星期六只係返半日工,但已急不及待快啲收工🤭因為一早已同好同事plan左收工去睇戲🎬未夠鐘睇戲就先去醫肚,好同事就帶我去明記潮鍋打個lunch邊邊😋食店好闊落,而且每張抬都好大張,放所有火鍋料都好夠位放👍🏻我地點左呢個午市特惠商務套餐,抵食之餘仲好飽😝套餐可以揀指定湯底,有海鮮食材就揀個提鮮既南瓜雞湯😋😋湯底來到再滾熱之後,我地先飲啖湯底,真係不得了😍好香濃南瓜味,甜得來好鮮味👍🏻之後火鍋料都陸續來到,侍應將海鮮盆送來時,我地真係嘩左一聲😍首先很足料👍🏻而且啲蝦既腳仔仲郁緊😅而且兩隻鮑魚大大隻,亦都好生猛係咁郁🤣我哋先將所有海鮮放落湯底滾左先,咁就可以令湯底更加提鮮🤤🤤海鮮盆食材一啲都唔hea, 不但新鮮,亦都好大隻👍🏻鮑魚有成隻手板size,而且好彈牙😋青口滾完都唔會縮到好細隻👍🏻我地食到津津有味🤭海鮮盆仲有龍躉肉及鮮魷片,鮮甜爽口👍🏻另外仲有安格斯牛肉、豚肉及潮州丸,而我地呢啲眼闊頭窄既為食鬼,再加幾款火鍋料,淮山片、炸午餐肉、芝士腸及雲吞王😋😋特別要推介炸午餐肉,佢地完全唔孤寒,因為每塊都勁厚切😍因為係已炸好,所以熱辣辣好香口🤤另外勁推介雲吞王,呢個係即叫即包,而且仲要好大粒,而每

食店好闊落,而且每張抬都好大張,放所有火鍋料都好夠位放👍🏻

另外勁推介雲吞王,呢個係即叫即包,而且仲要好大粒,而每粒入面既餡料非常足料,入面係有兩隻蝦架,超滿足😋😋

2023-04-15
2023-04-19 16 瀏覽
早2日聽同事講起有間新開的海鮮火鍋店挺不錯,今晚即跟媽媽一起去吃。火鍋店位於女人街內街一食廈,環境乾淨整潔,空間感十足。餐牌有3款海鮮餐選擇,最後揀了至尊海鮮套餐B , 有齊刺身拼盤(四款)、蟶子王(一隻)、波士頓龍蝦(半隻)、鮮活鮑魚(一隻)、大元貝(一隻)、另有六款廚師發辦海鮮 ,還包了一款指定湯底,價錢$3百多又不算太貴。鮮茄薯仔湯鍋,聞落已經好香,內裏材料十足,有大量蕃茄薯仔芹菜,好有住家湯風味。東瀛刺身拼盤刺身盤擺盤精緻,有三文魚、油甘魚、希靈魚、八爪魚、北寄貝等,各款魚生都非常新鮮,入口鮮甜,而且肥美可口。龍蝦海鮮拼盤(共十款)海鮮拼盤份量超澎湃,一上枱已經非常吸睛,十款海鮮有齊貝類、龍蝦、海蝦、鱔片,蟶子皇,大元貝等等。本地龍蝦肉質鮮甜,口感彈牙爽口,而且龍龍頭充滿橙黃包蝦膏,甘香滋味。大元貝放入湯底淖3-4分鐘左右時間剛剛好,入口彈牙又清甜 。象拔蚌肉質脆嫩,味道鮮美,最好的食法是輕輕灼熟,就能體驗到箇中的原汁原味,鮮甜味在口腔久久不散。南非鮑魚大大隻,口感細膩,香味濃郁,肉質軟嫩而且細緻無渣。 蟶子皇肉質滑柔嫩卻帶點爽脆 , 味道鮮甜帶海水鹹味。鱔片雖然比較薄身,但肉
火鍋店位於女人街內街一食廈,環境乾淨整潔,空間感十足。

東瀛刺身拼盤

龍蝦海鮮拼盤(共十款)

