔特別多車仔麵店🤣今次就試咗呢間明明車仔麵😆呢道食物選擇都幾多3餸1麵$40, 4餸1麵就$45貪心嘅我當然揀咗4餸啦😝要咗都幾多人推介嘅蒜辣雞翼尖同咖喱魷魚🌶另外仲要咗好鍾意嘅豬大腸🐷同埋個人覺得食車仔麵一定要叫嘅蘿蔔☺麵底就要米線再加埋個蒜辣汁😍每款餸份量都幾多👍🏻蒜辣雞翼尖蒜味真係夠哂香濃☺加埋辣辣地咁好惹味🌶咖喱魷魚大大條食落爽脆豬大腸煙韌度都岩岩好☺成碗麵整體都很不錯如果想喺灣仔平平地食餐飯呢間都唔錯😝
“樽仔奶茶”($12)

成日都覺得灣仔特別多車仔麵店🤣
咖喱魷魚大大條食落爽脆
豬大腸煙韌度都岩岩好☺
成碗麵整體都很不錯
如果想喺灣仔平平地食餐飯呢間都唔錯😝
明明車仔麵門口有好搶眼嘅綠色門框,用懷舊風嘅裝修襯番依種經典本地特色麵食。任選三餸一麵埋單只需四十蚊,餸嘅選擇都好多,不過有幾款用料貴啲嘅餸例如瑞士雞翼、南乳豬手就只限揀一次。我就揀咗幾款車仔麵必食嘅配搭-蘿蔔、豬紅、咖喱魷魚。車仔麵嘅湯底偏清淡,所以極推介加蒜辣汁,可以令成碗麵嘅味道更豐富,食落微辣又充滿蒜香。蘿蔔好清甜又大舊,豬紅味道幾濃但份量比較少,咖喱魷魚彈牙入味,之前試過蒜辣雞翼尖都好正添架!

蘿蔔豬紅咖喱魷魚米粉
蘿蔔豬紅咖喱魷魚米粉
2020-06-04 1404 瀏覽
落大雨就梗係嗌外賣方便安坐公司就可以有車仔麵食我點左豬紅 蘿蔔 牛筋 墨魚角 蒜蓉辣汁配烏冬又估唔到比想像中好食喎外賣送到黎都仲熱 蒜蓉辣汁唔會死咸蘿蔔夠甜 餸量都夠 如果可以辣少少就更正
落大雨就梗係嗌外賣方便

蘿蔔夠甜 餸量都夠 如果可以辣少少就更正
2020-05-25
外賣送餐
2020-05-26 929 瀏覽
下午茶時間2:30開始,寫明4餸$45送冷熱飲品。當日刻意待到下午茶時間交點菜紙,當時手機2:30,交$100但收銀找$45,問她不是$45嗎,她說未夠鐘,我便向她展示手機告知已2:31,然後她說計店內時鐘,當時店鐘為2:28,好的沒問題,只好說不要了。然後收銀便說,「唉,收你$45啦」。 最後,我以為是她不計較2分鐘而給我落下午茶時段,但取外賣那刻才知她將冷熱飲品換成紙包飲品(門外寫明下午茶送冷熱飲品,非如店的其他廣告寫明紙包飲品)想說的是,其實我接受該時間不是下午茶,因不是下午茶的話,我可離開,又或提示可先落單等多兩分鐘才ok,我都沒問題,但不是像這收銀說「唉,收你$45啦」,最後將冷熱飲品換做紙包飲品才令客人知道買的不是下午茶,而客人在付款前都未有被告知。這樣做生意很小家和老土。食物質素一般,米線過淋但可接受,只是做生意手法較計較和小家,對於不老實的店,不會再去消費。

