2016-03-26 232 瀏覽
深水埗附近甜品林立,這次跟朋友來到明朝。人客不算很多。我們坐下便點了火車頭和榴連綿綿冰(加雜果),但兩款都等了頗久才來。火車頭在預期之內,都是三個雪糕球做車身加六塊oreo當火車車輪,賣相滿分,但煙通的那條扭紋脆脆棒就相當難吃,既唔脆又無味,或許它真的只是裝飾而已。 榴連綿綿冰則叫我們有點驚喜,可能榴連味的綿綿花平時比較少見。若下次再來都會再點這個~~

2016-01-02 156 瀏覽
天氣開進入冬天狀態濕度又低左 乾燥天氣最岩搵糖水滋潤一下黎到深水埗 知道有間新派糖水甜品舖咁就一定要試下喇同友人一入門口就見有人拎住一個頭咁大既西瓜盅二話不說 就要呢個而友人就點左原隻椰王價錢上未必最平 但尚算中肯霖酒堤子雪糕配合雜果及涼粉底(西瓜 蜜瓜 菠蘿 哈蜜瓜 椰果 火龍果) 每種水果都非常新鮮合宜 爽口清新 再配埋西瓜盅果肉拃汁 不浪費 友人推介喎!!!佢話 熱燉鮮奶流沙湯丸好滋潤 岩晒佢呢d貪靚一族 熱呼呼的甜品係冬天大派用場 最重要係佢呢個椰王本身既椰肉又厚又爽 吸收晒牛奶精華 椰香味撲鼻 湯丸外皮夠彈又夠簿 夜食甜品原來都可以好健康下次搵多d人黎食多幾種款式先
天氣開進入冬天狀態

就見有人拎住一個頭咁大既西瓜盅
二話不說 就要呢個
而友人就點左原隻椰王
價錢上未必最平 但尚算中肯
友人推介喎!!!
吸收晒牛奶精華 椰香味撲鼻 湯丸外皮夠彈又夠簿

夜食甜品原來都可以好健康
下次搵多d人黎食多幾種款式先

2016-01-02
$46 (宵夜)
  • 西瓜盅
2015-12-28 139 瀏覽
Boxing Day 去完朋友屋企狂歡,晚上10點多出發到附近的明朝甜品店要吃到最後,才甘擺休原本還怕要等很久,有幸一進去就有座位了大家看了一下餐牌我點了「富貴黃金屋」其實是芒果、芒果汁+西米+椰奶+菠蘿做底,外加一個芒果雪糕球當日天氣不是太冷,真的賣想吃一口雪糕這個芒果雪糕球很有份量,大大個,很能滿足口感。 雪糕球味道偏奶,內有粒粒芒果。 邊吃雪糕邊吃一口西米菠蘿椰奶,酸酸甜甜感覺不會很膩。 其實底汁有點稠,不是很水那種,所以先把雪糕吃掉才不會令整個甜品最後變成漿狀。 整體這個甜品算不錯。 另外朋友點了「榴柑歲月」有榴蓮肉 + 椰果椰奶及芒果西米我本來也很喜歡吃榴蓮,但這個聞上去,榴蓮味道不是太香,朋友說吃上去感覺還可以。 明朝可是越夜越熱鬧,吃得很暢快。

要吃到最後,才甘擺休

原本還怕要等很久,有幸一進去就有座位了

大家看了一下餐牌

我點了「富貴黃金屋」

當日天氣不是太冷,真的賣想吃一口雪糕

邊吃雪糕邊吃一口西米菠蘿椰奶,酸酸甜甜感覺不會很膩。

整體這個甜品算不錯。

另外朋友點了「榴柑歲月」
有榴蓮肉 + 椰果椰奶及芒果西米

明朝可是越夜越熱鬧,吃得很暢快。

2015-12-26
$37 (宵夜)
2015-12-23 211 瀏覽
同朋友食完野再去食糖水。諗住食d經典d既糖水應該冇死啦,所以點左椰汁西米露。一黎到都幾大碗,不過d色水好似麻麻地。點知一"筆"起就出事,點解咁水,平時出面食既,唔係咁既質感。一飲就 = =" 又話椰香既! 點解我覺得係奶味~~似係用粉沖出黎既味道lo~~BTW,湯圓係正常的,寧波湯圓~
同朋友食完野再去食糖水
諗住食d經典d既糖水應該冇死啦,所以點左椰汁西米露。