南非鮑魚大大隻,口感細膩,香味濃郁,肉質軟嫩而且細緻無渣。

蟶子皇肉質滑柔嫩卻帶點爽脆 , 味道鮮甜帶海水鹹味。

鱔片雖然比較薄身,但肉質鮮嫩彈牙。

手切牛肉
牛肉油脂分布平均,入口鮮嫩,牛味香濃,不用點醬更加可以食出牛肉鮮味。

西班牙黑豚肉
豚肉不但色澤紅潤,而且油脂豐富細膩,肉質散發著陣陣肉香。

即包明記雲吞王
果然是雲吞王粒粒都非常飽滿,饀料是原隻大蝦,完全沒有加入豬肉,蝦肉爽口彈牙,鮮味十足。

雜菜盤
雜菜盤有齊多款蔬菜,每様都非常新鮮,特別車厘茄,鮮甜多汁,娃娃菜清甜可口。

2023-04-16 107 瀏覽
這天晚上我約了朋友在旺角吃晚飯,經過網上的介紹,我們便決定來到這間火鍋海鮮店試一試,店內環境十分寬敞和清潔衛生至尊海鮮套餐($338一位)東瀛刺身拼盤賣相十分吸引,用假花襯托,大量的冰鋪底,能保持刺身在很低的温度,厚切的刺身,三文魚柔滑的,油甘魚嫩滑細密,北寄貝彈牙,八爪魚爽彈鮮美,希靈魚稔香軟彈,刺身非常新鮮波士頓龍蝦半隻所有未用的海鮮會放落自家的魚缸,確保海鮮生猛新鮮,龍蝦爽彈鮮美,質素非常高,十分大隻鮮活鮑魚厚身的鮑魚十分彈牙,非常新鮮蟶子蟶子稠密緻滑大元貝大元貝軟彈煙韌蝦蝦清鮮甜美靚花蛤靚花蛤嫩滑細密青口青口爽彈鮮美蜆蜆軟彈煙韌生劏龍躉片龍片稔香軟彈,十分新鮮鮮魷鮮魷爽口微彈鮮茄薯仔湯鍋用新鮮番茄熬成的湯底非常鮮甜,薯仔稔香軟彈脆炸油炸鬼($18)炸得很脆口和外脆內軟,份量十分多,十分抵食雜菜盤($38)蓮藕片爽口微彈,栗米鮮甜,車厘茄富有水份,娃娃菜清鮮甜美,唐生菜爽彈鮮美,皇帝菜稔香軟彈,菜心十分爽口,款式十分多,非常新鮮手切牛肉($138)用大量的碎冰鋪底,確保肉質不會變壞,牛肉油脂分佈十分平均,非常香稔軟嫩,質素非常高蜂巢豆腐($38)厚身的豆腐,口感紥實,十分新鮮,

至尊海鮮套餐($338一位)

波士頓龍蝦半隻

鮮活鮑魚

厚身的鮑魚十分彈牙,非常新鮮

蟶子

青口

青口爽彈鮮美

蜆軟彈煙韌

生劏龍躉片

龍片稔香軟彈,十分新鮮

鮮魷

鮮魷爽口微彈

鮮茄薯仔湯鍋

用新鮮番茄熬成的湯底非常鮮甜,薯仔稔香軟彈

脆炸油炸鬼($18)

炸得很脆口和外脆內軟,份量十分多,十分抵食

雜菜盤($38)

手切牛肉($138)

蜂巢豆腐($38)