外賣自取
2020-05-08 911 瀏覽
又係午餐放飯時候,現在可能疫症開始緩和!附近食肆一到午餐的時候,又開始大排長龍本人始終怕死,於是乎選擇避開人群,安坐辦公室,等外賣員送餐過來!車仔麵是香港地道食物之一, 麵條、配料是必備元素外,辣汁可謂是車仔麵的靈魂 間車仔麵都經常光顧😚重點係為佢個辣汁,這裡的辣汁入口先帶甜後帶辣,不是一味死辣的那種👅👅豬紅口感偏散,味道夠濃,好食😋牛筋今日就炆得咪夠淋,亦吾夠入味!咖哩尤魚一如既往,水準之上,口感爽脆,微辣,正👍🏻冬菇亦係至愛之一,入味軟滑,可惜只有兩隻,份量偏小😥50蚊埋單。溫馨提示⚠️⚠️⚠️食完要準備清水🥶🥶你懂的😏😏😏😏😏
又係午餐放飯時候,現在可能疫症開始緩和!
附近食肆一到午餐的時候,又開始大排長龍

間車仔麵都經常光顧😚

豬紅口感偏散,味道夠濃,好食😋

牛筋今日就炆得咪夠淋,亦吾夠入味!

咖哩尤魚一如既往,水準之上,口感爽脆,微辣,正👍🏻

冬菇亦係至愛之一,入味軟滑,可惜只有兩隻,份量偏小😥

50蚊埋單。

溫馨提示⚠️⚠️⚠️食完要準備清水🥶🥶

你懂的😏😏😏😏😏

2020-03-10 943 瀏覽
明明車仔麵有幾間分店,但呢間分店好似比較就腳,黎食個車仔麵先好鐘意車仔麵,因為有少少好似食緊自助餐放題ge感覺,可以揀自己鐘意ge餸,又可以唔要自己唔鐘意ge配料明明呢到啲餸Ge選擇比平時食個啲車仔麵舖選擇更多,見到個點餸紙啲字密質質真係眼花得黎又興奮個麵黎到時我都嚇親,所有野都好足料,餸多麵多湯多,總之就係成碗麵ge份量都好多嗌多碟菜同豆奶價錢都係好平好抵食係港島ge平價之選,超值!行過或者返工放飯ge不二首選!

嗌多碟菜同豆奶價錢都係好平好抵食
係港島ge平價之選,超值!
行過或者返工放飯ge不二首選!
2019-12-31
2020-02-14 522 瀏覽
灣仔區有好幾檔車仔面,明明是我首選,原因並非特別好食,主要係因為座位箅多唔洗排好耐隊,價錢算適中,環境光猛,服務方面車仔面你不會有期望吧?!我喜歡點大什車仔面,有選擇困難症最啱,6樣餸$48,我覺得OK,灣仔區喎!蘿蔔夠大件清甜無渣,大腸夠入味,魚旦係正常貨式,豬紅不試不是損失,另外如果自選餸的話,我會選糖心蛋同韮菜餃,辣汁係一般辣度唔夠香。每次食完唔會太口渴,或許無落味精,不過如果鍾意重口味就會覺得湯底太清。
2020-02-12
2020-01-12 596 瀏覽
試過灣仔三間車仔麵,我比較喜歡衣間。選擇多唔會花巧,價錢合理份量足,湯底應該冇味精。我通常叫三餸$40,肚餓就叫四餸$45。今次見到點餸紙有一堆餸列入方框,如果叫同樣餸兩份要加五元,則係個D餸成本貴D。推介瑞士雞翼,酸齋同咖喱魷魚。
2020-01-09
2019-12-20 581 瀏覽
呢間我食過好幾次架啦 每個餸都幾好味 而且份量都幾多 唔錯😋·四餸一麵 $45佢個冬菇超入味 豬軟骨都係好lum好食既 不過我自己覺得夜晚食既話個豬軟骨好食d 我試過lunch time既時候個豬軟骨唔夠入味😂😂 蘿蔔都係超清甜 咖喱魷魚都好好味😈😈不過我略嫌佢個沙嗲湯底太淡 咖喱湯底會好味d😍😍··📍灣仔軒尼詩道290號地舖📍灣仔軒尼斯道89號地舖📍北角英皇道290-292號地舖
四餸一麵 $45
📍灣仔軒尼詩道290號地舖
📍灣仔軒尼斯道89號地舖
📍北角英皇道290-292號地舖
三送麵
10 分鐘 (堂食)
三送麵
  • 蠔皇冬菇
  • 燒汁豬軟骨
2019-12-09 394 瀏覽
Lunch time 叫25分鐘先有得食我真係dnlm 吹咗三,四次都係hea覆咁我又衰嘅用手機落單就應該慢啲都唔應該係25分鐘囉又唔係話好食喎又唔好坐服務又差真係唔會有下次最後五大訴求缺一不可
Lunch time 叫25分鐘先有得食
我真係dnlm
吹咗三,四次都係hea覆
咁我又衰嘅