一黎到都幾大碗,不過d色水好似麻麻地。

BTW,湯圓係正常的,寧波湯圓~
題外話/補充資料: 千其唔要坐出面橫行位~因為D垃圾車仔會係你身邊推過~佢唔夠位過,你又要食食下彈起身比佢過~
2015-12-12
5 分鐘 (堂食)
$33 (宵夜)
2015-08-14 121 瀏覽
 八時半便去吃甜點,好像早了一點,但好處是完全不用等位,又坐得舒服,<富貴黃金屋>,這名字改得不錯喔,材料包括芒果粒、大西米、芒果味雪糕、菠蘿、芒果醬,如用新鮮菠蘿代替罐頭菠蘿,味道將更好!<香滑杏仁豆腐>非常香滑,加上花奶,一絕,所以賣28元,也值得一試!叫<哈蜜瓜鮮奶>純粹是過下口癮,味道清甜,GOOD!

八時半便去吃甜點,好像早了一點,
但好處是完全不用等位,又坐得舒服,

<富貴黃金屋>,這名字改得不錯喔,
材料包括芒果粒、大西米、芒

果味雪糕、菠蘿、芒果醬,
如用新鮮菠蘿代替罐頭菠蘿,
味道將更好!
富貴黃金屋
<香滑杏仁豆腐>非常香滑,加上花奶,一絕,
所以賣28元,也值得一試!
香滑杏仁豆腐
叫<哈蜜瓜鮮奶>純粹是過下口癮,味道清甜,GOOD!
哈蜜瓜鮮奶

2015-08-12
香滑杏仁豆腐
2015-07-15 101 瀏覽
睇完對面街果間糖水店同呢間見D款幾新又唔駛等就試佐BF揀佐呢個無敵西瓜盅黎到...佢話個西瓜好大個又甜雪糕好似自製咁幾好味但個汁就好淡.唔知係咪個西瓜太甜 呢個富貴黃金屋好失敗糖水落得太多令到D菠蘿完全無味芒果雪糕怪味食到一半已經唔想食唯一好既係芒果唔酸唔會再黎呢度食..留意呢間野冷氣真的超大..
睇完對面街果間糖水店同呢間
糖水落得太多

令到D菠蘿完全無味
芒果雪糕怪味食到一半已經唔想食
唯一好既係芒果唔酸
唔會再黎呢度食..
留意呢間野冷氣真的超大..
2015-07-12
2015-05-26 542 瀏覽
呢間位於深水埗既糖水鋪,名叫明朝。深水埗多小食食,就大家都知,但一間好食既,就少之又少。而今次介紹既,就係少數既其中之一。筆者今次點了一客芒果西米露。芒果西米露,最普通既糖水,但都最考功夫既糖水。一般既糖水鋪,啲西米都處理得甚差,令到啲顧客對之卻步。而晏明朝就能夠將西米處理得妥妥當當,食落水去唔會痴成一舊舊,而係食得出係一粒粒,有口感。再叫一個綿綿冰,同樣不俗,份量甚多,二人共食亦可,極力推介。
呢間位於深水埗既糖水鋪,名叫明朝。
深水埗多小食食,就大家都知,但一間好食既,就少之又少。
而今次介紹既,就係少數既其中之一。
筆者今次點了一客芒果西米露。
芒果西米露,最普通既糖水,但都最考功夫既糖水
一般既糖水鋪,啲西米都處理得甚差,令到啲顧客對之卻步。
2015-05-19 239 瀏覽
香蕉船大家就食得多啦,大件夾抵食既就應該好少有機會食到。呢間甜品店既香蕉船絕對係可以食得飽既,原隻香蕉咁上再加cream同三球自選雪糕,仲有靚靚顏色條同oreo條做裝飾~小妹就自選左芒果、雲呢拿同朱古力味雪糕雖然食完之後好gulity,呢隻船既熱量勁多,但一見到咁多野食小妹一於咩都唔理~呢度既香蕉聽老闆娘講係每日新鮮運到,口感軟綿綿,連埋cream一齊幾乎唔使咬就吞左入口~唔想食軟野可以食下香濃脆脆既oreo條,每一啖都有唔同口感,加埋啲雪糕一齊放落口真係為炎熱嘅夏天帶嚟清涼嘅感覺~不過有一點唔太好嘅就係間餐廳有啲臭。唔知係咪因為喺大排檔隔離嘅關係,時不時都會有啲臭味傳嚟,有時真係幾影響食慾