厚身的豆腐,口感紥實,十分新鮮,份量十分多

整體來說,食物的質素非常高,食物的選擇十分多,食物的份量非常多,食物的用料非常新鮮,食物的賣相非常吸引,有牙線,熱茶,濕毛巾提供,醬料種類十分齊全,而且可以無限添加,食物的定價相對合理,而店員亦有良好的服務態度和有禮貌,所以我認為這間餐廳是值得再去惠顧
海鮮拼盤
2023-04-13
海鮮拼盤
東瀛刺身拼盤
  • 手切牛肉,脆炸油炸鬼,東瀛刺身拼盤
友人說呢度有個午市特恵商務套餐好抵食,食完番尋味,就約左我今日到位於旺角區的明記 • 潮鍋。品嘗一下美味火鍋🍲同海鮮。湯底我哋點左芫茜🌿皮蛋,夠晒清甜,套餐包左好多野食,海鮮有上枱時仲郁緊嘅鮑魚同基圍蝦,大蜆同活青口,超級新鮮鮮甜,鱔片、鮮魷肉質有彈性,新鮮爽口彈牙。肉類有肥瘦適中的豚肉,同埋紋理好靚的安格斯牛肉。潮州丸類是真材實料的牛丸、貢丸、魚蛋同埋蝦丸,款款都有彈性可口。個餐仲有菜同出前一丁或烏冬選擇,我哋要左烏冬,所以都很飽的了。飲品要咗冰凍啤酒🍻,我哋都樂而忘返,叫左3支真係飲飽食醉。食材新鮮超級抵食,真係早食早享受🥳。
品嘗一下美味火鍋🍲同海鮮。

肉類有肥瘦適中的豚肉,同埋紋理好靚的安格斯牛肉。

2023-04-16
午餐
新開沒多久、CP值不錯的海鮮火鍋大餐,環境乾淨闊落,座位舒適。海鮮套裝由$238 - $438不等,豐儉由人,中價套餐已很盡興,款式多又新鮮,海鮮控也大滿足!至尊海鮮套餐B $388pp東瀛刺身拼盤(共4款)三文魚 | 油甘魚 | 希靈魚 | 北寄貝打頭陣先吃點刺身,4款都中規中矩,特別驚喜是有在火鍋店不常遇到的希靈魚,鮮黃色的魚籽口感爽脆,味道鹹香。波士頓龍蝦海鮮拼盤(共10款)波士頓龍蝦 | 鮮活鮑魚 | 蟶子王 | 大元貝6款廚師發辦海鮮:本灣鮮魷| 生劏白鱔片 | 基圍蝦紐西蘭青口 | 花蛤 | 沙白主角出場,一大盤陣象巨大,10款海鮮整齊排列,擺盤吸睛。整體質素中上,新鮮不取巧。要數最吸引的,當然是波士頓龍蝦,龍蝦肉鮮甜美味,色澤雪白,口感彈牙兼有蝦膏,倆口子都大讚。基圍蝦在上菜時猶如在100米跳跑,跳躍不斷,大大隻鮑魚也是在蠕動。貝殼類如蟶子王、大元貝、花蛤、沙白和紐西蘭青口都處理乾淨、無沙,吃起來啖啖肉、無負擔,店員很貼心提醒煮燙時間,讓我們吃到的都是最完美的熟度和質感,加分不少。湯底湯底8選1,配海鮮吃當然要選味道清新健康的皮蛋芫茜湯鍋。皮蛋獨特的鹹香和芫茜的清香可謂P

至尊海鮮套餐B $388pp
東瀛刺身拼盤(共4款)
三文魚 | 油甘魚 | 希靈魚 | 北寄貝
波士頓龍蝦海鮮拼盤
波士頓龍蝦海鮮拼盤(共10款)
波士頓龍蝦 | 鮮活鮑魚 | 蟶子王 | 大元貝
6款廚師發辦海鮮:
本灣鮮魷| 生劏白鱔片 | 基圍蝦
紐西蘭青口 | 花蛤 | 沙白