最後

五大訴求
缺一不可
2019-11-30 429 瀏覽
在平時上班的日子,如果想不到午餐吃什麼,我首選一定是明明車仔麵,皆因它非常平靚正,基本上一個人去吃都很快有位置坐的。而明明車仔麵很多的配菜都是好吃的,包括我最愛的豬皮、糖心滷蛋、咖喱魷魚、雞翼等!糖心滷蛋是必點,因為蛋內的糖心會流出來,入口即融,令人欲罷不能,哈哈!而最重要的是明明車仔麵的價格非常平民,但又享受到高的食物質素(因為很多都真的真的很好吃😋),上菜速度快,不阻大家時間,真的是上班時午餐的不二之選啊。🥰
2019-11-29
  • 糖心滷蛋
  • 咖喱魷魚
2019-10-04 965 瀏覽
講起食車仔麵,心目中都有好幾間,明明便是其中一間我會常去食的店子。別人每次試都會係豬大腸,通常都會揀食內臟,而家最喜歡試車仔麵檔的雞翼,因為作為車仔麵其中一款餸,雞翼對於我來講是不可或缺的,而明明做的雞翼亦無令我失望,雞翼係用瑞士汁整既,味道都很不錯!喜歡食雞翼既朋友,可以一試🙂
喜歡食雞翼既朋友,可以一試🙂
2019-10-02
2019-09-28 536 瀏覽
午餐想食車仔麵就行到去修頓球場對面嘅明明車仔麵裡面大部分都係大枱好多時都要搭枱今次坐到張二人枱唔使等樽仔奶茶 太甜 茶味唔濃 還好清湯蘿蔔通菜雲吞韭菜餃四餸都只係$45好抵食我唔記得tick加咩汁所以味道比較清淡幾鍾意粒韭菜餃皮超級薄 肉同韭菜比例平均好味雲吞裡面有蝦 d肉調味好重調味蓋過一切同行人士叫左雞翼溏心蛋豬大腸炸魚皮雞翼有毛🙈🙈偷食左半粒溏心蛋好味! 裡面流心程度適中 味道夠明明係食lunch嘅好地方!
午餐想食車仔麵

雞翼有毛🙈🙈
偷食左半粒溏心蛋
好味! 裡面流心程度適中
味道夠

明明係食lunch嘅好地方!
2019-07-10 1140 瀏覽
一星期來咗兩次明明,就就係為咗佢嘅蒜蓉辣椒雞翼尖😍😍。我食過港九新界大大話話超過20間嘅雞尖,一食完呢間,就變成我嘅最愛。佢個名叫蒜蓉辣椒雞尖,係非常濃郁嘅蒜蓉味,每食一啖都見到粒粒蒜蓉,連個醬汁都係充滿蒜味,唔會特別鹹同辣,好適合香港人。雞尖嘅size比其他店細隻,所以更加索汁,亦非常入味,唔會煮得太腍,口感仲好彈牙。👍🏻👍🏻👍🏻除咗雞尖之外,車仔麵嘅配料有一半都幾好味。豬紅、豬腸、魷魚、蘿蔔、豬皮、冬菇都好味。魚蛋、魚腐、肥牛還好。下午茶仲有套餐優惠,滿$40以上就送冷熱飲品,灣仔來講呢個價錢同質素,好抵!