2015-04-15
5 分鐘 (堂食)
2015-04-21 302 瀏覽
 經過門口見到有西瓜盅,很特別,因為見吾到其他地方有得食,於是就外賣反屋企食!西瓜盅內有火龍果,涼粉,密瓜,椰果等西瓜很鮮甜,另配有西瓜汁😋😋😋好味其實一個人係食唔哂,2人份糧到拉份糧都幾多下,我同朋友都食唔哂。
無敵西瓜盅

西瓜盅內有火龍果,涼粉,密瓜,椰果等
西瓜很鮮甜,另配有西瓜汁😋😋😋好味

其實一個人係食唔哂,2人份糧到拉
份糧都幾多下,我同朋友都食唔哂。

2015-04-20
5 分鐘 (外賣自取)
宵夜
無敵西瓜盅
2015-02-02 226 瀏覽
深水埗區食糖水最出名梗係松記, 除咗松記之外都有其他選擇嘅。 今日就到明朝 食糖水。無敵西瓜盅, 份量好多 有一個西瓜, 裏面有哈密瓜蜜瓜, 同埋一個自選嘅雪糕, 我就揀咗曲奇未。 另外佢仲會有一杯西瓜汁。 生果都算新鮮,哈密瓜同蜜瓜都有鮮甜濃郁果味, 曲奇味雪糕有曲奇碎好好食。我女友就嗌咗一個糖妹, 其實係椰皇加雜果加雪糕, 分量都係好多, 裡面亦有椰果, 增加口感。 仲有一杯椰青。其實食糖水最緊要就係D生果新鮮咁呢度呢生果都幾新鮮所以OK啦。 以價錢嚟講都算分量十足啦。
2013-11-12
2015-01-29 160 瀏覽
一行十五人, 在這間小小的店舖的確比較難有空間可以一口氣給我們空位, 不過店主也盡量安排了讓我們不會分開坐。多人一起去食甜品就可以一次過試多款甜品, 相片不能盡錄。火車頭的賣相吸引, 可以自己選雪糕口味; 榴柑歲月的榴槤新鮮, 愛榴槤之人不可錯過。雜果樂園的水果除了菠蘿之外全部都是新鮮的, 如果菠蘿也採用新鮮的會更好。甜姐兒是原隻椰皇, 適合愛熱食甜品的你, 奶凍和焦糖燉蛋也是不錯的選擇, 至於芒果綿綿冰則是不過不失。

2015-01-28
10 分鐘 (堂食)
$35 (宵夜)
深水埗一向是小市民的天堂,亦是一個充滿人情味之地。每逄有電腦配件需要? 我會想起深水埗;有相機裝置需要? 我會想起深水埗 ;畢業選擇平價公仔? 我會想起深水埗 ; 想花心思造些手作仔? 我會想起深水埗... 繼油麻地之外,深水埗是我一個充滿童年回憶之地!某天跟男友放工閒遊,突然心血來潮想起了這個地方,即興去覓食吃吃晚飯,當然順道探探我心水的相機們。呵呵~吃過晚飯後,才是我正餐的開始,於是來到了❣深水埗明朝❣!!!XDDD❣明朝無敵西瓜盎❣ 無敵西瓜盎是招牌甜品,我個人非常喜愛水果加雪糕混合的甜品,旁邊還有西瓜汁,賣相極度吸引!!!小妹眼闊肚窄,少看了這個西瓜盎的力量,原來一人真係吃不完,主要是因為西瓜實在太多汁,很快填飽肚子,而且西瓜盎的中間是挖空了,放了不同的水果,吸睛度大增!!!西瓜盎上鋪滿芒果、波羅、密瓜、西瓜、火龍果等....而上面的雪糕球亦有很多選擇,分別有 " 冧酒提子、曲奇、雲呢拿、芝麻、朱古力、芒果、榴槤、薄荷朱古力"。我自己當然選了最愛的芒果!!吃罷了水果,原本下層還有 涼粉 及 果凍!!! 透心涼!!份量適合2-3人享用,$42 很化算,以size、味道、選擇種類來

❣明朝無敵西瓜盎❣

西瓜盎上鋪滿芒果、波羅、密瓜、西瓜、火龍果等....