湯底
湯底8選1,配海鮮吃當然要選味道清新健康的皮蛋芫茜湯鍋。皮蛋獨特的鹹香和芫茜的清香可謂Perfect Match,還加入了硬豆腐,帶出海鮮的鮮甜味,讓人食慾大開。
手打鮮蝦滑
安格斯牛肉 $108 | 脆炸響鈴 $48
即包明記雲吞王 $55 | 手打鮮蝦滑 $70
大吃海鮮後,還可以以套裝優惠價加配其他海鮮配料。安格斯牛肉口感紮實,雪花分佈平均,牛味濃郁。響鈴即叫即炸,輕燙幾秒已變柔軟鬆化,吸盡海鮮皮蛋芫茜湯鍋的精華。雲吞王大包有大粒巨蝦,與手打蝦滑同樣足料。
手打鮮蝦滑
2023-04-15 16 瀏覽
一大班人食飯,一定有返一,兩個識飲識食嘅人負責搵餐廳,今日就嚟咗呢間新開咗兩個月左右明記潮鍋,就喺係佢哋嘅明記潮館附近。一入門口,就見到佢哋嘅餐牌,晚餐有三款套餐,價格分別係$238, $338 同$438, 雖然套餐抵食同包羅萬有,但係經過魚缸見到象拔同龍蝦向我哋招手,我哋最終都係散叫,店員姐姐仲推介咗令和生蠔同北海道小川海膽俾我哋,本身覺得呢啲嘢去返日本餐廳食先會有質素,但係事實勝於雄辯,生蠔係好嫩滑同鮮味,而海膽係超鮮甜同好味,真係估佢唔到餐前小食就淨係叫咗個醬油河蝦仔送吓酒,湯底就係花膠雞湯,開爐之前就梗係飲咗湯先啦,個湯好足料呀,飲完即刻覺得啲骨膠原BB返晒嚟,之後向我哋招手嘅象拔同龍蝦出場喇,見到佢哋嘅擺盤已經覺得好吸引,當然都係不出所料嘅新鮮彈牙啦,仲有手切牛肉,見到樣都知佢乜嘢料其他火鍋配料都係中上評價(食到相都唔記得影),不過海鮮類真心係比較出色的飲飽食醉之後,可以飲返支佢哋自家製嘅檸檬百香果茶refresh 吓,超級大滿足
餐前小食就淨係叫咗個醬油河蝦仔送吓酒
,湯底就係花膠雞湯,開爐之前就梗係飲咗湯先啦,個湯好足料呀
,飲完即刻覺得啲骨膠原BB返晒嚟
其他火鍋配料都係中上評價(食到相都唔記得影
),不過海鮮類真心係比較出色的

2023-03-31
2023-04-13 13 瀏覽
放完復活節長假期之後又要返工, 根本回唔到魂好想繼續放假, 同同事吹下水, 問有咩可以期待下既時候佢就話佢BOOK左間好正既海鮮火鍋下星期食, 比佢搞到我都好想食, 就一於捉埋佢今日比佢預先食一次其實黎到都唔洗點揀, 因為食SET一定係最抵, 又食到晒想食既野, 最後我地叫左SET B至尊海鮮套餐$338/位SET係包埋指定湯底的, 但我地好奇, 加左$20試下個鴛鴦湯底, 我覺得其實係抵既, 因為皮蛋芫茜湯係有唔少豆腐的, 而胡椒豬骨湯既豬骨又真係幾好味喎, 兩個湯底都好岩打邊爐!係等食既時候最好做既野就係食啦, 所以好快就黎左個刺身拼盤, 個盤大到好震撼! 而估唔到火鍋店既刺身都係唔錯, 特別係北寄貝幾爽口彈牙, 三文魚又夠肥美見到個刺身拼盤已經覺得震撼既時候, 估唔到個海鮮拼盤仲勁, 我地都真係哇左聲出黎, 而且蝦呀, 龍蝦呀, 鮑魚都仲彈下彈下咁, 真係新鮮到極點, 我地最鐘意就係:蟶子皇:淥廿秒就夠晒, 就係蟶子皇最好狀態比我食既時候蜆:好大隻, 搞到我完全唔知個"沙"字點寫蝦: 彈牙無比, 真係太新鮮了龍蝦: 用叉就好易拉到出黎, 啖啖龍蝦肉, 大滿足鮑魚:又大隻又鮮甜,
放完復活節長假期之後又要返工, 根本回唔到魂
好想繼續放假, 同同事吹下水, 問有咩可以期待下既時候
蟶子皇:淥廿秒就夠晒, 就係蟶子皇最好狀態比我食既時候
蜆:好大隻, 搞到我完全唔知個"沙"字點寫
蝦: 彈牙無比, 真係太新鮮了
龍蝦: 用叉就好易拉到出黎, 啖啖龍蝦肉, 大滿足
鮑魚:又大隻又鮮甜, 口感係無敵的
鱔肉: 切得個口感好好, 而且鱔味好足, 係可以係口腔久久不散的
食完海鮮又點夠喉呀, 我地仲可以用SET 價去加左份手切牛($138), 牛味超級香濃, 口感嫩滑, 再食埋牛丸同烏東就岩岩好, 超級滿足

我覺得做人真係好辛苦, 但如果每個星期都有D野期待下, 有D小確幸, 就好似得閒就食下明記潮鍋, 人生都總算苦中帶下一點甜
2023-04-11
  • 手切牛肉
2023-04-13 11 瀏覽
之前食過明記啲潮州野好正,見佢地開左火鍋店又去支持下~呢間專食海鮮火鍋,更係即叫即撈既新鮮海鮮!😍幾款海鮮套餐,我地揀左至尊海鮮B餐,相中食物係兩位既份量😋至尊海鮮B餐包括有:- 5款刺身波士頓龍蝦海鮮盤(10款)- 波士頓龍蝦半隻- 鮮活鮑魚一隻- 蟶子王一隻- 大元貝一隻六款廚師發辦海鮮6款廚師發辦海鮮分別有生蠔、花甲、基圍蝦、白鱔片、鮮魷同象仔蚌😍 刺身拼盤有三文魚、油甘魚、希靈魚、八爪魚同北奇貝,擺盤好靚前菜我地揀左醬油河蝦仔,淡淡醬油味卻又帶出河蝦鮮味,一口一匙蝦,非常滿足!🦐湯底方面我地揀左潮式滷水鍋,佢地有好多潮州先有既特色醬料,呢樣夠獨特!先將龍蝦放入去煮熟兼熬湯,啖啖肉又鮮味🤩 鮑魚超大件,仲要好生猛,爽脆又彈牙!蟶子同大元貝都超大份量,好甜好好食!蝦都係極新鮮🥹我地另外仲散叫左d火鍋配料🤪肥牛是必須的😎 我地叫左細份既安格斯牛肉,份量都幾多而且質素不錯,肉味濃!叫埋潮州蝦丸、墨魚滑、韮菜餃同麻辣餃,每粒都超大粒🥹 而且食到原汁原味,真材實料兼肉質好有彈性!薄餡多,超正!鵝腸都要推介,清得乾淨卻又保留油脂👍🏻仲有杯招牌熊仔檸檬茶,打卡必試!今次海鮮火鍋真係超滿足!環境

幾款海鮮套餐,我地揀左至尊海鮮B餐,相中食物係兩位既份量😋

至尊海鮮B餐包括有:
- 5款刺身
波士頓龍蝦海鮮盤(10款)
- 波士頓龍蝦半隻
- 鮮活鮑魚一隻
- 蟶子王一隻
- 大元貝一隻
六款廚師發辦海鮮

仲有杯招牌熊仔檸檬茶,打卡必試!今次海鮮火鍋真係超滿足!環境又大又舒服!招呼朋友實在有面子~
2023-04-13 24 瀏覽
呢間火鍋店主打海鮮,有多款嘅海鮮套餐,相當抵食,除咗海鮮亦有多款肉類、火鍋配料。我哋揀咗至尊海鮮套餐B $338/位:火鍋湯底揀咗潮式滷水湯鍋,滷水味夠香濃,而且辣辣哋。▶️東瀛刺身拼盤:有三文魚、油甘魚、北寄貝、希靈魚、八爪魚。刺身都幾新鮮。▶️波士頓龍蝦海鮮盤:有波士頓龍蝦🦞、鮮活鮑魚、蟶子王、大元貝各一隻。龍蝦爽口,鮑魚仲郁緊好新鮮!蟶子王鮮甜。元貝大粒。▶️另六款廚師發辦海鮮:蜆、蠔🦪、海蝦🦐、青口、魷魚🦑、魚🐟。海蝦好爽口好鮮甜。蠔大隻飽滿。款款都唔錯。另外散叫咗手切肥牛,呢個非常抵食!牛肉超級香,肥瘦均勻!真係正😋雲吞王真係超級大粒,入面有大大隻蝦。菜叫咗菜心同淮山。想食海鮮同打邊爐,呢度就咩都有。