我自己當然選了最愛的芒果!!
吃罷了水果,原本下層還有 涼粉 及 果凍!!! 透心涼!!

份量適合2-3人享用,$42 很化算,以size、味道、選擇種類來說,勝價比超高!!
明朝的甜品屬平民價,以無敵西瓜盎、糖妹等最為受歡迎,甜品愛好者絕不能錯過,下次一定要試試糖妹!!!

2014-12-20
  • 無敵西瓜盎
2014-11-16 322 瀏覽
由於男朋友非常鐘意食明朝的糖水,所以二話不說就去。呢度既甜品價錢比較貴,一般都係三十幾蚊既價位,呢個價錢喺深水埗可以食到餐飯啦。今次我地揀左香蕉船($36),可以自選三球雪糕,於是揀左雲呢拿、芒果同朱古力。三個雪糕當中朱古力味係最好食,夠濃,又夠滑。芒果都唔錯,中間仲有罐頭果肉,雖然假假地,但叫做有啲野咬下,都唔錯。但雲呢拿唔係好掂,雖然食得出有雲呢拿油味,但係竟然咬落好似冰碎同唔夠滑。製作唔夠standardise喎。香蕉當然唔會咁著數俾兩條你,只係一條切一半,不過有三球雪糕都食到你飽。面頭有朱古力碎同朱古力醬絕對係幫個賣相加分!其實明朝仲有好多特式糖水,會努力試其他特別的。

其實明朝仲有好多特式糖水,會努力試其他特別的。
香蕉船
2014-11-15
香蕉船
2014-10-21 382 瀏覽
小友病後剛好了一點,所有鹹的油膩的都不能吃。所以若要帶他一同用餐的話,就要去吃甜食了.....對小友來講這就合晒他的脾胃.....人在深水埗,本來按照我慣常飲食的路線圖,便會先到鴨寮街吃甚麼腸粉燒賣,跟著便走過兩條街去吃蛋牛治,接著肚子還有空間的話,就跑到大路那邊去買越式法包吃....現在呢....就只能走進一間甜品店內吃甜食....幫小友叫了個Oreo木槺布甸。布甸內的忌廉還算細滑甜膩,內裡的層次頗分明的;Oreo濃濃的巧克力及可可味道與布甸本身也蠻相配。雪得帶點微冷不至於結成碎冰的感覺是還不差....稱為"甜姐兒"的甜品,事實上乃原只椰皇清燉再加上幾顆芝蔴湯圓在內。椰皇味不算調得很甜,喝後給人一個很舒服順喉的感覺,很夠滋潤;湯丸皮厚餡少沒了咬破後爆漿的視覺效果....看來光只是喝椰皇便可以了....西瓜盅的份量很驚人,除了有堆滿切粒生果及椰果的西瓜盅本身以外,盅的旁邊還有一小杯西瓜汁,的確是有貫徹著西瓜這個主題。各款的水果都是現切後馬上上桌,多汁又新鮮。想不到甜甜的椰果和水果配搭一同吃起來是甚合道的....吃了小西瓜內大量水果粒,再啃完置頂的那球出奇地甚香像真度頗高的榴槤雪糕後,已

現在呢....就只能走進一間甜品店內吃甜食....

吃了小西瓜內大量水果粒,再啃完置頂的那球出奇地甚香像真度頗高的榴槤雪糕後,已是飽到不行....最後的那杯西瓜汁只喝了一點點便要忍痛放棄.....
忽發奇想,下趟要到此地開飯時,試乾脆來吃一個西瓜盅,那不是很有趣嗎 ?

2014-10-03 219 瀏覽
上4個月前同朋友嚟食甜品食左個北海道3.6牛奶綿綿冰整座山咁高但係個味道麻麻地不過今次食個個芒果綿綿冰份量少左好多座山俾人佔領左中吾見左超码一半中要太甜啦話說個冷氣好凍記住带衫
上4個月前同朋友嚟食甜品
食左個北海道3.6牛奶綿綿冰