我哋揀咗至尊海鮮套餐B $338/位:

火鍋湯底揀咗潮式滷水湯鍋,滷水味夠香濃,而且辣辣哋。

▶️東瀛刺身拼盤:
有三文魚、油甘魚、北寄貝、希靈魚、八爪魚。刺身都幾新鮮。

▶️波士頓龍蝦海鮮盤:

海蝦好爽口好鮮甜。蠔大隻飽滿。款款都唔錯。

另外散叫咗手切肥牛,呢個非常抵食!
菜叫咗菜心同淮山。想食海鮮同打邊爐,呢度就咩都有。
2023-04-12 18 瀏覽
餐廳的服務非常出色。服務員非常友好和熱情,非常殷勤,願意回答我們的問題!海鮮選擇非常豐富,我們點了套餐B,裡面包括了刺身!三文魚、北寄貝、八爪魚、希靈魚、油甘魚,有成五款咁多🤣 至於海鮮,總共有10款,龍蝦、基圍蝦、鱔片、鮮魷、風暴貝、鮑魚、青口、蟶子、元貝、台山蠔、所有的食材都非常新鮮,而且份量也很足夠,也很大隻,店員還細心講解下鍋時間,上枱時仍扎扎跳。另外,我們還點了手切牛肉、牛胸爽,牛味很濃,很好吃,不是坊間任食可比。醬汁也有很多款,可以自行調製。餐廳的裝潢非常有現代感,而且環境也非常整潔,環境很闊落, 十分乾淨有空間感,整個餐廳的氛圍非常好,讓我們感到非常舒適!

• 手切牛肉
  • 波士頓龍蝦
2023-04-10 14 瀏覽
屋企人都好鍾意食海鮮,所以我哋特登book咗明記‧潮鍋同屋企人一齊嚟試吓。當日我哋12點半入座,環境乾淨企理,座位闊落。店員都好用心介紹有咩好食。我哋最後揀咗精選海鮮套餐A同B,另外仲單點咗其他嘢。湯底方面,我哋選咗招牌滷水湯底同胡椒豬骨湯,兩個湯底都好夠味,又唔會太濃,搶咗食材嘅鮮味。飲品方面,屋企人話咗佢嘅巨型凍檸茶,有個熊仔頭冰塊,屋企人一見到就係咁打卡 XD佢哋嘅刺身同海鮮擺盤好靚,D海鮮仲好生猛,屋企人仲話佢用嘅海鮮都係靚野,食到好開心!單點食材方面,我哋叫咗油炸鬼、鵝腸、黑柏葉雜錦菜盤、雜錦菌盤、韭菜餃等。啱啱提到,屋企人特別大讚佢嘅蝦滑、鯪魚滑,話好新鮮好彈牙!總結嚟講,明記‧潮鍋係一間非常適合屋企人聚餐嘅海鮮火鍋店,食材新鮮,環境舒適,服務體貼!特別一提,佢有幾款辣椒油揀,岩哂鍾意食辣既朋友!最後4人埋單折埋就$1300,我覺得計返同出面放題差唔多,但D食材就高質好多!

我哋最後揀咗精選海鮮套餐A同B,另外仲單點咗其他嘢。

特別一提,佢有幾款辣椒油揀,岩哂鍾意食辣既朋友!

2023-04-07 156 瀏覽
旺角新開超高質活海鮮火鍋,海鮮食材高水準且極新鮮,鮮味滿滿,海鮮控絕對不能錯過。海鮮套餐已經包十款海鮮,另外還可以套餐價點其他火鍋配料,性價比高。店內裝修明亮乾淨,桌子夠大,座位寬敞,而且店員很細心會告訴你每款海鮮需要煮的時間,服務周到有禮貌。至尊海鮮套餐B $338/位東瀛刺身拼盤 (四款)給了我們5款刺身,有三文魚、八爪魚、希靈魚、北寄貝、油甘魚,刺身色澤鮮亮,非常新鮮。三文魚很肥美,軟糯鮮甜希靈魚口感爽脆,魚籽味道鮮味,咸香十足八爪魚鮮嫩爽彈有嚼勁北寄貝肉質肥美爽脆很鮮甜油甘魚魚油香氣豐富胡椒豬骨湯鍋味道醇香濃郁,很惹味波士頓龍蝦海鮮盤 (十款)龍蝦 - 很生猛,上桌還在動,肉質Q彈,爽口鮮甜,蝦膏很甘香鮮活鮑魚 - 超大隻,還在動來動去的,極新鮮,爽嫩彈牙又鮮甜蟶子王 - 爽滑彈牙,肉厚味鮮大元貝 - 肥美厚身微爽腍滑,很清甜花蛤 - 味道夠鮮甜貴妃蚌 - 很大隻,味道爽甜基圍蝦 - 肉質軟嫩有彈性,很新鮮青口 - 幼嫩清甜鱔片 - 魚味鮮濃魷魚 - 鮮白爽身,很彈牙辰州桶蠔 $804大隻肥美飽滿桶蠔,肉質鮮嫩,蠔味豐富安格斯牛肉 $108肉質嫩滑,油花分佈平均,牛肉味濃手打四

至尊海鮮套餐B $338/位
東瀛刺身拼盤

東瀛刺身拼盤 (四款)
三文魚很肥美,軟糯鮮甜
希靈魚口感爽脆,魚籽味道鮮味,咸香十足
八爪魚鮮嫩爽彈有嚼勁
北寄貝肉質肥美爽脆很鮮甜
油甘魚魚油香氣豐富

胡椒豬骨湯鍋
味道醇香濃郁,很惹味

蟶子王

蟶子王 - 爽滑彈牙,肉厚味鮮
大元貝

大元貝 - 肥美厚身微爽腍滑,很清甜

花蛤 - 味道夠鮮甜
貴妃蚌

貴妃蚌 - 很大隻,味道爽甜
基圍蝦

基圍蝦 - 肉質軟嫩有彈性,很新鮮

青口 - 幼嫩清甜
鱔片

鱔片 - 魚味鮮濃
魷魚

魷魚 - 鮮白爽身,很彈牙

辰州桶蠔 $80
4大隻肥美飽滿桶蠔,肉質鮮嫩,蠔味豐富

安格斯牛肉 $108
肉質嫩滑,油花分佈平均,牛肉味濃
手打四寶丸

手打四寶丸 $48
蝦丸、墨魚丸、豬肉丸、鯪魚肉丸,一次可以吃四款口味,手打丸都很彈牙滋味

雜菜盤 $38
份量很多而且蔬菜都很新鮮,有皇帝菜、油墨菜、娃娃菜、生菜、蓮藕片、粟米、車厘茄、木耳,很豐富

蜂巢豆腐 $38

魷魚
手打四寶丸
  • 波士頓龍蝦海鮮盤
2023-04-02 23 瀏覽
呢幾日近清明毛毛細雨,天氣涼咗啲,突然間想食火鍋,行過女人街見到間新嘢,佢唔係地鋪,於是上去試吓。上到去未坐低已經見到遠處好多魚缸,有魚有蝦有飽魚,非常之吸引,睇吓menu有個午市特恵商務套餐,包括咗唔同海鮮、豚肉、安格斯牛肉、菜同丸類,另外我地加咗花甲、蟶子王。第一次試潮式滷水湯底,飲咗啖試下味,有滷水味,又唔會太鹹,幾香,專登點隻蛋,烚熟佢搣殼做滷水蛋,食落都ok。講番主角,海鮮好新鮮,蝦同蟶子王都仲郁緊,鮑魚、花甲同青口都夠哂大隻,魚有龍躉食,d海鮮烚落呢個特別湯底,帶出咗海鮮嘅鮮味又唔鹹,食落唔駛加調味,食落爽口彈牙新鮮。牛肉同豚肉冇太多多餘脂肪,牛肉有牛味。丸類有牛丸、貢丸、魚蛋、蝦丸四款。魚蛋爽口彈牙有魚味,牛丸爆汁夠牛味,貢丸有d似越南扎肉,蝦丸都係新鮮蝦味,呢度d丸偏向細粒,但全部真材實料,好好食。個餐仲包咗出前一丁,唔驚唔夠飽。除左烚下烚下之外,我哋仲叫咗兩個小食,係脆炸油炸鬼同即包炸雲吞。脆炸油炸鬼幾特別,已經開邊,烘至全脆,脆到好似餅乾咁,就咁食又得,放入湯底淥一淥又得 。即包炸雲吞上到枱見到隻隻脹卜卜好吸引,熱辣辣隔咗一陣食,外皮仍然香脆,入面有3隻完整大蝦,少

牛肉同豚肉冇太多多餘脂肪,牛肉有牛味。

即包炸雲吞
上到枱見到隻隻脹卜卜好吸引,熱辣辣隔咗一陣食,外皮仍然香脆,入面有3隻完整大蝦,少少肉,餡料既蝦肉彈牙。

個套餐包咗嘢飲,我點咗竹蓆茅根,朋友點咗蘋果雪梨水,係自家製,夠天然,仲有湯料響入邊。成個認真唔錯,呢個價錢食到咁正既真係值得。
My family and I went to a restaurant called "Ming Kee" (明記潮鍋) located in Room 3B, 3/F, Witty Commercial Building, 1A-1L Tung Choi Street, Mong Kok旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈3樓3B室There are 3 seafood hotpot dinner sets to choose fromWe ordered the Set B 至尊海鮮套餐B which costs HKD$338 per personSashimi platter is served once we sat down東瀛刺身拼盤(四款..the Sashimi platter has 4 types of sashimi.i.e. -Hamachi 油甘魚-Japan Herring希靈魚-Salmon 三文魚-octopus 八爪魚..all the Sashimi is fresh,the salmon contains nice fatCustomers c

旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈3樓3B室

東瀛刺身拼盤(四款
-Hamachi 油甘魚
-Japan Herring希靈魚
-Salmon 三文魚
-octopus 八爪魚

Customers can enjoy 10 different seafood 波士頓龍蝦海鮮盤(共十款) including
-Boston lobster 波士頓龍蝦(半隻)
-fresh abalone 鮮活鮑魚(一隻)
-Razor clam king 蟶子王(一隻)
-scallop 大元貝(一隻)
-6 daily seafood 另六款廚師發辦海鮮

The abalone and sea prawns are still moving when they are presented on the table!!incredibly fresh!!
the scallops are sweet and tender
the razor clams have a bite

homemade wonton
HKD$55
with 2 whole shrimp is wrapped inside!
bouncy and springy

handmade mashed grass carp
手打鯪魚滑
HKD$55
with Nostoc is added inside!very,special
bouncy and springy!!

Angus Beef
HKD$108
with nice beefy flavour
with luscious marbled fat
soft and tender

the waitress and owner are polite and friendly
spacious and neat,clean
affordable price with fresh ingredient
2023-03-28 19 瀏覽
本身同男朋友想去試吓阿爺八仙鍋突然之間見到呢間明記潮鍋就諗住試吓啦 海鮮勁新鮮 出乎意料的好味最重要係服務態度好好啊!!個睇場姐姐好好笑容!!又同我哋講海鮮要幾耐錄幾耐食先最好味!成個用餐非常開心呀❤️下次會再去!
本身同男朋友想去試吓阿爺八仙鍋
突然之間見到呢間明記潮鍋就諗住試吓啦
海鮮勁新鮮 出乎意料的好味
最重要係服務態度好好啊!!
個睇場姐姐好好笑容!!
又同我哋講海鮮要幾耐錄幾耐食先最好味!
成個用餐非常開心呀❤️
下次會再去!